Betennelse i meningene: behandling og symptomer | Hvordan behandle betennelse i hjernens membraner

Inflammasjon av meninges er en sykdom som manifesterer seg noe oftere enn hjerneinflammasjon, men som regel skjer det sjelden i seg selv. Symptomer på sykdommen forårsaker ulike bakterier, virus, sopp. Behandling av betennelse i meningene bør kombineres.

Symptomer på betennelse i meningene

Betennelse i hjernehinnene vises plutselig, og i begynnelsen er det forutgått av andre symptomer: vekt, trykk og varme i hodet, følsomhet, mangel på søvn, tinnitus, lav humør, manglende evne til å tenke, etc. Ved begynnelsen av betennelse øker pulsfrekvensen, men senker den seg.

Deretter vises andre symptomer på betennelse i meningene:

ubærelig konstant hodepine,

blir et varmt hode,

det er vanskelig for en pasient å holde det,

hovent ansikt og fargeendringer.

Øynene blir røde, stikker ut.

Pasienten begynner å være redd for lys, det er økt følsomhet for lyder, det er en aversjon mot lukter, venene er hevelse og spenning, en sterk kontinuerlig feber oppstår.

I tillegg tilsettes oppkast, forstoppelse eller diaré, urinretensjon eller ufrivillig vannlating, søvnløshet, delirium til symptomene nevnt ovenfor. Også, pasienter vil hele tiden ta tak i hodet, noen ganger er det en tannmaling. Senere kommer det en sterk døsighet. Betennelse i meninges kan forekomme i akutte eller kroniske former. Betennelse kan være liten eller svært alvorlig, noe som resulterer i døden.

Med en kronisk sykdom i sykdommen er psykiske lidelser mulige, samt fullstendig galskap og død.

For å gjenkjenne symptomene på betennelse, undersøke cerebrospinalvæsken, som bestemmer økningen i antall leukocytter og proteinkonsentrasjon, hvis betennelse er purulent eller lymfocytter - ved viral betennelse.

Symptomer på betennelse i meninges av forskjellige typer

Det er tre typer sykdom:

 • leptomeningitt - når de milde og edderkoppene blir betent;
 • araknoiditt - bare arachnoid membranen inflames;
 • pachymeningitt - betennelsen i den faste membran i hjernen oppstår.

Imidlertid er denne diagnosen i praksis nesten alltid referert til som leptomeningitt. Inflammasjon av meninges forekommer absolutt i alle aldre, men oftere hos små barn. Når de forgiftes med giftige stoffer, blir de irritert, noe som ikke skyldes ekte inflammatoriske forandringer i dem. Denne tilstanden kalles meningisme.

Alle typer sykdommen har karakteristiske symptomer på betennelse i meningene, som kombinerer seg med et skall og meningisk syndrom, manifestert som delvis eller fullstendig. Hjemehinne-syndromet har disse symptomene - oppkast, hodepine, økt sensitivitet av lær, stiv nakke, hjemehinne-spesifikk holdning, Brudzinskogo symptomer Kernig etc. skilt Kernig -. Dette er den tidligste symptomene på betennelse meningeal. De kan bestemmes av umuligheten av å unbøye knærne i leddet, som ble bøyd i rette vinkler i hofte og kneledd.

Symptomet på Brudzinsky er bestemt av ufrivillig bøyning av bena i knærne, da det var et forsøk på å vippe hodet til brystet i stillingen på baksiden. Utforsk disse symptomene samtidig: unbøy benet i kneleddet, når den andre benet også er bøyd og trekker opp i magen. I en person som har fått betennelse i meningene, kan slike komplikasjoner oppstå: Kramper, døvhet, psykisk utvikling av barn osv.

Behandling av betennelse i meninges med tradisjonelle metoder

Inflammasjon av meninges anses som en ganske alvorlig sykdom som truer livet, selv om visse suksesser oppnås i behandlingen. Selv om sykdommen oppstår i en relativt mild form, kan komplikasjoner som en konvulsiv tilstand eller cerebralt ødem oppstå, noe som betydelig kompliserer behandlingen.

Vi vil bli kjent med hvordan fysioterapeutisk behandling av meninges utføres. For øyeblikket er det:

Vasodilator behandling av betennelse i meningene: galvanisering, legemiddelelektroforese av vasodilatatorer.

Hypokoagulant behandling av betennelse i meningene: lavfrekvent magnetoterapi, LOK.

Enzimostimuliruyuschee behandling av betennelse i hjernehinnene: iontoforese metabolske stimulerende midler transcerebral UHF-terapi, badene, thalassoterapi, peloidotherapy.

Diuretisk fysioterapi behandling av betennelse i meningene: lavintensiv DMV-terapi, natriumkloridbad, friske bad.

Ion-korrigerende metode: drikke mineralvann.

Tonic metode: boble bad, dusjer, thalassoterapi, time aerotherapy, badstuer, terapeutisk massasje iontoforese neurostimulators, aerophytotherapy, ikke-selektiv fargeterapi.

Cedativnoe behandling av inflammasjon i meninges: elektrosonterapiya, franklinization iontoforese sedativa, brom og nitrogen bad, aerophytotherapy, furu bad.

Immunstimulerende behandling av betennelse i hjernehinnene: EUV strålings iontoforese immunomodulatorer, helio, radon bad, EUV bestråling erytem dose, høyfrekvente magnetiske terapi.

Enzymstimulerende behandling av betennelse

Peloid terapi. Kjemiske forbindelser stimulerer det sympatiske nervesystemet og produksjon av Glu-kokortikoidov katekolaminer og binyrene, samt sekresjon av hormoner, nadotropnyh forsterke lipoid og karbohydratmetabolisme og den adaptive-trofiske funksjonen av det autonome nervesystemet. Pasienter med symptomer på betennelse i hjernehinnene, gjelder gjørme pakke på det berørte området og segment lemmer. Temperaturen av slamkaken sulfidet slam er 37-38 ° C, 20-30 min varighet behandlinger, men fra skitt sapropel og torv - 40-42 ° C i 25-30 minutter i en dag; løpet av behandlingen 10-12 prosedyrer. For å forsterke effekten brukes peloelektroforez, pelofonoforez, amplipulspeloidoterapiyu.

Thalassoterapi med diagnosen betennelse i meningene. Oppløst i vann, kjemikalier (kalsium, magnesium, kalium, brom, jod, flyktig alger) trenge gjennom kanalene fra talg og svettekjertler inn i det indre av dermis, og deretter inn i blodet, aktivere funksjonen av hypotalamus-hypofyse-system, glukokortikoid funksjon av binyrebarken. Det er en økning i regional blodsirkulasjon, mikrosirkulasjon i vev og hemodynamikk, trofisk og vævsmetabolisme. Thalassoterapi utføres i en modus av svak kald belastning daglig; For å behandle betennelse i meningene, er det nødvendig med 20 prosedyrer.

Friske bad med diagnosen betennelse i meningene. Varmtvannet i badekaret øker intensiteten av varmestrømmen i kroppen, verdien øker med økende vanntemperatur til 34,9 kJ / min (ved 40 ° C). Det forekommer vasodilatasjon "skall", ikke bare en økning i blodstrømningen i huden (0,2 til 0,5 til 4,8 l / min), men også i de indre organer, inklusive nyrer, hvor økt blodstrøm, glomerulær filtrering og diurese. I tillegg øker kroppens varmeoverføring ved fordampning fra overflaten av ansiktet, nakken, øvre tredjedel av brystet. Prosedyrene utføres ved ferskvannstemperatur på 38-39 ° C (midje og vanlige bad), i 10-15 minutter, daglig eller annenhver dag; å behandle betennelse, trenger du et kurs på 10-15 bad.

Ion-korrigerende metoder for behandling av inflammatoriske sykdommer i hjernen

Symptomer på betennelse vil bidra til å redusere mineralvann med mikroelementer. Ioner av mikroelementer (sink, molybden, fluor, brom, kobber, bor) som finnes i mineralvannet er kofaktorene av de fleste enzymer, aktiverer ulike typer metabolisme i kroppen.

Jern-ioner danner ferritin i tarmen, transporteres av? -Globuliner i blod depotet - i beinmarg, lever og milt. Dannelsen av chelatkomplekser av heme med jern øker bindingen av oksygen ved erytrocytter, noe som øker luftens respiratoriske funksjon og stimulerer hemopoiesis. Jernionene sammen med magnesium og kobber-ioner er en del av metalloproteiner flavin-dehydrogenase og katalase, cytochromes, peroksidase, som er aktivt involvert i oksidativ fosforylering, og lipidperoksydasjon. Manganioner i diagnosen betennelse i meningene øker syntesen av kondensatiske sulfaner. Silisium og dets forbindelser deltar i syntese av protein-polys-harid-komplekser og aktiverer regenerering av bindevevskollagen. Ioner av aluminium, kobolt, nikkel, kobber, øke aktiviteten av metallo-enzymene (aldolase-dehydrogenase) og stimulere syntesen av heksoser og aminosyrer.

Mineralvann drukket fastet i 30-60 minutter før måltider, ved en temperatur på 38-45 ° C, sakte, små slurker, 3 ganger om dagen i en mengde på fra 100 til 200 ml (gradvis økning av mengden av vann er tatt i bruk), daglig; for å behandle betennelse i meningene, trenger du et kurs på 3-4 uker.

Toning metoder for å arrestere betennelse

Drug electrophoresis vil redusere symptomene på betennelse. Psykostimulerende midler brukes: 1% oppløsning av koffein (fra katoden), 0,5% oppløsning av glutaminsyre (fra katoden). For introduksjon av medisiner, brukes transsebrale segment-men-refleks teknikker - øye-occipital, endonasal. Som trenger gjennom øyelokk huden og slimhinnene i nese psykostimulerende substans i kombinasjon med en konstant strøm eksitasjon behandler økning av den cerebrale cortex, aktivere autonom sentre høyere tinninglappene, og med dem, og prosesser homeostase. Prosedyrene utføres med en nåværende styrke på 2-3 mA, i 15-20 minutter, daglig eller annenhver dag; behandlingsforløp i diagnosen betennelse i meninges 10-15 prosedyrer.

aerophytotherapy - terapeutisk bruk av luftmettet med essensielle plantoljer (nelliker, jasmin, currants, salvie, lavendel, iris, etc.), som har en tonisk effekt. Eteriske oljer inhalasjon irritere de øvre nesegangene, blir de olfaktoriske reseptorer aktiveres perifere og sentrale og subkortikale strukturer, inkludert det limbiske system, som er manifestert i forsterkerfunksjonen sympathoadrenal system, styrke og bevegelighet av de kortikale prosesser. Fysioterapeutisk behandling av meningitt utføres i 10-15 minutter, daglig; For å behandle betennelse i meningene, er det nødvendig med et kurs på 10 til 15 prosedyrer.

Ikke-selektiv kromoterapi for pasienter som har symptomer på betennelse. - behandling av inflammasjon integral synlig lys (det er 15% i kunstige kilder). Ved sin virkning skjer extraocular modulering av det nevroendokrine system (hypotalamus - hypofyse - epifysis), limbiske stilk retikulære strukturer, occipital og tinninglappene i hjernen. Er stimulering av eksitasjons- prosesser i cerebral cortex, psyko emosjonell, intellektuell og motorisk aktivitet. Ikke-selektive fargeterapi oppførsel hvitt lys belysning når ansiktet området på 5000 lux i 60 minutter ved en belysning av 10 000 lux ved - 30 minutter daglig eller annenhver dag; for å behandle betennelse, trenger du et kurs på 10 prosedyrer.

Helioterapi og betennelse i meningene. Ved stimulering av pinealkjertelen, og andre subkortikale sentre forbedret høyere nerveaktivitet - eksitasjons-prosesser i cerebral cortex, samt hemodynamikk og metabolisme i visse hjerneceller, aktivering av det sympatiske system-binyre. Prosedyrene for helioterapi utføres i henhold til svaklastregimet (se vedlegg 4), daglig; Behandling av betennelse i 20 prosedyrer.

Sedative metoder for behandling av inflammatoriske fenomener i hjernens membraner

Elektrosonterapi og betennelse i meningene. Puls strømmer hemme neuronal impuls aktivitet aminergic coeruleus, den retikulære formasjonen og å aktivere neuroner skie serotoninergiche dorsal kjernen, akkumulering av serotonin i de subkortikale strukturer i hjernen fører til en reduksjon i den betingede refleks aktivitet og følelsesmessig aktivitet, en reduksjon i den oppstigende aktiverende påvirkninger og økt hemming i den cerebrale cortex. Utført ved en frekvens på 5-10 pulser / s ved begynnelsen av emnet, og deretter gradvis økt til 40 pulser / sek, den nåværende maksimalt 8 mA (på subjektiv følelse svak vibrasjon), i 30-40 minutter hver annen dag; å behandle betennelse i hjernehinnene, trenger et kurs på 10-15 prosedyrer.

Franklinisering og betennelse i meningene. Under påvirkning av et konstant elektrisk felt med høy intensitet som har svake ledningsstrømmer som reduserer eksitabiliteten og ledningsevne fri nerve hud avslutninger og slimhinner, noe som reduserer de afferente impulser på fibrene somatosensorisk system begrenser den oppadgående strømmen i de overliggende deler av det sentrale nervesystemet, og fører til økt inhibitoriske prosesser i cortex hjernestammen og subkortikale strukturer, inkludert limbiske-retikulære; reduserer sympatikotoni. Behandling av betennelse i hjernehinnene utført ved en spenning på 30-40 kV i 10-15 min daglig; å behandle betennelse, trenger du et kurs på 10-15 prosedyrer.

Drug electrophoresis og betennelse i meninges. Anvendt sedativa :. 5% løsning av calciumgluconat (anode), 3% magnesiumsulfatløsning, 3,1% natrium (kalium) bromid (fra katoden), etc. Denne medisinsk prosedyre har kombinert effekt refleks galvanisk strøm og beroligende medikament på hypothalamus-hypophyseal og limbiske hjerne retikulær struktur reduserer sim patikotoniyu og cerebral cortex eksitabilitet, forsterker bremsing. Operasjonene som utføres av kraven, og glazozatylochnoy EndoH-strikketeknikker under den galvaniske strømstyrke på opp til 2 mA ved transcerebral prosedyre og opp til 16 mA ved kragen metode. Prosedyre Tid - 10-15 minutter ved 15-20, og prosedyren transcerebral minutter ved krage prosedyre daglig; å behandle betennelse, trenger du et kurs på 10-15 prosedyrer.

Årsaker til betennelse i membranene i hjernen

Betennelse i hjernehinnene blir delt inn i serøs og purulent tilstand, så vel som primære og sekundære, lyn, akutt, subakutt og kronisk meningitt. Den forårsakende agensen av meningitt er forskjellige patogener, bakterier, virus og protozoer.

Årsakene til betennelse kan omfatte:

serøs viral meningitt forårsaket av enterovirus, virus av humle, influensa, herpes;

serøs og purulent meningitt forårsaket av protozoer og sopp;

bakteriell meningitt - stafylokokker, meningokokker, streptokokker, tuberkulære, syfilitiske etc.

De fremkallende faktorene til sykdommen er:

 • skade på skallen og hjernen,
 • betennelse i mellomøret,
 • I tillegg kan sykdommen knyttes til andre sykdommer - tyfus, meslinger, fromhet, revmatisme, tuberkulose, etc.

Manifestasjoner og terapi av betennelse i hjernehjernen

Betennelse i hjernebarken er en farlig sykdom som truer utbruddet av irreversible konsekvenser og ofte dødelig utfall. Meningitt, led i barndommen, forårsaker ofte utvikling av blindhet, døvhet, mental retardasjon fra jevnaldrende. Mange mennesker som klarte å bli helbredet forblir deaktivert. Om hvilke symptomer som kan ses, og om de forebyggende tiltakene som er nødvendige for ikke å få meningitt, bør alle vite uten unntak.

Årsaker til meningitt

De patologiske prosessene til hjernens membran er konvensjonelt delt inn i purulent og serøs. En annen klassifisering av sykdommen gjør at vi kan skille mellom hovedformene fra sine varianter. Meningitt kan være kronisk, akutt og fulminant. Provoke utviklingen og utviklingen av sykdommen i hjernekuvertene som er i stand til virus, patogene bakterier, protozoer. Avhengig av type patogen kan skaden på det harde eller myke skallet være som følger:

 • purulent (provosert av sopp og protozoer);
 • serøs virus (de vanligste patogener som forårsaker sykdommen er enterovirus, herpesvirus, kusma, influensa);
 • serøs bakteriell (patogener er stafylokokker, meningokokker, tuberkulose bacillus, streptokokker og andre).

Meningitt virker aldri som en uavhengig sykdom. De første symptomene på en farlig lidelse oppstår ofte som følge av forrang av slike patologiske forhold i kroppen:

 • craniocerebral skader, skade på et hardt, mykt skall;
 • inflammatoriske prosesser i mellomøret
 • komplikasjon av tyfus, pyemi, tuberkulose, revmatisme, meslinger, herpes og andre smittsomme sykdommer.

Årsaken til inflammatoriske prosesser i hjernehyllen av en ikke-smittsom natur kan være onkologisk sykdom. Spesielt er akutt meningitt ofte et tegn på leukemi, ondartede prosesser i lymfatiske vev. Betennelse, lokalisert i det harde skallet i hjernen, kan oppstå på grunn av blyforgiftning.

Symptomer i hjernehinnebetennelse

Tidlig behandling er nøkkelen til en rask gjenoppretting og gjenoppretting. Så snart som mulig vil de første symptomene bidra til å gjenkjenne sykdommen. Når de ser ut, bør du være oppmerksom på helsen din og i nær fremtid se en lege for den nødvendige undersøkelsen. Behandling basert på prinsippene for å avsløre tegn på patologi og dens nøyaktige diagnose vil tillate å velge riktig terapeutisk regime og forhindre utbruddet av negative komplikasjoner av meningitt.

Kompleksiteten i tidlig anerkjennelse av sykdommen ligger i de særegne av dens manifestasjoner. For eksempel oppfattes de viktigste symptomene på betennelse i det harde skallet i hjernen - cephalgia og febrile tilstand - som en respiratorisk virusinfeksjon. Pasienten, som blir behandlet for forkjølelse hjemme, bryr seg ikke om å søke kvalifisert medisinsk hjelp, i håp om rask gjenoppretting. I mellomtiden er tilstanden hans raskt forverret, det er flere symptomer:

 • trykk og følelse av varme i hodet;
 • fotofobi og akutt taktil følsomhet;
 • ringer i ørene
 • følelse av et "tungt" uutholdelig hode;
 • hevelse i ansiktet;
 • fremspring av øyne, rødhet av proteiner.

Andre tegn på meningitt

I tillegg blir pasienten sensitiv ikke bare for høye lyder, men også til vanlig samtale, noe som kan føre til irritasjon og sinne. På dette stadiet bidrar uakseptable medisinske tiltak til inntak av mer alvorlige manifestasjoner av en progressiv sykdom.

Følgende symptomer med betennelse i det harde skallet er dyspeptiske lidelser og tap av kontroll over urinering. Utsettelse av hjernens sentre er også påvist av delirium og hallusinasjoner. Den kroniske formen for meningitt er preget av psykiatriske forstyrrelser, utvikling av demens.

En spesifikk gruppe inkluderer spesifikke tegn på sykdommen. Dersom ovennevnte vilkår ikke alltid kan tas for hjernehinnebetennelse, har de såkalte Brudzinskogo symptomer ikke tillates å gjøre en feil med forutsetningen om en betennelse i en hard eller myk membraner i hjernen:

 • Muskelstivhet på baksiden av hodet, umulighet å bøye hodet og røre nakken med haken;
 • Når du trykker ned på kinnområdet rett under kinnbeinene, kan man legge merke til refleksbøyningen av albuen og skulderleddene.
 • når de blir utsatt for pubis, er beina bøyd i knær og hofteledd.

Forskningsmetoder for betennelse i meningene

For å bekrefte diagnosen, gjennomgår alle pasienter med mistenkt meningitt flere stadier av medisinsk undersøkelse. Blant metodene for instrumentell diagnose av betennelse i hjernehinner, er det viktigste lumbalepunkturet. Analyse av CSF-prøver gjør det mulig for fagfolk å konkludere med graden av betennelse i dura, for å identifisere patogenet, forårsaker symptomene på sykdommen og for å bestemme dens følsomhet til den ene eller annen antibakterielegemiddel.

I tillegg til lumbal punktering, kan en pasient med meningitt tildeles passasjen av slike forskningsaktiviteter:

 • generell urinanalyse for å bestemme funksjonell bruk av urinsystemet;
 • en klinisk blodprøve for å klargjøre hovedblodindikatorene (leukocyt, erytrocyt, monocytt, eosinofil, hemoglobin og andre);
 • magnetisk resonans eller computertomografi for en objektiv vurdering av konsekvensene som berørte hemisfæren og påvirket hjernens funksjon.

Symptomer på meningitt og resultatene av undersøkelsen bestemmer i stor grad behandlingen. Sværheten i løpet av den patologiske prosessen, samt forekomsten av komplikasjoner, vil avgjøre hvorvidt pasienten skal gjennomgå terapi innenfor en medisinsk institutts vegger eller i en ambulant setting. Uten døgnetids tilsyn og hjelp fra medisinsk personell kan behandling av pasienter med mild betennelse forekomme.

Nyanser av kompleks behandling av meningitt

Drogbehandling i patologien til det harde skallet i hjernen utføres på en kompleks måte. Den første fasen, som frigjør kampen mot den alvorligste sykdommen, er etiotropisk behandling. I dag prøver leger å ødelegge patogener ved hjelp av antibiotika, antifungale og antivirale legemidler, avhengig av sykdommens etiologi.

Antibakterielle legemidler injiseres ofte direkte i spinalkanalen.

En like viktig oppgave under behandlingen av betennelse er å redusere intrakranielt trykk. For å gjøre dette kan diuretika, hormonmedisinering bli foreskrevet. Deres anvendelse er rettet mot å redusere trykk ved å fjerne puffiness og redusere produksjonen av cerebrospinalvæske. De kan foreskrives i fast form av tabletter til oral administrasjon eller intravenøs: i form av løsninger for droppere.

Eliminering av patogenet er bare halvparten av den vellykkede behandlingen. Det er like viktig å fjerne fra kroppens giftige produkter av vital aktivitet, noe som vil gjøre det mulig å oppnå betydelig lindring av pasientens generelle tilstand. Infusjonsbehandling, utført ved intravenøs dryppinfusjon av kolloide løsninger, utføres parallelt med etiotropisk.

Symptomatisk behandling av meningitt er rettet mot å fjerne dens manifestasjoner. Til medisiner for å eliminere ubehagssymptomer av sykdommen inkluderer ofte smertestillende midler, antipyretiske, antikonvulsive stoffer, samt antihistaminer, antiemetika og andre medisiner.

Med mild betennelse kan positiv dynamikk ofte observeres etter 4-5 dager. Til tross for den mest kraftige behandlingen, kan de gjenværende effektene av sykdommen forbli opptil flere måneder. Hodepine, periodisk økning i intrakranialt trykk vil senere ofte minne om alvorlig sykdom. Behandling av meningitt er en kompleks prosess, men enda flere vanskeligheter kan oppstå når man eliminerer de negative konsekvensene av sykdommen.

hjernehinnebetennelse

hjernehinnebetennelse - Betennelse i membranene i hjernen og ryggmargen. Pahimeningitt - betennelse i dura mater, leptomeningitt - betennelse i milde og edderkopper. Betennelse av myke membraner forekommer oftere, i slike tilfeller brukes begrepet "meningitt". Dets patogener kan være de eller andre patogene mikroorganismer: bakterier, virus, sopp; Protozoal meningitt er mindre vanlig. Meningitt manifesterer alvorlig hodepine, hyperestesi, oppkast, stiv nakke, typisk for pasientens stilling i sengen, hemoragisk utslett på huden. For å bekrefte diagnosen hjernehinnebetennelse og etablering av dens etiologi, gjennomføres lumbal punktering og etterfølgende undersøkelse av cerebrospinalvæske.

hjernehinnebetennelse

hjernehinnebetennelse - Betennelse i membranene i hjernen og ryggmargen. Pahimeningitt - betennelse i dura mater, leptomeningitt - betennelse i milde og edderkopper. Betennelse av myke membraner forekommer oftere, i slike tilfeller brukes begrepet "meningitt". Dets patogener kan være de eller andre patogene mikroorganismer: bakterier, virus, sopp; Protozoal meningitt er mindre vanlig.

Etiologi og patogenese av meningitt

Meningitt kan oppstå på flere måter. Kontakt måte - forekomsten av meningitt inntreffer betingelser med en eksisterende purulent infeksjon. Utvikling sinusogennogo hjernehinnebetennelse bidrar purulent infeksjon i bihuler (bihulebetennelse), otogennyh - mastoid eller mellomøret (otitis media), odontogenic - patologi zubov.Zanos smittestoffer inn i hjernehinnene mulig lymphogenous, hematogenous, chrezplatsentarnym, perineural måter, og under forhold når liquorrhea åpen kraniocerebralt traumer eller ryggmargsskade, brudd eller brudd i skallebasis.

Smittestoffer inn i kroppen gjennom inngangsporten (bronkier, mage- og tarmkanalen, nasofarynks), forårsaker betennelse (purulent eller serøs type) og hjernehinnene som omgir hjernevev. Senere ødemer fører til en forstyrrelse av mikrosirkulasjonen i hjernens kar og dets membraner, en bremse av resorpsjonen av cerebrospinalvæske og dens hypersekretjon. Samtidig øker intrakranielt trykk, og cerebralt ødem utvikler seg. Kanskje videre spredning av den inflammatoriske prosessen til hjernens substans, røttene til kranial- og ryggnerven.

Klassifisering av meningitt

Meningitt er klassifisert etter flere kriterier.

På etiologien:
 • bakteriell (pneumokokk, tuberkulær, meningokokk, etc.)
 • viral (forårsaket av enteroviruses Coxsackie og ECHO, akutt lymfocytisk choriomeningitt, etc.)
 • sopp (kryptokokker, candidiasis, etc.)
 • protozoal (med malaria, med toksoplasmose, etc.)
Av arten av den inflammatoriske prosessen:
 • purulent (i cerebrospinalvæsken dominerer nøytrofiler)
 • serøs (lymfocytter dominerer i cerebrospinalvæsken)
Ved patogenese:
 • primær (i anamnesen er det ingen generell infeksjon eller smittsom sykdom hos noen organer)
 • sekundær (som en komplikasjon av en smittsom sykdom)
Ved utbredelsen av prosessen:
 • generalisere
 • begrenset
I løpet av sykdommen:
 • lynrask
 • skarp
 • subakutt
 • kronisk
Av alvorlighetsgrad:
 • lysform
 • middels tyngdekraften
 • alvorlig
 • ekstremt alvorlig

Klinisk bilde av meningitt

Den symptom på en hvilken som helst form meningitt omfatter obscheinfektsionnye symptomer (feber, frysninger, feber), økt respirasjon og dets rytme brudd, den endring av hjertefrekvensen (takykardi ved begynnelsen av sykdommen, sykdomsprogresjon - bradykardi).

Sammensetningen av meningeal syndromet omfatter cerebrale symptomer, manifestert av tonisk spenning av muskler i stammen og ekstremiteter. Ofte er det normale symptomer (rennende nese, magesmerter, etc.). Oppkast i hjernehinnebetennelse er ikke forbundet med inntak av mat, men opptrer umiddelbart etter endring i posisjon eller med økt hodepine. Hodepine, som regel, sprekker naturen er svært smertefullt for pasienten, kan lokaliseres i oksipitalområdet og gis til livmoderhalsen. I tillegg reagerer pasienter smertefullt mot den minste støyen, berør, lys, så de prøver å unngå å snakke og ligge med lukkede øyne. I barndommen kan det være anfall.

Meningitt er preget av hyperestesi av hud og ømhet i kraniet med perkusjon. I begynnelsen av sykdommen er det en økning i senetreflekser, men med utviklingen av sykdommen reduseres de og forsvinner ofte. Ved involvering i den inflammatoriske prosessen av hjernens substans, utvikler lammelse, patologiske reflekser og parese. Alvorlig forløp av meningitt er vanligvis ledsaget av utvidede pupiller, dobbeltsyn, skjeling, svekket kontroll av bekkenorganer (i tilfelle av mentale lidelser).

Symptomer på hjernehinnebetennelse i alderdommen er atypisk: en svak manifestasjon av hodepine eller fullstendig mangel på sådan, skjelvinger i hode og lemmer, tretthet, psykiske lidelser (apati eller, tvert imot, psykomotorisk agitasjon).

Diagnose og differensialdiagnose

Den viktigste metoden for å diagnostisere (eller eliminere) meningitt er lumbal punktering etterfulgt av undersøkelse av cerebrospinalvæske. Til fordel for denne metoden snakker det om sikkerhet og enkelhet, derfor er lumbal punktering indisert i alle tilfeller av mistanke om meningitt. For alle former for meningitt er lekkasje av væske under høyt trykk (noen ganger en strøm) karakteristisk. Med serøs meningitt er cerebrospinalvæsken klar (noen ganger litt opaliserende), med purulent meningitt - overskyet, gulgrønn i farge. Gjennom laboratorieforsøk CSF pleocytose bestemt (i purulent meningitt neutrofiler, lymfocytter med serøs meningitt), endring forholdet mellom antallet av celler og øket proteininnhold.

For å bestemme de etiologiske faktorene av sykdommen, anbefales det å bestemme nivået av glukose i cerebrospinalvæsken. I tilfelle tuberkuløs meningitt, samt meningitt forårsaket av sopp, reduseres glukosenivået. For suppurativ meningitt, reduserer en typisk (ned til null) nivået av glukose.

De viktigste retningslinjene for nevrolog i differensiering av meningitt - studien av cerebrospinalvæske, nemlig bestemmelse av forholdet mellom celler, sukker og protein.

Behandling av meningitt

I tilfelle mistanke om meningitt, er sykehusinnleggelse av pasienten obligatorisk. I alvorlig prehospitalfase (depresjon, feber) blir pasienten gitt prednisolon og benzylpenicillin. Ved å utføre lumbal punktering på prehospital scenen er kontraindisert!

Bærebjelken i behandlingen av purulent meningitt - tidlig administrering av sulfonamider (etazol, norsulfazol) eller antibiotika (penicillin). Det gjør at innføringen av penicillin intralyumbalno (i ekstreme tilfeller). Hvis ikke er effektiv, for eksempel behandling av meningitt i de første 3 dager, er det nødvendig å fortsette halvsyntetiske antibiotika (ampicillin + oxacillin, karbenicillin) i forbindelse med monomitsin, gentamicin, nitrofuraner. Effektiviteten av en slik kombinasjon av antibiotika for isolering og identifisering av en patogen organisme, dets følsomhet overfor antibiotika. Den maksimale varigheten av en slik kombinasjonsbehandling - 2 uker, så må du gå til monoterapi. Kriteriene for kansellering også tjene som reduksjon i kroppstemperatur, normalisering av celletall (100 celler), regresjon av hjerne og meningeal symptomer.

Grunnlaget for den kombinerte behandling av tuberkulose meningitt består av kontinuerlig administrering av bakteriostatiske doser to eller tre antibiotika (f.eks, isoniazid + streptomycin). Når den potensielle bivirkninger (vestibulare forstyrrelser, hørselstap, kvalme) avbryter denne behandling ikke er nødvendig, viser det en reduksjon i dosen av antibiotikum og en midlertidig tillegg til behandling av antisense-midler (difenhydramin, prometazin), så vel som andre legemidler mot tuberkulose (rifampicin, PASK, ftivazid). Indikasjoner pasient ekstrakt: fravær av symptomer tuberkuløs meningitt, børsting cerebrospinalvæske (etter 6 måneder fra starten) og forbedring i den generelle tilstanden til pasienten.

virusmeningitt Behandlingen kan begrense bruken av symptomatiske og avstivningsanordningen (glukose, metamizol natrium, vitaminer, methyluracil). I alvorlige tilfeller (uttrykte cerebrale symptomer) foreskrives kortikosteroider og diuretika, mindre ofte en gjentatt spinal punktering. Ved stratifisering av bakteriell infeksjon kan antibiotika foreskrives.

Prognose og forebygging av meningitt

I fremtiden spiller en viktig rolle av formen av meningitt, aktualitet og tilstrekkelighet av terapeutiske tiltak. Som gjenværende symptomer etter tuberkulær og purulent meningitt, er hodepine, intrakraniell hypertensjon, epileptiske anfall, og syns- og hørselshemmede ofte til stede. På grunn av patogenens forsinkede diagnose og resistens mot antibiotika er dødshastigheten fra purulent meningitt (meningokokkinfeksjon) høy.

Som forebyggende tiltak for forhindring av hjernehinnebetennelse gir vanlig herding (vann terapi, sport), tidsmessig behandling av kroniske og akutte infeksjonssykdommer, såvel som korte kurer med immun-boosting medikamenter (sibirsk ginseng, ginseng) i de utbrudd av meningokokk-meningitt (barnehager, skoler, etc.)

Årsaker til betennelse i hjernens membraner - som manifestert og muligheten for behandling

Inflammasjon av meninges og hjernen kan dannes under påvirkning av slike faktorer som: bakterier (meningokokker, pneumokokker), virus og protozoer. Avhengig av faktoren som forårsaker sykdomsutviklingen, kan den være uventet og svært voldelig (meningokokker) eller sakte fremgang og skjult (tuberkulose).

Betennelse i hjernen kan også være forårsaket av ikke-smittsomme faktorer, som inkluderer: hjernesvulster, leukemi, blyforgiftning eller legemiddeladministrasjon, for eksempel metotrexat.

Årsaker til betennelse i hjernen og hjernen

Betennelse i hjernen og meninges kan forårsake mange bakterier, virus eller sopp. Blant de virusene som oftest forårsaker hjernehinnebetennelse, innbefatter enterovirus, arboviruses, ECHO virus, HSV-2, Coxsackie, polio-virus, influensa virus A og B, eller meslingvirus.

Blant bakterier ble de fleste tilfeller av hjerneinfarkt registrert som følge av infeksjon Neisseria meningitidis (Diplococcus), Streptococcus pneumoniae (pneumococcus), Haemophilus influenzae type B, blant sopp - Cryptococcus neoformans, Coccidioides immitis.

Hovedårsaken til etiologisk encefalitt er nevrotropiske virus. Den vanligste vesikulære betennelsen i hjernen forårsaker herpesviruset. Betennelse i hjernen kan også skyldes noen protozoer.

Til ikke-smittsomme årsaker Betennelse av meninges og hjerne omfatte tumorer (leukemi, kreft i det lymfatiske systemet, hjernesvulster, hjernemetastaser), sarkoidose, blyforgiftning, og bruk av visse stoffer, som for eksempel metotreksat.

Symptomer på betennelse i hjernen og hjernen

Sykdommen utvikler seg veldig raskt og det første symptomet er hodepine. I typiske tilfeller, i tillegg til alvorlig hodepine, oppstår kvalme og oppkast, feber og kuldegysninger. Pasienten viser stiv nakke og så videre. symptomer på Brudzinsky.

 • livmorhalske symptomer - Passiv bøyning av hodet til brystet;
 • kinnben symptomer - Med trykk på kinnet under den zygomatiske buen, bøyer pasienten hendene i albueforbindelsene refleksivt og skuldrene stiger opp;
 • kjønnsymptomer - Ved et trykk på en pub er bein bøyet i knær og hofteledd.

Noen pasienter utvikler overfølsomhet overfor irriterende stoffer, agitasjon, frustrasjon og til og med tap av bevissthet. Når det kommer til hjerneskade, forekommer krampe.

Diagnose og behandling av betennelse i hjerneslagene

Betennelse av meninges og hjernen diagnostiseres kun når prøven undersøkes cerebrospinalvæske - det vil si et økt proteininnhold og antall hvite blodlegemer vil bli detektert.

En kausal behandling brukes, som består i å utrydde patogenet som forårsaket sykdommen. Derfor brukes antimikrobielle midler (antibiotika, for eksempel penicillin, aminoglykosider, tredje generasjon cefalosporiner), antituberkuløse og antifungale legemidler. I tilfelle av en viral infeksjon, kan årsaken ikke elimineres, derfor er symptomatisk behandling foreskrevet, og i ekstremt alvorlige tilfeller, antivirale legemidler og interferon.

Vaksiner mot visse patogener som forårsaker betennelse i meningene er også tilgjengelige på markedet. Dette er medisiner mot meningokokker, Haemophilus influenzae type B og kryssbårne meningittvirus. Encefalitt og meningitt betraktes som en alvorlig trussel mot pasientens liv, siden selv med mildt kurs kan det føre til alvorlige komplikasjoner.

hjernehinnebetennelse

hjernehinnebetennelse Er en inflammatorisk prosess som oppstår i membranene i hjernen og ryggmargen. I dette tilfellet skiller vi ut pachymeningitis (betennelse i den faste membran i hjernen) og hjernehinnebetennelse (betennelse i myke og arachnoide membraner i hjernen).

Ifølge spesialister diagnostiseres tilfeller av betennelse i de myke meningene oftere, som vanligvis refereres til som begrepet "meningitt". Årsakene til denne sykdommen er forskjellige mikroorganismer av patogen type: virus, protozoer, bakterier. Oftest er hjernehinnebetennelse påvirket av barn og unge, så vel som personer i avansert alder. Serøs meningitt påvirker oftest barn i førskolealderen. Viral meningitt har mildere symptomer og et kurs enn bakteriell meningitt.

Typer av meningitt

Ifølge arten av betennelse i membranene, samt endringer i cerebrospinalvæsken, er meningitt delt inn i to typer: serøs meningitt og purulent meningitt. I dette tilfellet utbredelsen av cerebrospinalvæske lymfocytter er karakteristisk for serøs meningitt, og tilstedeværelsen av flere nøytrofil - For purulent meningitt.

Også meningitt er delt inn i hoved~~POS=TRUNC og sekundær. Meningitt primær forekommer uten tilstedeværelse av smittsomme sykdommer i kroppen, og sekundær fremstår som en komplikasjon, både generell infeksjon og smittsom sykdom hos et bestemt organ.

Hvis vi overvåker forekomsten av den inflammatoriske prosessen i meningene, er meningitt delt inn i en generalisert og begrenset sykdom. For eksempel, basal meningitt skjer på grunnlag av hjernen, konveksjonell meningitt - på overflaten av hjernehalvene.

Avhengig av hastigheten på oppstart og videre progresjon av sykdommen, er meningitt delt inn i lynrask, skarp (svak) subakutt, kronisk.

Ifølge etiologien, viral meningitt, bakteriell, sopp, protozoal meningitt.

Klinisk bilde av meningitt

Sykdommer som har gått inn i kronisk form (sarcomatosis, sarkoidose, syfilis, toksoplasmose, leptospirose, megakaryoblastoma, brucellose og andre), kan tjene som en slags drivkraft for utvikling av meningitt.

Infeksjon av membranene i hjernen kan forekomme i hematogene, perineurale, lymfogene, overplacental måter. Men generelt, overføring av meningitt utføres ved luftbåren eller ved kontaktmetode. I kontakttilstanden av infeksjons patogener kan komme til hjernemembraner på grunn av tilstedeværelsen av purulent infeksjoner i mellomøret, bihulene, tann patologier nærvær et al., The inngangsport for infeksjon med meningitt stikker nasofaryngeal mucosa, bronkiene, mage-tarmkanalen. Å komme på denne måten i kroppen, sprer patogenet lymfogent eller hematogent til hjernemembranene. Kliniske manifestasjoner av hjernehinnebetennelse er ledsaget av tilstedeværelsen av ødem og betennelse i hjernehinnene og tilstøtende hjernevevet, forstyrrelse av mikrosirkulasjonen i hjernen fartøy. På grunn av for sterk sekresjon av cerebrospinalvæske og sakte resorpsjon, er det normale nivået intrakranielt trykk og utvikle en dropsy av hjernen.

Manifestasjonen av patologiske endringer i purulent meningitt, som er akutt, er ikke avhengig av patogenet. Etter at kausjonsmiddelet trenger inn i hjernens membraner gjennom lymfe eller blod, påvirker den inflammatoriske prosessen alle subaraknoide rom i hjernen og ryggmargen. Hvis infeksjonssonen har en klar lokalisering, kan den purulente inflammatoriske prosessen begrenses.

Når det er smittet, skjer hevelse av membranene og hjernen stoffet. Noen ganger er det en flattning av hjernevirkninger på grunn av tilstedeværelsen av indre hydrocephalus. Pasienter med serøs viral meningitt har hevelse av membranene og hjernesubstansen, mens cerebrospinalvæsken utvides.

Symptomer på meningitt

Uavhengig av sykdommens etiologi, er symptomene på hjernehinnebetennelse generelt liknende i ulike former for sykdommen.

Symptomene på hjernehinnebetennelse svikter dermed med generelle smittefarlige tegn: pasienten har følelse av kuldegysninger, feber, forhøyet kroppstemperatur, tilstedeværelse av tegn på betennelse i perifert blod (økning ESR, tilgjengelighet leukocytose). I noen tilfeller utseendet av utslett på huden. På et tidlig stadium av meningitt kan pasienten oppleve en redusert hjertefrekvens. Ikke i ferd med å utvikle meningitt, erstatter dette symptomet takykardi. Rytmen av å puste er forstyrret og akselerert.

Som et meningeal syndrom, kvalme og oppkast, hodepine, frykt for lys, hyperestesi i huden, tilstedeværelse av stivhet i nakke muskler og andre tegn. I dette tilfellet vises symptomene på hjernehinnebetennelse først som hodepine, som, ettersom sykdommen utvikler, blir mer intens. Manifestasjon av hodepine utfordrer irritasjon av smertereseptorer i hjernekuvertene og i karene på grunn av utviklingen av betennelse, toksineksponering og økt intrakranielt trykk. Arten av smerte sensasjonene er sprengning, smerten kan være veldig intens. I dette tilfellet kan smerten lokaliseres i pannen og i den okkipitale regionen, og gir nakke og ryggrad, til og med noen ganger i berøring med lemmer. Selv i begynnelsen av sykdommen kan pasienten oppleve oppkast og kvalme, mens disse fenomenene ikke er relatert til mat. Meningitt hos barn, og i sjeldnere tilfeller hos voksne pasienter, kan oppstå som anfall, tilstedeværelse av delirium og psykomotorisk agitasjon. Men i prosessen med videre utvikling av sykdommen, er disse fenomenene erstattet av en felles dumhet og søvnighet. Ved senere stadier av sykdommen, går disse fenomenene noen ganger til koma.

I lys av stimuleringen av hjerneskjellene, blir refleksmuskelspenningen observert. Ofte er pasienten tilstede Kernig symptom og stivhet av oksipitale muskler. Hvis en pasient har en alvorlig sykdom, vises andre tegn på meningitt. Så kaster pasienten hodet, drar sin mage, strekker seg over bukveggen. I utsatt stilling vil beina bli tiltrukket av magen (den såkalte meningeal-stillingen). I noen tilfeller manifesterer pasienten en zygomatisk Bechterews symptom, en sterk ømhet i øynene, som manifesterer seg etter å ha presset eller flyttet med øynene. Pasienten reagerer dårlig på sterk støy, høye lyder, skarpe lukter. Det er best i en slik tilstand en person føler seg, ligger i et mørkt rom uten bevegelse og med lukkede øyne.

Meningitt hos spedbarn manifesteres av stress og fremspring av fontanel, samt ved tilstedeværelsen av symptomet på "hengende" lesning.

Med meningitt kan det være manifestasjoner av venøs hyperemi, ødem i optisk nerveplate. Hvis sykdommen er alvorlig, kan tegn på meningitt være en utvidelse av elevene, diplopien, skjeling. En person er vanskelig å svelge, det kan være parese og lammelse av lemmer, dårlig koordinering av bevegelser og tilstedeværelse av tremor. Disse symptomene på hjernehinnebetennelse indikerer skaden på både membranene og hjernestoffene. Dette er mulig i siste stadium av sykdommen.

Bakteriell meningitt, som regel, begynner akutt, med uttalte meningeal symptomer. En langsommere utvikling er bare karakteristisk for tuberkuløs meningitt. I de fleste tilfeller, med bakteriell meningitt, senker sukkernivået, og proteinnivået øker.

Hos eldre mennesker kan løpetittet være atypisk. Så det kan være nei eller litt hodepine, men det er en skjelving av hender, føtter, hode. Det er døsighet, apati.

Diagnose av meningitt

Som regel er diagnosen "meningitt" etablert, styrt av tilstedeværelsen av tre tegn på meningitt:

- Tilstedeværelsen av et generelt infeksjonssyndrom
- Tilstedeværelsen av et membran (meningeal) syndrom;
- endringer i betennelse i cerebrospinalvæsken.

I dette tilfellet er det umulig å diagnostisere meningitt, som styres av tilstedeværelsen av bare ett av de nevnte syndromene. For å oppnå den riktige diagnosen er resultatene av en rekke virologiske, bakteriologiske undersøkelsesmetoder viktige. Diagnose av meningitt utføres også ved visuell undersøkelse av cerebrospinalvæske. I dette tilfellet må spesialisten ta hensyn til den generelle epidemiologiske situasjonen og funksjonene i det kliniske bildet.

Pasienter som har tegn på irritasjon av meninges bør utføre en lumbal punktering. Under denne prosedyren tas cerebrospinalvæske til etterfølgende undersøkelse ved å bruke en tynn nål som injiseres på bunnen av ryggen. Nåværende tilstand er også bestemt cerebrospinalvæske, tilstedeværelsen av et stort antall celler (pleocytose), samt i hvilken grad sammensetningen har endret seg. Spesielle tester brukes også til å bestemme forskjellen mellom bakteriell og viral meningitt.

Komplikasjoner av meningitt

På grunn av bakteriell meningitt kan en person ha hjerneskade. Dermed er de alvorligste komplikasjonene i denne sykdommen epilepsi, døvhet, mental retardasjon i hjernehinnebetennelse. Hvis du ikke starter riktig og rettidig behandling av meningitt, kan sykdommen provosere et dødelig utfall. I særlig alvorlige tilfeller oppstår et dødelig utfall i løpet av få timer.

Behandling av meningitt

Ved behandling av meningitt er det svært viktig først og fremst å avgjøre hvilket forårsakende middel provocert utviklingen av sykdommen. Denne sykdommen skal imidlertid behandles utelukkende på et sykehus. Viral meningitt, som regel, går relativt enkelt, derfor anbefales det sterkt at pasienten drikker rikelig med væske for å forhindre dehydrering av kroppen. For behandling av meningitt, smertestillende midler, antipyretiske legemidler er brukt. I utgangspunktet gjenoppretter en person på om lag to uker.

Når bakteriell meningitt, spesielt hvis det ble provosert meningokokker, behandling bør foreskrives og utføres svært raskt. Hvis pasienten er diagnostisert med bakteriell meningitt, brukes generelt antibiotika med bred profil til behandling. Det mest brukte stoffet for denne sykdomsformen er penicillin. Ifølge forskere kan denne agenten ødelegge ca 90% av de forårsakende midlene av meningitt. Også øyeblikkelig behandling med penicillin er foreskrevet til pasienter som har purulent meningitt diagnostisert.

Også for behandling av meningitt, bruker barn og voksne medisiner som kan redusere intrakranielt trykk, antipyretiske midler. Ofte i komplisert terapi foreskrives nootropiske legemidler, antioksidanter, legemidler som stimulerer aktiviteten til cerebral blodstrøm.

Det er viktig å vurdere at hvis voksne som har gjenopprettet meningitt ikke alltid trenger konstant ytterligere kontroll av leger, så er hjernehinnebetennelse hos barn en anledning til å besøke en lege regelmessig etter en fullstendig kur.

Pasienter som er på gjenopprettingsstadiet, er det viktig å unngå store belastninger, både fysiske og følelsesmessige, ikke bruke for mye tid i direkte sollys, drikk rikelig med væsker og forsøk å forbruke så lite salt som mulig. Alkohol bør utelukkes helt.

Forebygging av meningitt

Hittil har vaksinasjon mot individuelle patogener av meningitt blitt brukt (vaksine mot pneumokokk, hemofil stang). Det er viktig å ta hensyn til at vaksinering gir en ganske merkbar effekt på spørsmål om beskyttelse mot meningitt, men garanterer ikke en 100% forebygging av infeksjon. Men selv etter å ha blitt smittet med sykdommen, vil personen som ble vaksinert ha meningitt i en mye lettere form. Etter vaksinasjon vaksine opererer i tre år.

Det er viktig å følge de grunnleggende reglene for daglig hygiene som metoder for å forhindre hjernehinnebetennelse. Det er viktig å være spesielt oppmerksom på regelmessig vask av hender, personlige ting (leppestift, servise, tannbørste, etc.), ikke å gi til bruk for fremmede. Ved nær kontakt med en pasient med meningitt, er det viktig å konsultere lege umiddelbart. En spesialist kan foreskrive visse stoffer for forebygging.

Betennelse i hjernen: årsaker, symptomer. Metoder for behandling av betennelse i hjernehuset

Betennelse i den menneskelige hjerne er en ganske alvorlig og kompleks patologi, som i fravær av rettidig behandling kan føre til et dødelig utfall av pasienten.

Avhengig av det bestemte berørte området kan denne tilstanden være av flere varianter.

La oss undersøke i større detalj symptomene på betennelse i hjernebarken og de viktigste metodene for å behandle denne sykdommen.

Betennelse i hjernen: årsaker

Betennelse i hjernen kan oppstå av følgende grunner:

1. Meningitt Er en sykdom der hjernehyllen er betent. Dens utvikling kan provosere ulike virus, bakterielle lesjoner (salmonella, stafylokokker, etc.), alvorlig hypotermi eller sopp.

Ved klassifisering kan meningitt være serøs eller purulent.

I følge patologens form er patologien akutt, subakutt og kronisk.

I tillegg til hovedårsakene kan følgende sykdommer forårsake akutt meningitt:

Bihulebetennelse, bihulebetennelse eller sinit;

• lungebetennelse i alvorlig grad;

• abscess (kan være på forskjellige steder);

• Kyllingkopper (vanligvis Vannkopper er forårsaket av Vannkopper hos voksne, etterhånden som de flyter mer);

2. Encefalitt er en veldig alvorlig patologi, hvor pasienten blir smittet med hjernens substans. Basert på statistikken er encefalitt preget av et vanskelig kurs og høy dødelighet.

Denne sykdommen rammer oftest barn (mer enn 75% av alle tilfeller).

Encefalitt kan være primær og sekundær. I det første tilfellet kan det forårsake alvorlig viral skade (influensa, myggbitt og flått, herpes).

Sekundær encefalitt kan oppstå på grunn av komplikasjoner fra følgende sykdommer:

• utvikling av komplikasjoner etter vaksinadministrasjon

Betennelse i hjernebarken: symptomer og tegn

Avhengig av type og type sykdom, kan betennelse i hjernen ha følgende symptomer:

1. Meningitt ledsages av slike manifestasjoner:

• rask økning i kroppstemperatur;

Økt blodtrykk;

• Utseende av en grå nyanse av huden;

• frykt for sterkt lys;

• intoleranse mot skarpe lukt;

• svært alvorlig hodepine, som ligger i sonen til templene og pannen;

• tilbakevendende oppkast og kvalme;

• intoleranse mot taktile berøringer;

• forverring av muskeltonen;

• Økt hjertefrekvens.

Med den raske utviklingen av sykdommen kan symptomene ovenfor utvikles innen en dag. Deretter kommer puffiness av hjernen. I denne tilstanden kan pasienten lide av forvirring, kramper og kramper.

2. Encefalitt er vanligvis ledsaget av slike manifestasjoner:

Smerter i leddene

• svært alvorlig hodepine;

Ødem i luftveiene;

• høy kroppstemperatur;

Hallusinasjoner og andre psykiske lidelser;

• Forverring av generell trivsel

• forekomst av små blåmerker over hele kroppen;

• brudd på hjertefrekvensen

Metoder for behandling av betennelse i hjernehuset

Når de første tegn på betennelse i hjernen umiddelbart skal ringe til en ambulanse. I denne tilstanden blir folk sendt til sykehusets intensivavdeling.

Bekreft diagnosen vil hjelpe slike prosedyrer:

1. Blod og urintester.

4. Undersøkelse av hjernevæsken vil gi en mulighet til å studere graden av sykdommen, for å avsløre dens form og årsak.

Behandling av slik betennelse er alltid valgt for hver pasient individuelt, avhengig av type patologi, årsak og form for lekkasje.

Tradisjonell terapi gir for:

1. Når hjernen er skadet av bakterier, foreskrives sterke antibiotika. De trenger å bli stukket i ti dager. Typer antibiotika er valgt avhengig av patogenet.

2. Ved infeksjon med virus, bør behandlingen være basert på symptomer (hodepine, diaré og andre symptomer elimineres).

3. Vanndrivende legemidler brukes til å lindre hjerneødem.

4. For å redusere forgiftning, kan Albumin eller isotonisk løsning brukes.

5. Glukokortikosteroider brukes til å forhindre fremdrift av ødem.

6. Hvis sykdommen forårsaket sopp, vil antibiotika i dette tilfellet være ineffektivt. I denne tilstanden skal pasienten foreskrive antimykotiske legemidler.

7. Antivirale legemidler er foreskrevet for rask virusskade. Vanligvis brukes Cytosin arabinose til dette formålet.

8. Gammaglobulin er det sentrale og obligatoriske stoffet for betennelse i hjernen. Det har en utpreget terapeutisk effekt og bør administreres intravenøst ​​i tre dager.

9. Ved anfall eller epileptiske anfall, brukes antikonvulsive stoffer.

10. Med feber og feber er antipyretiske legemidler foreskrevet.

Det er viktig å vite, at meningitt og encefalitt er de kategoriene av sykdommer som krever nøye overvåkning under behandling og rimelig valg av medisiner. Av denne grunn er selvmedisinering ved diagnostisering av slike patologier kategorisk kontraindisert.

Egenskaper ved behandling av betennelse i hjernehylsen

I tillegg til tradisjonell medisinbehandling kan pasienter med betennelse i hjernen tildeles følgende prosedyrer:

1. Peloterapi eller slambehandling. Denne prosedyren er rettet mot å stimulere nervesystemet, produsere hormoner, øke karbohydratmetabolismen og gjenopprette lipoidmetabolismen.

Varigheten av prosedyren bør være tjue minutter. Behandlingsforløpet omfatter tolv økter.

2. Thalassoterapi eller ta bad med tilsetning av nyttige kjemikalier (jod, kalsium, kalium, etc.). Disse mikroelementene vil trenge gjennom huden gjennom svettekjertlene, og komme inn i blodet. Takket være denne prosedyren er det mulig å forbedre mikrosirkulasjonen i vev, gjenopprette hjernedynamikken og lindre betennelse.

Forløpet av slik behandling omfatter tyve økter.

3. Behandling med mineralvann med mikroelementer (fluor, kobber, sink). Slike terapi vil bidra til å forbedre stoffskiftet i kroppen og redusere betennelse. Behandlingsforløpet sørger for fire uker. Drikk mineralvann hver morgen på tom mage.

4. Medisinsk elektroforese brukes til å forbedre hjernebarkens arbeid og aktivere prosesser for homeostase. Varighet av strømmen er 15 prosedyrer i tjue minutter.

I mangel av rettidig terapeutisk terapi kan pasienten utvikle følgende komplikasjoner:

2. Visuell funksjonsnedsettelse.

4. Forringet minne og hørsel.

5. Utseende av epileptiske anfall.

6. Utvikling av akutt eller kronisk nyre- og leverinsuffisiens.

7. Brudd på motorfunksjoner.

8. Forringelse av hjertet.

Den viktigste komplikasjonen av meningitt er et dødelig utfall. Det oppstår hvis pasienten ikke blir behandlet innen 5-8 dager etter sykdomsutbruddet.

Det er umulig å forhindre betennelse i hjernen, men det er mulig å redusere risikoen for utvikling. For å gjøre dette, følg disse legenes anbefalinger:

1. Avvise dårlige vaner (røyking, drikking av alkohol).

2. Tid til å behandle de sykdommene som kan forårsake komplikasjoner i form av betennelse i hjernen.

3. Å gjøre vaksiner mot kusler, kyllingpokker og andre sykdommer.

4. Unngå å være på steder der det er utbrudd av viral encefalitt.

5. Beskytt deg mot myggbitt og flått. For å være i naturen er det viktig å ha på seg trange bukser og yttertøy. Du må også ha på deg en lue på hodet.

I tillegg, for å gjøre det lettere å legge merke til flått, bør klær være lette.

6. Etter at du har kommet tilbake fra skogen eller glidene, må du nøye inspisere klærne og barna som var med deg. Det er ønskelig å peretrusit og vaske det godt.

Også ikke glem kjæledyr. På ullen kan de også skjule farlige insekter - bærerne av sykdommen.

Les Mer Om Fartøyene