Hva er Willis Circle

Hjernes vaskulære system har en kompleks struktur. En av de viktigste komponentene er Willis-sirkelen. Det er et kompleks av arterier som ligger i hjernen.

Takket være det er blodstrømmen riktig fordelt i tilfelle av forstyrrelser av karoten arteries funksjon. Derfor kan enhver patologi i utviklingen provosere fremveksten av negative konsekvenser. For å kunne identifisere dem i tide, er det nødvendig å vite strukturen og funksjonene til Willis-sirkelen.

Hva sirkelen av Willis består av

Først av alt er det nødvendig å forstå hva det er - Willis-sirkelen. Dette er en anastomose av hjernens arterier, som har form av en oval krone. Navnet denne utdanningen mottok til ære for sin oppdager - Thomas Willis.

Sirkelen er dannet av slike arterier som:

 1. Baktilkobling.
 2. Posterior cerebrum.
 3. Anterior cerebral parese.
 4. Intern søvnighet.

En slik struktur i sirkelen lar deg koble to systemer: vertebral-basale og somnolente.

Utviklingen av Willis-sirkelen er ofte basert på den klassiske versjonen. I dette tilfellet vil formasjonen være symmetrisk med hensyn til den vertikale akse. Ofte er det patologier av strukturen.

For hvilke funksjoner er det

Hovedmålet med dette systemet er å gi tilstrekkelig blodtilførsel til visse områder av hjernen. Dette er spesielt viktig i tilfelle forstyrret blodstrøm i halsens arterier. Vanskelighetsgraden av blodgennemstrømning gjennom livmorhalsarterien truer med oksygen sult i hjernen, noe som provoserer ulike avvik. For at dette ikke skal skje, og Willis-sirkelen er gitt.

Tilby spekter av funksjonalitet oppnås ved at halspulsårene er forbundet ikke bare med hverandre, men også med den ryggvirvel arterielle system. Denne ordningen lar deg hele tiden forsyne hjernen med næringsstoffer.

Ifølge statistiske data observeres den klassiske versjonen av utviklingen av Willis-sirkelen bare i 50% av tilfellene. Mange har sin symmetri ødelagt.

Mulige patologier

Menneskelig anatomi gir en kompleks struktur av interne systemer, som sikrer kroppens fulle funksjon. Dessverre, ofte på grunn av visse årsaker, er det avvik i utviklingen. Dette skjer også i tilfelle av Willis-sirkelen. Den normale strukturen er bare observert i halvparten av mennesker.

Oftere manifesteres avvik fra den klassiske utviklingsvarianter i asymmetrien av utgående grener eller fraværet av visse deler av sirkelen. Ofte er det en forskjell i diameteren til vertebrale arterier i de bakre og fremre delene. Resultatene av studier viser at forstyrrelse av symmetrien i sirkelen noen ganger forårsaker hyppige migreneangrep.

Blant de mest signifikante patologiene:

 1. Hypoplasi. Det er en utviklingsfeil hvor arterier har kraftig reduserte parametere. Hvis det ikke er noen forstyrrelser i blodstrømmen i andre hjerner i hjernen, vil hypoplasia fortsette asymptomatisk. En slik patologi kan oppdages under en omfattende diagnose av hjernen. Det kan tydelig settes i bildene som er oppnådd med magnetisk resonansbilder.
 2. Aneurisme. Dette er fremspringet av arterieveggen utover. Avviket fortsetter asymptomatisk til et aneurysmbrudd. Dette fører til blødning i hjernen. Dermed er det uutholdelig hodepine, angrep av kvalme og oppkast, skarpe reaksjoner på et sterkt lys. Hvis tiden ikke tar tiltak, kan en person falle i koma og dø.
 3. Aplasia. Dette er en tilstand hvor Willis-sirkelen ikke er stengt på grunn av fravær av en bindepulsårer. Det kan observeres både i forgrunnen og på baksiden. Hvis arterien fortsatt er tilstede, men utviklet seg svært dårlig, diagnostiseres den ufullstendige åpenheten til sirkelen. Patologi foran sirkelen er ekstremt sjelden, kun 4% av tilfellene. Ofte er avviket funnet bakfra. En åpen sirkel blir undersøkt ved hjelp av en MR. Årsaken til dette fenomenet er et stopp i utviklingen på scenen av fosterdannelse.
 4. Carotid arterie trifurcation. Denne splittingen av arterien i tre deler. Denne avviket observeres i 28% av tilfellene. Det utgjør ingen fare før okklusive endringer i arteriene blir observert. Skelne mellom anterior og posterior trifurcation. Denne avviken er forbundet med en forsinkelse i reduksjonen av bindevevene under embryonisk utvikling.

Til patologier som er ekstremt sjeldne, inkluderer Geibner-arterien, spaltningen av den fremre forbindende arterien, det flatte utseendet til den basilære arterien, og noen andre.

Hvilke konsekvenser kan den feilaktige utviklingen av Willis-sirkelen ha?

I normal tilstand er Willis-sirkelen lukket. Det fungerer som et backup system. Hvis det ikke oppstår abnormiteter i operasjonen av livmorhalsårene, er det ikke involvert. Derfor, selv om det er avvik fra normal utvikling, vises de ikke på noen måte.

Når det er et problem med tilførsel av næringsstoffer til hjernen, slår Willis-sirkelen seg på. Det hjelper pumpen blod fra andre avdelinger. I dette tilfellet kan hans patologi få negative konsekvenser for helsen.

Medfødte patologier av Willis-sirkelen i visse situasjoner fører til vanskeligheter i hjernens sirkulasjon. Det kan manifestere seg i en tidlig alder og vokse med tiden.

I motsetning til resten av hjernearteriene er det ingen forskjell i trykk i områdene av sirkelen. Dette skyldes mangel på trykkbalansering av hjernevevet. Dette kan føre til følgende negative konsekvenser:

 1. Hyppig svimmelhet.
 2. Ubehagelige opplevelser med skarp forandring i hodeposisjonen.
 3. Sterk hodepine, som ikke alltid kan håndteres selv med anestesi.
 4. Angrep av migrene, som er ledsaget av fotofobi, kvalme, en reaksjon på lyder.

En av de farligste patologiene er en aneurisme. Det ser ut som følge av tynning og økning av elastisiteten til arterieveggen. Og denne prosessen er helt asymptomatisk. Enhver påvirkning på hodeområdet fører til en umiddelbar brudd på aneurysmen. Hvis du ikke tar tidlige tiltak, vil en person bare dø.

Hvordan oppdages avvikene?

De fleste patologier for utviklingen av Willis-sirkelen blir avslørt i en kompleks undersøkelse av pasienten som klaget over hodepine. Først av alt, i denne situasjonen, sjekker spesialister for sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen.

Den mest nøyaktige moderne diagnostiske metoden er MR. Undersøkelsen utføres på en spesiell magnetisk resonans-tomografi. Dens operasjonsprinsipp er basert på å fikse reaksjonene til kroppens celler som respons på virkningen av et sterkt magnetfelt.

En slik undersøkelse bidrar til å få et komplett bilde av strukturen til noen indre organer, inkludert det vaskulære systemet. MR er betraktet som helt trygg, da det er en ikke-invasiv undersøkelse og ikke innebærer bruk av radioaktiv bestråling.

angiografi

En av de mest populære metodene for å undersøke det vaskulære systemet er angiografi. Denne teknikken innebærer innføring i pasientens blod av en spesiell kontrastmiddel. Etter at den er jevnt fordelt over alle arteriene, tas en røntgen. På det er alle patologier gode.

Slike undersøkelser kan utføres ved hjelp av en konvensjonell radiografi eller under kontroll av en datamomografi. Kontrastmiddelet er helt ufarlig for mennesker. Etter en viss tid er den helt eliminert fra kroppen på en naturlig måte.

Datatomografi brukes også til å bestemme den nøyaktige plasseringen og tilstanden til arteriene. En slik undersøkelse utføres ved hjelp av røntgenbestråling. Og selv om investeringen er ekstremt liten, kan denne diagnostiske metoden ikke kalles helt trygg for helse.

Hvordan behandle

Hvis det i løpet av undersøkelsen er identifisert livstruende patologier, for eksempel trifurcation, er det ikke nødvendig med spesiell behandling i dette tilfellet. Men det er verdt å huske at tilstanden av helse kan forverres kraftig når komplikasjoner oppstår, for eksempel vaskulær trombose. Derfor anbefalte pasienten tiltak for å forhindre komplikasjoner.

Det er nødvendig å holde seg til riktig ernæring, for å utelukke bruk av overdreven fettstoffer, stekt, røkt mat. Avvise dårlige vaner. Prøv å spise så mye frisk frukt og grønnsaker som mulig. Å lede en aktiv livsstil, mer å gå på frisk luft. Alt dette har en gunstig effekt på helsen til kardiovaskulærsystemet som helhet.

drift

Hvis en aneurisme blir diagnostisert, vil det være nødvendig med akutt kirurgisk inngrep. Ingen andre metoder kan takle et slikt problem. Operasjonen utføres under generell anestesi.

Kirurgen lager et trefinhull i pasientens skalle. Deretter skyver han vevet for å komme til den skadede arterien. Ved hjelp av spesialverktøy fjerner legen aneurisme og bandasjer fartøyet.

Da er det bare nødvendig å gjenopprette hjernemembranen og påføre sømmer. Ofte etter en slik operasjon er det nødvendig med narkotikabehandling, som er rettet mot å forhindre mulige komplikasjoner.

Det er en variant av operasjonen, der aneurismen ikke er fjernet, derfor er det ingen ruptur av fartøyene. Denne prosedyren utføres under lokalbedøvelse. Kirurgen gjør en liten punktering i fartøyet og setter inn et spesielt instrument i den. Med sin hjelp fyller spesialisten hulrummet til en aneurisme med et visst materiale i form av mikroskopiske spiraler.

Disse spiralene bidrar til dannelsen av en tett trombose i hulrommet i aneurysmen. Dermed er patologi helt utelukket fra sirkulasjonsprosessen.

Under kirurgi må kirurgen handle med ytterste forsiktighet, siden den minste unøyaktigheten vil føre til brudd på aneurisme og blødning. Tre måneder etter slik behandling er en kontrollundersøkelse obligatorisk.

Willis-sirkelen er et reserve system for blodtilførsel til hjernen. Ved patologi er det nødvendig med regelmessig kontroll for å bestemme sannsynligheten for en aneurisme.

Willis-sirkelen er et viktig system av vaskulære broer

Navngitt til ære for forskeren som oppdaget ham, er Willis-sirkelen en levende illustrasjon av begrepet anastomose.

Dette er navnet på det kortbryte meldingssystemet mellom de nærliggende blodkarene, i dette tilfellet utgjør arteriene en lukket ring (sirkel) i hjernebunnen.

Siden vi snakker om et kommunikasjonssystem som fôrer hele hjernen med glukose og oksygen, kan betydningen av eksistensen av denne vaskulære formasjonen ikke sies - det er åpenbart.

Utvalget av varianter av Willis-sirkelen er skapt av tilstedeværelsen av forskjellige måter å knytte disse hoved arterielle blodforsyningslinjer.

Generell informasjon om basal sirkulasjon, dens vaskulære struktur og dens funksjoner

Willis-sirkelen er selve begynnelsen av hele sirkulasjonsnettet, som stiger fra hjernebunnen oppover både over overflaten og i tarmene, for ytterligere, uendelig forgrening, for å nå hver enkelt celle i vev og strukturer.

Og det kan være strømbrudd på grunn av utseende i en av arterielle grener:

 • krampe;
 • innsnevring av lumen av en annen etiologi (på grunn av dannelsen av kolesterol innskudd, trombus, tykkelse av veggen fra arrdannelse, på grunn av klemming fra utsiden);
 • aneurysmal lumen deformasjon;
 • atrofi eller ødehet (med utryddelse av lumen - utslettelse).

Enten dette kan være en konsekvens av hypoplasia (medfødt utvikling), som påvirket det kritiske øyeblikket.

På strukturen av denne delen av sirkulasjonssystemet

Det er mange muligheter for å konstruere arteriell ringen på hjernebunnen, men dens obligatoriske komponenter er arterier:

 • anterior cerebral (dets opprinnelige fragment);
 • posterior cerebral (i sitt første segment);
 • tilkobling (foran og bak);
 • en intern carotid (supra-cul-de-sac) derav.

De viktigste vaskulære strømnettet er 2 karotider og 2 vertebrale arterier (en på hver side av kroppen). Søvnige deler går inn i hulen i hodeskallen ved hjelp av en sovende kanal, som passerer inn i temporal beinets pyramide og åpner ved sin apex, vertebras - passerer en stor occipitalåpning.

Blodforsyningen er opprettet av mellomliggende "broer", som har individuelle egenskaper: De kan være helt fraværende, være i tilstand av aplasi, hypoplasi eller tredobles (tilstedeværelsen av tre elementer i stedet for to eller fenomenet trifurcation).

I den klassisk symmetriske varianten danner vertebrale arterier, sammenslåing, en kraftig basilar (hoved), som passerer langs den varioliske broen og gir grener for å mate cerebellum og medulla oblongata. Foran det er delt inn i 2 bakre forbindelsesledd (høyre og venstre), på samme nivå som også skaper 2 posterior cerebral.

På nivået av innstrømningen i den indre halspulsåren på begge sider fra anastomosen, avgrener de sentrale cerebrale arteriene (venstre og høyre) i distal retning. Grenene til begge indre karotiske kropper lukker foran, danner en halvcirkel, hvorav to parallelle parallelle fremre cerebrale arterier går fremover. Koblingen av engangsforbindelsen bak dem er en del av buen dannet ved sammensmelting av grenene til de indre karotisarterier.

Varianter av utvikling og formasjon

Meninger fra forskere om hyppigheten av forekomsten av den klassiske versjonen er svært forskjellige fra hverandre: ifølge en data er det 50%, på den andre - 25, på den tredje - enda mindre. Avhengig av metoden for forgrening av fartøyene, bestemt av de spesielle egenskapene til intrauterin utvikling, vil både tilstedeværelsen og graden av utvikling av noen segmenter av systemet avvike fra den kanoniske.

Mulige opsjoner for fravær er tilfeller hvor det ikke er arterier:

 • basilaris;
 • alle sammenkoblinger;
 • forbinder fronten;
 • Kobler bak (en eller begge deler);
 • Koble til fronten og en av de tilkoblede bakene.

Saker av fremre eller bakre trifurcation kan også representeres av variasjoner i arteriell distensjon:

 • bakre hjernebarken fra indre karotid (separat variant - med samtidig fravær av fremre bindemiddel);
 • både fremre cerebral fra en av de indre karotider.

Kanskje også eksistensen av:

 • hypoplasi av en av de bakre hjernebruskene;
 • ufullstendig fordobling av den fremre cerebrale grenen.

Den mest hyppig forekomst av forskjellig nærvær bakre trifurcation carotis interna linje (med begynnelsen av den umiddelbart tre cerebrale arterier: bak, foran og i midten), og bakre cerebral avviker således fra den bakre forbindelse. En slik abnormitet fremkom fra 16 ukers føtalt kan forbli enten gjennomgå gradvis endring til en helt lukket krets.

Ikke mindre hyppig er situasjonen med aplasi av den bakre forbindelsesgrenen, når det er en kommunikasjon mellom basilikumene og den indre karotiden bare på den ene siden, og på den annen side er sirkelen ikke lukket.

Med mindre diagnostisert fravær av frontjumperen, er det ingen kommunikasjon mellom karoten arterier, fulle av manglende evne til å pumpe blod fra den ene siden til den andre.

Med aplasi av den fremre kommunikasjonsgrenen, er det en sammenkobling mellom karoten arterier, og når de bakre og fremre segmentene av Willis-sirkelen er uformet, er de nesten ikke forbundet.

Til de sjeldnere funnene i studien er tilfeller:

 • tilstedeværelse av corpus callosums mellomstamme
 • fusjon i en stamme av begge fremre cerebrale arterier eller parietal kontakt med hverandre;
 • anterior trifurcation (med separasjon av begge anterior cerebral cortex fra samme carotid);
 • Tilstedeværelse av bilateral trifurcation av karotider;
 • Fravær av begge bakre kommunikasjonsgrener;
 • Tilstedeværelse av en dobbeltforankret arterie.

Patologisk struktur av arteriell basilisk sirkel

Fartøy av den fremre halvdel (karoten og anterior cerebral) er preget av den største stabiliteten i utviklingen, anatomien til den bakre cerebrale og forbindende, det er stor variasjon i forgrening.

Imidlertid er avvikene i strukturen til den fremre halvdelen mye viktigere i lys av den betydelige alvorlighetsgraden av de kliniske symptomene og større alvor av prognosen. I tillegg til det ideelle (lukket), finnes det varianter av den basilære sirkelen til det åpne:

I det første tilfelle (med ingen rørstussene) kommunikasjonen mellom de fremre og bakre seksjoner er fullstendig fraværende i det andre (med deres sikkerhet, men være i en tilstand av stenose eller hypoplasi) viser åpenheten basilær ufullstendig sirkel, ikke tillater den å operere ved full kapasitet.

Tegn på strukturelle anomalier

Anomalier i skipets struktur kan ikke manifestere seg i mange år, før de når alderen når endringene blir stabile, og nivået av cerebral sirkulasjon er ustabilt, men kan oppstå i unge år.

Den mest konstante er utseendet:

 • hodepine;
 • svimmelhet;
 • reduksjon av oppmerksomhet, minne (i de uttrykte tilfeller - intellektuelle muligheter).

Det mest karakteristiske symptomet på patologien til Willis-sirkelen er migreneangrep. Mest utsatt for ansiktet hennes med en åpen sirkel eller uregelmessigheter i utviklingen av den bakre halvdelen av systemet:

 • bakre trifurcation;
 • hypo- eller aplasi av bakre grener.

På grunn av iskemien i hjerneområdene som er ansvarlig for syn, går angrepet av et angrep fram av utseendet av en visuell aura (lyse sikksaker, blinker og gnister i øynene).

Andre symptomer på mangel på blodtilførsel er tegn på DEP (vaskulær encefalopati) med uorden i den emosjonelle-viljebestemt, og i den rent fysiske område - fra uberettiget svakhet for å redusere uførhet.

Toppen av funksjonsforstyrrelser i den unormale basal sirkelstrukturen er utviklingen av hjerneslag med utvikling av lammelse og parese, sensoriske og motoriske forstyrrelser, i alvorlige tilfeller - med utbruddet av koma.

Fremveksten og utviklingen av et aneurysm kan heller ikke manifestere seg i flere tiår, og er ofte en utilsiktet funn i studien av cerebral fartøy.

Om årsakene til patologier

Avvik i utviklingen av strukturer av Willis-sirkelen virker som regel under intrauterin utvikling, hvis forløb kan skyldes misbruk fra den gravide morens side:

 • hennes røyking;
 • bruk av alkohol eller narkotika;
 • overdose av sovepiller og beroligende midler;
 • Uautorisert mottak av legemidler som ikke er foreskrevet av legen.

I løpet av graviditeten kan kronisk eller akutt stress av høy intensitet, en virusinfeksjon og lignende påvirkes.

For å stanse driften av det eksisterende system og utviklet basalmeldinger kan føre til både den samme husholdning kronisk forgiftning, og den endring i egenskaper hos blodet (på grunn av sin høye koagulering), og sykdommer som forårsaker degenerasjon eller innsnevring av karveggen (lukking) årehulrommet:

 • aterosklerose;
 • trombose;
 • fett eller luftemboli når store arterier blir skadet av skarpe kanter av bein under brudd eller andre akutte og kroniske årsaker.

Diagnose av uregelmessigheter

I anerkjennelse av den arterielle patologien til hjernebunnen er en visuell (nevrologisk og oftalmologisk) undersøkelse ikke nok.

Derfor ty til instrumentelle vaskulære forskningsmetoder:

 • ultralyd dopplerografi;
 • MR (magnetisk resonansbilder);
 • radiopaque angiografi;
 • transcranial dopplerografi;
 • magnetisk resonans angiografi;
 • selektiv angiografi.

Om behandling ved dysfunksjoner

Den er foreskrevet og utført i nærvær av dokumentert patologi, ledsaget av pasientens klager og tilstedeværelsen av et klinisk bilde av et syndrom.

Avhengig av forekomsten av manifestasjoner utføres konservativ behandling ved hjelp av:

 • vasokonstriktivt (antispasmodika, sedativer);
 • beroligende midler;
 • antidepressiva;
 • antiinflammatorisk og smertestillende (kategorier av Ibuprofen og Ketorol).

Tilfeller av migrene fortjener en egen studie og differensiering fra lignende forhold, hvoretter en tilstrekkelig terapi foreskrives.

Med ineffektivitet av narkotikabehandling eller utbruddet av akutt patologi, blir mikrokirurgisk behandling påført ved hjelp av følgende teknikker:

 • stenting;
 • klipping;
 • ballong angioplasti.

På forebygging av forhold forårsaket av patologien til Willis-sirkelen

Det består i å observere gravid anbefalinger for sortiment, dosering, hyppigheten av medisinering, bruk av medisiner som foreskrives utelukkende av legen. Det er nødvendig å beskytte deg så mye som mulig fra nederlaget for en virusinfeksjon, unngå stressende situasjoner på alle mulige måter (familiemedlemmer og medarbeidere av en gravid kvinne oppfordres også til å gjøre det).

For å forebygge livstruende akutte vaskulære tilstander bør resultere i å holde den mest aktive livsstil for å forebygge problemer med blodårer, og når de oppstår - aktivt samarbeid med behandlende lege med ubetinget gjennomføringen av hans ordre.

Willis sirkel: anatomisk struktur og dens betydning

Til dags dato, patologi hjernen fartøy (GM) holder den ledende posisjon blant årsakene til død og uførhet er ikke bare det tidligere Sovjetunionen, men også over hele verden. Derfor er det nødvendig å representere deres anatomiske struktur.

Blodsirkulasjon av GM er tilveiebrakt fra systemene av indre karotid- og vertebrobasilararterier. Som et resultat av deres forbindelse, sirkulerer den arterielle sirkelen av den store hjernen, også kalt Willisiev, former.

Hjernen spiser blod på de indre karoten og vertebrobasilarkarene. Den indre halspulsåren (a.carotis intern) er en fortsettelse av den vanlige karoten, som ligger utenfor den ytre halspulsåren. De er vanligvis to stykker (plassert henholdsvis til høyre og venstre). I nakkeområdet av grener gjør a.carotis interna ikke. Fartøyet stiger opp til bunnen av skallen og går inn i den somnolente kanalen av det tidsmessige beinet. På spissen av det tidsmessige benet, gjennom et lacert hull, går det inn i hodeskallen. A. carotis interna gir følgende grener til hjernens strukturer:

 • Anterior cerebral arterie (a.cerebri anterior) - omgir kne callosum og styres av den indre overflate av halvkulen tilbake - til oksipital lob, ved å gi sideveien til hjernebarken. Fra dette kar går fremover fitting (a.communicans anterior), fange to a.cerebri anterior.
 • Den midtre cerebrale arterien (a.cerebri media) - blodtilførsel til frontal, temporal og parietal lobe av GM.
 • Den bakre forbindende arterien (a.communicans posterior) - er rettet tilbake og kobles til den bakre hjernearterien.
 • Den vaskulære pleksusens arterie - nærer blodet fra hjernens laterale ventrikler.

Det neste fartøyet som leverer strukturen til GM er den vertebrale arterien (a.vertebralis). Det gir i utgangspunktet grener til ryggmargen og den bakre, dårligere cerebellararterien. Deretter a.vertebralis fortsetter sammenslåing av det samme fartøyet derimot uparet basilær arterie (a.basilaris). Sistnevnte befinner seg i broens median sulcus og på forkant av broen. Det er delt inn i 2 posterior cerebrale arterier (a.cerebri posterior). Også fra a.basilaris, den bakre øvre og den fremre cerebellar cusp form.

Det subarachnoide rom dannes av en sirkel av Willis fremre kommunisere arterie, anteriore cerebrale innledende deler, den bakre og bakre kopling hjernen.

To a.vertebralis, a.basilaris og smeltet sammen i en tønne 2 fremre spinale arterier danner en ring, som også har stor betydning for sikkerhet sirkulasjon av medulla oblongata. I sistnevnte er de viktigste nervesentrene plassert, som sikrer at hele organismen fungerer (respiratorisk og vasomotorisk).

Ordning av Willis-sirkelen med alle blodkar som leverer hjernen.

Hvis det er nødvendig i tilfelle av brudd (i form av reduksjon eller fravær) av blodstrømmen i noen del av det vaskulære system av GM (kompresjon av blodårene i halsen med en skarp sving av hodet, cerebral vaskulær spasme eller fullstendig luminal innsnevring) oppstår redistribusjon av blod på grunn av tilstedeværelsen av sirkelen av Willis. Dette resulterer i tilstrekkelig hjernesirkulasjon hos mennesker.

Denne viktige funksjonen er ikke alltid fullt implementert. Ifølge enkelte studier tar variasjoner i dets anatomi et viktig sted på grunnlag av GM-vaskulære sykdommer. Sistnevnte påvirker reguleringen av hemodynamikkarbeidet både i hjernen og i hele organismen, som vist av resultatene fra vitenskapelige verk. Ujevn fordeling av blodstrømmen i visse varianter av strukturen i hjertesirkulasjonen i den store hjernen kan føre til dannelse av vaskulære aneurysmer, hvor bruddet avsluttes i et slag eller død av pasienten.

"Ikke-klassisk" struktur oppstår fra 25 til 75% av tilfellene. Blant dem er den farligste (forreste eller bakre trifusjon av a.carotis internt) notert. En sjelden, men formidabel utvikling er en aplasi (m. E. Ingen) bakre kommuniserer arterien, noe som resulterer i kretsen av Willis ikke forblir åpen eller helt lukket.

Hvis symptomer som er karakteristiske for en aneurysm er identifisert, bør du konsultere en nevrolog med ytterligere CT eller MR for å vurdere tilstanden til blodkarene til GM. Hvis det oppdages en avvik, trenger nevrolog og nevrokirurg hjelp. Behandlingen av slike uregelmessigheter utføres kun på en operativ måte.

Spørsmål 91 Arterier i hjernen. Stor arteriell sirkel av hjernen (Willisia). Kilder til blodtilførsel til hjernen

Den fremre cerebrale arterien, en. cerebri anterior, beveger seg vekk fra den indre halspulsåren litt over øyearterien, konvergerer med den samme navngitte arterien på motsatt side og forbinder den kort unpaired connective artery, en. communicans anterior. Deretter fremre cerebralarterie faller ned i plogfuren callosum, corpus callosum omsirkler og er rettet mot oksipital lob av hjernehalvdel krovosnabzhaya mediale overflate av den frontale, parietale og occipitale knastdel, og luktelappen, striatum og baner. Til hjernens materiale gir arterien to grupper av grener - kortikale og sentrale.

Den midtre cerebrale arterien, en. cerebri media, er den største grenen av den indre halspulsåren. Det skiller den kileformede delen, Pars sphenoidalis, ved siden av den store fløyen av sphenoidbenet og øldelen, Pars insularis. Den sistnevnte stiger opp, går inn i den langsgående sporet av den store hjernen, ved siden av øya. Så fortsetter den inn i sin tredje, endelige (kortikale) del, Pars termin (Pars corticalis) hvilke grener på oversiden av hjernehalvdelen. Den midtre cerebrale arterien gir også kortikale og sentrale grener.

Den bakre cerebrale arterien, en. cerebri posterior, Skirting av pedicle i hjernen, forgrenet på den nedre overflaten av den tidlige og occipitale lobes på hjernehalvdelen, gir kortikale og sentrale grener. I den bakre cerebrale arterien faller a. sot-municans posterior (fra den indre halspulsåren), noe som resulterer i dannelsen av arteriell (Willis) sirkel av den store hjernen, circulus arteriosus cerebrl. I sin dannelse deltar høyre og venstre bakre hjernearterier, som lukker arteriell sirkel bak, i. Den bakre cerebral arterien med den indre halsen på hver side forbinder den bakre forbindelsesarterien. Den fremre delen av hjertesirkelens hovedkrets lukkes av den fremre forbindende arterien, lokalisert mellom høyre og venstre fremre cerebrale arterier som strekker seg henholdsvis fra høyre og venstre indre halspulsårene. Den arterielle sirkelen av den store hjernen ligger på sin base i det subaraknoide rommet. Den dekker fremsiden og sidene av den visuelle overgangen; De bakre forbindende arteriene ligger på hver side av hypothalamus, de bakre cerebrale arteriene ligger foran broen.

I nærheten av hodeskallet danner hovedarteriene en sirkel av Willis, hvorav arteriene, som leverer blod til hjernevevet, strømmer. I dannelsen av Willis-sirkelen deltar følgende arterier:

høyre og venstre anterior cerebral arteries (A1 segmenter)

høyre og venstre midtre cerebrale arterier (M1 segmenter)

høyre og venstre bakre hjernearterier (P1-segmenter)

anterior binde arterien

høyre og venstre bakre forbindende arterier

Hjernen mottar arterielt blod fra to kilder: indre karotiske og vertebrale arterier.

Intern halspulsårer (a. Carotis intern) på nivået av krysset mellom de optiske nerver er delt inn i to terminale grener (se Atl.). En av dem - midtre cerebral arterie (a. cerebri media) -kraftig, går dypt inn i side sulcus, vaskulyariziruya (krovosnabzhaya) mesteparten av halvkule. Det ligger i sporet og dens sidegrener levere blod øy, en fremre og en bakre, sentral, nedre og midtre frontale, parietale, øvre og midtre temporale gyrus. En annen gren -anterior cerebral artery (a. cerebri anterior) - strekker seg over corpus callosum tilbake og nærer omviklingen av halvflaten mediale overflaten. De fremre cerebrale arteriene til begge sider er forbundet med hverandre nær opprinnelsen ved hjelp av en kort anterior connective artery (a. communicans anterior). Hver indre halspulsår forbinder posterior forbindende arterie (a. kommunikans posterior) med posterior cerebral arterie (a. cerebri posterior) (en gren av vertebral arterien) på sin side. Som et resultat dannes "arteriell sirkel" ("Willis-sirkel") i hypofysen.

Vertebral arterier (en vertebralis), gå inn i skallen gjennom den store oksipitale åpningen og i bakkanten av broen smelter sammen til en uparret hovedarterien (basilarterie) (a. basilaris) (se Atl.). Ligger på den nedre overflaten av broen, gir den arteriene fôring den og cerebellum. Ved den fremre kanten av broen er hovedarterien delt inn i to posterior cerebral arteries (a. cerbri posterior), leverer den bakre delen av halvkulen. Fra arteriell sirkel, så vel som fra de tre hjernearteriene, tallrike og tynne sentrale arterier, nedsenket i hjernevævet. Korte arterier leverer de øverste tre lagene i cortex, de lange - medullarene - de nedre lagene. Etter å ha passert gjennom barken, går sistnevnte inn i et hvitt materiale. Den største prosentandelen av blødninger observeres med patologiske forandringer i veggene til hjernens sentrale arterier.

Blodstrømmen fra hjernen skjer gjennom venene som strømmer inn i venus bihulene. Blod fra sistnevnte er utøst gjennomsigmoid sinus i indre jugularvein (v. jugularis intern). Gjennom ustabile hull i knogler i hjernekranen - kandidater - passerer blodet av venus bihulene inn i hodekjønnens underhud.

Cerebrospinalvæske kommer også inn i venus bihulene, som bærer funksjonen av hydrostatisk og barriereforsvar av hjernen. Som genereres i choroid plexus, vasker hun veggene i hulrommene i hjernen og gjennom hullene i den bakre cerebral seil entrer subarachnoid plass. Dens utstrømming skjer via araknoidale granulasjoner til venøse bihuler, lymfekarene i dette skall, og spesielt i nervemembraner.

Intensiteten av blodstrømmen i ulike deler av hjernen er ikke konstant og avhenger av mange faktorer. Moderne forskningsmetoder tillater oss å observere sin forandring i de tilsvarende områdene i hjernen med mental belastning, utførelse av visse manipulasjoner, etc.

Willis-sirkel: hvordan det virker, normen og anomaliene (åpen, blodstrømminskning), diagnose, behandling

Willis-sirkelen i hjernekarsystemet ble beskrevet for mer enn tre hundre år siden av den engelske legen T. Willis. Strukturen til denne arterielle ringen spiller en stor rolle i vanskelighetsforhold, når visse deler av nervesystemet opplever en utilstrekkelig tilstrømning av arterielt blod på grunn av obstruksjon eller stenose av arteriene. Normalt, selv med unormalt utviklede fartøy av dette området, føler en person ikke de eksisterende funksjonene på grunn av bruken av andre arteries funksjon.

Norm av strukturen til Willis-sirkelen er definert, men ikke alle kan skryte av det. Ifølge noen rapporter, klassisk arteriell ring bare halvparten av menneskene er utviklet, andre forskere kaller en figur på bare 25% av mennesker, og alle de andre har visse uregelmessigheter av forgreningsfartøy. Dette betyr imidlertid ikke at de med arteriell sirkel opprinnelig utviklet, vil ha noen negative symptomer eller sykdommer, men likevel manifestasjoner av dårlig blodstrøm kan periodisk merkes migrene, vaskulær encefalopati, hvis ikke manifest akutt forstyrrelser av hjernecirkulasjon.

Det er mange alternativer for utviklingen av Willis-sirkelen. Det kan være tripling (trifurcation), aplasi, hypoplasia, fullstendig fravær av arterielle elementer. Avhengig av type forgrening av arteriene bestemmes den kliniske signifikansen og prognosen.

For å bestemme anatomien til Willis-sirkelen, brukes ikke-invasive og invasive diagnostiske prosedyrer, de utføres i henhold til indikasjoner på spesifikke klager av pasienten. I andre situasjoner oppdages uregelmessigheter ved en tilfeldighet under undersøkelse for en annen patologi.

Strukturen av sirkelen av Willis

Den klassiske Willis-sirkelen består av:

 • De første delene av de fremre cerebrale arteriene (PMA);
 • Anterior connective artery (PSA);
 • Posterior cerebral arteries (ZMA);
 • Ryggbindende arterier (ACS);
 • Den superimliniske delen av den indre halspulsåren (ICA).

Fartøyene som er oppført, danner en skjevhet av en heptagon. BCA bringer blod til hjernen fra den vanlige karoten og på basis av hjernen, gir PMA, som kommuniserer med hverandre via PSA. De bakre cerebrale arteriene starter fra hovedarterien, som dannes ved å kombinere to vertebrater. Mellom ICA og ZMA er det en forbindelse - de bakre forbindelsesfartøyene, avhengig av diameteren, mottar mat enten fra det indre karotidsystemet eller fra basilarterien.

struktur av Willis-sirkelen

Dermed dannes en ring som forbinder to arterielle bekker - fra bassenget til de indre karotiske og basilære arteriene, forskjellige deler av dem kan ta på seg funksjonen til å gi mat til de deler av hjernen som mangler blod under okklusjon eller sammenblanding av andre komponenter i hjernenettverket.

Willis-sirkelen ligger i den subaraknoide rom i hjernebunnen, omgitt av dets bestanddeler, visuell chiasme og dannelsen av midtveien, bak er Varoliev-broen, på overflaten av hvilken den basilære arterien ligger.

Den fremste konstans i strukturen er forskjellig mellom de fremre cerebrale og karotisarterier, de bakre cerebrale og forbindende grener er svært variabel i deres anatomi- og forgreningsegenskaper. Forandringer i den fremre delen av Willis-sirkelen er imidlertid mer klinisk viktige på grunn av mer alvorlige symptomer og dårligere prognose.

Den fremre cerebral arterien er som regel godt formet, og normalt når lumen sin en og en halv til to og en halv millimeter. PSA av samme størrelse og lengde på omtrent en centimeter. Lumen i venstre indre halspulsår er normalt større enn den rette ved 0,5-1 mm. Den midtre cerebrale arterien har også litt asymmetri i størrelse: til venstre er den tykkere enn til høyre.

Video: strukturen av Willis-sirkelen

Rollen av Willis-sirkelen

Willis-sirkelen er en mekanisme for å beskytte, kompensere for nedsatt blodsirkulasjon, gitt av naturen for å gi blod til hjernen i nederlaget til bestemte arterier. Hvis en hindring, gapet, og komprimering, er det medfødte hypoplasi pulsåren grener, på motsatt side av fartøyene ta på funksjonen av blodtilførsel, og leverer blod gjennom kollateralene - forbindelses arterier.

Gitt den funksjonelle betydningen av det arterielle nettverket av hjernebunnen, blir det klart hvorfor disse arteriene er så viktige. Det handler ikke bare om alvorlige sykdommer som et slag eller en aneurisme. Willis sirkel bidrar til å sikre maksimal blod til hjernen med funksjonsforstyrrelser (spasme), noen varianter av konstruksjonen av arteriene når den vaskulære ringen er fremdeles lukket, men diameteren av de enkelte skip ikke gjør det mulig å levere den nødvendige mengde av blod.

Willis-sirkelens rolle øker kraftig med fullstendig okklusjon av noen av arteriene. Deretter prediksjon, økningen av symptomer, og antallet av skadet nervevev ildstedet vil avhenge av hvor ringen er dannet, og når det er i stand til å omdirigere blod i de områder av hjernen som er underernært. Det er klart at et riktig dannet kar-system vil takle denne oppgaven bedre enn den der det er unormaliteter av vaskulær utvikling eller til og med et komplett fravær av bestemte grener.

Variant anatomi av arteriene i hjernebunnen

Det er mange typer av Willis-sirkelen. De er avhengige av hvordan prosessen med dannelse av fartøy oppstod i intrauterin perioden, og det er umulig å forutse denne prosessen.

Blant de vanligste abnormiteter i hjernens arterier indikerer: aplasi, hypoplasi av individuelle grener, trifurcation, sammensmelting av to arterier i en koffert og noen andre arter. Noen mennesker har en kombinasjon av forskjellige vaskulære anomalier.

Den vanligste varianten av utviklingen av Willis-sirkelen er den bakre trifurcasjonen av ICA, som står for nesten en femtedel av alle anomalier av arteriell ringen. Med denne typen struktur fra BCA begynner tre hjernearterier umiddelbart: den fremre, midtre og bakre, og ZMA vil være en fortsettelse av den bakre forbindelsesgrenen.

En lignende struktur er karakteristisk for sirkulasjonssystemet i føtale hjernen i den 16. svangerskapsuke, men senere endres karbastørrelsene, det bakre bindevevet minker, og de gjenværende grener øker betydelig. Hvis en slik transformasjon av fartøyene ikke forekommer, blir barnet senere født med en bakre trifurcation.

En annen hyppig variant av strukturen til Willis-sirkelen er aplasia av DSA, oppstår ved ulike ugunstige ytre forhold og genetiske abnormiteter under embryogenese. I fravær av denne arterien lukker Willis-sirkelen seg ikke på siden der den ikke eksisterer, det vil si at det ikke er noen sammenheng mellom det indre karotisarteriesystemet og basiljebassenget.

Fravær av PSA er også diagnostisert, men mye sjeldnere enn i ryggen. Med denne typen arteriell ringstruktur er det ingen sammenheng mellom grenene til karoten arterier, derfor er det umulig å "overføre" blod fra karene fra venstre halv til høyre om nødvendig.

Aplasi av fremre forbindende arterie gir ikke mulighet til å utføre blodgennemstrømning i den berørte delen av hjernen ved å levere blod fra det motsatte vaskulære nettverket, da carotisarteriene er frakoblet. Med en uformet ICA er det ingen sammenheng mellom de fremre og bakre delene av Willis-sirkelen. Anastomosene fungerer ikke. Denne typen forgrening av arteriesystemet virker ugunstig i form av mulig dekompensering av blodstrømningsforstyrrelser.

De sjeldne formene av strukturen til Willis-sirkelen er:

 • Median arterien av corpus callosum;
 • Sammenslutningen av de fremre cerebrale arteriene i et felles trunk eller nær-vegget kurs, når de kommer i nær kontakt;
 • Anterior trifurcation av den indre halspulsåren (fra samme karotid straks avgår to fremre cerebrale arterier);
 • Split, dobbelt forreste bindende arterie;
 • Toveis fravær av SAD;
 • Carotid arterie trifurcation fra to sider.

Anomalier av forgrening fartøyer og åpne sirkelen av Willis gjør ham ute av stand til å utføre rollen som en anastomose i kritiske situasjoner - for hypertensive krise, blodpropp, spasmer, åreforkalkning. I tillegg er noen typer av forgrenings krever store områder av nekrose av nervevev i sirkulasjonssvikt. For eksempel betyr fronten trifurcation at de fleste avdelinger halvkule motta blod fra greinene bare en arterie, så når det er nederlaget av skalaen nekrose eller blødning vil være betydelig.

Når hjernenes arterier utvikles klassisk, er det alle nødvendige tilkoblingsgrener og kaliber av hvert fartøy innenfor rammen av normale verdier mellom dem, si at Willis-sirkelen er lukket. Dette er normen, som sier at anastomosen er konsistent, og i tilfelle av patologi vil blodstrømmen maksimalt kompenseres.

fullt åpen VC

Usluttet Willis-sirkel betraktes som en alvorlig anomali, predisposing til ulike typer forstyrrelser i cerebral sirkulasjon. Åpen-front isolert arterieringer som oppstår når PSA aplasi eller front trifurcation halspulsåren og kretsen av Willis ikke er lukket på grunn av uregelmessigheter bakre karseng - den bakre kopling aplasi, basilær arterie, posterior trifurcation ICA.

Dersom forbindelses grenene er mangler helt, snakk om åpenhet i full sirkel av Willis og arterier ved lagring, men innsnevret, hypoplastisk er åpen sløyfe anses ufullstendig.

Tegn og diagnose av uregelmessighetene i Willis-sirkelen

Kliniske tegn på uregelmessigheter i forgreningen av karene i Willis-sirkelen oppstår når blodstrømmen gjennom collaterals blir utilstrekkelig av ulike årsaker. For eksempel, i blodårene dannet fettplakk, en trombus dukket opp eller migrert embolus fra venstre side av hjertet, brøt en aneurisme. En sunn person føler ikke den ikke-klassiske forgreningen av blodårene, fordi hjernen hans ikke føler behov for bypasser av blodstrøm.

utvikling av hjerneslag / forstyrrelser assosiert med utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen området

Symptomer på blokkert blodstrøm kan være svært forskjellige. Hvis tale ikke går om et slag, klager pasientene på svimmelhet, hodepine, nedsettelse av intellektuelle evner, minne, oppmerksomhet. Ofte, og problemene i den psykologiske planen - ofte unormal forgrening av fartøy ledsaget av nevroser, panikkanfall, følelsesmessig labilitet av sine eiere.

En karakteristisk manifestasjon av den ikke-klassiske utviklingen av Willis-sirkelen er en migrene. Spørsmålet om strukturen av hjernens arterier forhold med migrene gjenstand for mange observasjoner som tyder på at hoveddelen av migrenepasienter har en slags anomali. Spesielt vanlig i migrene diagnostisert abnormaliteter i strukturen av den bakre delen av det arterielle system. Den åpne sirkel av Willis, eller aplasi bakre kommunisere arterien, mister posterior trifurcation blod de områder av hjernen som er ansvarlig for syn, men intens hodepine er innledes med visuell aura i form av fakler osv svinger.

Redusert blodstrømmen i karene i blod-hjerne-ringene kan fremkalle tilbakevendende hodepine og sykdommer som vaskulær encefalopati -.. letargi eller irritabilitet, redusert ytelse, tretthet, etc. Vanligvis er en slik konklusjon kan finnes i resultatene av MR-angiografi, og sier at det er på en hypoplasi av ett eller andre fartøyer.

Når aplasia arterielle trunker, når noen fartøy ikke er i det hele tatt, indikerer studien mangel på blodstrøm. For eksempel vil aplasi av de bakre forbindende arteriene bli ledsaget av en mangel på blodstrømmen langs dem henholdsvis. Slike aplasi kan også være asymptomatisk, men når en tilstrekkelig mengde blod passerer gjennom hovedarteriene. Med aterosklerose eller spasmer i arteriene, vil tegn på hjerneforsyningsbrist ikke holde deg venter.

Fordeling av tilfeller av aneurysmer langs hjernens arterier

Hvis på bakgrunn av den avvikende struktur av basen i hjernearteriene forekomme akutte sirkulatoriske forstyrrelser, vil klinikken være åpenbare symptomer på en slag - parese og paralyse, taleforstyrrelser, patologisk reflekser, bevissthetsforstyrrelser opp til koma.

Separat er det verdt å nevne aneurysmer - utvidelser av cerebral fartøy. Ifølge statistikken er det i arteriene i Willis-sirkelen at de møter størst antall. En aneurisme av arteriene i denne regionen er fulle av en ruptured og massiv subarachnoid blødning med hjerneslagsklinikk, koma og brutto nevrologiske manifestasjoner.

Aneurysm er en uavhengig patologi, ikke en variant av individuell forgrening av fartøy, men følger hyppigere de ikke-klassiske typene av Willis-sirkelen.

Diagnosen av denne eller den uregelmessige utviklingen av Willis-sirkelen kan kun opprettes ved bruk av moderne instrumentelle undersøkelsesmetoder. Muligheter for diagnose ga sjansen for spesialister til å analysere naturen av forekomsten av varianter i strukturen til hjernens fartøy og deres variasjon, men relativt nylig ble det konkludert med konklusjoner av autopsier av avdøde pasienter.

Utviklingen av teknikker for ultralyddopplerografi og magnetisk resonanstomografi gjorde det mulig å foreta en undersøkelse av arten av strukturen til Willis-sirkelen et offentlig og trygt tiltak. De viktigste måtene å diagnostisere varianter av hjernekarsystemet inkluderer:

 • Angiografi - en av de mest informative metoder, men har kontraindikasjoner i forbindelse med nødvendigheten av kontrasten (lever patologi, nyre, allergi til kontrast et al.);
 • Transcranial dopplerografi - prosedyren er trygg, rimelig, krever tilstedeværelse av enheter med en Doppler-sensor, som er tilgjengelig i mange medisinske institusjoner;
 • MR-angiografi - utføres på magnetisk tomografi, har kontraindikasjoner, en betydelig ulempe - høy pris.

Willis sirkel på det diagnostiske bildet

Selektiv angiografi cerebral fartøy refererer til invasive prosedyrer når et kateter settes inn i lårbenet, fremover mot cerebrale arterier av interesse. Når du når det nødvendige området, leveres et kontrastmedium. Metoden brukes oftest under kirurgisk behandling (stenting, angioplastikk).

I stedet for selektiv angiografi kan brukes CT angiografi, når kontrastmediet injiseres intravenøst, og deretter blir hodeskuddene tatt i forskjellige fremspring og seksjoner. Deretter kan du gjenskape et tredimensjonalt bilde av hjernens vaskulære strukturer.

Transcranial Doppler tillater å bestemme karakteren av blodstrømmen i hjernens kar (redusert, fraværende), men data på den anatomiske strukturen til arteriene gir ikke nok. En viktig fordel med det er nesten fullstendig fravær av kontraindikasjoner og billighet.

MR angiografi - en av de dyreste, men på samme tid, og ganske informativ strukturen diagnostisk metode sirkelen av Willis. Den utføres i en magnetisk tomografi og kontraindikasjoner det er det samme som for en konvensjonell MRI (høye nivåer av fedme, klaustrofobi, nærvær av metallimplantater i kroppen, gjennomfører det magnetiske felt).

MR-bildet viser strukturen av karene i Willis-sirkelen, tilstedeværelsen eller fraværet av forbindelser mellom dem, aplasi eller hypoplasi i arteriene. Ved vurdering av resultatet kan en spesialist bestemme diameteren til hver arterie og egenskapene ved forgreningen.

Video: Et eksempel på MR angiografi av hjernen

(Lukket sirkel av Willis, bestemt serpentin S-formede løpet av intrakranialt kort igjen vertebrale arterie, C-formet forløp av hovedpulsåren i resten, i segmenter av ICA og parede data base ring hjernens arterier for tilstedeværelse av hemodynamisk signifikante stenose, fikk patologiske krympinger).

Som det kan ses, har hver av metodene både fordeler og ulemper, så for å oppnå nøyaktige konklusjoner angående hjernens arterier, kombineres de. Den komplekse tilnærmingen gjør det mulig å bestemme både fartøyets anatomi og arten og retningen av blodstrømmen langs dem, noe som er svært viktig for å vurdere risikoen for vaskulære katastrofer og mulig prognose.

Mange mennesker som har funnet noen variant av strukturen til Willis-sirkelen, er umiddelbart interessert i behandlingsmetodene. Siden avvik i forgrening av blodkar ikke anses som en uavhengig sykdom, er ikke behandling som sådan nødvendig. Videre, i mangel av klinisk mangel på blodstrøm, har det ingen betydning.

I tilfeller der det er spesifikke klager (migrene, redusert mental kapasitet, etc.), må du søke hjelp fra en nevrolog, som utpeker vaskulære midler (Nootropilum, fezam, aktovegin), medikamenter for forbedring av metabolismen i hjernen (mildronate, vitaminer fra gruppe B), om nødvendig - sedativer, beroligende midler, antidepressiva, i tilfelle av migrene - analgetika, anti-inflammatorisk, spesifikke protivomigrenoznye midler (ketorol, ibuprofen, paracetamol, ascopen, preparater av triptangruppen).

Operativ behandling Det er vist i alvorlig brudd på blodsirkulasjonen med fremdriften av vaskulær encefalopati, diagnostisert aneurisme, noen ganger etter et slag. Den består i stenting, klipping eller avvikling av aneurisme fra blodbanen, ballongangioplastikk med innsnevring av arteriene.

Les Mer Om Fartøyene