Atrieflimmer

Atrieflimmer (atrieflimmer) er den vanligste lidelsen i hjerterytmen, som observeres hos 1 - 2% av verdens befolkning. Frekvensen av forekomsten avhenger sterkt av alderen, under 40 år er 0,5% av hele befolkningen, over 65-5%, og hos de for 80-10%. Sykdommenes patogenese er basert på en forandring i myokardcellens automatikk, der sinusnoden slutter å være hovedkilden til hjerterytmen. I denne patologien genereres patologiske nerveimpulser i atriaets muskelvev, som "styrer" arbeidet i hjertet. Det antas at med atrieflimmer forekommer fra 350 til 800 signaler per minutt.

Denne sykdommen ble oppkalt på grunn av sin spesifikke refleksjon på EKG, hvor i stedet for P-bølgen finnes asymmetriske ulik-amplitudebølger f med en meget høy frekvens. Ser på dem gir inntrykk av en flimmer av atriene.

Forskjeller i genereringen av elektriske impulser med et sunt hjerte og atrieflimmer

Årsaker til sykdommen

Atrieflimmer, som enhver annen sykdom, kan utvikle seg mot bakgrunnen av eksisterende patologi. De viktigste sykdommene-forgjengerne er:

 • IHD (iskemisk hjertesykdom);
 • defekter av mitralventilen (plassert mellom venstre atrium og ventrikel);
 • WPW syndrom (Wolff-Parkinson-White);
 • SSSU (syndrom av svakhet i sinuskoden);
 • arteriell hypertensjon;
 • diabetes mellitus;
 • hypertyreose;
 • alkoholisk myokarddystrofi (hjerteskade på grunn av konstant bruk av alkohol);
 • Elektrolyttmangel - i de fleste tilfeller - mangel på magnesium og kalium.

Det er ikke uvanlig å provosere et angrep av atrieflimmer:

 • økt fysisk anstrengelse eller følelsesmessig oppmuntring;
 • drikker alkohol, kaffe;
 • røyking,
 • rikelig inntak av mat.

Sjelden kan årsaken til sykdommen og provoserende faktorer ikke identifiseres. I dette tilfellet anses atrieflimmer som idiopatisk.

En viktig rolle i utviklingen av patologi spilles av nervesystemet. Økt tone i sin spesifikke avdeling kan provosere angrep. Den vagale typen atrieflimmer utvikler seg med den aktive virkning av den parasympatiske lenken. Den sympatiske avdelingen forårsaker hyperadrenerge atrieflimmer.

Mekanismen for utvikling av atrieflimmer

I tilfelle at alle disse impulser ble overført til de nedre delene, ville ventriklene reduseres analogt med atriene: ventrikulær fibrillasjon ville utvikle seg. Dette ville føre til et brudd på blodutløsningen fra hjertet og døden.

For å forhindre denne situasjonen er hjertesystemet i hjertet utstyrt med et spesielt "filter". Som det virker atrioventrikulær knutepunkt, plassert mellom atria og ventrikler. På grunn av denne strukturen er det en spesiell forsinkelse i overdreven antall nervesignaler, og hyppigheten av sammentrekninger av ventriklene er mye lavere enn atriaenes. Dette gir beskyttelse av kroppen fra plutselig død under ventrikulær fibrillering.

klassifisering

Avhengig av opprinnelsesmekanismen, som nevnt ovenfor, er det to typer atrieflimmer:

Kjennetegn ved den vagale typen av atrieflimmer:

 • forekommer oftere i den mannlige halvdelen av befolkningen;
 • anfall begynner på måltider eller om natten;
 • ingen avhengighet av fysisk aktivitet eller stress;
 • provokerende faktorer kan være tett bundet et slips eller skjerf, en hvilestilling eller en horisontal stilling av kroppen, et tett strammet belte eller oppblåsthet.

Den hyperadrenerge varianten er preget av:

 • forekomst av angrep når som helst på dagen, sjelden - om natten;
 • avhengigheten av et angrep på den fysiske eller emosjonelle tilstanden til organismen
 • hyppig forekomst hos kvinner.

Forløpet av sykdommen kan ta følgende former:

 1. Konstant kronisk atrieflimmer uten gjenopprettelse av sinusrytmen.
 2. Paroksysmal - periodisk "brudd" av rytmen med etterfølgende restaurering.

Kliniske manifestasjoner, symptomer på atrieflimmer

Paroksysmal form
Egenheten ved denne varianten av strømmen av atrieflimmer er vekslingen av normal drift av hjertet med den ledende kilden til rytmen fra sinusknudepunktet og atrieflimren. Hyppigheten av anfall kan variere fra en gjennom livet til flere innen 24 timer. Noen ganger blir dette skjemaet permanent.

Med denne varianten av arytmi, utenfor et angrep, på grunn av normal drift av hjertet, føler personen seg selv normalt. Under en skarp rytmeforstyrrelse i typen atriell fibrillasjon, forverres tilstanden kraftig. Med uavhengig eller medisinsk gjenoppretting av normal hjerterytme, blir helsetilstanden igjen normal.

Ved forekomst av et angrep (paroksysm) av en ciliaryarytmi begynner hjertet å reduseres ineffektivt og raskt. Som et resultat er det utilstrekkelig blodoverføring og levering til vitale organer. Dette fører til iskemi av vev og kroppssystemer.

Med hyppige paroksysmer eller lange perioder (episoder) av uregelmessige hjerteslag, tilpasser hele kroppen gradvis til slikt arbeid i hjertet. Subjektivt, forverres tilstanden ved overgang til arytmi fra en normal sinusrytme. Under den allerede ødelagte rytmen, forbedrer tilstanden til en person og hans opplevelser litt.

Atrieflimmer kan manifestere seg med helt forskjellige symptomer. Vanlige som er:

 • et angrep av rask rask hjerterytme;
 • ubehagelige følelser i hjertet;
 • alvorlig svakhet, ubehag
 • økt svette, kalde ekstremiteter;
 • følelse av frykt;
 • svimmelhet til tap av bevissthet.

Ovennevnte symptomer kan forstyrre en person, ikke bare med atrieflimmer. Nesten alle typer hjerterytmeforstyrrelser ledsages av lignende manifestasjoner.

Konstant form
Et slikt kurs for atrieflimmer karakteriseres av fraværet av pulsgenerering i sinusnoden. Alle idiopatiske kilder til rytme er i myokardiet av atriene. Ofte blir paroksysmal form permanent. Dette skjer enten når det er umulig å gjenopprette sinusrytmen, eller hvis for ofte paroksysmer, når restaureringen av normal hjerterytme ikke er berettiget.

Tilstanden og velvære for pasienter med denne versjonen av strømmen bestemmer hjertefrekvensen (hjertefrekvensen). Hvis det er så nært som mulig til 80 slag per minutt, så kan en person generelt ikke føle denne sykdommen. Med betydelig økt eller nedsatt hjertefrekvens forverres tilstanden av helse.

Konseptet med "hjertefrekvens med atrieflimmer" inkluderer antall ventrikulære sammentrekninger per minutt. Med denne patologien er det ikke mulig å endre antall atrielle sammentrekninger.

Diagnose av atrieflimmer

Tolkning av EKG, diagnose av atrieflimmer kan gjøres på grunnlag av følgende endringer:

 1. Det er ikke en eneste tann på P.
 2. I stedet blir fibrillasjonsbølger f registrert.
 3. Den forskjellige amplitude og form av QRS ventrikulære komplekser.
 4. QRS-kompleksene befinner seg på forskjellige avstander fra hverandre (ujevne avstander R-R).

Alle disse dataene indikerer ufullstendig reduksjon og avslapning av individuelle myokardfibre i atriene.

behandling

Behandlingsalternativet avhenger av kurset og omfanget av å utvikle komplikasjoner. Den permanente formen krever ikke restaurering av normal hjerterytme, men innebærer korreksjon av hjertefrekvens og økt kontraktilitet av ventriklene. Den paroksysmale formen krever gjenoppretting av sinusrytmen så snart som mulig.

Behandling av paroksysmer av atrieflimmer (arrestere et angrep med paroksysmal form):

 • Gi tilgang til frisk luft.
 • Ta den horisontale posisjonen til kroppen.
 • Ta Corvalol. Hvis angrepet ikke har utviklet seg for første gang - å ta det anti-arytmiske stoffet anbefalt av legen.
 • Ved plutselig forverring i helsetilstanden eller fravær av effekt innen få timer, er det nødvendig å søke kvalifisert medisinsk hjelp.

Ved gjengivelse av assistanse på et sykehus utføres rytmets restaurering på to hovedveier:

 • Innføring av antiarytmisk legemiddel intravenøst.
 • Anvendelse av elektropulsterapi (bruk av elektrisk utladning).

Til valg av taktikk behandling av den konstante formen for atrieflimmer må behandles med stor forsiktighet. I noen tilfeller kan det fortsatt gå om å gjenopprette en normal sinusrytme.

Hovedoppgaven for å behandle permanent arytmi er å sikre tilstrekkelig blodtilførsel til alle organer i kroppen. For å gjøre dette må du opprette det optimale antall hjerteslag. Med økt frekvens blir det brukt narkotika som hjelper atrioventrikulærnoden å passere til ventrikkene et mindre antall nerveimpulser. Med en ventrikulær sammentrekning på mindre enn 40 slag per minutt, er medisiner nesten ubrukelig. I dette tilfellet er kirurgisk inngrep nødvendig. I lys av økt risiko for blodpropper i atriske hulrom, er ytterligere terapi rettet mot å forebygge forekomsten.

hoved~~POS=TRUNC legemidler som brukes ved atrieflimmer:

 • Antiarrhythmic drugs (Novokainamid, Amiodaron).
 • Betablokkere (anaprilin, metoprolol).
 • Kalsiumkanalblokkere (Verapamil).
 • Antiaggreganter (Aspirin, Polokard).
 • Mineraler og mikroelementer er preparater som inneholder kalium og magnesium (Asparcum, Magnevite, Panangin).
 • Hjerteglykosider (foreskrive ved overholdelse av hjertesvikt - Digoxin, Strophantine).

Kirurgisk behandling av sykdommen

På grunn av den aktive utviklingen av vitenskap og medisin, er den kirurgiske metoden for arytmi behandling veldig lovende. Det er flere forskjellige tilnærminger:

 • Fysisk ødeleggelse av elementet i det atrioventrikulære knutepunktet eller det patologiske buntet av ledelse av en nerveimpuls til ventriklene fra atriumet. Dette alternativet brukes i fravær av effekten av narkotikabehandling. Som et resultat av operasjonen oppnås en reduksjon i hjertefrekvens ved å normalisere antall signaler til ventrikkene. Ved at ganske ofte er den atrioventrikulære tilkoblingen helt blokkert, og for en normal sammentrekning av ventriklene blir en pacemaker implantert i dem (IWR er en kunstig pacemaker).
 • Implantering av mini defibrillator-cardioverter. Dette behandlingsalternativet er mer egnet for personer som har paroxysmer av atrieflimmer sjeldent. En slik enhet oppdager automatisk en rytmeforstyrrelse og gir en elektrisk impuls som kan gjenopprette normal hjerteaktivitet.

Forebygging av atrieflimmer

Hvis det er minst en episode av paroksysm av atrieflimmer i en anamnese, er det viktig å avsløre årsaken. Dette er nødvendig for å hindre gjentatt forekomst. Generell plan for tiltak som skal forebygge angrep av arytmi:

 1. Behandling av en sykdom som forårsaket rytmeforstyrrelser.
 2. Mottak av magnesium og kaliumpreparater. Spise mat med et rikt innhold (gresskar, vannmelon, bananer).
 3. Konstant mottak av små doser av antiarytmiske stoffer (kun på anbefaling av kardiolog).
 4. Utelukkelse av påvirkning av økt tone i nervesystemet.

Det siste poenget med profylakse er effektiv i nærvær av bevis på vagal eller hyperadrenerg form av arytmi.

Forebygging av anfall av vagal type atrieflimmer:

 • Reduksjon av overflødig kroppsvekt;
 • unngå forstoppelse og oppblåsthet;
 • Utelukkelse av kroppens horisontale stilling etter å ha spist. Unngå overdreven forbruk av mat om natten;
 • unngå bratte fliser på stammen.

Hyperadrenerg profylakse:

 • økt hvile og søvn;
 • unngå stress og sterk fysisk anstrengelse;
 • størst mulig reduksjon i forbruket av kaffe, sterk te, nikotin;
 • mottak av beroligende urtepreparater (tinktur av morwort eller valerian).

Mulige komplikasjoner

Når det gjelder mulige komplikasjoner av atrieflimmer, er det nødvendig å forstå at de er delt inn i to typer:

 1. Utvikling i paroxysm.
 2. Utvikling med langvarig strøm av konstant arytmi.

Den første gruppen inkluderer:

 • OLZHN - akutt ventrikulær svikt (kardiogent lungeødem);
 • ONMK - akutt forstyrrelse av cerebral sirkulasjon på grunn av mangel på oksygen og næringsstoffer;
 • brudd på blodtilførselen til organets organer.

Den andre gruppen inneholder den såkalte. sen komplikasjoner:

 • kronisk hjertesvikt med alle dets manifestasjoner;
 • økt trombose og trombose i ulike organer (hjerteinfarkt, tromboemboliske slag).

Atrial fibrillasjonsprognose

Prognosen av sykdommen er helt og holdent avhengig av rettidig diagnose og behandling av patologi. Tilstrekkelig behandling, som bidrar til normalisering av hjertefrekvens og full blodtilførsel til kroppens organer, fører til minst komplikasjoner. Men selv med riktig behandling, er det en økt risiko for trombose og komplikasjoner.
Således, med atrieflimmer, er det ganske mulig å opprettholde en normal livsstil i lang tid.

Atrieflimmer - Årsaker, symptomer og behandling

Atrieflimmer er vist fragmentert, kaotisk kontraksjon av muskelvevet (myokardium) ytterøret med en hastighet på 350 til 600 per minutt pulsbølger. Som et resultat, atriene kontraherer ikke fullt, svekker blodstrømmen til ventrikkene. En del av blodet beholdes i atria, noe som øker risikoen for blodpropper.

Tilstedeværelsen av atrieflimmer flash i mer enn 48 timer fører til en høyere risiko for iskemisk hjerneslag, hjerteinfarkt, tromboembolisme, forskjellige organer og perifer vaskulær sykdom, alvorlig kardiovaskulær sykdom.

Hva er det

Atriell fibrillasjon, oversatt fra latin, betyr "galskap i hjertet". Det er synonymt med betegnelsen "fibrillering", og definisjonen av sykdommen omfatter atrieflimmer - en type av supraventrikulær takykardi, atrial karakterisert kaotisk aktivitet sammen med deres reduksjon med en frekvens på 350-700 per minutt.

Denne hjerterytmeforstyrrelsen er ganske vanlig og kan observeres i alle aldre - hos barn, eldre, menn og kvinner av mellom og ung alder. Opptil 30% av nødsituasjonen og sykehusinnleggelsen i tilfelle rytmeforstyrrelser skyldes nettopp konsekvensene av atrieflimmer. Med alderen øker frekvensen av sykdommen: hvis opptil 60 år blir observert hos 1% av pasientene, er sykdommen allerede registrert hos 6-10% av mennesker.

I atrieflimmer, oppstår atriekontraksjonen i form av apnea, atrieflutter, så å si, for ham er skimrende krusninger, med separate grupper av fibre som kjører ukoordinert i forhold til hverandre. Sykdommen fører til en vanlig forstyrrelse av høyre og venstre ventrikel, som ikke kan kaste nok blod inn i aorta. Derfor, med atrieflimmer, har pasienten ofte et pulsfeil i store kar og en uregelmessig hjertefrekvens. Den endelige diagnose kan stilles på EKG, som gjenspeiler den unormale elektriske aktivitet av atriene og identifiserer tilfeldige, utilstrekkelige hjertesykluser.

årsaker til

Gi et brudd på hjertets rytme i henhold til type atrieflimmer kan være forskjellige akutte og kroniske lidelser.

Akutte årsaker er:

 • påvirkning av temperaturfaktorer - hyper- eller hypotermi;
 • operasjoner;
 • hjerteinfarkt;
 • overdreven bruk av koffein, alkohol, nikotin;
 • inflammatoriske sykdommer i hjertet - perikarditt, myokarditt;
 • tar narkotika med arytmogen effekt
 • mekaniske effekter på kroppen - skader, vibrasjon;
 • noen andre typer arytmi (WPW-syndrom).

Virkningen av faktorene nevnt ovenfor, i et sunt hjerte, mest sannsynlig atrieflimmer ikke provosere - det bidrar til fremveksten av strukturelle og metabolske forandringer i hjertemuskelen, samt noen typer ikke-hjertepatologi:

 • kardiomyopati;
 • hjerte svulster;
 • konsentrerende perikarditt;
 • endokrin patologi, spesielt;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • anskaffet og noen medfødte hjertefeil;
 • arteriell hypertensjon;
 • hypertyreose;
 • sykdommer i mage-tarmkanalen (kalkholdig cholecystitis, membranhernia);
 • patologi av sentralnervesystemet;
 • rus.

Symptomer på atrieflimmer

Det skal huskes at atrialfibrillering i 20-30% av tilfellene fortsetter uten symptomer uten å forårsake noen følelser. Påvisning av dette skjemaet skjer vanligvis ved et uhell.

Hovedklager hos pasienter med atrieflimmer inkluderer:

 • Hovedklagen er plutselige angrep av rask uregelmessig hjerterytme eller en følelse av konstant uregelmessig hjerterytme, en rippel av vener på nakken.
 • komprimerende smerter i hjerteområdet av typen angina pectoris;
 • generell svakhet, økt tretthet;
 • pusteproblemer (dyspné), spesielt med fysisk anstrengelse;
 • svimmelhet, ustabilitet i gang
 • besvimelse, besvimelse
 • økt svette;
 • sjelden en økning i urin (polyuria) med isolering av natriuretisk hormon.

Med utviklingen av en permanent sykdomsform, opphører pasientene ubehag eller uregelmessigheter i hjertearbeidet og tilpasser seg til å leve med denne sykdommen.

komplikasjoner

De farligste komplikasjonene med MA:

 1. Utviklingen av tromboemboli på grunn av trombose i hjertets kamre.
 2. Hjertesvikt.
 3. Utbruddet av en plutselig død på grunn av hjertestans forårsaket av okklusjon av dens indre åpninger.
 4. Utviklingen av kardioembolisk slag, som oppstår ved stagnasjon av blod i atriene.
 5. Kardiogent sjokk, som forårsaker en signifikant reduksjon i blodtrykket, som følge av at organene og vevene i menneskekroppen slutter å motta den nødvendige ernæringen, og irreversible prosesser begynner i dem.
 6. Dannelsen av trombi, som med blodstrømmen kan komme inn i et hvilket som helst organ, inkludert hjernen, provokerer hjernens vev (slag).

Atrieflimmer synes ved første øyekast å være en enkel sykdom. Pasienter med denne diagnosen Man må huske at den blafrende arytmi - en patologi, er risikoen for hvilken forbundet med komplikasjoner som følge av mangel på adekvat behandling rettidig eller overgangen av sykdommen seg til en kronisk form.

diagnostikk

Er diagnostisert med atrieflimmer på grunnlag av:

 • innsamling og analyse av anamnese;
 • påvisning av karakteristiske klager av pasienten;
 • påvisning av bestemte spesifikke endringer i postene til standard elektrokardiogrammet.

De elektrokardiografiske tegnene på denne patologien er som følger:

 • Flere bølger f, som bekrefter atriell fibrillasjon (fibrillering), oppdages. Denne typen bølge kan variere i amplitude, form og andre egenskaper;
 • På opptak er det helt fraværende denticles P, som nødvendigvis finnes ved en normal sinusrytme av hjertekontraksjoner;
 • mens vedlikehold av kompleksene QRS, er det et kaotisk brudd på intervaller RR.

I tillegg, når de utfører standard elektrokardiografi, er leger i stand til å bestemme pasientens tilknyttede hjertepatologi, noe som forårsaker rytmeforstyrrelser. Også for å etablere en nøyaktig diagnose og oppdage alle tilknyttede patologier, kan leger bruke diagnostiske teknikker som Holter-overvåkning, ekkokardiografi, ultralyd i hjertet,

Et eksempel på paroksysmal atrieflimmer på et EKG

Behandling av atrieflimmer

Til dato, med atriell fibrillering, brukes flere behandlingsmetoder, med sikte på å gjenopprette en tilstrekkelig rytme i hjertet og forhindre nye anfall. Medisiner, elektrisk kardioversjon brukes. Med den svake effekten av disse metodene, brukes kirurgiske behandlingsmetoder - kateterablation eller implantering av en pacemaker -. En omfattende tilnærming til terapi kan forhindre nye angrep.

Følgende legemidler brukes til atrieflimmer:

 1. Forhindre dannelsen av trombi-blodfortyndingsmidler - disaggregeringsmidler.
 2. Betablokkere (Betaxolol, karvedilol nebivalol, metoprolol, pindolol, propraolol, Celiprolol, esmolol) og kalsiumblokkere (verapamil, diltiazem) - de tregere hjertefrekvensen. Disse stoffene for atrieflimmer av hjertet hindre for rask sammentrekning av ventriklene, men ikke regulere hjerterytmen.
 3. For antiblodplateterapi, blir antikoagulasjon utnevnt, ikke utelukker dannelsen av blodpropper, men reduserer risikoen for denne, og følgelig forekomsten av slag (heparin, fondaparinuks, enoksaparin).
 4. Ved diagnose av atrieflimmer brukes også medisiner som forhindrer dannelse av blodpropper og forekomst av slag (warfarin, pradax).
 5. Antiaritmichnye midler (amiodaron, dronedaron, ibutilid, prokainamid, propafenon, sotalol, flekainid).

For å overvåke effekten av medisiner, er det nødvendig med vanlige blodprøver. Bare en lege vil kunne velge riktig pille for atrieflimmer, fordi mange av dem har alvorlige kontraindikasjoner, samt proarytmisk aktivitet når han narkotika resepsjonen kan plutselig utløse atrieflimmer.

Før behandling av atriell fibrillering i hjertet, er det nødvendig å ta hensyn til eksisterende sykdommer som er tilstede hos pasienten. Noen ganger begynner medisinen på sykehuset, hvor det er lettere for leger å kontrollere kroppens respons og hjertefrekvens. Med denne terapien i 30-60% av tilfellene, forbedrer pasientens tilstand, men over tid kan effekten av medisiner reduseres. I dette henseende foreskriver legene ofte flere antiarytmiske legemidler.

Behandling av en konstant form for atrieflimmer

I dette skjemaet foreskrives pasienten tabletter som reduserer hjerterytmen. De viktigste her er en gruppe betablokkere og hjerteglykosider, for eksempel concor 5 mg x 1 ganger daglig, coronale 5 mg x 1 ganger daglig, egilok 25 mg x 2 ganger daglig, betacok 25-25 mg x 1 ganger daglig og andre. Fra hjerte glykosider brukes digoksin 0,025 mg, 1/2 tablett x 2 ganger daglig - 5 dager, pause - 2 dager (lørdag, sol).

Ønsket program antikoagulanter og antiplatemidler, f.eks cardiomagnyl 100 mg pr måltid, eller 75 mg klopidogrel til lunsj, eller warfarin 2,5-5 mg x 1 pr dag (INR nøye kontrollert - parameteren av blodkoagulasjonen, anbefales vanligvis 2,0-2,5). Disse stoffene forstyrrer økt trombose og reduserer risikoen for hjerteinfarkt og slag.

Kronisk hjertesvikt som skal behandles, diuretika (1,5 mg indapamid morgen veroshpiron 25 mg om morgenen) og ACE-hemmere (prestarium 5 mg om morgenen, enalapril 5 mg x 2 ganger om dagen, lisinopril 5 mg om morgenen), som gir organo virkning på blodkar og hjerte.

Kirurgisk behandling av sykdommen

På grunn av den aktive utviklingen av vitenskap og medisin, er den kirurgiske metoden for arytmi behandling veldig lovende. Det er flere forskjellige tilnærminger:

 1. Implantering av mini defibrillator-cardioverter. Dette behandlingsalternativet er mer egnet for personer som har paroxysmer av atrieflimmer sjeldent. En slik enhet oppdager automatisk en rytmeforstyrrelse og gir en elektrisk impuls som kan gjenopprette normal hjerteaktivitet.
 2. Fysisk ødeleggelse av elementet i det atrioventrikulære knutepunktet eller det patologiske buntet av ledelse av en nerveimpuls til ventriklene fra atriumet. Dette alternativet brukes i fravær av effekten av narkotikabehandling. Som et resultat av operasjonen oppnås en reduksjon i hjertefrekvens ved å normalisere antall signaler til ventrikkene. Ved at ganske ofte er den atrioventrikulære tilkoblingen helt blokkert, og for en normal sammentrekning av ventriklene blir en pacemaker implantert i dem (IWR er en kunstig pacemaker).

Livsstil med atrieflimmer

Alle hjertesykdommer antar en livsstil som tradisjonelt er karakterisert som sunn. Atrieflimmer er ikke noe unntak.

Standard anbefalinger inkluderer lys fysisk anstrengelse ved atriell fibrillering av hjertet: morgenøvelse, går daglig i frisk luft. En person bør opprettholde naturlig mobilitet, ikke lyve hele tiden (unntatt perioder med arytmisk angrep).

Et eget problem er kombinasjonen av diagnosen atrieflimmer og alkohol. Folk med et sykt hjerte bør ikke misbruke alkohol.

Samtidig er det kjent at alkohol i små mengder kan ha en positiv effekt, spesielt på nervesystemet (beroligende effekt), på fordøyelsessystemet (stimulerer fordøyelsen), på karene (dilaterer karene). I unntakstilfeller kan en person som lider av atrieflimmer, drikke en dag ikke mer enn 50 g av en drink med 40% alkohol og ikke mer enn 150 g drikke med 12% alkohol.

diett

I hjertet av ernæring av slike pasienter bør være vegetativ, matfattig mat, samt korn fra hele korn, supper på vannet. Vegetabilsk ragout og gryteretter, ferske salater fylt med en liten mengde raffinert olje, kokt eller dampet havfisk, vises.

Det er et behov i små porsjoner: overoppheting forårsaker irritasjon av vagusnerven, som virker deprimerende på sinusvinkelen, hvor de patologiske impulser oppstår.

Separat, jeg vil si om noen alkohol: den bør helt utelukkes fra matssystemet. Selv i relativt sunne mennesker kan alkohol fremkalle et angrep av arytmi, noe som kan være vanskelig å stoppe på grunn av degenerative forandringer i hjertet.

Hvilken prognose?

Prognosen for livet med atrieflimmer er først og fremst bestemt av årsakene til sykdommen. For eksempel kan overlevende av akutt hjerteinfarkt, og med sterk cardiosclerosis korttidslivsprognose være fordelaktig, og helse og på mellom sikt ugunstig, ettersom en liten mengde av den tiden pasienten utvikler kronisk hjertesvikt, forverring av livskvalitet og forkorte dens varighet.

Likevel, med en regelmessig inntak av medisiner foreskrevet av en lege, er prognosen for liv og helse sikkert bedre. Og pasienter med permanent form av MA registrert i ung alder, med tilstrekkelig kompensasjon, lever med det selv i 20-40 år.

Atrieflimmer

Forkammerflimmer (atrial fibrillering, atrial fibrillering) - er en form av kardial arytmi, som er karakterisert ved hurtig uregelmessig atriekontraksjonen ved en frekvens på 350 til 700 per minutt. Hvis parofysmen av atrieflimmer varer mer enn 48 timer, øker risikoen for trombodannelse og utviklingen av alvorlig iskemisk berøring kraftig. Den kroniske formen for atrieflimmer bidrar til rask utvikling av kronisk kardiovaskulær insuffisiens.

Pasienter med atrieflimmer i praksis av en kardiolog blir ofte funnet. I den generelle strukturen av forekomsten av ulike typer arytmi står cilantro for ca 30%. Med alderen øker forekomsten sin. Så opptil 60 år observeres denne type arytmi hos 1% av mennesker, og etter 60 år oppdages sykdommen allerede ved 6%.

Former av sykdommen

Klassifisering av former for atrieflimmer utføres under hensyntagen til elektrofysiologiske mekanismer, etiologiske faktorer og egenskaper i det kliniske kurset.

Varigheten av løpet av den patologiske prosessen utmerker seg ved følgende former for atrieflimmer:

 • paroksysmal (forbigående) - et angrep varer i de fleste tilfeller ikke mer enn en dag, men kan vare opptil en uke;
 • vedvarende - tegn på atrieflimmer vedvarer i mer enn 7 dager;
 • kronisk - dets viktigste kjennetegn er ineffektiviteten av elektrisk kardioversjon.

Vedvarende og forbigående former for atrieflimmer kan ha et tilbakevendende kurs, dvs. angrep av atrieflimmer kan forekomme gjentatte ganger.

Avhengig av typen atriell rytmeforstyrrelse er atrieflimmer delt inn i to typer:

 1. Atrieflimmer. Det er ingen konsekvent atriell sammentrekning, da det er en ukoordinert reduksjon i individuelle muskelfibergrupper. Et antall elektriske impulser akkumuleres i det atrioventrikulære veikrysset. En del av dem begynner å spre seg til mykardiet i ventriklene, noe som forårsaker deres sammentrekning. Avhengig av hyppigheten av ventrikkelflimmer rente er inndelt i bradisistolicheskuyu (mindre enn 60 slag per minutt) normosistolicheskuyu (60-90 slag per minutt) og tachysystolic (over 90 slag per minutt).
 2. Atrieflimmer. Frekvensen av atrielle sammentrekninger når 200-400 per minutt. Samtidig opprettholdes deres korrekte koordinerte rytme. Atriell flutter nesten helt fraværende diastolisk pause. De er i en konstant tilstand av systole, det vil si, de slapper ikke av. Dette blir årsaken til vanskeligheten ved å fylle blodet og som følge av at det ikke er nok inntak i ventrikkene. Dersom til ventriklene ved atrioventrikulær forbindelsene matet hver annen, tredje eller fjerde puls, gir den korrekte rytme og deres forkortelser denne formen av sykdommen som kalles vanlig atrieflutter. I de tilfellene når det er kaotisk sammentrekning av ventrikkene forårsaket av forstyrrelser av atrioventrikulær ledning, snakker de om utviklingen av unormal atrieflimmer.

Under parofysmen av atrieflimmer samtykker atriene ineffektivt. Samtidig oppstår ikke fullstendig fylling av ventrikkene, og ved sammentrekning er det ikke periodisk frigjøring av blod i aorta.

Atrieflimmer er i stand til å overgå til ventrikulær fibrillasjon, noe som fører til et dødelig utfall.

Årsaker til atrieflimmer

Årsaken til atrieflimmer kan være både hjertesykdom og en rekke andre patologier. Den mest hyppig forekomst av atrieflimmer skjer på en bakgrunn av alvorlig hjertesvikt, myokardinfarkt, hypertensjon, Cardiosclerosis, kardiomyopatier, myokarditt, revmatisk hjertesykdom.

Andre årsaker til atrieflimmer er:

 • tyrotoksikose (thyrotoksisk hjerte);
 • hypokalemi;
 • forgiftning med adrenomimetika;
 • en overdose av hjerteglykosider;
 • alkoholisk cardiopati;
 • kronisk obstruktiv lungesykdom;
 • tromboembolisme av lungearterien (PE).

Hvis årsaken til utviklingen av atrieflimmer ikke kan fastslås, diagnostiseres en idiopatisk form av sykdommen.

Symptomer på atrieflimmer

Det kliniske bildet av atrieflimmer avhenger av tilstanden av klaffe og myokardial form av sykdommen (fast, paroksysmal, eller tachysystolic bradisistolicheskaya), så vel som funksjoner av psyko-emosjonelle tilstand av pasienten.

Det vanskeligste å tolerere pasienter tahisistolicheskaya atrieflimmer. Dens symptomer er:

 • hjertebanken;
 • forstyrrelser og smerter i hjertet;
 • Dyspné, verre med fysisk anstrengelse.

I begynnelsen er atrieflimmering paroksysmal. Videre utvikling av sykdommen med varierende frekvens og varighet av paroksysmer i hver pasient forekommer på forskjellige måter. Hos noen pasienter forekommer anfall svært sjelden, og det er ingen tendens til å utvikle seg. I andre, etter 2-3 episoder av atrieflimmer, blir sykdommen til en vedvarende eller kronisk form.

Pasienter og anfall av atrieflimmer føler seg annerledes. I noen tilfeller er angrepet ikke ledsaget av ubehagelige symptomer, og slike pasienter lærer kun om forekomsten av deres arytmi når de gjennomgår en medisinsk undersøkelse. Men oftest er symptomene på atrieflimmer intenst uttalt. Disse inkluderer:

 • følelse av kaotisk hjertebank
 • muskel tremor;
 • markert generell svakhet;
 • frykt for døden;
 • polyuri;
 • økt svette.

I alvorlige tilfeller er det alvorlig svimmelhet, besvimelse, Morgagni-Adams-Stokes-angrepene utvikles.

Etter gjenoppretting av normal hjerterytme, opphører alle tegn på atrieflimmer. Med en konstant form av sykdommen, slutter pasienter med tiden å oppdage manifestasjoner av arytmi.

Ved en ciliary arytmi under en auskultasjon av hjerte lytter uorden lydstyrke uordenlige toner. Pulsen er arytmisk, pulsbølger har forskjellig amplitude. Et annet symptom på atrieflimmer er et pulsfeil - antall pulsbølger er mindre enn antall hjerteslag. Utviklingen av hjerteunderskudd skyldes det faktum at ikke hver sammentrekning av ventriklene er ledsaget av utløsning av blod inn i aorta.

Med fløyen av atriene klager pasientene på en pulsering av livmorhalsen, ubehag i hjertet, dyspné, hjertebanken.

diagnostikk

Diagnose av atrieflimmer er vanligvis ikke vanskelig, og diagnosen er gjort allerede i fysisk undersøkelse av pasienten. Når den perifere arterien blir palpert, bestemmes den uordnede rytmen av pulsasjonen av veggene, idet spenningen og fyllingen av hver pulsbølge er forskjellig. Ved en auscultation av hjertet lytt betydelig svingninger av høyhet og uregelmessighet av hjertetoner. Forandringen i volumet av I-tonen, etter den diastoliske pause, forklares av forskjellen i den diastoliske fyllingen av ventrikkene med blod.

For å bekrefte diagnosen registreres et elektrokardiogram. For atrieflimmer er følgende endringer karakteristiske:

 • kaotisk arrangement av QRS ventrikulære komplekser;
 • fravær av tenner P eller bestemmelse av atrielle bølger i deres sted.

Om nødvendig, utfør daglig overvåking av EKG, som gjør det mulig å avklare formen for atrieflimmer, varigheten av angrepet, dens forbindelse med fysisk aktivitet. For å velge antiarytmiske legemidler og å oppdage symptomer på myokardisk iskemi utføres øvelsestester (tredemølle test, veloergometri).

Echocardiography (ekkokardiografi), gjør det mulig å estimere størrelsen på hjertet hulrom, for å identifisere tilstedeværelse av intrakardiale tromber, tegn på mulig skade perikardial og klaffe apparat, kardiomyopati, for å vurdere venstre ventrikulær funksjon. Resultatene av ekkokardiografi bidrar til valg av medisiner for antiarytmisk og antitrombotisk terapi.

I den generelle strukturen av forekomsten av ulike typer arytmi står cilantro for ca 30%.

Med henblikk på detaljert visualisering av hjertekonstruksjonene utføres en multispiral eller magnetisk resonansavbildning av hjertet.

Metoden for transesophageal elektrofysiologisk forskning bidrar til å bestemme mekanismen for dannelse av atrieflimmer. Denne studien utføres for alle pasienter med atrieflimmer som planlegger å implantere en kunstig pacemaker (pacemaker) eller utføre kateterablation.

Behandling av atrieflimmer

Behandling av atrieflimmer er rettet mot å gjenopprette og opprettholde den rette hjertefrekvensen, forhindre forekomsten av gjentatte paroksysmer, forhindre dannelse av trombi og utvikling av tromboemboliske komplikasjoner.

For å forstyrre et angrep av atrieflimmer injiseres et antiarytmisk legemiddel intravenøst ​​under EKG-overvåking og arteriell trykk. I noen tilfeller brukes hjerteglykosider eller langsomme kalsiumkanalblokkere som forbedrer pasientens helse (reduserer svakhet, dyspné, hjertebank) ved å redusere hjertefrekvensen.

Hvis konservativ terapi er ineffektiv, utføres behandling av atrieflimmer ved å bruke en elektrisk pulsutladning til hjerteområdet (elektrisk kardioversjon). Denne metoden lar deg gjenopprette hjertefrekvensen i 90% av tilfellene.

Hvis atrieflimmer varer i mer enn 48 timer, øker risikoen for trombosdannelse og utvikling av tromboemboliske komplikasjoner dramatisk. For å forebygge dem, er antikoagulerende legemidler foreskrevet.

Etter at hjerterytmen har blitt gjenopprettet, er et langtids antiarytmisk middel indisert for å hindre gjentatte episoder av atrieflimmer.

I kronisk form av atrieflimmer består behandlingen i kontinuerlig administrasjon av antikoagulantia, kalsiumantagonister, hjerte glykosider og adrenoblokker. Aktiv terapi av den underliggende sykdommen som forårsaket utviklingen av atrieflimmer har blitt utført.

For radikalt å eliminere atrieflimmer, utføres radiofrekvensisolasjon av lungeårene. I løpet av denne minimalt invasive prosedyren utføres isolering av det ektopiske excitasjonsfokuset som befinner seg i munnen av lungene. Effektiviteten av radiofrekvensisolasjon av lungeårene når 60%.

Med konstant form for atrieflimmer eller hyppige tilbakefall av paroksysmer, vises indikasjoner på radiofrekvensablasjon (RFA) i hjertet. Dens essens ligger i å cauterizing den atrioventrikulære knutepunktet med en spesiell elektrode, noe som fører til en komplett AV-blokkering med videre installasjon av en permanent pacemaker.

Kosthold med atrieflimmer

I den komplekse behandlingen av atrieflimmer, spilles en viktig rolle av riktig ernæring. Grunnlaget for dietten bør være fettfattig protein og grønnsaksprodukter. Mat bør tas ofte i små porsjoner. Middagen skal være senest 2,5-3 timer før sengetid. Denne tilnærmingen bidrar til å forhindre overdreven stimulering av reseptorene til vagusnerven, som påvirker funksjonene til sinusnoden.

Pasienter med atrieflimmer skal gi opp sterk te, kaffe, ånder, da de kan provosere et angrep.

Ved atrieflimmer bør dietten omfatte et stort antall matvarer rik på kalium og magnesium. Slike produkter inkluderer:

 • soyabønner;
 • Nøtter (cashew, mandel, peanøtter);
 • hvetekim;
 • hvetekli;
 • brun ris;
 • bønner;
 • spinat;
 • havregryn;
 • appelsiner;
 • bananer;
 • bakt potet;
 • tomater.

For å bevare maksimal mengde mikronæringsstoffer og vitaminer i retter, er det best å lage dem til par eller bake. Det er nyttig å inkludere grønnsaker, frukt eller bær smoothies i menyen.

Tilstedeværelsen av atrieflimmer øker dødeligheten i kardiologiske sykdommer mer enn 1,5 ganger.

Mulige komplikasjoner og konsekvenser

De vanligste komplikasjonene ved atrieflimmer er progressiv hjertesvikt og tromboembolisme. Hos pasienter med mitralstenose forårsaker atrieflimmer ofte dannelsen av en atrittrombose som kan tette den atrioventrikulære åpningen. Dette fører til plutselig død.

De resulterende intrakardiale trombusene med arteriell blodstrømning bæres gjennom hele kroppen og fører til tromboembolisme av forskjellige organer. I omtrent 65% av tilfellene går trombi inn i hjerneskarene, forårsaker utvikling av iskemisk slag. Ifølge medisinsk statistikk er hvert sjette iskemisk slag diagnostisert hos pasienter som lider av atrieflimmer. Faktorer som øker risikoen for denne komplikasjonen er:

 • alderdom (over 65 år);
 • tidligere tromboembolisme av et hvilket som helst sted
 • Tilstedeværelse av samtidig patologi (arteriell hypertensjon, diabetes mellitus, kongestiv hjertesvikt).

Utviklingen av atrieflimmer mot brudd på kontraktilfunksjonen til ventriklene og hjertefeil fører til dannelsen av hjertesvikt. Ved hypertrofisk kardiomyopati og mitralstenose utvikler hjertefeil i henhold til type astma eller lungeødem. Akutt venstre ventrikulær svikt utvikler seg alltid som et resultat av et brudd på blodutløp fra venstre hjerte, noe som fører til en betydelig økning i trykk i lungene og kapillærene.

Den mest alvorlige manifestasjonen av hjertesvikt i bakgrunnen av atrieflimmer er arytmogent sjokk på grunn av lav hjerteutgang.

Atrieflimmer er i stand til å overgå til ventrikulær fibrillasjon, noe som fører til et dødelig utfall.

Oftest er atrieflimmer komplisert ved dannelsen av kronisk hjertesvikt, som utvikler seg med en viss hastighet og fører til utviklingen av utvidet arytmisk kardiomyopati.

outlook

Prognosen av atrial arytmi bestemmes av den grunn som forårsaket utvikling av hjertearytmier, og forekomst av komplikasjoner. Ved utvikling av hjertesvikt, forårsaker atrieflimmer raskt som skjedde på bakgrunn av hjertesykdom og alvorlig myokardial lesjoner (dilatert kardiomyopati, diffus eller generell cardio, large-fokal hjerteinfarkt).

Tilstedeværelsen av atrieflimmer øker dødeligheten i kardiologiske sykdommer mer enn 1,5 ganger.

Prognosen for atrieflimmer komplisert med tromboembolisme er også ugunstig.

Mer gunstig prognose hos pasienter med tilfredsstillende tilstand i ventriklene og myokardiet. Men hvis paroksysmer av atrieflimmer forekommer ofte, øker pasientens livskvalitet betydelig.

Idiopatisk form for atrieflimmer forårsaker vanligvis ikke forverring av velvære, pasienter føler seg sunne og fører til en praktisk levestandard.

forebygging

For å forhindre atrieflimmer, er det nødvendig å oppdage og aktivt behandle sykdommer i kardiovaskulære og respiratoriske systemer.

Sekundær forebygging av atrieflimmer er rettet mot å forebygge forekomsten av nye episoder av hjertearytmier og inkluderer:

 • langtidsbehandling med antiarrhythmic drugs;
 • implementering av kardiologisk kirurgisk inngrep i nærvær av indikasjoner;
 • nektelse fra bruk av alkoholholdige drikker;
 • begrensning av mental og fysisk overbelastning.

Atrial fibrillering av hjertet

Hjertet vil fungere som en MOTOR!

Du vil glemme takykardi, hvis du er i sengetid.

Menneskets hjerte skaper og utfører elektriske impulser gjennom et bestemt system. Normalt reduseres orgelet 60-80 ganger i minuttet med omtrent samme periodicitet. Noen hjertesykdommer og andre kroppssystemer fører til lednings- og rytmeforstyrrelser, noe som resulterer i at myokardiet ikke-synkront sammentrekninger. Sykdommen, som fører til slike patologiske forandringer, kalles arytmi. Det er mange typer arytmier, noen av dem ganske farlige for menneskelivet. Atrial fibrillering av hjertet eller atrieflimmer er en alvorlig hjertesykdom som krever akutt diagnose og behandling.

Hva er atrieflimmer?

Atriell fibrillasjon, oversatt fra latin, betyr "galskap i hjertet". Det er synonymt med betegnelsen "fibrillering", og definisjonen av sykdommen omfatter atrieflimmer - en type av supraventrikulær takykardi, atrial karakterisert kaotisk aktivitet sammen med deres reduksjon med en frekvens på 350-700 per minutt. Denne hjerterytmeforstyrrelsen er ganske vanlig og kan observeres i alle aldre - hos barn, eldre, menn og kvinner av mellom og ung alder. Opptil 30% av nødsituasjonen og sykehusinnleggelsen i tilfelle rytmeforstyrrelser skyldes nettopp konsekvensene av atrieflimmer. Med alderen øker frekvensen av sykdommen: hvis opptil 60 år blir observert hos 1% av pasientene, er sykdommen allerede registrert hos 6-10% av mennesker.

I atrieflimmer, oppstår atriekontraksjonen i form av apnea, atrieflutter, så å si, for ham er skimrende krusninger, med separate grupper av fibre som kjører ukoordinert i forhold til hverandre. Sykdommen fører til en vanlig forstyrrelse av høyre og venstre ventrikel, som ikke kan kaste nok blod inn i aorta. Derfor, med atrieflimmer, har pasienten ofte et pulsfeil i store kar og en uregelmessig hjertefrekvens. Den endelige diagnose kan stilles på EKG, som gjenspeiler den unormale elektriske aktivitet av atriene og identifiserer tilfeldige, utilstrekkelige hjertesykluser.

Sykdommenes patogenese, det vil si mekanismen for dens utvikling er følgende. I hjertet av patologien er det gjentatte opptaket av excitasjon i hjertemuskelen, med primær og sekundær inngang på forskjellige måter. Atriell fibrillering skyldes eksitasjonssirkulasjon i området med Purkinje-fibre, og atriell fladder er forårsaket av sirkulasjon av impulser langs ledende baner. For at en ny puls skal skje, er det nødvendig å ha en sone med nedsatt ledning i myokardiet. Flimmeren begynner etter atriell ekstrasystol, da den vises etter en normal atriell sammentrekning, men ikke i alle fibre. På grunn av de særegne funksjon av knuten er observert og uregelmessige arbeids ventrikler i atrieflimmer. Svake impulser i AV-noden fades når de beveger seg langs den, og derfor kommer bare de sterkeste impulser som kommer fra atriene inn i ventrikkene. Som et resultat oppstår ikke ventrikulær sammentrekning fullt ut, det er forskjellige komplikasjoner av atrieflimmer.

Hva er faren for sykdommen?

Siden det medfører hjertesvikt i pasienter med atrieflimmer, kan dette føre til hjertesvikt i løpet av tiden. Som arytmi eksisterer, utvikler kronisk sirkulasjonssykdom og kan bevege seg i akutt form. Spesielt ofte er det hjertesvikt hos personer med hypertrofisk kardiomyopati og hjertefeil, spesielt med mitralstenose. Det er svært vanskelig og kan ledsages av lungeødem, hjerteastma, plutselig hjertestans og død. Et dødelig utfall kan også forekomme mot bakgrunnen av den arytmogene formen av kardiogent sjokk på grunn av en alvorlig nedgang i hjerteutgangen.

På bakgrunn av en asynkron sammentrekning av atria, kan blodet stagnere, noe som skaper alvorlige forutsetninger for trombusdannelse. Vanligvis dannes trombi i venstre atrium, hvorfra det lett kommer inn i hjerneskarene og provoserer et iskemisk slag. Hvis du ikke kan stoppe atrieflimmer på et tidlig stadium, er risikoen for slagtilfelle opp til 6% per år. Slike slag er en svært alvorlig sykdom og forårsaker alvorlige konsekvenser i fremtiden. Akutt trombose av cerebrale kar kan utvikles med langvarig paroksysm av arytmi (mer enn 2 dager), hvis du ikke kan fjerne angrepet i tide.

Risikofaktorer for utvikling av alvorlige komplikasjoner av atrieflimmer - eksistensen av pasienter med diabetes mellitus, alder over 70 år, som tidligere holdt stedet for PE eller andre steder tromboembolisme, alvorlig arteriell hypertensjon, hjertesvikt.

Typer av atrieflimmer

Det er flere klassifikasjoner av atrieflimmer, som brukes i moderne kardiologi. Av flytens art kan arytmi være:

 • kronisk (permanent eller permanent form) - fortsetter til kirurgisk behandling og bestemmes av ineffektiviteten av elektrisk kardioversjon;
 • vedvarende - varer mer enn 7 dager;
 • forbigående (skjema med anfall av paroksysmal) - utvikling av sykdommen forekommer i løpet av 1-6 dager, kan angrepet av paroksysmal atrieflimmer være den primære eller tilbakevendende.

Ved type krenkelse av atriytrytmen er sykdommen delt inn i to former:

 1. Atrieflimmer eller atrieflimmer. Denne patologien fører til reduksjon av individuelle grupper av myokardfibre, slik at det ikke foreligger generell koordinert sammentrekning av hele atriet. Del pulser forsinket i atrioventrikulær forbindelsen, går en annen del inn i myokardet i ventriklene, noe som får dem til å krympe og til feil rytme. Ri atrieflimmer fører til en ineffektiv reduksjon atrier, ventrikler er fylt med blod i diastole, så den normale shunt inn i aorta inntreffer. Hyppig atrieflimmer har stor risiko for å utvikle ventrikulær fibrillasjon - faktisk hjertestans.
 2. Atrieflimmer. Det er en økning i hjerteslag til 400 slag per minutt, hvor atriene kontraherer riktig, samtidig som en trofast koordinert rytme opprettholdes. Diastolisk hvile med flutter er fraværende, atriärkontrakten blir nesten kontinuerlig. Blodforsyningen til ventrikkene minker kraftig, utslipp av blod i aorta er forstyrret.

Formen av atrieflimmer, som differensierer i henhold til hyppigheten av sammentrekning av ventriklene etter feiloperasjonen av atriene, er som følger:

 • tachysystolisk form eller tachiform (ventrikulære sammentrekninger fra 90 per minutt);
 • normosystolisk form (ventrikulære sammentrekninger 60-90 per minutt);
 • bradisystolisk form eller bradiform (ventrikulære sammentrekninger forekommer som bradyarytmier - mindre enn 60 per minutt).

Atrieflimmer kan tilordnes en av fire klasser i henhold til alvorlighetsgraden av kurset:

 1. første klasse - ingen symptomer;
 2. andre klasse - ubetydelige tegn på sykdommen, komplikasjoner er fraværende, vital aktivitet er ikke brutt;
 3. tredje klasse - livsstilen forandres, de uttrykte symptomene på patologi blir observert;
 4. den fjerde klassen - en sterk arytmi, som forårsaker uførhet, det vanlige livet blir umulig.

Årsaker til arytmi

Ikke alle årsakene til sykdommen skyldes hjertepatologier og andre alvorlige lidelser. Opptil 10% av alle tilfeller av atrieflimmer i form av periodiske anfall forårsaket i en scene årsaker, og den ledende av dem for dem som foretrekker å drikke alkohol i store mengder. Vin, brennevin, kaffe - drikker som forstyrret elektrolyttbalanse og metabolisme, noe som fører til en rekke sykdommer - "arytmi ferie" såkalte

I tillegg auricular flimmer oppstår ofte etter en sterk bølge og på bakgrunn av kronisk stress, postoperativ slag, mens for fet, rik ernæring og overspising natten, ved langvarig forstoppelse, insektbitt, iført altfor trange klær, tung og regelmessig fysisk aktivitet. Fans av slanking, og tar diuretisk medisiner i overskudd, risikerer også å få atrieflimmer. I et barn og en ungdom oppstår sykdommen ofte i hemmelighet, smøres og provoseres ved at myralventilen forløper eller andre medfødte hjertefeil.

Og i de fleste tilfeller er atrieflimmer forårsaket av kardiogene årsaker og sykdommer i det vaskulære systemet. Disse inkluderer:

 • kardiosklerose av forskjellig etiologi;
 • akutt myokarditt;
 • myokarddystrofi;
 • revmatisk hjertesykdom;
 • Ventilsvikt (ventilfeil);
 • koronar arteriesykdom;
 • kardiomyopati;
 • noen ganger - hjerteinfarkt;
 • kronisk lungehjerte;
 • arteriell hypertensjon;
 • koronararteriesykdom med aterosklerose;
 • perikarditt;
 • nederlag sinus node - pacemaker;
 • hjertesvikt;
 • hjertevulster - angiosarcoma, myxom.

Ikke-hjerteårsaker til flimmer og atriell fladder kan være:

 • thyrotoxicose (hypertyreose);
 • feokromocytom;
 • andre hormonelle lidelser;
 • forgiftning med giftstoffer, giftige stoffer, karbonmonoksid og andre giftgasser;
 • overdose av rusmidler - antiarytmika, hjerteglykosider;
 • VSD (sjelden);
 • alvorlige nevropsykiske belastninger;
 • obstruktiv lungesykdom;
 • alvorlige virus-, bakterielle infeksjoner;
 • elektrisk støt.

Risikofaktorer for utvikling av atrieflimmer er fedme, diabetes, høyt blodtrykk, kronisk nyresykdom, spesielt når de kombineres. Ofte under dekke av atrieflimmer utfører andre patologi - SSS - sick sinus syndrom, når det slutter å fullt ut gjennomføre sitt arbeid. Opptil 30% av personer med atrieflimmer og atrieflutter har en familie historie av sykdommen, det vil si, det er i teorien kan være arvelig. I noen tilfeller er det ikke mulig å fastslå årsaken til sykdommen, så arytmen betraktes som idiopatisk.

Symptomer på manifestasjon

De første stadiene av sykdommen gir ofte ikke noe klinisk bilde. Noen ganger observeres noen manifestasjoner etter en belastning, for eksempel når du trener. Selv på dette stadiet kan objektive tegn på atrieflimmer kun oppdages under en undersøkelse. Etter hvert som patologien utvikler seg, opptrer karakteristiske symptomer, som i stor grad vil avhenge av atriell fibrillasjon og om sykdommen er permanent eller manifestert av angrep.

Mye verre er tolerert av en person tahisistolicheskaya form av sykdommen. Kronisk kurs fører til at en person tilpasser seg til å leve med en arytmi og ikke merker sine symptomer. Vanligvis har pasienten paroksysmale former for atrieflimmer, og deretter er den permanente formen opprettet. Av og til i løpet av hele livet, som de provokerende faktorene påvirker, kan sjeldne staver av sykdommen oppstå, og en permanent sykdom blir aldri etablert.

Følelser i utviklingen av arytmi kan være som følger (en spesifikk liste over symptomer avhenger av organismens individuelle egenskaper og typen sykdom som forårsaket flimring eller fladder):

 • en følelse av mangel på luft;
 • tyngde, prikkende i hjertet;
 • skarpe, kaotiske jerking av hjertet;
 • tremor;
 • svakhet;
 • alvorlig svette;
 • kaldhet av hender og føtter;
 • sterk frykt, panikk;
 • økning i mengden urin;
 • forstyrret hjertefrekvens, hjertefrekvens.

Anfall atrieflimmer kan føre til svimmelhet, kvalme, angst og utseendet av angreps Morgani-Adams-Stokes ligningene, som raskt stoppet ved å ta antiarytmika. Når komplikasjoner av atrieflimmer, hjertesvikt, har pasienten lem ødem, stenokardicheskie hjerte smerte, redusert ytelse, kortpustethet, vanskeligheter med å puste, forstørrelse av leveren. På grunn av myokardforringelse er denne utviklingen naturlig, derfor er det viktig å begynne å behandle sykdommen så tidlig som mulig.

Gjennomføring av diagnostikk

Vanligvis kan en erfaren kardiolog sette en presumptiv diagnose allerede med ekstern undersøkelse, puls telling, auscultation av hjertet. Diphdiagnosis allerede i et tidlig stadium av undersøkelsen bør settes med hyppige ekstrasystoler. De karakteristiske tegnene på atrieflimmer er som følger:

 • forstyrrelse av puls, noe som er mye sjeldnere enn hjertefrekvensen;
 • signifikante svingninger i volumet av hjerte lyder;
 • våtpustethet i lungene (med ødem, kongestiv hjertesvikt);
 • Tonometeret reflekterer normalt eller redusert trykk under et angrep.

Differensiell diagnose med andre typer arytmier er mulig etter EKG-undersøkelse. Forklaring kardio i atriell arytmi er som følger: fravær av P-bølgen, idet avstanden mellom forskjellige komplekser ventrikulære kontraksjoner, fine fibrillering bølger i stedet for normal hastighet. Når flutter, tvert imot, er det store bølger av fladder, samme periodicitet av ventrikulære komplekser. Noen ganger viser EKG tegn på myokardisk iskemi, da hjertets kar kan ikke klare oksygenbehovet.

I tillegg til standard EKG i 12 ledninger, utføres en Holter-overvåking for å formulere diagnosen mer nøyaktig og å søke etter paroksysmalformen. Det gjør det mulig å avdekke kort atrieflimmer eller fladder, som ikke er løst på et enkelt EKG.

Andre metoder for å diagnostisere atrieflimmer og årsaker er:

 1. Ultralyd i hjertet med dopplerografi. Det er nødvendig å finne organiske lesjoner i hjertet, ventiler, blodpropper. Mer informativ metode for diagnose er transesophageal ultralyd.
 2. Analyser for skjoldbruskhormoner. Det anbefales å bli utført ved første gang detekterte atrieflimmer, samt etter tilbakefall etter kardioversjon.
 3. Radiografi av brystet, MR, CT. Det er nødvendig å utelukke stagnasjon i lungene, søk etter trombi, evaluer hjertekonfigurasjonen.

Førstehjelp

Metodene for behandling av den permanente og paroksysmale form av sykdommen er seriøst forskjellige. Når angrepet utvikler, bør nødhjelp av paroksysmer gjøres for å gjenopprette hjerterytmen. Gjenopprett rytmen til hjertet bør være så tidlig som mulig fra begynnelsen, fordi ethvert angrep er potensielt farlig utvikling av alvorlige komplikasjoner og død.

Førstehjelp hjemme bør inkludere anrop av et ambulanseteam, før du ankommer, skal personen plasseres i en horisontal stilling. Om nødvendig må du gjøre en indirekte hjertemassasje. Inntak av foreskrevne anti-arytmiske legemidler i en vanlig dosering er akseptabelt. Behandlingsstandardene for alle pasienter med atrieflimmer antyder at de blir innlagt på sykehus for å finne årsaken til patologi og differensiering med en kronisk form for arytmi.

Du kan stoppe et angrep med slike stoffer:

 • Quinidin (det er mange kontraindikasjoner for stoffet, derfor er det ikke brukt i alle tilfeller og bare under EKG-kontroll);
 • Dizopiramid (ikke gi det med adenom i prostata, glaukom);
 • prokainamid;
 • bancor;
 • Alapinin;
 • Etatsizin.

For å forhindre akutt hjertesvikt er pasienten vanligvis foreskrevet hjerteglykosider (Korglikon). Behandlingsprotokollen for et angrep av atrieflimmer involverer intravenøs administrering av Finoptin, Isoptin, men med flimmer vil dette ikke være en effektiv behandling. Andre antiarytmiske legemidler kan ikke normalisere hjertefrekvensen, så ikke bruk.

En smertefull, men mye mer effektiv prosedyre for å gjenopprette sinusrytmen er elektrisk kardioversjon. Det brukes vanligvis hvis arytmen ikke går bort etter å ha tatt medisiner, så vel som for å arrestere parfyme av arytmi med akutt venstre ventrikulær svikt. Før slik behandling blir sedativer administrert eller generell anestesi utføres i kort tid. Utslipp begynner med 100 J, øker hver med 50 J. Kardioversjon hjelper med å starte hjertet på nytt og eliminere begynnelsen av atrieflimmer.

Metoder for behandling

Etiotrop terapi for hypertyreoidisme og noen andre sykdommer bidrar til å stoppe utviklingen av atrieflimmer, men med alle andre forutsetninger for forekomsten er det nødvendig med symptomatisk behandling. Kliniske anbefalinger for asymptomatisk patologi foreslår observasjonell taktikk, men bare i fravær av hjerteunderskudd og tilstedeværelse av hjertefrekvens er ikke høyere enn 100 slag per minutt.

medisinering

Med utviklingen av hjertesvikt, organiske patologier i hjertet, alvorlig grad av atrieflimmer, er det nødvendig å behandle patologier mer aktivt, derfor kan slike piller og injeksjoner foreskrives:

 • hjerte glykosider for forebygging av hjertesvikt og behandling;
 • beta-adrenoblokere for å redusere stagnasjon i små og store sirkler i blodsirkulasjonen;
 • antikoagulantia for fortynning av blod og forebygging av trombose, samt for planlagt behandling av arytmi;
 • Trombolytiske enzymer med allerede eksisterende trombose;
 • diuretika og vasodilatorer for lungeødem og hjerteastma.

Anti-tilbakefall behandling av denne sykdommen er utført i lang tid - noen ganger i flere år. Pasienten må ta medisiner foreskrevet av legen. Årsaken til å stoppe inntaket er bare intoleranse og mangel på effekt.

Operasjoner og andre typer behandling

Etter gjenopprettelse av sinusrytmen anbefales det at mange pasienter utfører respiratorisk gymnastikk, noe som vil bidra til å forbedre hjerteslag og normalisering av konduktivitet. Også, spesiell terapeutisk gymnastikk anbefales, og du kan bare spille sport hvis det er langt fravær av tilbakefall av sykdommen.

Kirurgisk behandling er planlagt i fravær av resultater fra konservativ terapi, det vil si når det er ineffektivt å drikke tabletter. Følgende typer kirurgiske inngrep brukes:

 1. Radiofrekvens kateter ablation. Denne metoden er en cauterization av det patologiske stedet i myokardiet, som er kilden til arytmi. Under behandlingen bringer doktoren føreren gjennom lårben arterien direkte til hjertet, gir en elektrisk impuls, noe som eliminerer alle forstyrrelser.
 2. Ablation med installasjon av en pacemaker. Det kreves for alvorlige typer arytmi, hvor sinusrytmen er ødelagt. Før du syr en pacemaker, blir fasciculus eller atrioventrikulær knutepunkt ødelagt, noe som forårsaker en fullstendig blokkering, og bare da blir en kunstig pacemaker implantert.
 3. Installasjon av en cardioverter-defibrillator. Denne enheten er sydd inn i brystets øvre del, subkutant og brukes til å straks stoppe arytmiangrepet.
 4. Operasjon "labyrint". Denne inngripen utføres på det åpne hjertet. Atriumer er laget i form av en labyrint, som vil omdirigere elektriske impulser, og kroppen vil fortsette å fungere normalt.

Ernæring og folkemessige virkemidler

Etter godkjenning av en lege, kan du ikke begrense deg til konservativ medisin og bruke folkebehandling av atrieflimmer. Nedenfor er de mest effektive folkeoppskrifter for denne sykdommen:

 1. Samle og tørk bær av viburnum. Hver dag brygg et glass bær 2 kopper kokende vann, legg i brann, lag i 3 minutter. Deretter forlater bouillon i en time, ta 150 ml tre ganger om dagen i minst en måned.
 2. Gresskarbakk, fyll den med en halv flaske, fyll opp med vodka. La oppløsningen i 10 dager på et mørkt sted. Ta anti-atriell fibrillering på en teskje tinktur to ganger om dagen før et måltid i måneden.
 3. Brygg 1/3 kopp dillfrø 250 ml kokende vann, la i en termos i en time. Trinn infusjonen, drikk, deling i 3 deler, tre ganger om dagen før måltider. Behandlingsforløpet er 14 dager.
 4. Grind 100 g valnøtter, legg til en halv liter honning. Å konsumere på en tom mage på en spiseskje hver morgen i minst en måned.
 5. Grind en liten løk og 1 epleblender, ta en spiseskje av blandingen tre ganger daglig etter å ha spist 14 dager.

Veldig viktig i flimrende atrium er diettinntak, forbruk av bare de riktige matvarene. Endring av kostholdet bidrar ofte til å redusere kliniske manifestasjoner av sykdommen. Avfall skal være fra fett kjøtt, røkt produkter, en overflod av smør, da denne maten bare bidrar til utviklingen av aterosklerose og utviklingen av arytmi. Negativt påvirker hjertet av krydret mat, eddik, overflødig salt, søte retter. I kostholdet skal være magert kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt, gjærmet melk. Antall måltider om dagen - 4-6, i små porsjoner.

Hva du ikke kan gjøre

Pasienter med atrieflimmer bør aldri slutte å ta medisiner foreskrevet av lege. Det anbefales heller ikke å utføre slike handlinger:

 • ignorere dagens modus;
 • glem nok søvn og hvile;
 • ta alkohol
 • røyking,
 • øve idrett og andre fysiske aktiviteter;
 • å tillate stress, moralsk belastning;
 • planlegge en graviditet uten forhåndsovervåkning av helsetilstanden av en kardiolog og en fødselslege;
 • Prøv å fjerne det akutte angrepet av arytmi folkemidlene.

Prognose og forebygging

Livets prognose og dets kvalitet bestemmes av alvorlighetsgraden av arytmi og tilstanden som provoserte den. Med hjertefeil er utviklingen av hjertesvikt rask, uten kirurgisk behandling lever pasienter kun til utvikling av akutte former for hjerteiskemi eller andre alvorlige komplikasjoner. Lav levetid, som regel, og med arytmi mot en bakgrunn av hjerteinfarkt, utvidet kardiomyopati, omfattende kardiosklerose. Forverrer prognosen for trombose, tromboembolisme og andre komplikasjoner. Mer om risikoen for tromboemboliske komplikasjoner

Hvis det ikke er noen organiske patologier i hjertet, er myokardets funksjonelle tilstand normal, så er prognosen gunstig.

For å forhindre fibrillering og atrieflimmer er følgende tiltak viktige:

 • rettidig behandling av alle hjertesykdommer og ikke-hjertesykdommer som kan forårsake arytmi;
 • nektelse fra røyking, alkohol, skadelig mat;
 • reduksjon av fysisk og moralsk spenning, vanlig hvile;
 • forbruk av store mengder plantemat, inntak av vitaminer, mineraler;
 • moderat fysisk aktivitet
 • Unngå stress, mastere teknikken til automatisk trening;
 • om nødvendig, ta beroligende midler;
 • kontroll av kolesterol og glukose i blodet.

Er du en av de millioner som har et syk hjerte?

Og alle dine forsøk på å kurere hypertensjon har ikke vært vellykkede?

Og du har allerede tenkt på radikale tiltak? Det er forståelig, fordi et sterkt hjerte er en indikator på helse og en anledning til stolthet. I tillegg er det i det minste lengden på en person. Og det faktum at en person beskyttet mot hjerte-og karsykdommer ser yngre ut - et aksiom som ikke krever bevis.

Derfor anbefaler vi å lese intervjuet med Alexander Myasnikov, som forteller hvordan man kan kurere hypertensjon raskt, effektivt, uten dyre prosedyrer. Les artikkelen >>

Les Mer Om Fartøyene