Øvelser etter et slag: for bagasjerommet, armene og koordinasjonen

I denne artikkelen vil du lære hvordan viktige oppgaver etter hjerneslag å gjenopprette tapte hjernefunksjoner, som bidrar til gjenopptakelse av øvelsen bevegelser i lamme deler av kroppen.

Prosessen med utvinning etter et slag kan være ganske lang. Fysiske øvelser er en integrert del av et effektivt rehabiliteringsprogram for pasienter som har hatt akutte cerebrovaskulære ulykker.

Leger og forskere sier at den mest aktive utvinningen skjer i de første seks månedene etter slag. Dessverre er det umulig å forutsi for hver enkelt pasient hvor mye forstyrret hjernefunksjon gjenopptas. I noen tilfeller er nerveceller midlertidig skadet, de kan gjenopprette funksjonen etter en stund. I andre pasienter klarer hjernen å omorganisere sitt arbeid, bytte tapte funksjoner til ubeskadigede deler av det.

Ifølge statistikk, med riktig rehabilitering etter et slag, observeres følgende resultater av restaurering av funksjonshemninger:

 1. I 10% av de som har hatt et slag, er det en fullstendig gjenoppretting.
 2. Ved 25% - restaurering med små overtredelser.
 3. Ved 40% - det er moderate og alvorlige dysfunksjoner som krever spesiell omsorg.
 4. Ved 10% - det er behov for konstant ekstern pleie.
 5. 15% av pasientene dør kort tid etter et slag.

Hvis du nekter å gjennomføre rehabiliteringsaktiviteter som inkluderer spesielle sett med post-stroke-øvelser, forverres disse indikatorene sterkt.

Rehabilitering skal startes under oppholdet på sykehuset, umiddelbart etter at pasienten kan utføre sine aktiviteter. Etter uttømming fra medisinsk institusjon utføres øvelsene for å gjenopprette de tapte funksjonene under spesielle rehabiliteringssentre eller hjemme.

Vanligvis er studiet av studier laget av rehabilitatorer, fysioterapeuter, fysioterapeuter eller nevrologer.

Aerobic trening

Aerobic øvelser tvinger kroppen til å bruke oksygen for å generere energi. De er svært nyttige for å opprettholde helsen til alle mennesker, inkludert pasienter som har hatt et slag.

Aerobic øvelser har en gunstig effekt på hjertet og lungene, bidrar til å kontrollere fettnivået i kroppen, redusere blodtrykket, øke utholdenhet og forbedre humøret.

Til tross for at pasienter etter et slag ofte opplever vanskeligheter med lemmerbevegelser, er det svært viktig for dem å fortsette å være fysisk aktive, spesielt hjemme. Eksempler på aerobic øvelser er:

 • gå;
 • bading,
 • sykling;
 • dans;
 • ta vare på hagen eller kjøkkenhagen.

Hver pasient etter slaget skal, så godt som mulig, forsøke å opprettholde aerob fysisk aktivitet.

Gymnastikk for bedre koordinering og balanse

Disse øvelsene i fysioterapi bidrar til å redusere risikoen for fall, gjenopprette balanse og koordinere bevegelser.

Øvelser for koordinering og balanse:

Gymnastikk for torso

Terapeutisk fysisk trening etter et slag inkluderer gymnastikk for stammen, som er nødvendig for å redusere risikoen for fall, opprettholde balanse og stabil kroppsstilling.

Gymnastikk for føttene

Øvelser for strekking

Disse øvelsene bidrar til å forebygge skader, utvide rekkevidde av bevegelser, forbedre blodsirkulasjonen i muskler. Med for lang sitteplass, er det mange helseproblemer.

Gymnastikk for å strekke musklene i bena:

 1. Vend mot veggen og legg dine rettede armer på den på brystnivået. Deretter bøy armene i albuene, lene hele kroppen fremover og holde føttene presset til gulvet. På denne tiden må du føle hvordan musklene på baksiden av skaftet strekker seg. Juster deretter armene i albueforbindelsene, skyv vekk fra veggen og antar en oppreist posisjon.
 2. Ligg på ryggen. Deretter beveger du med venstre hånd gjennom høyre til den andre siden av kroppen med hjelp av hånden. Hold den i denne posisjonen en stund, og gå tilbake til startposisjonen. Gjenta denne bevegelsen med det andre benet. Denne gymnastikken letter stivheten av muskler i nedre rygg.

Øvelser for å forbedre mobiliteten

Formålet med disse øvelsene med kurativ kroppsopplæring er å forbedre mobiliteten til den berørte benen i hofte- og kneleddene. eksempler:

 • Ligg på ryggen, bøy knærne slik at fotsålen er plassert på gulvet. Mens du holder bena sammen, vipp dem på en måte og deretter den andre. Disse bevegelsene bidrar til å redusere stivhet i leddene.
 • Ligge på ryggen, dra venstre kne til brystet og trykk forsiktig det med hendene. Gjenta denne bevegelsen med høyre lem. Denne gymnastikken forbedrer mobiliteten i hofte- og kneleddene.

Øvelser for å gjenopprette muskelstyrken

For å gjenopprette styrken av musklene i det berørte benet, er følgende øvelser nyttige:

 1. Turgåing er den enkleste typen fysisk aktivitet som du trenger å utføre etter et slag. Hvis du ikke kan gå alene, kan du prøve å bruke en rullestol eller en stokk.
 2. Fottrykk er et alternativ til å gå. For denne øvelsen trenger du en spesiell simulator, der, takket være styrken av musklene i underbenene, øker du en viss vekt.

Sittebenøvelser

Sitteøvelser treningsterapi hjelper behagelig utvinning etter et slag.

Terapeutisk gymnastikk er et nødvendig sett med øvelser etter et slag

Stroke oppstår når sirkulasjonen av hjernen er svekket, noe som fører til at noen nerveceller dør.

Som et resultat mister menneskekroppen en eller flere funksjoner som de døde cellene var ansvarlige for: lammelse, hørselstap, syn, talefeil kan forekomme.

Indikatoren for ulike fysiske lidelser i slag beror på hvor fokuset på allerede avdøde nerveceller i hjernen, på deres størrelse og stilling.

Hvert område av hjernen er ansvarlig for ulike funksjoner i kroppen, slik at lammelse av ekstremiteter oppstår, avhengig av hvor cellene dør.

Konsekvensene av hjerneslag reflekteres både hos pasienter og i alle familiemedlemmer. Etter alt som har skjedd, etter alle bekymringer og frykt for sitt liv, kommer pasienten midlertidig rolig.

Den innfødte personen er i live - dette er hovedtemaet. Og så hva? Er bivirkningene av slag og vil forbli for alltid?

For en person å gjenopprette etter et slag, brukes medisiner og rehabiliterende gymnastikk.

Flytt mer - du vil leve lenger

"Du vil være engasjert i fysisk utdanning - du vil glemme sykdom" - og mye folkespråk, som kan brukes til å reflektere den gunstige effekten av terapeutisk gymnastikk.

Tross alt er hovedoppgaven etter et slag å gjenopprette følsomheten og evnen til å bevege lemmer.

For dette er det nødvendig å returnere aktivitet til de cellene i hjernen som ligger i nærheten av lesjonen. Og det er også nødvendig å "tvinge" tidligere inaktive celler til å utføre funksjonene til den avdøde.

Alle disse handlingene utføres bare på grunn av ulike gjenopprette fysiske øvelser og terapeutisk gymnastikk.

Det er LFK er grunnlaget for rehabilitering etter et slag.

Gjenoppretting av kroppens tapte funksjon - alle midler og krefter er rettet mot dette. Hvis det ikke er kontraindikasjoner, så De første øvelsene kan startes så tidlig som den femte dagen etter et slag.

Gymnastikk øvelser og treningsterapi er blant de mest tilgjengelige og effektive måtene å gjenopprette.

Kompleks av øvelser

Det er ikke noe overnaturlig i helse gymnastikk. Du kan si at dette er en vanlig kostnad. Men selv de mest enkle øvelsene vil gi en positiv effekt, fordi alle geniale er enkle.

Løgnposisjonen

Dette er det første og enkleste settet av øvelser utført i den akutte perioden etter sykdommen, når musklene er festet i bøyd stilling, og pasientene er ikke i stand til å unbend dem.

Det er rettet mot å redusere tonen og øke amplituden av lembebevegelsen etter et slag:

 1. Øvelser for hendene. Ikke så mye en øvelse som en tvunget rettelse av lemmer for å redusere spasmer. Bøy lemmen fra fingrene til håndleddet og underarmen, og bind med en bandasje til en hard overflate (plank). La hånden din være i denne posisjonen i minst 30 minutter.
 2. Øyemuskler. Flytt øynene dine ned, venstre til høyre. Lukk øynene dine og gjør sirkulære bevegelser i en retning og den andre. Blinke i øynene i 5-7 sekunder. Lag sirkulære bevegelser med øynene dine åpne også hver side. Slapp av muskler blinkende øyne.
 3. Muskler i nakken. Forsiktig utfør hode svinger til venstre og høyre mens feste utseendet foran deg.
 4. Fingre av hendene. I en hvilken som helst praktisk posisjon, bøy og unbend fingrene 10 ganger. Du kan gjøre øvelsen både vekselvis på hver hånd og samtidig med begge hender. Over sengen henger et håndkle i form av en løkke. Den immobile hånden (eller foten) er gjenget i en løkke og vinket bare til den med forskjellig amplitude. Av ikke veldig tykk gummi medium bredde til en ring med en diameter på ca. 40 cm. For å kaste en arm eller et ben eller en annen gjenstand (brukte / fot hodegjerde, avføring, etc.) og å strekke den elastiske syke lem.
 5. Elbow ledd. Hele kroppen er strukket ut, armene ligger langs kofferten. Bøy høyre arm i albuen, senk den på sengen, bøy venstre arm. Utfør øvelsen med hver hånd 10 ganger. Legg den faste hånden / foten på en sterk klut (ble, håndkle) og utfør alle typer øvelser: bøy, unbend, dra til side, roter. En slik øvelse utføres fra 10 til 30 minutter, noe som gjør 3 pauser. Hviletid er 2-4 minutter.
 6. Brett knærne. Ligge på ryggen vekselvis bøy knærne. Prøv å gjøre det, for ikke å rive bena helt ut av sengen, som om du skyver dem. Utfør 10 ganger med hver fot.
 7. "Trekke opp." Ligger på ryggen min og tar tak i ryggen på sengen. Gjør "pull-ups" rett på skuldrene og rette bena med utstrakte tær. Gjør øvelsen langsomt 6 ganger.

LFK i slag: et sett med øvelser i bilder

Hvis pasienten kan sitte alene

Følgende øvelser er utformet for å gjenopprette bevegelse av hender og føtter, styrke ryggen og forberede seg på å gå etter et slag. Alle oppgaver utføres på 4 eller 2 kontoer:

 1. Nedbøyning nr. 1. Ip. - Lene seg tilbake på pute, det er praktisk å ta tak i sengen på begge sider. Benene trekker fremover. 1,2 - sakte sakte tilbake, tar et dypt pust. 3, 4 - sakte tilbake til IS. Gjør øvelsen 6 ganger.
 2. Avbøyning nr. II.. - Sett deg ned, beina rettet, armene senket. Sakte ta hendene tilbake, kaste hodet tilbake og rette ryggen, og prøv å rydde på skulderbladene. Lås stilling i 1-2 sek. Gå tilbake til i.p. og gjenta 4 flere ganger.
 3. Makhi føtter. i.p. - Benet strukket ut, hendene klamrer seg til kanten av sengen. Tren å gjøre i et lavt tempo. 1 - løft høyre ben litt, 2 - sakte senk det. 3 - løft venstre ben, 4 - gå tilbake til i.p. Gjenta fluene 4 ganger for hvert ben uten å forsinke pusten.
 4. i.p. - Lene på puten, løft opp armene dine, beina strekke seg. 1,2 - bøy benet i kneet og lås hendene, prøver å berøre brystets kne. I denne posisjonen, lås inn, vippe hodet fremover og puster ut. 3,4 - løft hodet, fjern hendene dine og sakte tilbake til ip. Gjør det samme for det andre benet. Gjør øvelsene 4 ganger.
 5. Motorhånd. I en dyp skål legger du til objekter av forskjellige former og materialer. Størrelsen skal være liten til stor, men slik at du kan holde den i hånden din. Som en "materiale" kan omfatte knapper, kjegler, valnøtter, bønner, blyanter, spoler, plast flaskekapsler, etc. For å flytte pasienten hånd alle elementene fra en skål til en annen, bærer dem en etter en..

Hva er cerebellar ataksi og hvilke manifestasjoner i adferd og handlinger til personen det innebærer. Mer detaljert i materialet.

Mange har hørt om fordelene med pinjekegler i slag. Hvordan lage infusjon av furu kegler etter slag - anbefalinger og råd?

Stående stilling

Komplekset av øvelser i stående stilling utføres når pasienten føler seg allerede trygg og de tidligere øvelsene som sitter og lyver, blir gitt til ham enkelt.

Men selv denne gymnastikken har sine begrensninger og er delt inn i 2 komplekser: enkel og økt belastning.

Enkle fysiske øvelser blir brukt dersom en person ennå ikke har gått helt etter et slag:

 1. Nipper. i.p. - hendene ned, føtter skulderbredde fra hverandre. 1 - Løft hendene dine oppover mens du vender håndflatene utover. 2 - nå ut og ta pusten. 3 - å senke hendene ned og prøve å beskrive en sirkel, for å puste ut. 4 - gå tilbake til IS. Gjenta sakte 6 ganger.
 2. Slår. i.p. - føtter å legge på bredden på skuldrene, hendene på midjen. 1 - Vri kroppen til høyre, 2 - Spred hendene til siden og innånd. 3,4 - tilbake til i.p. og puster ut. På samme måte gjør du en øvelse med venstre sving. Gjør øvelser 5 ganger i hver retning.
 3. Squats No. 1. Ip. - Hendene ned, beina fra hverandre. 1,2 - gjør sit-ups, prøver å ikke rive opp hælene fra gulvet, kroppen svinger litt fremover, hender å ta tilbake. Ta pusten. 3,4 - sakte tilbake til i.p. og puster ut. Tren sakte 6 ganger.
 4. Squats nr. 2. Ip. - Armene senkes, leggene skal plasseres skulderbredde fra hverandre. Squats gjør på 2 teller. Dypt pust. 1 - Sett deg ned, hendene på hofter, puster ut. 2 - å gå tilbake til i.p. Fest 4 ganger.
 5. Bakkene. i.p. - Bena fra hverandre, legg hendene i livet. 1 - Legg en skråning til venstre mens du høser høyre hånd opp, inhalerer. 2 - gå tilbake til IS. og puster ut. Gjør bakkene til høyre, gjenta 4 ganger i hver retning.
 6. Makhi føtter. i.p. - hendene på beltet. 1 - ett ben som skal trekkes fremover, 2,7 - for å lage sirkulære føtter med foten. 8 - Gå tilbake til IS. Utfør svingninger 4 ganger for hvert ben.
 7. Fallen. i.p. - Fest beina på bredden av skuldrene, hendene på midjen. 1 - Forleng venstre arm framover. 2 - gjør et rett nakensteg framover. 3 - å knytte knyttneve og legge hendene til skuldrene. 4 - stå opp i ip. Gjenta alle høyre hender og venstre fot. Gjør øvelser sakte 4 ganger.
 8. Går på plass. Ca 20 sekunder. gå på stedet, gjør deretter noen øvelser for å gjenopprette pusten.

Kompleks med økt belastning:

 1. Nipper. i.p. - føtter i en avstand på 20-25 cm fra hverandre, armene senket. 1 - Koble hendene til "lås" og løft den foran deg. 2 - løft de koble hendene opp, nå for dem. 3,4 - tilbake til i.p. Gjenta strekkingen 5 ganger.
 2. "The Mill". Benene sammen, en hånd over, og den andre på bunnen. På hver konto endrer du posisjonen til hendene opptil 10 ganger.
 3. Mahi. i.p. - føtter med en bredde på 25 cm, med en hånd som holder på stolen, ryggen er rett. Høyre hånd holder stolen, den venstre på beltet. Venstre fot å gjøre svinger frem og tilbake 5 ganger. Gjør det samme for høyre ben, hold stolen med venstre hånd.
 4. Bakkene. i.p. - Legg hendene i midjen, legg føttene på skulderbredden. Pust inn 1,2 - Lag en grunnlengde forover og puster ut. 3,4 - tilbake til i.p. og ta pusten. Gjenta 10 helling.
 5. Jerking med hendene dine. Sett føttene på skuldernivå, armene dine er bøyd foran brystet. 1,2 - Jerks bøyde seg i albuene med hendene. 3,4 - gjør jerks til siden med rette hender. Gjør øvelser 10 ganger.
 6. Bakkene. i.p. - føttene sammen, armene bøyer seg bak hodet. 1 - å ta en tilt til høyre samtidig med angrepet til høyre fot i samme retning. 2 - gå tilbake til IS. Gjenta hellingen med angrepet til venstre. Lag 5 bakker i hver side.
 7. knebøy. Gjør sit-ups i ethvert tempo. I øyeblikket av huk, bør den ene hånden være på beltet, og den andre bak hodet. Utfør 10 oppsett alternerende skiftende hender.
 8. rotasjoner. Bena står på skulderbredden, hendene på midjen. Gjør sirkulære bevegelser med et basseng med klokken. Deretter i motsatt retning. Gjør hver side 5 ganger.
 9. rotasjoner. Benene er litt skilt, hendene på livet. 1,2 - spre armene rundt og sving til høyre, ta pusten. 3,4 - tilbake til i.p. og puster ut. Vend på hver side 4 ganger.
 10. hopping. Føtter sammen, hender på midjen. Gjør vilkårlig hopp: du kan hoppe uten å skille bena, du kan bena fra hverandre, du kan alternativt sette føttene fremover. Gjør hoppende sekunder 40.
 11. bakkene. For å utvikle målbevisste, subtile bevegelser, er det nødvendig å plukke opp spredte gjenstander fra gulvet (en kampboks).
 12. jogging på stedet eller rundt leiligheten i ca 6 min.
 13. Vandre på stedet. Rolig gange og pusteøvelser i 6 minutter.

Øvinger som anbefales for pasienter etter hjerneslag er tydelig vist på videoen.

Til fordel for saken

Selv om terapeutisk gymnastikk er relativt enkel, men for en pasient som faktisk etter et slag begynner å lære på nytt (trene nye celler), kan disse belastningene virke tunge.

Til den fysiske kulturen har nytte og ført til en tidlig gjenoppretting av kroppen, er det nødvendig å overholde en rekke regler:

 1. Følg legenes anbefalinger. Kun legen kan foreskrive riktig sett med øvelser, avhengig av hvilke deler av hjernen som ble påvirket. Bare legen vil fortelle deg hvilke belastninger som kan brukes i gjenopprettingsperioden.
 2. Ikke overarbeid. fordi Fysisk utdanning er rent terapeutisk i naturen, da bør du ikke tillate tretthet og overforbruk. Begynn med de enkleste øvelsene, gradvis økende tilnærminger og koble til nye, mer komplekse. Tross alt er målet med øvelsene ikke å pumpe musklene, men å få nye celler i hjernen til å fungere i riktig retning.
 3. Forvarme huden. Dette gjelder spesielt for liggende, inaktive pasienter. I løpet av denne perioden skal de første øvelsene hjelpe dem med å gjøre sine slektninger. For å gjøre dette må du i det minste holde en slags massasje. Det er nødvendig å stryke, massere hender og føtter i retning fra fot til hofter og fra fingrene til skuldrene. Alt dette er nødvendig for å varme opp huden og tilstrømning av blod.
 4. Overvåk stemningen til pasienten. fordi mange mennesker etter et slag faller inn i depresjon, føler "en byrde" og vil ikke utføre noen øvelser. Det skal være forsiktig, men insisterende krever og overvåker at alt er gjort riktig, og stadig roser den gjenopprettende personen, og noterer seg hans suksesser.
 5. Husk om systemet. Terapeutiske øvelser bør være daglig i 40-60 minutter per dag per økt. I første fase bør dette være 2 ganger, og deretter - 3 ganger per dag.
 6. Ha nok tålmodighet. Tiden er den beste medisinen. Og i dette tilfellet er denne utsagnet sant 100%. Tross alt vil bare daglig trening i flere uker gi et positivt momentum.

Simulatorer for hjelp

Etter å forbedre pasientens tilstand, kan du starte øvelser på simulatorene.

De tillater å gjenopprette forskjellige muskelgrupper, styrke svekket vev, forny funksjonsbevegelsen, lindre spenningen i musklene.

De virker på muskler med regulert last:

 1. Treningscyklar (manuped) brukes til å akselerere prosessen med rehabilitering etter slag, så er gjenoppretting raskere. Essensen av simulatoren er restaureringen av aktiviteten til en lem på bekostning av andre med en individuell tilnærming til hver pasient.
 2. Verticalizer - For personer med nedsatt motor. Det gir deg mulighet til å gi en vertikal stilling til kroppen til de som ikke kan stå alene. En slik enhet støtter en person, trekker og forbereder den for en "oppreist" stilling.
 3. Simulator Locomat - Eksoskelett for rehabilitering av de som har mistet evnen til å bevege seg. Denne enheten lærer deg å gå rett igjen.
 4. "Aktiv-passive" trenere er utviklet for utvikling av øvre og nedre ekstremiteter, kne og hofteledd.
 5. Mini-simulatorer for lemmer. For eksempel, "Shagonog" - en enhet for trening føttene, og enheten "Bud" - en simulator for fingrene.

Kompleks tilnærming til behandling

Til tross for at LFK gir de mest positive resultatene, vil det være mer effektivt sammen med en massasje, som spiller en viktig rolle i forebygging av komplikasjoner.

For fullstendig utvinning behandles pasientene med en omfattende tilnærming til behandling.

For å gjøre dette, tilbringer de seg til hjelp av taleterapeuter, for å gjenopprette tale, oculist - for å hjelpe til med å gjenopprette syn og ENT - å regenerere høringen.

Om hvordan talen blir gjenopprettet etter et slag og hvilke metoder og øvelser som gjelder for dette, er aktuelt i videoen.

For å gjenopprette psykologisk rehabilitering på sykehus, deltar en psykolog, og hjemme - en nær venn. Alle disse tiltakene vil bidra til å gjenopprette den normale livsstilen.

Uansett hvor forferdelig sykdommen, men et slag er ikke en setning. Aspirasjon for rask gjenoppretting, hjelp fra slektninger, daglig trening og selvtillit gir en mulighet til å fullføre kroppens gjenoppretting.

Øvelser etter et slag. rehabilitering

Stroke er en av flere sykdommer som fører til funksjonshemming i mer enn 90% av tilfellene. Å gjenopprette cerebral aktivitet etter et angrep krever lang og vedvarende innsats fra offeret og hans kjære. En viktig rolle i rehabilitering etter et slag er spilt av narkotikastøtte, samt behandling i spesialiserte sentre og sanatorier, kostnaden for tjenester er ganske høy. I den økonomiske planen er det ikke tilgjengelig for alle kvalifiserte rehabiliteringsspesialister, så mange etter eliminering av trusselen mot offerets liv begynner å bli frisk hjemme.

Hjemrehabilitering: Nøkkelutfordringer

Rehabilitering hjemme etter et slag har en viktig rolle i restaureringen av tapte kroppsfunksjoner. Organisasjonen bør kontaktes ansvarlig og gi offeret:

 • konstant overvåkning av spesialister;
 • Tilgjengeligheten av enheter og verktøy som er nødvendige for å eliminere ubehag forårsaket av begrensninger av noen funksjoner;
 • hjelp med å trene øvelser.

Spesiell oppmerksomhet blir gitt til utøvelsen av øvelsen fysioterapi øvelser, hvis handling, avhengig av form for brudd er rettet til:

 • styrking av musklene i de berørte kroppsdelene;
 • forbedret koordinering av bevegelser og kroppsbalanse;
 • fjerning av muskelspasmer;
 • restaurering av følsomheten til lammede kroppsdeler;
 • restaurering av funksjoner av tale og tenkning;
 • Tilpasning av offeret fra et slag til den nåværende tilstanden.

Ved rehabilitering av huset utføres aktivitetene av offeret selv og ved hjelp av nært folk som har psykologisk og fysisk deltakelse som er uunnværlig for å gjenopprette tapt helse.

Øvelser etter et slag for hendene

Restaurering av motorens funksjoner i hånden innebærer å utføre passive og aktive øvelser.

Effekten av passiv trening er rettet mot å forhindre stivhet i hånd og muskelkramper. Klasser begynner umiddelbart etter eliminering av trusselen mot livet, utført av offeret selv med en sunn hånd, en sykepleier eller en slektning.

 1. Albue bevegelser. Hånden, oppreist i vertikal stilling, bøyer seg i albuen slik at børsten berører pannen. Etter det, i albuen løfter hånden sakte og går tilbake til sin opprinnelige posisjon.
 2. Arbeid med skulderremmen. Pasienten legges på ryggen, slik at skulderbladene presses mot en hard overflate. Deretter løft begge hendene i vertikal stilling til skulderbladene stiger over overflaten. I denne stillingen bør du holde i noen sekunder, og legg hendene i startposisjonen.
 3. Arbeider med skulderen. Pasienten sitter på ryggen, hendene hans skal være koblet på brystet. Den berørte lemmen med en sunn arm skal heves oppover vinkelrett på kroppen, holdt i denne posisjonen og sakte senket ned.

Aktive øvelser utføres for å forbedre muskelkontrollen. For å gjøre dette kan du bruke improviserte midler, spesielle enheter og dumbbells, hvis pasienten har mulighet til å holde dem i hånden. Hjemme kan pasienten selvstendig utføre følgende øvelser:

 1. Håndbøyning. Sittende på en stol og holder en manual i hendene, må du bøye albuene til brystet nivå, bør ryggen være rett og skuldrene fortsatt.
 2. Håndfjerning. Å være i samme posisjon, fjerner pasienten hendene med manualer i hånden og heve dem til skulderhøyde, detains dem i 1-2 sekunder og sakte senker.
 3. Tren for press. I den berørte hånden setter du en elastikkball i gummi og klemmer den så mye som mulig 10-15 ganger.
 4. Øvelser ved hjelp av husholdningsartikler. Pasienten trykker bryteren, åpner og lukker dørhåndtaket, omarrangerer oppvasken, klemmer ut tannkremet fra røret.

Komplekset av øvelser for å gjenopprette hendene i funksjonene kan bli betydelig utvidet av den behandlende legen.

Gymnastikk etter et slag for beina

Passiv gymnastikk for å gjenopprette benmobilitet omfatter følgende øvelser:

 1. Fleksion av bena i knærne i den bakre posisjonen. Knærne blir vekslende trukket opp av hendene til brystet, forsinket for en stund og senket.
 2. Flytter beinet i utsatt posisjon. Det høyre benet med en sunn hånd er omorganisert gjennom venstre ben til motsatt side av kroppen, holdt i denne posisjonen i 30 sekunder og forsiktig tilbake til sitt sted.
 3. Øvelse ligger på sin side. I liggende stilling på siden, bør knærne bøyes. Øvre benet blir hevet i kneet, holdt i 2-3 sekunder og senket.

Aktive øvelser etter et slag for føttene bidrar til restaurering av muskelstyrke. Vanlige blant dem er:

 1. Øvelser for ankelen. I sitteposisjonen blir benet hevet, hvoretter ankelen utføres 20 rotasjoner i begge retninger.
 2. Arbeider med lårets indre muskler. Når du sitter på en stol, må du legge knærne i begge hender mellom hoftene, deretter redusere dem, stram dem i 8-10 sekunder og fortynn.
 3. Tredemølle trykk. Treningsalternativ til å gå. Ligger på simulatoren klemmer pasienten med bena seg en viss vekt, og belastningen bestemmes av en spesialist, under tilsyn av hvilken han er.
 4. Mach med føttene dine. Alternativt økes bena i en vinkel på 90 ° og senkes. Øvelsen kan suppleres med en klaff med hender under det opphøyde benet.

En uerstattelig metode for å gjenopprette motoraktiviteten til beina går uavhengig av hverandre ved hjelp av vandrere eller staver.

Øvelser for å forbedre koordinasjonen

Krenkelse av koordinering er en hyppig konsekvens av et slag. Personen rister med å gå, han føler seg usikker når han gjør plutselige bevegelser og ofte faller ned. For å gjenopprette den forstyrrede balansen, hjemme, bør følgende øvelser utføres daglig:

 1. Stå på sokker. Lene mot en stabil vugge og holde ryggen rett, bør du stige opp til tærne så mye som mulig, stå i noen sekunder og sakte sakte ned på dine hæler.
 2. Stå på ett ben. Begynn øvelsen fra stativet i 30 sekunder, med foten samtidig under ham og lent med hånden på stolen. I fremtiden utføres øvelsen uten støtte, og tiden økes til 2 minutter.
 3. Setter foten til siden. Ved å holde ryggen rett og lene hånden på bordet eller fortauet, blir et ben trukket tilbake til siden i en vinkel på 45 ° og holdes i denne posisjonen i 10 sekunder. Så blir benet sakte senket. Utfør øvelsen du trenger opptil 10 ganger for hvert ben. Deretter er det komplisert ved å utføre med lukkede øyne og vri på ett ben i form av en pendel.
 4. Vandre langs linjen. På en flat overflate er det angitt en rett linje, der hælen på venstre ben er festet til høyre tå. Deretter blir det høyre beinet omorganisert på samme måte før venstre og så videre.
 5. Sving foten din. Etter å ha stående høyre hånd på mansjetten, er venstre ben maksimalt trukket tilbake, festet i denne posisjonen i 8-10 sekunder og deretter sakte tilbake til stedet. Øvelsen gjentas opptil 10 ganger, vekslende med et ben.

Regelmessig trening av treningsstudioet gir deg mulighet til å gjenvinne tilliten til gangen og redusere risikoen for skade fra fall. Komplekset av øvelser kan suppleres eller reduseres av den behandlende legen med hensyn til kontraindikasjoner og særegenheter av organismen.

Øvelser etter et slag for øynene

I synsforstyrrelser forårsaket av parese av de oculomotoriske nerver, vises følgende øyeøvelser for å ha lidd av et slag:

 1. Blink. Innen 30 sekunder må du blinke ofte, så åpne øynene dine og se på samme punkt i samme periode uten å blinke.
 2. Elevbevegelse. Alternativt utfører eleverne bevegelser venstre-høyre, nedover, diagonalt fra øverste venstre hjørne til nedre høyre og fra øverste høyre hjørne til nedre venstre hjørne.
 3. åtte. Elever visuelt tegner figuren åtte først vertikalt, deretter horisontalt og diagonalt.
 4. Sirkler. De sirkulære bevegelsene til elevene gjøres først med klokken, så mot.
 5. Kompresjon av øyelokkene. I begynnelsen klemmes øynene tett i 10-15 sekunder, hvorpå de åpner og slapper av på samme tid.

Øvelser for øynene bør utføres jevnt, uten skarpe og forhastede bevegelser.

Gymnastikk for restaurering av artikulasjon

For å gjenopprette riktig artikulasjon og uttale, er det nødvendig ikke bare å hjelpe talepersonen, men også å ha regelmessige uavhengige studier hjemme. For hver type taleforringelse velger en person et individuelt sett med øvelser, mens det er en liste over vanlige manipulasjoner, den daglige implementeringen bidrar til å forbedre ordets uttale betydelig:

 1. Skyv tungen til haken, og deretter - til nesenes spiss.
 2. Vri tungen i et rør.
 3. Høyt smacking i form av et luftkys;
 4. Skubber underkroken fremover, griper på underkanten av øvre, forsinker i denne posisjonen i 7-10 sekunder og vender tilbake til startposisjonen. En lignende manipulasjon utføres med opptak av underleppen.
 5. Forlengelse av leppene med et rør, en forsinkelse på 5-7 sekunder, etterfulgt av avslapping. Med en kort pause blir øvelsen utført opptil 10 ganger.
 6. Et bredt smil med et smil av alle tennene. Etter å ha returnert til startposisjonen, gjenta øvelsen, bare med lukkede lepper.
 7. Trekker tungen til den myke ganen og klinker dem.
 8. Vysovyvanie tungen fra munnhulen som mulig og et hoft, som en slange.
 9. Licking lepper - fra side til side, i sirkulære bevegelser.
 10. Vysvyvanie-språket er mulig, mens nakken skal strekkes. Etter forsinkelsen i denne tilstanden i 3-5 sekunder for å gå tilbake til opprinnelig posisjon, gjenta øvelsen 7-10 ganger.

Øvelsene beskrevet er bare en del av programmet for å gjenopprette tale. I kombinasjon med læring av setninger, rim og tunge twisters, er det nødvendig å utføre dem 2-3 ganger om dagen.

Mental gymnastikk etter et slag

For å gjenopprette arbeidet med reseptorer som er ansvarlig for minne og tenkning, er det nødvendig med lang trening. Etter å ha bestått medisinsk behandling på sykehuset, må du utføre daglige psykiske øvelser etter et hjerneslag hjemme. Vanlige blant dem er:

 1. Oppmerksomhetstrening. Pasienten blir bedt om å se objektet eller en fremmed, og beskriv det i detalj.
 2. Søk etter bokstaver eller ord. For å gjenopprette visuelle foreninger, bruk en bok der pasienten blir bedt om å merke bokstaver eller ord. For å finne dem må han lese og huske det glemte alfabetet.
 3. Minnetest. Før pasienten legger ut gjenstander (for eksempel retter, papirvarer, bøker eller leker), be om 30 sekunder for å se dem nøye og ringe dem. Opplæring starter med 3 elementer, og øker gradvis antallet. For å stimulere konsentrasjon og visuell minne, er det også nødvendig for en person å gjenopprette rekkefølgen av objekter i minnet.
 4. Berør reseptor trening. Ved hjelp av lukter og smaker knyttet til pasientens tidligere liv, er det mulig å gjenopprette viktige hendelser og opplevelser i minnet.
 5. Trening av tanker. Fra de første dagene etter angrepet av et slag, skal pasienten mentalt gi kommandoer begrenset i bevegelse til deler av kroppen, for eksempel å knytte sin knyttneve og flytte tærne. Også i tankene må du bla gjennom øvelser av terapeutisk gymnastikk, på et underbevisst nivå starte arbeidet med nerveender, som er ansvarlig for motoraktivitet.

Effektive øvelser for å opprettholde mentale funksjoner er å løse gåter og kryssord, å engasjere seg i logikkspill, å lese og løse enkle matematiske problemer.

Prinsipper for rehabilitering etter hjerneslag hjemme

Rehabilitering etter hjerneslag er en viktig del av kompleks terapi av sykdommen. Etter et angrep skal pasienten følge alle legenes anbefalinger.

Medisinske indikasjoner

Stroke er en komplisert og farlig sykdom som oppstår under blokkering (ved plakk, trombose - iskemisk berøring) eller et brudd (hemorragisk slag) av blodkarene i hjernen.

I dette tilfellet er det observert en akutt forstyrrelse av blodstrømmen i orgelet, som forårsaker skade og død av celler i nerveserien.

Behandling av en slik sykdom er en lang prosess, som består av mange påfølgende stadier. Primærbehandling er obligatorisk i intensivavdelingen, deretter i behandlingsenhetene, hvor vekten er på gjenoppretting. Etter avslutningen av pasientbehandling må en rehabiliteringsperiode nødvendigvis følge. Det minimerer underskuddet igjen fra sykehuset.

Slik behandling av et hjerneslag bidrar til å bli vant til organismen for å leve på bekostning av de forblitte intakte nevronene. Alle spørsmål om gjenoppretting etter et slag er løst individuelt med hver pasient, siden det ikke foreligger forenklede data for en slik tilstand. I dette tilfellet tar doktoren hensyn til:

 • Område for endring;
 • lokalisering av sykdommen;
 • en slags lidelse;
 • aktualitet i medisinsk behandling.

Anslått overlevelsestid:

 1. Med minimal nevrologiske endringer, oppstår delvis gjenoppretting i løpet av få måneder, en full gjenoppretting innen 2-3 måneder.
 2. Med uttrykt nevrologisk underskudd, oppstår delvis gjenopptakelse på seks måneder, fullstendig utvinning skjer sjelden, varer i mange år.
 3. I alvorlige tilfeller skjer delvis gjenoppretting i et år.

Gjenoppretting etter en iskemisk sykdom skjer raskere.

Råd fra spesialister

Sjelden etter et slag, blir pasienten restaurert helt og på kortest mulig tid. Derfor varer rehabilitering etter hjerneslag vanligvis for livet. Bruk ofte metoden for kortsiktige kurs eller daglige øvelser etter et hjerneslag hjemme. Det er bevist at slike øvelser ikke bare gjenoppretter de tapte funksjonene, men hindrer også utviklingen av nye slaganfall.

Under rehabilitering er post-stroke-gjenopprettingsøvelser rettet mot å gjenopprette lemmer.

Det anbefales å starte en lignende gymnastikk umiddelbart etter pasientens utslipp. Anbefalinger har blitt utviklet angående treningsbehandling for hjerneslag. Øvelser har følgende mål:

 • en nedgang i tonen i kroppen (med slag er det lammelse med hypertoni);
 • handling på mikrosirkulasjon (sykdom forstyrrer blodsirkulasjonen);
 • forebygging av kontrakturer - lading bør kjempe med muskelkramper;
 • beskyttelse av hud, lading (rehabiliteringskomplekset må beskytte områder med størst trykk);
 • gjenopptakelse av subtile bevegelser (disse er viktige funksjoner i kroppen og nervøse strukturer).
Behandlingsprosedyrer

Behandle stroke ved å lade opp bedre etter samråd med behandlingslegen. Med hjelpen kan du velge et sett med øvelser og lære å utføre dem riktig, effektivt. De særegne slike komplekser: De starter med enkle bevegelser og blir gradvis mer kompliserte.
Varm opp vevet før du utfører det. Vannprosedyrer er egnet for dette. I nærvær av kontraindikasjoner eller andre grunner, i stedet for bad, blir massasje påført opptil en kvart time. For rehabilitering etter et slag av alvorlige pasienter med brutalskader, er hjelp viktig, uavhengig oppfyllelse av slike oppgaver er utenfor deres makt. Hver leksjon skal være enkel, uten tretthet og tretthet.

I tilfelle av en slik klinikk er det viktig å suspendere yrker eller redusere belastningen, siden det er en feilmatch mellom pasientens belastninger og evner på et bestemt stadium av rehabiliterings- og gjenopprettingsperioden.

trene

For rask gjenoppretting, bør treningsbehandling etter et slag utføres strengt i henhold til visse regler.

Når sengen hviler er vanskelig nok til å utføre en stor trening. I denne tilstanden er den svekkede organismens funksjonelle kapasitet svært begrenset. Øvelser utføres med hjelp utenfor.

Terapeutisk gymnastikk begynner å bli utført i den akutte perioden av sykdommen i nærvær av spastisk lammelse, økt muskeltone. I dette tilfellet kan pasienter ikke bøye lemmer, siden de er festet i bøyd stilling. Øvelser reduserer tone og øker bevegelsens amplitude. Eksempel på gymnastikk for rehabilitering:

 1. Forlengelse, bøyning av fingre og hender, underarmer og albuer, føtter og knær.
 2. Rotasjonsbevegelser av skadede segmenter, utført med ekstern hjelp. Det er en etterligning av bevegelser som friske ansikter kan utføre.
 3. Øvelser for å reparere hånden. Sprain spasms med strekkmerker eller andre enheter. Lignende øvelser er vist med vedvarende former for lammelse. Bøyte lemmer gradvis unbend, de er festet til spesielle enheter i minst en halv time.
 4. Bruk ofte øvelser i slag med et håndkle. Den er festet over sengen, fanget av den berørte armen og produserer ulike bevegelser.
 5. Øvelser med gummi ring. Den er laget med en diameter på 40 cm, legges mellom hender, underarmer og strekkes av fortynningen av hendene.
 6. Øvelser etter et angrep for å minimere muskelkramper i beina. Under kneet lå en hard vals, hvor tykkelsen gradvis økes. Slik strekker musklene seg.
 7. Hvis det var et slag, involverer rehabilitering hjemme innpakning av skinnene over skjøten, bøyer og unbend bena i knærne ved å skyve føttene over sengen.
 8. Ligge i sengen, bør du prøve å ta tak i ryggen med hendene. Det er nødvendig å utføre en rekke ufullstendige pull-ups med samtidig trekking av føttene.
 9. Gjenoppretting etter et hjerneslag innebærer nødvendigvis øyeopplæring. Samtidig legges det vekt på å gjenopprette øyebølgers mobilitet og til å tilpasse visjonen. Utfør ofte bevegelsen av øynene i forskjellige retninger, sirkulære bevegelser. Øvelsen er utført med lukkede og åpne øyelokk.
 10. Behandling av hjerneslag hjemme involverer ofte øye-gymnastikk med fiksering av øyet og påfølgende forskjellige bevegelser av hodet uten avstand fra dette fikseringspunktet.

Fysisk belastning i forskjellige posisjoner

LFK i sitteposisjon for nevrologiske pasienter er rettet mot gjenopptakelsen av presise bevegelser av hendene, styrking av rygg og ben. Øvelser utfører vanligvis etter et hjerneslag hjemme. Et eksempel på en slik teknikk:

 1. I sitteposisjon bøyer pasientene på inspirasjon i ryggen og trekker ut kofferten. Ved utånding er det avslapping. Øvelsen utføres opptil 10 ganger.
 2. I sitte stilling, heve og senke ett ben i sin tur.
 3. Behandling etter et slag inkluderer en slik øvelse. Utgangsposisjonen sitter i sengen. Ved innånding bringes bladene nærmere hverandre og kaster hodene tilbake. Ved utånding må du slappe av.

Hvordan behandle slag med øvelser i stående stilling? Denne gymnastikken vises etter utvidelsen av pasientens bevegelse. Vanligvis kan det utføres etter delvis restaurering. Formålet med klassene er gjenopptakelsen av bevegelser, eliminering av patologien til den nevrologiske planen.

Lignende kurativ gymnastikk:

 1. Å heve et lite element fra gulvet eller bordet. Terapeutisk trening av en slik plan etter et slag bidrar til å utarbeide subtile bevegelser.
 2. Ved innånding, løft hendene, stå på tærne. Ved utånding må du slappe av, bøye kroppen din og stige ned. Øvelsen gjentas opptil 5 ganger.
 3. Bruk en expander for å bøye hendene i en knyttneve, fortynne armene til sidene.
 4. Torso bøyer seg til sidene.
 5. Utfør "saks" øvelsen med hendene dine.
 6. Sakte sit-ups. Det er nødvendig å holde ryggen flatt.

I lang tid brukes teknikken til kombinert trening. Når du utfører nye gymnastikk teknikker, kan du fortsette gymnastikken i de tidligere stadiene. Tillat å bruke helbredende fysiske øvelser med elementer av styrkeøvelser. Anbefaler å bruke under trening av lette manualer.

Brudd på pasientens taleaktivitet

Ofte påvirker sykdommen talesentrene i hjernen. Deres utvinning er mye langsommere enn motorens soner i hjernen. Vanligvis tar det år. Derfor må pasientene stadig gjenopprettes fra de første dagene av tilstandenes stabilitet. Det er strengt forbudt å stoppe klasser. Over tid vil det bli en forbedring i talefunksjonen.

Klare anbefalinger er utviklet for økter om gjenoppretting av tale. Alle anstrengelser er rettet mot fornyelse av strukturen og funksjonene til skadede celler. Til dette formål utføres konstant opplæring av tale og hørsel. Et viktig element i helbredelsen er å lytte til tale. Vi trenger å snakke mer med pasienter, beskrive rommet, naturen, utseendet til mennesker og gjenstander. Dette vil tillate pasienten å begynne å spille lyder raskere.

Pasienter lærer først å gjenta individuelle lyder, stavelser. Gradvis øke antall ord gjengitt. På siste stadium læres pasienten å gjenta rymer, tunge twisters. Det er bevist at sang positivt påvirker talemulighetene til slag. Hyppig lytting til sanger fremmer tidlig helbredelse.

For aktiv utvikling av ansiktsmuskler gjelder:

 • skyver tungen;
 • en liten bit av leppene;
 • Licking leppene dine i forskjellige retninger.

Minne etter et angrep

Minne er berørt av slag i utgangspunktet. For å gjenopprette sine leger bruker vanligvis en medisinsk måte å støtte strukturer på.

Bruk ofte neotropiske legemidler som forbedrer metabolske prosesser (minne, oppmerksomhet, tale). Populære nootropics er:

 • piracetam;
 • Lutset;
 • Nootropil.
Memory Recovery

En egenartet handling er betraktet som en ganske langsom effekt fra bruken av dem. Derfor brukes slike legemidler i minst 3 måneder. Deretter bør det være en kort pause i behandlingen, og behandlingsforløpet gjentas.

På bakgrunn av medisinbehandling utføres funksjonell og restorativ terapi. Det er memorisering av ord, rimer. Pasienter er nyttige for å spille brettspill, som du kan lære å konsentrere igjen.

Narkotikabehandlingsmetoder

Et uerstattelig element av gjenopprettende terapi for hjerneslagspasienter er behandling av hjernedysfunksjon. Legemidler tar kurs. Det anbefales to ganger i året å ta parenteral cerebral medisiner som forbedrer blodstrømmen og hjernens funksjon. Etter hemorragisk slag, bør du ikke bruke blodfortynnende medisiner.

Hovedgruppene av medisiner som brukes til rehabilitering av hjerneslagspasienter:

 1. Forbedring av blodstrømmen (Cerebrolysin, medisiner som inneholder aspirin).
 2. Forbedret metabolisme (Ceraxon, Actovegil, Solcoseryl).
 3. Andre legemidler (Glycine, Sirdalud, Gidazepam, Adaptol, medisinske urter, urtete).

Drogbehandling har vanligvis trinnvis taktikk. Det innebærer trinnvis medisinering (opprinnelig parenteral og deretter tablett). Det er nødvendig å forstå at utnevnelse, kansellering eller erstatning av medisiner utføres utelukkende av behandlingslegen, som kontinuerlig overvåker pasientens tilstand.

Overlevelse, graden av gjenopptakelse av hjernefunksjonen avhenger av:

 • det enorme organskader
 • kvaliteten på primærvitenskapen;
 • hastighet på levering av pasienten til en medisinsk institusjon;
 • aktualitet og tilstrekkelighet av terapeutiske tiltak.

Siden en slik lidelse er mye lettere å forebygge, er det nødvendig å ta vare på ens helse, føre en riktig livsstil, regelmessig undersøkes av legen dersom det foreligger forverrende faktorer (risikofaktorer).

Slægtninge til nært og nært folk etter beroligende pasient er pålagt å vise maksimal tålmodighet, utholdenhet, forståelse og flid. Dette vil gi pasienten riktig omsorg for hele perioden med rehabilitering, akselerere hans helbredelse.

video

Hvordan rengjøre kolesterolkarbonene og slippe av med problemer hele tiden?!

Forårsake symptomer på høyt blodtrykk, høyt blodtrykk og en rekke andre kardiovaskulære sykdommer er tilstoppet med kolesterol fartøy, konstant nervøs stress, langvarig og dype erfaringer, gjentatte sjokk, et svekket immunforsvar, arv, natt arbeid, eksponering for støy, og til og med et stort antall av forbruk av salt!

Ifølge statistikken kan ca 7 millioner årlige dødsfall være forbundet med høyt blodtrykk. Men studier viser at 67% av hypertensive mennesker ikke engang mistenker at de er syke!

Derfor bestemte vi oss for å publisere et eksklusivt intervju der hemmeligheten om å bli kvitt kolesterol og bringe trykket tilbake til det normale, avsløres. Les artikkelen.

Fullstendig rehabilitering etter hjerneslag: Hvilket kompleks vil hjelpe pasienten?

For pasienter som har hatt slag, vises en obligatorisk rehabiliteringsperiode for å gjenopprette tapte ferdigheter - gå, snakke, selvbetjening. For å gjøre dette holdes det kurs på fysioterapiøvelser, tale- og minnetrening. De er mest effektive når de kombineres med kosttilskudd, medisinering, supplert med folkemessige rettsmidler.

Les i denne artikkelen

Liv etter et slag: gjenopprettingstid

Rehabilitering av pasienten etter akutt nedsatt hjernesirkulasjon innebærer en gradvis økning i belastningen. I begynnelsen er stabilisering av staten nødvendig. Som regel blir pasientene tømt etter 20-25 dagers behandling på sykehus. Hjemme, kan du begynne å trene så lenge det var mulig å normalisere blodtrykk, puls, det er alvorlig svakhet og depressive reaksjoner.

Og her er det mer detaljert om et stengelslag.

Rehabilitering opptil 3 måneder

Den tidlige perioden etter et slag er regnet som det viktigste, siden det nå er maksimal restaurering av funksjoner. På dette stadiet er det mulig å oppnå:

 • Uavhengig sitter, står i nærheten av sengen, besøker toalettet, dressing og spising;
 • vedlikehold av personlig hygiene;
 • kontroll av blæren og tarmen;
 • forbedring av syn og tale;
 • Utseendet av følsomhet.

Ved riktig behandling, ved slutten av 2 måneder, klarer pasienten å stå på føttene og opprettholde en balanse. Når du går, trenger du støtte i form av en walker eller en pinne. Det er viktig å organisere øvelser i fysioterapeutøvelser minst 2-3 ganger om dagen. Complex Øvelsen består av en sammenhengende studie av alle muskelgrupper både sunn og berørte side, pre-nødvendig massasje for å varme opp musklene og eliminering av krampe.

Gjenopprettelse av hånden etter et slag

Periode til et halvt år

Etter restaurering av selvbetjeningskompetanse (i full eller delvis volum), starter en mer omfattende treningstrening. Først, ved hjelp av en slektning eller en instruktør, og da må pasienten selvsikker bevege seg rundt leiligheten, gå en tur.

De første ukene krever obligatorisk akkompagnement, og i fremtiden er det nødvendig å sikre mulighet for nødkommunikasjon med pasienten. Det må huskes at det ikke er fullstendig garanti for at det ikke er tilbakefall av sykdommen eller en plutselig fall selv etter en periode med vellykket utvinning.

I begynnelsen er det nødvendig å ta korte spaserturer og gå på trappene, og ved slutten av den 6. måned anbefales det å forlate tilpasninger og hjelp utenfor. Pasienten må ha fullt bestikk, evne til å skrive, memorere og reprodusere sammenhengende tekster. I kurativ gymnastikk inngår byrder (lette håndverk, plastflasker med vann, poser med sand på lemmer).

Gjenoppretting etter et slag på opptil et år

Å vandre i frisk luft blir stadig mer lang - fra 1,5 til 2 eller flere timer. De bør skifte med hvile, du bør ikke tillate tretthet. Tale i denne perioden er vanligvis gjenopprettet eller er mindre inkonsekvent. Det er viktig å utvikle fine motoriske ferdigheter i fingrene. For denne bruken sy, strikke, veving, spille et musikkinstrument, samle puslespill.

Opptil 18 måneder kan nesten 90% av pasientene komme seg uten hjelp, forutsatt at de følger alle medisinske anbefalinger:

 • daglig trening;
 • riktig ernæring;
 • motta ordinerte medisiner
 • avvisning av dårlige vaner
 • kontroll over blodtrykk, kolesterol og blodsukker.

Øvelser for rehabilitering etter iskemisk og hemorragisk slag

Motoraktivitet er gitt hovedstedet i utvinning av pasienter. Det er viktig å sikre klassens systematiske natur og innføring av minst 2 treninger per dag. Sørg for å starte øvelsene på den sunne siden, og erstatt dem med de berørte lemmer. Når tretthet oppstår, trenger du en pause, flere pustesykluser med ekspiratorisk strekk, og deretter kan du fortsette øvelsene.

Å redusere spasme

Spasticiteten av muskler minker med et spesielt kompleks ved hjelp av Bobat-metoden. Alle bevegelser er glatte og langsomme, gjentatte i første tre og deretter fem ganger:

 • tommelen av hånden er tatt i riktig vinkel, i denne stillingen er det nødvendig å holde opptil 3 minutter;
 • forlengelse av de andre fingrene på hånden;
 • med den langstrakte og beholdte tommelen for å bøye og unbend hånden, hele armen i skulderen;
 • Ved festing av tommelen blir siden tatt til side og hånden hentet (ved hjelp av en instruktør i medisinsk gymnastikk eller en slektning);
 • trekk og dra storetåen, fikse stillingen i 2 minutter eller lenger til musklene er helt avslappet;
 • ligg på ryggen, bøy benet i kneet. Hvis denne bevegelsen er gitt med vanskeligheter, er det nødvendig å slå med hånden under kneet. Stopp ved foten for tommelen og nedover.
Bobat terapi

For overkroppen

Bevegelsen i hånden blir restaurert verre enn i den berørte beinet. Den særegne lammelse i slag er et brudd på deltoidmuskel, som fikser skulderleddet. Når pasienten begynner å sitte, stå eller gå, kan den hengende armen føre til forspenning av ledkapsel og dislokasjon under egen vekt. For å styrke skulderbruken:

 • legger hånden til siden;
 • Sirkulær bevegelse skuldre vekselvis og sammen;
 • løfte skuldrene oppover og utløp nedover;
 • blanding og avl av kniver;
 • sitter eller står med rette armer for å vise de åpne håndflatene og vri penselen bakover (supination og pronation).

Etter at skulderen går til albueforbindelsen (fleksjon, langsom forlengelse med fiksering) og håndledd. Pensel bør behandles så ofte som mulig, da det varer lenger. For å gjøre dette kan du bruke en hvilken som helst posisjon - liggende, sitte eller stå, først bør du hjelpe deg med en sunn hånd. Bevegelse utføres i alle retninger og fly - bøying, sving i siden, sirkulær rotasjon i begge retninger, etterligning av skruen på pæren.

For utvikling av ben

I begynnelsen er det nødvendig å utføre bøyning og forlengelse i hofteleddet, knær og fot i liggende stilling. Hvis pasienten kan stå, legg deretter til sirkler med hofter, knottrotasjon. I en seng anbefales dette komplekset:

 • føre til et knel bøyd i kneet og deretter rette det rett;
 • Ligge med jevne ben, ta den berørte lemmen til side og gå tilbake til sin opprinnelige posisjon;
 • skyv hælene langs sengen;
 • simulere å sykle (på den svekkede siden først med hjelp utenfor);
 • vekselvis øke bena med et belte eller en gummibånd til dette.

Se på videoen om benutviklingsøvelser:

Opplæringsapparater for rehabilitering

I rehabiliteringsprosessen leveres en betydelig hjelp av spesielle enheter, de kjøpes i spesialiserte butikker av medisinsk utstyr. De er designet for å ta hensyn til bevegelsessykdommer på den ene siden av kroppen, mer avanserte modeller har tilbakemeldingsfunksjoner, bidrar til å etablere en individuell toningmodus.

De vanligste varianter er:

 • en treningssykkel for føttene;
 • en tredemølle med side skinner;
 • manuell trening sykkel.
Manuell trening sykkel

Også, ikke mindre effektivt, kan det være en rekke improviserte verktøy - en ekspander, en gummibandasje festet på en statisk gjenstand eller lukket i en ring, en vanlig pinne fra en mopp, en ball, kvadrerte bjelker, trinn. Den oppblåsbare puten brukes til å trene balansen, først sitte og deretter stå. For å utvikle en pensel, er leire nyttig, bønner, hvorfra du må legge ut en figur.

Tale Rehabilitering

Den mest intensive restaureringen av talefunksjonen er notert i de første seks månedene etter starten av et slag, det kan vare opptil 2 - 3 år med omfattende lesjoner eller tidlig startet behandling. Avhengig av hvilke deler av hjernen som påvirkes, utvikler pasienten enten en motorisk eller sensorisk form for taleforstyrrelse (aphasi). Ved den første varianten pasienten:

 • han hører tale, oppfatter det ved øre;
 • forstår ordene som er adressert til ham;
 • svarer på forespørsler;
 • kan ikke uttale et uttrykk eller formulere en tanke;
 • når du leser og skriver det er problemer, så pasientene unngår dem.

Se på videoen om øvelser for talgjenoppretting i motorphasia:

Med sensorisk avasi tar pasienten ikke hensyn til andres tale, hans egne ord er usammenhengende, ikke kontrollert av ham. Lesing er mulig, men følelsen av oppfølgeren er uforståelig, skriftlig ferdighet er helt tapt. Talen til en person som har hatt et slag er preget av manglende meningsfylthet, bevegelser. Siden pasienter prøver å forklare sine tanker for andre, men ikke forstår det, fører det til irritabilitet og irritasjon.

For å rehabilitere tale bruk følgende metoder:

 • kort med skriftlige bokstaver, stavelser og ord som du trenger å komponere og lese setningen på;
 • motivasjon for kommunikasjon - spørsmål, forespørsler, felles sang, uttale av dikt;
 • lytter til favoritt lydbøker med fortelling av innholdet deres;
 • ser på bilder og ber dem om å beskrive.

Hvis taleoppretting utføres hjemme, er det viktig for slektninger å opprettholde en velvillig holdning selv til mindre forsøk på å uttale ord, for ikke å rette feil, men bare for å oppmuntre pasienter. Ved å overvinne talefeilen er utholdenhet og konstant kommunikasjon med pasienten nødvendig.

Se på videoen om øvelser for talgjenoppretting med sensorisk avasi:

Ernæring etter et slag

Siden i det overveldende flertallet av tilfeller hos pasienter med hjerneslag er det en tendens til atherosklerose, Det anbefales å utelukke bruk:

 • fett kjøtt (svinekjøtt, lam);
 • kjøttboks;
 • noen animalsk fett;
 • slakteavfall;
 • krem og rømme, cottage cheese, som inneholder mer enn 10% fett, ost over 40% fettinnhold;
 • pølser, pølser, pølser, halvfabrikata.

Ved økt trykk blir mengden av bordssalt minimert til 3 til 4 g per dag. Det anbefales å redusere innholdet i kostholdet av hvitt mel og sukker, alkohol, koffein kraftig.

Kilden til protein bør være:

 • kokt fisk;
 • Kokt, hakket eller bakt kylling eller kalkun kjøtt;
 • sur melk drikker;
 • fettfattige varianter av cottage cheese og ost;
 • sjømat.

Vegetabilsk olje bør legges til salater. Det er ikke anbefalt å steke på det. Også i den ferdige tallerken kan du ikke sette mer enn en spiseskje med rømme eller krem, 5 g smør om dagen.

Folkemidlene

Fytopreparasjonens rolle i utvinning etter et slag er relatert til tilstedeværelsen av følgende medisinske egenskaper:

Les Mer Om Fartøyene