Hvordan komme seg fra et slag

Stroke - en alvorlig sykdom som ofte fører til død eller funksjonshemning. Dette er ikke overraskende, fordi med en blødning i hjernen eller en pause i å forsyne den med oksygen, dør noen av nervecellene irreversibelt. Gjenoppretting etter et slag er mulig på grunn av hjernens plastisitet - evnen til å tildele tapte funksjoner til tidligere ubrukte celler og for å danne nye nevrale forbindelser. Effektiviteten av denne prosessen er svært avhengig av tiden som har gått siden krisen, derfor er hastigheten i hvert behandlingsstadium viktig.

I utgangspunktet går pasientene inn i intensivavdelingen, da - inn i nevrologisk sykehus. Etter dette er den lengste og mest avhengige av pasienten og hans nært stadium, rehabiliteringsperioden.

Timing of recovery og sjansene for suksess

Effektiviteten av rehabilitering etter hjerneslag og dens varighet avhenger av mange ting: rettidig påvisning av symptomer og behandlingsstart, type og alvorlighetsgraden av slag, den generelle helsen til pasienten, tilstedeværelse av samtidig sykdom og senil demens, pasientens alder. Viktig mental tilstand til pasienten og hans vilje til å gjøre anstrengelser for å komme seg fra et slag, å gå tilbake til et fullt liv, støtte slektninger.

Gjenopprettingsperioden etter et slag kan være fra 1 måned til 2 år. Noen er i stand til å bli rehabilitert nesten umiddelbart, andre er permanent igjen liggende ugyldige, og de er ikke engang tilordnet rehabiliteringstiltak. Derfor bør retningen for rehabilitering vurderes som flaks. 85% av pasientene som gjennomgikk iskemisk slag, klarer å gå tilbake til fullt liv om ett og ett halvt år, og to tredjedeler av disse menneskene gjenoppretter i de første 3-4 månedene.

Er det mulig å helt gjenopprette hjernen etter et slag? Ak, nei. I stedet for skadede områder av nervesystemet dannes væskefylte hulrom, noe som påvirker tap av visse funksjoner. Stroke fører til hukommelse og taleforringelse, koordinering, spesielt mindre motoriske ferdigheter, psykiske lidelser, tap av kontroll over den ene siden av kroppen. Derfor får vi svar på spørsmålet om hvordan du skal komme seg fra et slag - du må returnere tapte evner eller kompensere dem med nye. Du bør ikke nøle - neuralforbindelser er lettest dannet hvis du starter klasser umiddelbart etter at du har gått ut av krisen. Det er viktig å ikke slippe hendene dine, til de langsiktige treningsfunksjonene er gjenopprettet, fortsett å ta de nødvendige stoffene.

Kompleks av rehabiliteringsforanstaltninger

Gjenopprette fra et hjerneslag inkluderer retur av psykiske og fysiske nytten, tale og minnefunksjoner og hindre tilbakefall av trykkontroll, et sunt kosthold, unngå skadelige vaner og livsstil endringer til det bedre. Hvor lenge rehabilitering vil vare, avhenger av pasientens konsistens med instruksjonene til tilhengerne.

Fysisk komponent

Fysisk rehabilitering i slag inkluderer aktiv (treningsbehandling eller treningsterapi) og passive tiltak (massasje, magnetoterapi, fysioterapi) restaurering av motorfunksjoner. Den andre synes ofte å foretrekke for pasienter, men er ikke i stand til å erstatte fysiske øvelser. Hvis det er en økonomisk mulighet, kan rehabilitering etter hjerneslag ha en invitasjon til en lege, men maksimal effekt vil bli gitt til et rehabiliteringssenter og øvelser sammen med andre pasienter.

En del av øvelsene er tilgjengelig i sengen. Ofte, de som har hatt et slag har overdreven tonus av ekstremiteter, som kan bli frosset i en vanskelig posisjon. I slike tilfeller må du gradvis øke bevegelsens amplitude og lindre muskelspenning. Passiv gymnastikk er mulig med en gradvis tilkobling av pasientens innsats. Følgende tiltak er tilgjengelige:

Hånd etter slaget må du trene, bøye og bøye fingrene, børste.

Når du beveger lemmer i leddene, kan du gradvis få kontroll over kroppen.

Rotasjonsbevegelser, tilgjengelig for en sunn person, hjelper pasienten til å ta vare på ham.

Stretching spasm-bøyde lemmer er et mål for å bekjempe lammelser, når fingrene og deretter hele hånden er festet med bandasjer til en flatt gjenstand i en halv time eller mer.

En pasient som lykkes med å gjenopprette en hånd etter et slag kan utføre manipulasjoner med et håndkle opphengt over sengen, og gjør alle mulige bevegelser med ham. Etter at håndkleet stiger, og øvelsene kompliseres av pasientens vekt.

En ring av gummi kan strekkes mellom lemmer i forskjellige kombinasjoner.

Ruller av stadig større størrelse, plassert under kneet, tjener til å gjenopprette fotens funksjoner.

Pasienten kan hjelpe seg med hendene i bøyning og forlengelse av bena, vekselvis griper underbenet og fører føttene over sengen.

Når du kommer til baksiden av sengen, kan pasienten, som den, trekke seg opp mens du trekker ut føttene og tærne.

Et annet sett av oppgaver tilgjengelige sengeliggende pasienter - gymnastikk for øynene (bevegelser fra side til side, sirkulære bevegelser, med fokus på nære og fjerne objekter, blinkende, myser sterk).

Det overførte slaget gjenopprettes gradvis, og fortsetter til treningsstudioet i sittestilling. Det er rettet mot å bevege seg til målrettede bevegelser og forberede seg på å gå. Pasientene utfører:

 • alternativ løfting av bena;
 • Tilkobling av skulderbladene og helling av hodet ved innånding med avslapping ved utånding;
 • bakover på baksiden ved innånding med avslapning ved utånding.

Etter at treningsøkten står opp og gå tilbake til subtile bevegelser. Komplekset inkluderer:

 • løfte små gjenstander fra gulvet eller bordet;
 • strekker seg med hevning av hender på inspirasjon og vender tilbake til startposisjonen ved utånding;
 • torso av kofferten;
 • øvelser for hendene, inkludert ved hjelp av en ekspanderer;
 • trene "saks";
 • knebøy.

Endelig kan pasienten gå til fysioterapi-avdelingen riktig. Det er verdt å jobbe hardt, ettersom lengden på oppholdet i rehabiliteringssenteret er liten. Det er ikke nødvendig og tillate utmattelse: Alle øvelser skal svare til pasientens nåværende evner og tilstand.

Før treningen oppvarmes musklene med varmeoppvarming, varmtvannsprosedyre, en varmere eller massasje. Den positive effekten vil være tilstede i klasserommet i nærheten, ikke bare for å hjelpe pasienten i øvelsen, men også for å overbevise ham om fordelene med flittige sysler.

LFK tar sikte på å gjenopprette bevegelsene i det tidligere volumet, holde balansen, gå, utføre husholdningsoperasjoner og bytte til selvbetjening. Tross alt blir den vanlige dressingen eller spising for hjerneslagene plutselig kompliserte.

I de første stadiene kan passive tiltak brukes. LFK de erstatter ikke, men forbereder pasienten på treningsstudioet vil hjelpe. De inkluderer elektrostimulering, massasje, magnetisk og fysioterapi. For tiden er en effektiv metode metoden for biofeedback, når en pasient, ved hjelp av et dataprogram eller -spill, utfører oppgaver, mottar lyd eller visuelle signaler med legen om kroppens funksjon.

Psykisk komponent

Det er ikke overraskende at et slag blir en alvorlig test for, ofte forårsaker depresjon eller apati. Pasienter blir irritabel, rask og aggressiv, og har mistet den tidligere evnen til å kontrollere følelser. Ofte merker de seg ikke hvor hardt de ble i kommunikasjon. Tålmodigheten til slektninger, deres varme og støtte er viktig, slik at de kan passere krisen og gjennomgå psykologisk rehabilitering etter et slag.

Det er nødvendig å holde munterhet og optimisme, og legge merke til symptomene på depresjon, begynne behandlingen. Moderne medisiner vil takle det ved hjelp av kosttilskudd eller psykoterapi. Imidlertid må alle midler foreskrives av en lege, inkludert antidepressiva. Et godt alternativ vil være et spesialisert sanatorium, som lar deg endre situasjonen og utføre komplisert terapi.

Tale- og minneutvinning

Hvis de tilhørende sentrene i hjernen blir påvirket, vil funksjonen returnere gradvis. Tale tap bør behandles av en taleperson, og slektninger bør snakke hele tiden. Et annet hinder på vei til full kommunikasjon er "congealing" av ansiktsmuskler, eliminert av følgende øvelser:

 • oskalivaniem;
 • bretter leppene inn i et rør;
 • Lite biter av leppene;
 • skyve språket fremover;
 • slikker leppene i forskjellige retninger.

For det første blir uttalen av lyder returnert, deretter av ord. Lytte til den syke sang og prøve å reprodusere det vil være en stor hjelp. Pasienten kan si en del av ordet, slik at han fullførte det. En god effekt er repetisjonen av rim og tunge twisters.

Gjenopprette minne bidrar til å ta visse medisiner. I resten ligner prosessen arbeid med barn og inkluderer memorisering og gjentakelse av figurer og fraser, klasser i spillform, bordspill, som gjør det mulig å konsentrere pasientens oppmerksomhet på en handling. Det er nyttig å huske et slag og beskrive hva som skjedde med det for den siste dagen, uken, måneden etc.

Gå tilbake til normalt liv

Noen får muligheten til å komme tilbake til hjemmet nesten umiddelbart, men mye vil uunngåelig gjennomgå endringer. Det vil bli nye restriksjoner, og de vanlige tingene vil kreve re-habituation til dem. Det vil være nødvendig å kontinuerlig måle blodtrykket og følge alle anbefalingene fra leger. Hvordan å leve etter et slag for å holde seg frisk og unngå tilbakefall?

diett

Pasientens ernæring skal balanseres. Ingen vesentlige begrensninger, men det kan være hensiktsmessig i utbredelsen av matvarer, for ikke å somle i tarmen og forårsaker ikke forstoppelse, dvs. grønnsaker, frukt, frokostblandinger. Spenningen på urinsystemet reduserer mengden salt, sur og krydret mat. Utelukkelse fra kaffe og te diett har gunstig effekt på trykk, og avvisning av fet mat og raske karbohydrater vil bidra til å holde normale blodsukkernivået, som også vil redusere risikoen for tilbakevendende slag. Kompromissløs bør være et avslag på bare en alkohol.

Viste det samme slaget av sitrus og tinktur på furuskegler - folkemedisin, fitontsidy som opprettholder en god tilstand av nerveceller. Det er også nyttig å drikke en økt mengde væske, 2-3 glass om dagen.

Boligplass

Ved å ta pasienten hjem, bør slektninger følge anbefalingene fra spesialister nøye slik at de skal ta vare på pasienten etter et slag. Endringer i leiligheten kan ta mye tid. Det er nødvendig å fjerne langt unna alle de farlige og i stand til å falle på de syke gjenstandene. Tepper, ledninger, etc. kan føre til høst. Hvis pasienten bruker en rullestol eller en rullestol, må du gi ham fri tilgang til alle rom, tenk gjennom å overvinne trinn eller stryk.

Større uavhengighet vil gi rekkverk på badet, en benk i dusjen, en spesiell toalettsetet. Dusjen, forresten, er å foretrekke på badet. Termometeret i det vil spare pasienten med redusert varmefølsomhet fra brannskader. Det er verdt å tenke på ubrytelige retter og små avføring, som pasienten kan lene seg på. Håndlister vil være nyttig å etablere også ved en seng og generelt på et hvilket som helst sted hvor overført eller båret slag vil stige og sitte ned.

Når du går alene utenfor huset, er det verdt å levere en person med en mobiltelefon med en knappesignalfunksjon i tilfelle av et fall eller en gjentatt strekk.

arbeid

Her har vi å gjøre med et dobbeltkantet sverd. På den ene siden vil en retur til denne delen av livet være en viktig del av sosialisering. På den annen side kan psykiske endringer og fysiske begrensninger kreve tidlig pensjonering eller utvikling av et fjernt yrke. Det er viktig å ikke skynde seg for å gå tilbake til arbeidsplassen for å sikre at de nødvendige mulighetene er helt tilbake. Hvis dette ikke er tilfelle, er det verdt å nærme seg optimisme til tiden, frigjort for din favoritthobby og kommunikasjon med familien din.

Personlig liv

Sex for en overlevende stroke er ikke bare akseptabelt, men også gunstig når det gjelder rehabilitering. Det kan være et brudd på motoriske ferdigheter, apati, problemer oppstår på den delen av genitourinary systemet (potens og følsomhet redusere). Men med en vellykket kombinasjon av omstendigheter vil aktivt sexliv bidra til å etablere en følelsesmessig tilstand og igjen gjøre pasienten lykkelig.

Hva til slutt? Konsekvensene av et slag med riktig omsorg i dag er på ingen måte umulig å korrigere. Mulighetene for medisin tillater oss å komme tilbake til fullverdig liv på svært kort tid. Det viktigste er ikke å miste motivasjon, å tro på muligheten for fullstendig å gjenopprette og bekjempe sykdommen. Tilbake til et godt liv er nesten helt i hendene til pasienten og hans kjære!

Hvordan fullstendig gjenopprette fra et slag og er det mulig?

Stroke, eller nedsatt blodsirkulasjon i hjernen, er en av de vanligste årsakene til dødelighet og funksjonshemming blant befolkningen i de fleste utviklede land. I dette tilfellet er det dødelige utfallet ikke bare mulig under selve slaget, men også i løpet av de første ukene etter det. Ca 35% av pasientene dør innen tre til fire uker etter et slag. Omtrent 60% av de som overlevde er deaktivert.

De nær pasienten som har gjennomgått hjerneslag, bør vite at utvinning fra et slag er en lang, vanskelig, men svært viktig prosess. Hovedmål for rehabiliteringsforanstaltninger er først og fremst restaureringen av hjernen, motoriske evner og tale, sosial tilpasning, samt forebygging av gjentatte slag og komplikasjoner. Familienes rolle er vanskelig å overvurdere. Fra deres deltakelse, tålmodighet og rett handlinger avhenger i stor grad av om de vil kunne returnere (og hvor raskt) de tapte funksjonene.

Gjenopprettingsperioden etter et slag er et vanskelig stadium i livet, ikke bare for pasienten, men også for hans familie. Krenkelser er svært alvorlige og avhenger av hvor mye og hvilken del av hjernen som er skadet. Pasienter kan være nedsatt lemmerbevegelse, koordinering, syn, svelging, tale, hørsel, evnen til å kontrollere avføring og vannlating. De som regel nesten ikke oppfatter informasjonen, blir fort lei, ikke eier følelser, faller inn i depresjon. Gjenoppretting av pasienter kan ta mer enn en måned og enda mer enn ett år.

Det bør sies at full restaurering ikke alltid er mulig. Brudd på blodsirkulasjonen i hjernen fører ofte til uopprettelige konsekvenser. Derfor må du være forberedt på det faktum at du må tilpasse seg den nye feilen og lære å gjøre lekser i de nye forholdene. Det er viktig å huske at en positiv holdning og utholdenhet kan forkorte gjenopprettingsperioden, i tide for å returnere helt eller delvis motoren og andre evner.

Med en felles innsats av leger og slektninger har pasienten muligheten til å gå tilbake til det normale livet, å bli sosialt aktiv og funksjonsfylt. Å gjenopprette funksjoner i stor grad avhenger av hvor tidlig aktivitetene startet. I tillegg er det viktig å ikke være lat og trene den berørte siden. I dag er pasienter og deres slektninger utstyrt med rehabiliteringssentre, der de får kvalifisert hjelp.

Recovery nivåer

Det er tre nivåer av utvinning etter hemorragisk eller iskemisk slag.

 1. Den første er den høyeste. Dette er en ekte restaurering, der alle funksjoner returnerer helt til den opprinnelige tilstanden. Dette alternativet er mulig hvis det ikke er fullstendig død av hjernenusceller.
 2. Det andre nivået er kompensasjon. Funksjoner kompenseres ved funksjonell restrukturering og involvering av nye strukturer. Dette er en tidlig gjenopprettingstid - vanligvis de første seks månedene etter et slag.
 3. Det tredje nivået er en omlegging, det vil si en tilpasning til den nye feilen. I dette tilfellet mener vi bruk av staver, rullestoler, turgåere, ortoser.

outlook

Uønskede faktorer for gjenoppretting:

 • en stor lesjon av hjernen;
 • plassering av fokus på funksjonelt viktige områder (for tale- og motorfunksjoner);
 • dårlig blodsirkulasjon rundt lesjonen;
 • avansert alder;
 • emosjonelle lidelser.

Gunstige prognostiske faktorer inkluderer:

 • tidlig spontan restaurering av funksjoner;
 • tidlig start av gjenopprettingsaktiviteter.

Hovedprinsipper for restaurering

 1. Tidlig gjenoppretting av tapte funksjoner.
 2. Tilstrekkelig og integrert tilnærming.
 3. God organisering av hendelser, regelmessighet og langsiktig eierandel.
 4. Pasienten og familiemedlemmene skal delta aktivt i rehabiliteringsprosessen.

Som nevnt, faller den største byrden av rekonstruksjon på skuldrene til nære slektninger. Vi må være forberedt på at forbedringen kanskje ikke kommer veldig lang, og gjenopprettelsestiden vil bli forlenget. Det er viktig å vise tålmodighet, opprettholde en positiv holdning, ros pasienten for de minste prestasjonene. Samtidig skal hjelpen doseres slik at overlevende slår seg raskere for å bli uavhengig. Familiens rolle er som følger:

 • utføre med pasientklassen på restaurering av evner til bevegelser, tale, lesing, skriving, gåing, husholdningsevner;
 • involvering av pasienten i ulike aktiviteter, fordi passivitet fører til depresjon, depresjon og apati;
 • Hjelp å integrere seg i samfunnet.

Restaurering av trafikk

Normalisering av motoraktivitet og gjenoppretting av muskelstyrke etter slag er en prioritet. Behandlingen av situasjonen er foreskrevet fra sykdoms første dag. Dens varighet er fastsatt av legen individuelt. Legen viser slektninger hvordan man legger på den berørte lemmen, hvordan man bruker sandbagger eller lengter for å fikse det. Behandling utføres to ganger om dagen i en halv time etter medisinsk gymnastikk. Ikke stakk de berørte lemmer under måltider eller umiddelbart etter å ha spist. Når du klager over følelsesløshet og ubehag, må du endre posisjonen til armen eller benet.

For å hjelpe pasienten til å komme seg raskt, på den andre dagen etter et slag, for å forbedre mobiliteten i leddene, blir passive bevegelser gjort, som skal være rolig, glatt og i intet tilfelle føre til ubehagelige opplevelser og smerter. Vanligvis blir de utført ved hjelp av en fysisk trening instruktør. Bøy og unbend de berørte lemmer, trekk dem til sidene, roter.

Når pasienten er i en liggende stilling, kan han gjøre slike øvelser som øyens rotasjon, blinker, flytter utseendet til sidene opp, ned.

For det første legges pasienten på sengen i flere minutter, og øker denne gangen gradvis. Deretter lærer de ham å stå, mens han klamrer seg på baksiden av sengen eller hånden til assistenten sin. Sko er bedre å kjøpe høyt, slik at foten ikke kommer opp.

Snart må du fortsette å lære å gå. Denne funksjonen kan ikke gjenopprettes snart. Pasienten trenger å hjelpe med bevegelse og ikke la ham være alene. Gå gradvis til å gå med en støtte. Det kan være en stol, en arena, en stokk. Når suksess blir merkbar, anbefales det å gå ut på gaten.

Hvis pasienten bruker rullestol, må du lære å bevege ham fra seng til stol og tilbake.

Taleutvinning

Taleforstyrrelser forekommer ofte med hjerneskade. Pasienten kan ha problemer med å uttrykke sine tanker, så vel som å forstå andres tale. Talens funksjoner gjenopprettes lenge - i 3-4 år. Denne prosessen krever involvering av en spesialist på dette feltet.

Overtredelser kan varieres. Pasienten forstår ikke hva de sier til ham. Pasienten er i stand til å forstå hva som blir sagt til ham, men kan ikke uttrykke sine tanker. Han kan bruke feil ord, har problemer med å lese og skrive.

I dette tilfellet må du være tålmodig, snakke sakte, snakk ord godt, bruk enkle setninger, gi pasienten tid til å forstå hva som er sagt. Still spørsmål på en slik måte at han kan svare jevnt eller negativt.

I tillegg, etter et slag, er det ofte brudd på muskler i tungen og ansiktet. I dette tilfellet er det sakte og uleselig, og stemmen er døve. Tale terapeuten lærer pasienten øvelsene som trener tungen og ansiktsmusklene, og gir også en liste over ord for å forbedre lydens uttale. Klasser skal holdes regelmessig. Øvelser bør gjøres før speilet.

Restaurering av svelging

Etter akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen er det ofte vanskeligheter med å tygge, svelge, spyttproduksjon. Pasienter føler seg ikke mat på den ene siden av munnen.

For å gjenopprette svelgingsfunksjonen, brukes også spesielle øvelser, gjenopprette styrken av musklene som er involvert i å svelge og forbedre mobiliteten til tungen og leppene.

For å legge til rette for svelging, må du velge mat som er lett å tygge og svelge. Det bør ikke være varmt og ikke kaldt, med en deilig lukt. Gi pasienten bare i sitteposisjon.

Innredning i huset

Leiligheten trenger endringer for å gjøre pasientens liv trygg og mer komfortabel. Huset bør ikke ha høye forsenninger og tepper. Det er bedre å kjøpe en spesiell seng med høye sider for å unngå faller. Overalt må det være rekkverk og rekkverk slik at pasienten kan holde på. Leiligheten trenger god belysning, og i pasientens rom bør nattlyset slås på hele natten.

Forebygging av tilbakevendende hjerneslag

Etter et slag er det viktig ikke bare å gjenopprette, men ikke å tillate en repetisjon av streken. For å gjøre dette må du lede en sunn livsstil:

 • Ta medisiner regelmessig.
 • Normaliser vekten.
 • Utfør daglig trykkovervåkning.
 • Å gjøre medisinsk gymnastikk.
 • Helt avstå fra røyking og alkohol.
 • Kontroller nivået av sukker og kolesterol.
 • Kontakt lege regelmessig.

Sanatorium rehabilitering etter et slag

En person som har hatt et slag kan henvises til et sanatorium for behandling, der forskjellige metoder for gjenoppretting brukes. Påfør balneoterapi, slambehandling, fysioterapi, massasje, fysioterapi, klimatoterapi, medisinering.

Etter iskemisk slag er radon, hydrogensulfid, jodid-brom, karbonatbad, slambehandling i form av applikasjoner effektive.

Motoraktivitet er nyttig etter både iskemisk og etter hemorragisk slag. Terapeutisk fysisk trening er hygienisk gymnastikk, dosert går to eller tre ganger om dagen.

Etter et hemorrhagisk eller iskemisk slag i et sanatorium, brukes ulike typer massasje. Vanligvis gjennomføres prosedyren om morgenen etter frokost.

I sanatoriet til pasienter som har hatt et slag, er de trent i arbeidskompetanse. Til dette formål er mobile og stasjonære stativ med et sett med husholdningsartikler og husholdningsartikler utstyrt. Av gjenvinningsmetoder i sanatoriet bruker også auto-trening og psykoterapi.

Rehabilitering og gjenoppretting etter hjerneslag hjemme

Behandling av hjerneslagspasienter er en svært lang og gradvis prosess, som må gå gjennom en rekke påfølgende stadier. I begynnelsen blir slike pasienter behandlet i intensivavdelingen, der de sliter for sitt liv, og deretter på et nevrologisk sykehus hvor de reparerer skadede celler.

Men ikke mindre viktig er gjenopprettingsstadiet etter utslipp fra sykehuset. Tross alt kan det neurologiske underskuddet, som er tilgjengelig for pasienten, ikke gjenopprettes ved medisinering, siden hjerneceller ødelegges.

Men du kan maksimalt tilpasse en person til liv på bekostning av andre nevroner som har vært uforskudt. For å oppnå dette må mye tid passere. Naturligvis er dette kun mulig på grunn av uavhengig gjenoppretting etter hjerneslag hjemme, når både pasienten og hans slektninger er aktivt interessert i denne prosessen.

Hvor lang tid tar det å gjenopprette fra et slag?

Ved å løse problemet med gjenopprettingsperioden etter slagting kan det ikke være noenverdier indikator. Alt avhenger av størrelsen og lokaliseringen av lesjonen i hjernen, typen slag, tiden fra det tidspunkt sykdommen oppsto for direkte tilveiebringelse av spesialisert medisinsk behandling. Jo høyere verdiene av disse indikatorene er, desto verre er spådommene for en fullstendig gjenoppretting av pasienten. Med slike mennesker er det nødvendig å jobbe veldig lenge, praktisk for livet, i det minste for ikke å forverre det eksisterende nevrologiske underskuddet. Omtrentlige vilkår og prognoser kan avbildes i form av et slikt bord.

Type slag og dens konsekvenser

Varighet av gjenopprettingstidspunktet

Iskemisk berøring med minimal neurologisk underskudd (mild lammelse av lemmer og ansikt, nedsatt koordinering, syn, svimmelhet)

Delvis utvinning på 1-2 måneder

Full gjenoppretting 2-3 måneder

Enhver type slag med et uttalt nevrologisk underskudd (brutto lammelse av lemmer og ansikt, vedvarende diskoordinatforstyrrelser)

Delvis gjenoppretting med selvbetjening 6 måneder.

Komplett utvinning er sjelden og tar år

Alvorlige massive iskemiske og hemorragiske slag med vedvarende nevrologisk underskudd (funksjonshemming på grunn av lammelse av den ene siden og andre feil)

Delvis utvinning med mulighet for å sitte alene - 1-2 år;

Full gjenoppretting er ikke mulig

Fra bordet over blir det tydelig at jo strengere beroligelsen, jo lengre gjenoppretting bør være. Pasienter som gjennomgikk iskemisk beredskap, gjenvunnet litt raskere enn etter hemorragisk slag.

Når den tilgjengelige grov nevrologisk underskudd på bakgrunn av et hvilket som helst slag er ikke alltid mulig fullstendig restaurering av mennesker, som bestemt ved nekrose av hovedklyngene av nevronene i hjernen, er den funksjon som ikke selv er i stand til å ta nabo friske celler. Derfor stopper gjenopprettingsperioden etter et slag ikke en gang. Det er nødvendig for livet for å engasjere seg i restorative prosedyrer etter type kortvarige kurs eller daglig. Dette vil ikke bare hjelpe i å gjenopprette tapte evner, men også hindre nye slag angrep.

Det er aldri verdt å miste hjertet, uansett hvilken type slag som er overført, og til tross for åpenbare spådommer. Tross alt er hver persons levetid forskjellig, spesielt i forhold til hjernen. Kun konstant selvstudium kan hjelpe mer fullstendig og kortest mulig å gjenopprette fra et slag.

Øvelser for utvinning etter et slag

En av de primære oppgavene til gjenopprettingsperioden etter et slag er fornyelsen av motorens funksjon i ekstremitetene. Det er på dem at det neurologiske underskuddet i denne sykdommen lukkes i større grad. Begynn gjenopprettelsen av bevegelser bør være nesten fra den første dagen etter starten av slag.

Generelle treningstyper er preget av slike øyeblikk:

Senking av muskelton og spenning. Ethvert slag forårsaker lammelse, preget av hypertonisk muskel og økt opphisselighet;

Forbedring av mikrosirkulasjonen. Stroke forstyrrer innerveringen av alle vev. Som en konsekvens - et brudd på deres blodforsyning;

Profylax av kontraktur. På bakgrunn av et langt nevrologisk underskudd og spastisk lammelse er det i tillegg en herding av muskler i en tilstand av konstant spenning;

Beskytter huden på lemmer fra decubitus. Dette gjelder spesielt med hensyn til bena. På steder med størst trykk og kontakt, som er hælområdene, er det oftest bedsores;

Forny delikate bevegelser. Forholde seg til de viktigste funksjonene i ekstremiteter, som faktisk kjennetegner fullstendig restaurering av nervesystemet. Dette er mest relevant for hendene og øvre lemmer som helhet.

Før du starter noen øvelser etter et slag, er det tilrådelig å konsultere legen din, eller enda bedre med en spesialist - en rehabiliterer. Det vil hjelpe ikke bare å velge riktig sett med øvelser, men også å fortelle om alle finesser og stadier av implementeringen. Generelt sett er det verdt å påpeke at en slik funksjon: alle øvelser bør starte fra enklere med gradvis utvidelse av volumet avhengig av pasientens funksjonelle evner.

På bakgrunn av terapeutisk kroppsopplæring kan selv pasienter med et identisk problem og alvorlighetsgraden av et slag bli restaurert på forskjellige måter. Derfor overbelast ikke personen. Dette er så skadelig som mangelen på kurativ gymnastikk generelt. Før du utfører noen øvelser, er det bedre å varme opp vevene som handlingen er rettet mot. Hvis det er en mulighet, er varmtvannsprosedyrer egnet for disse formålene. Hvis det er kontraindikasjoner eller andre grunner til at denne handlingen ikke er mulig, vil det være nok å massere i 15 minutter like før øvelsene. I ekstreme tilfeller varme de berørte lemmerne med en varmere.

Alle pasienter etter alvorlige slag med et alvorlig nevrologt underskudd skal hjelpe noen fra deres slektninger, siden de ikke kan takle en slik oppgave selv. Det er bedre, om øvelseskomplekset blir utført 2-3 ganger per dag av originale kortkurs, som tar omtrent en time. De bør ikke føre til at pasienten uttrykker tretthet og tretthet. Hvis de oppstår, indikerer dette inkompatibiliteten til belastningene og pasientens faktiske evner på et bestemt stadium av rehabiliterings- og gjenopprettingsperioden.

En streng individuell tilnærming med en klar overholdelse av de generelle regler for medisinsk utdannelse kan kalles det eneste riktige skrittet på vei til rask gjenoppretting av pasienter etter et slag.

Øvelser i sengen hvile

Selvfølgelig er det i dette tilfellet ekstremt vanskelig å gjøre noe i stort volum, siden pasientens funksjonelle evner er svært begrenset. Derfor er det nødvendig å hjelpe dem rundt dem, folk. Dette settet med øvelser bør utføres av alle personer i en akutt periode etter noen slag, samt de som har alvorlig spastisk lammelse av ekstremiteter med en markant økning i muskeltonen. Slike pasienter er ikke i stand til å unbend lemmer, siden de er stabilt fast i en bøyd stilling. Øvelser bør være rettet mot å redusere tonen og gradvis øke amplitude av bevegelser.

En typisk gymnastikk ser slik ut:

Enkel forlengelse og bøyning av fingre og hender, underarmer og albuer, føtter og knær, lemmerbevegelser i skulder- og hofteleddene;

Rotasjonsbevegelser av disse segmentene. Utført med hjelp av de som bryr seg om de syke. De må etterligne bevegelsene som en sunn person kan utføre;

Tren for å reparere hånden. Stretching spasmodisk lemmer med langets og andre enheter. Det vises med vedvarende lammelse. For dette er den bøyde lemmen gradvis ubent fra fingrene og festet med bandasje til en hard flatplate eller annen enhet. Trinn for trinn utføres de samme handlingene med de overliggende delene av hånden (med en børste og underarm). I denne stillingen er lemmen løst i en halv time, men det kan være lengre hvis pasienten ikke forårsaker ubehag;

Over sengen er et håndkle. Den neste øvelsen kan utføres av personer med en restaurert børstefunksjon. For dette blir håndkleet grepet av det og produserer alle mulige bevegelser (bly og bly, løftesenkende i skulderen, fleksjonsforlengelse ved albuen). Gradvis øker håndkleet høyere og treningen hindres av pasientens egenvekt;

Fra en strimmel av gummi med gjennomsnittlig tykkelse og bredde er det nødvendig å lage en ring i diameter på 40 sm. Med denne tilpasningen er det mulig å utføre mange treninger. Det kastes mellom hender, underarmer, arm og ben, en børste og ethvert objekt. På samme tid strekke elastikken ved å fortynne dens ender fra hverandre;

For å eliminere muskelspasmer i underbenet i poplitealområdet, legges en hard vals, hvor tykkelsen gradvis øker. Dermed strekker musklene og øker volumet av bevegelser;

Omslutte bena over ankelleddet med ytterligere bøyning av bena i kneleddene ved å skyve føttene over sengen;

Ligge i sengen, må du forsiktig løfte armene over hodet og prøve å ta henne tilbake. Etter dette utføres ufullstendige pull-ups med samtidig trekking av føttene og fingrene (som om de strekker seg);

Øvelser for øynene. Gjenopprett funksjonen av øyebølgeres mobilitet og tilpasning av synet. For å gjøre dette må du gjøre øyebevegelser i forskjellige retninger flere ganger. Sirkulær bevegelse. Gjenta prosedyren med lukkede øyelokk;

Fiksering av blikket på et tidspunkt med etterfølgende roterende, nodale og sirkulære bevegelser av hodet uten frigjøring fra dette fikseringspunktet;

Øvelser i en sittestilling

De er rettet mot å gjenopprette de hensiktige bevegelsene i hendene, styrke ryggen og forberede bena for å gå. Deres teknikk er dette:

Pasienten blir overført til sitteposisjon, hendene tar tak i sengens kanter. Ved innånding utføres en bøyning i ryggen med samtidig trekking av stammen under spenning. Etter utånding følger avslapping. Syklusen består av 8-10 repetisjoner;

Startposisjon sitter på sengen, ben på nivå av kroppen (ikke faller). Alternativt heve og senke venstre, og deretter høyre ben flere ganger;

Utgangsposisjonen sitter i sengen. Hendene blir tatt tilbake. Ved innånding gjøres maksimal tilnærming til scapulaen til hverandre med samtidig helling av hodet bakfra. Etter utånding følger avslapping;

Øvelser i stående stilling

Vises etter utvidelse av en impellasjonsmodus og delvis restaurering av pasienten. Deres hovedmål er restaureringen av subtile bevegelser for maksimal eliminering av nevrologiske lidelser. Typiske eksempler er:

Plukker opp en lommebok fra gulvet eller bordet. Det virker ut målrettet subtile bevegelser;

Startposisjonen står med hendene ned. På inspirasjon løfter de armene opp over hodet mens de strekker seg og stiger på fingrene. Ved utånding slapper de av, bøyer bagasjerommet ned og senker. Gjenta flere ganger;

Flexion-forlengelse av hånden i en knyttneve ved hjelp av en expander med samtidig fjerning av hender fra stammen;

I stående stilling, føtter er skulderbredde fra hverandre, hendene er plassert i midjen. Torsjoner av bagasjen er laget til høyre til venstre, fremover bakover;

Fra den forrige startposisjonen, utfør en saksøvelse (vekslende bevegelse, strakt foran kryssede armer, på motsatt side;

Klemmer fra startposisjonen stående med tilkoblede føtter. Under øvelsen er det nødvendig å holde ryggen så nøyaktig som mulig, og ikke å rive av hælene fra gulvet;

Under øvelsene knyttet til restaureringen av subtile bevegelser, kan du fortsette gymnastikken fra tidligere stadier, spesielt hvis den styrker musklene og utvider volumet av bevegelser generelt. Tillat terapeutisk trening med bruk av lette håndvægte og kraftøvelser.

For at treningsbehandling skal være virkelig gjenopprettende, må den bli en del av pasientens livsstil.

Gjenoppretting av tale etter et slag

Restorative prosesser i hjernen med hensyn til talefunksjonen er mye langsommere enn i motorforstyrrelser. De kan vare i flere år. Derfor er det nødvendig å engasjere seg med pasienter hele tiden, fra den første dagen i utvinningsperioden etter stabilisering av den generelle tilstanden. Hovedoppgaven i denne vanskelige prosessen ligger hos pasientene selv og deres slektninger. Bare et vedvarende ønske må lede dem. Du kan ikke slutte å trene, til tross for det lange fraværet av en uttalt effekt. Før eller senere vil all omhu bli belønnet med en gradvis forbedring i tale.

Anbefalinger for øvelser for å gjenopprette tale er ganske tydelige. Deres hovedfokus er involveringen av nerveceller som ligger i regionen av det berørte talesenteret, for å oppfylle funksjonen de mistet. Dette kan oppnås ved konstant trening av talefunksjon og hørsel. For å gjenopprette pasientens evne til å snakke, må han høre tale. Alle skal snakke med ham hele tiden. Dermed kan han gjengi lyder.

Når det gjelder en direkte uttale av ord, i tilfelle et komplett tap av talevansker, er det nødvendig å starte uttalen av individuelle lyder og stavelser. For å gjøre dette, blir pasienten fortalt en del av ordet eller setningen uten å fullføre endene. Pasienten selv må uttale dem. Gradvis må mengden ord som reproduseres, øke. Den siste scenen er repetisjonen av rimer og tunge twisters.

Sangen påvirker utviklingen av talevansker. Hvis pasienten hører synger, og senere prøver han og hans slektninger å synge, da blir det mye raskere for ham enn vanlig tale. Derfor er det nødvendig å inkludere denne metoden for rehabilitering av pasienter etter et slag for å gjenopprette talevnen.

Det er ekstremt viktig å gjenopprette tale - for å gjenoppta muligheten til å uttale lyder. Tross alt kan en person potensielt være i stand til å snakke, men på grunn av en langvarig forstyrrelse av innerveringen av etterligning og tyggemuskulaturen, finner deres spesielle herding sted.

I slike tilfeller er de gjenstand for aktiv utvikling av:

Folding leppene i et rør;

Maksimal skyve tungen fremover;

Enkel biting av kjever vekselvis i øvre og nedre lepper;

Licking lepper i begge retninger (venstre til høyre og omvendt);

Gjenoppretter minne etter et slag

En av hjernens funksjoner, som er ødelagt som følge av et slag, er minne. Det er svært viktig å tilnærme seg gjenopprettingsprosessene på denne måten. Som alle andre evner av høyere nervøsitet, er det nødvendig å begynne å jobbe med det så tidlig som mulig. Vanligvis svarer dette til perioden etter eliminering av den direkte trusselen mot menneskeliv og fenomenene av cerebralt ødem på bakgrunn av slagtilfelle.

Det første som legene jobber med, er den medisinske støtten til de berørte nevronene. Pasienter er foreskrevet intravenøse infusjoner av nootropics (legemidler som forbedrer metabolske prosesser i hjernen og i minnet). Deres mottak må nødvendigvis videreføres på stadium av ambulant behandling, men allerede i en tablettform. De vanligste og mest effektive nootropene inkluderer pyracetam, luketam, nootropil, fesam, tiocetam. Alle opererer sakte nok, så det er viktig å observere varigheten av inntaket, som skal være minst 3 måneder. Etter en kort pause, bør behandlingsforløpet gjentas.

I tillegg til narkotikakorrigering, bør funksjonell og restorativ behandling også utføres. Det inkluderer kontinuerlig trening av hjernens evne til å huske. Denne prosessen er en av de lengste av alle typer restorativ behandling etter et slag og tar mange måneder og til og med år. Inkluderer memorisering og konstant gjentakelse av tall, visse ord, rimer, først korte og deretter lengre. Det er også fordelaktig å minne påvirke brettspill og andre aktiviteter med elementer i spillet, når pasienten samtidig blir distrahert fra omverdenen og konsentrert seg om en bestemt handling.

Hvordan lage en meny etter et slag?

Forberedelser for utvinning etter et slag

Et ekstremt viktig sted i rehabiliteringsbehandling av pasienter med hjerneslag, tilhører den medisinske behandlingen av hjernesvikt. Det er obligatorisk å følge kursmottaket med veksling av perioder med aktiv behandling og avbrudd mellom dem. Det er ønskelig å injisere intravenøst ​​to ganger i året med cerebroprotektorer (legemidler som forbedrer blodtilførselen og hjernens aktivitet).

Mer enn et dusin år for forebygging av trombose og ischemisk sykdom anvendt aspirin (acetylsalisylsyre), men lenge dens mottakelse kan forårsake problemer med mage-tarmkanalen, så som halsbrann, gastritt, kvalme, magesmerter, etc.

For å redusere risikoen for slike uønskede konsekvenser, er det nødvendig å ta stoffene i et spesielt enterisk belegg. For eksempel kan man bruke stoffet "trombotisk ASS®" * hver tablett er belagt med enterisk film belegg som er motstandsdyktig overfor mave saltsyre og oppløses bare i tarmen. Dette unngår direkte kontakt med slimhinnen i magesekken og redusere risikoen for sure oppstøt, magesår, gastritt, blødning, etc.

Det er viktig å huske at du ikke bør ta et blodfortynnende middel etter hemorragisk slag. I dette er det ikke bare hensiktsmessig, men det er også mulig å provosere en gjentatt forekomst av et slag. Alle andre legemidler er ikke tilordnet differensielt, uavhengig av slagslag.

Den omtrentlige klassifiseringen av medisiner for rehabilitering i post-akutt periode er gitt i form av en tabell:

Kan jeg komme seg fra et slag og hvordan?

Mer enn halvparten av innbyggerne i Russland (53%) dør på grunn av hjerte-og karsykdommer: dette er mer enn alle andre grunner tatt sammen. Det antas generelt at dette hovedsakelig handler om hjerteinfarkt, men dette er ikke sant: i 2 av 5 tilfeller er dødsårsaken en "vaskulær katastrofe" i hjernen. Ifølge statistikken har hvert 15. minutt i Russland noen slag.

Insidiøsitet av et slag - ikke bare i dødelighet. Opptil 80% av overlevende etter akutt blokkering av cerebral arterie eller blødning i hjernen blir deaktivert, og en tredjedel av dem trenger konstant omsorg. Et alvorlig problem i Russland er rehabilitering av pasienter som overlevde et slag: bare en av fem gjennomgår rehabiliterende behandling som tar sikte på å komme tilbake til et fullt liv.

I mellomtiden gir rettidig psykologisk rehabilitering i henhold til et program utviklet i samsvar med anbefalingene fra eksperter innen gjenopprettingsterapi, å oppnå betydelig forbedring i pasientens velvære, og også å redde ham fra død på grunn av komplikasjoner av et slag. Forskningsdata viser at hver andre pasient som overlever et angrep dør innen et år etter det, men behandling utenfor hjemmet, i et spesialisert senter, reduserer sannsynligheten for et tragisk utfall med halvparten.

Hva er et slag?

Hjernen er uten tvil det viktigste organet i menneskekroppen, og den trenger aktiv ernæring og blodtilførsel. Selv et fenomen som besvimelse, "oppfunnet" av natur for å sikre oksygenstrømmen til hodet - i en horisontal posisjon.

karene i hjernen, så vel som alle kar i kroppen, slitt med alder: den kan være forårsaket av aterosklerose - ankomsten av kolesterol plakk, innsnevring lumen av arteriene - eller hypertensjon. Dersom den patologiske prosess utvikles sakte, det fører til en gradvis forringelse av nervesystemet: så mange eldre mennesker vil utvikle vaskulær demens, i hvilken markert svekkelse av hukommelse, oppmerksomhet, intelligens, endringer i karakter og så videre.

Hvis det i visse tilfeller er fartøyet i hjernen tilstoppet, presset eller revet, så er det en akutt forstyrrelse av hjernecirkulasjon. Denne tilstanden krever akutt medisinsk hjelp, som tar sikte på å eliminere konsekvensene av et angrep og kan redde pasientens liv eller redusere graden av skade på nervesystemet.

For å hjelpe hjemme til en person som har hatt et slag, er det dessverre umulig. Derfor er det så viktig å gjenkjenne tegnene på denne tilstanden og å levere pasienten så snart som mulig til et spesialisert sykehus.

Typer av slag

Avhengig av mekanismen for sirkulasjonsforstyrrelser, er det to hovedtyper av slag:

 • Iskemisk slag. Den utvikler seg når fartøyets lumen er tilstoppet av et atherosklerotisk plakk, en trombose (blodpropp), en luftboble og så videre. En annen mulig årsak til iskemisk beredskap er et kraftig fall i blodtrykket, der blod ikke strømmer til et bestemt område i hjernen. Stroker av denne typen er diagnostisert hos 80% av pasientene.
 • Hemorragisk slag. Vanligvis utvikler seg på grunn av et skarpt trykk i blodtrykket, noe som fører til brudd i hjernen, etterfulgt av blødning i hjernens myke vev eller mellomrummet mellom ytre skall. Ifølge statistikk, slutter hemorragisk hjerneslag ofte med pasientens død: han krever akutt kirurgisk omsorg for å fjerne hematom som komprimerer hjernen.

Hva er et microinsult?

I noen tilfeller, dårlig sirkulasjon i hjernen er kortvarig og forsvinner spontant i løpet av dager etter de første symptomene på hjerneslag. Legene kaller denne tilstanden et forbigående iskemisk angrep (TIA), men blant de vanlige menneskene er begrepet "microinsult" populært. Til tross for at det ikke truer pasientens liv og i de fleste tilfeller ikke fører til alvorlige helsemessige konsekvenser, microstroke kreve obligatorisk testing av en nevrolog, behandling og rehabilitering: 10% av pasientene i løpet av de neste 90 dagene etter TIA utvikler "full" slag.

Som regel begynner et angrep av hjernesirkulasjonsforstyrrelser med en persons klager om akutt smerte i hodet. Det er viktig å kjenne de viktigste symptomene på hjerneslag, som legene av bekvemmelighet har kombinert i forkortelsen til UDAR:

 • U (smil): spør personen fra hvem du mistenker et slag for å smile. Hvis samtidig lippens hjørne på den ene siden forblir senket (eller hele ansiktet ser ut som det er vridd), er dette et tegn på et slag.
 • Д: bevegelse Pasienten blir asymmetrisk - han kan ikke løfte begge hender eller synkront bøye beina, en lem lager eller ikke adlyder i det hele tatt. Også, en person med slag berører ofte balanse og faller til bakken.
 • A: artikulasjon (evnen til å uttale ord) er vanskelig for en pasient, tungen blir stiv som en full, noen ganger er han ikke i stand til å uttale det enkleste uttrykket, forvirrer stavelser, stamme eller mumler.
 • R: løsning bør tas omgående - hvis det er minst ett av de ovennevnte tegnene, må du ringe en ambulanse og ringe et gjenopplivingsteam. Kontoen går i et minutt.

Effekter av slag

På grunn av alvorlig hjerneskade eller forsinkelser i medisinsk behandling, dør hver tredje person som har hatt et slag. Konsekvensene av anfallet for de som overlevde er avhengige av flere faktorer. Den mest signifikante av disse er mengden skade på nervesystemet, hjernedepartementet der slaget skjedde, aktualitet og kvalitet av behandlingen.

For eksempel, hvis det er et hjernestamme som er igjen uten oksygen, ansvarlig for vitale funksjoner - pust, palpitasjon, termoregulering og andre - pasientens liv vil ligge i balansen. I noen andre situasjoner antas funksjonene til de berørte områdene av andre nervesentre, på grunn av hvilke det er mulig i tide å kompensere for alle lidelser og gå tilbake til et fullt liv.

Er fullstendig utvinning mulig etter et slag?

Til tross for den vitenskapelige utviklingen de siste tiårene i medisin er det fortsatt mange hvite flekker. Og i første omgang gjelder dette for nevrofysiologi. Erfarne leger som behandler pasienter etter slag, unngår nøyaktige spådommer: I verdenspraksis er det mange tilfeller der pasienter med tegn på alvorlig hjerneskade har fullstendig restaurert helsen. Dessverre, de motsatte historiene er også vanlige - når en ubetydelig fornemmelse av nervefunksjonene ved første øyekast ble til et funksjonshemning, og til og med kostbare medisiner og prosedyrer ikke hadde en uttalt effekt på pasientens tilstand.

Likevel bemerker leger at pasientens disiplin og deres slektninger, samt en optimistisk holdning, kan oppnå konkrete resultater i gjenoppretting etter et slag - uavhengig av diagnose og statistiske data. Ønsket om å få uavhengighet og gjenopprette tapte funksjoner, det være seg evnen til å snakke, styrke og følsomhet i ben og hender, syn, en fast gang uten krykker og kanter gjør noen ganger underverk. Men det er også svært ønskelig å gi pasienten den nødvendige organisatoriske og medisinske støtten for å hindre gjentatte anfall og forhindre mulige komplikasjoner og skader. Så det er viktig at rehabilitering skal skje i et komfortabelt og vennlig miljø, og slektninger eller medisinsk personell overvåker overholdelse av medisinske avtaler, besøk prosedyrer og overvåking av ytelsen til fysiske øvelser.

En betydelig rolle i gjenoppretting etter et slag, gir legene psykologisk støtte til pasienten: ofte blir personer som overlever et angrep, føler seg deprimerte på grunn av tap av deres vanlige evner. Dette observeres hos eldre og hos unge pasienter, og slektninger er ikke alltid i stand til å ordentlig støtte en person, noe som gir ham interesse for liv og motivasjon for å beseire sykdommen. En erfaren psykolog vil ikke bare kunne finne de riktige ordene, men vil også foreslå effektive praktiske måter å overvinne depresjon.

Hvor lang tid tar det?
utvinning etter et slag

Eksperter er enige om at det er optimalt å starte tidlig rehabiliteringsaktiviteter, hvorav varigheten skal være fra flere uker til et år. De fleste reversible tapte funksjonene har en tendens til å gå tilbake til pasienten i løpet av de første månedene etter angrepet. Etter første halvår er gjenopprettingsfremgangen betydelig redusert, men stopper ikke. Det er tilfeller der individuelle ferdigheter - for eksempel tale, hørsel eller følsomhet av lammede lemmer - returnerte til pasienten noen få år etter slag. For å øke sjansene for et slikt utfall, er det nødvendig å fortsette rehabiliteringsprosedyrene selv etter slutten av rehabilitering, samt fra tid til annen gjennomgår vedlikeholdstreningskurs.

Rehabiliteringsmetoder

Postinsult rehabilitering er delt inn i fire hovedområder:

 • Restaurering av motorsystemet. Inkluderer en rekke teknikker for å bekjempe lammelse. Dette inkluderer massasje, kinesioterapi, treningsbehandling, gjenoppretting av ferdigheter, fysioterapi og ergoterapi - gjenoppretting av ferdighetene som trengs i hverdagen.
 • Tale- og minneutvinning. Innenfor rammen av denne retningen arbeider en tale terapeut (med spesialisering i aphasiologi) med pasienten, som ved hjelp av spesielle øvelser gir pasienten muligheten til å snakke tydelig.
 • Restaurering av bekkenfunksjonene. Siden noen pasienter har urininkontinens og avføringsproblemer etter et slag, foreskriver rehabilitatoren medisiner og fysioterapiprosedyrer som tillater delvis eller fullstendig restaurering av genitourinærsystemet og tarmen.
 • Psykologisk gjenoppretting betyr rådgivning med en psykolog, samt aktiviteter som er rettet mot å sosialisere pasienten. Personer som har hatt et slag - spesielt i alderdommen - er det viktig å ikke være alene, kommunisere med andre, ha en hobby. Derfor er det ikke uvanlig for behandlingskurs i rehabiliteringssentre å inkludere et kultur- og rekreasjonsprogram.

Fordeler med løpet av psykologisk rehabilitering i "Three Sisters"

Utvinning fra hjerneslag i moderne rehabiliteringssentre er den mest avanserte metoden for omsorg, som, når det gjelder effektivitet, langt overstiger "hjemme" -behandling. Tross alt, pasientens familie, selv oppriktig ønsker å hjelpe ham, er oftest ikke spesialister i rehabiliteringsbehandling og må ofte lære seg ferdighetene med å omsorg for en funksjonshemmede.

"Tre søstre" - en av de beste rehabiliteringssentrene i Russland, hvor det vennlige team av kvalifiserte leger, dag etter dag bidrar til titalls og hundrevis av pasienter gjenopprette fra skader, operasjoner, slag og kroniske sykdommer. Klinikken ligger i et rent sted i en furuskog i nærheten av Moskva og er utstyrt for dagers opphold pasienter i alle alvorlighetsgrad. Leger som arbeider i "Tre søstre", er forfattere eksklusive rehabiliteringsmetoder, basert på mange års erfaring som arbeider med pasienter, og praktiserer den mest effektive i henhold til den globale medisinske samfunnet tilnærminger til å redusere behandling - for eksempel Bobath terapi metode Ekzarta, PNF metoden og andre.

Pasienter av de "tre søstre" kan gjennomgå psykologiske rehabiliteringskurs uten å skilles fra sine slektninger. I dette tilfellet sørger senteret for vilkårene for et felles opphold. På pasientens tjenester: en restaurant, en idrettshall, internettilgang og et anlagt område for turgåing.

"Tre søstre" er en rehabilitering, ikke bare med fordel, men også med komfort.

Les Mer Om Fartøyene