Betennelse i den tidlige arterien. Symptomer og behandling av temporal arteriebetennelse

Normal blodsirkulasjon kan trygt kalles en helseforsikring. Blod forsyner vev med næringsstoffer og oksygen, fjerner nedbrytningsprodukter og karbondioksid. Blodsirkulasjonsforstyrrelser er farlige, ikke bare fordi fartøyene selv er skadet, men også fordi mangel på ernæring og akkumulering av avfallsmateriale forårsaker sykdom i indre organer, noen ganger svært tung.

Arteritt: Beskrivelse

Et vanlig navn på en gruppe sykdommer forårsaket av immunopatologisk betennelse i blodkar. Dette reduserer fartøyets lumen, som hindrer blodstrømmen, og betingelser dannes for dannelse av en trombus. Sistnevnte kan helt avskære blodforsyningen, noe som fører til alvorlige organsykdommer. Også betennelse øker sannsynligheten for en aneurisme.

Beslag alle blodårene: arterier, arterioles, vener, venules, kapillærer.

 1. Temporal arteritt eller gigantisk celle - betennelse i aortabuen. I dette tilfellet lider ikke bare den temporale arterien, men også andre store fartøy i hode og nakke, men symptomene vises tydeligst på arteriene.
 2. Takayasu syndrom er aorta lesjon.
 3. Arteritt av mellomstore fartøyer - nodosa polyarteritt og Kawasaki sykdom, som påvirker koronarbeholdere.
 4. Vaskulitt av kapillærer - polyangiitt, ​​granulomatose og andre.
 5. Betennelse som påvirker alle kar - Kogans syndrom, Behcet's sykdom (slimhinne og hudkarmer påvirkes).

Isoler også vaskulitt av individuelle organer, systemisk, sekundær. De fleste av dem er ledsaget av alvorlig feber.

årsaker til

For i dag er det fortsatt ukjent. Den mest åpenbare inkluderer aldersrelaterte endringer når det gjelder sykdommer i store fartøy. Med alder, mister blodårene og blodårene elastisitet, noe som bidrar til fremveksten av immunbetennelse.

Denne forklaringen kan imidlertid bare gis for visse typer vaskulitt. Behcets sykdom er således 3 ganger større sannsynlighet for å påvirke menn i aldersgruppen fra 20 til 30 år, og Kawasakis sykdom er observert hos barn under 5 år.

Det er en klar forbindelse med arbeidet med hormonelle systemer, da betennelsen i store arterier påvirkes mer av kvinner.

Også dømmes etter medisinsk statistikk, er det også noen genetisk predisposisjon. Giant celle arteritt er vanlig blant representanter for den hvite rase. Et Takayasu syndrom påvirker kun asiatiske kvinner under 30 år. Systemisk vaskulitt påvirkes like godt av både den europeiske og asiatiske rase, men lever i breddegrader på 30 til 45 grader i Midtøsten fra Japan til Middelhavet. Disse observasjonene er ennå ikke forklart.

Isoler primær og sekundær form av arteritt.

 1. Primær - vaskulitt opptrer som et selvstendig fenomen. Som regel er betennelse forbundet med aldersrelaterte endringer, på grunnlag av at de hovedsakelig lider av personer over 50 år.
 2. Sekundær betennelse er en konsekvens av en annen sykdom, vanligvis en smittsom sykdom i alvorlig form. Den farligste er infeksjoner forårsaket av gyllen stafylokokker og hepatittvirus.

Symptomer på sykdommen

Sykdommen er noe forskjellig fra den vanlige formen for vaskulitt. I skipets vegger dannes en slags komplekser - multinukleerte gigantiske celler, derav navnet. Den vertebrale og visuelle arteriene, så vel som ciliary arterien, påvirkes. Sykdommen er av autoimmun natur: utenlandske enheter fremkaller produksjon av antistoffer som angriper vevet i fartøyet.

Bildet viser den gigantiske cellearteritis, klikk på bildet for å forstørre.

I tillegg til blodårene påvirkes også organer assosiert med dem. Hvis den visuelle arterien er skadet, synkronen reduseres kraftig, i fase av dannelsen av trombosen kommer fullstendig blindhet. Når en vertebral arterie er skadet, forårsaker en trombose et iskemisk slag.

Symptomene på sykdommen er som følger:

 • akutt alvorlig smerte i templets område, noe som gir smerter i nakken, i tungen og til og med skulderen. Det kan være ledsaget av en delvis eller fullstendig midlertidig tap av syn, noe som indikerer skade på øyekarrene.
 • smerte symptomet har en uttalt pulserende karakter og er ledsaget av en smertefull pulsering av arterien lett føltes av palpation;
 • smerte i templene øker under tygging;
 • hodebunnen fra siden av den skadede arterien er smertefullt å berøre;
 • århundredets nedstigning er observert;
 • dobbeltsyn, nedsatt syn, smertefulle følelser i øynene;
 • Templets område, som regel, edematisk, rødhet kan observeres.

Sykdommen er ikke ledsaget av feber, men vekttap, redusert appetitt og sløvhet er notert.

Sammen med den tidsmessige arteritt kan betennelse i ansiktsarterien og reumatisk polymyalgi observeres. Sistnevnte er ledsaget av karakteristisk smerte og stivhet i muskler i skulder- og bekkenbeltene.

Diagnose av sykdommen

I dette området er konsulent reumatolog. Diagnose inkluderer klaring av det kliniske bildet på grunnlag av pasientord og laboratorieundersøkelser.

Den utbulende arterien i templet

 • Blodtest - høy erytrocytt sedimenteringshastighet indikerer løpet av inflammatoriske prosesser. Den andre indikatoren er C-reaktivt protein, produsert av leveren og går inn i blodet gjennom betennelse og traumer. Begge tegn er indirekte, men nivået er en god indikator i behandlingen.
 • Biopsi - fragmentet av arterien gjennomgår undersøkelse. Symptomer på vaskulitt sammenfaller med tegn på noen andre sykdommer, og diagnosen gjør at du lettere kan identifisere sykdommen. Hvis multinukleat gigantiske celler blir funnet under studiet av legemidlet, er diagnosen bekreftet. Det er verdt å merke seg at selv biopsiedataene ikke kan gi et 100% resultat: Cellulære konglomerater er lokaliserte, og sjansen for at en ikke-flammet del av arterien kommer inn i prøven, er ikke så liten.

behandling

Behandling starter ofte tidligere enn diagnosen er fullført. Årsaken til dette er alvorlighetsgraden av konsekvensene med tidlig tiltak - slag, blindhet og så videre. Derfor, hvis symptomene er uttalt, begynner kurset umiddelbart etter behandling.

I motsetning til mange andre inflammatoriske sykdommer gir temporal arteritt seg selv for å fullføre healing, selv om det tar mye tid.

Terapeutisk behandling

Det utføres med en diagnose som ikke er belastet av ytterligere komplikasjoner.

 • Glukokortikoidmidler - for eksempel prednisolon. I første fase administreres legemidlet i store doser. Når tilstanden er forbedret, reduseres dosen, men aktiv behandling beregnes i minst 10-12 måneder. Behandlingsforløpet kan vare opptil to år, avhengig av alvorlighetsgraden av lesjonen. Med dårlig toleranse for glukokortikoider, metotrexat, azathioprin og andre lignende stoffer, brukes, men deres terapeutiske effekt er mye lavere. Prednisolon brukes i nesten alle typer arteritt og er langt den mest effektive middel.
 • Under behandlingen utføres en blodprøve kontinuerlig. Et viktig kriterium for diagnose i vaskulitt er reduksjonen i nivået av erytrocytter og hemoglobin.
 • Med trusselen om tap av syn, foreskrives en pulsbehandling av prednisolon: legemidlet administreres intravenøst ​​i 3 dager, og pasienten mottar medisinen i form av tabletter.
 • Tilordne vasodilator og vasoforsterkende midler som forhindrer dannelsen av trombi. For forebygging av sistnevnte kan man legge til heparin i form av subkutane injeksjoner.
 • Sammensetningen av blodet i betennelse påvirker signifikant sykdomsforløpet. For å forbedre sin aggregerte tilstand benyttes aspirin, karantil og lignende.

Kirurgisk inngrep

Behandling er indisert i tilfeller der komplikasjoner utvikler seg, for eksempel trombose av karet, dannelse av aneurysm, samt forekomst av kreft.

Ved akutt arteriell obstruksjon angioprotezirovaniyu eller shunting er tydelig. Men slike ekstreme tilfeller er sjeldne.

forebygging

Dessverre kan det ikke treffes tiltak for å forhindre temporal arteritt. I den autoimmune naturen av sykdommen blir kroppens celler angrepet av sine egne antistoffer, og mekanismen til dette fenomenet forblir uklart. Implementeringen av generelle anbefalinger for styrking av kroppen og immunsystemet reduserer imidlertid risikoen for betennelse.

Temporal arteritt er egnet til å fullføre kur med rettidig behandling, og viktigst, å oppfylle legenes resept. Karakteristikkene til symptomene gjør at du raskt kan etablere en diagnose og ta en rettidig tiltak.

Temporal arteritt

Temporal arteritt eller Horton syndrom er en av de sjeldne varianter i en gruppe sykdommer som er karakterisert ved lokale manifestasjoner i lesjonen av et betydelig område av arterielt nettverk. Sykdommen er mest vanlig i senil alder. De første tilfellene ble beskrevet av amerikanske reumatologer Horton, Brown og Magath i 1932.

Symptomer indikerer hjernens iskemi. De viktigste endringene er imidlertid ikke relatert til den aterosklerotiske prosessen. De mest sårbare er kvinner i alderen. Konservativ behandling er ikke alltid effektiv, det er nødvendig å ty til proteser av den berørte delen av fartøyene.

Hva skjer i fartøyene?

Dømmer etter navnet på sykdommen, bør de viktigste endringene forventes i de tidsmessige arteriene. Men det viste seg at klinikken er forårsaket av en lesjon på nivået av aortabuen som strekker seg til de indre, ytre karotisarteriene og karene i deres store og mellomstore bassenger (inkludert vertebrale). Kapillærer og små grener i sykdommen deltar ikke.

Den viktigste typen forandring er betennelse. I 90% av tilfellene er den tilstede i tidsmessige og okulære arterier. I karene er det foci (segmenter) med en infiltrert elastisk membran, et fortykket indre lag på grunn av akkumulering av lymfocytter, plasmocytter, histiocytter.

En funksjon av den inflammatoriske reaksjonen er dannelsen av store multinucleatceller. Derfor er sykdommen fortsatt kalt gigantisk celle.

Veggene av arteriene hovne, det er hevelse. Det smalte lumen leverer ikke helt blod til hjernen, forårsaker manifestasjoner av sirkulasjonsmangel. I blodet til en pasient med temporal arteritt detekteres komplekser av antistoffer fra lymfoblaster og serumimmunoglobuliner.

Redusert blodstrømshastighet skaper de nødvendige forholdene for akkumulering av blodplater, fibrinavsetninger. En trombose kan helt stoppe sirkulasjonen i området av den betente arterien. Forløpet av Hortons syndrom avhenger av graden av trombose og lokaliseringen.

Konsekvensene fører til:

 • iskemisk slag;
 • blindhet (hvis en gren som mater den optiske nerven påvirkes);
 • risikoen for å danne en aneurysm øker, som kan bryte med økende blodtrykk og forårsake et hemorragisk slag.

årsaker til

Årsakene til sykdommen forblir uklare. Utvilsomt er det en sammenheng med det aldersrelaterte tapet av elastiske kar, hormonelle endringer i kroppens kropp i postmenopausal perioden.

Det er følgende teorier som forklarer årsakseffektforholdet mellom sykelighet:

 • Infeksiøs - indikerer hyppig manifestasjon av symptomene på sykdommen etter virusinfeksjoner (influensa, akutt hepatitt), stafylokokker (lungebetennelse, tonsillitt). I blodet på 1/3 av pasientene finnes de relevante markørene - antigener og antistoffer.
 • Arvelig - etter nærmere undersøkelse av forekomsten av hvert tilfelle ble familie og familiebinding blant pasientene avslørt. Teorien er bekreftet av tilstedeværelsen av temporal arteritt i begge identiske tvillinger. Rollen av genetiske anomalier fremgår av statistikken over spredning av sykdommen: personer med bare et hvitt rase lider av gigantisk arteritt. Det er informasjon om maksimal forekomst i visse bredder av verden, spesielt i landene i den skandinaviske regionen og Nord-Amerika.
 • Autoimmune - en sykdom som ligner på kollagensykdommer ha lignende symptomer på systemisk lupus erythematosus, periarteritis nodosa, skleroderma, dermatomyositt, autoimmune komplekser i aksjon på sine egne vev av karveggen.

Former av sykdommen

For å ta hensyn til alle mulige patogenetiske faktorer, er det vanlig å skille mellom to former for sykdommen:

 • primær - mer knyttet til pasientens alder, er en uavhengig sykdom;
 • sekundær - det er en annen patologi, mot hvilken den temporale arteritt utvikler seg, forbindelsen med den akutte infeksjonen er mer uttalt.

Symptomer på sykdommen

Symptomene på Hortons syndrom bestemmes av hovedstedet for innsnevring av arteriene. Ofte er det en forbindelse med smerter i muskler og ledd av typen revmatisk.

Samtidig har pasienten:

 • konstant økning i temperatur til lave figurer;
 • kvalme;
 • svakhet.

Det ble funnet at med en kortvarig prodromale fase går temporal arteritt så hardt som mulig.

Med et detaljert bilde av sykdommen har pasienten intense hodepine i templet. De viktigste egenskapene til smerte syndromet:

 • oftere ensidig;
 • Bestråler til panne, krone, mindre ofte til baksiden av nakke, nakke, skulder, tunge;
 • har vondt eller pulserende karakter
 • er ikke assosiert med perioden for forløpere, som med migrene;
 • øker kraftig med tyggebevegelser;
 • mer bekymret om natten.

Hodepine er ledsaget av:

 • lokal ømhet når du berører hodebunnen, kammer;
 • hevelse og rødhet i templets hud;
 • nederlag av ansiktsmuskler og bevegelser av tungen (med utseendet av betennelse i ansiktsarteriene), noe som kompliserer den allmennefunksjonen, tygge mat.

I 50% av pasientene, i mangel av rettidig behandling, utvikles klinisk kurs dramatisk, etter en måned opptrer symptomer på synshemming:

 • delvis eller fullstendig blindhet, ustabil forringelse av synlighet;
 • smerte i øyebollene;
 • dobbelt syn;
 • utelatelse av århundret.

Hjernen reagerer på iskemi:

 • akutt sirkulasjonsfeil ved type iskemisk berøring med alle nevrologiske manifestasjoner (parese, lammelse av muskelgrupper, patologisk følsomhet);
 • gradvis dannelse av disirkulatorisk encefalopati med endring i mental aktivitet.

Hva bidrar til å diagnostisere?

En eldre person med karakteristiske klager er foreskrevet en generell undersøkelse og konsultasjon av reumatolog.

I blodprøver avslører:

 • høy grad av ESR,
 • tilstedeværelsen av C-reaktivt protein,
 • neutrofile leukocytose.

Disse tegnene indikerer betennelse, kan være nyttig for å karakterisere den patologiske prosessen.

I avanserte tilfeller er det mulig å oppdage:

 • anemi,
 • økt koagulabilitet ved resultat av et koagulogram.

Ved tvilsom diagnose brukes en metode for temporal arteriebiopsi. Prosedyren utføres under lokalbedøvelse. Slike histologiske tegn som multinukleerte gigantiske celler på bakgrunn av lymfocytisk infiltrering gir en 100% bekreftelse på diagnosen. Hvis testen er negativ, er det ingen sikkerhet for at det ikke er arteritt, siden det er mulig å passere fokale endringer i fartøyet.

Hvordan utføres behandlingen?

Behandling starter vanligvis på grunnlag av kliniske symptomer, uten å vente på resultatene av undersøkelsen. Som savnede frister truer pasientens tilstand og endrer prognosen.

Konservativ terapi inkluderer følgende.

Utnevnelsen av glukokortikoider (Prednisolon), som starter med store doser med gradvis reduksjon, varer opptil to år. Ved øyesymptomer bruker behandlingen "pulsbehandling" (tre for Prednisolon injiseres, da brukes tabletter).

For å endre eller forbedre virkningen foreskrevet i kombinasjon med immunsuppressiva (azatioprin, metotreksat, Plaquenil, cyklofosfamid) anvendt undertrykkelse egenskap av autoimmune inflammatoriske prosesser.

Nødvendigvis utnevne midler for å styrke veggene i blodårene, utvide hjernens arterier.

Antikoagulantia er begynt å bli brukt sammen med heparin, som overføres i noen dager til indirekte legemidler. Antiaggreganter er vist i lang tid (Aspirin gruppe, Curantil).

Kan jeg bruke folkemåter?

Som den praktiske erfaringen viser, er det umulig å kurere Hortons sykdom med folkemetoder. Det er nødvendig å ta medisin. Men for å opprettholde immunitet, er det ikke skadelig å gjenopprette en beskyttende reaksjon ved hjelp av vegetabilske avkok. Man bør bare være helt sikker på at de ikke forårsaker allergiske manifestasjoner, ikke forstyrre tilstanden av fordøyelsen.

Blant folkemidlene anbefales:

 • en avkok av echinacea med honning;
 • urtete med calendula og kamille;
 • tillegg av kardemomme;
 • Kinesisk Schisandra i dråper.

Som et middel til å redusere smerte, anbefales det å bruke kålblad.

Eldre mennesker for forebygging kan anbefale å styrke immuniteten, unngå alle irriterende faktorer (hypotermi, virusinfeksjoner). Generell beskyttelse av blodkar, støtte av tonus med riktig ernæring, vitaminer kan redusere risikoen for sykdommen.

Folk i alderdom bør ikke sitte vekk fra behandling og lider smerte. Symptomer "signal" om et alvorlig problem og trenger behandling. Med rettidig innledning av terapi, er en vellykket kur garantert.

Arteritt: årsaker, symptomer, behandling, prognose, former

Arteritt er et vanlig navn for en hel gruppe sykdommer forårsaket av immunopatologiske inflammatoriske prosesser som forekommer i blodårene. Inflammasjon fører til innsnevring av det vaskulære lumen, vanskeligheter med blodstrøm og dannelse av gunstige forhold for trombose. Brudd på blodtilførsel av organer og vev avsluttes med deres iskemi og utvikling av alvorlige sykdommer. Alle fartøyene er betent: arterier, årer og kapillærer. Sykdommen bringer mange problemer og problemer til pasientene.

Arteritt har flere navn - angiitt, ​​Hortons sykdom, tidsmessig arteritt. Alle disse betingelsene angir en og samme patologi - betennelse i vaskulær veggen.

Arteritt etter opprinnelse kan være:

 • Primær, oppstår som en uavhengig nosologisk enhet - nodular periarteritt, utrydder endarteritt, gigantisk arteritt;
 • Sekundær, som er konsekvensen av andre patologier.

Av arten av betennelse er arteritt delt inn i spesifikk og ikke-spesifikk, som en patologisk prosess - purulent, nekrotisk, produktiv og blandet; på lokalisering av lesjonen i fartøyets vegg - endoarteritt, mesoarteritt, periarteritt, panarrititt. Ofte blir betennelse i beholderveggen kombinert med trombose. Denne tilstanden kalles trombarteritt.

Sykdommen utvikler seg vanligvis hos eldre i alderen 50-70 år. Hos unger forekommer patologi kun i unntakstilfeller. Hortons syndrom er en eldre sykdom, men fra hvilken som helst regel kan det være sjeldne unntak. Ifølge statistikk utvikler Behcet sykdom oftere hos menn i alderen 20-30 år, Kawasaki sykdom - hos barn under 5 år, betennelse i store arterier - hos kvinner av reproduktiv alder.

etiologi

Årsakene til gigcelle arteritis er for tiden ukjente. Patologien er basert på autoimmun betennelse. Aldersendringer som forekommer i blodkarets vegger fører til tap av elastisitet, noe som ytterligere forverrer situasjonen og bidrar til utviklingen av sykdommen.

Det er flere teorier om utvikling av arteritt:

 1. Arvelig disposisjon - denne sykdommen er ofte funnet i medlemmer av samme familie og nesten alltid i identiske tvillinger.
 2. Infeksiøs teori - Tilstedeværelsen av antistoffer og antigener i blodet av personer som har hatt influensa, stafylokokkinfeksjon, hepatitt.
 3. En autoimmunteori, ifølge hvilken Hortons syndrom refereres til som kollagenose. Alienformasjoner fremkaller produksjon av antistoffer som angriper karets veskevev. En del av arterittpatienter viste de samme tegn på involvering av bindevev og kar som i nodulær periarteritt. Arteritt forekommer ofte hos pasienter med systemisk lupus erythematosus, dermatomyositis, sklerodermi.

Temporal arteritt påvirker overveiende store blodårer, påvirker bare kapillærene i sjeldne tilfeller. Inflammasjon av vaskulærmuren fører til forstyrrelse av vevstrukturen, innsnevring av fartøyets lumen, iskemi av organene, forverring av den lokale blodstrømmen, dannelsen av en trombus som tetter opp lumen helt. Tynne og distante vegger av arterier eller blodårer, utvikler en arteriell aneurisme, som mot en bakgrunn av en kraftig økning i blodtrykket kan briste.

Det kliniske bildet av sykdommen bestemmes av lokaliseringen av lesjonen. Pasienter utvikler akutt nedsatt hjernesirkulasjon, tap av syn, slag. Vanligvis er det betennelse i karotisarterier, aorta og andre vaskulære strukturer, blod som forsyner hodet og hjernebarken, optisk nerve, synorgan og noen indre organer.

arteriell forandring i gigcelle arteritis

Betennelse i arteritt er fokal eller segmental i naturen: fartøyene påvirkes ikke i hele lengden, men i enkelte seksjoner eller segmenter. Elastisk membran infiltrert av lymfocytter, intima jevning, akkumuleres det plasmaceller, epitelceller, histiocytter, flerkjernede celler, som danner store granulomer. Multinucleated gigantiske celler er sirkulerende komplekser i blodet, som ga navnet til sykdommen.

I blodet av pasienter med forverring av arteritt, finnes et stort antall immunkomplekser, lymfoblaster og serumimmunoglobuliner.

Video: temporal arteritt - medisinsk animasjon

symptomatologi

Et vanlig symptom på patologi som går foran utseendet til en bestemt symptomatologi:

 • feber,
 • svakhet
 • Mangel på appetitt,
 • hyperhidrose,
 • myalgi,
 • Merkbart vekttap.

Den tidsmessige arterien er betent i arteritt i 90% tilfeller, utvikler temporal arteritt. Pasienter klager over konstant hodepine av varierende grad av intensitet. Temporale arterier hovne, hovne, pulsasjon svekkes, deres sårhet oppstår. Når arterielle blodårer som fôrer hjernen blir påvirket, vises de tilsvarende symptomene.

synlige manifestasjoner av temporal arteritt

Hodepine forekommer hos 70% av pasientene med arteritt. Dette er det første symptomet av sykdommen, som har en diffus karakter. Ved palpasjon av disse arteriene blir smerten diffus og utålelig. Inflammede fartøy blir tettere og blir innviklet, huden over dem rødmer og sveller. Temporal arteritt manifesteres av smerte i templene som utstråler til nakke, underkjeven og skulderen. Smerten er uttalt, pulserende, intensiverer ved palpasjon, tygging. Visjonen er svekket, øyelokket, dobbeltsyn og smerte i øynene. På halsens og overkroppens arterier endres fyllings- og pulsfrekvensen: den svinger først og forsvinner helt. Svake lemmer muskler, utvikler polymyalgi - en spesiell form for patologi, manifestert av smerte og stivhet i muskler i skulder, bekken, armer og ben.

Med betennelse i de høyre og ansiktsarterier Det er ømhet og følelsesløp i masticatory musklene, nederlag i tungen, tannverk. Brennende smerter under kjeften når overleppen, nesen og hjørnene av øynene. Disse tegnene skyldes utilstrekkelig blodtilførsel til de tilsvarende musklene.

Sykdommen påvirker karene, blod som leverer synets organer. Hos pasienter utvikler optisk nerve, øyenlegemet i øynene, iris, konjunktiva, sclera inflame, diplopi og øvre øyelokk faller ned. Disse symptomene kan være midlertidige eller vedvarende. Inflammasjon av grener av okulære og ciliære arterier fører til trombose, optisk nerve-iskemi og blindhet.

En av de vanligste former for arteritt er nodulær polyarteritt. Denne patologien i underlivet, utviklet hos individer som leder en stillesittende livsstil, og hos røykere med erfaring. Hos pasienter er det en urimelig feber, et skarpt vekttap, alvorlig smerte i muskler og ledd i bena. Palpasjon avslører foci av komprimering og knuter. Dette er en aneurisme av arteriene.

diagnostikk

Diagnose og behandling av arteritt utføres av reumatologer med involvering av spesialister fra andre medisinske spesialiteter - nefrologer, dermatologer, hematologer, kardiologer, nevropatologer, psykiatere. Å avsløre en patologi og å sette riktig diagnose i begynnelsen er ganske vanskelig.

De viktigste diagnostiske metodene for å oppdage arteritt:

 1. Samtale med pasienten,
 2. Generell undersøkelse av pasienten, pulsmåling, auskultasjon av hjerte og lunger,
 3. En generell og biokjemisk blodprøve - en økning i ESR og C-reaktivt protein, moderat anemi,
 4. Ultralyd av fartøy,
 5. Arteriebiopsi - deteksjon av multinucleated gigantiske celler,
 6. arteriografi,
 7. Inspeksjon av fundus,
 8. Oftalmoskopi - deteksjon av iskemisk neuritt av optisk nerve.

forskjeller i den temporale arterien i normal og temporal arteritt i histologi

behandling

I hjertet av patologien er en kraftig inflammatorisk prosess, som bare kortikosteroider kan takle. De undertrykker betennelse i arteriene, samtidig som de er et pålitelig forebyggende middel. Pasienter foreskrives høye doser kortikosteroider til oral eller parenteral administrering - "Dekortin", "Prednisolon", "Medopred", "Prednisol". Tabletter tas 3 ganger daglig, hovedsakelig etter et måltid.

Varigheten av behandlingen med Prednisolon varierer mellom 12-24 måneder. "Prednisolon" er langt den mest effektive agenten i behandlingen av arteritt. Nesten alle pasienter har en klar terapeutisk effekt: normal kroppstemperatur, symptomer på rus og asteni forsvinner, og ESR reduseres. Glukokortikoide legemidler har en rekke bivirkninger, inkludert hyperhidrose, utseende av blåmerker, hevelse i ansiktet, vektøkning, osteoporose hos eldre og psyko-emosjonelle forstyrrelser.

Personer som ikke tolererer glukokortikoider, blir behandlet med Methotrexate, "Azathioprine" og andre legemidler i denne gruppen.

For å forbedre blodets reologiske egenskaper og dens aggregattilstand er foreskrevet "Aspirin", "Dipiridamol", "Kurantil" og andre angioprotektorer. De gjenoppretter mikrosirkulasjon av blod i den berørte arterien, reduserer risikoen for hyperkoagulasjon, eliminerer vasokonstriksjon.

For å forhindre trombose og for å optimalisere blodstrømmen utføres heparinbehandling. Behandling "Heparin" varer fem til seks dager, hvoretter de bytter til bruk av indirekte antikoagulantia, for eksempel "Warfirin".

Hvis utviklingen av arteritt er viktige smittsomme faktorer, Pasienter er foreskrevet antibakterielle eller antivirale legemidler - "Ceftriaxone", "Ofloxacin", "Clindomycin", "Interferon", "Ingavirin".

Med utviklingen av slike komplikasjoner av arteritt, slik som trombose av fartøyet, onkopatologi, dannelsen av en aneurysm, er kirurgisk inngrep påkrevd. I slike tilfeller utføres angioprostese eller bypass-kirurgi. Under operasjonen fjernes de berørte delene av vaskulærsengen, gjenoppretter patronens evne til å bevege seg.

Tradisjonell medisin

Det skal huskes at middelene til tradisjonell medisin kun for en kort stund lindrer smerte og reduserer intensiteten av andre tegn på betennelse. De kan ikke takle kilden til problemet. Dette er bare en "ambulanse" for å lindre tilstanden og lindre ubehag. Hvis du har symptomene nevnt ovenfor, må du se en lege og gjennomgå en fullstendig undersøkelse.

For å redusere hodepine, bruk avkok og infusjon av urter:

 • Grinded urt St. John's wort er strømmet med kokende vann, kok i 15 minutter, belastning og ta den resulterende kjøttkraft innen 24 timer.
 • En skje med tørket peppermynte helles med varmt vann, pakkes i en beholder, oppvarmes i et vannbad i 15 minutter og insisteres i en time. Infusjonen avkjøles og tas muntlig tre ganger daglig før måltider.
 • Like effektiv i arteritt er: avkok og infusjon av mor og mormor, malurt, oregano, kløver, valerianrot, dill.
 • Eliminer hodepine vil hjelpe aloe blad. Den er kuttet i to halvdeler og påført med et snitt til hodet på hodet i templet eller pannen.
 • Hvitløkjuice påføres en bomullspinne, som også påføres på sårhodet.
 • Rå poteter påføres på hodet og festes med en gazebandasje på pannen.
 • Kamille eller melissa te har en god terapeutisk effekt.
 • Et varmt bad med havsalt vil bidra til å slappe av og litt svekke hodepine.
 • Komprimerer med sennep, pepperrot eller reddik er plassert på gastrocnemius muskler og interscapular regionen.
 • Bær av sort currant, cowberry, viburnum og jordbær reduserer intensiteten av smerte. De anbefales å spise noen biter om dagen i rå form, og også ta berry infusjon eller mors.

Med rettidig tilgang til en spesialist og gjennomføring av adekvat terapi, er prognosen for sykdommen ganske gunstig. I kroppen er det minimal patologisk forandring som tillater pasienter å leve et fullt og kjent liv.

Pasienter som ignorerer konstant hodepine, risikerer å bli deaktivert. Lanserte former av arteritt fører til ugunstige og ganske alvorlige komplikasjoner, som ikke er mottagelige for terapi og fortsetter å utvikle seg.

Hva er temporal arteritt

Blodkar er bestemte kanaler, unike måter kroppen får de nødvendige næringsstoffene og atomoksyet, og gir i retur for utslipp til miljøet av stoffer som har blitt utarbeidet og bare skadelige. Dessverre er karene, som andre organer, utsatt for ulike sykdommer, for eksempel er en av de mest typiske angiittene den tidsmessige arteritten hos unge og eldre mennesker.

Hva er det

En av de mest vanlige vaskulære sykdommer som forårsakes av en rekke forskjellige faktorer (patogener, alder vevsforandringer, arvelig tilbøyelighet aggressiv ytre miljø, og andre autoimmune responser.) Er arteritis (angiitt) som representerer en betennelse i arteriene.

I den tidsmessige arteritten er det også andre navn - Hortons sykdom / syndrom, eller gigantisk celle, tidsmessig arteritt (ICD-10 er representert ved M31.6.)

Sykdommen ble først offisielt notert i 1890, og i 1932 ble symptomene beskrevet av den amerikanske legen V. Horton.

Temporal arteritt - er en systemisk vaskulær sykdom, som er uttrykt i masse betennelse i arteriene, og de infiserte cellene blir akkumulert i sine vegger i form av såkalte "granulomer", og dannet klumper. Som en følge av dette, reduserer fartøyet brudd på dets funksjonalitet.

Normal arterie og trombosert

årsaker

Årsakene til tidsmessig arteritt i unge er forskjellige. Som andre anginity opptrer både som et selvstendig patologisk prosess (primær arteritt), grunnene til at vitenskapen ikke har nøye definert (versjoner av sin opprinnelse fra infeksjonsmidlet for å arvelig predisposisjon) og i form av tilleggslidelser (ofte med slike sykdommer som revmatisk polymyalgi), samt en konsekvens av andre patologiske forhold, - den såkalte sekundære arteritten.

I tillegg er årsaken til sekundær temporal arteritt avansert alder, virusinfeksjoner og nervøse overbelastninger, noe som forårsaker en nedgang i immunitet. Også mange eksperter mener at å ta store doser antibiotika er et provoserende middel.

Sykdommen er ganske hyppig og påvirker i gjennomsnitt 19 personer ut av hundre tusen.

patogenesen

Hortons sykdom refererer til den såkalte systemiske vaskulitten, med en karakteristisk lesjon av alle store (diameter 6-8 mm.) Og mindre vanlige midterarterier. I dette tilfellet er arteriene i den øvre halvdelen av kroppen - hodet, skuldrene, hendene, øyens arterier, vertebrale arterier, og til og med aorta - oftest oppblåst.

Pasienter som er diagnostisert med tidsmessig arteritt er for det meste eldre over 59 år. En spesiell masse blir observert hos personer eldre enn 71 år. Det er bemerkelsesverdig at kvinner blant de syke er omtrent fire ganger så mange menn.

Den tidsmessige arterien er ikke vanskelig å oppdage: det er nok med et lite trykk, for å føle en moderat puls av fartøyet som berører templet med fingertuppene. Berørt av denne sykdommen, forårsaker arterien et skarpt ødem i selve templet og i hodebunnen. Vevet rundt det betente fartøyet er rødt.

I de første trinnene observeres immune betennelse i blodkarene i arteriene, siden dannelsen av komplekser av autoantistoffer begynner i blodet som fester seg til indre overflaten av karene

Prosessen er ledsaget av frigjøring av de infiserte cellene i de såkalte inflammatoriske mediatorene, som spredte seg fra det betente fartøyet langs tilstøtende vev.

Temporal arteritt, i motsetning til alle andre betennelser i arteriene, er ganske lett å behandle. Det viktigste å diagnostisere sykdommen i de tidlige stadier og gjennomføre tilstrekkelig terapi.

symptomer

Symptomer på temporal arteritt er ganske typisk.

For å beskytte legen ved den primære mottak av en slik pasient bør de karakteristiske manifestasjonene av temporal arteritt:

 • hyperemi av ansikts vev, uttalt lindring av ansiktsskjærene;
 • klager om lokal temperaturøkning;
 • akutt, med krusning, ofte vanskelig å bære smerte i stedet for det berørte tempelet, utstråler til nakken og baksiden av hodet.
 • I tillegg opplever pasienten i forbindelse med betennelsen i vevet ved siden av fartøyet en senking av det øvre øyelokk på den berørte side av ansiktet.
 • Objekter som pasientene ser uklare, ikke klare, klager over "dobbeltsyn" i øynene, redusert synsstyrke av en (med tiden, uten behandling, påvirkes det andre øyet). Forverring av syn er som midlertidig, forbigående. Pasienten klager over hodepine, generell svakhet og dårlig humør.
 • Når du spiser, er det sårhet i kjeften. Også merkbar er økt, unormal ømhet når du berører, kammer hodebunnen, deprimert tilstand og tap av styrke (asteni).
Patologisk forsterkning med temporal arteritt

diagnostikk

Temporal arteritt, ikke oppdaget i den tidlige perioden, utvikler, truer overgangen til kronisk form. Dette kan føre til et komplett synskort på grunn av en utprøvd nedsatt blodstrøm, som gir optisk nerve. Det er derfor tidlig diagnose av temporal arteritt er ekstremt viktig.

I tillegg til den første samlingen av anamnese utfører kardiologen følgende tiltak:

 • en generell undersøkelse som involverer palpasjon av de ytre blodkarene for å oppdage ømhet. Under studien kan den tidsmessige arterien bli tykkere og fast til berøring. Puls i området med betennelse er svakt uttrykt, eller har ikke følt seg i det hele tatt;
 • målt øye trykk, kroppstemperatur.
 • Med hjelp av medisinske enheter produserer en auskultasjon av indre organer (lunger og hjerte);
 • ultralyd undersøkelse av blodkar;
 • angiografi av fartøy er foreskrevet;
 • pasienten blir undersøkt i laboratoriet for blod (generelle og biokjemiske analyser). Temporal arteritt er preget av anemi. Videre er det i analysene en økt ESR, den når 101 mm om 1 time. I tillegg øker volumet av det C-reaktive proteinet som er syntetisert i leveren celler og som kommer inn i blodet i traumer og betennelser, betydelig økt.

Håper, alle de angitte metodene alle sammen tillater ikke å sette den sikre diagnosen. Deretter tar de til en biopsi av det berørte fartøyet. Prosedyren utføres under lokal lokalbedøvelse. Ta et lite fragment av orgelet med henblikk på mikroskopisk undersøkelse for tilstedeværelse av berørte celler. En biopsi kan diagnostisere sykdommen med absolutt sikkerhet.

Også tiltrekke andre medisinske fagpersoner (i første omgang en øyelege).

behandling

Fordi temporal arteritt hos unge mennesker kan føre til alvorlige, irreversible konsekvenser (slag på grunn av betennelse i arteriene i vestibulære området, hjerteinfarkt, blindhet, etc.), og med død, behandling av temporal arteritt skal startes på grunnlag av symptomer opptrer.

De behandlende spesialister er vanligvis kardiologer, kirurger og phlebologists.

Generelt er slike pasienter foreskrevet kursen (ca 12 måneder, men behandlingen kan bli forsinket og i 2 år) hormonerstatningsterapi i form av relativt høye doser av anti-inflammatoriske kortikosteroider.

Pasienter med truende blindhet er foreskrevet Prednisolon (såkalt pulsbehandling). Dette stoffet tas strengt etter å ha spist ikke mindre enn tre ganger om dagen, i et totalt volum på opptil 61 milligram.

Prednisolon regnes som hovedagent i behandlingen av temporal arteritt

I noen tilfeller er selv 61 milligram daglig inntak ineffektivt, og dosen økes til og med til 92 mg. Imidlertid kan kun behandlingsspesialisten beregne nøyaktig mengde av stoffet.

Selv i begynnelsen av administrasjonen, forårsaker prednisolon gunstig dynamikk: temperaturen faller, pasientens appetitt og stemning forbedrer hastigheten av erytrocytsedimentering normen.

En slik høy dose påføres i den første behandlingsmåneden, hvoretter den gradvis reduseres.

I tilfelle av trussel om alvorlige konsekvenser (for eksempel med individuell intoleranse for dette legemidlet) injiseres 1 gram metylprednisolon først intravenøst ​​en gang i uken.

Samtidig med Prednisolon foreskrives pasienten vasodilator og vaso-styrke medisinering.

I det kompliserte sykdomsforløpet (forekomsten av aneurysmer og tromboser), så vel som ineffektiviteten av medikamenter, går det til vaskulær kirurgi. Naturligvis, med en tidlig diagnose, vil prognosen for herding være mer optimistisk.

Temporal arteritt

Temporal arteritt og alt som er verdt å vite om det

Temporal arteritt - hva er det og hva er risikoen?

Temporal arteritt (gigcelle arteritis, Hortons sykdom) er en betennelsessykdom i de midtre og store arteriene. Generelt er alle arterier i kroppen utsatt for betennelse, men oftest påvirker sykdommen arteriene i hode og nakke. Det er denne lokaliseringen av fokalet for betennelse som gjør sykdommen svært farlig, fordi det blant hans komplikasjoner er brudd på blodstrømmen, delvis eller fullstendig blindhet og jevn slag.

I tillegg er et karakteristisk trekk ved sykdommen dannelsen av granulomer på veggene til karene, noe som som følge derav kan føre til overlapning av arterielle lumen og trombose.

Folk i alderen 50-70 år er oftest syk med denne sykdommen.

Ofte utvikler sykdommen etter 50 år, og dens topp faller i en alder av 70 år og mer. Det er bemerkelsesverdig at kvinner dominerer i risikogruppen - ifølge statistikk lider de av arteritt 3 ganger oftere enn menn.

Men heldigvis behandles temporal arteritt i dag, noe som skiller det fra andre inflammatoriske sykdommer i kroppen. Og likevel er minst overfladisk kunnskap om årsakene, symptomene, diagnosemetoder og behandling av arteritt noen ganger viktig.

Årsakene til tidsmessig arteritt

Til dags dato er de eksakte årsakene til temporal arteritt ukjent. Likevel har det blitt fastslått at de naturlige prosessene for vaskulær aldring og samtidig ødeleggelse av deres vegger, så vel som genetisk predisponering, vil spille en viktig rolle i utviklingen av sykdommen.

I tillegg kan utviklingen av tidsmessig arteritt i noen tilfeller utløses av alvorlige infeksjonssykdommer, hvor behandlingen ble ledsaget av bruk av sterke antibiotika. I tillegg kan betennelse utløses av visse virus, som, inn i kroppen, påvirker veggene i svekkede arterier.

Temporal arteritt - de viktigste symptomene

Det første alarmerende symptomet som ikke kan ignoreres, er den plutselige forekomsten av skarp smerte i templene og bestrålingsproblemet i tungen, nakken og skuldrene.

Pulserende smerter i templene kan være det første symptomet på tidsmessig leddgikt.

Et klart tegn på å utvikle temporal arteritt er en bankende smerte i templene. Videre, samtidig med et smertefullt symptom, kan den utprøvde pulsering av den temporale arterien følges under palpasjon.

Svært ofte er angrep av smerte ledsaget av delvis eller fullstendig synstap, som kan vare fra noen få minutter til mange timer. I dette tilfellet snakker vi om en progressiv betennelse i arteriene og skade på øyekarrene.

I tillegg kan betennelsen i de tidsmessige arteriene være tegn på sekundære symptomer, blant hvilke det er verdt å merke seg følgende:

Temporal arteritt (gigantisk arteritt)

Temporal arteritt, også kjent som gigantisk arterit, er en inflammatorisk sykdom i mellomstore arterier som leverer blod til hodet, øynene og optiske nerver. Stram fingrene dine til templet, og du vil føle en veldig uttalt rippel. Dette pulserer den tidlige arterien. Sykdommen påvirker vanligvis mennesker over 60 år og manifesteres av hevelse og ømhet av karene i templet og hodebunnen. Kvinner lider av denne sykdommen 4 ganger oftere enn menn.

Hovedfaren for tidsmessig arteritt er tap av syn, men i løpet av en lang sykdomskurs er andre arterier involvert i prosessen. Denne sykdommen er potensielt farlig for synet, men med en riktig start på riktig behandling kan dette unngås. Faren er at blodet strømmer gjennom de betente arteriene til øynene og optiske nerver, derfor, uten behandling, nervecellene i retina og optisk nerve dør.

Tegn (symptomer)

Pasienter med temporal arteritt begynner vanligvis å klage på visjonen med ett øye, men halvparten av dem merker symptomene og i paret øyet noen dager uten behandling.

Sårhet i hodebunnen når du berører (for eksempel kaming)

Smerter i templet (kan være uutholdelig)

Temporal arteritt

Temporal (kjempe) celle arteritt er en sjelden systemisk vaskulær sykdom, manifestasjoner av disse er viktig funksjon i vaskulær basseng interne og eksterne carotis arterier og i sjeldne tilfeller arterielle trestammer som strekker seg direkte fra aortabuen.

Denne sykdommen i det overveldende flertallet av tilfellene oppdages hos pasienter med tilstrekkelig avansert alder (hos enkeltpersoner som ikke er 50 år gamle, er det kun diagnostisert enkelte tilfeller av sykdommen). Når man studerte egenskapene til temporal arteritt, ble det funnet at det ofte forekommer symptomene på denne sykdommen sammen med manifestasjoner av revmatisk polymyalgi. Ofte er de første manifestasjonene av sykdommen funnet hos kvinner i alderen 60-70 år.

Årsaker til temporal arteritt

Til tross for de mange studiene som er gjennomført etter at den første beskrivelsen av manifestasjoner av tinningarte Horton amerikanske reumatolog, Magath og Brown i 1932, ikke i betydelig grad satt. Det er anerkjent at for noen tid før de første tegn på sykdommen pasienten var i stand til å komme i kontakt med en rekke virus, bakterier, inkludert Mycobacterium tuberculosis. Dessuten er det ikke benekte muligheten for påvirkning av arvelighet - i de deler av verden der befolkningen i lang tid for å bli med i consanguineous ekteskap, syk er antall fall mye høyere enn i befolkningen generelt (det største antallet tilfeller som finnes i de nordiske landene i Europa og nordlige amerikanske stater).

Innflytelsen av miljøfaktorer som påvirker immunsystemets utvikling i pasientens organisme, har også vist seg å være påvist. Sensibiliseringen (sensibiliseringen) av organismen blir et utgangspunkt i utviklingen av den autoimmune prosessen.

Dens hovedfokus fokuserer på vaskulærvegen i arteriene av middels og liten kaliber. Som et resultat av disse prosessene er normal blodstrøm vanskelig, dystrofi og iskemi utvikles i vev som ligger bak stedet for fartøyets lesjon.

Oftest, inflammasjon av den vaskulære vegg med temporalisarteritt påvirker arteriene i hodet, men i spesielle tilfeller, når det stormfulle utviklingen av betennelse kan føre til koronararteriene, nyrer, blodkar, tarm - de kan danne vegg trombe, som forårsaker en progressiv innsnevring av hulrommet av blodkaret.

Symptomer på temporal arteritt

I de fleste tilfeller har utviklingen av markert betennelse av arterier innledes med en lang prodromalfase (trinn forløpere sykdom) som spesialister - revmatologenes og angiologer kalt polymyalgia rheumatica. Den er karakterisert ved markert svakhet, svekkelse av helsen, utseende subfebrile kontinuerlig (ikke temperaturen overstiger 37, 70C), som ofte ledsages av svette i kveld og natt-tid. I den samme periode kan oppleve ubehag eller smerter i muskler og ledd i hele kroppen, som blir en årsak til søvnløshet pasienter, som tilgangs kvalme og tap av appetitt starter raskt utvikler vekttapet for pasienten. Varighet prodromale stadium fenomener kan variere fra flere uker til flere måneder, med en pålitelig måte etablert omvendt forhold mellom varigheten og alvorlighetsgraden av symptomene polymyalgia rheumatica og temporal arteritt vekt av (kortere trinn forløpere er, jo kraftigere faktisk strømmer vaskulær sykdom).

Det mest karakteristiske og tungt tolererte subjektive symptomet blir hodepine. Ofte fokuserer den i den tidlige regionen, men kan strekke seg til front- og parietale soner, og svært sjelden - til nakken. Smerten kan verkende eller bankende karakter, og nesten alltid det oppstår spontant - pasienten føler ikke forløpere angrep (i motsetning til migrene). Ubehag i de fleste tilfeller verre om natten, raskt å bli uutholdelig, og i løpet av få timer etter utbruddet av et angrep, kan du se hva slags hodebunnen tett og sår, skarp smerte når du forsøker palpasjon snor - det berørte arterie.

I tilfeller hvor prosessen påvirker blodårene, blod forsyne området av ansiktet, kan pasienten være "claudicatio intermittens" språk, tygge, og svært sjelden - ansiktsmusklene, det betydelig kompliserer pasientens normale kommunikasjons (det er vanskeligheter med å snakke) og måltider (lang grubling mat forårsaker skarp smerte i ansiktsmuskulaturen).

Omtrent halvparten av pasientene i fravær av adekvat behandling for temporal arteritt begynner raskt fremover, og etter 30-40 dager kan vises uklart syn, blir en årsak til ringeklokken ischemisk skade på synsnerven eller sentral retinal arterie trombose. I dette tilfellet en høy sannsynlighet for irreversibel blindhet - grunnen for sin tidlige utvikling er atrofi av synsnerven.

Med involvering av stammen arterie utvikle endringer i utbredelsesområdet som sammenfaller med perfusjon områder. Det er derfor involvering av arteriene i hjernen kan vise tegn på akutt slag eller vaskulær encefalopati med Forekomsten av psykiske lidelser. Når forandringer i koronararteriene er uunngåelig forekomst av angina og dens påfølgende progresjon til myokardialt infarkt, i lesjoner i aorta oppstår karakteristiske kliniske bildet av sin bue aneurisme, når nyreskader arterier eller tarm utvikle kronisk nyresvikt eller anfall "abdominal toad," henholdsvis.

Diagnose av sykdommen

For å fastslå eller bekrefte diagnosen er nødvendig at den kliniske analyser av blod og urin, hvilke forandringer som er lik andre manifestasjoner av autoimmun sykdom - observert anemi, en kraftig økning av ESR, spor av protein i urinen. I den biokjemiske analysen av blodet er tegn på en aktiv inflammatorisk prosess, endringer i koagulogrammet funnet. En nøyaktig diagnose kan kun gjøres etter en histologisk undersøkelse av et stykke av den tidsmessige arterievegg oppnådd ved å utføre en perkutan biopsi.

Behandling av temporal arteritt

Effektiv behandling av tidsmessig arteritt er umulig uten utnevnelse av glukokortikoid (steroid) hormoner, som brukes først i den undertrykkende dosen, og deretter er den daglige mengden av legemidlet svært sakte og gradvis redusert.

I noen tilfeller viser det seg at utnevnelsen av immundempende medikamenter - disse stoffene er nødvendig når trusselen om blindhet slam i å identifisere tegn på prosessen med generalisering (uten behandling, pasientene i dette tilfellet sjelden lever mer enn 6 måneder). Det er viktig å huske på at når den tidsmessige arterien pålitelig indikator for forbedring blir ikke endre pasientens helsetilstand og dynamikken i laboratorieparametre, slik at dosen av hormoner er valgt basert på alvorlighetsgraden av ikke-spesifikke laboratorieparametere på inflammasjon (senknings, C-reaktivt protein).

I tillegg er antiplatelet midler foreskrevet med uttalte brudd på blodproppingsprosesser, antikoagulanter med direkte og indirekte virkning. For å forbedre pasientens generelle tilstand, foreskrive en symptomatisk (eliminere visse manifestasjoner av sykdommen) og metabolsk terapi - antianginale legemidler i brystet og magesekken, vitaminer.

Forebygging av sykdom

Primær profylakse av temporal arteritt er svært vanskelig, fordi det ikke er grunnlag for sykdommen. Sekundær forebygging (forebygging av eksacerbasjon) er livslang administrasjon av steroidhormoner og immunosuppressive midler.

Les Mer Om Fartøyene