Vaskulitt: Alt om symptomer, diagnose og behandling av sykdommen

Inflammasjon av veggene i karene eller vaskulitt er et ganske vanlig fenomen. Lider denne typen inflammatorisk prosess oftere folk som har krysset 35-årig mark.

Klassifiseringen av vaskulitt er imidlertid ganske omfattende, og årsakene til forekomsten deres er fortsatt et mysterium.

Grunnleggende informasjon om sykdommen

Det antas at vaskulitt oppstår fra den uspesifikke responsen til immunitet mot vevene i blodkarets vegger.

Immunceller gir et signal til makrofager og hvite blodlegemer for å angripe en "fremmed" del av sirkulasjonssystemet. Under virkningen av disse cellene tynner fartøyets vegg, i det begynner døden av en del av vevet. På grunn av dette kan både små og store blødninger forekomme.

På overflaten av huden er det også manifestasjoner av allergisk reaksjon og dysfunksjon av deler av karene. Dette manifesteres av rødhet, kløe og forverring av kroppen, blodtilførselen er ødelagt.

Typer av vaskulitt

I hjertet av enheten for betennelse i karene på undergrupper er flere faktorer:

 • Lokalisering av patologi;
 • Årsakene til sykdommen;
 • Areal av vaskulær lesjon.

Lokalisering av patologi innebærer dens storhet og plassering. Så kan betennelsen i karene være lokal og generell.

Med et lite område av lesjonen (segmentvisning) blir ett eller flere fartøy i et bestemt område av sirkulasjonssystemet (hjerne, øyne, ben, nyrer) betent. De er delt inn i:

 • Arteritt (kjærlighet av arterier, for eksempel koronararterier);
 • Flebitt (med vener, spesielt bena);
 • Kapillaritt (betennelse i små kar, for eksempel i øynene).

Men det er også en systemisk vaskulitt som påvirker hele sirkulasjonssystemet.

For den første årsaken er vaskulitt primær og sekundær. I det første tilfellet fører betennelse i karene til etterfølgende sykdommer (nephritis, hjerneslag, synshemming, intermittent claudicering av bena, etc.).

Og sekundær vaskulitt er en av manifestasjonene av tidligere eksisterende sykdommer (noen virale og smittsomme sykdommer, traumatiske effekter, samt alvorlig overoppheting eller hypotermi).

Nylig leste jeg en artikkel som forteller om den naturlige kremet "Bee Savior Chestnut" for behandling av åreknuter og rensing av blodkar fra blodpropper. Med denne krem ​​er det alltid mulig å kurere åreknuter, for å eliminere smerte, forbedre blodsirkulasjonen, forbedre årenes tone, raskt gjenopprette karossens vegger, rengjør og gjenopprett åreknuter hjemme.

Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men bestemte meg for å sjekke og bestilte en pakke. Jeg la merke til en forandring i en uke: smerten var borte, beina mine stoppet summende og hevelse, og i 2 uker begynte de venetiske kjeglene å synke. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel.

Veggene til fartøyene består av tre lag. Og den inflammatoriske prosessen på ett eller alle steder er delt inn i:

 1. Endovaskulær. I dette tilfellet er den inflammatoriske prosessen kun tilstede på det indre laget.
 2. Mezovaskulit. I dette tilfellet ble medianlaget påvirket.
 3. Perivaskulær. Patologien ligger i de øvre lagene på veggen.
 4. Panangiitis. Denne typen vaskulitt anses å være den mest alvorlige, siden alle vev i vaskulærveggen er utsatt for betennelse.

Det er også typer vaskulitt, som er vanligst hos visse humane grupper (Takayasu sykdom, etc.).

Symptomatik, diagnose, behandling og konsekvenser

Det kliniske bildet for ulike typer vaskulitt er helt forskjellig.

Med betennelse i hjernens og hjernens sirkulasjonssystem er det mulig å manifestere i form av:

 • hodepine av forskjellig disposisjon;
 • nedsatt syn eller delvis blindhet;
 • slag;
 • blødninger.

Når beinene på beina påvirkes:

For behandling av åreknuter og rensing av blodårer fra THROMBOV anbefaler Elena Malysheva en ny metode basert på kremen av åreknuter. Den består av 8 nyttige medisinske planter, som har ekstremt høy effektivitet ved behandling av åreknuter. I dette tilfellet brukes bare naturlige ingredienser, ingen kjemi og hormoner!

 • maroon eller lyse rødt utslett (med betennelse i overflatebeholdere);
 • Milky-hvit hudfarging (med dyp venesvaskulitt);
 • kramper;
 • følelse av å brenne og kløe;
 • hevelse;
 • smerter i ledd og muskler.

Hvis nyrebeinene er betent, ser utseendet til:

 • jade;
 • infarkt av nyrene;
 • smerte i nedre rygg.

I patologien til tarmsystemet er det abdominale smerter og sårformede formasjoner i munnhulen.

Mange av våre lesere for behandling av varicose bruker aktivt den kjente metoden basert på naturlige ingredienser, oppdaget av Elena Malysheva. Vi anbefaler deg å lese det.

For de fleste vaskulitter er hud manifestasjoner karakteristiske, en økning i kroppens generelle temperatur, en smerte i ledd og muskler. Ofte er det systemisk vaskulitt manifestert på beina, da karene i underekstremiteter er utsatt for store belastninger.

diagnostikk

Detektere vaskulitt er ekstremt vanskelig på grunn av symptomene på nederlag av et organ. Og da er det feil for en annen sykdom (bronkial astma, leddgikt, otitis, etc.).

For den mest nøyaktige diagnosen etter en detaljert historie (klager, sykdommer, betennelsessaker tidligere i denne pasienten eller hans slektninger), vil legen tilby en rekke tilleggsstudier.

For generell analyse blir studien av venøst ​​blod brukt til å oppdage nivået av leukocytter og immunceller. Maskinvare diagnostiske metoder er:

 • Angiografi. Ved hjelp av denne studien kan man vurdere tilstanden til det vaskulære systemet i et bestemt område. Gjøre angiografi, introdusere i pasientens blod en spesiell væske som på røntgenstråler lar deg tydelig se blodårene;
 • Ultralyd med bruk av en Doppler sensor. Basert på resultatene av undersøkelsen, er det mulig å bedømme hastigheten og styrken av blodstrømmen i det berørte området;
 • MR. Computer lagret visualisering av sirkulasjonssystemet og kroppsvevene gjør at legen kan se ikke bare tilstanden til karene, men også rundt vev og organer.

Tidlig diagnose av sykdommen kan delvis eller helt stoppe sykdommen.

behandling

Med mild og moderat alvorlighetsgrad kan betennelse i karene behandles med en enkel bruk av medisiner.

Den viktigste behandlingsmetoden innebærer utnevnelse av:

 • anti-inflammatoriske stoffer;
 • legemidler med antitrombotisk effekt;
 • narkotika for å redusere blodviskositeten;
 • immunosuppressive midler (for å redusere immunresponsen mot eget vev).

Alle legemidler velges avhengig av pasientens generelle tilstand og graden av betennelse. I infeksjonssykdommen er det tilrådelig å bruke antibiotika. Hvis vaskulitt påvirket de øvre subkutane kar, anbefales en topisk påføring av salver basert på heparin og troxevasin.

I særlig alvorlige tilfeller er kirurgisk inngrep mulig for å fjerne de skadede områdene.

I tillegg til å konsultere reumatolog, må du besøke en smal spesialist. Dette er gjort for å vurdere hvor mye organet, hvis blodtilførsel ble forstyrret på grunn av vaskulitt, klarte å lide.

Konsekvensene av passivitet

Hvis du ignorerer tegn på betennelse i blodårene, kan konsekvensene av sykdommen være irreversibel.

Så, ubegrenset begynnelse eller totalt fravær av behandling kan føre til:

 • slag;
 • blindhet (oftest midlertidig);
 • hjernesykdommer;
 • inflammatoriske prosesser av nyrene og til og med nyreinfarkt;
 • gjennombrudd tarmvegg;
 • ruptur av blodkar;
 • oksygen sult av indre organer og vev.

Ved eventuelle ubehagelige opplevelser i ledd og karsystem er det nødvendig å ta kontakt med lege-reumatologen.

Det finnes ingen spesielle metoder for å forebygge vaskulær betennelse, i tillegg til å observere reglene for en sunn livsstil. Årsakene til vaskulitt er ukjent, og ikke-behandling truer med alvorlige komplikasjoner, men behandlingen startet i tide kan helt avlaste en person fra denne sykdommen.

Gjennomgang av vaskulitt: hva er det, årsakene, symptomene og behandlingen

Fra denne artikkelen vil du lære: Karakteristisk for vaskulitt, hva slags sykdom, og hvordan å behandle den. Typer av patologi, behandlingsmetoder.

Vaskulitt - hva er det? Dette er en gruppe sykdommer ledsaget av betennelse og påfølgende nekrose (nekrose) i vaskulærveggen. Denne gruppen av patologier fører til en betydelig forverring av blodsirkulasjonen i vevet rundt karet. Ulike former for disse plager har både karakteristiske og generelle symptomer (feber, vekttap, ikke-ekstruderende utslett, leddsmerter). I fravær av behandling kan primærfokus spredes og forårsake skade på andre vev eller organer. Derefter kan sykdommen føre til uførhet og til og med dødenes begynnelse.

Mens vaskulitt fortsatt er dårlig forstått, og eksperter ikke har kommet til en felles mening om årsakene til og mekanismene for betennelse, klassifikasjon og taktikk for terapi. Nå er denne sykdommen tilskrives systemiske bindevevssykdommer, og behandlingen foregår av reumatologer. Om nødvendig kan smittsomme sykdommer og dermatologi brukes til terapi.

Ifølge statistikk er vaskulitt like ofte rammet av både menn og kvinner, og oftest oppdages de hos barn og eldre. Hvert år øker antallet slike reumatologer, og eksperter mener at denne økningen i forekomsten er forbundet med ukontrollert inntak av immunstimulerende midler og miljøforringelse.

Typer av vaskulitt

En slik sykdom, som vaskulitt, er klassifisert i henhold til forskjellige parametere.

Grunnårsaken er følgende to former for sykdommen:

 1. Primær - Veggmasse tap er forårsaket av uforklarlige årsaker, det er antakelig fremkalt av funksjonsfeil i immunsystemet.
 2. Sekundær - tap av karveggen er en reaksjon på infeksjon (tuberkulose, hepatitt, syfilis), systemiske lesjoner (kollagen, systemisk lupus erythematosus, reaktiv artritt), sarkoidose, kreft svellet parasittangrep eller kjemikalier.

Sværheten i strømmen av vaskulitt kan være:

 • lys grad - manifesteres bare neobyloj et utslett og ikke forårsaker forverring av generell eller felles status;
 • moderat - pasienten har en kraftig utslett, ledsmerter, blod i urinen, og den generelle tilstanden er moderat alvorlig (tap av appetitt, svakhet);
 • alvorlig - pasienten har et kraftig utslett, signifikante brudd i organene og leddene, lunge- og tarmblødning, utvikle nyresvikt, og den generelle tilstanden er alvorlig.

Avhengig av type betente kar, er følgende former for vaskulitt skilt:

 • kapillær - betent kapillærvegger;
 • arteriolitis - arteriolære vegger er betent;
 • arteritt - arterielle vegger er betent;
 • flebitt - venøse vegger er betent.

Avhengig av plasseringen av de berørte fartøyene, utmerker seg disse former og varianter av vaskulitt:

Giant celle temporal arteritt

Herslag av huden - kutan leukocytematøs angiitt, ​​nodulær periarteritt, kutan arteritt

Felles skade - hemorragisk vaskulitt

Hjerteslag - isolert aorta

Generelle symptomer

Symptomer på vaskulitt er ekstremt varierte, og det mest karakteristiske tegn på disse plager er utslett på huden. Graden av alvorlighetsgrad av tegn på sykdommen og pasientens generelle tilstand avhenger i stor grad av form og type vaskulitt. I alvorlige tilfeller og i fravær av behandling, kan sykdommen bli årsaken til funksjonshemning eller utbruddet av et dødelig utfall.

Tegn på hudutslett i vaskulitt kan varieres, men mange av dem gjør det mulig å skille denne sykdommen fra andre:

 • Utseendet på utslett er ofte forbundet med en overført infeksjon;
 • Utslippet ser ut mot bakgrunnen av allergi, systemisk, autoimmun eller reumatisk sykdom;
 • Utslett er relativt symmetrisk;
 • de første elementene i utbruddene vises på beina (vanligvis i shinens område);
 • Elementer av utslett er predisponert for blødning, ødem og nekrose;
 • Utsløpet er ofte representert av forskjellige elementer som endrer farge, størrelse og form over tid.

Hos pasienter med vaskulitt kan disse typer utslett oppdages:

 1. Flekker. De er røde eller rosa, ikke overstiger elementene i utslett over hudnivået. Forårsaget av blodstrømmen som respons på betennelse.
 2. Hemorragisk purpura. Elementer av utslett forekommer med betydelig skade på fartøyets vegg og blødning. Utslettene kan lignes på flekker eller telangiectasier av krystallklart farge. Dimensjonene til elementene med ujevne konturer kan nå 3-10 mm. Etter en stund blir utslettene blå, og deretter får du en gulaktig nyanse. Etter å ha presset forsvinner utslettet ikke.
 3. Urticaria. Slike utslett er provosert av en allergisk reaksjon og ledsages av brennende, prikkende og kløe. Det manifesterer seg i form av rosa eller røde bobler med uregelmessige konturer.
 4. Subkutane noder. Slike elementer i utslett er forårsaket av ukontrollert vekst av bindevev og epidermier. De er hevet halvcirkelformede eller flate knuter. Størrelsen kan variere fra noen få millimeter til 1-2 cm. De er smertefulle, og til slutt kan et nekroseområde vises i senteret på grunn av et betydelig brudd på blodsirkulasjonen. Deretter blir huden i dette nodemiddelsortet svart og begynner å rive bort.
 5. Bubbles. Brudd på permeabilitet av vaskulære vegger på det bestemte stedet i en blodkanal fører til en utgang av en flytende del av et blod under en hud. Bobler større enn 5 mm vises på slike steder. De er fylt med gjennomsiktig innhold, der blodinneslutninger kan være til stede.
 6. Sår og erosjon. De subkutane noder som danner i vaskulitt, disintegrerer med tiden, og erosjoner (overfladiske skader) eller dypere huddefekter - sår-forekommer i deres sted. Når de blir smittet, kan de bli nagged.

rus

Vaskulitt ledsages av sirkulasjonsforstyrrelser, som fører til dannelse av toksiner, forgiftning av kroppen og endring av metabolisme. Disse prosessene fører til at pasienten har følgende symptomer:

 • redusert toleranse for fysisk aktivitet og svakhet;
 • forringelse av appetitt og vekttap (opptil 0,3-1 kg hver måned);
 • hyppig døsighet
 • hodepine (graden av intensitet avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen);
 • økning i temperatur til 37,5-40 grader (avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen).

Nervesystemet

Effektene av toksiner og skade på nervesystemet forårsaket av sirkulasjons- og blødningsforstyrrelser i vaskulitt forårsaker følgende symptomer:

 • skarpe endringer i den psyko-statiske tilstanden;
 • Anfall og kramper;
 • muskel svakhet, ufullstendig lammelse av armer og ben,
 • endringer i følsomhet (oftere av typen "sokker" og "hansker" - det vil si i disse områdene av kroppen);
 • Blødninger i hjernen, som fører til utvikling av hemorragisk hjerneslag.

Visuelle forstyrrelser

Utilstrekkelig blodtilførsel til vaskulitt og fôring av de visuelle organene kan forårsake en- eller tosidig lesjon:

 • stadig progressiv forverring av synet (opp til fullstendig blindhet);
 • puffiness og rødhet i øyet;
 • følelse av vanskeligheter i bevegelsen av øyeeballet;
 • fremspring i øyet.

Skade på luftveiene

Tilstedeværelsen av en inflammatorisk reaksjon og et brudd på permeabiliteten av vaskulære vegger i vaskulitt fører til hevelse og betennelse i ulike deler av luftveiene. Som et resultat kan følgende sykdommer i luftveiene utvikles:

 1. Langvarig rennende nese.
 2. Langvarig bihulebetennelse og bihulebetennelse.
 3. Ødeleggelse av bonyveggene i den maksillære bihule eller neseseptum.
 4. Langvarig bronkitt med astmatisk komponent.
 5. Bronkial astma.
 6. Pleuritt.
 7. Lungebetennelse.
 8. Bronchoektatisk sykdom.

Ved brudd på veggene på fartøyene utvikler pasienten broncho-lungeblødninger av forskjellig intensitet.

Nyreskade

Mange varianter av vaskulitt fører til nedsatt ernæring og nyrefunksjon. I første omgang viser pasienten tegn på en reduksjon av funksjonen, manifestert av følgende symptomer:

 • lav ryggsmerter;
 • feber,
 • hevelse;
 • reduksjon i volumet av utskilt urin;
 • protein og blod i urinen.

Deretter blir krenkelsen av blodsirkulasjon og ernæring i nyrevevene mer uttalt, og vevene i disse organene påvirkes mer massivt. På grunn av slike endringer utvikler pasienten akutt, og deretter kronisk nyresvikt.

Lesjon av ledd

Vaskulitt ledsages av nederlaget til fellesposen, som skyldes inntrenging av væske inn i den, utvikling av betennelse og hevelse. Den første som lider er kneleddene, og pasienten har følgende symptomer:

 • rødhet, hevelse og utslett i kneet;
 • intens smerte, som fører til vanskeligheter med motorfunksjonen.

Noen dager senere går den inflammatoriske prosessen til nabolandene og smerten i knærne blir svakere. Vanligvis blir disse fellesskader eliminert og fører ikke til irreversible konsekvenser.

Fordøyelser i fordøyelsessystemet

Tapet på veggene i mesenteriets og tarmens kar gir et brudd på blodsirkulasjonen og fører til blødninger. Som et resultat utvikler en inflammatorisk reaksjon og følgende symptomer vises hos en pasient med vaskulitt:

 • paroksysmale og intense smerter i magen, intensiverer om en halv time etter å ha spist
 • kvalme og oppkast;
 • Hyppige avføring av vannaktig natur (noen ganger med blodinneslutning).

Massiv vaskulær skade kan forårsake atrofi, gradvis ødeleggelse og ruptur av tarmveggen. Med slike store skader utvikler pasienten peritonitt.

behandling

Behandling av vaskulitt bør være omfattende, og dens taktikk avhenger av alvorlighetsgraden og typen av sykdommen. Det kan utføres på poliklinisk basis eller i en reumatologisk avdeling.

Indikasjoner for sykehusinnleggelse av en pasient med vaskulitt er som følger:

 1. Moderat eller alvorlig form.
 2. Debut eller forverring av sykdommen.
 3. Graviditetstiden.
 4. Barns alder.
 5. Hemorragisk vaskulitt.

I løpet av den akutte fasen av utslett anbefales det at pasientene overholder sengenes hvile, fremmer forsvunnet utslett og stabilisering av blodsirkulasjonen. En uke etter utseendet til de siste elementene i utslettene, blir regimet gradvis utvidet.

Medisineringsterapi

Valget av disse eller andre legemidler til behandling av vaskulitt kan kun utføres av en lege som tar hensyn til pasientens undersøkelsesdata, alvorlighetsgrad og type sykdom. Med en mild form for medisiner foreskrevet i 2-3 måneder, med gjennomsnittlig - ca 6 måneder, og med en tung - opp til et år. Hvis vasculitt er tilbakefall, blir pasienten behandlet med kurs i 4-6 måneder.

For behandling av vaskulitt kan følgende legemidler brukes:

 • ikke-steroide antiinflammatoriske (Orthofen, Pyroxicam, etc.) - eliminere betennelsesreaksjoner, ledsmerter, hevelse og utslett;
 • antiaggreganter (aspirin, kurantil, etc.) - fortynnet blod og forhindre dannelse av blodpropper;
 • antikoagulantia (heparin, etc.) - sakte blodpropp og forhindre trombose;
 • Enterosorbents (Nutricles, Thioverol, etc.) - bind i lumen av tarmtoksiner og bioaktive stoffer dannet under sykdom;
 • glukokortikosteroider (Prednisolon, etc.) - har en antiinflammatorisk effekt i alvorlig vaskulitt, hemmer produksjonen av antistoffer;
 • (. azatioprin, cyklofosfamid, etc.) cytostatics - tilordnes ineffektivitet av glukokortikosteroider og rask progresjon vaskulitt, undertrykke produksjonen av antistoffer;
 • antihistaminer (Suprastin, Tavegil, etc.) - er kun foreskrevet for barn i de første stadier av vaskulitt i nærvær av et stoff eller matallergi.

Ikke-medisinering

Vaskulitt for blod rensing av stoffer som forårsaker og forverrer sykdommen, kan den behandlende lege anbefale at en pasient som bærer forskjellige teknikker gravitasjons blod kirurgi:

 1. Immunosorpsjon - venøst ​​blod blir renset ved å passere gjennom et apparat med en immunosorbent.
 2. Hemosorption - blodet går gjennom planten med en sorbent som renser den av antistoffer, immunkomplekser og antigener.
 3. Plasmaferese - blodet passerer gjennom et spesielt apparat som renser eller erstatter plasma.

Hypoallergen diett og ernæring

Vaskulitt prediserer ofte for forekomsten av en allergisk reaksjon, og for å forhindre en slik komplikasjon anbefales det at pasientene utelukkes fra følgende diettprodukter:

 • egg;
 • sjokolade;
 • frukt og bær av rød farge (spesielt jordbær og jordbær);
 • sitrusfrukter;
 • honning, kongelig gelé, pollen;
 • produkter med smakforsterkere, stabilisatorer, fargestoffer og ikke-naturlige smaker (pølser, smaksatt oster, pates, chips, sjetonger, etc.);
 • sopp;
 • baking fra deig;
 • hermetikk;
 • kaffe og sterk te;
 • skarp, saltet og stekt mat;
 • alkohol;
 • Individuelt utålelige produkter.

Med tegn på nyreskade anbefales det at diett nr. 7 følges, og dersom fordøyelsessystemet er skadet, kosthold nr. 4.

Fytoterapi, ikke-tradisjonelle og folkemetoder

Selvbehandling av vaskulitt er uakseptabelt, siden å ta visse medisinske urter kan provosere en allergi og forverre sykdomsforløpet. I fravær av kontraindikasjoner, kan reumatologen anbefale følgende fytopreparasjoner, ukonvensjonelle og folkemetoder:

 • lakrisrot;
 • phytocenoser basert på calendula, horsetail, poplar knopper, svinger, elderberry blomster, peppermynte, yarrow, etc.;
 • hirudoterapi (medisinsk leeches).

prognoser

Prognosen for denne sykdommen avhenger av dens type og form, pasientens alder, tilstedeværelsen av komplikasjoner og aktualiteten til initiering av terapi. Den femårige overlevelsesrate for pasienter med alvorlig vaskulitt, hvis behandling ble startet umiddelbart og ved bruk av glukokortikosteroider og cytostatika, er 90%. Uten tidsbegrenset terapi er denne indikatoren bare 5% og fører til funksjonshemning og død.

For å forverre prognoser ved vaskulitt kan slike kliniske tilfeller:

 1. Nederfall av nyrene.
 2. CNS lesjon.
 3. Nedfallet av koronarøyene og aorta.
 4. Tapet i fordøyelsessystemet.
 5. Utvikling av vaskulitt etter 50 år.

Disse fakta betyr at personer med slike sykdommer trenger konstant oppfølging og streng overholdelse av all doktors anbefalinger. Denne holdningen til deres helse vil hjelpe dem med å unngå utvikling av alvorlige komplikasjoner.

Symptomer på vaskulitt er alle viktige manifestasjoner av sykdommen

Symptomer på vaskulitt forekommer i mange organer, siden sykdommen er forbundet med betennelse i vaskulærveggen. Legene setter en representativ diagnose av patologi basert på gjenkjenning av spesifikke endringer i huden.

Ved lesjoner av nyrene, er det endringer i urintester, noe som indikerer mangler av nyrene glomeruli (en samling av kar som gir urinfiltrering). Det er nyresykdom i vaskulitt som utgjør en fare for livet.

Om årsakene til betennelse i fartøyets vegg

Årsakene til vaskulitt er ennå ikke fastslått. Som et resultat av kliniske studier har en rekke provokerende faktorer av sykdommen blitt identifisert. Oftest forekommer det i autoimmune lesjoner av arteriene. Prosessen skjer mot bakgrunnen av dannelsen av antistoffer mot egne celler.

For eksempel, etter en streptokokk-angina, kan en person i blodet ha mange proteinstoffer som begynner å ødelegge bruskvævet. Dette skyldes det faktum at antigenene til streptokokker er lik bestemte proteinstoffer i brusk i ledd og ryggrad.

Dermed begynner immunforsvarets utpressing av kausative stoffet å slite med sitt eget vev. Ved et lignende prinsipp forekommer symptomene på vaskulitt med systemisk lupus erythematosus, reumatoid artritt og andre bindevevssykdommer.

Avhengig av etiologien kan vaskulitt være:

Sekundær patologi er en konsekvens av visse sykdommer, og den primære oppstår uavhengig.

I praksis møtes leger med at symptomene på betennelsesendringer i karveggen ser ut mot bakgrunnen av allergiske sykdommer og langvarig bruk av visse legemidler.

De fremkallende faktorene til sykdommen er kroniske sykdommer og røyking. Svært ofte kan man observere patologi hos pasienter med viral hepatitt B.

Typer og symptomer på vaskulitt

I 2012 ble det opprettet en internasjonal klassifikasjon av vaskulitt, som tar hensyn til kaliber av fartøy og de berørte målorganene. Vi beskriver de mest populære sykdomsformer i henhold til ICD (International Classification of Diseases) 10.

Giant celle arteritt er en vanlig form for sykdommen preget av betennelse i veggen av store arterier og aorta. Med henne kan aorta, den største arterien, bli påvirket. I denne situasjonen må man frykte en farlig tilstand - en aneurisme. Det er skaden og delamineringen av fartøyets vegg med penetrasjon av blod inn i den og innsnevringen av arteriehulen. Faren for denne tilstanden er også i dens brudd, noe som vil føre til døden.

Nodular periarthritis og Kawasaki sykdom oppstår mot bakgrunnen av ødeleggelsen av veggen av mellomkaliberarterier. Den farligste betennelsen i kranspulsåren, som nærer hjertemuskelen. Med denne sykdomsformen er risikoen for dannelse av blodpropper i blodet høy. Hvis slike trombier bryter vekk fra det opprinnelige lokaliseringsstedet og går inn i lungearterien, er det PE (lungeemboli). Konsekvensen av denne tilstanden er døden.

Symptomer på vaskulitt av små fartøy er avhengig av sykdomspatogenesen. De kan provoseres ved dannelsen av autoimmune komplekser, cytoplasmatiske antistoffer og hele immunkomplekser mot veggen av blodkarillærer.

Det er også kombinert sykdomsformer, der det er en lesjon av kar med ulike kalibrer - Behcet's sykdom, Kogans syndrom.

Avhengig av den primære lokaliseringen av betennelse i karvegveggen, utmerker seg følgende sykdomsformer:

 • Med nederlaget på bare ett organ: Vaskulitt i sentralnervesystemet endres inflammatorisk hud.
 • Symptomer på vaskulitt med systemisk lupus erythematosus og revmatisme;
 • Inflammatoriske endringer i arteriene mot andre sykdommer: hepatitt, onkologi, syfilis.

Generelle symptomer på patologien er preget av generell svakhet, tap av appetitt, feber, leddsmerter og utslett på huden.

Kliniske tegn på sykdommen avhenger av den umiddelbare lokaliseringen av patologi i målorganer. Vaskulitt på huden manifesteres for eksempel av kløe og utslett med dannelse av røde flekker. Nederlaget i hjerneskarene vil bli ledsaget av blødning i hjernevevet. I henhold til denne ordningen opptrer mikrostreker svært ofte.

Noen former for betennelse i lungearteriene er ledsaget av kvelning eller hyppig ikke-produktiv hoste.

Hvordan behandle betennelse i kargen veggen

Behandlingen av symptomene på vaskulitt utføres av en reumatolog, men flere leger med ulike profiler tar del i prosessen, da det er nødvendig å korrigere patologiske forandringer i mange organer.

Behandlingsordningen er utnevnt etter installasjonen av alle leddene i den patologiske prosessen. For disse formål er en generell analyse av blod og urin, angiografi og ultralyd undersøkelse av indre organer foreskrevet.

Angiografi er en metode for å studere blodkar ved å injisere et kontrastmiddel i dem.

Behandling av sykdommen utføres av følgende grupper av legemidler:

 • anti-inflammatorisk;
 • Bedre blodtilførsel;
 • Immunsuppressiv.

Til slutt merker vi at symptomene på vaskulitt er farlige ved formidable komplikasjoner. Så, med hjertefallet, endokarditt, myokardinfarkt og perikarditt oppstår. Når betennelse i hjernearteriene skal være redd for slag og psykose.

Inflammatoriske forandringer i veggen av mage-tarmkanalen kan føre til ødeleggelse av tarm (perforering) og peritonitt (peritoneal-inflammatoriske endringer).

Tydeligvis bør patologi behandles tidlig, da den utvikler seg over tid og provoserer fremkomsten av formidable komplikasjoner. Uavhengig identifisere symptomene på vaskulitt er nesten umulig, så vær ikke "lat" for å vende seg til en reumatolog.

Betennelse av blodkarets vegger: årsaker, symptomer. Metoder for behandling av betennelse i veggene i blodårene, forebygging av komplikasjoner

Inflammasjon av veggene i karene eller vaskulitt er en patologi av menneskekroppen, der ulike blodkar (blodårer, arterier) påvirkes.

Som et resultat blir blodsirkulasjonen forstyrret, og vevs ødeleggelse, forsynt med "syke" blodkar, observeres.

Se nærmere på symptomene på betennelse i veggene i blodårene og metodene for å behandle denne sykdommen.

Inflammasjon av blodkarets vegger: årsaker

Det er følgende årsaker til betennelse i veggene i blodårene:

1. Bekjemp kroppen med ulike alvorlige bakterielle eller virusinfeksjoner.

2. Genetisk predisponering av en person til vaskulitt (sjansen for å bli syk med denne patologien øker til tider, hvis noen fra nære slektninger lider av vaskulitt).

3. Inflammasjon av blodkar som reaksjon på vaksinasjon. I tillegg til betennelse i blodårene i en person, kan andre komplikasjoner i tilstanden utvikle seg.

4. Kontakt kroppen med giftstoffer av biologisk opprinnelse (for eksempel, dette skjer når du behandler onkologiske patologier).

5. Alvorlig hypotermi eller omvendt, overoppheting av kroppen.

6. Å komme inn i kroppen av forskjellige skadelige kjemikalier.

7. Alvorlige skader.

8. Solbrenner eller termisk skade på huden av varierende grad av skade.

9. Akutte smittsomme sykdommer.

10. Krenkelse av blodpropp.

Inflammasjon av blodkarets vegger: typer, symptomer og tegn

Det er tre grupper av vaskulitt:

1. Giant celle gruppe. I dette tilfellet påvirker sykdommen store kar i kroppen. Det regnes som det farligste, siden det kan føre til alvorlig forverring av pasientens tilstand.

2. Nodulær vaskulitt forårsaker betennelse i mellomstore fartøy. Vanligvis påvirker de hjertene i hjertet, tarmene og lungene.

3. Vaskulitt som påvirker små kar. Som regel er de lokalisert i luftveiene og ledsaget av purulent og blodig utslipp fra nesen.

Inflammasjon av blodkarets vegger har slike karakteristiske symptomer og manifestasjoner:

1. Feber og feber.

2. Økt blodtrykk.

3. Forekomst av små blødninger på huden, som kan lokaliseres i ulike deler av kroppen (oftest er det skinn, føtter, hofter eller hender).

4. Hvis sykdommen har påvirket hjertets blodkar, utvikler pasienten arytmi, bradykardi og andre patologier. I alvorligere tilfeller kan vaskulitt forårsake hjerteinfarkt, nekrose av blodkar, etc.

5. Akutt smerte i leddene uten årsak.

7. Tap av appetitt.

8. Ekstrem smerte og brennende følelse i bena.

9. Utseende på hudutslett utvikler seg på grunn av skaden på de subkutane karene. I dette tilfellet kan utslettene selv ha forskjellige størrelser - fra en ert til store flekker, størrelsen på et egg. Fargen på utslett vil være lyse rød eller lilla. Vanligvis er et slikt utslett ledsaget av alvorlig kløe og hevelse i ekstremiteter. Den er lokalisert på undersiden av bena og underbenet.

10. Utseende av sår i munnen og magesmerter indikerer et brudd på blodsirkulasjonen i tarmen og betennelsen i tarmarteriene.

11. Hvis øynene er berørt, kan pasienten ha kløe og rødme i hornhinnen. Det er også risiko for korttidsvisjonstap.

12. Vaskulitt, som ligger i hjernen, kan forårsake minneproblemer, hodepine og svimmelhet.

Uansett lokalisert vaskulitt, blir det alltid ledsaget av et forlenget kurs, hyppige forverringer og komplikasjoner. Prognosen for en slik sykdom er avhengig av formen av betennelse, graden av forsømmelse av patologien og den klare lokalisering av vaskulitt.

Inflammasjon av blodkarets vegger: diagnose og behandling

Når de første tegnene på vaskulitt oppstår, må du se lege. Etter den første undersøkelsen og innsamlingen av anamnese vil legen foreskrive følgende obligatoriske diagnostiske prosedyrer:

1. Generelle kliniske blod og urintester.

3. Allergiske tester.

4. Analyse av tilstanden av immunitet.

5. Fullstendig undersøkelse av kardiovaskulære og respiratoriske systemer.

Behandling av betennelse i veggene til fartøyene avhenger av lokalisering av vaskulitt, dets forsømmelse og graden av involvering av de involverte indre organene. De pasientene som har blitt diagnostisert med kronisk vaskulær betennelse, trenger regelmessig inntak av foreskrevne medisiner.

Pasienter med mild vaskulitt er vist komplisert behandling med foreskrevet medisiner.

Hovedmålet med slik terapi er å redusere betennelse og eliminere årsaken til dens utvikling. Således gir tradisjonell behandling for:

1. Prescribing narkotika som vil påvirke pasientens blodtetthet og redusere risikoen for blodpropper. I dette tilfellet er de spesielt vist i tilfelle når pasienten har betent hjernens kar (i denne tilstanden er en person svært utsatt for utvikling av slag).

2. Formål med ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (Parmidin).

3. Ved alvorlig vaskulitt, som er ledsaget av en rekke komplikasjoner, anbefales pasienten å utnevne glukokortikosteroider.

4. Obligatorisk i denne terapien er bruk av antikoagulantia (heparin).

5. Når temperaturen senkes, brukes antipyretiske midler.

6. Gode resultater i behandlingen av vaskulitt gir utnevnelse av cytostatika. Disse stoffene forhindrer multiplikasjon av celler og reduserer dannelsen av antistoffer.

7. Med noen varianter av vaskulitt er det nyttig å rense pasientens blod ved hjelp av slike teknikker som hemosorpsjon og plasmaferese.

8. Når sykdommen oppstår i lungene, anbefales bruk av ikke-steroide medisiner (Voltaren).

9. For å forhindre dannelse av mikrothrombi, er utnevnelsen av heparin ofte praktisert.

10. Med utvikling av komplikasjoner fra vaskulitt, bør hormonpreparater foreskrives.

I alvorlige former for patologi er pasienten vist kirurgisk inngrep. I dette tilfellet er det vanligvis praktisert å fjerne en del av det berørte eller tilstoppede fartøyet. På sin plass er en kunstig protese installert. Hvis stedet på fjernskipet er lite, blir begge deler enkelt sydd sammen.

Betennelse av blodkarets vegger: behandlingsegenskaper

I tillegg til hovedterapien, bør pasienten i løpet av behandlingen følge slike medisinske anbefalinger:

1. Fullstendig avstå fra å røyke og drikke alkohol.

2. Begrens fysisk aktivitet.

3. Ta masse væsker. Det vil gi blod og beskytte mot dannelsen av blodpropper. Spesielt nyttig er grønn te. Det vil bidra til å forbedre vaskulær permeabilitet, styrke veggene og lindre betennelse.

Videre, med vanlig bruk av grønn te, kan du senke nivået av kolesterol i blodet og øke tonen i hjertemuskelen. Dette er spesielt nyttig i vaskulitt.

4. Pasienter anbefales å ta urtedekk som inneholder vitamin K.

Disse inkluderer: St. John's wort, nettle og yarrow.

5. Det er veldig nyttig å spise bær som bidrar til å forbedre blodsammensetningen og styrke blodkarene (hundrosen, solbær).

I mangel av rettidig behandling, kan vaskulitt føre til følgende komplikasjoner i pasientens helsetilstand:

3. Myokardinfarkt.

4. Intestinal blødning.

5. Trombose av arteriene.

6. Utvikling av kronisk nyre- eller hjertesvikt.

7. Lungeblødning.

8. Overgang av sykdommen til kronisk form.

9. Kronisk smerte.

10. Abscess i bukhulen.

11. Brudd på leveren.

12. Forringet (fullstendig tap) av synet.

13. Minnehemming er mulig med vaskulitt som påvirker hjernens arterier.

For å forhindre utvikling av vaskulitt, bør man følge slike råd:

1. Unngå overkjøling og overoppheting av kroppen.

2. Temper kroppen og styrke immunforsvaret. For dette anbefales det å trene, spise godt og ha en sunn søvn.

3. Avvise dårlige vaner.

4. Ta ikke medisiner uten lege resept.

5. Ikke utfør uplanlagte vaksinasjoner og vaksinasjoner.

6. Ved arbeid under farlige forhold er det nødvendig å bruke en beskyttende maske.

7. Hvis det er første mistanke om sykdommen, bør du umiddelbart konsultere en lege.

8. Med en genetisk predisponering til vaskulitt, anbefales det at du regelmessig drikker medisinkompleksene som styrker karene.

9. Unngå stress og alvorlig nervestamme.

vaskulitt

Vaskulitt er en autoimmun betennelse i beholderveggen. Dette syndromet kan påvirke alle fartøy av forskjellig kaliber: arterioler, årer, arterier, venler, kapillærer. Berørte fartøy kan være overfladisk plassert i dermis, dypere - på grensen til dermis og hypodermis eller i noen kroppshulrom.

Årsaker til vaskulitt

Årsakene til vaskulitt kan være forskjellige faktorer, men oftest er det smittsomme allergiske midler. Med langvarig sensibilisering av kroppen med noe allergen (bokstøv, medisiner, pollen av planter, fluff). Eller med en langvarig infeksjonsprosess (kronisk tonsillitt, otitis, adnexitt, tannskader, soppinfeksjoner).

Noen forskere peker på mulig provokasjon av de første symptomene på vaskulitt ved langvarig eksponering for direkte sollys, noe som er en ekte parallergisk (allergisk fremmende) faktor. Det er tilfeller av utseende av vaskulitt etter behandling av tonsillitt med tubus-kvarts hos mennesker med arvelig disposisjon.

I tillegg bør det tas hensyn til allergiske manifestasjoner etter administrering av visse vaksiner, serum. Et vesentlig sted bør gis til utveksling av biologisk aktive stoffer (mediatorer av betennelse og allergier), samt til alle mulige brudd på funksjonen av blodplasma og koagulasjonskomponent av hemostase.

Når man etablerer årsakene til vaskulitt, er det nødvendig å ta hensyn til tilstanden av cellulær og humoristisk immunitet, fordi noen immunbristtilstander kan føre til vaskulitt. Dessverre er det ikke alltid mulig å fastslå årsakene til organismenes aggresjon mot vevene i fartøyets vegger.

Vaskulitt Symptomer

De første symptomene på vaskulitt er vanlige for de fleste sykdommer, nemlig svakhet, økt tretthet, en liten økning i kroppstemperatur, hodepine og muskelsmerter. Imidlertid, etter en tid med den videre utviklingen av auto-aggresjon av kroppen, begynner symptomene på lesjonen av organet hvis kar er utsatt for den patologiske prosessen. I mange tilfeller kan disse symptomene behandles feilaktig før du utfører en bestemt diagnose av vaskulitt.

Vaskulitt er delt inn i primær og sekundær.

Primær vaskulitt er betennelse i fartøyet, noe som forårsaker skade på organet eller vevet som leveres med blod av dette fartøyet.

Sekundær vaskulitt er en konsekvens av en sykdom (sarcoidose, diabetes, systemisk lupus erythematosus) og ses som et symptom.

Med allergisk vaskulitt i huden, blødninger, knuter, eksudative elementer med hemorragisk innhold, opptrer. Mulige utslett uten hemorragiske elementer, som erytematøse flekker, blærer, vesikler. Slike manifestasjoner kompliserer i stor grad diagnosen. I tilfelle av utslett, kan du noen ganger se en svart skorpe - et hudinfarkt. Dette symptomet på vaskulitt skaper en imaginær likhet med papulær nekrotisk hudt tuberkulose. I noen pasienter er en slik manifestasjon som en blødning under tennene på tærne ganske sjelden.

Vanligvis påvirker utslett i vaskulitten bena, nemlig: underbenet, baksiden av føttene, hofter. I generalisert form av vaskulitt, selv om det er manifestasjoner på underarmenes hud, vil stammen, huden på underekstremiteter fortsatt være mest berørt.

Allergisk vaskulitt, foruten de viktigste kliniske manifestasjoner, bringer mye ubehag for pasientene - leddsmerter, klemme eller brennende smerte, sjelden - kløe på stedet av skader. Det ble registrert tilfeller av pasienters klager om urimelig leddsmerte noen måneder før utseendet av de første utslettene.

Allergisk knottende vaskulitt

Denne gruppen av vaskulider inkluderer akutt og kronisk erytem nodosum og Bazen erytem.

Erythema nodosum akutte inflammatoriske forskjellig danner noder i de fremre og bakre overflater av de nedre ben, kan hudfarge være over dem skifter fra lys rød til blå og gul-grønn (som i resorpsjon blåmerke). Knuter finnes i forskjellige tall, størrelsen kan overstige valnøtten, tett. Med typiske knuter er sjeldne blemmer, papler, kviser, men ikke forekommer sårdannelse, nekrose, arrdannelse. Prosessen fullføres ved fullstendig resorpsjon av formasjonene.

Behcets sykdom er en uspesifikk vaskulitt, årsakene til hvilke er fortsatt ukjente. Det påvirker primært slimhinnene i øynene, munnen og huden (oftere i kjønnsområdet). Denne vaskulitten er preget av dannelse av sår og erosjoner.

Temporal angiitt er vaskulitt, som er ledsaget av langvarig hodepine i templet. Det er oftest funnet hos eldre kvinner, derav det andre navnet - senil arteritt (senil indikerer overvekt av sykdomsskader hos eldre).

bilde av allergisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt forekommer i bindevevssykdommer, som Wegeners granulomatose, systemisk lupus erythematosus, revmatisme.

Vaskulitt med Wegeners granulomatose er manifestert av ødeleggende endringer i veggene til fartøy med forskjellige kalibrer i øvre og nedre delene i luftveiene, samt nyrene. Forskere foreslår at denne sykdommen fremkalles ved innånding av et bestemt antigen. Sykdommen er alvorlig. Pasienter med sårholdige granulomer vises på slimhinnen i munnhulen, nesen og bronkiene. På bakgrunn av disse manifestasjonene utvikler glomerulonephritis, som forverrer alvorlighetsgraden av tilstanden. I vidtrekkende tilfeller lider ofte hjerte, hud, øyne, nervesystemet. Diagnose er basert på å ta en biopsi fra de berørte områdene av slimhinnen.

Vaskulitt i revmatisme er generalisert i naturen. Alvorlighetsgraden av manifestasjoner avhenger av stadium av vaskulitt. Karakteristiske hemorragiske utbrudd endrer ofte lokalisering. I tillegg til dermale manifestasjoner av vaskulitt i revmatisme, blir karer av vitale organer - hjertet, hjernen, lungene, magen, spiserøret og nyrene ofte påvirket. I det aggressive løpet av revmatisme, som er vanskelig å behandle, er intern blødning fra disse karene mulig. Slike konsekvenser, som ofte unngår pasienter, kan føre til dødelig utgang. Dessverre, ifølge statistikk, er mer enn halvparten av pasienter med revmatisme kvinner av ung alder.

Vaskulitt hos systemiske sykdommer, så som systemisk lupus erythematosus er karakterisert ved erytem, ​​follikulær hyperkeratose (fortykkede skalaer epedermisa), hudatrofi og tilstede telangiectasier (spider "stjerne" forsvinne trykkfølsomme lysbilder). Med hensyn til fartøyenes indre organer, de lider ofte på grunn generalisering prosess med lav effektivitet hormonelle stoffer. Nyrearterier, kombinert med en renal autoaggression kalver fører til lupus nefritt. Dette fører i noen tilfeller til en forferdelig komplikasjon - kronisk nyresvikt. Slike pasienter trenger hemodialyse og nyretransplantasjon.

Serebral vaskulitt hos pasienter med systemisk lupus erythematosus kan forårsake blødning under meningene eller til og med i hjernen.

bilde av systemisk vaskulitt

Urtikaria vaskulitt

Urtikarielt vaskulitt (synonymer - urtikarielt vaskulitt, dermal urticarial vaskulitt) - kronisk betennelse i overfladiske kar i dermis, en type allergisk vaskulitt. Den flyter bølget, er ofte tatt for kronisk urtikaria. Typiske hud manifestasjoner er hemorragiske flekker, knuter, vedvarende tette blister som kan vedvare i tre dager. Disse morfologiske elementene er ledsaget av ubehagelige følelser for pasienter - en følelse av å brenne, strekke eller irritere huden, samt smerter i leddene.

Ikke utelukket og en rekke vanlige symptomer - feber til 1 - 1,5 ˚ C, svakhet, hodepine, irritabilitet, smerte i musklene, mage, nedre rygg. I en detaljert studie kan glomerulonephritis oppdages hos pasienter, noe som indikerer generalisering av prosessen. I enkelte tilfeller klager pasienter på alvorlige paroksysmale magesmerter som ikke har en klar plassering, samt en flytende "svart" avføring. Dette kan tyde på et overfølsomt kurs av vaskulitt, en tendens til generalisering.

Diagnose av vaskulitt i denne varianten av strømmen er basert på immunfluorescensmetoder for undersøkelse, samt på den histologiske undersøkelsen av det berørte hudområdet. Ved histologisk undersøkelse er løse, edematøse, lokalt nekrotiske vegger av blodkar synlige, vevssteder er impregnert med blodplasma. I løpet av fartøyet infiltrerer inflammatorisk celle med strekk, med områder som synes å trenge inn i karveggen.

Forskere har etablert forbindelsen mellom mastceller og prosessen med allergiske inflammatoriske vaskulære lesjoner. Disse cellene produserer og akkumulerer biologisk aktive stoffer - histamin, serotonin, heparin, hyaluronsyre. Følgelig, med en grundig biokjemisk og klinisk studie av blod, kan det oppdages en signifikant økning i frekvensene av basofiler, eosinofiler og biologisk aktive stoffer.

Det bør tas i betraktning at selv kutan vaskulitt kan skaffe seg en systematisk karakter og forårsake alvorlig helsefare hos mange organer.

bilde av urticaria vaskulitt

Vaskulitt hos barn

Vaskulitt forekommer ganske sjelden i barndommen, men de har karakteristiske trekk ved perkolering.

Kawasaki syndrom er den primære lesjonen av små og middels diameter fartøy med videre utvikling av destruktive eller destruktive proliferative vaskulitt. Det forekommer hos barn under 7 år. Sykdommen har en systemisk natur, som påvirker hjertekoronene i hjertet, slimhinnen i øvre og nedre delene i luftveiene, lymfeknuter. Har en skarp, rask start med en betydelig temperaturøkning til høy (38 o C) og til ekstremt høye (41 o C) tall.

På bakgrunn av en lang utmattende feber manifesterte symptomer på huden i form av polymorf purpura (scarlatiniform utslett erytematøse plakk) og slimhinnene i luftveiene, øyne, nese, som i stor grad kompliserer diagnose av vaskulitt.

Med en viss tid (1-3 dager) begynner rødmen og fortykning av huden på håndflatene og sålene, noe som begrenser mobiliteten til små ledd på grunn av skarp sårhet. På bakgrunn av disse fenomenene øker cervical lymfeknuter, tungen blir crimson. To uker etter sykdommens begynnelse begynner en perifer storplattskalering på falangene av fingrene eller tærne. I noen tilfeller sprer peeling til hele fingeren. Den overvinnelsen av kardiovaskulære systemet følger den akutte fase av sykdommen, er den farligste komplikasjon koronar aneurismer kan føre til myokardialt infarkt og død. Blant de mer sjeldne lesjonene i de indre organene er meningeal syndrom, gastrointestinale lesjoner, lever- og miltskader og nyreskader de mest sjeldne. Med rettidig diagnose kan Kawasaki syndromet kureres, og konsekvensene kan komme tilbake innen 5-8 år.

Hemorragisk vaskulitt hos barn er delt inn i flere former, avhengig av de rådende symptomene på skade på organer og vev. Nemlig: hud-, hud-, buk-, nyre- og kutane nyreformer. Kutan form kan være enkel, nekrotisk eller ledsaget av kald urtikaria med uttalt hevelse. En enkel kutan form av vaskulitt er preget av dermal hemorragisk utbrudd i form av purpura, noe som stiger litt over friske områder av huden. Innledningsvis er utslett lokalisert på beina, som gradvis sprer seg høyere til lårets indre overflate.

Hudsyndrom går gradvis sammen. I form av migrerende smerter i de store leddene i nedre ekstremiteter, mindre ofte i albuen og skulderleddene. Hos barn blir smerter i leddene observert før utseendet av nye utslett på huden. Mageformen er preget av et mer alvorlig kurs med alvorlig smerte i magen. Barn peker ofte på lokalisering av smerte nær navlen.

Noen ganger er abdominal form av vaskulitt ledsaget av gastrointestinal blødning. I de fleste tilfeller er disse blødninger ikke rikelig og ikke livstruende. Av de mulige komplikasjonene - peritonitt, perforering, intussusception. I nyreform forekommer patologiske forandringer i løpet av 2 eller 3 uker etter sykdommens begynnelse. Ofte registreres nyreskade med mikroskopi av urin. Proteiner og globuliner oppdages. Vanligvis forsvinner disse endringene i indikatorene uten spor, med rettidig tilstrekkelig behandling. Men i enkelte tilfeller må leger kjempe med glomerulonephritis eller nefrotisk syndrom. Nedfallet av lungene, nervesystemet i hemorragisk vaskulitt hos barn, er beskrevet i isolerte tilfeller. Et vanlig trekk ved ulike former for denne sykdommen er tilbøyelighet til generalisering og tilbakevendende kurs.

barn har vaskulittfotografier

En annen type systemisk vaskulitt som oppstår hos barn er nodulær periarteritt. Det er en av de mest alvorlige former for angiitt. Forskerne fant at nesten 30% av pasientene i blodet har hepatitt B. Hovedsymptomene overflatemarkør - høy feber som ikke svare på antibiotika og antipyretika (bare er følsomme for glukokortikoider), hurtig vekttap, hyppig trombose av små arterier, noe som resulterer til iskemi og nekrose av vev. Mulig nekrose av fingertuppene, infarkter av indre organer.

Sykdommen kan føre til mange komplikasjoner - arteriell hypertensjon, nefrotisk syndrom, akutt hjertesvikt, vaskulær pleuropneumoni, xantinresistent bronkial astma. Typiske kutane manifestasjoner er: marmorering av huden eller såkalt livedo (manifestasjoner langs fartøyets grener i form av grener av treet), subkutane knuter langs karene og smertefull hevelse i ekstremiteter. Symptom på "blødningsknude" (beskrevet av professor Romanenko) skjer utelukkende med nodulær periarititt - uavhengig av skader eller fysisk anstrengelse, kan det oppstå blødning fra noden, som kan vare i tre dager. Det tromboangiotiske syndromet manifesteres av alvorlige smerter utover den trombosed arterien, som intensiverer om natten, utmattende barnet ved søvnløse netter.

Senere er det en cyanose i huden, en kald snap, en nedgang i følsomhet, puffiness, en følelse av "krypende skumle." Hvis det ikke er foreskrevet hensiktsmessig behandling, utvikler gangrene mot bakgrunnen av den bakterielle infeksjonen som har gått sammen. Vanligvis slutter denne prosessen med amputasjon av en del av lemmen. Men hvis forsøk på adekvat terapi har blitt gjennomført, kan iskemien elimineres, noe som vil bidra til å opprettholde lemmen.

Av de andre symptomene på vaskulitt bør det observeres begrenset ephemeral ødem og telangiektasi (vaskulære stjerner). Vises på ansiktet, øvre eller nedre ekstremiteter. Ha formen av et armbånd eller en pute. Kan bli feilfortolket og forvirret med elveblest, Quincks hevelse. Forsvinner plutselig og uten spor. Selv med åpenbare symptomer som indikerer nodular periarteritt, blir diagnosen basert på resultatene av en histopatisk undersøkelse av det biopsierte materialet i utslettene.

En annen kompleks form for systemisk vaskulitt er ikke-spesifikk aortoarteriitt. Aorta er et viktig hovedfartøy. Avhengig av plasseringen av lesjonen utskiller flere former av sykdommen: buen tap av aorta og avfalls forgrener det, overvinnelsen av den nedadgående aorta, blandet bue svikt, bryst og buk deler av den, og også mulig ødeleggelse av noen del av aorta, er kombinert med tap av lungearterien. Sykdommen utvikler sakte.

Karakteristisk for denne typen vaskulitt symptomer - mangel eller asymmetri av puls på overdelene kan bli savnet i begynnelsen av sykdommen. For hver type vaskulitt kan ledende symptomer identifiseres. Med lesjoner i abdominal aorta - intermittent claudikasjon, cyanotisk og kaldt snap, smerte under gang, samt brudd på nyrene - proteinuria, hematuri.

Når en primær lesjon i thorakalaorta og lungearterien - kortpustethet, cyanose av nasolabiale trekant, kan "danse carotis" (synlig pulse av halspulsårene i halsen). Med tap av aortabuen kan være sykdommer i nervesystemet - hodepine, neseblødning, svimmelhet, en progressiv reduksjon av synsskarphet og "visuelt halthet" (kortvarig forringelse av synsskarphet ved å endre posisjonen av kroppen, blir legemet roteres, hodet), med forlenget varighet av vaskulitt kan blødning i netthinnen og utbruddet av blindhet. Sluttresultatet er en erstatning av NAA holdbar og elastisk aortisk veggvev på bindevev (herding) med mulig brudd eller tilstopping av hulrommet vegg. I tillegg til konservative behandlingsmetoder, brukes kirurgisk vaskulær plastikkirurgi.

Diagnose av vaskulitt

Diagnose av vaskulitt som en uavhengig sykdom eller som følge av systemisk skade på kroppen, står overfor visse vanskeligheter. For å forhindre feilfortolkning av eksterne (ofte maskerte) manifestasjoner, har mange diagnostiske tester blitt utviklet.

Hovedmetoden i den nøyaktige diagnosen av vaskulitt er histopatologisk undersøkelse. For å identifisere den allergiske karakteren av vaskulitt, allergiske tester, intradermale allergiske tester og immunologiske tester utføres. For å fastslå sykdommen for virus, bakteriell eller sopp i sykdommen i spesialiserte laboratorier, utføres en PCR-test, en polymerasekjedereaksjon. For å utelukke streptokoksenhetens sensitivitet bestemmes anti-streptolysin-O-titeren. Immunologisk (enzymimmunoassay), komplementfiksering (RSK), RPGA og andre laboratorietester benyttes også.

Pass på å gjøre en immunogramstudie, studie av immunkomplekser. Ifølge nyere studier, i den akutte fase av vaskulitt, er det en kraftig økning i mengden av kininogen i blodet, så det er tilrådelig å foreta en analyse som bestemmer aktiviteten til BAS i blodet. Prediktive tester ved behandlingens slutt - Flere analyser av urin og blod, flere studier av kardiovaskulære og respiratoriske systemer.

Vaskulittbehandling

Behandling av ulike former for vaskulitt har betydelige egenskaper. Således, med langsomt flytende kronisk kapillaritt, er det mulig å gjøre uten intensiv generell behandling. Men med så alvorlige patologiske forhold som nodulær periarteritt, er en kompleks generell og lokal behandling med glukokortikosteroider nødvendig.

Terapeutiske tiltak bør rettes mot behandling av den underliggende sykdommen, mot hvilken vaskulitt oppstod (i sekundære former). Det er nødvendig å behandle mulige infeksjonsfelt - karies, tonsillitt, bihulebetennelse, frontalitt, mykose.

Pasienter med vaskulitt med tuberkuloseallergi er foreskrevet phthisiatric konsultasjon, Rifampicin og Ftivazide.

I alvorlig hud- eller hudleddsyndrom brukes ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer i 7 dager med en pause på 5 dager - Reopyrin, Pirabutol 0,025 g etter hvert måltid; Mefenaminsyre til 0,5 g tre ganger daglig; Indometacin eller Ibuprofen to ganger etter hvert måltid. Ifølge indikasjonene gjennomføres 5-7 kurs.

For å gjenopprette elastisiteten og styrken til karveggen, er Ascorbinsyre 5 ml - 5% oppløsning intravenøst ​​3-4 uker; Rutinemessig innenfor 0,005 g etter frokost, lunsj og middag. Etter - dragee inne for 0,3 g 3 ganger om dagen. Disse legemidlene kan erstattes med fytopreparasjoner - infusjon av hofter, avkok av blader av rød og svart currant, tinktur av fjellas, nesel.

Bruken av antioksidanter, for eksempel Retinol, er vist.

Med hodepine og ledsmerter, foreskrives tiaminbromid for 2 ml - 3% intramuskulært hver annen dag i ikke mer enn en måned. Med metabolske endringer i hjertemuskelen, leser EKG vitamin B-12 i kombinasjon med Riboxin 2-tab 2-3 ganger om dagen.

Multivitaminer - Stresstab, Multivit, Unicap, Supradin - 1 tablett om dagen.

Tilordne inducere av interferon - Cycloferon, Neovir, Amizon, Amiksin. Disse stoffene har en antiviral effekt, forbedrer immunforsvaret. Kurs - 5-9 dager, bare 5 kurs.

Nonspecifik immunterapi - Methyluracil 0,5 g til fire ganger daglig, kombinert med lokal applikasjon.

Med omfattende ødem, hemoragisk nekrose - Neogemodez 200-400 ml + 30 mg prednisolon + Askorbinsyre 10 ml - 5% oppløsning for intravenøs injeksjon ved 40 - 60 dråper i minuttet, 2-3 ganger i uken. Bruken av en slik "blanding" av kortikosteroider unngår mange av de bivirkningene som oppstår med inntak.

En ny lovende trend i behandling av vaskulitt er bruk polienzimov - terapeutiske komplekser for oral administrasjon: Vobenzim for 15-18 dager, og i andre Phlogenzym 6-9 om dagen i 1-2 måneder...

For å redusere den inflammatoriske prosessen som brukes Parmidin, Pyridinocarbamate, Phenylbutazole i form av 5% salve.

I økende grad anbefales vaskulitt å bruke nye metoder for hemoterapi - plasmaferese, lymfocytose, hemosorpsjon, aferes av globuliner.

Fysioterapeutiske prosedyrer for vaskulitt - UF i erytematøse doser 10-15 minutter daglig. Fonophorese av antiinflammatoriske stoffer.

Behandling av vaskulitt bør være strengt individuell og godkjent av leger av ulike spesialiteter.

I diett av pasienter bør inkludere matvarer som inneholder store mengder protein, karbohydrater, vitamin C, P.

Ekstern behandling av vaskulitt er indikert i nærvær av sår, foci av nekrose. Bruk salver 5-10% Metiluratsila, Levosin, Troxevasin, Propocyum.

Les Mer Om Fartøyene