Gatevein i leveren og dens patologi

Leverens portalvein (BB, portalvein) er en stor stamme, som mottar blod fra milten, tarm og mage. Så beveger den seg til leveren. Orgelet sikrer rensing av blod, og det går igjen i det generelle kurset.

System av portalvein

Den anatomiske strukturen til portalvenen er kompleks. Stammen har en rekke grener til venules og andre blodkanaler med forskjellig diameter. Portalsystemet er en annen sirkel av blodstrøm, hvis formål er å rense blodplasmaet fra forfallsprodukter og giftige komponenter.

De forandrede størrelsene på portalvenen lar oss diagnostisere visse patologier. Den normale lengden er 6-8 cm, og diameteren er ikke mer enn 1,5 cm.

Mulige patologier

Den vanligste patologien til portalvenen:

 • trombose;
 • portal hypertensjon;
 • Cavernous transformasjon;
 • pylephlebitis.

Trombose BB

Trombose av portalvenen er en alvorlig patologi, der i sin lumen dannet blodpropper som forhindrer utstrømningen etter rensing. I fravær av behandling diagnostiseres en økning i vaskulært trykk. Som et resultat utvikler portal hypertensjon.

Hovedårsakene til dannelsen av patologi er:

 • levercirrhose;
 • maligne neoplasmer i mage-tarmkanalen;
 • betennelse i navlestrengen under plassering av katetre hos spedbarn;
 • betennelse i fordøyelsessystemet;
 • traumer og kirurgi i milten, leveren, galleblæren;
 • nedsatt blodpropp;
 • infeksjon.

For sjeldne årsaker til utviklingen av trombose er: perioden av svangerskapet, langvarig inntak av orale prevensiver. Symptomer på sykdommen er: en sterk smerte, kvalme, oppkast slutt, dyspepsi, økt kroppstemperatur, hemorrhoidal blødning (noen ganger).

For progressive kroniske former av trombose - forutsatt delvis åpenhet portalvenen - følgende typiske symptomer: væskeansamling i bukhulen, en forstørret milt størrelse, smerte / følelse av tyngde i den venstre subcostal region, vener i spiserøret, noe som øker risikoen for blødning.

Den viktigste måten å diagnostisere trombose er å utføre en ultralydsundersøkelse. På monitoren er trombosen definert som en hyperechoisk (tett) formasjon, og fyller både venøs lumen og grener. Trombi av liten størrelse oppdages under endoskopisk ultralyd. Metodene til CT og MR gir oss mulighet til å identifisere de eksakte årsakene til patologi og å identifisere tilknyttede patologier.

Cavernous transformasjon

Patologi utvikler seg mot bakgrunnen av medfødte misdannelser av årer - sammenbrudd, fullstendig / delvis fravær. I dette tilfellet finnes en cavern i regionen av portalvenen. Det er et sett med små sosudikov, til en viss grad kompensere for sirkulasjonsforstyrrelsen av portalsystemet.

Cavernous transformasjon, avslørt i barndommen, er et tegn på et født brudd på strukturen i leverenes vaskulære system. Hos voksne indikerer cavernøs formasjon utviklingen av portal hypertensjon, fremkalt av hepatitt eller cirrose.

Syndrom av portal hypertensjon

Portal hypertensjon er en patologisk tilstand preget av økt trykk i portalsystemet. Det forårsaker dannelse av blodpropper. Den fysiologiske normen for trykk i portalvenen er ikke høyere enn 10 mm Hg. Art. En økning i denne indikatoren med 2 eller flere enheter er grunnen til å diagnostisere portalhypertensjon.

Faktorene som utfordrer patologi er:

 • levercirrhose;
 • trombose i leverenveiene;
 • hepatitt av forskjellig opprinnelse;
 • alvorlige hjertepatologier;
 • forstyrrelser i metabolske prosesser;
 • trombus av miltåre og portalvein.

Det kliniske bildet av portal hypertensjon er som følger: dyspeptiske symptomer; tyngde i regionen av venstre hypokondrium, gulsott, vekttap, generell svakhet.

Et karakteristisk tegn på syndromet er en økning i miltens volum. Årsaken er venøs trening. Blod kan ikke forlate kroppen på grunn av blokkering av venøs milt. I tillegg til splenomegali, er det væskeopphopning i bukhulen, så vel som åreknuter i den nedre delen av spiserøret.

I løpet av ultralydundersøkelsen, forstørret lever og milt, oppdages væskeakkumulering. Dimensjonene til portalvenen og blodstrømmen vurderes ved bruk av dopplerografi. Portal hypertensjon er preget av en økning i diameteren, samt en forstørrelse av de overlegne mesenteriske og miltåre.

pylephlebitis

Blant betennelsesprosesser er det ledende stedet opptatt av purulent betennelse i portalvenen - pyleflebitt. Den provokerende faktoren er oftest akutt blindtarmbetennelse. I fravær av behandling slutter nekrose av leverenvevet, noe som resulterer i død av en person.

Sykdommen har ingen karakteristisk symptomatologi. Det kliniske bildet er som følger:

 • intens varme; frysninger;
 • tegn på forgiftning vises;
 • alvorlig magesmerte;
 • indre blødning i spiserøret og / eller magen;
 • gulsott forårsaket av skade på leveren parenchyma.

Laboratoriestudier viser en økning i konsentrasjonen av leukocytter, en økning i frekvensen av erytrocytsedimentering. Et slikt skift i indeksene indikerer en akutt purulent betennelse. Bekreft diagnosen er mulig bare ved hjelp av ultralyd, MR og CT.

Symptomer på portalveinpatologier og mulige komplikasjoner

Sykdommen oppstår i akutt og kronisk form, noe som påvirker de nåværende symptomene. For den akutte form av følgende symptomer er typisk: utvikling av sterke magesmerter, feber opp til betydelig ytelse, feber, forstørret milt volum av kvalme, oppkast, diaré.

Symptomatisk utvikler seg samtidig, noe som fører til en alvorlig forverring av den generelle tilstanden. Den kroniske sykdommen av sykdommen er farlig komplett fravær av noen symptomatologi. Sykdommen diagnostiseres helt ved et uhell under en planlagt ultralydsundersøkelse.

Fravær av patologiske symptomer blir grunnen til at kompenserende mekanismer starter. For å beskytte deg mot smerte, kvalme og andre manifestasjoner, starter kroppen prosessen med vasodilatasjon - en økning i diameteren av leverarterien og dannelsen av en cavernom.

Etter hvert som tilstanden forverres, utvikler pasienten visse symptomer: svakhet, nedsatt appetitt. Portal portal hypertensjon er spesielt farlig for en person. Det er preget av utvikling av ascites, en økning i subkutane årer som ligger på den fremre bukveggen, samt spiserør i spiserøret.

Det kroniske stadiet av trombose er preget av betennelse i portalvenen. Symptomer på en tilstand kan være:

 • dum uopphørlig smerte i magen;
 • langholdig subfebril temperatur;
 • utvidelse av leveren og milten.

Diagnostiske tiltak

Den viktigste diagnostiske teknikken, som gjør det mulig å oppdage endringer i portalvenen, forblir ultralyd. Studien kan tildeles kvinner i situasjonen, barn og pasienter i avansert alder. Doppler ultralyd, brukt i forbindelse med ultralyd, bidrar til å vurdere hastigheten og retningen av blodstrømmen. Normalt bør det rettes mot orgel.

Ved utvikling av trombose i fartøyets lumen oppdages en hyperekoisk (tett) heterogen formasjon. Det kan fylle både fartøyets hele lumen og overlappe det bare delvis. I første tilfelle stopper bevegelsen av blod helt.

Med utviklingen av syndromet av portalhypertensjon, blir utvidelsen av det vaskulære lumen avslørt. I tillegg avslører legemidlet en forstørret lever, væskeakkumulering. Dopplerografi vil vise en nedgang i blodstrømningshastigheten.

Et mulig tegn på portal hypertensjon er cavernoma. Pasienten er forpliktet til å foreskrive FGDs oppførsel med det formål å vurdere tilstanden av spiserøret anastomose. I tillegg kan esophagoskopi og roentgenologi i spiserøret og magen anbefales.

I tillegg til en ultralydsundersøkelse kan en datortomografisteknikk med kontrastmiddel brukes. Fordelen med å bruke CT er visualiseringen av leveren parenchyma, lymfeknuter og andre formasjoner som ligger i umiddelbar nærhet.

Angiografi er den mest nøyaktige teknikken for å diagnostisere portalens trombose. Instrumental forskning suppleres med blodprøving. Klinisk interesse er representert ved parametrene for leukocytter, lever enzymer, bilirubin.

Behandling av patologi

Behandling av sykdommen innebærer en integrert tilnærming og inkluderer bruk av medisiner, kirurgi. Medisineringsterapi omfatter følgende metoder:

 • medisiner fra gruppen av antikoagulantia - hindrer dannelsen av trombi og forbedrer patronen av blodkarene;
 • trombolytika - oppløs eksisterende trombi, slipp lumen av portalvenen.

Hvis det ikke foreligger terapeutisk resultat fra den valgte medisinterapien, foreskrives en person kirurgisk behandling. Overhepatisk angioplastikk eller trombolyse kan utføres.

Den viktigste komplikasjonen ved kirurgisk behandling er blødning i spiserøret og utvikling av tarm-iskemi. En hvilken som helst patologi i leverens portalvein er en alvorlig tilstand som krever en avtale som er tilstrekkelig for tilstanden til terapien.

Gatevein: funksjoner, strukturen i portalens sirkulasjonssystem, sykdommer og diagnostikk

Portalvenen (BB, portalvein) er en av de største vaskulære trunksene i menneskekroppen. Uten det, er det normalt at fordøyelsessystemet ikke fungerer, og det er umulig å avgifte blod. Patologien til dette fartøyet går ikke ubemerket og forårsaker alvorlige konsekvenser.

Portalportalsystemet i leveren samler blod fra bukorganene. Fartøyet dannes ved å bli med i øvre og nedre mesenteriske og miltåre. I noen mennesker tømmer den dårligere mesenteriske venen i milten, og deretter dannes forbindelsen mellom den overordnede mesenteriske og miltkroppen BB-stammen.

Anatomiske sirkulasjonsegenskaper i portalveinsystemet

Anatomi av portalveinsystemet (portal system) er komplekst. Det er slags ekstra flik venøse sirkulasjon er nødvendig for rengjøring plasma av giftstoffer og metabolitter avfall, uten hvilken de umiddelbart ville falle til bunnen av den hule, så hjertet og i lungekretsen og den arterielle del av den store.

Det sistnevnte fenomenet observeres i nederlaget av hepatisk parenchyma, for eksempel hos pasienter med skrumplever. Det er fraværet av et ekstra "filter" på vei av venøst ​​blod fra fordøyelsessystemet og skaper forutsetningene for sterk forgiftning av metabolske produkter.

Etter å ha studert grunnlaget for anatomi i skolen, husker mange at de fleste organer i kroppen vår inkluderer en arterie som bærer blod, rik på oksygen og næringsstoffer, og en vene som tar det "brukte" blodet til høyre i hjertet og lungene.

Portalveinsystemet er arrangert noe annerledes, en egenskap av det kan anses som det faktum at leveren, i tillegg til arterien, inkluderer et venøst ​​fartøy, hvorav blodet kommer inn igjen i venene - hepatisk, som går gjennom parankymen av orgelet. En ekstra blodstrøm blir skapt, fra det arbeidet som hele organismen er avhengig av.

Dannelsen av portalsystemet skjer på bekostning av store venøse trunker som fusjonerer med hverandre nær leveren. Mesenteriske blodårer transporterer blod fra tarmsløyfer, miltenvenen kommer fra milten og mottar blod fra venene i mage og bukspyttkjertelen. Bak hodet på bukspyttkjertelen er forbindelsen til de venøse "motorveiene" som gir opphav til portalsystemet.

Mellom lakene i pankreatoduodenal ligamentet i brystet går inn i mage-, peripump- og prepiloriske vener. I dette området ligger BB bak hepatisk arterie og den vanlige gallekanalen, sammen med hvilken den følger portens port.

I leveren, porten eller ikke nådd dem en halv centimeter er oppdelingen i høyre og venstre grener i portvenen, som trer inn i både leverlappen og det desintegrere i mindre venøse kar. Nådde lever lobules, venyler vri seg rundt sin utside, omfatter innvendig, og etter blodNøytralIser i kontakt med hepatocytter, den kommer inn i sentrale vener, slik at sentrum av hver skiver. De sentrale årene samles inn i større og dannes hepatiske fartøy som bærer blod fra leveren og strømmer inn i den nedre rommen.

Endring av størrelsen på BB bjørner stor diagnostisk verdi, og kan indikere forskjellige patologier -. Skrumplever, venøs trombose, patologier milt og pankreas, og lever, osv Lengden av portvenen er vanligvis ca. 6-8 cm, og den lumen diameter - og en halv centimeter.

Portalveinsystemet eksisterer ikke isolert fra andre vaskulære bassenger. Naturen gitt for å nullstille "ekstra" blod i andre årer, hvis det hemodynamisk ustabilitet i denne avdelingen. Det skal forstås at muligheten for en slik lindring er begrenset og kan ikke vare på ubestemt tid, men de gjør det mulig å i det minste delvis å kompensere for pasientens tilstand med alvorlige sykdommer i leverparenchymet eller vene-trombose i seg selv, selv om det noen ganger er selv de medføre farlige tilstander (blødning).

Forbindelsen mellom portalvenen og andre venøse kroppssamlere er realisert takket være anastomoser, Plasseringen av denne er kjent for kirurger, som ofte møter akutt blødning fra anastomoserende soner.

Anastomoser av portal og hule årer i en sunn kropp er ikke uttrykt, siden de ikke har noen byrde på seg selv. I patologi, når blodstrømmen i leveren blir vanskelig, utvides portalens vene, trykket i det øker, og blodet blir tvunget til å lete etter andre utløpsstier som anastomosene blir.

Disse anastomosene kalles portokaval, det vil si at blodet som skulle sendes til IV, går inn i vena cava ved hjelp av andre fartøy som forener begge beina i blodstrømmen.

De viktigste anastomosene i portalvenen inkluderer:

 • Tilkobling av magesår og spiserør;
 • Anastomoser mellom endene i endetarmen;
 • Vener i venene på den fremre veggen av magen;
 • Anastomoser mellom blodårer i fordøyelseskanaler med vener av retroperitoneal plass.

I klinikken er det viktigste anastomosen mellom mage og esophageal kar. Hvis blodets fremgang i BB er brutt, er det forstørret, portal hypertensjon øker, så strømmer blodet inn i de flytende karene - magesårene. Den sistnevnte har et system av collaterals med spiserøret, hvor det venøse blodet blir omdirigert, ikke gått i leveren.

Siden muligheten for å tømme blod i vena cava via spiserøret er begrenset, overbelaster de dem med overskytende volum, noe som fører til forstoppelse med blødning, ofte dødelig. Longitudinalt lokaliserte vener av nedre og midtre tredjedeler av spiserøret har ikke muligheten til å avta, men er i fare for skade når de spiser, emetisk refluks, refluks fra magen. Blødning fra spiserør i spiserøret og den første delen av magen er ikke uvanlig i levercirrhose.

Fra endetarmen forekommer venøs utstrømning både i BB-systemet (øverste tredje) og direkte inn i den nedre posen, som omgår leveren. Med økende press i portalsystemet utvikler stagnasjon i venene på øvre del av orgelet uunngåelig, hvorfra det utledes via collaterals i endetarm i endetarmen. Klinisk uttrykkes det i varicose forstørrelse av hemorroider - utvikler hemorroider.

Det tredje sted for tilkobling av to venøse bassenger er bukveggen, hvor venene i den peri-okeoriske regionen antar blodets overskudd og ekspanderer mot periferien. Figurativt kalles dette fenomenet for "manenes hode" på grunn av en ekstern likhet med hodet til den mytiske medusaen av Gorgon, som hadde i stedet for hår på hodet av knivende slanger.

Anastomoser mellom venene i retroperitonealområdet og eksplosivet er ikke like uttalt som de som er beskrevet ovenfor, de kan ikke spores av eksterne tegn, de er ikke tilbøyelige til å bløde.

Video: Foredrag på venene i den store sirkel av blodsirkulasjon

Video: grunnleggende informasjon om portalvenen fra det abstrakte

Patologi av portalsystemet

Blant de patologiske forholdene der IV-systemet er involvert, er det:

 1. Trombose (ekstra- og intrahepatisk);
 2. Syndromet av portalhypertensjon (LNG) assosiert med leverpatologi;
 3. Cavernous transformasjon;
 4. Purulent inflammatorisk prosess.

Trombose av portalvenen

Portal venetrombose (TBV) er en farlig tilstand der blodproppene opptrer i blodbassenget, og forhindrer det i å bevege seg i retning av leveren. Denne patologien er ledsaget av økt trykk i karene - portal hypertensjon.

4 stadier av portalvein trombose

Ifølge statistikken er LNG ledsaget av trombose i BB i en tredjedel av tilfellene hos mennesker som bor i utviklingsområder. I over halvparten av pasientene som døde fra cirrhosis, kan trombotiske koagulasjoner oppdages posthumt.

Årsakene til trombose er:

 • Levercirrhose;
 • Maligne svulster i tarmene;
 • Inflammasjon av navlestrengen under kateterisering hos spedbarn;
 • Inflammatoriske prosesser i fordøyelsesorganene - cholecystitis, pankreatitt, tarmssår, kolitt, etc.;
 • traumer; kirurgiske inngrep (bypass, fjerning av milt, galleblære, levertransplantasjon);
 • Krenkelser av blodpropp, inkludert, med visse neoplasier (polycytemi, kreft i bukspyttkjertelen);
 • Noen infeksjoner (tuberkulose av portal lymfeknuter, cytomegalovirus betennelse).

Blant de svært sjeldne årsakene til TIA er graviditet og langvarig bruk av orale prevensjonsmidler, spesielt hvis kvinnen har krysset 35-40 års mark.

Symptomer på TBV består av alvorlig smerte i magen, kvalme, dyspeptiske lidelser, oppkast. Det kan være en økning i kroppstemperatur, blødning fra hemorroider.

Kronisk progressiv trombose, når blodstrømmen gjennom beholderen er delvis bevart, vil bli ledsaget av veksten av typiske mønsteret av LNG - væske bygger seg opp i mage, milt øker, noe som gir den karakteristiske tyngde eller smerte i venstre øvre kvadrant, utvider blodårene i spiserøret med en høy risiko for farlige blødninger.

Hovedveien for å diagnostisere TBV er ultralyd, med trombus i portalvenen som ser ut som en tett (hyperekoisk) formasjon som fyller både lumen i selve venen og dets grener. Hvis ultralyd er supplert med Doppler, vil det ikke være blodstrøm i det berørte området. Cavern-degenerasjonen av karene er også karakteristisk som et resultat av vener av den lille kaliberen.

Liten trombi i portalsystemet kan detekteres ved hjelp av endoskopisk ultralyd, og CT og MR kan tillate de nøyaktige årsakene og finne mulige komplikasjoner av trombusdannelse.

Video: Ufullstendig portal venetrombose på ultralyd

Syndrom av portal hypertensjon

Portal hypertensjon er en økning i trykket i portalveinsystemet, som kan følge lokal trombose og alvorlig patologi av de indre organene, først og fremst leveren.

Vanligvis er trykket i sprengstoffet ikke mer enn ti mm Hg. Hvis dette overskrides med 2 enheter, kan vi allerede snakke om LNG. I slike tilfeller blir portokavalanastomosene gradvis slått på, og sikkerhetsutløpet av åreknuter oppstår.

Årsakene til LNG er:

 • Levercirrhose;
 • Badda-Chiari syndrom (trombose i leveren i leveren);
 • hepatitt;
 • Alvorlige hjertefeil
 • Utvekslingsforstyrrelser - hemokromatose, amyloidose med irreversibel lesjon av levervev;
 • Trombose av miltens blodårer;
 • Trombose av portalvenen.

Kliniske tegn på LNG vurdere diarésykdommer, følelse av tyngde i øvre høyre kvadrant, gulsott, fall i kroppsmassen, svakhet. Den klassiske manifestasjoner på øket trykk i BB er splenomegali, det vil si en forstørret milt, som lider av venøs kongestion, fordi blodet ikke er i stand til å forlate miltvenen, og ascites (væske i magen) og åreknuter i den nedre esophageal segment av venen (som et resultat av shunting av venøst ​​blod ).

Ultralyd i bukhulen med LNG vil vise en økning i lever, milt, væske. Bredden på fartøyets lumen og arten av blodets bevegelse vurderes med ultralyd med en doppler: BB er forstørret i diameter, lumensene til det overordnede mesenteriske og blodets blodårer forstørres.

Cavernous transformasjon

Med LNG, TBV, medfødte misdannelser av dannelsen av leverenes vener (innsnevring, delvis eller fullstendig fravær), kan en såkalt grotte ofte bli funnet i portalvevområdet. Denne sone av cavernøs transformasjon er representert av en rekke små interlacing fartøy som delvis kompenserer for mangel på blodsirkulasjon i portalsystemet. Cavernous transformasjon har en ekstern likhet med den tumorlignende prosessen, og derfor kaller de den en cavernøs.

Deteksjons cavernomas hos barn kan være en indirekte tegn på medfødte anomalier i det vaskulære system i leveren, i voksne det ofte taler av portal hypertensjon som er utviklet på bakgrunn av skrumplever, hepatitt.

Inflammatoriske prosesser

et eksempel på utviklingen av pyleflebitt på grunn av divertikulum av sigmoid-kolon

Blant de sjeldne lesjonene i portalvenen, inkluderer blodårene akutt purulent betennelse - pylephlebitis, Har en tydelig tendens til å "vokse inn i" en trombose. Den viktigste skyldige i pileflebitt er akutt blindtarmbetennelse, og konsekvensen av sykdommen er abscess i levervevet og død av pasienten.

Symptomatologien til betennelse i BB er ekstremt uspesifisert, så det er veldig vanskelig å mistenke denne prosessen. Inntil nylig var diagnosen hovedsakelig postumt, men muligheten for å bruke MR har forandret kvaliteten på diagnosen til det bedre, og pyleflebitt kan detekteres i løpet av livet.

Tegn på pyleflebit inkluderer feber, kuldegysninger, alvorlig forgiftning, magesmerter. Purulent betennelse i eksplosivet kan forårsake en økning i trykk i karet og følgelig blødning fra spiserøret og magesårene. Når du kommer inn i infeksjonen i leverenes parenchyma og utviklingen av purulente hulrom i det, vil gulsott dukke opp.

Laboratorietester på pylephlebitis viser tilstedeværelse av akutt inflammasjon (ESR øker, øker hvite blodcellene), men på en pålitelig måte å bedømme hvorvidt pileflebita hjelp av ultralyd, doppler, CT og MRI.

Diagnose av portalveinpatologi

Hovedmetoden for å diagnostisere endringer i portalvenen er ultralyd, hvis fortrinn kan betraktes som sikkerhet, billighet og høy tilgjengelighet for et bredt spekter av mennesker. Studien er smertefri, tar ikke mye tid, kan brukes til barn, gravide og personer i avansert alder.

Et moderne tillegg til rutinemessig ultralyd anses å være Doppler, tillater å estimere hastighet og retning av en strøm av et blod. BB på ultralyd ses i portens port, hvor den splitter seg inn i de horisontale, høyre og venstre grenene. Så er blodet i dopplerometri rettet mot leveren. Normen for ultralyd er karetets diameter innen 13 mm.

Ved trombose i venen vil hyperekoisk innhold, en ujevn, fyllende del av karet diameteren eller hele hele lumen bli detektert, noe som fører til total stopp av blodstrømmen. Farge Doppler kartlegging vil vise mangel på blodstrøm med fullstendig thrombus obstruksjon eller parietal karakter nær blodkonvolusjonen.

Når LNG ultralyd Legen registrerer vasodilatasjon lumen, en økning i lever volum, væskeansamling i bukhulen, reduksjon av blodstrømshastighet fargedoppler. Et indirekte tegn på LNG vil være tilstedeværelsen av kavernøse forandringer, som kan bekreftes av Doppler.

I tillegg til ultralyd brukes for diagnose av patologi av portalvenen CT med kontrast. fordelene MR kan betraktes som muligheten til å bestemme årsakene til endringer i portalsystemet, undersøkelse av leverparenchyma, lymfeknuter og andre nærliggende formasjoner. Ulempen er høy kostnad og lav tilgjengelighet, spesielt i små bosetninger.

angiografi - En av de mest nøyaktige metodene for diagnostisering av portaltrombose. Når portal hypertensjon screening må inneholde EGD for å vurdere portocaval anastomose tilstand i spiserøret, kan øsofagoskopi radiopakt studium av spiserør og mage.

Disse undersøkelsene er supplert med instrumentelle metoder for blodprøver, som avdekket abnormaliteter (leukocytose, økning av leverenzymer, bilirubin, og D. osv.), Og klager av pasienten, da en lege kan foreta en nøyaktig diagnose av tap av portalen systemet.

Anatomi av portalvenen og hvilke patologier kan den ha

Portalenvenen (BB) er en av de største karene i kroppen. Det er ansvarlig for funksjonen av fordøyelsessystemet.

Ved hjelp av BB i leveren utføres en blodavgiftning. I artikkelen vil vi snakke om de vanligste patologiene til BB og deres konsekvenser.

Anatomi av sirkulasjonen av portalvenen

Først, la oss svare på spørsmålet, hvor er BB. Et annet navn på portalenen er portalen en. Hennes system utfører en svært viktig oppgave - det samler blod fra organene i magen. Anatomisk, BB er forbindelsen mellom den overordnede mesenteriske venen og den milde undervollen av milten.

Noen mennesker har en litt annen struktur. De har en lavere mesenterisk ven forbundet med milten. Portalen portalen er dannet når milt og overlegne mesenteriske vener kombineres.

Anatomi av portal venesystemet er en av de mest komplekse i kroppen. Faktisk er systemet en egen sirkel av venøs sirkulasjon.

Denne ekstra sirkelen er et verktøy som fjerner overskytende metabolitter og skadelige giftstoffer fra blodplasmaet.

I fravær av en slik rensingsmekanisme ville metabolitter og toksiner umiddelbart trenge direkte inn i vena cava. Videre vil deres vei passere gjennom hjertet og lungesirkelen til en stor sirkulasjonssirkel, eller mer nøyaktig - inn i sin arterielle sektor.

En slik patologi er observert hvis en leverparenchyma påvirkes hos en person. Dette fenomenet er typisk for personer som har alvorlige leverskader.

Svært ofte observeres patologien til parenkymen med levercirrhose. I dette tilfellet har pasienten ikke et filter som fjerner blodet som strømmer gjennom venene fra fordøyelseskanalen. Utvekslingsprodukter blir agenter som utfører giftstoffer.

Norm for funksjon og struktur av portalvenen

De fleste blodårer i kroppen utfører oppgaven med å fjerne fra organene av brukt blod, som tidligere hadde blitt levert til organene av arterier.

BB-systemet har en litt annen enhet. Det adskiller seg fra de fleste venesystemer nettopp fordi det danner en ekstra blodstrøm ved normal funksjon.

Det venøse fartøyet, den innkommende leveren, fjerner blod, som deretter kommer inn i andre årer. Disse årene er hepatiske, og de går gjennom parenchymen. Tilstanden for alle andre organsystemer avhenger av hvor godt blodstrømmen i leverårene virker.

Portal vener er dannet fra forbindelse av store trunks. Sistnevnte er forbundet i leverområdet - i umiddelbar nærhet av orgelet.

For å transportere blod fra tarmsløyfer, reagerer mesenteriske vener. Blod fra magesårene og venene i bukspyttkjertelen fører ut miltens blodåre.

Den venøse trunksen, som er begynnelsen på portalveinsystemet, er forbundet bak hodet av bukspyttkjertelen.

I portalvenen går du inn i navlestrengen, mage og prepiloric vener. Tilkoblingen til systemet skjer mellom to ark i pankreatoduodenal ligamentet, hvor den hepatiske arterien lukker portalvenen fra utsiden.

Her er gallekanalen. Han følger BB til hepatiske portene.

I leversystemet er portalvenen delt inn i to grener. Dette skjer for en centimeter til portene på leveren. Hver gren faller på hver av leppene i leveren, hvor de nøytraliserte bearbeidede WP-produktene avhendes.

Hvis normen for funksjonen observeres, kommer blod fra leveren inn i den nedre vena cava. Hvis det er et avvik fra normen, er det hvis det er et brudd på hemodynamikk, har kroppen en beskyttelsesmekanisme, når overflødig blod går inn i andre årer.

Hvis størrelsen på portalvenen endret, er det fornuftig i diagnostisk prosess å bety tilstedeværelsen av en av flere mulige patologier. Med normen vil lengden være fra åtte til ti centimeter.

Den normale diameteren er litt mindre enn eller litt over en og en halv centimeter. Ideelt sett er de normale diametriske verdiene 1,4 centimeter.

Patologi av portalsystemet: årsaker og typer

Sikkerhetsvenen er en av karene i menneskekroppen, som er utsatt for svært ofte å gjennomgå forskjellige typer lesjoner.

Årsaker til patologier:

 • Medfødt stenose;
 • Medfødt aplasi
 • cavernoma;
 • aneurisme;
 • En trombose i BB og venene som strømmer inn i den;
 • Hyperplasi av regenerativ nodular type.

Separat er det nødvendig å klargjøre om kavern. Vanligvis blir det en konsekvens av blodpropper dannet etter fødselen. En annen årsak til cavernom kan være vaskulære formasjoner.

Syndrom av portal hypertensjon

Hovedtyper av patologier:

 • Trombose av portalvenen;
 • Portal hypertensjon;
 • Cavernous transformasjon;
 • Betennelse.

IV trombose: årsaker og symptomer

Først, la oss gjøre en forklaring på hva det er - trombose, ikke berøre portåven.

Denne dannelsen av en blodpropp som ikke bare delvis kan blokkere blodkarene på blodstrømmen.

Hvis det oppstår blodpropp i en av livets blodårer, vil det oppstå en signifikant brudd på hemodynamikk i organene i mage-tarmkanalen

Det er flere faktorer i utviklingen av denne patologien:

 • Lokal type;
 • Systemtypen.

Lokale faktorer inkluderer inflammatoriske prosesser som oppstår i bukhulen. Den mekaniske og traumatiske skaden på venen vil også referere til den lokale kategorien av faktorer.

Den systemiske karakteren av trombose er mulig med trombofili eller dårlig koagulasjon. Disse fenomenene kan være både medfødte og oppkjøpte.

Årsakene til trombose i portalvenen:

 • levercirrhose;
 • Maligne neoplasmer i tarmen;
 • Betennelse i fordøyelseskanalen;
 • Traumatiske skader;
 • bypass kirurgi;
 • splenektomi;
 • Levertransplantasjon;
 • Neoplasmer i bukspyttkjertelen;
 • Smittsomme sykdommer.

For sjeldne årsaker til trombose inkluderer langvarig bruk av prevensjonsmidler i tabletter og graviditet. Men denne uttalelsen gjelder kun for middelaldrende kvinner.

Trombos av BB manifesterer seg som kvalme smerter i bukregionen, oppkast, feber. Hvis fenomenet er kronisk og progressivt, vil blodstrømmen delvis passere gjennom fartøyet. I dette tilfellet observeres splenomegali og væskeakkumulering i bukhulen.

En person føler smerte. Hvis esophageal vener er utvidet, er det risiko for blødning.

Den beste måten å diagnostisere IV-trombose er ultralyd i kombinasjon med en Doppler-studie. I dette tilfellet vil trombosen være tydelig synlig i portalvenen. Samtidig er størrelsen satt.

Portal hypertensjon: årsaker og symptomer

Portal hypertensjon er et fenomen når trykket i eksplosivet øker. Dette kan føre til svært alvorlige patologier i hver av organene. Oftest påvirket lever og organer i mage-tarmkanalen.

Portal hypertensjon og trombose av VV skyldes ofte av hverandre.

De normale trykkparametrene til portalvenen er 10 millimeter kvikksølv. Hvis denne indikatoren overskrides med minst to millimeter, kan du snakke om det faktum at pasienten utviklet et syndrom av portalhypertensjon. Konsekvensen av høyt blodtrykk blir utløpskanaler med varicose collateral.

Årsakene til portal hypertensjon:

 • Levercirrhose;
 • Viral hepatitt;
 • Hjertefeil av høy alvorlighetsgrad;
 • Trombose i leveren;
 • Trombose i miltårene.

Manifestasjoner av portal hypertensjon er tyngden i hypokondrium til høyre, vekttap, en følelse av svakhet i hele kroppen.

Med splenomegali i milten blir stagnasjon av blod i blodårene dannet på grunn av manglende evne til å forlate milten. I det nedre segmentet av spiserøret observeres åreknuter.

Hvis en ultralyd utføres i bukhulen, vil det vise at leveren og milten er dilatert, og væske er tilstede i hulrommet.

En ekstra studie av Doppler lar deg evaluere hemodynamikk, samt det faktum at portalvenen forstørres i diameter, som miltårene.

Transformasjon av cavernous type

Cavernoma er et sone av cavernøs transformasjon. Det er et sett med små fartøy sammenflettet med hverandre. Disse fartøyene utgjør mangel på blodsirkulasjon i portalsystemet.

Cavernoma er et fenomen på grunn av genetiske defekter i leverenveiene, når sistnevnte er delvis eller helt fraværende eller markert innsnevret.

Eksternt, en transformasjon av denne typen ligner effekten av neoplasmer.

Hvis cavernøs transformasjon er diagnostisert hos barn, er det ofte et tegn på medfødte anomalier i utviklingen av leveren.

Når en cavern er funnet hos en voksen, antyder dette at portalhypertensjon er i ferd med utvikling. Vanligvis forekommer hypertensjon av utseende av hepatitt og cirrhose.

betennelse

Akutt purulent betennelse - pyleflebitt - er en av de mest sjeldne lesjonene i portalvenen. Det kliniske bildet og tilleggsstudier viser klart at lesjonen kan forårsake trombusdannelse i portalvenen.

Årsaken til pyleflebitt er purulent peritonitt, som er et resultat av akutt blindtarmbetennelse. Utfallet av pyleflebitt, ikke oppdaget i tide, er dødelig.

Tidlig diagnose av slik purulent betennelse er nesten umulig i lys av at dens symptomer er uspesifikke. Før utviklingen av magnetiske resonans-tomografer var det mulig å etablere sykdommen bare ved resultatene av obduksjon. Nå kan MR gi deg mulighet til å løse problemet og forhindre et dødelig utfall.

På grunn av sjeldenhet av pyleflebitt har få spesialister en tendens til å sjekke sine pasienter for purulent betennelse i portalvenen.

Men laboratorietester gir umiddelbar påvisning av åpenbare tegn på infeksjon, hvoretter pasienten sendes til MR, CT, ultralyd og Doppler-studie.

Utvikling av pyleflebitt på grunn av sigmoid kolon divertikulum til ↑

Diagnose av patologier

I tillegg til å undersøke pasienten og samle inn anamnese, består diagnosen i å bruke visuelle forskningsmetoder:

 • Ultralyd undersøkelse;
 • Doppler studie;
 • CT og MR;
 • Røntgendiffraksjon med kontrastmedium;
 • Portografi med kontrastmedium;
 • Angiografi.

En annen metode som brukes til å fastslå tilstedeværelsen av patologi i portalvenen, er en portalscintigrafi. I sin prosess brukes en radiofarmasøytisk sensor som innføres i menneskekroppen. Sensoren er festet i fartøyet.

Men den viktigste diagnostiske metoden var og er ultralyd med et slikt tillegg som Doppler-studien.

De lar deg se:

 • Hvor stor er dilatasjon (ekspansjon) av portalvenen;
 • Blodstrømningshastighet;
 • Retning av blodstrøm.

Hvert av de nevnte patologiene, med unntak av pyleflebitt, oppdages raskt av ultralyd. Dopplerometri lar deg se hvor trombosdannelsen er, med en fullstendig blokkering av karet.

En annen god mulighet til å oppdage en trombose er angiografi. Denne metoden er en av de mest nøyaktige og nøyaktige, sammen med CT og MR.

Instrumentlige undersøkelsesmetoder følger alltid med resultater av blodprøver, ytre symptomer.

Behandling av patologier: generelle terapeutiske tiltak

Hovedterapien for enhver patologi i portalarterien er medisinering. Kirurgi brukes vanligvis når konservativ terapi ikke har gitt resultater. En annen grunn til bruk av kirurgiske metoder er eliminering av komplikasjoner forårsaket av patologi.

Blant de foreskrevne medisinene for trombose finnes det nødvendigvis antikoagulantia. Oftest brukes tradisjonell heparin. Samtidig brukes legemidler fra gruppen trombolytika, streptokinase.

Antikoagulanter vil bli pålagt å forhindre dannelsen av nye blodpropper. Trombolytika kan eliminere eksisterende.

Forutsigende patologier av eksplosiver

Prognosen avhenger direkte av skaden som er gjort av patologien. Operativ inngrep er alltid en betydelig risiko for pasienter.

Hvis patologien resulterer i komplikasjoner som fører til kroniske konsekvenser, kan prognosen være skuffende. Med hensiktsmessig omsorg kan sykdomsforløpet forandres til det bedre.

Positiv prediksjon er mulig med rettidig og nøyaktig diagnose.

I dette tilfellet vil pasientens kompensasjonsmekanismer uavhengig hindre at patologien fører til irreversible konsekvenser.

Moderne midler og nye stoffer kan forlenge en persons liv selv i nærvær av alvorlige lesjoner forårsaket av patologi.

Leverens leverveve

Gate Wien (Wien portal eller BB) - er en stor vaskulær stammen, som samler blod fra mage, milt, tarm, og deretter transporterer det til leveren. Der blir blodet ryddet og går tilbake til blodsirkulasjonskanalen.

Anatomien til fartøyet er ganske komplisert: hovedstammen forgrenet til venules og andre blodkar med forskjellige diametre. Takket være portalvenen, (PV), er leveren mettet med oksygen, vitaminer, mineraler. Dette fartøyet er svært viktig for normal fordøyelse og avgiftning av blod. Når arbeidet med sprengstoff er forstyrret, ser det alvorlige patologier ut.

System av portalvein

Som nevnt tidligere har portalvenen i leveren en kompleks struktur. Portalsystemet er en slags ekstra sirkel av blodstrøm, den viktigste oppgaven er å rense plasmaet fra toksiner og henfallsprodukter.

I fravær av portvenesystemet (UHV) skadelig substans vil falle direkte inn i den nedre vena cava (IVC), hjerte, lungekretsløpet og den arterielle del store. En lignende lidelse oppstår når hepatisk parenchyma diffunderer og komprimerer, som manifesteres, for eksempel i cirrhose. På grunn av det faktum at det ikke er "filter" på vei for venøst ​​blod, øker sannsynligheten for sterk forgiftning av kroppen ved metabolitter.

Fra anatomiforløpet er det kjent at mange organer inkluderer arterier som metter dem med nyttige stoffer. Og ut av dem kommer blodårene som transporterer blod etter bearbeiding til høyre side av hjertet, lys.

PS er ordnet litt annerledes - i de såkalte leveringsportene kommer inn i arterien og venen, hvorav blodet passerer parenchymen og igjen faller inn i organets blodårer. Det vil si at et hjelpesirkulasjonssystem dannes, noe som påvirker kroppens funksjonalitet.

Utdannelse SVV oppstår på grunn av store stamme av årer, som kombineres ved siden av leveren. Mesenteriske årer fører blod fra tarmen, kommer milt fartøyet fra samme organ og mottar næringsvæske (blod) fra mage og bukspyttkjertel. Bak det siste organet flettes de store årene som gir SVB anledning.

Ta denne testen og finn ut om du har leverproblemer.

Gastric, periapical, prepiloric vener passerer mellom pancreatoduodenal ligament og PT. På dette området ligger PV bak hepatisk arterie og felles galdekanal, sammen med hvilken den følger portens porte.

I nærheten av orgelportalen er den venøse stammen delt inn i høyre og venstre gren av BB, som går mellom de hepatiske lobene og grenen til venules. Små vene hepatisk lobule belagt på innsiden og utsiden, og etter blod kontakt med leverceller (hepatocytter), de beveger seg mot de sentrale vener, som kommer fra midten av hver skiver. De sentrale venouskarene er forbundet med større venøse kar, hvoretter venene i leveren form, som strømmer inn i NIP.

Basin av portalvenen

Portalsystemet i leveren er ikke isolert fra andre systemer. De passerer side om side, slik at hvis blodsirkulasjonen forstyrres i dette området, er det mulig å dumpe "overflødig" blod inn i andre venøse kar. Dermed blir pasientens tilstand kompensert for en tid i tilfelle av alvorlige patologier av leverparenchyma eller trombose, men samtidig øker sannsynligheten for blødninger.

PV og andre venøse samlere er forbundet, takket være anastomoser (ledd). Deres plassering er kjent for kirurger, som ofte slutter å bløde fra anastomoserende områder.

Forbindelser av portale og hule venøse kar er ikke uttrykt, siden de ikke bærer en spesiell last. Ved nedbrytning av funksjonaliteten til BB, når blodstrømmen til leveren er bremset, ekspanderer portfartøyet, trykket i det øker, som følge av at blodet slippes ut i anastomosene. Det vil si at blodet som skulle komme inn i PT, gjennom portokavalanastomosene (systemet med anastomoser) fyller den hule venen.

De viktigste anastomosene er BB:

 • Forbindelser mellom venene i mage og spiserør.
 • Sauser mellom venetene i endetarmen.
 • Anastomoser av venene i den fremre bukveggen.
 • Forbindelser av vener i fordøyelseskanaler med fartøy i retroperitonealrommet.

Som nevnt tidligere er muligheten for utstøting av blod inn i hulkaret gjennom esophageal karene begrenset, derfor, på grunn av overbelastning, ekspanderer de, øker sannsynligheten for en farlig blødning. Fartøy av den nedre og midtre delen av spiserøret avtar ikke, siden de ligger i lengderetningen, men det er fare for skade under spising, oppkast, tilbakeløp. Ofte en blødning fra åreknuter som påvirkes av spiserøret, observeres magen med skrumplever.

Fra blodårene i tykktarmen rusker blodet inn i PS og LIP. Når trykket i bassenget øker, oppstår en stagnerende prosess i beholderne i den øvre delen av leveren, hvorfra væsken gjennom collaterals kommer inn i den midterste vene i den nedre del av tykktarmen. Som en konsekvens manifesterer hemorroider seg.

Det tredje stedet hvor to venøse bassenger fusjonerer, er bukets fremre vegg, hvor fartøyene i peri-pooch-sonen tar "ekstra" blod og ekspanderer nærmere periferien. Dette fenomenet kalles for manetes hode.

Forbindelsene mellom venene i retroperitonealområdet og PV er ikke like uttalt som de som er beskrevet ovenfor. Identifiser dem ved eksterne symptomer, vil ikke fungere, og de er ikke utsatt for blødning.

Trombose BB

Trombose av portalvenen (TBV) er en patologi som er preget av å bremse eller blokkere blodstrømmen i blodet ved trombi. Clots forhindrer bevegelse av blod til leveren, noe som resulterer i hypertensjon i karene.

Årsaker til portalens trombose:

 • Skrumplever.
 • Tarmkreft.
 • Betennelse i navlestrengen under kateterisering i et spedbarn.
 • Inflammatoriske sykdommer i fordøyelseskanalen (betennelse i galleblæren, tarmene, magesårene etc.).
 • Skader, operasjoner (bypass, splenektomi, cholecystektomi, levertransplantasjon).
 • Forstyrrelser av koagulasjon (Vakez sykdom, bukspyttkjertel svulst).
 • Noen smittsomme sykdommer (tuberkulose av portal lymfeknuter, cytomegalovirus infeksjon).

Sjelden, trombose provoserer graviditet, så vel som p-piller, som kvinnen tar i lang tid. Dette gjelder spesielt for pasienter over 40 år.

Med TBV har en person ubehag, magesmerter, kvalme, utbrudd av oppkast, avføringssvikt. I tillegg er det en mulighet for feber, rektal blødning.

Med progressiv trombose (kronisk) blir blodstrømmen til IV delvis bevart. Så blir symptomer på portalhypertensjon (PG) mer uttalt:

 • væske i bukhulen;
 • økt milt;
 • en følelse av tyngde og smerte til venstre under ribbeina;
 • ekspansjonen av spiserøret, hvor sannsynligheten for en farlig blødning øker.

Hvis pasienten raskt mister vekten av overdreven svette (om natten), er det nødvendig å utføre en kvalitativ diagnose. Hvis han har en forstørret lymfeknute i nærheten av portene til leveren og selve orgelet, kan man ikke gjøre uten kompetent terapi. Dermed er lymfadenopati manifestert, noe som er et tegn på kreft.

Detektere trombose av eksplosivene vil hjelpe ultralyd, på bildet ser en trombose i portalven ut som en høy tetthetformasjon for ultralydbølger. En blodpropp fyller eksplosivene, så vel som dens grener. US-Doppler viser at det ikke er blodstrøm i det skadede området. Små årer utvider, som en konsekvens, er det en kavernøs degenerasjon av fartøyene.

Endo-ultralyd, datamaskin eller MR-tomografi vil bidra til å identifisere små blodpropper. I tillegg kan disse studiene avsløre årsakene til trombose, dets komplikasjoner.

Portal hypertensjon

Portal hypertensjon (PG) er en tilstand som manifesteres av økt trykk i PS. Patologi følger ofte blodproppene, alvorlige systemiske sykdommer (oftest leveren).

GHG oppdages ved blokkering av blodsirkulasjonen, noe som øker trykket i UHF. Blokkering kan oppstå i nivå med BB (prehepatisk GHG), foran sinusformede kapillærer (hepatisk PG), i den hule nedre venen (supra neoplastisk PG).

I en sunn person er trykket i PV ca. 10 mm Hg. Hvis denne verdien økes med 2 enheter, er dette et klart tegn på drivhusgassen. I dette tilfellet inkludere gradvis anastomose mellom tilstrømningen av BB, samt tilstrømning av øvre, nedre hule vener. Derav påvirker varicose collaterals (forbigående av blodstrøm).

GHG utviklingsfaktorer:

 • Skrumplever.
 • Trombose i leverenveiene.
 • Ulike typer hepatitt.
 • Medfødte eller anskaffe endringer i hjerte strukturer.
 • Metabolske sykdommer (f.eks. Pigmentskirrhose).
 • Trombose i miltvenen.
 • Trombose PV.

PG manifesteres av dyspepsi (flatulens, avføringssvikt, kvalme, etc.), tyngde på høyre under ribbeina, hudfarging, slimhinner i gul, vekttap, svakhet. Når trykket heves i SVB, manifesteres splenomegali (forstørret milt). Dette skyldes det faktum at milten lider av venøs overbelastning mest av alt, siden blodet ikke kan forlate venen med samme navn. I tillegg manifesterer ascites (væske i magen), samt åreknuter i den nedre delen av spiserøret (etter skifting). Noen ganger har pasienten forstørrede lymfeknuter ved portens port.

Ved hjelp av ultralydsundersøkelse av bukhuleorganene, er det mulig å oppdage en forandring i lever, milt og væske i underlivet. Doppler kan hjelpe med å vurdere fartøyets diameter, blodets hastighet. Som regel med PG-portalen forstørres øvre mesenteriske og miltåre.

Portal vein cavernoma

Når en pasient diagnostiseres med en "cavernøs transformasjon av portalvenen", forstår ikke alle hva dette betyr. Cavernoma kan være en medfødt misdannelse av leverenveiene eller en konsekvens av leversykdom. I portalen hypertensjon eller trombose av BB, er noen ganger små fartøyer funnet i nærheten av stammen, som forvrenger og kompenserer for blodsirkulasjon i dette området. Cavernoma ser ut som en neoplasma, derfor kalles det. Når formasjonene er differensierte, er det viktig å begynne behandling (kirurgisk inngrep).

Hos yngre pasienter indikerer cavernøs transformasjon medfødte patologier, og hos voksne - om portal hypertensjon, cirrose, hepatitt.

pylephlebitis

Den purulente inflammatoriske lesjonen av portalvenen og dens grener kalles pylephlebitis, som ofte går inn i TBI. Ofte utløser sykdommen akutt blindtarmbetennelse, den ender med purulent nekrotisk betennelse i leveren og døden.

Piephlebitis har ingen karakteristiske symptomer, så det er vanskelig å oppdage det. Ikke så lenge siden ble en slik diagnose gitt til pasienter etter deres død. Nå, takket være ny teknologi (MR), kan sykdommen identifiseres i løpet av livet.

Det er en purulent betennelse med feber, kuldegysninger, alvorlig forgiftning, magesmerter. Noen ganger er det blødning fra esophagus eller mageårene. Når infeksjon av leveren parenchyma utvikler purulente prosesser, som manifesteres av gulsott.

Etter laboratorietester vil det være kjent at frekvensen av erytrocytsedimentering har økt, konsentrasjonen av leukocytter har økt, hvilket indikerer en akutt purulent betennelse. Men for å etablere diagnosen "piephlebitis" er det bare mulig etter utførelsen av ultralyd, CT, MR.

Diagnostiske tiltak

Ofte brukes ultralyd til å oppdage endringer i portalvenen. Dette er en billig, rimelig og sikker diagnosemetode. Prosedyren er smertefri, egnet for pasienter i ulike aldersgrupper.

US-Doppler lar deg vurdere arten av bevegelsen av blod, portalenen er sett på portens port, hvor den er delt inn i to grener. Blodet beveger seg mot leveren. Ved hjelp av 3-D / 4-D-ultralyd kan et tredimensjonalt bilde av fartøyet oppnås. Den normale bredden av eksplosivets lumen under ultralyd er ca. 13 mm. Fartøyets passasje er av stor betydning ved diagnosen.

Også denne metoden tillater å avsløre hypoechoisk (redusert akustisk tetthet) eller hyperekoisk (økt tetthet) innhold i portalvenen. Slike foci indikerer farlige sykdommer (TBV, cirrhosis, abscess, karsinom, leverkreft).

I portalhypertensjon vil ultralyd vise at diameteren av karene øker (dette gjelder også leverens størrelse), og væske akkumuleres i bukhulen. Ved hjelp av fargedopper kan det avsløres at blodsirkulasjonen senkes, det oppstår kavernøse forandringer (et indirekte symptom på portal hypertensjon).

Magnetic resonance imaging er nyttig ved at det bidrar til å bestemme årsakene til endringer i portalveinsystemet. Parenkymen av leveren, lymfeknuter og omgivende formasjoner undersøkes. MRI vil vise at maksimal vertikal størrelse på høyre blomst på leveren er normalt 15 cm, den venstre er 5 cm, bilobarstørrelsen ved leverportene er 21 cm. Med avvik endres disse verdiene.

I tillegg til instrumentforskning er det også laboratorietester. Med hjelpen oppdager de abnormiteter (overskytende hvite blodlegemer, økte leverenzymer, serum inneholder en stor mengde bilirubin, etc.).

Behandling og prognose

For å behandle patologier i portalvenen, kompleks medisinsk terapi, er kirurgisk inngrep nødvendig. Pasienten er vanligvis foreskrevet antikoagulantia (Heparin, Pelentan), trombolytiske stoffer (Streptokinase, Urokinase). Den første typen medisinering er nødvendig for å forebygge trombose, restaureringen av venen, og den andre ødelegger blodproppen selv, noe som blokkerer eksplosivets lumen. For å forhindre trombose i portalvenen, brukes ikke-selektive β-blokkere (Obsidan, Timolol). Dette er de mest effektive legemidlene for behandling og forebygging av TBV.

Hvis medisiner er ineffektive, foreskriver legen transhepatisk angioplastikk eller trombolytisk terapi med portosystemisk shunting i leveren. Den viktigste komplikasjonen av IV trombose er blødning fra spiserørene, så vel som intestinal iskemi. Det er nødvendig å behandle disse farlige patologiene kun kirurgisk.

Prognosen for patologier i portalvenen avhenger av graden av skade som de provoserte. Hvis trombolytisk behandling ved behandling av akutt trombose ikke var helt effektiv, er det ingen måte å gjøre uten kirurgi. En trombose med kronisk kurs truer med farlige komplikasjoner, slik at pasienten først trenger å gi førstehjelp. Ellers øker risikoen for dødsfall.

Portalenvenen er således et viktig fartøy som samler blod fra mage, milt, bukspyttkjertel, tarm og transporterer det til leveren. Etter filtrering vender den igjen til venøsengen. Patologier av eksplosiver passerer ikke uten spor og truer med farlige komplikasjoner, opp til døden, derfor er det viktig å oppdage sykdommen i tide og å utføre kompetent terapi.

Les Mer Om Fartøyene