Hypertensiv krise: klassifisering og symptomer

En av de farligste og dessverre hyppige komplikasjoner i hypertensjon er hypertensive krisen. Denne tilstanden ledsages av en rask økning i blodtrykket og kan true helsen og livet til pasienten. Ifølge statistikken slutter hver tredje hypertensive krise hos mennesker med høyt blodtrykk i tredje grad dødelig. Spørsmålet om hva som er farlig hypertensive krise klassifisering av mulige komplikasjoner gir omfattende informasjon. Vanligvis bruker leger to typer klassifisering - typen krise og tilstedeværelsen av komplikasjoner.

Typer av kriser (ifølge Ratner)

Oftest i formuleringen av diagnosen typer hypertensive kriser i henhold til Ratner er tatt i betraktning. Denne klassifiseringen skiller seg fra:

 • hypertensive krise av type 1;
 • hypertensive krise type 2;
 • komplisert krise.

Den første typen krise er preget av mangel på komplikasjoner og livsrisiko. Med rettidig gjengitt førstehjelp, er denne tilstanden vellykket stoppet. Vanligvis møter personer med hypertensjon på 1 og 2 grader denne typen krise.

Den andre typen hypertensive krise er farlig med risiko for skade på målorganer. Denne tilstanden krever akutt førstehjelp. Hjemme er det ofte ikke mulig å normalisere trykket, så du må ringe en ambulanse.

Komplisert krise på Ratner truer ikke bare helse, men også pasientens liv. Blant de mulige konsekvensene - lungeødem, tap av syn, slag eller hjerteinfarkt. Denne tilstanden krever umiddelbar sykehusinnleggelse.

I de fleste tilfeller gir bare ringer "Førstehjelp" deg muligheten til å unngå de verste konsekvensene

Blant moderne leger brukes hyppigst klassifisering av hypertoniske typer i henhold til Ratner.

Type 1 Crisis

Hypertensiv krise type 1 og 2 kan skilles uavhengig av bestemte symptomer. Karakteristiske trekk ved denne typen kriser:

 • rask økning i symptomer;
 • øker overveiende det øvre trykket med bevaring av det nedre innenfor normen;
 • hodepine;
 • synshemming (mus, sløret syn);
 • frysninger;
 • hetetokter;
 • kortpustethet;
 • takykardi.

Symptomer på økt krise om noen få minutter, men denne tilstanden varer ikke lenge, trykket forblir høyt i flere timer. Samtidig er det en rask økning i øvre trykk - over 180 mm Hg, og det lavere trykket forblir innenfor normen eller litt over det (vanligvis verdien er 80-110 mm Hg).

Hypertensiv krise eller hypertensjon av den første typen raskt nok er stoppet hjemme. Hans grunner er ofte funnet i pasientens psyko-statiske tilstand. Krisen utvikler seg på bakgrunn av stress, følelsesmessig overbelastning, fysisk anstrengelse. En impuls til utviklingen av en krise kan være inntak av alkohol, koffein eller forbruk av store mengder salt.

Slike kriser forårsaker ikke farlige komplikasjoner og påvirker ikke interne organers arbeid. Den første typen krysse er typisk for pasienter med hypertensjon 1 og 2 grader. Oftest forekommer hos unge mennesker.

Hypertensiv krise type 1 betraktes som relativt ufarlig og mer vanlig i ung alder

Type 2 Kris

Denne typen krise er forårsaket av hjerteårsaker og er en direkte konsekvens av et langvarig forløb av hypertensiv sykdom. Med en krise av den andre typen, konfronteres bare de pasientene som bor lenge sammen med høyt blodtrykk, karakteristisk for hypertensjon i tredje grad.

Spesifikke symptomer på en slik krise:

 • sakte økende blodtrykk;
 • angina pectoris;
 • kortpustethet;
 • panikkanfall;
 • bytte av puls;
 • desorientering i rommet;
 • brudd på koordinering av bevegelser;
 • hodepine og svimmelhet;
 • hetetokter;
 • tremor av fingrene.

Blodtrykk når kritiske verdier. Samtidig øker den nedre indikatoren ofte mange ganger, noe som tyder på høy risiko for å forstyrre arbeidet med målorganer. Med en type 1-krise er pulstrykket vanligvis høyere enn normalt, det vil si forskjellen mellom de øvre og nedre verdiene er større enn 50 mm Hg. Med en annen type krise er denne verdien ofte mindre enn 30 mm Hg, noe som er farlig med risiko for hjerteinfarkt.

Med krisen av den andre typen kommer eldre pasienter som har levd med hypertensjon i mange år i kontakt. Med en slik krise er risikoen for komplikasjoner svært høy. Ifølge statistikken slutter hver tredje type 2-krise for en pasient dødelig.

Komplikasjoner i krise

Det er flere flere typer kriser når det gjelder tilstedeværelse og art av komplikasjoner. Symptomer fullstendig gjenta hypertensive krisen av type 1 og type 2. Ved slike hypertensive kriser beskriver klassifiseringen sannsynligheten for komplikasjoner og behandlingsmetoder.

Det er tilstedeværelse av komplikasjoner i hypertensjon som bestemmer risikoen for denne sykdommen. Hypertensiv sykdom forverrer pasientens livskvalitet og reduserer ytelsen på grunn av risikoen for å utvikle kriser, noe som kan føre til forstyrrelser i ytelsen til kritiske organer.

Tilstedeværelsen av komplikasjoner skiller mellom kompliserte og ukompliserte kriser.

Ukomplisert krise

Kris type 1 og ukomplisert krise - det er det samme. Med utviklingen av denne tilstanden er det en rask økning i blodtrykket, men det er ingen direkte risiko for pasientens liv. På grunn av det faktum at trykket øker kraftig, mens den diastoliske indeksen forblir innenfor normen eller litt overgår den, blir krisen vellykket stoppet hjemme. Gjenoppretting etter en ukomplisert krise skjer raskt nok.

Kjenne til en ukomplisert krise kan skyldes fravær av smerte i brystet og takykardi. Hvis hjertefrekvensen øker med økende blodtrykk - dette er en normal fysiologisk reaksjon. Videre indikerer takykardi ved høyt trykk at det ikke er risiko for myokardiet. Økning av hjertefrekvensen betyr at hjertet klarer å klare blodsirkulasjonen, selv ved høyt arterielt trykk.

Med en slik hypertensiv tilstand tilsvarer beredskapsvirksomheten aktiviteter utført med hypertensive kriser av type 1. Pasienten skal roe seg, ta en komfortabel stilling og ta stoffet fra trykket. Ukomplisert hypertensive krise er løst innen få timer.

Høy hjertefrekvens og ingen smerte i hjertet - tegn på ukomplisert krise

Komplisert krise

En komplisert hypertensive krise utgjør en alvorlig fare. Denne tilstanden krever umiddelbar sykehusinnleggelse av pasienten.

En komplisert krise kjennetegnes av utviklingen av hjerteastma og nedsatt hjernesirkulasjon. I særlig alvorlige tilfeller fører denne tilstanden til hjernesødem og komautvikling.

Mulige konsekvenser av en slik krise:

 • lungeødem;
 • hypertensiv angiopati;
 • hjerneslag
 • hypertensive encefalopati;
 • hjerteinfarkt;
 • dødelig utfall.

Med en komplisert krise observeres meget høye indekser for både lavere og øvre trykk. Forskjellen mellom dem kan være svært liten. Det er umulig å slå ned høytrykk uavhengig i dette tilfellet for å unngå farlige komplikasjoner. Hjemme, behandling ikke utføres, er det nødvendig å umiddelbart ringe spesialister hjemme.

Hypertensiv krise: klassifisering og symptomer

En plutselig økning i blodtrykk til et kritisk nivå kan føre til en tilstand som kalles hypertensiv krise. Hypertensiv krise er mulig hos pasienter med 2 og 3 grader av hypertensjon, kretsløpet er typisk for noen former for symptomatisk hypertensjon. En kraftig økning i blodtrykket er ledsaget av karakteristiske reaksjoner fra målorganer: synshemming, takykardi, økt svette, hodepine, følsomhetsforstyrrelser, kvalme og oppkast.

Diagnose den hypertensive krisen ved kliniske manifestasjoner, auskultasjon, EKG og blodtrykksmålinger. En arrestasjon av et anfall innebærer en jevn, kontrollert nedgang i blodtrykket ved bruk av spesifikk medisinbehandling i et hjertesykehus.

Den hypertensive krisen er en akutt tilstand som utvikler seg med en plutselig økning i blodtrykket til individuelt overdrevne verdier. Potensielt farlige verdier fra 160/90 mm Hg. Art. Hypertensive kriser varer fra en time til flere dager. Med langvarige kriser kan forbigående neurovegetative forstyrrelser føre til sirkulasjonsforstyrrelser i hjertet, nyrene, hjernen og irreversible forandringer i målorganer.

En kritisk økning i blodtrykket kan provosere blødninger på forskjellige steder, brudd på aorta-aneurisme, føre til hemorragisk slag, akutt hjerte- eller nyreinsuffisiens, lungeødem, tromboembolisme. Livsfarlige stater kan utvikle seg enten direkte i en krises topp eller med et sterkt fall i blodtrykk fra et kritisk nivå til individuelt normale indikatorer.

Årsaker og mekanismer for hypertensiv kriseutvikling

Hyppigere enn ikke, den hypertensive krisen er en opphopning av hypertensjon eller en annen sykdom ledsaget av hypertensjon. I noen tilfeller er hypertensive krisen det første spesifikke symptomet og oppstår uten noen åpenbare forutsetninger.

Det krypende løpet av hypertensiv sykdom er observert hos omtrent en tredjedel av pasientene som har diagnostisert hypertensjon. Hypertensive kriser er en ganske vanlig komplikasjon av arteriell hypertensjon av hemodynamisk, nefrogen eller endokrin opprinnelse. Blant bakgrunnssykdommene - aterosklerose i aorta, kronisk pyelonefrit, nefropatier av annen opprinnelse, systemiske bindevevssykdommer, binyrene, skjoldbruskdysfunksjon. Å fremvise en krise kan kansellere antihypertensive behandling.

I nærvær av bakgrunnssykdommer kan provokerende faktorer være:

 • Bruk av overflødig salt med mat;
 • Overdreven eller uvanlig fysisk aktivitet;
 • Skarp forandring i atmosfærisk trykk;
 • Sterkt eller langvarig stress;
 • Langsiktig behandling med visse typer legemidler, spesielt hormonalt;
 • Kroniske sykdommer i akutt stadium;
 • Alkoholmisbruk;
 • Iskemisk hjertesykdom.

De vanligste årsakene til utvikling av hypertensive kriser er utilstrekkelig eller tidlig behandling av hypertensjon og forsømmelse av legenes anbefalinger.

Ulike typer hypertensive kriser varierer i utviklingsmekanismer. I hypertensiv sykdom forstyrres mekanismene for neurohumoral kontroll av vaskulær tone. Patologiske endringer i blodtrykksnivå fremkaller en økt tone i vaskulære vegger, noe som skaper en ekstra byrde på hjertet og mekanismer for blodstrømregulering.

Et økt nivå av stresshormoner i blodet med feokromocytom fører til en innsnevring av karene. Overskudd av aldosteron i hyperaldosteronisme fører til brudd på elektrolyttbalansen. Forbedret frigjøring av kalium og opphopning av natrium i kroppen øker blodkarets motstand. Med alt mangfoldet av patogenetiske mekanismer for hypertensive kriser, er det brudd på reguleringen av vaskulær tone og økt blodtrykk.

Siden årsakene og mekanismene til hypertensive kriser varierer sterkt, kan selvmedisinering føre til dødelige konsekvenser.

klassifisering

Mekanismer for patologisk blodtrykksøkning skiller mellom eu- og hyperhypokinetiske typer hypertensive kriser.

Eukinetisk hypertensiv krise - en ganske typisk type krise, en komplikasjon av hypertensjon. Den økte tonen i perifere kar med et normalt volum av hjerteutgang fører til en plutselig økning i trykket på systolen og diastolen samtidig.

Hypokinetisk hypertensiv krise utvikler seg mot en bakgrunn av alvorlig hypertensjon, den vokser sakte, varierer i alvorlig grad. Volumet av hjerteutgang i en hypertonisk krise av hypokinetisk type senkes, motstanden til perifere kar er økt. Som et resultat stiger trykket av diastolen overveiende. Pasienter håper ofte på spontan gjenoppretting av blodtrykk og søker lege med forsinkelse.

Hyperkinetisk hypertensiv krise utvikler seg raskt. Volumet av hjerteutgang er økt, tonen i perifere fartøy er innenfor normen, noen ganger er den senket. Trykket på systolen er sterkt forhøyet, det diastoliske trykket er normalt eller øker noe. Hyperkinetiske hypertensive kriser ledsages av alvorlige hjertesymptomer: takykardi, ekstrasystol.

Symptomer på hypertensiv krise kan være reversibel og irreversibel. På denne bakgrunn skiller klassifiseringen mellom kompliserte og ukompliserte varianter. Ukompliserte kriser utvikler seg mot en bakgrunn av mild eller moderat hypertensjon, de uttrykte kliniske tegnene vedvarer i flere timer. I de fleste tilfeller er det vellykket stoppet av vanndrivende og hypotensive stoffer, pasientens innlegging av sykehuset - ifølge indikasjonene.

Kompliserte hypertensive kriser utvikler seg plutselig, kan ha langvarig karakter. Gjenspeiles hos pasienter med moderat og alvorlig hypertensjon. Ofte fører til alvorlige lesjoner av målorganer og utløser patologiske prosesser som fører til slag, utvikling av akutt koronarsyndrom, retinopati, hjernesødem, hjertesvikt, eclampsia og andre farlige forhold. Ved lokalisering er det vaskulære, hjerte-, nyre- (nyrene) og oftalmologiske komplikasjoner.

Ved forekomsten av et av de mulige kliniske syndromene, isoleres de neuro-vegetative, konvulsive og edematøse former for den hypertensive krisen.

Den neuro-vegetative formen av den hypertensive krisen utvikler seg som følge av frigjøring av adrenalin i blodet, oftest etter alvorlig stress. Pasienten er nervøs, er i altfor opphisset tilstand, klager over tørr munn, økt svetting, intens hodepine, visuelle forstyrrelser, kvalme. Det er tremor av ekstremiteter, rødhet av ansikt og nakke. Som regel ledsaget av takykardi, en økning i systolisk trykk. Varigheten av denne krisformen går sjelden over 5 timer, i de fleste tilfeller forekommer det uten potensielt dødelige komplikasjoner.

Den patogenetiske mekanismen for vann-salt eller edematøs hypertensiv krise er et brudd på balansen mellom renin, aldosteron og angiotensin, hormoner som er ansvarlige for reguleringen av nyreblodstrømmen som er forbundet med vannsalt-metabolisme. Med edematisk form har pasienter markert nyreødem i ansikt og fingre). Pasienten er i deprimert tilstand, faller i apati, viser ofte døsighet, mulig desorientering i tid og rom. Harbinger av hypertensive krisen er muskel svakhet, ekstrasystol, en reduksjon i utskillelsen av urin. Indikatorene for blodtrykk øker proporsjonalt, muligens en økning i diastolisk trykk med et nesten uendret systolisk trykk. Krisens varighet er opptil 24 timer, dagens er relativt gunstig. Oed hypertensive kriser utvikler seg overveiende i overvektige kvinner.

Edemary og neuro-vegetative hypertensive kriser kan ledsages av nedsatt følsomhet, tetthet, følelsesløp i huden, brennende følelse. I alvorlige tilfeller kan pasienter utvikle hemiparese, amaurose (en bestemt form for blindhet), diplopi, hovedsakelig som forbigående forhold.

Den farligste er konvulsiv form av hypertensive krisen, kjent som akutt hypertensiv encefalopati. Det oppstår med en systemisk kraftig økning i blodtrykket som en følge av brudd på reguleringen av tonen i hjernearteriolene forårsaket av den, ledsaget av cerebralt ødem. På toppen av pasienten mister bevisstheten, begynner tonisk og klonisk kramper. Etter slutten av angrepet kan pasienten forbli ubevisst om en stund, desorientering i rom og tid, amaurose, hukommelsestap er mulig. Blant de mulige komplikasjonene er blødninger i hjernen, parese, koma, død.

Første tegn og førstehjelp

Utviklingen av den hypertensive krisen er ganske individuell, varierer sterkt avhengig av årsakene til tilstandenes forverring, arten av arteriell hypertensjon, bakgrunnssykdommer, generell helse. Alvorlighetsgraden av tilstanden er ikke alltid korrelert med graden av økning i blodtrykket. Kort før angrepet er symptomene på de foregående symptomene mulige:

 • Uklart ubehag eller smerte i hjertet;
 • Pulserende hodepine i templene eller oksipitale regionen;
 • takykardi;
 • svette;
 • Bevegelse av hender;
 • Angst, økt spenning
 • Tørr munn;
 • Varm flushing i ansiktet.

Utseendet til ett, og enda flere symptomer, bør ikke ignoreres, det bør være så snart som mulig å måle blodtrykket. Hvis pasienten allerede har diagnostisert hypertensive sykdommer eller sykdommer ledsaget av et sekundært hypertensivt syndrom - ta et antihypertensivt legemiddel som foreskrevet tidligere. Hvis det ikke er noen diagnose og hensiktsmessige forskrifter, kontakt legehjelp umiddelbart. På samme måte gjør de det samme i tilfeller der symptomene ikke gir seg til å begrense det vanlige legemiddelet.

Ca. 80% av tilfellene forekommer i raskt utviklende typer hypertensive kriser. Med en kraftig økning i blodtrykket, bør du ringe en ambulanse. Før legenes ankomst skal blodtrykket måles på begge hender og overvåke endringene i intervaller på 10 minutter. Målinger utføres på armen, hvor en høyere score ble registrert. Pasienten skal legges, gi ham en semi-sittende stilling, sikre tilstrømningen av frisk luft. Fjern eventuelt eller fjern klær som hindrer å puste, bruk en varmepute til føttene. Når du utvikler ødemer, gi Furosemide tablett, et antihypertensive stoff som brukes av pasienten og 20 dråper Corvalol, Valocordinum eller Barbovala.

En av de typiske reaksjonene på akutte tilstander av kardiovaskulær genese er frykt, noen ganger grenser panikk. Med pasienten må du snakke og roe seg.

Hypotensive stoffer begynner å virke i intervallet fra 6 til 30 minutter etter inntak. For kraftig reduksjon i blodtrykket er ikke mindre farlig enn den faktiske tilstanden av krisen, en optimal reduksjon er 20-30 mm Hg. Art. per time.

De som kom til anropslegerne, bør fortelle om alle de tiltakene som er utført før, oppgi de brukte legemidlene og doseringen.

diagnostikk

Diagnose er etablert basert på sykdommens historie, objektive indikasjoner på blodtrykk, data om fysisk undersøkelse og kliniske manifestasjoner. EKG er obligatorisk. For å vurdere alvorlighetsgraden av pasientens tilstand og differensialdiagnose av typer hypertensive kriser, kan smale spesialister av en annen profil være involvert. Ytterligere instrumentelle studier blir tildelt etter behov, avhengig av dynamikken i pasientens tilstand.

behandling

I hypertensive kriser av forskjellige typer og opprinnelser varierer behandlings taktikken sterkt. Pasienten får en streng sengestøtte. Sykehusinnleggelse er gjenstand for pasienter med ikke-okklusiv og gjentatt angrep, hypertensive kriser av ukjent opprinnelse for å avklare arten av hypertensivt syndrom.

Nødbehandling rettet mot å senke blodtrykket, hindre skade på målorganer, stabiliserer arbeidet i hjertet utføres. Symptomatisk behandling med antiemetiske, antikonvulsive, antiarytmiske, beroligende stoffer utføres. Komplekset av symptomatiske midler er valgt individuelt, med tanke på det spesifikke kliniske tilfellet.

Mulige utfall av behandlingen:

 1. Forbedring av tilstanden (ca 70%) av tilfellene. Sykehusinnleggelse er ikke nødvendig.
 2. Progressiv forverring av tilstanden (ca. 15%). Pasienten blir straks innlagt på sykehus.
 3. Stabil tilstand. Behandlingen har ingen effekt, men det er ingen tegn på utvikling av den hypertensive krisen. Anbefalt sykehusinnleggelse og valg av andre legemidler.
 4. Iatrogen komplikasjoner (opptil 20%). De er resultatet av feil bruk av antihypertensiv behandling i akutt stadium, eller manifestasjoner av bivirkninger av de brukte legemidlene. Det er nødvendig å sykehus pasienten for ytterligere undersøkelser og å overvåke tilstandenes dynamikk.

Prognosen for en hypertensive krise med rettidig medisinsk behandling er betinget gunstig.

Hypertensiv krise, typer (typer) av hypertensive kriser

Det er to typer (typer) av hypertensive kriser.

Krisen til den første typen preget av en mer lys og kortsiktig strømning. Vanligvis utvikler den plutselig mot en bakgrunn av tilfredsstillende tilstand. Det blir observert oftere i II og III trinnene, noen ganger i I-scenen av sykdommen. Pasienter er nervøse, klager over hodepine, svimmelhet, hjertebank, en følelse av pulsasjon og skjelving over hele kroppen, noen ganger en smerte i hjertet. Huden i ansiktet, nakken, brystet er dekket med røde flekker da. Krisen ender noen ganger med en ufrivillig trang til å urinere eller avleiere.

En liten mengde protein, erytrocytter, kan forekomme i urinen. Arterialtrykk, spesielt maksimum, økes betydelig. Pulsen økes med 20-50 slag per minutt. Viktigere noen ganger observert dynamiske EKG-forandringer (redusert intervall S - T bredere komplekse QRS, ekstrasystoler et al.), I tillegg til å øke antall leukocytter i blodet (gjennomsnittlig 50%) med en mindre nøytrofil skift.

Krise av den andre typen preget av lengre varighet - opptil flere dager. Det er oftere observert i II og III stadier av sykdommen og dets ondartede kurs. Pasienter klager over alvorlig hodepine og svimmelhet. Hyppig forbigående synshemming, kvalme, oppkast, kramper i hjertet, hjertebanken; ofte parestesi, parese, bedøvet tilstand, forvirring. Noen ganger går pulsen ned. Generell skjelving, en følelse av pulsering i hele kroppen, er en økning i pulsen sjelden. Systolisk og diastolisk blodtrykk øker betydelig. Ofte slike komplikasjoner som et angrep av hjertesyma, lungeødem, hjerteinfarkt, hjerneslag. EKG-forandringer er kjent og blod (økning i antall hvite blodlegemer, økning senknings, økt blodpropp og andre.). bør ikke bli sett på simplistically hypertensive krise, men som en manifestasjon av makt tonic sammentrekning av arterioler. Forekommer i løpet av en hypertensiv krise nevro vaskulær reaksjoner ledsaget av endringer i en rekke humorale faktorer, hvorav de viktigste er økt frigjøring av katekolaminer, glukokortikoider og aldosteron (NA Råtner, EA Denysenko, NA Smazhnova et al.). Samtidig er det dype histochemical endringer i veggen av arterioler, inntil utviklingen av fibrinoid nekrose. Fremveksten av krise hos pasienter med essensiell hypertensjon og aterosklerose øker risikoen for komplikasjoner (myokardialt infarkt, slag). Graden av økning i blodtrykk, spesielt diastolisk, bestemmer i viss grad alvorlighetsgraden av sykdommen. Det er grunn til å tro at stabiliteten og høyden av blodtrykket er viktig for utviklingen av mikroangiopatier.

I hjertet studien - venstre ventrikkelhypertrofi: økt apikale impuls, utvidelse av hjertet til venstre, aksent II tonen i aorta, endrer jeg den klangfylte tone over toppen, økningen i skyggen av hjertet røntgenundersøkelse med en avrundet topp og forlengelse og utvidelse av aorta. Senere vises systolisk murmur over hjertepunktet i hjertet, så vel som systolisk murmur over aorta. Endringer i den elektrokardiografiske studien gir grunn til å snakke om den hypertoniske typen av den elektrokardiografiske kurven.

I hypertensiv sykdom er tre grader av elektrokardiografiske endringer skilt ut:

 • I grad - når det på et elektrokardiogram er påvist tegn på hypertrofi av en venstre ventrikel uten forstyrrelse av repolarisering;
 • II er karakterisert ved tilslutning til graden av hypertrofi i venstre hjertekammer lidelser repolarisering elektrokardio uttrykt i forskyvningssegmentet S - T, senke spenningen av T-bølgen, (I-II i standard-leder, AVL, AVF, og V4-6).
 • For electropenalty diograficheskih III graders endring i hypertensjon er karakterisert ved en vesentlig brudd repolariseringsgrad: et segment S - T under isolines negative T-bølger, av og til meget dyp blokade fenomen kan stå grenblokk.

Elektrokardiografiske endringer i I-graden er vanligere i hypertensiv sykdom i 1. trinn. Imidlertid kan EKG i 80% av slike pasienter uten patologiske abnormiteter. I hypertensiv sykdom i stadium III er det observert elektrokardiogrammer med endringer i klasse III i 75% tilfeller.

Prof. GI Burchinsky

"Hypertensive krise, typer (typer) av hypertensive kriser" - artikkel fra seksjonen kardiologi

Klassifisering av hypertensive kriser

Hypertensiv krise er økningen av blodtrykk til høye tall. På grunn av ulike årsaker, karakteristika av kurset og konsekvensene, som har en hypertensive krise, utføres klassifiseringen i henhold til flere prinsipper: type økning i blodtrykk, arten av hemodynamiske lidelser, formasjonsmekanismen, forekomsten av symptomer. I tillegg skiller kriser med komplikasjoner og uten dem.

Klassifisering av kriser etter type økning i blodtrykk og arten av hemodynamiske lidelser

Etter type økning i blodtrykk (BP):

 1. Systolisk variant (med en overvektig økning i blodtrykksparameterens systoliske parameter).
 2. Diastolisk.
 3. Systolisk-diastolisk (samtidig økning i begge indeksene).

Ifølge arten av hemodynamiske lidelser har den hypertensive krisen av arten følgende:

 1. Hyperkinetisk. Han har en skarp akutt start med høyt systolisk trykk, en hyppig puls. Denne typen krise skjer i begynnelsen av hypertensjon.
 2. Hypokinetisk. Den utvikler seg gradvis. Det flyter tungt. Det utvikler seg hovedsakelig hos pasienter med hypertensiv sykdom II, III stadium.

Klassifisering av mekanismen for dannelse av krise

Følgende typer hypertensive kriser utmerker seg ved formasjonsmekanismen:

Hypertensiv krise type 1, det er også sympatisk-adrenal. Det er preget av:

 • høyt blodtrykk med en overvekt av systolisk;
 • økt hjertefrekvens;
 • økte blodsukkernivåer;
 • blekhet;
 • skjelve.

En slik krise har ingen forutsetninger for utvikling. Er akutt. Men de varer ikke lenge (minutter eller flere timer). Pasienter rapporterer smerte i hodet, kvalme, sjelden oppkast, synsforstyrrelser i form av å redusere alvorlighetsgrad, følelsen intensivert hjerterytme, smerter i ham knivstikking karakter, sterk følelse av angst og frykt. På slutten av angrepet kan slike personer ha en rikelig avføring eller vannlating.

Ved analyse av urin er det mulig å oppdage protein i et lite volum og enkeltrøde blodlegemer. Disse endringene er som regel resultatet av ikke patologier i hjertet, men en forandring i venetone. Et høyt innhold av adrenalin bestemmes ut fra blodet. Nivået av noradrenalin øker ikke eller til og med reduseres.

Når hjernemekanismen for dannelsen av krisen øker, hovedsakelig, trykket i hjertets diastol, endres parametrene for basalmetabolismen ikke. Begynnelsen er gradvis.

Slike kriser er lange og mye tyngre. Kan vare opptil 5 dager. Noen ganger lengre. Pasienter snakker om alvorlig hodepine, betydelig døsighet, en følelse av total døvhet. Det er ikke umulig å bryte bevisstheten ned til mer alvorlige former. Det er andre manifestasjoner av forstyrrelsen av CNS. Dette er et brudd på følsomhet og motoraktivitet.

Også klage på kvalme, ofte oppkast. Pasienter har noen ganger en reduksjon i hjertefrekvensen. Nesten alle pasienter noterer smerten bak brystbenet i hjertet, sammen med det er det en betydelig raskt økende kortpustethet, mulig hjerteastma. På EKG er alvorlig ventrikulær svikt diagnostisert. I halvparten av pasientene er økningen i indeksen for protein, røde blodlegemer, hyalinesylindre bestemt i urin med et angrep.

Viktig! hyperton Kris 1 og 2 typer krever umiddelbar umiddelbar behandling, som består i å redusere og etterfølgende overvåking av blodtrykk, bruk av kardioprotektive, cerebrobeskyttende og vaskulære legemidler, observasjon av en kardiolog.

Klassifisering ved forekomst av syndromer

Med en nevro-vegetativ form, er pasientene engstelige, altfor begeistret, rastløs. De er skremt av tilstanden deres, ansiktet blir rødt, huden blir våt, hendene deres er i bevegelse, temperaturen vokser noe. Palpitasjonen øker og akselererer. Øker systolisk trykknivå.

Når vann-salt danner pasienter, tvert imot, er det mer begrenset. De er trange, deprimerte. Ofte er det et brudd på orientering i tid og rom. De er bleke, ansiktet er puffet, øyelokkene er hovne. Hvis en pasient er i stand til å svare på spørsmål, vil han snakke om det en stund før det er oftere enn vanlig bout gikk på toalettet, at selv før angrepet sa hevelse, muskelsvakhet, tyngde i hjerte uregelmessigheter i sitt arbeid i form av brudd rytme.

Objektivt er det mulig å bestemme den samtidige økningen i pasientens diastoliske og systoliske blodtrykk.
Ved begge disse typer kriser kan det være et brudd på følsomhet og motoraktivitet i lemmer, samt i ansikt og tunge.

Med en konvulsiv form, mister pasientene bevissthet, lider av anfall. Denne typen kriser er mindre vanlig enn andre og er en komplikasjon av en alvorlig hypertensiv sykdom. Det er ikke utelukket hjerne ødem. Etter at belastningen er over, kan pasienten ikke gjenvinne bevisstheten umiddelbart. Og komme inn i det, det er fortsatt litt disorientert i deres tilstand og omkringliggende fenomener.

Ofte kan brudd i form av synshemming, encefalopati av varierende alvorlighetsgrad. Forbedring av tilstanden er ofte erstattet av et angrep med påfølgende komplikasjoner av hjerneslag, hjerteinfarkt. En alvorlig komplikasjon er koma. En dødelighet er mulig.

Komplikasjoner av hypertensive kriser

Det er komplikasjonene som er en indikator på hva en hypertensive krise er farlig. Avhengig av om komplikasjonene av den hypertensive krisen utviklet, skiller de ut:

 1. Ukomplisert hypertensive krise.
 2. Komplisert krise. Hvis en alvorlig hypertensiv krise har utviklet seg, kan komplikasjonene være følgende:
 • hjerneslag
 • hjerteinfarkt;
 • dannelse av hjerte- og nyreinsuffisiens.

Hvor lenge den hypertensive krisen varer og hvordan den slutter, avhenger av mange faktorer. Dette er årsaken til krisen, dens type og type, utviklingen av komplikasjoner, pasientens alder og tilhørende patologier.

Heling av hjertet

online katalog

Typer av hypertensiv krise hyperkinetisk og hypokinetisk

Ustabiliteten av blodtrykk forstyrrer mange mennesker. Noen lider av konstante hopp i tonometerens indikatorer opp og ned, andre er bekymret for et sterkt lavt trykk, mens andre har en merkbar økning i tallene på kvikksølvkolonnen. Sistnevnte situasjon har å gjøre med den hypertensive krisen. Hvordan manifesterer denne patologiske prosessen og dens årsaker seg? La oss se nærmere på typer hypertensive kriser.

årsaker

Hvert stadium av hypertensjon kan provosere hypertensiv krise. Det er tilfeller der sykdommen ble registrert hos personer som ikke har helseproblemer. Men oftest er dette en konsekvens av forsømt hypertoni kombinert med aterosklerose. Hvis symptomene på en slik lidelse forstyrrer personen mer enn en gang, så er dette ofte resultatet av en uaktsom holdning til behandling eller fullstendig fravær.

Faktorer som bidrar til utviklingen av sykdommen:

 • tung fysisk arbeidskraft;
 • vær forandring;
 • hormonell svikt;
 • nekte å ta medikamenter som bidrar til å redusere trykket
 • misbruk av kaffe, alkoholholdige drikkevarer;
 • Å spise salt og salt mat i store mengder;
 • overstress og stress.

Patologi, manifestert mot bakgrunnen av aterosklerose, er en konsekvens av nedsatt blodsirkulasjon av karene i hjernebarken. Oftest utvikler den seg i folk i avansert alder, følger sykdommen mange ubehagelige symptomer. I alderdommen er sykdommen svært vanskelig.

Viktig! Det er mye mer sannsynlig å manifestere sykdom med renal dysfunksjon, sykdommer i det autoimmunologiske systemet, karakterisert ved inflammasjon av arteriene (polyarteritis nodosa), og diabetes mellitus av forskjellige typer av patologi under graviditet - nefropati, forstyrrelser i immunsystemet, karakterisert ved inflammatoriske prosesser i organer og vev (systemisk lupus erythematosus) samt aterosklerose av aorta og dets grener.

symptomer

Den viktigste funksjonen i hypertensive krise - en plutselig økning i blodtrykket i blodtrykksmåleren. Når kvikksølvkolonnen er oppblåst, forverrer hjernens og nyresirkulasjonen i personen, blir kardiovaskulære sykdommer resultatet av slike forandringer i kroppen. Som regel mange pasienter brakt til sykehus med hjerteinfarkt, slag, akutt koronar insuffisiens, og andre diagnoser.

Samtidig kan trykket nå parametrene: 220/120 mm kvikksølv, men dette er ikke grensen, noen ganger er det et hopp og høyere.

Tegn i patologien:

 • manifestert oppstyr, impulsivitet, ropende fraser (alle symptomene på akutte psykiske lidelser, uttrykt i motorisk aktivitet);
 • pasienten føler en uforklarlig følelse av angst og angst;
 • Tegn på takykardi utvikles markant (hjertefrekvensøkninger);
 • pasienten kan ikke puste normalt, han har ikke nok luft;
 • en mann kaster en rystelse, han begynner å rive;
 • skjelvende og skjelvende hender;
 • rødme og hevelse i ansiktet;
 • hodepine;
 • oppkast og kvalme.

Viktig! Ved komplikasjoner kan det være: lungeødem, koma, trombose, akutt nyresvikt, ledsaget av økning eller reduksjon i urinering.

Som du kan se, er symptomene forskjellige, men det vanligste symptomet er hodepine. Med utviklingen av patologi deler hodepine seg selv i typer: typisk, atypisk og smerte, som er kjent med ondartet hypertensjon. Gradene av sykdommen har også forskjeller og er i stand til å få seg til å føle seg annerledes. Så, hvilke grader og typer av lidelser eksisterer?

Hypertensiv krise type 1

Utvikling av denne typen er typisk for pasienter med hypertensjon I og II i andre fase. Utbruddet av en plutselig økning i trykk oppstår plutselig, det er ingen tegn på forfengelighet. Krisens varighet er 60-180 sekunder.

Vanligvis blir pasienten overhalet av skarp smerte, før øynene hans ser ut som et rutenett som forstyrrer syn. På dette tidspunktet er pasienten veldig spent, huden blir spottete og endrer farge. Det har vært tilfeller når utseendet av utslett. Når pasienten kriser, tørker, bryter huden på leppene. Kroppstemperaturen stiger, puls og trykkøkning.

Hypertensiv krise type 2

Den andre graden er karakteristisk for pasienter med hypertensjon III stadium. Krisen av denne typen varer mye lenger - fra flere timer til 5 dager. Pasienten i denne perioden er ikke i stand til å takle sårhet og ubehag. Han er forferdelig plaget av hodepine, hodet spinner og blir tungt. Med en hypertensiv krise av klasse 2, opplever folk kvalme, oppkast, de er forstyrret av døsighet, men de kan ikke sove. I tillegg har pasienter merkbart svekket hørsel og syn. Alle disse symptomene støttes av kvælning.

Pasientene er svært svake i denne perioden. De kan oppleve sløvhet og mangel på lyst til forskjellige bevegelser. Ansiktshuden får en blå hue, blir tørr og kald.

Pulsen er vanligvis sakte, men noen ganger kan den økes noe. Indikatorene på tonometeren er for høye, men lavere enn for en hypertensiv krise på 1 grad.

Viktig! Til tross for at begge grader av sykdommen har samme symptomatologi, varierer de likevel hverandre.

1 og 2 type - hva er forskjellen

I utgangspunktet så forskerne på forskjeller mellom de to typer sykdommer på nivået av reaksjonen av cortex i hjernehalvene og subkortiske divisjoner, men studiene var ikke vellykkede. Deretter ble deres oppmerksomhet trukket til sympatisk-binyrene. Her ble det funnet at adrenalinsekresjon øker med 1 grad, og den andre typen provoserer produksjonen av norepinefrin.

Hvis du går inn i adrenalin til en person, kan du følge alle symptomene på økt hjertefunksjon. De samme tegnene vises i en hypertensive krise av den første typen: feber, skjelving, rask hjerterytme.

Norepinefrin påvirker i sin tur ikke puls, blodsirkulasjon og metabolisme. Derfor, for hypertensiv krise type 2 er "undertrykkelse" ripple sukkernivå forblir den samme, men samtidig øker ytelsen av kvikksølv forekomme betydelige endringer for den dårligere i aktiviteten i hjertet og sentralnervesystemet.

Viktig! Med en rekke forskjeller i de konvensjonelle symbolene på manifestasjonen av sykdommen og settet av prosesser som bestemmer utfallet, er hypertensiv krise på 1 og 2 grader betraktet som en enkelt patologi.

Braintype

Ofte er resultatet av en hypertensive krise et slag. Men deaktiverte hjernefunksjoner varer for en stund, og deretter gjenopptar aktiviteten deres. Å si utvetydig at streken skal gå foran en krise - det er umulig. Men ofte skjer det på den måten - det er et faktum. Det er 2 typer hjernekrise.

 1. Jeg snill. Denne typen er preget av hodepine, oppkast, kvalme. Med det er det økte trykket i den tidlige arterien og karene i retina notert.
 2. Jeg snill. Det er mer alvorlige symptomer som fører til tap av bevissthet.

Symptomatologien til den andre typen er mer i tråd med manifestasjonen av den hypertensive krisen.

Klassifisering ved hjelp av mekanismen for økt blodtrykk

Hypertensiv krise kan deles inn i ulike typer og typer, basert på ulike faktorer. Ved mekanismen for økende trykk er det: eukinetisk, hyperkinetisk og hypokinetisk krise.

Hyperkinetisk type

Det utvikler seg vanligvis i løpet av I og II stadier av hypertensjon. Det er ingen tegn på forventning hos pasienten, krisen kommer raskt og uten advarsel. Denne prosessen er ledsaget av en økning i hjerteutgang, samt perifer vaskulær motstand, som forblir uendret eller redusert.

Hypokinetisk type

Karakteristisk II og III stadier av hypertensjon. Den patologiske prosessen utvikler seg gradvis. I denne typen lidelse øker motstanden til perifere kar, og kardialutgangen blir mindre. Denne arten er ofte en harbinger av et slag.

Eukinetisk krise

Denne typen krise tilsvarer II og III stadier av hypertensjon og sekundær form for hypertensjon. Eukinetisk krise fanger pasienten uventet, men symptomene er ikke så uttalt som i hyperkinetisk type krise. Denne arten er preget av normal hjerteutgang, men økt motstand av perifer fartøy.

forebygging

For å redusere risikoen for å utvikle en hypertensive krise, er det nødvendig å følge forebyggende tiltak, de er identiske med tiltak for å forhindre hypertensjon. Det er viktig å overvåke blodtrykket. Tidlig start behandling av hypertensjon. Med utviklingen av patologi er det nødvendig å kjenne årsaken, så langt som mulig for å utelukke den negative effektfaktoren.

De viktigste forebyggende tiltakene er: rasjonell ernæring, overholdelse av regimet, hvile. Det er nødvendig å unngå stressende situasjoner. Videre er det viktig å følge alle forskriftene fra legen.

Hypertensiv krise er et raskt hopp i trykk i arteriene med påfølgende skade på målorganer. Det oppstår på grunn av manglende mekanismer for regulering av blodtrykk, med feil vurdering og taktikk for behandling av GB (hypertensjon).

Klassifisering av hypertensive kriser

Klassifisering av hypertensive kriser ble utviklet tilbake i 1956. Hypertoniske kriser, som klassifiseringen innebærer at deres deling gjennom klinikken, kursets hastighet, organers angrep og effekten på organene i SSS (kardiovaskulær system), er mangfoldig. Det er slike typiske krise stater med hypertensjon:

 • den første typen;
 • den andre typen;
 • komplikasjoner;
 • ukomplisert.

Hypertensiv krise type 1 (ellers - første ordre) observeres oftere i grad 2, samt 3 grader av GB. Den utvikler seg raskt, har uttalt vegetative lidelser. Den første typen manifesteres av slike symptomer: følelse av hete blink, hjertebank, psykomotorisk agitasjon, feber, smerte i hodet.

Hypertensiv krise type 2 flyter sakte, oppstår mot bakgrunnen av en langvarig GB med klare tegn på progressiv hjertesvikt og edematøs hjerne.

Den andre og mest moderne klassifikasjonen for i dag, deler hypertensive kriser betinget del i de som har komplikasjoner og de som de er fraværende.

Komplisert krise dannes med akutt progressivt angrep av målorganer mot bakgrunnen av sterk vekst i blodtrykket i arteriene. Etter en slik krise er det stor risiko for komplikasjoner. Dette er manifestasjonene:

 • hjerneslag iskemisk eller hemorragisk;
 • hjerteinfarkt;
 • hypertensjon av nyrene i binyrene
 • blødning med akutt disseksjon av aorta-aneurisme
 • Hypertensjon hos gravide med gestose (preeklampsi og eclampsia).

Det er også anfall, endringer i bevissthet, syns- og hørselshemminger, høyt trykk i skallen.

Slike alvorlige forhold, spesielt de som først oppstod, krever snarest introduksjon av legemidler som reduserer blodtrykket og sykehusinnleggelsen av pasienten i intensivavdelingen.

Ukomplisert hypertensiv krise kan forekomme ved høyt blodtrykk i 2. grad, karakterisert ved høye indekser av arterielt trykk uten organskader. En patologisk tilstand kan ha et asymptomatisk kurs eller enkelt manifestasjoner, som for eksempel presse hodepine, brystsmerter, hyppige hjerterytmer, summende i ørene, flimrende i øynene, hyppig vannlating.

Den nåværende risikoen for komplikasjoner er minimal, men uten nødvendig behandling er skaden på målorganer sannsynlig.

Hos pasienter med hypertensive kriser som følge av endringer i hemodynamikk skille slike typer hypertensive kriser enkelt:

 • hyperkinetisk;
 • hypokinetisk;
 • eukinetic.

Hyperkinetisk krise dannes ved 1 og 2 grader GB, ledsaget av en stor hjerteutgang med høyt systolisk trykk. Tilstanden er manifestert av skarp smerte i hodet, flimring av prikker i øynene, angrep av kvalme og oppkast. Pasienter er overexcited, klager over skjelving av hele kroppen, hyppig hjerterytme og smerte i det.

Hypokinetisk krise utvikler seg med høyt blodtrykk i 3. grad. Det er ledsaget av nedsatt hjerteutgang, høytrykksnivå under diastolen. Hypokinetisk hypertensive krise ledsaget av slike symptomer som påløper smerter i hodet, oppkast, døsighet og apatisk tilstand, hørselshemmede organfunksjon, samt visjon, bradykardi (langsom hjerterytme).

Eukinetisk krise forekommer i trinn 2 og 3 i stadium 2 hypertensjon. Den er preget av normal hjerteutgang ved høytrykk under systole og diastole. Med en hypertensive krise av denne typen er det smerter i hodet, angrep av oppkast, nedsatt bevegelse.

Cerebral hypertensive krise er forårsaket av akutte sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen og i karene. Det er mulig ved 2 grader, 3 grader GB. Kilden til forekomsten kan være en hjerneslag og hypertensiv encefalopati. Den har en skarp utvikling med et høyt trykk i blodtrykk. Med en hypertensiv cerebral krise er det uutholdelig hodepine, oppkast av oppkast, en endring i bevissthet i form av stupor eller bedøvelse. I tillegg er epileptiske anfall mulig.

Det er stroke iskemisk og hemorragisk. De har følgende symptomer:

 • nummenhet av halvparten av ansikt og lemmer;
 • plutselig synsforstyrrelse;
 • svekkende smerte i hodet, forårsaket av kvalme og oppkast;
 • taleforstyrrelse;
 • endring i koordinasjon, samt balanse i kroppen;
 • lammelse av kroppen.

Siden disse forholdene truer pasientens liv, er det nødvendig med en øyeblikkelig inngripen av legen og konstant overvåking av personen som har gjennomgått krisen. Klassifisering av angrep av hypertensjon oppførte typer er ikke begrenset.

Så, i tillegg, følgende typer hypertensive kriser:

 • krampaktige;
 • ødem;
 • neurovegetative;
 • adrenal.

Hypertensiv krise, hvorav mange er talrige, har en rekke symptomer. Utbruddet av neurovegetative hypertensive kriser er preget av økt angst, nervøsitet, overdreven svette, hyppige hjerteslag. En slik klinikk kan vare flere timer.

Den edematøse hypertensive krisen er preget av hudens bløt i ansiktet, hender, deres ødemer, hemmet, trøtt og trøtt tilstand, forstyrrelser i orientering i rommet.

Den konvulsive hypertensive krisen er den farligste og mest alvorlige blant alle de listede. Definisjonen av det er ikke vanskelig. Denne tilstanden, karakterisert ved cerebral ødem, varer vanligvis rundt to dager. På toppen av krisen er det kramper og tap av bevissthet.

Binyrekrisen utvikler seg mot en bakgrunn av panikkanfall og forstyrrelser fra det autonome nervesystemet. Det er preget av alvorlig panikk og angst. Det er en adrenalkrise med takykardi, dyspné, tremor i ekstremiteter. Som regel utvikler den seg på 2 trinn, og også 3 grader GB.

Symptomer på hypertensiv krise

Hypertensive kriser av forskjellige typer er preget av felles manifestasjoner:

 • smertefullt leder av forskjellig lokalisering og styrke;
 • passer for oppkast, kvalme;
 • frykt og angst;
 • Overeksponering av sentralnervesystemet;
 • hyperemi i ansiktet;
 • indre skjelving av hele kroppen og lemmer;
 • hjertebank og smerte;
 • patologi av den visuelle og auditive analysatoren.

Denne symptomatologien er mer eller mindre manifestert i hypertensiv krise av forskjellig genese.

Behandling av hypertensive kriser

Det er algoritmer og standarder for omsorg for HA godkjent av WHO. For å eliminere en hypertensive krise må du handle raskt, raskt.

 1. Når de første symptomene på hypertensiv krise umiddelbart kalder pasienten førstehjelp.
 2. Før en lege kommer, skal pasienten få en semi-sittende stilling, løsne tøyet og holde seg rolig.
 3. Pasienten må varmes opp ved å pakke ned nedre ekstremiteter i teppet.
 4. Åpne vinduet, slik at den syke personen får tilgang til frisk luft.
 5. Under kontroll av blodtrykksmåling, gi pasienten hypotensive medikamenter.

For å redusere blodtrykket, injiseres intravenøst ​​diuretika som lasix eller furosemid. De fjerner overskytende væske, noe som gjør at du kan redusere hevelse i hjernevæv. Clopheline brukes også parenteralt.

Nefidipin i tabletter tas under tungen. Ved angrep av en apné, skriv inn aufillin. Med kramper, er to medisiner foreskrevet: relan eller sibazon.

For å vurdere effektiviteten av behandlingen, vær oppmerksom på å forbedre pasientens velvære. Det viktigste å huske er at det er forbudt å kraftig redusere trykket. Etter akuttmedisin, bør du ikke spise i noen få timer.

konklusjon

Som du vet kan hjertepatologi være en av årsakene til døden. Psykosomatikk er typisk for slike SSS-sykdommer som hypertensjon, koronar hjertesykdom (iskemisk sykdom), arytmi. Leger anerkjenner i økende grad forholdet mellom psykososiale og somatiske faktorer. Disse inkluderer underernæring, stress, dårlige vaner.

Å eliminere hypertensjon og dens psykosomatiske årsaker er svært vanskelig alene, så du må søke hjelp ikke bare fra terapeuten, men også til en kvalifisert psykolog.

Hypertensiv krise er et raskt hopp i trykk i arteriene med påfølgende skade på målorganer. Det oppstår på grunn av manglende mekanismer for regulering av blodtrykk, med feil vurdering og taktikk for behandling av GB (hypertensjon).

Klassifisering av hypertensive kriser

Klassifisering av hypertensive kriser ble utviklet tilbake i 1956. Hypertoniske kriser, som klassifiseringen innebærer at deres deling gjennom klinikken, kursets hastighet, organers angrep og effekten på organene i SSS (kardiovaskulær system), er mangfoldig. Det er slike typiske krise stater med hypertensjon:

 • den første typen;
 • den andre typen;
 • komplikasjoner;
 • ukomplisert.

Hypertensiv krise type 1 (ellers - første ordre) observeres oftere i grad 2, samt 3 grader av GB. Den utvikler seg raskt, har uttalt vegetative lidelser. Den første typen manifesteres av slike symptomer: følelse av hete blink, hjertebank, psykomotorisk agitasjon, feber, smerte i hodet.

Hypertensiv krise type 2 flyter sakte, oppstår mot bakgrunnen av en langvarig GB med klare tegn på progressiv hjertesvikt og edematøs hjerne.

Den andre og mest moderne klassifikasjonen for i dag, deler hypertensive kriser betinget del i de som har komplikasjoner og de som de er fraværende.

Komplisert krise dannes med akutt progressivt angrep av målorganer mot bakgrunnen av sterk vekst i blodtrykket i arteriene. Etter en slik krise er det stor risiko for komplikasjoner. Dette er manifestasjonene:

 • hjerneslag iskemisk eller hemorragisk;
 • hjerteinfarkt;
 • hypertensjon av nyrene i binyrene
 • blødning med akutt disseksjon av aorta-aneurisme
 • Hypertensjon hos gravide med gestose (preeklampsi og eclampsia).

Det er også anfall, endringer i bevissthet, syns- og hørselshemminger, høyt trykk i skallen.

Slike alvorlige forhold, spesielt de som først oppstod, krever snarest introduksjon av legemidler som reduserer blodtrykket og sykehusinnleggelsen av pasienten i intensivavdelingen.

Ukomplisert hypertensiv krise kan forekomme ved høyt blodtrykk i 2. grad, karakterisert ved høye indekser av arterielt trykk uten organskader. En patologisk tilstand kan ha et asymptomatisk kurs eller enkelt manifestasjoner, som for eksempel presse hodepine, brystsmerter, hyppige hjerterytmer, summende i ørene, flimrende i øynene, hyppig vannlating.

Den nåværende risikoen for komplikasjoner er minimal, men uten nødvendig behandling er skaden på målorganer sannsynlig.

Hos pasienter med hypertensive kriser som følge av endringer i hemodynamikk skille slike typer hypertensive kriser enkelt:

 • hyperkinetisk;
 • hypokinetisk;
 • eukinetic.

Hyperkinetisk krise dannes ved 1 og 2 grader GB, ledsaget av en stor hjerteutgang med høyt systolisk trykk. Tilstanden er manifestert av skarp smerte i hodet, flimring av prikker i øynene, angrep av kvalme og oppkast. Pasienter er overexcited, klager over skjelving av hele kroppen, hyppig hjerterytme og smerte i det.

Hypokinetisk krise utvikler seg med høyt blodtrykk i 3. grad. Det er ledsaget av nedsatt hjerteutgang, høytrykksnivå under diastolen. Hypokinetisk hypertensive krise ledsaget av slike symptomer som påløper smerter i hodet, oppkast, døsighet og apatisk tilstand, hørselshemmede organfunksjon, samt visjon, bradykardi (langsom hjerterytme).

Eukinetisk krise forekommer i trinn 2 og 3 i stadium 2 hypertensjon. Den er preget av normal hjerteutgang ved høytrykk under systole og diastole. Med en hypertensive krise av denne typen er det smerter i hodet, angrep av oppkast, nedsatt bevegelse.

Cerebral hypertensive krise er forårsaket av akutte sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen og i karene. Det er mulig ved 2 grader, 3 grader GB. Kilden til forekomsten kan være en hjerneslag og hypertensiv encefalopati. Den har en skarp utvikling med et høyt trykk i blodtrykk. Med en hypertensiv cerebral krise er det uutholdelig hodepine, oppkast av oppkast, en endring i bevissthet i form av stupor eller bedøvelse. I tillegg er epileptiske anfall mulig.

Det er stroke iskemisk og hemorragisk. De har følgende symptomer:

 • nummenhet av halvparten av ansikt og lemmer;
 • plutselig synsforstyrrelse;
 • svekkende smerte i hodet, forårsaket av kvalme og oppkast;
 • taleforstyrrelse;
 • endring i koordinasjon, samt balanse i kroppen;
 • lammelse av kroppen.

Siden disse forholdene truer pasientens liv, er det nødvendig med en øyeblikkelig inngripen av legen og konstant overvåking av personen som har gjennomgått krisen. Klassifisering av angrep av hypertensjon oppførte typer er ikke begrenset.

Så, i tillegg, følgende typer hypertensive kriser:

 • krampaktige;
 • ødem;
 • neurovegetative;
 • adrenal.

Hypertensiv krise, hvorav mange er talrige, har en rekke symptomer. Utbruddet av neurovegetative hypertensive kriser er preget av økt angst, nervøsitet, overdreven svette, hyppige hjerteslag. En slik klinikk kan vare flere timer.

Den edematøse hypertensive krisen er preget av hudens bløt i ansiktet, hender, deres ødemer, hemmet, trøtt og trøtt tilstand, forstyrrelser i orientering i rommet.

Den konvulsive hypertensive krisen er den farligste og mest alvorlige blant alle de listede. Definisjonen av det er ikke vanskelig. Denne tilstanden, karakterisert ved cerebral ødem, varer vanligvis rundt to dager. På toppen av krisen er det kramper og tap av bevissthet.

Binyrekrisen utvikler seg mot en bakgrunn av panikkanfall og forstyrrelser fra det autonome nervesystemet. Det er preget av alvorlig panikk og angst. Det er en adrenalkrise med takykardi, dyspné, tremor i ekstremiteter. Som regel utvikler den seg på 2 trinn, og også 3 grader GB.

Symptomer på hypertensiv krise

Hypertensive kriser av forskjellige typer er preget av felles manifestasjoner:

 • smertefullt leder av forskjellig lokalisering og styrke;
 • passer for oppkast, kvalme;
 • frykt og angst;
 • Overeksponering av sentralnervesystemet;
 • hyperemi i ansiktet;
 • indre skjelving av hele kroppen og lemmer;
 • hjertebank og smerte;
 • patologi av den visuelle og auditive analysatoren.

Denne symptomatologien er mer eller mindre manifestert i hypertensiv krise av forskjellig genese.

Behandling av hypertensive kriser

Det er algoritmer og standarder for omsorg for HA godkjent av WHO. For å eliminere en hypertensive krise må du handle raskt, raskt.

 1. Når de første symptomene på hypertensiv krise umiddelbart kalder pasienten førstehjelp.
 2. Før en lege kommer, skal pasienten få en semi-sittende stilling, løsne tøyet og holde seg rolig.
 3. Pasienten må varmes opp ved å pakke ned nedre ekstremiteter i teppet.
 4. Åpne vinduet, slik at den syke personen får tilgang til frisk luft.
 5. Under kontroll av blodtrykksmåling, gi pasienten hypotensive medikamenter.

For å redusere blodtrykket, injiseres intravenøst ​​diuretika som lasix eller furosemid. De fjerner overskytende væske, noe som gjør at du kan redusere hevelse i hjernevæv. Clopheline brukes også parenteralt.

Nefidipin i tabletter tas under tungen. Ved angrep av en apné, skriv inn aufillin. Med kramper, er to medisiner foreskrevet: relan eller sibazon.

For å vurdere effektiviteten av behandlingen, vær oppmerksom på å forbedre pasientens velvære. Det viktigste å huske er at det er forbudt å kraftig redusere trykket. Etter akuttmedisin, bør du ikke spise i noen få timer.

konklusjon

Som du vet kan hjertepatologi være en av årsakene til døden. Psykosomatikk er typisk for slike SSS-sykdommer som hypertensjon, koronar hjertesykdom (iskemisk sykdom), arytmi. Leger anerkjenner i økende grad forholdet mellom psykososiale og somatiske faktorer. Disse inkluderer underernæring, stress, dårlige vaner.

Å eliminere hypertensjon og dens psykosomatiske årsaker er svært vanskelig alene, så du må søke hjelp ikke bare fra terapeuten, men også til en kvalifisert psykolog.

Ifølge offisiell statistikk øker antall pasienter diagnostisert med hypertensjon årlig. Og 30 prosent av dem opplevde allerede en hypertensive krise.

Kunnskap om naturen og metoder for behandling av sykdommen behøves ikke bare for pasienter som lider av denne sykdommen, men også for personer som ikke er utsatt for høyt blodtrykk. Denne informasjonen kan hjelpe dem med å lindre sykdomsforværringen i slektninger og venner, og også lindre deres tilstand med hypertensiv krise og etterpå.

Generell informasjon

Selve fenomenet hypertensive kriser er en nødsituasjon, preget av et sterkt hopp i blodtrykk og ledsaget av et betydelig brudd på blodsirkulasjonen av individuelle organer.

Dette forverrer i betydelig grad risikoen for slike kardiovaskulære sykdommer som hjerneslag, myokardinfarkt, aorta-aneurysmal stratifisering, akutt nyresvikt og hjertesvikt.

Interessant! Det er verdt å merke seg at det ikke er en eneste mening, hvoretter det er en hypertensiv krise, og behandling er nødvendig. Denne tilstanden er alltid individuell og ofte forstår legen bare når du skal begynne å behandle denne tilstanden.

Så for eksempel, for en pasient, hvis normale trykk er 130/90, er hoppet til 150/100 ledsaget av en kraftig forverring av velvære og er en krise av hypertensjon. For en annen person er et slikt trykk en variant av normen.

årsaker til

Årsakene til det hypertensive angrepet er tvetydige. Ved en hypertensive krise anses to typer - endogene og eksogene.

Endogene faktorer inkluderer de som oppstår i kroppen. Så, en endogen faktor kan være arvelighet og predisposisjon til sykdommen.

En annen "intern" årsak, som forårsaker et angrep, kan være diabetes, nyresvikt, hormonelle lidelser, aterosklerose, feokromocytom og mange andre sykdommer, hvor behandling ikke alltid er mulig.

Alder er også en endogen faktor. Til tross for at sykdommen kan utvikle seg og unge, er hovedrisikogruppen folk etter 35-40 år. Og kvinner er i større fare.

Som du sannsynligvis gjettet, er eksterne stimuli tilskrives eksogene grunner:

 1. Fysisk og følelsesmessig overbelastning. En av de vanligste årsakene til hypertensiv krise (og ofte i den yngre generasjonen) er ulike kroppsbelastninger som forårsaker svimmelhet og andre svakhetstilfeller. Disse inkluderer kronisk mangel på søvn, stress, overdreven fysisk anstrengelse, overarbeid.
 1. Meteo forhold. Også påvirke utviklingen av sykdommen kan forandre været, klimaendringer, flyreise.
 1. Dårlige vaner. Ikke mindre et trykk for å utvikle sykdommen gir dårlige vaner av mennesker. Slik som røyking, alkoholmisbruk, overflod av salt i mat, avhengighet av koffein.
 1. Uttakssyndromet. Ofte kan hypertensive kriser utvikle seg etter uttak av legemidler som reduserer blodtrykket. I utgangspunktet er denne effekten forårsaket av avskaffelsen av ß-adrenoblokere og klonidin.

klassifisering

For å sikre den beste prognosen og behandlingen av sykdommen er det ikke nok å kjenne årsakene til angrepet. Det er nødvendig å forstå typer hypertensive kriser. Basert på egenskapene til økningen i blodtrykket, skilles hyperkinetiske, hypokinetiske og eukinetiske kriser.

Hyperkinetisk krise

Hyperkinetisk hypertensiv krise manifesteres etter en skarp utløsning av adrenalin i blodet.

Det preges av en ganske kraftig økning i systolisk ("øvre") trykk med en relativt jevn og ubetydelig økning i diastolisk ("lavere").

Hyperkinetisk angrep er mulig hovedsakelig i de tidlige stadier av hypertensjon. Følgelig er dets manifestasjon ikke på forhånd av en foreløpig forverring av velvære.

Ved hypertensive kriser av denne typen manifesterer pasientens hovedklager seg i en skarp hodepine, muligens pulserende.

Også det er en generell eksitasjon av kroppen, det er angst, skjelving og feber. Hyperkinetisk krise er også ledsaget av rask hjertefrekvens, økt svette, utseendet på flekker på huden.

Ofte klager pasienter på svimmelhet, visuell turbiditet ("fluer", "snøflak" og andre), så vel som kvalme, noen ganger oppkast.

Dette angrepet varer fra et par minutter til flere timer og forårsaker ikke alvorlige konsekvenser for kroppen.

Hypokinetisk krise

I motsetning til hyperkinetisk er hypokinetisk krise karakteristisk for personer som lider av sena stadier av hypertensjon.

Det er ledsaget av en kraftig økning i diastolisk trykk. Det systoliske trykket stiger også, men ikke signifikant. Pulsen forblir på det vanlige merket eller reduseres, og forårsaker bradykardi.

Viktig! Hypokinetisk krise har lengre varighet, det kan vare fra et par timer til 5 dager.

På grunn av at krisen har lang karakter, øker symptomene. De viktigste er: hodepine, svimmelhet, kvalme, sløvhet og hemming, forverring av hørsel og syn.

Et elektrokardiogram laget av en hypertensive krise av denne art vil vise farlige endringer i hjertemuskulaturens funksjon. På grunn av den langsiktige karakteren av en slik krise er det farlig å utvikle alvorlige komplikasjoner helt opp til hjerteinfarkt eller iskemisk slag.

Eukinetisk krise

Eukinetisk krise preget av en samtidig økning i både systolisk og diastolisk trykk. Det kan oppstå hos mennesker, i II-III stadier av hypertensjon.

Symptomatik i en hypertensiv krise av eukinetisk natur ligner en hyperkinetisk krise. Hodepine og svimmelhet forekommer ganske ofte med denne typen krise. Symptomer utvikles så fort, men har ikke så urolig natur.

Komplisert og ukomplisert krise

I tillegg til ovennevnte klassifisering er begrepet hypertensive kriser delt inn i en komplisert og ukomplisert krise. Slike oppdeling skjer avhengig av om et målorgan ble berørt under hypertensive angrep eller ikke.

Ukomplisert hypertensive krise kan oppstå på et tidlig stadium av sykdommen. I denne typen krise øker trykket kraftig, men uten tegn på organskader.

En mulig løpet av en ukomplisert krise kan være en midlertidig hindring for normal hjerneblodstrøm, en hormonell bakgrunnsforstyrrelse og en rekke nevrologiske lidelser.

Komplisert hypertensive krise manifesterer seg i de siste stadiene av hypertensjon. En typisk manifestasjon av en komplisert krise er kardiovaskulær patologi, den hyppigste av dem er hypertensive encefalopati.

Et slikt hypertensive angrep er forferdelig på grunn av slike komplikasjoner som slag, Parkinsons sykdom, en reduksjon i intellektuell aktivitet.

Forløpet av en komplisert hypertensive krise er ikke langsom og kan vare i flere dager. De første signalene til et slikt angrep er døsighet, ringende i ørene, tyngde i hodet.

I en hypertensive krise av komplisert type blir også hodepine, kvalme, oppkast, svimmelhet og smerte i hjertet observert.

Viktig! Kompliserte kriser representerer en uttalt trussel mot pasientens liv og helse. Behandlingen bør starte så snart som mulig, og trykket fra pasienter med slike kriser krever umiddelbar reduksjon.

For lindring av kriser av forskjellige typer, er det forskjellige forberedelser, bare legen kan riktig velge dem.

Hypertensive krisesituasjoner

Symptomatologien til hypertensive kriser er mangfoldig og langt fra alltid det samme. Imidlertid er en vanlig liste over symptomer, hvoretter et angrep kan forekomme, som følger:

 • hodepine;
 • hjertebanken;
 • intern alarm;
 • svimmelhet;
 • nervøs spenning;
 • en intern chill;
 • mangel på oksygen;
 • nedsatt syn
 • rødhet på huden.

Ovennevnte symptomer på bakgrunn av økt blodtrykk vil bidra til å gjenkjenne den hypertensive krisen i tide, og følgelig gjøre den riktige prognosen og minimere komplikasjoner etter et angrep.

Nødhjelp for hypertensiv krise

Som nevnt tidligere, er tilfeller der den hypertensive krisen utvikler seg mot en bakgrunn av normal eller til og med god generell helsetilstand, som ikke har blitt behandlet av hypertensiv sykdom før behandling, ikke uvanlig.

Derfor er det så viktig å gjenkjenne sykdommen i tide og ta alle nødvendige tiltak for å minimere konsekvensene.

Det er kritisk viktig å ta de nødvendige tiltakene ved de første tegnene på et angrep, et signal som selv svimmelhet kan bli.

Mens du venter på legen, må pasienten hjelpe med å legge seg i sengen i en semi-sittende stilling. Dette vil bidra til å unngå tegn på kvelning eller svekke intensiteten deres.

Et hyppig symptom på krisen er en rystelse og kulderystelser, så pasienten skal være dekket med et teppe og varmes opp. Ikke glem behovet for frisk luft.

Venter på at legen prøver å redusere pasientens trykk. I dette tilfellet bør reduksjonen ikke være skarp (dette kan øke svimmelheten) - med ca 25-30 mm Hg. i 1 time sammenlignet med den første.

For dette formål er det viktig å ha følgende preparater i hjemmemedisinskapet:

 • Kapoten eller Corinfar (når øvre trykk er ca. 200 mm Hg).
 • Også med en hypertensive krise er det også mulig å bruke Clophelin sublinguelt.

Viktig! Bruk av disse legemidlene anbefales til pasienter med allerede diagnostisert hypertensjon. Og doser med nødvendige medisiner bør diskuteres med den behandlende legen på forhånd.

Pasienter med uidentifisert diagnose bør ta disse medisinene med forsiktighet, i tilfelle pasientens tilstand forårsaker alvorlig frykt.

Å ringe ambulanseteamet og en kompetent presentasjon av symptomene vil bidra til å redusere skadene fra angrepet og sikre rettidig behandling.

Behandling av hypertensive kriser

Etter å ha vurdert pasientens tilstand, begynner ambulansedoktor å stoppe krisen - dette er den første og viktigste fasen av omsorget.

Forberedelser for fjerning av krise:

 • I ukompliserte tilfeller kan det være tilstrekkelig å ta Captopril (1-2 pcf tunge).
 • I fravær av terapeutisk effekt brukes mer alvorlige rusmidler, inkludert sentrale antihypertensiva, ACE-hemmere, vasodilatorer og adrenoblokere. De vanligste blant dem: Fentolamin, Labetalol, Enalapril, Diazoksyd, Natrium nitroprussid, Clonidin og Nifedipin.

De oppførte preparatene kan anvendes enten individuelt eller i kombinasjon med hverandre, så vel som andre antihypertensive midler.

Viktig! Alle legemidler inneholder en rekke bivirkninger, blant annet kan det være svimmelhet, tretthet, hormonelle svikt og mange andre. Derfor er valg av medisiner laget av legen, med tanke på det generelle bildet av pasientens tilstand.

Avhengig av alvorlighetsgraden av angrepet, kan pasienten få hjemmebehandling eller anbefalt sykehusinnleggelse. Hvis den hypertensive krisen lett stoppes og ikke forårsaker komplikasjoner, utpekes den videre prognosen og behandlingen av den behandlende legen.

Hvis situasjonen er mer komplisert, vil adekvat behandling bli tilbudt på sykehuset etter inntak av sykehus.

Hva er farlig hypertensive krise?

Konsekvensene av en hypertensive krise kan være skremmende. Ofte er disse irreversible endringer i arbeidet med indre organer og kroppssystemer som påvirker pasientens videre liv.

For å opprettholde pasientens normale levetid, nesten umiddelbart etter angrepet, må følgende tiltak tas:

 1. Gjennomgå en undersøkelse av kroppen for å identifisere årsakene til blodtrykksprang. Undersøkelsen er nødvendig ikke bare for pasienter med uidentifisert diagnose, men også for pasienter med "erfaring". Periodisk kontroll er nødvendig for å spore sykdomsstadiene, behandle sammorbiditeter og, om nødvendig, justere medisineringsbehandlingen for krisen.
 2. Start en logg for å registrere trykkindikatorer. Uavhengig av helsen din, må du måle trykket 2-3 ganger om dagen.
 3. Overvåk bruken av foreskrevet medisin. Husk! Du bør ta foreskrevet medisiner, selv om du ikke har hypertensjon. Det er medisiner som begrenser manifestasjonene av sykdommen, og uautorisert avbestilling av opptaket kan føre til forverring av trivsel og nye angrep.
 4. Pasienter med hypertensjon er avgjørende for å revidere dietten. Hold orden på mengden kalorier som kommer inn og ut. Ekskluder (i ekstreme tilfeller, minimere) forbruk av bordsalt på grunn av natrium inneholdt i det. Inkluder i dietten flere produkter som inneholder flerumettede syrer, kalsium, magnesium og kalium. Avvise dårlige vaner, som for eksempel alkohol og sigaretter. Hvis hjertet ditt slår, må du glemme sterk te og kaffe. De kan erstattes med en drink laget av cikoria.
 5. Vurder din livsstil igjen. Hvis mulig, reduser antallet stressende situasjoner, observer søvnregimet og ikke overbelast kroppen.
 6. Juster mengden væske som forbrukes. Høytrykk bør begrense inntaket av væske til 1,5 liter per dag.
 7. Ikke medisinske. Det er ekstremt viktig å ikke foreskrive medisiner selv eller på råd fra venner. Ikke endre dosen av stoffene som tas "på personlige følelser" (svakhet, svimmelhet, etc.) uten å konsultere lege. Hvert tilfelle av hypertensiv krise er unik på sin egen måte, og bare spesialisten kan justere medisininntaket.

Les Mer Om Fartøyene