Hvordan hjelpe en person å komme seg fra et hjerneslag hjemme

Stroke er et akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, som oppstår mot bakgrunnen av vaskulære og andre sykdommer. For eksempel er aterosklerose ofte årsaken til et slag.

Et slag av en iskemisk type er oftest et resultat av innsnevring eller blokkering av arteriene som er ansvarlige for å fôre hjernen.

Som et resultat av mangel på tilstrekkelig ernæring, dør hjernecellene. Denne tilstanden kalles også hjerneinfarkt.

Men dette sparer fortsatt ikke en person fra en trombose, som lukker mer og mer fartøyets lumen og fører til en sammenbrudd i ernæringen av hjerneceller.

På grunn av mangel på ernæring slutter hele seksjonen av hjernen, og derfor kan koordinering av bevegelse, tale, syn og bevegelse av paraplegi forekomme.

Når et hemorragisk slag oppstår, blødning i hjernen, under membranene og inn i ventriklene. I 80% av tilfellene er denne sykdommen et resultat av hypertensjon. Dette er den farligste typen slag.

De viktigste faktorene som fører til sykdommen er tynne vegger av fartøyene og det økte trykket i karene. Ofte utvikler hemorragisk hjerneslag som følge av stress, når en person er svært nervøs og bekymret.

Eller etter fysisk anstrengelse, som også øker blodsirkulasjonen.

Stroke er en sykdom som krever akutt medisinsk hjelp. Nekrose av hjerneceller fører til ulike nevrologiske lidelser.

Kort om symptomene

Avhengig av type slag i utgangspunktet er sykdommen ledsaget av slike symptomer:

Symptomer kan uttalt og ikke veldig mye, det avhenger av hvor dårlig blodsirkulasjonen i hjernen har blitt forstyrret og hvor den er lokalisert.

Neurologiske lidelser

for hjerneslag kan utvikle seg i tre varianter - gunstige (hvis bevisstheten tilbake til pasienten i løpet av få timer), intermitterende og vanskelig (om bevisstheten tilbake etter et par dager etter et slag, eller mer).

Hvis strekningen utvikler seg i henhold til et gunstig scenario, er det en stor prosentandel av sannsynligheten for å gjenopprette hjernens funksjoner som ble forstyrret på grunn av sykdom.

Den intermitterende varianten gir også håp for restaurering av nesten alle hjernefunksjoner.

Men i dette fallet faller en person inn i risikosonen av et tilbakevendende slag, og det er en sannsynlighet for forekomst av sykdommer som ikke tidligere var der.

For eksempel, lungebetennelse, hjertesykdom. Hvis strekningen utvikler seg i henhold til en progressiv variant, blir sykdommen ledsaget av en økning i symptomer og kan føre til dødelig utgang.

Stroke innebærer oftest slike nevrologiske lidelser:

 • fullstendig eller delvis lammelse
 • tap av tale eller utseendet på talefeil;
 • nedsatt syn
 • hørselshemmede;
 • minne tap.

Konsekvensene av et slag kan ikke unngås.

Men med visse anstrengelser er det mulig å gjenopprette noen eller alle de lidelsene som har oppstått av sykdommen.

For å gjøre dette er det nødvendig å diagnostisere starten på et slag i tid, gi en person med medisinsk behandling og utføre rehabilitering.

Kompleks av rehabiliteringsforanstaltninger

Gjenoppretting etter hjerneslag hjemme inkluderer et sett med aktiviteter som må utføres systematisk.

I en viss grad er livet etter et hjerneslag som barn, fordi en person lærer å gå igjen, snakke, hold en skje, gaffel, etc.

Betingelsene for rehabilitering avhenger av konsekvensene av hjerneslag. Hver dag skal pasienten gjøre gymnastikk, gå på gata.

Walking bør gjøres i et lavt tempo, og gjør regelmessig stopp for å hvile.

Øvelse og trening

Fysiske øvelser, som pasienten kan gjøre, utnevnes av den behandlende legen.

For mer fullstendig utvikling av muskler, kan du bruke en simulator, hvis det er mulig, må du kjøpe det.

Massasje i hjelpen

Bemerkelsesverdig gjenoppretter motorfunksjonene i kroppsmassasjen.

Hjemme kan det gjøres av en spesialist som kan inviteres.

Slægtninge kan også lære teknikken til massasje og dermed hjelpe pasienten til å gjenopprette seg.

Organisering av hvilested

Hvis pasienten er paralysert, er det nødvendig å overvåke trykksårene. Daglig er det nødvendig å lufte rommet der pasienten bor.

I rommet til en person som har hatt et slag, må det være en klokke som han kan ringe til hjelp når som helst.

Eller du må komme på en annen måte for pasienten å ha en forbindelse med sine "hjelpere".

Hvis pasienten kan flytte seg, er det nødvendig å arrangere møbler i rommet sitt slik at han faller ikke alvorlig skadet.

I rommet skal pasienten ha en lenestol, hvorfra det er lett å stå opp.

Memory Recovery

Hvis en person har mistet minne på grunn av sykdom, må man utføre alle slags handlinger for å gjenopprette det.

Legen vil foreskrive medisiner for å styrke minnet, som bør tas i henhold til anbefalingene. Å trene minne må du løse gåter, løse kryssord og lære poesi.

Først kan du prøve å huske setninger, deretter stanzas. Gradvis må du øke mengden materiale du må huske. Du kan huske hos pasienten hver dag hvordan dagen gikk.

Hvorfor er taleutvinning etter et slag krever en individuell tilnærming i hvert tilfelle? Metoder og tips.

Gjenopprette talefunksjonen

De fleste som har hatt et slag, mister sin evne til å snakke. Dette skyldes oftest skade på hjernen som regulerer tale.

For å gjenopprette tale etter et slag, må du kontakte en taleperson som vil gi råd om videre rehabilitering hjemme. Hvis pasienten ikke snakker og du tror at han ikke forstår deg, må du ikke slutte å kommunisere med ham.

Din rolle i hans rehabilitering er svært viktig. Hvis du kommuniserer regelmessig med pasienten, vil han prøve å snakke med deg og til slutt begynne å si individuelle ord, og i fremtiden, og forslag.

Psykologisk bakgrunn

Gjenoppretting etter et slag kan ta lang tid, så det viktigste for pasienten og familien hans er å være tålmodig og forsøke å utføre alle de tiltakene som er nødvendige for rehabilitering.

Støtte til kjære er svært viktig for pasienten.

De bør oppmuntre personen, tilpasse den til positiv. Den syke personen er tilbøyelig til apati og irritabilitet, sykdommen har ikke fornøyd noen ennå. Derfor er det nødvendig med støtte for slike mennesker, som noen.

For ikke å få et sekundslag, Det er nødvendig å gjennomføre alle rehabiliteringsforanstaltninger. Det er nødvendig å normalisere blodtrykket, observere riktig diett og ikke ha dårlige vaner.

Det beste kurset er å spise magert kjøtt, grønnsaker og frukt. Grønnsaker bidrar til en vanlig avføring. Hvis en person er liggende, har han en stasis av organer i bekkenregionen.

Derfor trenger han produkter som forbedrer tarmmotiliteten.

Rehabilitering etter et slag er en prosess som krever materielle og moralske kostnader. Derfor må du stille inn på noe som ikke lett vil være. Men tro på et positivt utfall må alltid være til stede.

Rehabilitering etter et slag

Brudd på cerebral sirkulasjon blir en alvorlig test for pasienten og hans slektninger. Etter et slag, tar det mye mental og fysisk styrke, tålmodighet, å gå tilbake til et helt liv. Rehabilitering kan ta lang tid, men jo raskere det starter, desto større er sannsynligheten for et gunstig utfall.

Gjenoppretting etter et slag hjemme

Det spiller ingen rolle hvilken type slag pasienten har - hemorragisk eller iskemisk - øyeblikkelig legehjelp under et angrep øker sannsynligheten for utvinning. Det er nødvendig å rehabilitere de tapte funksjonene i sykdommen:

 • koordinering av bevegelser;
 • tale;
 • minne;
 • view;
 • muligheten for å svelge, puste
 • tap av følsomhet.

Rehabilitering er det daglige arbeidet til pasienten selv og hans familie. Sykdommen er stadig funnet hos unge mennesker, så det er viktig å konsekvent løse problemet:

 • å gjenopprette uavhengig bevegelse, matinntak, selvbetjening;
 • utfør en enkel jobb;
 • gå tilbake til profesjonelle aktiviteter;
 • Å endre sitt yrke dersom det er umulig å oppfylle den tidligere;
 • returnere sosial aktivitet;
 • Ikke å tillate tilbakefall.

Hjemme må du sørge for at pasienten under rehabilitering etter et slag tok medisiner foreskrevet av legen. Deres handling er rettet mot å gjenopprette hjernen, redusere blodtrykket. Styr veggene av blodkarpreparater som inneholder svovel, jod, germanium. Nyttig i postinsult-perioden vil være:

 • nekte å røyke
 • vekttap;
 • treningsbehandling;
 • riktig ernæring;
 • komfortabelt psykologisk miljø;
 • massasje.

En viktig rolle i rehabilitering spilles av hjemmemiljøet, velvillig, pasientens holdning til slektninger. Alle anstrengelser vil bli forgjeves, når pasienten selv ikke vil ha et ønske om restaurering. Doserte laster og hverdagslige små seire vil gi tillit, akselerere prosessen med utvinning, føre til suksess. Det er viktig å oppfylle vilkårene:

 • trekke pasienten fra depresjon
 • skape en optimistisk holdning;
 • sette og implementere oppgavene gradvis
 • Ikke gi pasienten smertefulle opplevelser når du gjør øvelser og massasjer.

Undersøkelse hjemme

Fysioterapi øvelser gjør underverk, det er viktig at klassene holdes regelmessig og ikke forårsake ubehag for pasienten. Begynn å gjøre dem i de første dagene etter et angrep først i klinikken, og deretter hjemme. Kompleks LFK avhenger av pasientens tilstand. Opplæringsprogrammet og varighet på kurset som legen velger individuelt, rehabilitering etter at et slag har flyttet til forskjellige priser..

På baksiden er øvelsene gjort i henhold til prosedyren:

 • Bevegelser av hånden, fra hånden til skulderleddet - returner de tapte funksjonene;
 • på øyemuskulaturen - sirkulær rotasjon med åpne og lukkede øyne;
 • sving i nakken;
 • fine motoriske ferdigheter i fingrene;
 • bøyning av albue leddene;
 • trekker knærne;
 • bøyning, rotasjon av føtter.

Når pasienten begynner å sitte, blir gymnastikken mer aktiv. Lasten øker gradvis. Pasienten sitter, lener seg tilbake mot puten. Øvelser utføres:

 • på kroppens avbøyning
 • alternativ løfting av bena;
 • fortynning og reduksjon av hender;
 • trekker knærne bøyd på knærne;
 • hodet svinger
 • "Saks" med hendene - vekslende krysset.

Rehabilitering etter et slag ved hjelp av metoden for terapeutisk gymnastikk går inn i en ny fase når pasienten stiger. Øvelser blir mer dynamiske, inkluderer:

 • går på stedet;
 • skråninger til sidene;
 • squats med en gradvis økning i squat dybden;
 • torso vender seg til sidene;
 • mahi føtter;
 • Bakken bak saken som ligger på gulvet.

Strømforsyning

Brudd på svelgingsfunksjonen - en av konsekvensene av et slag - krever matlaging i form av potetmos, fortykningsmidler legges til drikkene. Maten skal være balansert, med sikte på å opprettholde fartøyene i funn. Fra kostholdet utelukke produkter som øker nivået av kolesterol. Fullstendig eliminere stekeprosessen. Anbefal å redusere beløpet:

Under rehabilitering anbefales det å spise i små porsjoner for flere måltider. Anbefal å inkludere i kosten:

 • inneholdende kaliumprodukter - bananer, appelsiner, bakt poteter;
 • grønnsaker rik på fiber - kål, gulrøtter, eggplanter;
 • frukt - bananer, epler;
 • frokostblandinger;
 • marine fisk rik på flerumettede Omega-3 syrer;
 • gjærte melkprodukter;
 • helkornsbrød.

Massasje hjemme

Du kan redusere rehabiliteringstiden etter en hjerneslag hvis du gjennomgår et behandlingsmassasje. Under en sykdom kan muskler være hypertensive eller omvendt sterk avslapping. Massasje hjelper:

 • forbedre blodsirkulasjonen;
 • returnere mobilitet til leddene;
 • gjenopprette muskel tone;
 • forbedre ernæringen av vev;
 • gjenopprette lymfatisk drenering;
 • redusere smerte.

Å behandle med en massasje begynner med en liten effekt på de berørte lemmer. Følg reglene:

 • pasienten er avslappet
 • massøren har varme hender
 • starte med en kort økt tid, gradvis øke tiden;
 • utfør massasje etter å ha spist etter 2 timer;
 • Ikke å gi ubehag og smerte;
 • på ekstremiteter av handling for å utføre fra fingrene opp;
 • på hodet, nakke ned
 • på brystet - fra midten til sidene.

Det spiller ingen rolle, pasienten har et mikroslag eller en mer farlig cerebrovaskulær fornærmelse, massasjen hjelper rehabilitering. Det viktigste er å utføre det regelmessig og korrekt, uten å tøye pasienten. Med en sterk muskelton anbefales det å gjøre strykebevegelser. Begynn med de berørte lemmer, flytte til det friske. Massasje etter et hjerneslag hjemme for å gjenopprette avslappede muskler, krever aktiv behandling. Eksekveringsteknikken inkluderer:

 • stryke;
 • sliping;
 • elting;
 • tappe;
 • vibrasjon.

Livet etter et slag

Spørsmålet om hvordan å gjenopprette etter et slag er svært presserende, ikke bare for pasienten, men også for hans slektninger. Hvis du ikke engasjerer deg i rehabilitering, er prisen på en slik beslutning langvarig i seng, en daglig pleie for en alvorlig syk pasient. Livet etter et slag stopper ikke. Pasientens konstante arbeid og ønske om å stå på føttene er nødvendig. krever:

 • medisinsk effekt;
 • jobbe med en psykolog for å lindre psykometriske stress;
 • klasser med en taleterapeut for å gjenopprette tale;
 • minneutvinning;
 • sysselsetting på simulatorer og treningsbehandling
 • massasje.

Taleutvinning

En pasient etter et slag kan ha problemer med tale. I ett tilfelle forstår han hva andre sier, men han kan ikke si noe. I mer kompleks - snakker ikke og oppfatter ikke informasjon. Rehabilitering av tale tar mer enn ett år og krever tålmodighet. Legen-logopedisten utpeker:

 • medisinering;
 • gymnastikk for leppene, tungen;
 • sang;
 • tunge twisters;
 • Fysioterapi for muskelstimulering;
 • Kirurgi, når andre stoffer ikke hjelper.

Slik gjenoppretter du minnet

Behandling etter et slag innebærer rehabilitering av minne. For å øke prosessen, foreskriver legene neotropiske legemidler. Hjelpgjenoppretting:

 • memorisere dikt;
 • se bilder for å huske tidligere hendelser;
 • utvikle spill;
 • løse kryssord;
 • finger spill med memorizing dikt;
 • klasser brikker, sjakk,
 • husker hendelsene i den siste dagen.

Rekonstruktiv behandling av hjerneslag

Perioden med full gjenoppretting etter et slag kan være mer enn ett år, det avhenger av type sykdom, alvorlighetsgraden av konsekvensene. For å øke hastigheten på rehabilitering er det nødvendig å utøve mye innsats for pasienten selv, hans slektninger. Den konstante tilsynet med den behandlende legen, daglig hjemmelektioner, vil bidra til å takle situasjonen. Effektiv hjelp er gitt av spesielle rehabiliteringssentre og sanatorium og spa-behandling.

I sanatoriet

Behandlingsprosedyrer i et sanatorium etter et slag har målet - å konsolidere resultatene av rehabilitering. Pasienten er under kontroll av leger, han er individuelt foreskrevet vedlikeholdsdroger. I tillegg er det foreskrevet:

 • avslappende bad;
 • massasje;
 • treningsbehandling;
 • sysselsetting på simulatorer;
 • spesiell diett;
 • terapeutiske sjeler;
 • fysioterapi.

Rehabiliteringssenter

En spesialisert institusjon, hvor gjenoppretting av funksjoner som går tapt under et slag - rehabiliteringssenteret - bidrar til å øke pasientens utvinning. For dette bruker vi:

 • treningsutstyr for å gjenopprette vandring;
 • Tilpasninger for utvikling av selvbetjeningsfunksjoner;
 • fysiske øvelser;
 • terapeutisk massasje;
 • respiratorisk gymnastikk;
 • fysioterapi;
 • akupunktur.

Gjenoppretting etter et iskemisk hjerneslag hjemme

I tilfelle et hjerneslag, har pasientene en sjanse for utvinning. Til tross for at patologien til sirkulasjonssystemet truer komplikasjoner, med moderne omsorg, samt under rehabilitering, er det en sjanse for et positivt utfall. Det er ikke bare nødvendig å overholde doktors forskrift, men også å gi fullstendig psykologisk hvile for pasienten, siden det er nødvendig å gjenopprette tale- og motoraktivitet.

Fullstendig eller delvis gjenoppretting

Ved starten av iskemisk berøring garanterer legen ikke at pasienten vil kunne gjenopprette seg helt. Det er sannsynlig at en person etter en stund vil komme seg helt, men i noen tilfeller er det mulig å returnere bare visse funksjoner i kroppen. Før du velger et rehabiliteringsprogram, er det nødvendig å ta hensyn til hvilken del av hjernen som ble påvirket, og også å bestemme graden av patologisk prosess.

Sammenlignet med andre lignende forstyrrelser, er iskemisk slag karakterisert ved den gunstigste prognosen. Denne sykdommen er en av de vanligste, mens pasienten har mulighet til å gjenopprette vanlige levebrød. Utvinning avhenger ikke bare av riktig behandling og valg av optimal terapi, men også på lokalisering av lesjonen. Viktig ikke bare faktorer som påvirker sykdomsforløpet, men også å få tilstrekkelig omsorg fra kjære, pasientens ønske om å gjenopprette, å gå tilbake til det normale livet.

Mange leger tror at en fullstendig gjenoppretting er nesten umulig dersom streken skjedde på følgende faktorer:

 1. Det berørte området er for stort, viktige deler av hjernen, store bunter av nerver påvirkes. Kanskje ikke bare en ufullstendig gjenoppretting, men også en sammenløp i en langvarig koma, et dødelig utfall.
 2. Tidligere opplevde pasienten alvorlige akutte eller kroniske sykdommer, lider av diabetes, aterosklerotiske vaskulære lesjoner, har mange dårlige vaner.
 3. Har fylt 70 år.

Hvor lenge vil det ta?

Det er ikke alltid mulig å bestemme den nøyaktige tiden for restaurering. Det tar ikke bare hensyn til det berørte området, men også aktualiteten i tilbudet om medisinsk hjelp, muligheten for at slektninger skal ta vare på en person. Noen ganger er det nødvendig å foreskrive vedlikeholdsbehandling, gjennomføre regelmessige forebyggende undersøkelser for å utelukke sykdomsfall.

Iskemisk slag er delt inn i tre grupper i henhold til graden av alvorlighetsgrad. Sykdomsformen bestemmer ikke bare tilstanden til pasienten med et akutt angrep, men indikerer også muligheten og timingen for full eller delvis gjenoppretting.


Grader av iskemisk slag:

 1. Easy. Tapet er minimal, personen føler seg sterkt svekket av koordinasjon, svimmelhet oppstår flere ganger om dagen. Vanligvis er det nødvendig med rehabilitering, som varer i ca 1-2 måneder. Noen ganger får pasientene muligheten til å gjenopprette alle kroppens funksjoner i 3 måneder.
 2. Gjennomsnitt. Det er forlamelse av ansiktet fra den ene siden helt. Pasienten taper helt evnen til å koordinere bevegelser. For å oppnå et positivt resultat vil det ta minst seks måneder. I dette tilfellet er det en delvis gjenoppretting, hvor pasienten ikke kan gå tilbake til normalt liv. For å sikre full gjenoppretting av funksjoner, vil det ta mer enn et år, i noen tilfeller er det umulig å oppnå en positiv effekt.
 3. Tung. I tillegg til disse moderate symptomene, har pasienten et neurologisk underskudd. For å redusere symptomene på sykdommen, vil det ta mer enn et år. Det er nesten umulig å fullstendig gjenopprette med denne sykdomsformen.

Med et sterkt nevrologisk underskudd, er muligheten for fullstendig gjenoppretting sjelden spådd. Ikke alltid sunne hjerneceller har evnen til å utføre funksjonene til de som ble rammet av alvorlig blødning. Noen ganger er det nødvendig med langsiktig rehabilitering gjennom hele pasientens liv. Det er nødvendig med et behandlingsforløp, som bør tas hver dag. Det er aktiviteter som bidrar til å forhindre en gjentagelse av et slag. Tidspunktet for gjenoppretting avhenger av kroppens individuelle egenskaper, tilstanden til helse, mental balanse og også om tilgjengeligheten av motivasjon.

Rehabiliteringsperioder

Umiddelbart etter utslipp av pasienten som overlevde stroke, må familien tilpasse seg en ny livsstil. Hvis rehabiliteringsprosessen utføres helt hjemme, tar det lang tid å jobbe med gjennomføringen av legenes anbefalinger. Denne prosessen er vanskelig, ikke bare for pasienten selv, men også for de som bryr seg om ham. Viktig ikke bare medisinsk eller folketerapi, men også det konstante vedlikehold av en optimal psykologisk tilstand. Først og fremst er det nødvendig å normalisere den daglige rutinen, stabilisere den daglige rutinen, tildele tid for liten fysisk aktivitet og hvile.

Hvis pasienten ikke kan klatre uavhengig av hverandre, er det nødvendig å velge en komfortabel stilling for lemmer som har blitt lammet. Omtrent en gang hver 3. time, bør posisjonen på føttene eller hendene endres for å forhindre dannelse av trykksår. Med fullstendig immobilisering vises en vanlig massasje for å normalisere muskeltonen.

Pass på å kjøpe en blodtrykksmonitor, som du daglig kan bruke flere ganger for å måle blodtrykket. Indikatorer bør registreres for å overvåke dem alene eller for å vise legen å danne et komplett bilde av sykdommen. Pasienter blir advart om behovet for riktig ernæring, rettidig utførelse av narkotikabehandling, gjennomføring av fysioterapiprosedyrer og andre aktiviteter som bidrar til å gjenopprette den generelle tilstanden. Funksjonene i rehabiliteringsperioden varierer avhengig av den bestemte perioden.

Første tre måneder

På dette tidspunktet er det mulig å stabilisere tilstanden til pasienten som nylig ble utladet fra sykehuset. Gjenoppretting etter et iskemisk hjerneslag hjemme er i fullstendig hvile, og med riktig omhu. Ikke gi opp løpet av massasje. Ikke glem at risikoen for muskelatrofi etter en stroke hos pasienter øker betydelig, siden de nesten ikke beveger seg. Ofte er det nødvendig med ekstra stimulering. Kontroller at pasienten gjør øvelsene flere ganger om dagen.

Umiddelbart etter forbedring av pasientens tilstand må tilpasses til et nytt liv. Selvbetjeningsevner bør forbedres. For å forbedre livskvaliteten er selvoppfølging av mange viktige saker svært viktig, da pasientene ofte vil føle seg uavhengige av andre mennesker. Ikke glem at det er nødvendig å gjøre alt for å sikre at pasienten kan kle seg uavhengig, besøk toalettet.

Omtrent en måned etter et akutt angrep av iskemisk slag, må pasienten lære seg å stå opp for seg selv for å kunne kontrollere kroppen, det vil si å gjenopprette forstyrret koordinasjon. Hvis en side av kroppen er skadet, bør turgåere, krykker brukes som støtte, hvis du ikke har det, kan du bruke møbler. Ikke glem at du skal hjelpe pasienten til å redusere stressnivået, samt å akselerere tilnærmingen av den positive effekten av fysisk aktivitet.

3-6 måneder

På dette tidspunktet har de fleste pasienter allerede lært hvordan de skal selvbetjenes. Noen ganger kan de utføre de nødvendige funksjonene helt, i noen tilfeller bare delvis, ved å flytte til minimumsavstanden. Du bør gradvis øke moderat trening for å fikse et positivt resultat. Viser i frisk luft, langsom klatring i trappene, lekser, som ikke involverer for mye innsats, vises. Som et resultat klarer pasientene å styrke musklene, gjenopprette den generelle tonen i kroppen.

For å bringe begynnelsen av det øyeblikk av fullstendig gjenoppretting etter et slag, er det nødvendig å følge ikke bare den generelle tilstanden av helse, men også å aktivere små motoriske ferdigheter. Pasienten kan skrive, lære å bruke selvfremstillet bestikk. For noen, modellering, tegning, montering av en designer er egnet. Til tross for at slike øvelser er mer tilpasset for barn, får pasienter som gjennomgått iskemisk slag, betydelig lindring ved bruk av lignende midler. Så du kan aktivere mange deler av hjernen, gjenopprette aktiviteten til talesentrene.

Hvis pasienten har mulighet til å gå på egenhånd, er det nødvendig å tillate ham å gjøre det dersom et slikt ønske avsløres. Pass på at pasienten alltid har en telefon med ham. For å sikre garantien for å motta en samtale i tilfelle av forverring, bør du kunne nå en bestemt abonnent ved å trykke på en knapp. Så en syk person vil ikke ha unødvendige problemer med å prøve å rapportere problemer til slektninger.

For å utføre kompetent rehabilitering etter et iskemisk hjerneslag hjemme, er det nødvendig å oppnå positiv dynamikk, ikke å slappe av når man får det forventede resultatet. I mange tilfeller er det mulig å oppnå fullstendig restaurering av motorfunksjoner, talesentre. Når du får det forventede resultatet, må du konsolidere effekten ved å styrke treningsøkten.

Metoder for hjemmrehabilitering etter iskemisk og hemorragisk hjerneslag

Full gjenvinningsbehandling, treningsbehandling og fysioterapi etter et slag er viktig for rehabilitering av pasienten. Av flere grunner er profilsentre og sanatorier ikke alltid tilgjengelige, så er rehabilitering etter hjerneslag hjemmehaster. Pasienten trenger riktig omsorg, massasje, kosthold. Mange lærer å gå på nytt. Alt dette krever mye innsats fra en person som bryr seg om en elsket som har lidd et angrep.

Ta vare på pasienter etter et slag

Akutt forstyrrelse av blodsirkulasjonen i hjernen har alvorlige konsekvenser, opp til et dødelig utfall, overleverende pasienter får ofte funksjonshemning. I tillegg til taletap, nedsatt syn og minne, immobilitet, kan pasienten plages:

 • søvnløshet (ca 60% av pasientene klager over det);
 • hallusinasjoner (oftere hos eldre);
 • svimmelhet, støy og smerte i hodet.

Alle disse egenskapene til pasientens tilstand må tas med i betraktning, prøv å forstå hva som er vondt for ham. Ofte kan en person ikke uttrykke sine problemer med ord til talen blir gjenopprettet i det minste delvis. Mulighetene for rehabilitering etter hjerneslag er begrenset i forhold til behandlingsprosedyrene i profilsentrene. Hjemme er det ingen mulighet til å installere høyteknologiske simulatorer, men omsorg og nærvær av en rekke nære personer tillater pasienten å komme tilbake til livet.

Etter iskemisk

Av alle tilfeller av hjerneslag faller 80-85% av statistikken på iskemisk. Det er delt inn i tre typer:

 • Tromboembolisk, som skyldes trombose av cerebral kar
 • hemodynamisk, noe som fører til en langvarig spasme av cerebral fartøy, forårsaket av mangel på ernæringsmessige elementer;
 • lacunar, manifesterer seg i form av forstyrrelser i de syke sensoriske organer, motorfunksjoner.

Etter et mikroslag, et slag av alvorlighetsgraden, trenger pasienten en streng sengestøtte for første gang. Et iskemisk angrep kan skade skader på venstre eller høyre side, personen lammelser. Når du tar vare på sengepasienter, er det viktig å ikke la ham holde seg i en stilling i lang tid, du må slå ham over en gang om 2-3 timer.

Etter hemorragisk

Ved denne typen slag forekommer hjerneblødning. 30-60% av de som gjennomgår omfattende hjerneblødning faller inn i koma, dør. Hovedoppgaven i første fase, når gjenoppretting fra et slag har nettopp begynt, er å unngå trykksår. Det er viktig å lære hvordan du skal snu, plassere pasienten, skifte og heve den. Pasientens oppførsel påvirkes av hvilken del av hjernen som påvirkes, til venstre eller høyre. Prosessen med å komme tilbake til et helt liv etter at sykdommen begynner i de første ukene og varer i ca 1,5 år.

Behandling etter et hjerneslag hjemme

Å ta offeret fra hjerneslag fra sykehuset, er det viktig å fortsette foreskrevet medisinering. Pasienten skal motta medisiner slik at blodsirkulasjonen i hjernen er justert. For å gjøre dette, skriv ut slike virkemidler som "Encephabol", "Actovegin" (i tabletter og injeksjoner), "Vinpocetine", "Mexidol". Med hjelp av medisinbehandling er hjernen beriket med glukose og oksygen. For å gjenopprette alle funksjoner er det nødvendig med et sett med tiltak, et program rettet mot rask rehabilitering av pasienten, inkludert kosthold, massasje, gymnastikk, talterapi.

diett

Ernæring etter et slag i de første to ukene gjøres med en teskje. Mat bør bringes til en halvvannskonsentrasjon, rengjort. Når pasientens svelging gjenoppretter, kan du mate mer solid mat. Eliminer matvarer som øker kolesterolet: baking, baking, alle fettstoffer. Når du lager menyen, kan du prøve å bruke følgende produkter:

 • Kornhalvdelen av dem skal være hele korn (hvete, ris, havre, mais, bokhvete).
 • Grønnsaker er bønner, erter, mørkegrønn og oransje mat.
 • Frukt daglig, i frisk, tørket, opptining.
 • Meieriprodukter (fettfattig).
 • Proteiner er magert kjøtt, ikke daglig, noen ganger erstattet med fisk, belgfrukter.
 • Fett er nøtter, fisk. Ikke lag med margarin, fett, smør for å gi en minimal mengde. Vegetabilske oljer er foretrukket.

massasje

Det er startet med iskemisk slag i 2-4 dager, med hemorragisk slag på 6-8. De første prosedyrene varer fra 5 til 10 minutter, gradvis forlenget til en halv time. Kurset inkluderer 20-30 daglige økter. Etter en pause i en måned og en halv eller to måneder, fortsetter massasjen. Hvis du ikke kan invitere en massasje terapeut, må du selv utføre prosedyren, ta leksjoner fra en profesjonell eller laste ned riktig teknikk og konsultere lege.

Øvelser etter et hjerneslag hjemme

Etter 1-2 uker, når pasienten blir bedre, kan du begynne å gjøre fysiske øvelser. Ved rehabilitering etter hjerneslag er passiv trening lett tilgjengelig og praktisk, alle som tar vare på det, gjør alt sammen med pasienten. Følgende øvelser er nyttige:

 • Åndedrettsgymnastikk. Avdelingene trenger å bli lært å sakte innhalere og puste ut gjennom litt åpnede lepper mens du sier "f-f". Du kan blåse opp ballen.
 • Handlinger med rullestift. Ruller over føttene, pasientens palmer.
 • Passiv lading. Bøy og unbend vekselvis armene og bena til pasienten som ligger på ryggen.

Terapeutisk gymnastikk

Når pasienten ikke den første bevegelse av lammet lemmer begynner å komme følsomhet, tid venne pasienten til motorisk aktivitet, først i seng, sittende, deretter stående, og deretter kan du gå videre til en langsom turer. Når hjerneslag rehabilitering øvelser bør ta 2-3 timer daglig, ikke i en rad, et lite kompleks: den første uken i 40 minutter to ganger, med den andre - tre ganger om dagen.

Daglig turgåing er nødvendig når pasienten kan stå opp. Du kan gå rundt i leiligheten med ski poler, som en last på hendene. Det er en gunstig effekt av yoga på rehabilitering av pasienten, asanas eliminerer lidelsene i nervesystemet. Gjenopprettelse av syn etter et slag er også akselerert ved hjelp av spesielle øvelser for konsentrasjon og fokusering.

Gjenopprette tale

Jo mer hjernen er skadet i slag, desto langsomere blir talen gjenopprettet. Vellykket rehabilitering av tale oppstår i løpet av det første året, så går prosessen sakte. Etter et slag er det mangler i uttale, som må tilpasses. Pasienten trenger klasser i talen terapi programmet, konstant verbal kommunikasjon med slektninger, memorization av tunge twisters, lese høyt tekster.

Lær flere måter å forbedre minnet på.

Video om gjenoppretting av bevegelser etter et slag

anmeldelser

Antonina, 39 år gammel: Paven hadde et iskemisk slag, tilstanden var alvorlig. Etter å ha tømt fra sykehuset, snakket faren dårlig, kunne ikke gå, hans høyre arm ble fjernet. Perioden med full gjenoppretting var lang, nesten to år. Mamma ga ikke opp, fortsatte å jobbe med rehabilitering av paven, nå går han, sier han, er opptatt på dacha.

Alexei, 45: Jeg har diabetes, overvekt, et og et halvt år siden disse problemene førte til et mikroslag. Legen truet utviklingen av sykdommen, hvis jeg ikke går på kosthold og gjør det selv. Jeg fører en sunn livsstil, med moderat fysisk anstrengelse, jeg er redd for et angrep. Har kastet 25 kg. Ta vare på helsen din!

Maria 30 år: Min mor hadde hemorragisk slag, for et halvt år siden. Det var forferdelig, min mor snakket ikke i nesten en måned, hun led av søvnløshet. Da begynte denne tilstanden å passere, hun kom til seg selv. Rehabiliteringskursen var hjemme. Sykepleieren kom for å sette injeksjonene, og jeg gjorde massasje selv. Det viktigste - oppfordrer de syke til å flytte.

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Recovery etter slag: retninger, tilnærminger, forebygging av tilbakefall

Til tross for at forekomsten av akutte vaskulære lidelser i hjernen (slag) og dødelighet fra dem er ganske store, har moderne medisin de nødvendige behandlinger som tillater mange pasienter å overleve. Hva da? Hvilke forhold og krav står overfor pasienten i sitt fremtidige liv etter et slag? Som regel er de fleste av dem permanent deaktivert, og Graden av utvinning av tapte funksjoner avhenger helt av rettidig, kompetent og omfattende rehabilitering.

Som kjent, i strid med cerebral sirkulasjon med hjerneskade i tap av forskjellige egenskaper av en organisme i forbindelse med en lesjon i en del av det sentrale nervesystemet. I de fleste pasienter blir motorfunksjon og tale ofte forstyrret. I alvorlige tilfeller kan pasienten ikke stå opp, sitte, spise mat alene og kontakte medarbeiderne. I denne situasjon, muligheten for i det minste delvis tilbake til tidligere tilstand er direkte relatert til rehabilitering etter slag, som er nødvendig for å starte så langt som mulig fra de første dagene etter utbruddet av sykdommen.

Veiledning og stadier av rehabilitering

Det er kjent at antall nevroner i hjernen er større enn vårt daglige behov, men i form av problemer og ødeleggelse av deres slag kan "slå" tidligere tidligere ledig celle, etablering av koblinger mellom dem og dermed gjenopprette enkelte funksjoner.

For å begrense størrelsen på lesjonen på den tidligste dagen foreskrevet slike legemidler etter et slag som er i stand til:

 • Reduser hevelsen rundt det berørte vevet (diuretika - mannitol, furosemid);
 • Gi en nevrobeskyttende effekt (actovegin, cerebrolysin).

Jo mer det vil være mulig å holde nervecellene rundt lesjonen i den tidlige post-slagperioden, jo mer effektive vil være videre behandling og rehabilitering.

Restorative tiltak bør velges og utføres individuelt, avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden og arten av bruddene, men de utføres til alle pasientene i følgende hovedområder:

 1. Bruk av terapeutisk fysisk trening og massasje for korrigering av motoriske lidelser;
 2. Tale- og minneutvinning;
 3. Psykologisk og sosial rehabilitering av en pasient i familien og samfunnet;
 4. Profylakse av forsinkede komplikasjoner etter slag og gjentatt slag, med tanke på eksisterende risikofaktorer.

Iskemisk hjerneslag eller infarkt ledsages av nekrose og død av nevroner med brudd på funksjonen til den delen av sentralnervesystemet der den utviklet seg. Som regel har cerebrale infarkt med små dimensjoner og hemispherisk lokalisering en ganske gunstig prognose, og gjenopprettingstiden kan fortsette raskt og veldig effektivt.

Hemoragisk slag tar livet av de fleste av sine overlevende og de overlevende fører ofte til brudd på vedvarende forskjellige funksjoner uten mulighet for en helt eller delvis erstattet. Dette skyldes det faktum at under en blødning ødelegges en betydelig mengde nervevev, blir interaksjoner mellom de resterende nevronene ødelagt som følge av cerebralt ødem. I denne situasjonen gir selv årlige vanlige og vedvarende studier ikke alltid det forventede resultatet.

Gjenoppretting etter et slag kan vare lenge nok, så Effektiviteten av tiltakene som tas på dette tidspunktet, avhenger av tålmodigheten og utholdenheten til slektninger, slektninger og pasienten selv. Det er viktig å innpode en følelse av optimisme og tro på det positive resultatet, å rose pasienten og oppmuntre, som mange av dem er utsatt for manifestasjoner av apati og irritabilitet.

Med tap av noen av hjernen er spesielt utpreget asthenic-depressive syndrom, så ikke bli fornærmet hvis du stryke en elsket en er ikke i humør, brummende familiemedlemmer, og nekter å utøve eller massasje. Insisterer på obligatorisk å holde dem ikke nødvendig, kanskje det vil være nok bare å snakke og på en måte distrahere pasienten.

Invaliditet etter et slag er fortsatt et betydelig medisinsk og sosialt problem, fordi selv de mest grundige og rettidige behandling og rehabilitering, gjenoppretter de fleste pasienter ikke helt sine tapte evner.

Terapi, som vil hjelpe pasienten til å komme seg raskere, bør startes tidlig i perioden. Som regel kan du starte den på stadium av pasientbehandling. I dette vil betydelig hjelp bli gitt av de kurative fysioterapeuter, rehabiliterende leger og massasje terapeuter i avdelingen for nevrologi eller vaskulær patologi i hjernen. Når pasientens tilstand er stabilisert, er det nødvendig å oversette det til Institutt for rehabilitering for videreføring av restorativ behandling. Etter uttømming fra sykehuset observeres pasienten i klinikk på bosattestedet, hvor han utfører de nødvendige øvelsene under veiledning av en spesialist, deltar på fysioterapi, massasje, terapeut eller tale terapeut.

Restaurering av motorfunksjoner

Blant effektene av hjerneslag, bevegelsesforstyrrelser okkupere en av de viktigste stedene, fordi de er uttrykt i varierende grad, nesten alle pasienter uavhengig av hjerteinfarkt eller blødning skjedde i hjernen til å være. De uttrykkes i skjemaet pareser (delvis tap av bevegelse) eller lammelse (fullstendig immobilisering) i arm eller ben. Hvis både armen og beinet på den ene siden av kroppen er begge slått, snakker de om hemiparese eller hemiplegi. Det skjer at endringene i lemmer ikke er like i alvorlighetsgrad, men det er mye vanskeligere å gjenopprette håndens funksjon på grunn av behovet for å etablere gode motoriske ferdigheter og skrive.

Det er forskjellige metoder for gjenopprettelse av motorfunksjon:

 • Øvelse terapi;
 • Elektrisk stimulering;
 • Bruk av biofeedback-metoden.

Terapeutisk fysisk trening

Den viktigste og mest tilgjengelige måten å gjenopprette ved lammelse - treningsbehandling (kinesitherapy). Dens oppgaver omfatter ikke bare utviklingen av forrige styrke, volumet av bevegelser i de berørte lemmer, men også restaureringen av evnen til å stå, gå, holde balansen og også oppfylle vanlige husholdningsbehov og selvbetjening. Slike vanlige handlinger for oss som dressing, vasking, spising kan føre til alvorlige vanskeligheter i nederlaget til enda et lem. Pasienter med alvorlige sykdommer i nervøsitet kan ikke selvstendig sitte i sengen.

Volumet og arten av øvelsene som utføres, avhenger av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand. I tilfelle av dype brudd, først passiv gymnastikk: LFK-instruktør eller slektninger utfører bevegelseshelmer som ligger i pasienten, gjenoppretter blodstrømmen i musklene og utvikler leddene. Etter hvert som trivselet forbedrer, lærer pasienten å sitte på egenhånd, og deretter - stå opp og gå alene.

Passive øvelser for rehabilitering etter et slag

Hvis nødvendig, bruk en støtte - en stol, en rygg på sengen, en pinne. Hvis det er tilstrekkelig balanse, blir det mulig å gå først gjennom menigheten, deretter gjennom leiligheten og til og med langs gaten.

Noen pasienter med små områder av hjerneskader og en god reduksjonspotensial begynner å stå opp og selv vandre rundt på avdelingen så tidlig som den første uken av datoen for hjerneslag. I slike tilfeller er opprettholdelse av arbeidskapasitet mulig, noe som er svært viktig for unge.

Med en gunstig forlengelse av post-strokeperioden, blir pasienten tømt fra sykehuset for rehabilitering hjemme. Nøkkelen rolle overtas, vanligvis slektninger, tålmodighet, som er helt avhengig av videre rehabilitering. Ikke slett pasienten med hyppige og langvarige øvelser. Deres varighet og intensitet skal gradvis øke etter hvert som en eller annen funksjon gjenopprettes. For å lette bevegelsen av pasientens hjem, en brønn for å gi sine spesielle rekkverk i dusjen, toalettet vil ikke bli overflødige og små stoler for ekstra støtte.

Video: Et sett med aktive øvelser etter et slag

Spesiell oppmerksomhet bør gis for å gjenopprette håndens funksjon med evnen til å utføre små bevegelser og skrive. Det er nødvendig å utføre øvelser for å utvikle musklene i hånden, og returnere koordinasjonen av fingerbevegelser. Det er mulig å bruke spesielle simulatorer og penselutvidelser. Det vil også være nyttig, sammen med gymnastikk, å bruke en håndmassasje, noe som forbedrer trofismen i musklene og reduserer spasticitet.

Arbeid og lek terapi for restaurering av motoriske ferdigheter av børster

Denne prosessen kan ta mye tid og utholdenhet, men resultatet blir ikke bare de enkleste manipulasjonene, for eksempel kamme, barbering, binde skoene og til og med selvlaging og spising.

Hvis rehabiliteringsperioden er gunstig, er det nødvendig å utvide sirkelen av kommunikasjon og husholdningsoppgaver av pasienten. Det er viktig at en person føles som et fullstendig medlem av familien, og ikke en hjelpeløs ugyldig. Ikke forsøm og snakk med en slik pasient, selv om han ikke fullt ut kan svare på spørsmålene. Dette vil bidra til å unngå mulig apati, depresjon og lukning av pasienten med motvilje mot ytterligere utvinning.

Måter å "røre" pasienten fra utsiden

Elektrostimuleringsmetode muskelfibre er basert på virkningen av pulserende strømmer av forskjellige frekvenser. Dette forbedrer trofismen i det berørte vevet, øker muskelkontraktiliteten, normaliserer tonen med spastisk parese og lammelse. Det er spesielt tilrådelig å bruke elektrostimulering for langsiktige pasienter, i hvem aktiv restorativ gymnastikk er vanskelig eller umulig. For tiden er det mange forskjellige enheter som tillater å bruke denne metoden hjemme under tilsyn av behandlende lege klinikker.

Når du bruker biofeedback metode Pasienten utfører visse oppgaver og samtidig, sammen med legen, mottar hørbare eller visuelle signaler om ulike funksjoner i organismen hans. Denne informasjonen er viktig for legen å vurdere dynamikken i utvinning, og pasienten gir deg også mulighet til å øke reaksjonshastigheten, hastigheten og nøyaktigheten av handlinger, samt observere positive resultater fra øvelsene. Metoden er som regel realisert ved hjelp av spesielle dataprogrammer og spill.

Rehabilitering ved hjelp av biofeedback-metoden (BFR)

Sammen med passiv og aktiv kinesitherapi gir en god effekt også en applikasjon etter en slagmassasje, spesielt med tilbøyelighet til spasticitet og langsiktig rehabiliteringsrehabilitering. Det utføres ved hjelp av konvensjonelle teknikker og har ingen signifikante forskjeller fra det i andre nevrologiske sykdommer.

Det er mulig å starte en massasje på sykehuset tidlig i post-strokeperioden. Dette vil hjelpe en massør på et sykehus eller rehabiliteringssenter. I fremtiden kan en massasje hjemme også bli betrodd til en spesialist, eller slektninger kan mestre sine grunnleggende prinsipper.

Gjenopprette tale- og minnefunksjonen

Restaurering av tale etter et slag er et viktig stadium, først og fremst, sosial rehabilitering av pasienten. Jo raskere kontakten er etablert, desto raskere blir det mulig å komme tilbake til det normale livet.

Tale kapasitet lider i de fleste av dem som har hatt et slag. Dette kan skyldes ikke bare en funksjonsfeil i ansiktsmuskulaturen og artikulasjonen, men også å skade talesenteret som ligger i høyrehåndede mennesker på venstre halvkule. Med nederlaget til de relevante delene av hjernen, kan evnen til å reprodusere meningsfulle setninger, telle og også forståelse av omvendt tale forsvinne.

For å hjelpe pasienten i tilfelle slike forstyrrelser, vil spesialisten - talet terapeut - aphasiologen komme. Ved hjelp av spesielle teknikker og konstant trening vil han ikke bare hjelpe pasienten, men gi også råd til sin familie og venner om videre utvikling av tale. Å gjennomføre øvelser for å gjenopprette tale bør starte så tidlig som mulig, klasser skal være vanlige. Familiens rolle i tilbakevending av evnen til å snakke og kommunisere med andre kan ikke overemphasized. Selv om det virker som pasienten ikke forstår noe, må du ikke ignorere ham og isolere ham fra kommunikasjon. Kanskje, selv uten evne til å si noe, er han godt klar over den talte talen. Over tid vil han begynne å uttale enkelte ord, og deretter hele setninger. Restaureringen av tale bidrar også til å returnere evnen til å skrive.

Flertallet av pasientene som har hatt et slag, er minnet ødelagt. De husker ikke de siste hendelsene i deres liv, slektninger til slektninger kan virke ukjente for dem. For å gjenopprette minnet må du kontinuerlig trene den med enkle øvelser og teknikker. På mange måter kan disse øvelsene minne deg om klasser med små barn. Så, med pasienten er det mulig å lære barnehagerymer, som lett blir husket og reprodusert. Først er det nok å huske en setning, så en hel stanza, gradvis komplisere og øke mengden av lagret materiale. Når du gjentar setningene, kan du bøye fingrene, danner ekstra assosiative forbindelser i hjernen.

I tillegg til rim kan du huske hendelser fra pasientens liv, hvordan dagen gikk, hva skjedde et år eller en måned siden, og så videre. Som minne blir tal og kognitive funksjoner gjenopprettet, man kan fortsette å løse kryssord, og huske ulike tekster.

Klasser for gjenopprettelse av minne er nyttige for å tilbringe hele tiden: for mat, når du rengjør huset, på tur. Det viktigste er at de ikke skal gi pasienten angst og forårsake negative følelser (minner om ubehagelige hendelser fra fortiden).

Video: øvelser for å gjenopprette tale med afferent afasi

Psykologisk og sosial rehabilitering

I tillegg til å ta vare på pasienten etter et slag, gjenopprettelse av motoriske og kognitive funksjoner, spiller psykologisk og sosial tilpasning en viktig rolle. Det er spesielt viktig hos unge og dyktige pasienter med en liten mengde hjerneskade, som sannsynligvis kommer tilbake til deres tidligere livsstil og arbeid.

Gitt det mulig smertesyndrom, manglende evne til å utføre de vanlige handlingene, delta i det offentlige liv, og behovet for konstant hjelp fra andre, er slike pasienter utsatt for depresjon, irritabel og tilbaketrukket. Oppdrag av slektninger er å gi et støttende psykologisk miljø i familien, støtte og oppmuntre pasienten.

Noen ganger er det hallusinasjoner etter et slag, og pasienten kan beskrive dem til deres slektninger. I slike tilfeller, vær ikke redd: for å eliminere dem, er det tilstrekkelig å foreskrive spesielle medisiner.

De utførte rehabiliteringstiltakene bør svare til den virkelige funksjonelle evnen til organismen, idet man tar hensyn til dybden av nevrologiske lidelser. Ikke isoler pasienten, med henvisning til tap av evnen til ordinær tale eller glemsomhet - det er bedre å fortelle ham det riktige ordet eller instruere en ukomplisert lekser. For mange for effektiv utvinning og optimistisk holdning til øvelser, er det viktig å føle seg nødvendig.

I tillegg til å skape et hjem av psykologiske komfort, gir god effekt klasser med terapeuten, og når det er nødvendig - reseptbelagte legemidler (sedativa, antidepressiva).

Sosial tilpasning spiller en viktig rolle i retur til det normale livet. Det er bra når det er en mulighet til å gå tilbake til det forrige arbeidet eller å utføre en annen, enklere. Hvis en person allerede er pensjonert eller hvis det er uregelmessigheter som ikke tillater ham å jobbe, må du se etter andre sosialiseringsmetoder: å besøke teater, utstillinger, hobbyer.

Spesialisert sanatorium er en annen metode for sosial tilpasning. I tillegg til fysioterapi, økter med ulike spesialister, mottar pasienten noen ganger en nødvendig forandring av miljøet og ytterligere kommunikasjon.

Forebygging av sen komplikasjoner og gjentatte slag

De fleste pasienter og deres slektninger er interessert i spørsmålet: hvordan å unngå tilbakefall av en forferdelig sykdom og dens komplikasjoner i fremtiden? Hva er behandlingen etter et slag? For dette er det tilstrekkelig å observere enkle forhold:

 1. Fortsettelse av de initierte rehabiliteringsmåtene (treningsbehandling, massasje, minne og taletrening);
 2. Bruk av fysioterapeutiske metoder for påvirkning (magneto-, laserterapi, varmebehandling) for å bekjempe økt muskelton i de berørte lemmer, tilstrekkelig analgesi;
 3. Normalisering av blodtrykk (med blødningshistorie og tilstedeværelse av hypertensjon), utnevnelse av antiaggreganter (med iskemisk hjerneskade);
 4. Normalisering av en livsstil med unntak av dårlige vaner, overholdelse av diett etter et slag.

Generelt er det ingen strenge begrensninger og betydelige egenskaper i ernæring, så det er alt etter et slag som ikke kan skade en sunn person.

Imidlertid er det nødvendig å ta hensyn til den samtidige patologien og arten av endringene. Hvis funksjonen til bekkenorganene er forstyrret, er pasientens løgnestilling tilrådelig å utelukke matvarer som bidrar til å redusere tarminnholdet, men øker andelen av grønnsaksalat, frukt og korn. For å unngå forstyrrelser fra urinsystemet, er det bedre å ikke bli involvert i surt, saltt og også retter fra sorrel.

Kosthold i hjerneslag beror på mekanismen for akutt cerebrovaskulær ulykke og tidligere årsaker. Så med blødninger på grunn av hypertensjon, er det bedre å ikke spise salt mat, rikelig med drikke, sterk kaffe og te.

Det er nødvendig å følge et anti-arterosklerotisk diett etter et iskemisk slag (hjerneinfarkt). Med andre ord er det ikke nødvendig å gi preferanse til fete, stekte retter, lett tilgjengelige karbohydrater, noe som bidrar til utviklingen av aterosklerotisk lesjon i de vaskulære veggene. Det er bedre å erstatte dem med fettfattig kjøtt, grønnsaker og frukt.

Stroke og alkohol er uforenlige ting, uavhengig av om infarkt eller blødning forekom hos pasienten. Bruk av selv små doser alkohol fører til økning i hjertefrekvens, økt blodtrykk, og kan også bidra til vaskulær spasme. Disse faktorene kan forårsake et gjentatt slag med forverring av nevrologiske lidelser og til og med dødelig.

Mange pasienter, spesielt unge, er interessert i om sex er tillatt etter et slag. På grunn av ulike undersøkelser har forskere ikke bare vist at det ikke er skade, men også fordelene ved rehabilitering. Det er imidlertid visse nyanser forbundet med en alvorlig sykdom:

 • Mulig forstyrrelse av funksjonen til det urogenitale systemet, redusert følsomhet og styrke;
 • Inntak av antidepressiva, irritabilitet og apati med nedsatt seksuell lyst;
 • Motorforstyrrelser som gjør seksuell kontakt vanskelig.

Med en gunstig nåværende gjenopprettingsperiode er det mulig å vende tilbake til normale ekteskapelige forhold, så snart pasienten føler seg sterk og lyst. Den moralske støtten og varmen til ektefellen vil også bidra til forbedring av den psyko-emosjonelle tilstanden. Moderat fysisk aktivitet og positive følelser vil ha en ekstremt gunstig effekt på videre utvinning og tilbake til et fullt liv.

Konsekvensene av slag for total menneskelig helse er direkte avhengig av volum og lokalisering av lesjonen i hjernen. I alvorlige og omfattende slag er komplikasjoner fra andre organer uunngåelige, de vanligste som er:

 1. Inflammatoriske prosesser i luftveiene (kongestiv lungebetennelse hos pasientene i sengetøy);
 2. Krenkelse av bekkenorganens funksjon med sekundær infeksjon (blærebetennelse, pyelonefrit);
 3. Bedsores, spesielt med feil omsorg;
 4. Minske peristaltikk i tarmene med å senke innholdet langs den, noe som er fulle av utviklingen av kronisk betennelse, forstoppelse.

Å ta vare på en pasient som har hatt et slag, må huskes at en person som plutselig mistet sin tidligere livsstil, evnen til å jobbe og kommunisere i sitt vanlige miljø, krever ikke bare moralsk støtte, men også kjærlighet og godhet.

Generelt skjer rehabilitering etter et iskemisk hjerneslag raskere og lettere enn etter blødning. Mange pasienter kommer tidlig tilbake til sin vanlige livsstil tidlig nok, og unge og ufrivillige mennesker gjenoppretter selv ferdigheter i sitt tidligere arbeid. Utfallet og konsekvensene av sykdommen er avhengig av tålmodighet, utholdenhet og ønske om utvinning, ikke bare hos pasienten, men også av hans slektninger. Det viktigste er å tro på et vellykket resultat, så et positivt resultat vil ikke ta lang tid å vente.

Les Mer Om Fartøyene