Hva skal jeg gjøre hvis jeg har en betennelse i arterien?

I de fleste tilfeller arterie inflammasjon er en autoimmun sykdom hvor de første trinn av skade utvikler bare det indre lag av blodkaret, mens det i progresjonen av den patologiske prosess strekker seg til hele tykkelsen av blodkaret.

I de fleste tilfeller oppstår arterien betennelse hos unge voksne, for det meste kvinner - med de vanlige manifestasjoner av sykdommen (feber, smerter i ledd og muskler, vekttap) oppstå før de første tegn på nederlag av blodkar.

Årsaker til sykdommen

Når en grundig undersøkelse av pasienten viser seg at arteriell betennelse kan oppstå som en av de manifestasjoner av akutt infeksjonssykdom med tifah, skarlagensfeber, influensa eller overgangs kirurgiske infeksjoner fra de omgivende vev. I dette tilfellet kan den inflammatoriske prosessen raskt bli eliminert med tilsetting av antibakteriell terapi og intervensjoner som akselerere eliminering av giftstoffer, som utløser betennelse i kroppen.

I naturen autoimmun vaskulitt (betennelse i arterien) blir årsak til den patologiske prosess med vedvarende dannelse av immunkomplekser som er avsatt på det indre laget av arteriene og som forekomst fremkalle aktiv inflammatorisk prosess, og de vanskeligheter som lokal blod (trombe) og blodkoagulasjon i organismen som en helhet.

Denne arterie betennelse hos voksne er mer vanlig enn hos barn, karakterisert ved bølgende kurs og krever tilsetting av den aktive immunsuppressiv behandling for å hindre utvikling av komplikasjoner som truer livet til pasienten.

Symptomer på betennelse i arteriene

I mange henseender avhenger det kliniske bildet av arteritt av hvilken arterie som er betent, hvorledes den patologiske prosessen i blodet som helhet, pasientens generelle tilstand og årsaken til sykdommen er merket.

Ikke desto mindre er den aortokarotiske varianten av arteritt den mest alvorlige varianten av sykdomsforløpet - den stigende aorta og dens bue, er halshalsarterien på nakken påvirket. Dette gir forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon, og blodstrømmen i de koronare arterier (som kan manifestere slag og hjerteinfarkt), og blodsirkulasjonen i de øvre lemmer.

Når aorta utførelsen frem pasienten et stort antall klager som et brudd av de indre organer, de samme tegn på lesjoner arterial kofferter, som kan avsløre en lege under undersøkelse av pasienten.

En av de karakteristiske symptomene blir markert økning i blodtrykket under utviklingen renovakulyarnoy hypertensjon - når pasienten ikke reagerer på antihypertensiv terapi, kan effekten bare oppnås ved behandling av arteriell inflammasjon. Når lesjoner av mesenteriske arterier oppstår symptomer som ligner tegn på skade på fordøyelseskanalen - enteritt, kolitt. Når iliac arteriene er skadet, oppstår alvorlig intermittent claudication og smerte i beina.

Med isolert lesjon av en stor arterie er det lokale tegn på nedsattelse i et bestemt område av kroppen med utvikling av symptomer på iskemi og vaskulær støy.

Diagnose av betennelse i arteriene

Når diagnosen utføres, er det ikke bare viktig å etablere nivået av lesjonen og varianten av utviklingen av betennelse i arterien, men også årsaken til sykdommen (dette er viktig for behandlingens formål).

For å bekrefte diagnosen, utføres aortografi, koronar angiografi, arteriografi av regionale arterielle kar, samt generell klinisk, biokjemisk og immunologisk undersøkelse.

Behandling av arteritt

I de fleste tilfeller, behandling av inflammasjon i arteriene bestemmes årsaken til sykdommen, slik at infeksiøs prosessen er nødvendig med universal moderne antibiotika som er effektive mot middelet som forårsaker sykdommen. Pi autoimmun inflammatorisk prosess nødvendigvis tilsettings steroider, immunosuppressive midler og steroide antiinflammatoriske legemidler, legemidler som påvirker mikrosirkulasjon og blod reologi, vitaminer.

Ved avsløring av lunkenes lesjon, vises i noen tilfeller kirurgisk behandling - endoprosthetikk av det berørte karet mot bakgrunnen av terapien.

SHEIA.RU

Sleepy Artery: Sykdommer, symptomer, utblokkende sykdommer

Symptomer på halspulsårene

Søvnige arterier spiller en viktig rolle i livsstøtten til menneskekroppen. Tross alt har disse kanalene blodtilførsel til nakke og hodedeler. Derfor er karoten arterien av sykdomssymptomene et sett med virkelig meningsfylt informasjon som enhver som bryr seg om sin helse, burde vite.

betydning

Om karoten arterie mye å si er det ingen mening. Det er nok å si at de tjener som en kanal som overfører blod til hjernen. Det vil si, uten dem ville hjernen bare ikke fungere. Grenen av arteriene begynner i thorakregionen fra aorta, så går veien gjennom livmorhalsområdet i skallen og slutter anatomisk i hjernen.

sykdom

Blant sykdommer i karoten arterien er vaskulære patologier en prioritet. Disse sykdommene utgjør en meget alvorlig trussel, ikke bare for helse, men også for menneskelivet.

Aterosklerose av karoten arterier

I de fleste tilfeller skjer aterosklerose av karoten arterier etter den primære skade på arterielle kanaler i nabolandene. Blokkering av karoten arterien (stenose) oppstår som et resultat av dannelsen av en atherosklerotisk plakk i løpet av arterien. Konsekvensene av denne patologien manifesteres i forverrede indekser av blodstrøm gjennom arterien.

Som et resultat kan pasienten forvente en trombose eller hjerneslag. Sannsynligheten for forekomst av aterosklerose vokser proporsjonalt til alder av personen. For eksempel tilsvarer en gruppe 80-årige pasienter en indeks på 10% av detekterte aterosklerose.

Fartøystilstand i aterosklerose

Den sunnmuren av arteriene skal se jevn ut. Men utviklingen av sykdommen fører alltid til en forverring av patentering av arterielle kanaler. Materialet til dannelse av plaques er bindevevsfibre, kolesterolinnsatser og enkelte lipidfraksjoner. Økningen i plakkens størrelse fører nødvendigvis til en innsnevring av fartøyets lumen.

Etter hvert som progresjonen av karoten arterier utvikles, observeres en gradvis forstyrrelse av blodtilførselen til hjernen. Som et resultat er en person diagnostisert med aterosklerose av karoten arterier. Denne sykdommen er klassifisert som farlig og alvorlig, fordi den endelige kan være et brudd på sirkulasjonen av hjernen og hjerneslaget.

Egenskaper av sykdommen

Av og til, aterosklerotiske plakkformer med en myk membranform i karene. Over tid er veggene til slike fartøy dekket av rupturer og sprekker. Hvis overflaten av plakk har et grovt lag, så ser menneskekroppen det som en lesjon av den indre delen, som til slutt fører til betennelse og utseende av en trombose. Hvis en stor trombose dannes i halspulsåren, er det fulle av en fullstendig opphør av cerebral blodtilførsel, noe som fører til et slag.

Noen ganger utvikler karoten arteriesykdom i et annet scenario. Trombus og plakk er delt inn i separate elementer og går sammen med blodstrømmen. Under overføringen av disse fragmentene oppstår en delvis okklusjon av små arterier, som uunngåelig vil føre til et slag.

Symptomer på atherosklerose av karoten arterier

På grunn av det faktum at de første manifestasjonene av sykdommen ikke er for merkbare, og det ikke er noen åpenbare tegn, kan det første alvorlige symptomet for aterosklerose være et slag. Men med en mer begrenset holdning til ens helse, til og med en ung mann, vil han kunne legge merke til noen ubehagelige opplevelser som er en harbinger av et slag.

Slike opplevelser ble kalt forbigående iskemiske angrep. De er preget av en tilstand av nummenhet, prikking i noen del av kroppen, nummenhet i hender eller føtter, tretthet og andre. I de fleste tilfeller slike tegn på TIA er svekket av seg selv, og forsvinne helt i løpet av dager. Å ignorere dem er umulig, da deres utseende advarer om den forestående utviklingen av et slag. Derfor, med de første symptomene, bør du umiddelbart kontakte den aktuelle spesialisten og ta en undersøkelse.

Utvikling av aterosklerose av karoten arterier ligner aterosklerose hos andre arterier. I sjeldne tilfeller kan årsaken til sykdommen være en aneurisme av halspulsåren. Sjansene for å få aterosklerose av karoten arterier og personer som lider av diabetes øker.

Aneurysme av karoten arterier

Aneurysme i hjernens kar-systemet er klassifisert som en livstruende sykdom. Denne tilstanden fører ofte til intrakraniell blødning med dødelig utgang. En aneurysm kan manifestere seg som en begrenset eller diffus utvidelse av arteriellkanalen, eller et merkbart fremspring av arterieveggen opptrer.

Sammensetningen av aneurysmveggen inkluderer arrvev av bindevev, som har forskjellige tykkelser. Og hulrommet er ofte fylt med blodige blodpropper dannet i forskjellige tidsperioder. Forekomsten av en aneurysm i karoten arterier er størst. De kan enten være enkelt eller flere.

For hvilken grunn de dannes, er det ikke påvist pålitelig. Ifølge en versjon oppstår denne patologen fra infisert embolus som trer inn i hjernen.

I tillegg inkluderer årsakene til aneurysmer følgende faktorer:

 1. høyt blodtrykk;
 2. medfødte mangler i hjernearteriene;
 3. traumatiske skader.

Arterielle aneurysmer er karakterisert ved dannelse i apopleksi og tumorlignende form. Oftere avsløres apopleksjonsformen hvor blødningen skjer raskt, uten forberedende grunner.

De viktigste symptomene på aneurysmskader inkluderer skarp hodepine, som er funnet på et jevnt sted uten grunn. I utgangspunktet er smerten lokalisert på et bestemt tidspunkt, da blir det diffust.

Videre utvikling av sykdommen er indikert ved manifestasjon av oppkastningsrefleks, kvalme, en person kan med jevne mellomrom miste bevisstheten. Det kan være en forklaring av psyken. Hvis blødningen er rettet mot hjernens ventrikler, utvikler sykdommen seg tungt og fører til dødelig utgang.

Aneurysmer av den indre halspulsåren er delt inn i grupper i henhold til deres formasjonssted:

 • aneurismer lokalisert i hulskinnet;
 • aneurysmer av den supraclinoide delen av arterien;
 • aneurisme av carotid bifurcation sonen.

Under brudd på en aneurisme, er det viktig å følge streng søvn i fem til syv uker. Moderne behandling består av kirurgisk inngrep, hvis oppgave er å klemme halsen på en aneurisme. Det finnes andre vellykkede metoder for kirurgisk behandling av aneurysmer.

Diagnose av carotid sykdom

For å gjøre en nøyaktig diagnose, undersøker legen nødvendigvis pasienten til et detaljert spørreskjema om alle de medfølgende symptomene. Meget viktig er informasjon om pasientens trykk og hans avhengighet til nikotin. Etter dette utfører doktoren auskultasjon av karoten arterier for å oppdage en virvelstrøm. Dens tilstedeværelse indikerer en innsnevring.

En av de mest informative metodene for å diagnostisere sykdommen er Doppler ultralydsundersøkelse av karoten arterier. Basert på ultralyd kan en tilstrekkelig tilstand av fartøyets struktur bestemmes og intern blodstrøm undersøkes. Svært sjeldent sendte pasientene pasienten til en ytterligere undersøkelse (datatomografi, CT-angiografi).

Behandling av sykdommer i karoten arterier

Valget av behandlingsmetoder avhenger direkte av graden av alvorlighetsgrad av karoten arterien, hvor er utviklingsstadiet av aterosklerose. Legen må også nødvendigvis ta hensyn til sammenhengende sykdommer og pasientens generelle tilstand. Hvis diagnosen viste aterosklerotiske lesjoner av karoten arterier, bør pasienten radikalt endre sin livsstil, ta hensyn til legenes råd og umiddelbart begynne medisinsk terapi.

Personer som lider av diabetes eller høyt blodtrykk, bør advare sin egen lege. Du bør slutte å røyke så snart som mulig, gå til kosthold og ta vare på deg selv. Noen ganger kan den faktiske behandlingen være statiner - legemidler som forårsaker en nedgang i nivået av kolesterol i blodet. Kirurgisk inngrep er indikert for alvorlige karotisarterier. Operasjonen er gjort for å fjerne aterosklerotisk plakk og gjenopprette lumen i vaskulærveggen.

I hvert tilfelle veier legen alle fakta og velger et valg av kirurgisk teknikk. Nylig er to metoder foretrukket. Dette er endarterektomi, stenting og ballongangioplastikk. Endarterektomi er utført under generell eller lokal anestesi. Et hakk for fjerning av aterosklerotisk plakk er forberedt minimum.

Hvis det er en patologisk tortuositet av halspulsåren, utføres dets utbedring og delvis fjerning av den skadede delen. Utføring av angioplastikk og stenting er bare mulig under lokalbedøvelse. I lyskeområdet utføres en punktering, gjennom hvilken et kateter lanseres i femorale arteriehulen til det nivå hvor karoten arterien ble skadet. Gjennom kateteret transporteres enhetene og stoffene som er nødvendige for å utføre angioplastikk og stenting. I noen tilfeller krever prosedyren for å fikse fartøyets lumen implantasjon av stenten.

For ikke å måtte gjennomgå en gjentakelse, anbefales det pasienter å gjennomgå de prosedyrer som legen foreskriver, og ved hjelp av studier overvåke endringer i de opererte fartøyene. Problemer løses raskere og lettere med tidlig gjenkjenning.

Sykdommer i karoten arterier

Søvnige arterier - Dette er arteriene der blodtilførselen av organene i hodet og halsen oppstår. På dem er det en blodstrøm til den menneskelige hjerne. Søvnende arterier drenerer i brystet fra aortic, Pass deretter gjennom nakken inn i skallen og nå hjernen.

Aterosklerose av karoten arterier

Som regel, aterosklerose av karoten arterier oppstår etter at sykdommen påvirker arteriene til andre bassenger. Carotid arterie stenose, det vil si dens blokkering, oppstår som følge av utseendet av en aterosklerotisk plakk i arterien. Resultatet av denne patologien er nedgangen og forverringen av blodstrømmen langs arterien. Resultatet av dette fenomenet kan være trombose arterier og fornærmelse hjernen. Jo eldre personen, jo høyere er risikoen for å utvikle aterosklerose av karoten arterier. Således manifesterer seg i en gruppe personer eldre enn åtti år i 10% av folkens stenose.

Under normale forhold bør veggene i arteriene være glatte. Imidlertid, med fremdriften av aterosklerose på grunn av utseendet av plakk i veggene i karoten arterier, blir deres lumen betydelig redusert. Slike plaketter dannes av innskudd kolesterol, fibre av bindevev, et antall lipidfraksjoner. Jo flere plakkene øker, og antallet øker, jo smalere innsnevringen av fartøyets lumen blir. Som fremdriften av aterosklerose er det en stadig mer markert forstyrrelse i blodtilførselen til hjernen. Som et resultat, er en person diagnostisert med aterosklerose av karoten arterien - en sykdom som er veldig alvorlig og farlig. Tross alt, er utviklingen fulle av alvorlige svekkelser av hjernens sirkulasjon og slag.

Noen ganger i karene dannes myke aterosklerotiske plakk, hvor det senere oppstår sprekker og brudd. Grovhet av plakkens overflate oppfattes av menneskekroppen som en lesjon, og som et resultat av betennelse oppstår trombe. Hvis en stor trombose oppstår i halspulsåren, kan blodtilførselen til hjernen bli alvorlig forstyrret, og noen ganger fullstendig stoppet. Som et resultat har en person et slag. Noen ganger er det en annen utvikling av sykdommen: plakk og trombus er delt inn i fragmenter og migrerer med blodet. Under bevegelsen av disse partiklene er det en blokkering av små arterier, som også fører til et slag.

Symptomer på carotid aterosklerose

På grunn av det faktum at aterosklerose i carotis i de tidlige stadier av utviklingen generelt ikke forårsaker symptomer merkbare symptomer, i de fleste tilfeller blir det første symptomet på aterosklerotiske carotis et slag. Men fortsatt, med en forsiktig holdning til tilstanden til sin egen organisme, kan en person merke noen tegn før utviklingen av et slag. De kalles forbigående iskemiske angrep. Symptomer som er karakteristiske for denne tilstanden, kan som regel ikke vare mer enn en time. Med slike angrep, føler pasienten en sterk svakhet, en tilstand av dumhet. I den ene halvdelen av kroppen kan det føles kløende, prikkende. Ofte forekommer disse manifestasjonene i beinet eller armen. På tidspunktet for et slikt angrep kan en person miste kontroll over lemmen, noen ganger forsvinner visjonen i ett øye, talen blir ujevn. Som regel forsvinner tegn på et forbigående iskemisk angrep helt på en dag. Men manifestasjonen av et slikt "signal" kan ikke under ingen omstendigheter, siden dette er et tegn på at en person i nær fremtid vil få et slag. Derfor er det ekstremt viktig å umiddelbart konsultere en spesialist og gjennomgå en fullstendig undersøkelse.

Aterosklerose av karoten arterier utvikles på samme måte som aterosklerose hos andre arterier. Oftere, i noen tilfeller er årsaken til denne tilstanden carotid aneurisme. Sannsynligheten for å utvikle aterosklerose av karoten arterier øker og hos pasienter diabetes mellitus.

Aneurysme av karoten arterier

Aneurysm av cerebral fartøy Dette er en livstruende tilstand som ofte forårsaker blødninger i skallen med dødelig utgang. Carotid aneurismeog - denne diffuse eller begrensede utvidelsen av lumenartarien eller tilstedeværelsen av fremspring av arterieveggen. En aneurisme består av et arrbindelvev, som har en annen tykkelse. Og i hulrommet noen ganger er det blodpropper, med forskjellig opprinnelseserklæring. I karoten arterier forekommer aneurysmer oftest. Aneurysmer oppstår som flere, og enslig.

Årsakene til dannelsen er ikke fullt etablert. I noen tilfeller oppstår fremveksten av denne patologen infisert emboli som faller inn i hjernen. En rekke aneurysmer av andre arter oppstår på grunn av endringer som skjer under påvirkning av aterosklerose. Også årsakene til aneurysmer er medfødt infertilitet av cerebrale arterier, hypertensjon, skade.

Arterielle aneurysmer manifesteres i apoplectic og svulst form. Oftere diagnostiseres en apoplektisk form, hvor en blødning oppstår plutselig uten foreløpige symptomer. Dette skjemaet er preget av en plutselig utvikling av subarachnoid blødning. I sjeldne tilfeller, for en persons blødning, er ømhet i den frontale okulære regionen forstyrret, manifestert pareser kraniale nerver.

Det viktigste symptomet på brudd på en aneurisme blir alltid en skarp hodepine, som manifesterer seg plutselig. I utgangspunktet oppstår det på et bestemt sted, senere blir det diffust. Under utviklingen av smertefulle opplevelser, manifesterer pasienten oppkast, kvalme, kan han permanent miste bevisstheten. Det kan være psykiske lidelser. Hvis blødning oppstår i hjernens ventrikler, fortsetter sykdommen ekstremt hard og slutter med dødelig utgang.

Aneurysmer av den indre halspulsåren er delt inn i flere grupper avhengig av deres plassering: aneurysmer i hulskinnet, aneurysmer nær carotid bifurcation, aneurysmer av den supraclinoide delen av arterien.

Ved brudd på en aneurisme, er det viktig å observere strenge senger i seks til åtte uker. Hittil er en radikal metode for behandling av aneurysm å utføre en kirurgisk operasjon for å klemme aneurysmens livmoderhals. Det er også nye metoder for kirurgisk behandling av aneurysmer, vellykket anvendt i praksis.

Diagnose av sykdommer i karoten arterier

For å diagnostisere sykdommen carotis, er legen som kreves til pasienten utfører en detaljert undersøkelse for å lære om alle de viser symptomer, sykdomshistorie og kjennetegn ved pasientens helse. Den viktigste informasjonen i dette tilfellet er informasjon om pasientens røyking, samt om særegenheter ved blodtrykket. Etter det vil legen undersøke pasienten. Auskultasjonen av karoten arterier er obligatorisk for påvisning av virvelstrøm. Det indikerer tilstedeværelsen av sammenbrudd. Ved diagnose, måling blodtrykk.

En informativ metode for diagnose av karotenis-sykdommen er Doppler-ultralydundersøkelse av karoten arterier. Ultralyd kan gi en tilstrekkelig vurdering av skipets struktur og blodstrømmen i den. Vanligvis gjør oppførselen av en slik undersøkelse deg nøyaktig å bestemme tilstedeværelsen av sykdommen i karoten arterier. I mer sjeldne tilfeller, for å etablere en nøyaktig diagnose, trenger legen ytterligere informasjon som kan oppnås ved CT, angiografi.

Metoden for angiografi er basert på bruk av kontrastmiddel og bruk av røntgenstråler. Denne teknikken lar deg til slutt få et spesielt nøyaktig bilde av arteriene og vurdere alle endringene som har skjedd i dem. Imidlertid er en slik forskning fylt med risiko for skade av tilstedeværelsen av aterosklerotisk plakk og, som en konsekvens, manifestasjonen av en forbigående iskemisk anfall eller slag. Derfor er en slik studie sjelden foreskrevet.

Behandling av sykdommer i karoten arterier

Behandling av halspulsåren avhenger av hvor uttalt stenose av arteria carotis, hvilken grad av alvorlighetsgraden av aterosklerose. Legen betaler også nødvendigvis symptomene på sykdommen og pasientens generelle tilstand. Dersom det under diagnosen hos mennesker ble oppdaget aterosklerotiske carotis, er pasienten svært viktig å umiddelbart endre livsstil, guidet av anbefalingene fra legen, og sørg for å ta et kurs for behandling medisinsk narkotika.

Pasienter med diabetes bør alltid informere legen om det. Personer med høyt blodtrykk bør ta medisiner for å normalisere blodtrykket. Pass på å slutte å røyke, observere diett, spise mat som er lavt i kolesterol. Noen ganger vil det være tilrådelig å behandle statiner - legemidler som senker nivået av kolesterol i blodet.

I tilfelle av alvorlige lesjoner aterosklerose av karoten arterier, er kirurgisk behandling tilrådelig. Under denne operasjonen fjernes den aterosklerotiske plakk, og fartøyets lumen gjenopprettes. Den behandlende lege bestemmer hvilken kirurgisk terapimetode som skal velges i hvert tilfelle. Hittil er to kirurgiske teknikker aktivt brukt til å behandle aterosklerotiske lesjoner av karoten arterier. Dette er metoden for endarterektomi, samt ballongangioplastikk og stenting.

Endarterektomi oppstår med lokal eller generell anestesi. Snittet for fjerning av aterosklerotisk plakk er relativt liten.

Hvis det er en omfattende lesjon av karoten arteriell aterosklerose, er det mulig å utføre proteser til den indre halspulsåren. Således utløses blodstrømmen av en protese - en kunstig beholder.

I nærvær av patotisk tortuositet av karoten arterien, er arterien rettet, og den endrede delen er fjernet.

Å gjennomføre angioplastikk og stenting krever bare en lokal anestesi. I inngangsområdet dannes en punktering gjennom hvilken et kateter settes inn i lårbenet til det sted hvor karoten arterien ble skadet. På den, og lever de rette instrumentene for implementering av angioplastikk og stenting. I noen tilfeller, etter prosedyren, utføres stentimplantasjon for å fikse fartøyets lumen. Behandlingsmetoden velges også, avhengig av hvor innsnevringen av lumen i halspulsåren er lokalisert.

Pasienter som er diagnostisert med arteria carotis aterosklerose, men prietom operasjonen legen mener er upassende, må du veldig strengt følge alle anbefalingene fra den sakkyndige. Konservativ terapi av aterosklerose innbefatter et fullstendig opphør av røyking, vedlikehold av daglig fysisk aktivitet, medisiner foreskrevne legemidler, regulær overvåking av blodtrykket, blodsukker, kolesterol. I behandlingsprosessen er pasientene oftest foreskrevet aspirin og statiner.

Hvis sykdommen i karoten arterier ikke behandles i tide, vil stenosen av karoten arterier øke, pasienten vil lide av cerebrale symptomer, manifestert av permanent svimmelhet og hodepine. En konsekvens av akutt forstyrrelse av hjernesirkulasjonen kan være et dødelig utfall.

Forebyggende vedlikehold av sykdommer i karotider

Forebygging av carotisar sykdom kan ikke bare hindre manifestasjon av aterosklerose, men også for å bremse fremdriften i tilfelle av utbruddet av sykdommen. Som de viktigste forebyggende tiltakene bør noteres obligatorisk og fullstendig nektet å røyke, evnen til å trene daglig, for å opprettholde riktig diett. En person bør nøye overvåke sin egen vekt, siden folk med fedme er i fare for å utvikle aterosklerose av karoten arterier.

Det er svært viktig å observere forebyggende tiltak for personer med aterosklerose som allerede har gjennomgått operasjon. Etter operasjonen er det viktig å fortsette behandlingen av den underliggende sykdommen, samt å ta alle tiltak for å sikre at sykdommen ikke utvikler seg. Derfor er de ovennevnte anbefalingene ikke mindre relevante i dette tilfellet. For alle forebyggende tiltak må imidlertid personer som har gjennomgått operasjon behandles svært nøye. Så, å nekte å røyke, må du beskytte deg selv og fra passiv innånding av røyk, noe som ikke gir mindre alvorlig skade på kroppen. Du bør ta alle tiltak for å miste de ekstra pundene, selv om det er få. Det er bevist at en person gir en betydelig reduksjon i nivået av sukker og kolesterol i blodet, ved å miste om lag fem kilo overvekt. Følgelig gjør slike endringer det til en viss grad å redusere dosen av medisiner tatt.

Folk som lider av aterosklerose av karoten arterier, anbefaler leger at man tar særlig hensyn til mat. Det er viktig å spise minst fire ganger om dagen, med en sen middag er ikke velkommen. I pauser mellom måltider bør ikke snack på skadelige produkter: det er best å begrense deg til friske grønnsaker og frukt. Veldig nyttig en gang i to uker for å ordne en fastedag, å spise på denne dagen bare en type produkter - kefir, epler, vannmelon, etc. Kostholdet skal inneholde et minimum av fettstoffer, samt lett assimilerte karbohydrater. Konsekvensen av riktig tilnærming til ernæring vil også være en reduksjon i mengden kolesterol som forbrukes, og som en følge av det å fjerne det fra kroppen.

I postoperativ perioden vises pasienter som tar medisiner som gjør blod mer væske. I dette tilfellet er små doser av aspirin ofte foreskrevet. Et slikt forebyggende tiltak vil bidra til å forhindre blodpropper.

I intet tilfelle bør inaktivitet: Trening kan bidra til å kontrollere sukker, kolesterol og blodtrykk. Men for å utføre noen øvelser bør behandles med forsiktighet, stoppe trening med de første brettene av smerte i brystet, kortpustethet, andre ubehagelige opplevelser.

Behandling av arteriell hypertensjon er et annet viktig forebyggende tiltak som direkte påvirker tilstanden til karoten arterier.

For å unngå reoperativ intervensjon er det nødvendig å regelmessig gjennomgå de studiene som er tildelt av den behandlende legen og å spore alle endringer i de opererte fartøyene. Tidlig oppdagelse av problemer vil i stor grad legge til rette for behandlingen.

Sykdommer i karoten arterier

introduksjon

Søvnige arterier kalt arterier, som leveres med blodorganer i nakken og hodet (spesielt hjernen). Søvnige arterier gå direkte fra aorta i brystet, passere gjennom nakken i dybden av muskler og fascia, så pass inn i skallen og hodet til hjernen. Søvnige arterier er vanligvis påvirket av utviklingen av aterosklerose i siste sving, når arteriene til andre bassenger allerede er påvirket.

Sannsynligheten for å utvikle aterosklerotisk sykdom i karoten arterier øker med alderen. I 1% av befolkningen i alderen 50-59 år er det betydelige restriksjoner i carotis, mens i aldersgruppen 80-89 år er stenotiske karoten arterier allerede tilstede i 10%.

Normalt vil den indre vegg av arteriene glatte, og det er ikke noen hindring for å flyte, men med alderen, med utvikling av aterosklerose vist aterosklerotiske plakk i arterieveggen, som fører til en innsnevring av årehulrommet. Aterosklerotiske plakk består av forekomster av kolesterol og andre lipidfraksjoner, kalsium og bindevevsfibre. Etter hvert som størrelsen og antall plakker skjer gradvis økende innsnevring av hulrommet av blodkaret er en arterie vegg forseglet. I dannelsen av aterosklerotiske plakk en gradvis nedbryting av blodtilførsel til hjernen, som begynner å vise seg i form av visse symptomer, som Bude bli beskrevet nedenfor. Denne sykdommen kalles aterosklerose av karoten arterier. Carotisarteriesykdom er veldig alvorlig og fører uunngåelig til utviklingen av sykdommer i hjernecirkulasjon, og spesielt slagtilfelle.

Noen aterosklerotiske plakk er myke, veggen som dekker seg, er derfor dannelse av sprekker og rupturer, noe som resulterer i at plakkens overflate blir grov. Hvis dette skjer, reagerer kroppen på dette som en skade, og dermed utvikler en inflammatorisk reaksjon og en blodpropp dannes i stedet for den skadede aterosklerotiske plakk. Når en stor trombose dannes i en av grenene i halshalsarterien, blir blodstrømmen i hjernen brutt opp til fullstendig opphør, og hjernen blir derfor ikke tilstrekkelig tilført og utviklingen av et slag er mulig. I et annet tilfelle, med fragmentering av plakk og den dannede trombus i nærheten av den, er det mulig for dem å migrere med en blodstrøm, noe som fører til okklusjon av små arterier og også fører til et slag.

Symptomer på atherosklerose

I de tidlige stadiene kan sykdommen være asymptomatisk.

Dessverre, veldig ofte de første symptomene på aterosklerotisk sykdom arteria carotis og andre fartøy i nakken er et slag. Imidlertid kan det oppstå symptomer som er forløperne for slag, disse er forbigående iskemiske angrep. Symptomer på forbigående iskemisk angrep varer vanligvis fra noen få minutter til en time:

 1. sløvhet, nedsatt hukommelse, følelse av nummenhet eller smerte, kløe og prikker i en halvdel av kroppen (for eksempel i arm eller ben);
 2. tap av kontroll over bevegelse av arm eller ben;
 3. tap av syn i ett øye.
 4. besvimelse;
 5. tap av evne til å artikulere tale.

Vanligvis går symptomer på forbigående iskemisk angrep gjennom helt etter 24 timer. Du bør imidlertid ikke ignorere dem. Fremveksten av forbigående angrep truer utviklingen av et slag i nær fremtid. Hvis du opplever noen av symptomene ovenfor, bør du umiddelbart kontakte en lege. Under dekning av disse symptomene, kan et slag også skjules. Hvis du har disse symptomene i flere timer, bør du ikke vente på en dag, da slag kan utvikle seg. Du bør umiddelbart søke hjelp fra en lege.

Årsaker til karoten arteriell aterosklerose

Årsaker til aterosklerose arteria carotis det samme som i aterosklerose hos andre arterier.

I sjeldne tilfeller årsaken til sykdommen arteria carotis karotidarterie-aneurysmer og fibro-muskulær dysplasi. Også øker diabetes risikoen for å utvikle aterosklerose arteria carotis.

Forebyggende vedlikehold av sykdommer i karotider

Heldigvis, på grunn av en rekke livsstilsendringer, kan du forhindre eller forsinke utviklingen av aterosklerotisk prosess i carotis. Pakken med forebyggende tiltak er som følger:

 1. slutte å røyke
 2. trene regelmessig
 3. observere en diett
 4. prøv å holde kroppsvekten nær ideen;
 5. Prøv å kontrollere også følgende faktorer som øker risikoen for å utvikle aterosklerose av karoten arterier: arteriell hypertensjon, diabetes mellitus, kolesterolnivå i blodet.

Diagnose av sykdommer i karoten arterier

Først av alt vil legen spørre deg om en rekke spørsmål angående helse, historie med utvikling av sykdommen og symptomene. Spesielt viktig er informasjon om røyking, periodiciteten av hodepine og arterielt trykk, det første utseendet av symptomer, hyppigheten av utseendet deres, varigheten. Ytterligere inspeksjon utføres.

Når du gjennomfører en undersøkelse, må legen utføre en auskultasjon arteria carotis med det formål å avsløre eddystrømmen, som er et tegn på innsnevring, spesielt med aterosklerose. Blodtrykk måles også.

En viktig metode for å diagnostisere aterosklerotiske lesjoner arteria carotis er en ultralyd Doppler studie av karoten arterier. Ultralydundersøkelse av skip - er en ikke-invasiv smertefri metode for forskning, essensen av dette ligger i det faktum at sensoren er anvendt ultrasoniske bølger med høy frekvens, blir ultralydbølger som reflekteres fra blodceller og blodårer som fanget sensoren og deretter konvertert til et bilde på datamaskinskjermen. Det er mulig å vurdere strukturen og blodstrømmen i et blodkar. Vanligvis etter en ultralyd Doppler-skanning, er karotisarteriesykdom diagnostisert og det kreves ingen andre studier. Men hvis legen mottar utilstrekkelig informasjon i denne studien, er følgende diagnostiske studier mulig:

 1. Beregnet tomografi eller CT angiografi. Når du utfører en datortomografi, oppnås bildet av strukturen av karoten arterier ved hjelp av røntgenstråler og radiopaque stoffer.
 2. Magnetisk resonansangiografi: MR-angiografi gjør det mulig å evaluere strukturen og blodstrømmen i blodkar når man påfører magnetfeltstråling. For å forbedre visualiseringen kan gadolinium injiseres.
 3. Angiografi er studien av blodstrøm i blodkar ved hjelp av røntgenstråler og injisert kontrastmiddel. Strukturen til arteriene kan ikke estimeres ved å utføre denne metoden uten innføring av radiopakkete stoffer. Med denne studien kan du få et bilde av arteriene med alle endringene i dem. Men tradisjonell karotisartiangiografi er forbundet med en risiko for traumatisering av aterosklerotisk plakk og utvikling av et forbigående iskemisk angrep eller hjerneslag. I forbindelse med dette er denne metoden for forskning ikke en metode for valg av diagnose av karotenis-sykdommen og brukes sjelden.

Behandling av sykdommer i karoten arterier

Behandlingsvolumet avhenger av alvorlighetsgraden av aterosklerotiske lesjoner, alvorlighetsgraden av symptomer og den generelle tilstanden av helsen din. Først av alt, hvis du oppdager aterosklerotiske lesjoner av karoten arterier, bør du følge anbefalingene for livsstilsendringer, og også ta foreskrevet farmakologiske preparater.

Hvis du har andre sykdommer eller du har hyppig svimmelhet, må du informere legen om dem. For eksempel, hvis du har diabetes mellitus, bør du alltid sjekke blodsukkernivået, mens hypertensjon skal opprettholde blodtrykk innenfor normale grenser. Alt dette oppnås med riktig medisinering. Hvis du røyker, bør du tenke på å slutte å røyke. Med økt kolesterolkonsentrasjon må du følge en diett, og legen din kan foreskrive medisiner som reduserer kolesterol i blodet (statiner).

 • Kirurgisk behandling. Identifisere alvorlige aterosklerotiske lesjoner i halspulsårene, så vel som for den hevet på grunn av dette slag eller kliniske manifestasjoner av forbigående iskemiske anfall, legen anbefaler at du kirurgi. Essensen av den kirurgiske behandling av aterosklerotisk vaskulær sykdom er at kirurgen fjerner den aterosklerotiske plakk, noe som fører til gjenopprettelse av årehulrommet. Valg av en bestemt metode for behandling avhenger av alvorlighetsgraden av lesjoner, og samtidig patologi statusen din. Spørsmålet om å anvende denne eller den nevnte metoden for kirurgisk behandling bestemmes kun av en lege. Det er to hovedmetoder for kirurgisk behandling av aterosklerotiske lesjoner av carotis: endarterectomi og stenting og ballong angioplastikk. Endarterektomi utføres under generell eller lokal anestesi. Et lite snitt er laget og en atherosklerotisk plakk ekstraheres. Etter endakrterektomi, kan du bli igjen på sykehuset i flere dager for å overvåke tilstanden din.
 • Angioplastikk og stenting. Ny og mindre invasiv metode for behandling av aterosklerotisk koronar er ballong angioplastikk og stenting. Denne prosedyren utføres under lokalbedøvelse. Å implementere gjennom en punktering i lysken i lårarterie kateter til området for skade halspulsåren, dette kateter levert til utstyr som kreves for angioplastikk og stenting. Når du introduserer kontrast ved hjelp av røntgenbilder, oppnås et bilde på skjermbildet. Også i denne studien, kan du identifisere plakk og bestemme graden av innsnevring av fartøyet. Ytterligere vanlig ballong som blåses opp og tømmes, og sikrer at restaureringen av fartøyet lumen. For å fikse fartøyets lumen i ønsket tilstand, blir stentimplantasjon noen ganger utført.

Hvordan å leve med en sykdom i karoten arterier

Hvis du er for tiden underdiagnostisert aterosklerotiske lesjoner av carotis arteriene er ikke kirurgisk behandling, må du nøyaktig utføre alle legens instruksjoner for konservativ behandling av aterosklerose (kosthold, røykeslutt, regelmessig mosjon, tar de anbefalte medisiner, blodtrykkskontroll, kolesterol og sukker blod). Viktige stoffer i behandling av aterosklerose er aspirin og statiner. Det er også nødvendig å gjennomgå regelmessig eksamen med sikte på rettidig bestemmelse av indikasjoner på kirurgisk behandling.

Symptomer og behandling av carotid blokkering

Hva er en karotidobstruksjon?

Blokkering av halspulsåren, også kalt stenose av halspulsåren, er en reduksjon i den indre overflaten av halspulsåren på grunn av dannelsen av en aterosklerotisk plakk. Med andre ord er blokkering av karoten arterien resultatet av å blokkere blodkaret i nakken på grunn av dannelsen av en plakett på veggene.

Søvnige arterier - disse er to store blodkar som passerer på hver side av nakken som bærer blod, oksygen og viktige næringsstoffer til hjernen. De avgrener seg fra aorta og stiger opp langs halsen. Det er gjennom halspulsårene at du kan føle pulsen fra hver side av nakken. Blokkering av disse arterier provoserer aterosklerose, vaskulær progressiv sykdom som er karakterisert ved dannelse på de indre veggene i arteriene av aterosklerotisk plakk som består av fettstoffer, kalsium, fibrin, cellerester og kolesterol. Denne sykdommen fører til en innsnevring av arteriene og forårsaker en tilstand som kalles karotidarteriesykdom.

Risiko for plugging av karoten arterien

Det skal bemerkes at blokkering av karoten arterien er en av hovedfaktorene som bidrar til slag. Dette skyldes det faktum at med tiden, når plakkene herdes og til slutt smalrer arterien, er strømmen av blod og oksygen til hjernen begrenset. Uten riktig mengde blod og oksygen begynner hjernens celler å dø. Dette fører til tap av funksjon og irreversibel skade på hjernen eller død av pasienten.

I visse tilfeller kan den dannede plakken løsne seg fra arterien, bevege seg langs blodbanen og sitte fast i en av hjernens kar. Dette kan provosere et forbigående iskemisk angrep. I denne forbindelse er det svært viktig å observere utseendet på symptomer på å plugge halspulsåren for å ta alle nødvendige tiltak før pasientens tilstand begynner å forverres.

Vanlige symptomer

Ved begynnelsen av blokkering av karoten arterien kan det ikke ledsages av noen symptomer. Hvis det er en signifikant akkumulering av plakk i arterien, men de har ingen signifikant effekt på blodstrømmen, blir det vanligvis ikke observert symptomer. En gradvis økning i akkumulering av plakk kan imidlertid føre til fullstendig blokkering av blodstrømmen og forårsake et forbigående iskemisk angrep eller hjerneslag.

I tilfelle av forbigående iskemisk angrep kan følgende symptomer oppstå:

 • Svakhet eller manglende evne til å bevege armer og ben
 • Forstyrrelser av bevissthet og svimmelhet
 • hodepine
 • besvimelse
 • Vanskelig, uklar tale
 • Tap av motorkoordinasjon
 • Plutselig og midlertidig nummenhet i ansiktet
 • Midlertidig tap av syn
 • Vanskelig svelging
 • En følelse av tingling i hendene, gi bort til andre deler av kroppen

Hvis en person får slag, i tillegg til disse symptomene, kan det også observeres tap av andre vitale kroppsfunksjoner, slik som å huske og tenkning, matinntak, urinlekkasje og kontrollere følelser.

diagnostikk

Hvis noen av disse symptomene oppstår, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp. Unntatt i tilfeller når det er et slag eller lammelser, de fleste leger stole på å sjekke pulsen med et stetoskop for å oppdage eventuelle uvanlige lyder som oppstår som blod overvinner hindringer. Etter at okklusjonsstedet er bestemt, for å detektere og bestemme mengden blod som strømmer gjennom arterien, utføres en dupleks-ultralyd. For å bestemme graden av stenose, brukes en annen diagnostisk test, kjent som cerebral angiografi. I arterien injiseres en spesiell kontrastmiddel (vanligvis blå eller svart), etterfulgt av en røntgenundersøkelse. Resultatene av denne studien viser, takket være kontrastmiddelet, den nøyaktige plasseringen og størrelsen på blokkeringen.

I tilfelle av et slag eller slag leger kan utføre slike tester som CT, tosidig skanning av carotis TRANSKRANIELT Doppler-ultralyd, MR, magnetisk resonans-angiografi, CT xenon forbedret, radionuklid gamma tomografi, cerebral angiografi, og positronemisjonstomografi og transesophageal ekkokardiografi.

Hvordan karotisarterie okklusjonen blir behandlet

Behandling av carotidblokkering avhenger av ulike faktorer, inkludert pasientens alder, helse og medisinske historie. Behandling vanligvis definerer eksisterende tegn og symptomer, graden av stenose og toleranse for ulike kirurgiske prosedyrer og medisiner, for eksempel normapulsa.org Generelt kan behandling av okklusjon av arteria carotis utføres i tre hovedretninger - medisiner, livsstilsendringer og kirurgi.

Endring i livsstil

I tillegg til alder og tilstedeværelse av blokkering av karoten arterien i en slektshistorie, er risikofaktorene for denne sykdommen høyt blodtrykk, høyt kolesterol i blodet og diabetes. Ytterligere forverring av tilstanden kan bidra til røyking, en diett rik på mettet fett, stillesittende livsstil og fedme. For å kontrollere dannelsen av aterosklerotiske plakk, bør du slutte å røyke og spise mat lavt i mettet fett og transfett. Det er viktig å opprettholde en normal vekt, holde seg til et sunt kosthold og trene regelmessig. For å effektivt redusere sannsynligheten for slag, må du overvåke blodtrykk og diabetes.

Legemiddeladministrasjon

Hvis arterien er blokkert av plaketter med mindre enn 60%, kan visse legemidler foreskrives for å forhindre dannelse av trombusarterier. Ofte brukes slike antiplatelet midler, klopidogrel og dipyridamol. Disse stoffene reduserer blodplasternes evne til å limes sammen og danne blodpropper i arteriene. For å redusere risikoen for blodpropper, antikoagulerende legemidler eller blodfortynnere, brukes.

Hvis høyt blodtrykk blir observert, kan antihypertensiva anbefales for kontrollen. Med en økt mengde fett i blodet, brukes antihyperlipidemiske legemidler som pravastatin og simvastatin. Det er kjent at disse stoffene reduserer tykkelsen av veggene i arteriene og øker deres lumen.

Kirurgiske behandlingsmetoder

Hvis aterosklerotiske plakker hindrer arterien med 70 prosent eller mer, eller hvis pasienten allerede har gjennomgått en mikrostroke, vurderes kirurgiske behandlingsmetoder. Ved tilstopping fra 50% til 69%, kan leger anbefale kirurgisk inngrep basert på pasientens alder og helsestatus.

Carotid angioplastikk med stenting

En nyere prosedyre for behandling av koagulering av karoten arterien er karotid angioplasti med stenting sammenlignet med endarterektomi. Som en minimal invasiv prosedyre involverer det å sette et kateter inn i halspulsåren gjennom et blodkar i lysken. Når kateteret er på plass, blir en liten ballong oppblåst i arterien, som åpner lumen, hvoretter en stent plasseres på okklusjonsstedet. En stent er et miniatyrnettet som holder arterien åpen. For å forhindre overføring av partikler av plaketter under prosedyren til andre deler av kroppen, bruker kirurgen et embolisk filter som fanger dem.

intimectomy

Dette er den standard kirurgiske prosedyren som brukes til å behandle blokkering av karoten arterien, der fettplakkene i den blir fjernet gjennom snittet på nakken. Etter å ha fått tilgang til arterien ved å kutte vev, klemmer kirurgen på arterien og åpner den i lengderetningen. Deretter utfører han fysisk fjerning av plaketten ved å skrape, og på slutten utvider han arterien med en diamantformet klaff og syker den.

Så, for å hindre en dødelig slag eller lammelser, bør overvåkes for fremveksten av symptomer på blokkering av halspulsåren, og umiddelbart utføre riktig behandling. For å unngå blokkering av karoten arterien er det viktig å beskytte helsen og opprettholde en god fysisk form. Unngå utseendet av denne sykdommen er i stor grad bidra til tiltak som å unngå alkohol og tobakk, overholdelse av en diett lav på fett og kolesterol, samt regelmessig mosjon.

Aterosklerose av karene i halsen av karoten arterier

Artikler> Hjerte og blodårer

ATHEROSKLEROS AV VASCULAR BRAINS

HVORDAN BRUKER BEHOVSRINGEN I HOVEDEN?

En person har to karotisarterier og to vertebrale arterier, plassert på nakken (høyre og venstre). Disse blodkarene bringer blod til hjernen og ansiktet, og blodtilførselen gjennom halspulsåren overskrider normalt blodtilførselen gjennom vertebrale arterier. Normalt er arteriene glatte og løse. Årsaken til de fleste sykdommer på blodstrømmen er aterosklerose (aterotrombose) som fører til avsetning av kolesterol i karveggen og dannelsen av såkalt plakk eller trombe, innsnevring eller okkludere karet (stenose eller okklusjon av karotidarteriene). Med økt trykk kan plakk eller fragmenter av dem løsnes fra veggene i arteriene. De blir båret bort med blodstrøm og tette blodkarene i hjernen som et resultat av blodtilførselen til hjernen. I dette tilfellet utvikler iskemisk slagtilfelle. Hvis plakkene forstyrrer blodstrømmen i små arterier, kalles det et forbigående iskemisk angrep (eller mikroslag). Forløpende iskemiske angrep er ofte et truende signal om at pasienten har stor risiko for slag og krever umiddelbar behandling. En annen patologi - kinking av halspulsåren, det vil si dannelse av løkker og svinger som følge av medfødte lidelser eller lenge eksisterende hypertensjon (høyt blodtrykk). På grunn av den utprøvde bøyningen, reduseres blodtilførselen til hjernen og det kan oppstå et slag.

Det antas at med innsnevring av arterien lumen med mer enn 60%, øker sannsynligheten for stroke dramatisk.

Cerebral atherosclerosis utvikler seg særlig raskt: hos røykere hos pasienter med diabetes mellitus hos pasienter med høyt blodtrykk i pasienter med forhøyede kolesterolnivåer i pasienter med fedme

Følgelig er forebygging av aterosklerose av hjerneskap og hjernesirkulasjonsforstyrrelser eliminering av disse risikofaktorene, livsstilsendringer.

Risikoen er redusert: vanlig trening ved å observere et kolesterolfritt kosthold, redusere overflødig vekt, gi opp å røyke

I tillegg er alle personer over 45 år anbefalt bruk av aspirin som et middel til å redusere blodpropp og forhindre dannelse av trombi i karrets lumen. I nærvær av diabetes og / eller hypertensjon er riktig og regelmessig behandling av disse sykdommene nødvendig.

Det skal være kjent at aterosklerose (aterotrombose) er en systemisk sykdom, og derfor blir plakk ikke bare dannet i hjernens kar, men også:

- i benens arterier, så det er smerte i bena (i kalvemuskulaturen) når man går

- i hjertets kar med utseende av tegn på angina, opp til utvikling av hjerteinfarkt, når trombose av kranspulsårene som foder hjertemuskelen, fører til dens død. Ofte er pasienten dominert av nederlaget til et hvilket som helst område med tilhørende symptomatologi.

Hva kan hende hvis du ikke behandler?

Endringer i karotidarteriene ofte føre til akutt slag (cerebrovaskulær ulykke eller slag) som er ledsaget av en rekke av motoriske og sensoriske forstyrrelser, inntil lammelse, taleforstyrrelser. I 40% av tilfellene fører stroke til døden til en person. Karotidarteriene kan være en lang tid for å manifestere noen symptomer, men noen pasienter har forløpere til slag: forbigående nummenhet, svakhet av armer og / eller ben, forbigående eller varig blindhet i ett øye, tap av hukommelse, være svimmelhet, etc. Ofte er dette et varselsignal som indikerer at et angrep kan skje i nær fremtid, og det er et signal til begynnelsen av behandlingen! Men i 70% av tilfellene av hjerneslag utvikler uten forløpere.

HVORDAN ER ØNSKET NØDVENDIG?

Vanligvis er ultralyds dupleksskanning av nesekarene tilstrekkelig til å detektere en plakett i halspulsåren. Denne absolutt sikre metoden lar deg nøyaktig bestemme tilstedeværelsen av aterosklerotisk plakk, graden av innsnevring av karoten arterien. Ultralyd transcranial dopplerografi brukes til å evaluere intrakranielle kar. Disse undersøkelsesmetodene bidrar til å bestemme nivået og graden av forstyrrelse av blodstrømmen i nakke- og hodens fartøy, hastigheten på blodstrømmen, tilstedeværelsen av plakk, uttalte krympearmer og noen andre parametere i cerebral sirkulasjon.

Også brukes for diagnostisk datamaskinstyrt tomografi, magnetisk resonansbilleddannelse, radiokontrast angiografi, eventuelt ytterligere evaluert hjertefunksjonen (ekkokardiografi, EKG-overvåkning, blodtrykksmåling).

Mer informasjon om undersøkelsesmetoder og mulighet for undersøkelse finnes på vår hjemmeside på: http://ngb1.ru/functional.html eller ved å kontakte FUNKSJONSDISAGNOSTIKK-avdelingen.

Hvordan behandler du sykdommen?

Dessverre, så langt er det ingen stoffer som kan "oppløse" eller eliminere plakk i karene. Noen stoffer, for eksempel aspirin, statiner, etc. kan bare stoppe veksten. Også, det er ingen måte å rette buggen av halspulsåren ved hjelp av medisiner. Derfor er den viktigste og eneste metoden for behandling av innsnevring av karoten arterier eller deres tortuositet kirurgi.

HVAD ER DE OPERATIVE BEHANDLINGSMETODER?

Avhengig av lokaliseringen og omfanget av innsnevring eller lukking av blod lumen følgende alternativer er tilgjengelige for behandling: CEA - fjerning av den indre del av blodåreveggen med plakk og blodpropper, utretting av krympingen under åpen kirurgi transluminal ballongangioplasti og stenting av arteria carotis - endovaskulær behandling - dilatasjon (dilatasjon av det innsnevrede karet) ved bruk av ballonkateter. I lumen vasokonstriksjon tynn tråd struktur er montert i en sylinder, som spiller rollen av rammen - stenten, hindrer gjensidig innsnevring av fartøyet. Stenten er vanligvis satt inn i en pre-dilated arterie.

Målet med begge inngrep er å forebygge hjerneslag som følge av den okklusive lesjonen av den ekstrakranielle karotisarterien. Stenting er en mindre kompleks og traumatisk måte å nå dette målet på.

Carotid stenting er ikke anbefalt: alvorlige samtidige sykdommer i hjerte eller lunger, alvorlige brudd på hjerterytmen legemiddelallergier som brukes under fremgangsmåten, en hjerneblødning i løpet av de siste 2 månedene, fullstendig blokkering av halspulsåren, det andre omfattende blokkering av halspulsåren

Øke risikoen for komplikasjoner under karotid stenting: høyt blodtrykk forkalkning (impregnering kalk), og stor i lengdebegrensning av halspuls skarpe bøyninger eller andre anatomiske trekk, noe som fører til vanskeligheter stent staging plaques betydelig størrelse eller arteriosklerose av aorta i området for begynnelsen av karotidarteriene samtidig blokkering arterier av fartøyene i hender og / eller føtter over 80 år

Indikasjoner for oppførsel og utvelgelse av en bestemt operasjon, med hensyn til kontraindikasjoner, er risikoen for komplikasjoner ved kirurgi bestemt av angiokirurg.

I nærvær av kontraindikasjoner til kirurgi, er det nødvendig med regelmessig medisinsk tilsyn, kontroll av blodtrykk, kolesterol og sukker i blodprøver, gjennomføring av alle behandlingsanbefalinger, inkludert sammenhengende sykdommer.

Institutt for funksjonsdiagnostikk

404 ikke funnet

Du kom til denne siden av nettstedet vårt fordi adressen til siden du spesifiserte i nettleseren fører til en ikke-eksisterende side. Det er mulig:

 • du har gjort en feil når du skriver inn sidens adresse på nettstedet vårt,
 • Lenken du kom hit, inneholder en feil eller
 • Siden har blitt slettet eller flyttet til et annet sted av nettstedadministratoren.

Prøv å finne informasjonen du trenger, guidet av menyen, fra startsiden på nettstedet.

Du kan også se hele listen over seksjoner på nettstedskartet.

Noe kan bli funnet ved å søke på nettstedet.

Og jeg røvet meg selv rundt på siden. Jeg kan ta feil, men jeg tror at en passende side kan være her:

Fortell meg om den akutte stenosen i strupehodet er farlig, beskriv kort hvilken type stenose av strupehode, takk på forhånd.

Diagnose og behandling av arteriell stenose

Stenose er et medisinsk begrep som brukes til å beskrive innsnevring av blodkar. Oftest er det forårsaket av utvikling av aterosklerose inne i arteriene - fartøy som bærer blod fra hjertet til organene.

Aterosklerose er en patologisk prosess, noe som forårsaker fett, kolesterol, kalsium og andre stoffer som dannes på arteriene, som danner atheromatøse plakk. Samtidig tetter veggene i arteriene og taper elastisitet, noe som resulterer i at deres lumen blir smalere og forhindrer blodsirkulasjonen i blodet.

Andre mindre vanlige årsaker til unormal innsnevring av blodårene er:

 • medfødte vaskulære defekter;
 • diabetes;
 • vaskulitt;
 • stratifisering av blodkarets vegg;
 • strålebehandling;
 • infeksjon;
 • inflammasjon;
 • patologiske neoplasmer (godartet og ondartet).

Hvem er berørt av sykdommen?

Faktorer som øker sannsynligheten for denne sykdommen inkluderer:

 • arvelighet;
 • vektig;
 • diabetes;
 • utilstrekkelig fysisk aktivitet
 • hypertensjon.

Stenose av hjernen

Dette er en alvorlig tilstand forårsaket av en innsnevring av hjernens arterier, der blodstrømmen til bestemte områder av hjernen er begrenset. Intrakranial stenose står for ca 10% av slag per år. I tillegg, hvis pasienten ikke har fått riktig behandling, har han høy risiko for tilbakefallende slag.

symptomer

Symptomene på sykdommen er forbigående iskemisk angrep (TIA) eller hjerneslag.

Symptomer på et slag inkluderer:

 • alvorlig svakhet, følelsesløshet eller muskelforlamning på den ene siden av ansiktet, øvre eller nedre lemmer;
 • utseendet på slurred tale;
 • brudd på gang, koordinering, balanse;
 • Utseendet til en skarp hodepine.

Symptomer på TIA og slag er lik. Med et forbigående iskemisk angrep stopper blodstrømmen til hjernen midlertidig. På dette punktet har en person tegn på et slag. Etter at intrakraniell blodtilførsel er gjenopprettet, går personen helt tilbake til normal. Likevel er TIA den første forløperen til et slag, som ikke bør legges uten oppmerksomhet.

diagnostikk

Diagnosen begynner med analyse av symptomer, samling av anamnese og fysisk undersøkelse av pasienten. For å bestemme lokaliseringen av innsnevring av lumen av de intrakranielle arteriene, blir følgende diagnostiske avbildningsmetoder brukt:

 • CT angiografi - hjelper til med å få detaljert bilde av vaskulærsengen ved hjelp av introduksjon av røntgenkontrastmiddel og datortomografi.
 • Magnetic resonance imaging utføres også ved hjelp av røntgenkontrast substans. Denne metoden for diagnostisk bildebehandling bidrar til å identifisere slike patologier som arterielle misdannelser og patologiske neoplasmer.
 • Angiogram er en minimalt invasiv test der en røntgenkontrastmiddel injiseres i et arterisk fartøy i lyskeområdet. Metoden gjør det mulig å visualisere i detalj hjernens venøse og arterielle nett.
 • Transcranial ultralyddopplerografi er en rask teknikk for å vurdere graden av hjernecirkulasjon.
 • Perfusjondatatomografi er en teknikk for å måle blodstrømmen i hjernekarbeiden ved å introdusere en røntgenkontrast substans. Det utføres innenfor rammen av pre-operativ planlegging. Hjelper med å bestemme hvilke deler av hjernen som er mest utsatt for slag.

Behandling av stenose av intrakranielle kar

Konservativ behandling involverer bruk av antiplatelet og antikoagulant medisiner, for eksempel warfarin, coumadin og aspirin, samt kontroll av hypertensjon, blodkolesterolnivå og sukkernivå hos diabetespasienter.

Kirurgisk korreksjon av intrakraniell stenose kan utføres ved en av følgende metoder:

 • Ballongangioplastikk / stenting er en minimal invasiv endovaskulær prosedyre, hvis formål er å klemme plakkene og øke lumen i arterien. Operasjonen utføres ved hjelp av et lite fleksibelt kateter, som settes inn i lårbenet og beveger seg forsiktig til stedet for lokalisering av stenose. Etter at kateteret har nådd innsnevringsområdet, svulmer en liten luftballong ved sin ende, og presser plakken til veggen av fartøyet. Når lumen er åpen, blir ballongen trukket tilbake, og en fleksibel stent er implantert på plass, noe som holder lommen åpen. Angioplastikk anbefales for pasienter som har en stenose på mer enn 70%, samt vanlige forbigående iskemiske angrep eller hjerneslagssymptomer, til tross for medisinsk behandling.
 • Bypassen til cerebral arterien er et kirurgisk inngrep som tar sikte på å omdirigere blodstrømmen rundt platene som blokkerer blodkaret. Gjennomføring av denne operasjonen krever å åpne skallen. For å opprette en bypass brukes pasientens sunne arterier.

Unormal innsnevring av karene i nakken (karotidstenose)

Stenose av neskekarene er en patologisk tilstand som er preget av at blodkarene i blodet fôres i hjernen. Ofte påvirker sykdommen halsårene, mens venene sjelden blir påvirket. Den vanligste og farligste patologien til halsens kar er okklusjonen av karoten arterien.

symptomer

Symptomer på stenose av neskekarene ligner de av innsnevring av intrakranielle vener og arterier, fordi i dette tilfellet er også hjerneblodforsyningen forstyrret. Som med intrakraniell stenose er aterosklerose hovedårsaken til innsnevring av karene i nakken. De viktigste risikofaktorene er forhøyet kolesterol, diabetes, røyking, hypertensjon, fedme.

diagnostikk

Diagnostikk av stenose av nesenes fartøy begynner med muntlig spørreundersøkelse av pasienten, innsamling av anamnese og fysisk undersøkelse. For å identifisere innsnevring av halsens kar, brukes følgende metoder for diagnostisk avbildning:

 • Ultralyd doplerografi av karene i nakken;
 • Carotisarteri-angiografi;
 • Magnetisk resonans angiografi;
 • CT angiografi.

Behandling av karotidstenose

For å forhindre fremdriften av innsnevring eller okklusjon av veggene i nakkens kar, bør følgende anbefalinger følges:

 • Nekter å røyke
 • Kontroller nivået av kolesterol, hypertensjon, samt nivået av sukker (i diabetes mellitus);
 • Opprettholde normal vekt
 • Opprettholde fysisk aktivitet.

Medisinsk behandling av karotidstenose antyder:

 • Inntak av antiplatelet narkotika som aspirin, plavix, dipyridamol, etc.;
 • Inntak av antikoagulantia, slik som warfarin.

Med alvorlig stenose av karoten arterier, som øker risikoen for slag, øker pasienten kirurgisk behandling.

For å korrigere innsnevring av luminale arterier utføres følgende operasjoner:

 • Carotid endarterektomi er den mest utførte metoden for kirurgisk behandling. I løpet av operasjonen utfører kirurgen et kutt i den regionen av karoten arterien, hvor resultatene av diagnosen er stenose. Han fjerner deretter den aterosklerotiske plakk eller trombus og suturer arterien og bløtvevet. Carotid endarterektomi anbefales for pasienter med en stenose på 50-60%.
 • Carotid angioplastikk / stenting - operasjonen utføres på nøyaktig samme måte som angioplastikk av intrakranielle kar: deres diameter økes ved innføring av et kateter og fyller ballongen med luft. Deretter er stenten installert på forstørret lumen, som bidrar til å holde veggene på fartøyene i åpen tilstand.

Stenose av de perifere arteriene i nedre ekstremiteter

Stenose av beinene i beina er en patologisk tilstand preget av å begrense eller okkludere arteriene i underbenet, noe som er normalt for blodstrømmen i bena. Den vanligste årsaken til innsnevring av perifere arterier er atherosklerose. Atheromatøse plakk dekker fartøyet, noe som forårsaker oksygen sult i muskler og vev i nedre lemmer.

symptomer

Ca 20% av pasientene med mild form av stenose av arteriene i underekstremitetene opplever ikke noen symptomer, symptomene på en mer alvorlig form for sykdommen inkluderer:

 • intermitterende claudication (smerte, spasmer, følelsesløshet i muskler på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel);
 • Lang uten sår eller sår på huden på underdelene;
 • en merkbar forandring i farge på huden på underdelene (blueness, blek eller tvert imot rødhet), samt temperaturen (beina kan være for varmt eller for kaldt sammenlignet med andre deler av kroppen);
 • reduksjon av hårvekst på de berørte lemmer.

diagnostikk

Påvisning av stenose i nedre ekstremiteter begynner med evaluering av symptomer, pasientens generelle fysiske tilstand og innsamling av anamnese.

De påfølgende trinnene i studien inkluderer:

 • Måling av puls - vaskulær kirurg utfører en primær evaluering av sirkulasjonen i nedre lemmer.
 • Måling av blodtrykk ved hjelp av ultralydsdoppler - en komparativ måling av blodtrykket i øvre og nedre ekstremitet for å oppdage brudd på arteriell blodstrøm.
 • Tosidig skanning av perifere arterier er ultralyd, noe som bidrar til å oppdage innsnevring eller okklusjon av fartøyet. Ofte utført som en del av preoperativ diagnose.
 • CT angiografi er visualiseringen av det vaskulære nettverket av nedre ekstremiteter ved å introdusere en røntgenkontrast substans og etterfølgende skanning på en spiral tomografi.
 • Angiografi er studien av den vaskulære sengen i underlivet ved å introdusere en røntgenkontrast substans. Metoden tillater nøyaktig å bestemme området for innsnevring av arterien og å vurdere tilstanden over og under stedet for ødeleggelsen.

Behandling av stenose av de perifere arteriene i nedre ekstremiteter

Tradisjonell behandling er å kontrollere hypertensjon, blod kolesterol nivå og sukker nivåer hos diabetikere. Narkotikabehandling innebærer å ta antiplatelet narkotika og antikoagulantia. I alvorlige tilfeller av arteriell sykdom i nedre lemmer, er kirurgisk behandling brukt.

Som i tilfeller av karotidstenosebehandling, utføres en unormal innsnevring av arteriene i nedre ekstremiteter ved hjelp av angioplastikk / stentemetoder, samt gjennom åpen kirurgi.

Les Mer Om Fartøyene