Rehabiliteringsplan hjemme etter et slag av noe slag

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva inngår i rehabilitering etter hjerneslag hjemme, hvordan skal hver fase av utvinning finne sted. Hva du trenger å gjøre for å gjenopprette så raskt som mulig.

Alle pasienter som har hatt et slag har forstyrrelser i nervesystemet. Det kan være ubetydelig (for eksempel langvarig tale eller svakhet i arm og ben) og tungt (fullstendig fravær av bevegelse, tale, blindhet). I alle fall bør pasienter med hjerneslag etter uttak fra sykehuset være fullt rehabilitert hjemme.

Hovedoppgaven med rehabilitering er å gjenopprette de ødelagte nervecellene eller å gi betingelser for sunne hjerneneuroner å ta på seg sin funksjon. Faktisk må en person lære nytt å sitte, snakke, gå, utføre subtile manipulasjoner. Dette tar måneder, år og noen ganger tiår. Uten rehabilitering er det umulig å tilpasse seg hele livet. Siden en person er stadig på et sykehus eller et rehabiliteringssenter, kan en person ikke gjennomgå grunnleggende restaurering hjemme.

Prinsippene i denne artikkelen er relevante for pasienter som har hatt et slag av alvorlig iskemisk eller hemorragisk type.

Rehabilitering for hemorragisk slag varer lengre enn med iskemisk slagtilfelle, og i andre henseender er disse rehabiliteringene de samme.

Fem retninger for rehabilitering

 1. Generelle tiltak for pasienten: riktig ernæring, hygiene, hudpleie og forebygging av trykksår.
 2. Restaurering av bevegelser.
 3. Minnegjenoppretting.
 4. Tale restaurering.
 5. Støttende medisinering.

I denne artikkelen vil vi vurdere saker 2, 3 og 4 - hva pasienten hovedsakelig gjør hjemme selv. Det første punktet er mer relevant for de som bryr seg om å ligge pasienter, og legen utpeker medisinene helt.

Fire stadier av rehabilitering

 1. Opprettholde de viktigste funksjonene som livet avhenger av.
 2. Lære de grunnleggende ferdighetene til selvbetjening.
 3. Trener generelt motor-, tale- og intellektuelle ferdigheter, skaper forhold for deres gjenoppretting (evnen til å sitte, flytte, gå).
 4. Trening i implementeringen av fine lembebevegelser, faglige ferdigheter, full tale og andre evner.

Seks generelle prinsipper for rehabilitering

De viktigste tipsene og reglene for gjenopprettingsperioden:

 1. Tidlig start. Rehabilitering starter fra de første dagene på oppholdet på sykehuset og fortsetter hjemme til de tapte funksjonene gjenopprettes.
 2. Systematisk - Utfør regelmessig og jevnlig et sett med gjenopprettingstiltak. Stædig arbeid på deg selv og ønsket om å gjenopprette er nøkkelen til effektiv rehabilitering.
 3. Konsistens - Hver fase av utvinning er beregnet for en bestemt kategori av pasienter (for alvorlige slag, begynne rehabilitering fra første fase, med enklere fra ett av følgende). Det er viktig å flytte trinnvis og i tide til et nytt stadium (etter å ha oppnådd de fastsatte målene).
 4. Multidirectionality - alle tapte funksjoner (bevegelser, tale, minne) gjenopprettes parallelt samtidig i rehabiliteringsfasen.
 5. Bruk midler til rehabilitering: stokk, walker, rullestol, krykker. Rehabilitering etter et slag
 6. Kontrollspesialist. Uansett hvilken rehabilitering er hensiktsmessig i hjemmet, må pasienter etter et hjerneslag nødvendigvis observeres hos en nevrolog og behandle en rehabiliterer. Disse spesialistene vil bidra til å velge riktig sett med rehabiliteringsforanstaltninger og overvåke effektiviteten.

Restaurering av bevegelser

Den første retningen for rehabilitering etter et slag er å gjenopprette bevegelsen. Gitt at pareser og lammelse av varierende grad er 95% av hjerneslagspasienter, alt avhenger av dette. Hvis en person aktiverer, forbedrer blodsirkulasjonen i hele kroppen, forsvinner trusselene på sengene, kan han forsyne seg med grunnleggende behov - alle andre tapte evner vil også bli gjenopprettet raskt.

Generelle regler for treningsbehandling for å gjenopprette bevegelser etter et slag:

 • Komplekset av øvelser er bedre koordinert med en spesialist (lege LFK, rehabilitolog).
 • Gradvis øke belastningens intensitet med hensyn til de faktiske mulighetene.
 • Gradvis enkel teknikk for motor øvelser fra enkle fleksjon-utvidelse for å tynne målrettet bevegelser ved hjelp av hjelpemidler (Kransen, utvidere, gymnastisk stokk, sirkulære strikker, treningsutstyr, musikkinstrumenter). Hjelpemidler for å gjenopprette bevegelsene i hendene
 • Bevegelser bør ikke forårsake smerte. Hvis det oppstår, reduser du belastningen.
 • Før du utfører øvelsene, klargjør musklene ved hjelp av massasje, rubbing eller oppvarming.
 • Hovedmotstanden til treningstrening er muskelavsla, etter at de er berørt, er de sterkt anstrengte (de er i hypertoni).
 • Unngå overarbeid. Det er best å utføre gymnastikk to ganger om dagen, som varer omtrent en time.
 • Utfør treningsterapi, se pusten din, den skal være jevn, innånding og exhaling synkront følge en viss syklus med trening (for eksempel når du bukker pusten mens du utvider ekspirasjonen).
 • Under utførelsen av øvelser i stående eller sittende stilling er det ønskelig at noen nær hjelper pasienten eller kontrollerer tilstanden hans. Dette vil unngå skader som følge av mulige fall.
 • Profilakse av kontraktur - jo lenger lemmen er i samme posisjon (bøyd i albuen, kneet), jo mer blir musklene festet i feil posisjon. Rute mellom de bøyde segmentene en myk rulle (for eksempel rulle opp vev i ulnar eller popliteal fossa). Du kan også fikse det rettede lemmet til en hard overflate (brett) med en lapp eller bandasje.
 • Antall sykluser i hver øvelse kan være forskjellig: fra 2-3 til 10-15, som avhenger av pasientens fysiske evner. Å ha mestret en enklere gymnastikk, ikke stopp klassene. Gjør det før de nye øvelsene.

Øvelser for pasienter i recumbency

Elementær treningsterapi i forbindelse med rehabilitering hjemme er indikert for pasienter som gjennomgått alvorlig iskemisk eller hemorragisk hjerneslag. Alle er tvunget til å legge seg ned, ha grov ensidig lammelse (økt tonus, bøyning av arm og ben).

Egnet gymnastikk kan være dette:

 1. Konsekvent følge hver hånd flexor-extensor, og etter deres rotasjons (sirkulær) bevegelse: fingrene (knuging inn i en neve, neve løsgjørings), dusker i håndleddene, underarmene til albuene, hele hånden i skulderen. Gjør det samme bevegelsen hver avdeling og felles fot (tærne, ankel, kne, hofte).
 2. Øvelser med et håndkle. Heng håndkleet over sengen, ta det med en pensel, gjør noen bevegelser med denne hånden (med et håndkle): Bøy ved albuen som ligger på ryggen, sett bort fra stillingen på din side.
 3. Ligger på ryggen, bøy bena i knær og hofteledd, legg føttene på sengen. Embrace skinnene med kvastene over ankelleddene. Mens du hjelper hendene, bøy og unbend benet i kneet, ikke ta foten av sengen, slik at den glir langs den.

Gymnastikk i sitteposisjon

Formålet med øvelsene ble utført sittende - utvide volumet av bevegelser av hendene, styrke muskler i ryggen, deres forberedelse for å gå:

 1. Sitt på kanten av sengen, senk bena. Med hendene fra hverandre, grip børstene ved kanten. Bøy i ryggen mens du trekker torso fremover uten å slippe av hendene dine. I dette tilfellet ta pusten. Avslappende, puster ut. Gjenta omtrent 10 ganger.
 2. Sitt på sengen, ikke senk bena. Løft hvert bein i sin tur. Rid hendene på sengen fra baksiden, løft begge føttene sammen.
 3. Sitte, ikke senk bena, legg hendene på sengen, ta dem bak ryggen. Ta skulderbladene til hverandre, rett på skuldrene. På samme tid kaster du hodet bakover. Se pusten din: Forlate skulderbladene, pust inn, slappe av - puster ut.

Tre øvelser LFK i stående stilling

Målet med øvelsene fra stående stilling er rehabilitering av subtile bevegelser og faglige ferdigheter:

 1. Løft en liten gjenstand fra gulvet fra en stående stilling (for eksempel en mynt, en kampboks, en kamp), trykk på tastene på instrumentet eller tastaturet, kontrast tommelen til alle de andre igjen.
 2. Ta i penselutvidelsene. Klemme dem i en knyttneve, trekk hendene dine hverandre, unclenching - led til kofferten.
 3. Tren "saks". Stå på gulvet, spre beina til bredden på skuldrene. Hendene strekker seg foran deg. Utfør alternativ kryssing av hender, flytt dem til motsatt side.

Taleutvinning

Pasienter bør være forberedt på det faktum at det til tross for lange sessioner av talgjenoppretting (flere måneder eller år), kan det ikke være en positiv effekt. I 30-35% av tilfellene blir talen returnert spontant, ikke gradvis.

Anbefalinger for talgjenoppretting:

 1. Til pasienten var i stand til å snakke, må han stadig høre lyder, ord, utfoldet tale.
 2. Følg prinsippet om suksessive stadier av rehabilitering. Start med uttalen av individuelle lyder, gå til stavelser, enkle og komplekse ord, setninger, verser. Du kan hjelpe en person ved å si den første delen av et ord, en slutt som han sier seg selv.
 3. Lytte til musikk og sang. Det skjer at en person etter et slag ikke kan snakke normalt, men evnen til å synge er bevart. Må prøve å synge. Dette vil raskt gjenopprette talen.
 4. Før speilet, utfør øvelser for å gjenopprette ansiktsmusklene. Spesielt slik rehabilitering i hjemmet er faktisk, hvis strekket manifesteres av et forvrengt ansikt:
 • bared tenner;
 • brett og strekk leppene i form av et rør;
 • åpne munnen din, skyv tungen så langt du kan;
 • vekselvis bite over og underleppe;
 • slikk tungen leppene i en sirkel først inn i en, deretter til den andre siden;
 • Trekk opp dine munnhjørner til toppen, som om du smiler.

Gjenoppretter minne og intelligens

Det anbefales å starte rehabilitering av intellektuelle evner under oppholdet på sykehuset etter stabilisering av den generelle tilstanden. Men du bør ikke overbelaste hjernen.
Funksjonell gjenoppretting av minne skal foregå av farmakologisk støtte til berørte berørte nervceller. Intravenøst ​​administrerte stoffer (Actovegin, Thiocetam, Pyracetam, Cavinton, Cortexin) eller tatt i form av tabletter. Deres terapeutiske effekter oppnås veldig sakte, noe som krever lang mottak (3-6 måneder). Forløpet av denne terapien må gjentas etter 2-3 måneder.

Narkotika som hjelper til med å gjenopprette minnet

Umiddelbare rehabiliteringsforanstaltninger for å gjenopprette minne:

 • Evnen til å huske blir gjenopprettet raskere hvis en person kan snakke, se, høre godt og er tilstrekkelig i atferd.
 • Opplæringsevne til å huske: Lytting og gjentatte numre, ord, rimer. Først oppnå kortvarig memorisering (gjentagelse er mulig umiddelbart etter å ha lyttet til informasjonen). Dens vilkår vil gradvis forlenge - på forespørsel å beregne pasienten vil selvstendig uttale figurene. Dette vil indikere effektiviteten av rehabilitering.
 • Vurder bilder, videoer, huske og uttale navnene på alt som er avbildet.
 • Spill brettspill.
Rehabiliteringsforanstaltninger for gjenopprettelse av minne

På hva vilkårene for rehabilitering avhenger og prognosen

Arbeidet med å gjenopprette nervesystemets funksjoner etter hjerneslag er et viktig element i rehabiliteringsperioden:

 • Om lag 70% av pasientene utfører de forventede resultatene (gjenopprettes så mye som mulig generelt).
 • I 15-20% overstiger effektiviteten av rehabilitering det forventede når det gjelder tid og funksjonalitet.
 • 10-15% av pasientene unnlater å oppnå forventet utvinning.
 • Mangel på rehabilitering i hjemmet er årsaken til dyp funksjonshemning etter et slag på 75%.

Forventningen og vilkårene for restaurering gjenspeiles i tabellen:

Hvordan komme seg fra et slag

Stroke - en alvorlig sykdom som ofte fører til død eller funksjonshemning. Dette er ikke overraskende, fordi med en blødning i hjernen eller en pause i å forsyne den med oksygen, dør noen av nervecellene irreversibelt. Gjenoppretting etter et slag er mulig på grunn av hjernens plastisitet - evnen til å tildele tapte funksjoner til tidligere ubrukte celler og for å danne nye nevrale forbindelser. Effektiviteten av denne prosessen er svært avhengig av tiden som har gått siden krisen, derfor er hastigheten i hvert behandlingsstadium viktig.

I utgangspunktet går pasientene inn i intensivavdelingen, da - inn i nevrologisk sykehus. Etter dette er den lengste og mest avhengige av pasienten og hans nært stadium, rehabiliteringsperioden.

Timing of recovery og sjansene for suksess

Effektiviteten av rehabilitering etter hjerneslag og dens varighet avhenger av mange ting: rettidig påvisning av symptomer og behandlingsstart, type og alvorlighetsgraden av slag, den generelle helsen til pasienten, tilstedeværelse av samtidig sykdom og senil demens, pasientens alder. Viktig mental tilstand til pasienten og hans vilje til å gjøre anstrengelser for å komme seg fra et slag, å gå tilbake til et fullt liv, støtte slektninger.

Gjenopprettingsperioden etter et slag kan være fra 1 måned til 2 år. Noen er i stand til å bli rehabilitert nesten umiddelbart, andre er permanent igjen liggende ugyldige, og de er ikke engang tilordnet rehabiliteringstiltak. Derfor bør retningen for rehabilitering vurderes som flaks. 85% av pasientene som gjennomgikk iskemisk slag, klarer å gå tilbake til fullt liv om ett og ett halvt år, og to tredjedeler av disse menneskene gjenoppretter i de første 3-4 månedene.

Er det mulig å helt gjenopprette hjernen etter et slag? Ak, nei. I stedet for skadede områder av nervesystemet dannes væskefylte hulrom, noe som påvirker tap av visse funksjoner. Stroke fører til hukommelse og taleforringelse, koordinering, spesielt mindre motoriske ferdigheter, psykiske lidelser, tap av kontroll over den ene siden av kroppen. Derfor får vi svar på spørsmålet om hvordan du skal komme seg fra et slag - du må returnere tapte evner eller kompensere dem med nye. Du bør ikke nøle - neuralforbindelser er lettest dannet hvis du starter klasser umiddelbart etter at du har gått ut av krisen. Det er viktig å ikke slippe hendene dine, til de langsiktige treningsfunksjonene er gjenopprettet, fortsett å ta de nødvendige stoffene.

Kompleks av rehabiliteringsforanstaltninger

Gjenopprette fra et hjerneslag inkluderer retur av psykiske og fysiske nytten, tale og minnefunksjoner og hindre tilbakefall av trykkontroll, et sunt kosthold, unngå skadelige vaner og livsstil endringer til det bedre. Hvor lenge rehabilitering vil vare, avhenger av pasientens konsistens med instruksjonene til tilhengerne.

Fysisk komponent

Fysisk rehabilitering i slag inkluderer aktiv (treningsbehandling eller treningsterapi) og passive tiltak (massasje, magnetoterapi, fysioterapi) restaurering av motorfunksjoner. Den andre synes ofte å foretrekke for pasienter, men er ikke i stand til å erstatte fysiske øvelser. Hvis det er en økonomisk mulighet, kan rehabilitering etter hjerneslag ha en invitasjon til en lege, men maksimal effekt vil bli gitt til et rehabiliteringssenter og øvelser sammen med andre pasienter.

En del av øvelsene er tilgjengelig i sengen. Ofte, de som har hatt et slag har overdreven tonus av ekstremiteter, som kan bli frosset i en vanskelig posisjon. I slike tilfeller må du gradvis øke bevegelsens amplitude og lindre muskelspenning. Passiv gymnastikk er mulig med en gradvis tilkobling av pasientens innsats. Følgende tiltak er tilgjengelige:

Hånd etter slaget må du trene, bøye og bøye fingrene, børste.

Når du beveger lemmer i leddene, kan du gradvis få kontroll over kroppen.

Rotasjonsbevegelser, tilgjengelig for en sunn person, hjelper pasienten til å ta vare på ham.

Stretching spasm-bøyde lemmer er et mål for å bekjempe lammelser, når fingrene og deretter hele hånden er festet med bandasjer til en flatt gjenstand i en halv time eller mer.

En pasient som lykkes med å gjenopprette en hånd etter et slag kan utføre manipulasjoner med et håndkle opphengt over sengen, og gjør alle mulige bevegelser med ham. Etter at håndkleet stiger, og øvelsene kompliseres av pasientens vekt.

En ring av gummi kan strekkes mellom lemmer i forskjellige kombinasjoner.

Ruller av stadig større størrelse, plassert under kneet, tjener til å gjenopprette fotens funksjoner.

Pasienten kan hjelpe seg med hendene i bøyning og forlengelse av bena, vekselvis griper underbenet og fører føttene over sengen.

Når du kommer til baksiden av sengen, kan pasienten, som den, trekke seg opp mens du trekker ut føttene og tærne.

Et annet sett av oppgaver tilgjengelige sengeliggende pasienter - gymnastikk for øynene (bevegelser fra side til side, sirkulære bevegelser, med fokus på nære og fjerne objekter, blinkende, myser sterk).

Det overførte slaget gjenopprettes gradvis, og fortsetter til treningsstudioet i sittestilling. Det er rettet mot å bevege seg til målrettede bevegelser og forberede seg på å gå. Pasientene utfører:

 • alternativ løfting av bena;
 • Tilkobling av skulderbladene og helling av hodet ved innånding med avslapping ved utånding;
 • bakover på baksiden ved innånding med avslapning ved utånding.

Etter at treningsøkten står opp og gå tilbake til subtile bevegelser. Komplekset inkluderer:

 • løfte små gjenstander fra gulvet eller bordet;
 • strekker seg med hevning av hender på inspirasjon og vender tilbake til startposisjonen ved utånding;
 • torso av kofferten;
 • øvelser for hendene, inkludert ved hjelp av en ekspanderer;
 • trene "saks";
 • knebøy.

Endelig kan pasienten gå til fysioterapi-avdelingen riktig. Det er verdt å jobbe hardt, ettersom lengden på oppholdet i rehabiliteringssenteret er liten. Det er ikke nødvendig og tillate utmattelse: Alle øvelser skal svare til pasientens nåværende evner og tilstand.

Før treningen oppvarmes musklene med varmeoppvarming, varmtvannsprosedyre, en varmere eller massasje. Den positive effekten vil være tilstede i klasserommet i nærheten, ikke bare for å hjelpe pasienten i øvelsen, men også for å overbevise ham om fordelene med flittige sysler.

LFK tar sikte på å gjenopprette bevegelsene i det tidligere volumet, holde balansen, gå, utføre husholdningsoperasjoner og bytte til selvbetjening. Tross alt blir den vanlige dressingen eller spising for hjerneslagene plutselig kompliserte.

I de første stadiene kan passive tiltak brukes. LFK de erstatter ikke, men forbereder pasienten på treningsstudioet vil hjelpe. De inkluderer elektrostimulering, massasje, magnetisk og fysioterapi. For tiden er en effektiv metode metoden for biofeedback, når en pasient, ved hjelp av et dataprogram eller -spill, utfører oppgaver, mottar lyd eller visuelle signaler med legen om kroppens funksjon.

Psykisk komponent

Det er ikke overraskende at et slag blir en alvorlig test for, ofte forårsaker depresjon eller apati. Pasienter blir irritabel, rask og aggressiv, og har mistet den tidligere evnen til å kontrollere følelser. Ofte merker de seg ikke hvor hardt de ble i kommunikasjon. Tålmodigheten til slektninger, deres varme og støtte er viktig, slik at de kan passere krisen og gjennomgå psykologisk rehabilitering etter et slag.

Det er nødvendig å holde munterhet og optimisme, og legge merke til symptomene på depresjon, begynne behandlingen. Moderne medisiner vil takle det ved hjelp av kosttilskudd eller psykoterapi. Imidlertid må alle midler foreskrives av en lege, inkludert antidepressiva. Et godt alternativ vil være et spesialisert sanatorium, som lar deg endre situasjonen og utføre komplisert terapi.

Tale- og minneutvinning

Hvis de tilhørende sentrene i hjernen blir påvirket, vil funksjonen returnere gradvis. Tale tap bør behandles av en taleperson, og slektninger bør snakke hele tiden. Et annet hinder på vei til full kommunikasjon er "congealing" av ansiktsmuskler, eliminert av følgende øvelser:

 • oskalivaniem;
 • bretter leppene inn i et rør;
 • Lite biter av leppene;
 • skyve språket fremover;
 • slikker leppene i forskjellige retninger.

For det første blir uttalen av lyder returnert, deretter av ord. Lytte til den syke sang og prøve å reprodusere det vil være en stor hjelp. Pasienten kan si en del av ordet, slik at han fullførte det. En god effekt er repetisjonen av rim og tunge twisters.

Gjenopprette minne bidrar til å ta visse medisiner. I resten ligner prosessen arbeid med barn og inkluderer memorisering og gjentakelse av figurer og fraser, klasser i spillform, bordspill, som gjør det mulig å konsentrere pasientens oppmerksomhet på en handling. Det er nyttig å huske et slag og beskrive hva som skjedde med det for den siste dagen, uken, måneden etc.

Gå tilbake til normalt liv

Noen får muligheten til å komme tilbake til hjemmet nesten umiddelbart, men mye vil uunngåelig gjennomgå endringer. Det vil bli nye restriksjoner, og de vanlige tingene vil kreve re-habituation til dem. Det vil være nødvendig å kontinuerlig måle blodtrykket og følge alle anbefalingene fra leger. Hvordan å leve etter et slag for å holde seg frisk og unngå tilbakefall?

diett

Pasientens ernæring skal balanseres. Ingen vesentlige begrensninger, men det kan være hensiktsmessig i utbredelsen av matvarer, for ikke å somle i tarmen og forårsaker ikke forstoppelse, dvs. grønnsaker, frukt, frokostblandinger. Spenningen på urinsystemet reduserer mengden salt, sur og krydret mat. Utelukkelse fra kaffe og te diett har gunstig effekt på trykk, og avvisning av fet mat og raske karbohydrater vil bidra til å holde normale blodsukkernivået, som også vil redusere risikoen for tilbakevendende slag. Kompromissløs bør være et avslag på bare en alkohol.

Viste det samme slaget av sitrus og tinktur på furuskegler - folkemedisin, fitontsidy som opprettholder en god tilstand av nerveceller. Det er også nyttig å drikke en økt mengde væske, 2-3 glass om dagen.

Boligplass

Ved å ta pasienten hjem, bør slektninger følge anbefalingene fra spesialister nøye slik at de skal ta vare på pasienten etter et slag. Endringer i leiligheten kan ta mye tid. Det er nødvendig å fjerne langt unna alle de farlige og i stand til å falle på de syke gjenstandene. Tepper, ledninger, etc. kan føre til høst. Hvis pasienten bruker en rullestol eller en rullestol, må du gi ham fri tilgang til alle rom, tenk gjennom å overvinne trinn eller stryk.

Større uavhengighet vil gi rekkverk på badet, en benk i dusjen, en spesiell toalettsetet. Dusjen, forresten, er å foretrekke på badet. Termometeret i det vil spare pasienten med redusert varmefølsomhet fra brannskader. Det er verdt å tenke på ubrytelige retter og små avføring, som pasienten kan lene seg på. Håndlister vil være nyttig å etablere også ved en seng og generelt på et hvilket som helst sted hvor overført eller båret slag vil stige og sitte ned.

Når du går alene utenfor huset, er det verdt å levere en person med en mobiltelefon med en knappesignalfunksjon i tilfelle av et fall eller en gjentatt strekk.

arbeid

Her har vi å gjøre med et dobbeltkantet sverd. På den ene siden vil en retur til denne delen av livet være en viktig del av sosialisering. På den annen side kan psykiske endringer og fysiske begrensninger kreve tidlig pensjonering eller utvikling av et fjernt yrke. Det er viktig å ikke skynde seg for å gå tilbake til arbeidsplassen for å sikre at de nødvendige mulighetene er helt tilbake. Hvis dette ikke er tilfelle, er det verdt å nærme seg optimisme til tiden, frigjort for din favoritthobby og kommunikasjon med familien din.

Personlig liv

Sex for en overlevende stroke er ikke bare akseptabelt, men også gunstig når det gjelder rehabilitering. Det kan være et brudd på motoriske ferdigheter, apati, problemer oppstår på den delen av genitourinary systemet (potens og følsomhet redusere). Men med en vellykket kombinasjon av omstendigheter vil aktivt sexliv bidra til å etablere en følelsesmessig tilstand og igjen gjøre pasienten lykkelig.

Hva til slutt? Konsekvensene av et slag med riktig omsorg i dag er på ingen måte umulig å korrigere. Mulighetene for medisin tillater oss å komme tilbake til fullverdig liv på svært kort tid. Det viktigste er ikke å miste motivasjon, å tro på muligheten for fullstendig å gjenopprette og bekjempe sykdommen. Tilbake til et godt liv er nesten helt i hendene til pasienten og hans kjære!

Rehabilitering og gjenoppretting etter hjerneslag hjemme

Behandling av hjerneslagspasienter er en svært lang og gradvis prosess, som må gå gjennom en rekke påfølgende stadier. I begynnelsen blir slike pasienter behandlet i intensivavdelingen, der de sliter for sitt liv, og deretter på et nevrologisk sykehus hvor de reparerer skadede celler.

Men ikke mindre viktig er gjenopprettingsstadiet etter utslipp fra sykehuset. Tross alt kan det neurologiske underskuddet, som er tilgjengelig for pasienten, ikke gjenopprettes ved medisinering, siden hjerneceller ødelegges.

Men du kan maksimalt tilpasse en person til liv på bekostning av andre nevroner som har vært uforskudt. For å oppnå dette må mye tid passere. Naturligvis er dette kun mulig på grunn av uavhengig gjenoppretting etter hjerneslag hjemme, når både pasienten og hans slektninger er aktivt interessert i denne prosessen.

Hvor lang tid tar det å gjenopprette fra et slag?

Ved å løse problemet med gjenopprettingsperioden etter slagting kan det ikke være noenverdier indikator. Alt avhenger av størrelsen og lokaliseringen av lesjonen i hjernen, typen slag, tiden fra det tidspunkt sykdommen oppsto for direkte tilveiebringelse av spesialisert medisinsk behandling. Jo høyere verdiene av disse indikatorene er, desto verre er spådommene for en fullstendig gjenoppretting av pasienten. Med slike mennesker er det nødvendig å jobbe veldig lenge, praktisk for livet, i det minste for ikke å forverre det eksisterende nevrologiske underskuddet. Omtrentlige vilkår og prognoser kan avbildes i form av et slikt bord.

Type slag og dens konsekvenser

Varighet av gjenopprettingstidspunktet

Iskemisk berøring med minimal neurologisk underskudd (mild lammelse av lemmer og ansikt, nedsatt koordinering, syn, svimmelhet)

Delvis utvinning på 1-2 måneder

Full gjenoppretting 2-3 måneder

Enhver type slag med et uttalt nevrologisk underskudd (brutto lammelse av lemmer og ansikt, vedvarende diskoordinatforstyrrelser)

Delvis gjenoppretting med selvbetjening 6 måneder.

Komplett utvinning er sjelden og tar år

Alvorlige massive iskemiske og hemorragiske slag med vedvarende nevrologisk underskudd (funksjonshemming på grunn av lammelse av den ene siden og andre feil)

Delvis utvinning med mulighet for å sitte alene - 1-2 år;

Full gjenoppretting er ikke mulig

Fra bordet over blir det tydelig at jo strengere beroligelsen, jo lengre gjenoppretting bør være. Pasienter som gjennomgikk iskemisk beredskap, gjenvunnet litt raskere enn etter hemorragisk slag.

Når den tilgjengelige grov nevrologisk underskudd på bakgrunn av et hvilket som helst slag er ikke alltid mulig fullstendig restaurering av mennesker, som bestemt ved nekrose av hovedklyngene av nevronene i hjernen, er den funksjon som ikke selv er i stand til å ta nabo friske celler. Derfor stopper gjenopprettingsperioden etter et slag ikke en gang. Det er nødvendig for livet for å engasjere seg i restorative prosedyrer etter type kortvarige kurs eller daglig. Dette vil ikke bare hjelpe i å gjenopprette tapte evner, men også hindre nye slag angrep.

Det er aldri verdt å miste hjertet, uansett hvilken type slag som er overført, og til tross for åpenbare spådommer. Tross alt er hver persons levetid forskjellig, spesielt i forhold til hjernen. Kun konstant selvstudium kan hjelpe mer fullstendig og kortest mulig å gjenopprette fra et slag.

Øvelser for utvinning etter et slag

En av de primære oppgavene til gjenopprettingsperioden etter et slag er fornyelsen av motorens funksjon i ekstremitetene. Det er på dem at det neurologiske underskuddet i denne sykdommen lukkes i større grad. Begynn gjenopprettelsen av bevegelser bør være nesten fra den første dagen etter starten av slag.

Generelle treningstyper er preget av slike øyeblikk:

Senking av muskelton og spenning. Ethvert slag forårsaker lammelse, preget av hypertonisk muskel og økt opphisselighet;

Forbedring av mikrosirkulasjonen. Stroke forstyrrer innerveringen av alle vev. Som en konsekvens - et brudd på deres blodforsyning;

Profylax av kontraktur. På bakgrunn av et langt nevrologisk underskudd og spastisk lammelse er det i tillegg en herding av muskler i en tilstand av konstant spenning;

Beskytter huden på lemmer fra decubitus. Dette gjelder spesielt med hensyn til bena. På steder med størst trykk og kontakt, som er hælområdene, er det oftest bedsores;

Forny delikate bevegelser. Forholde seg til de viktigste funksjonene i ekstremiteter, som faktisk kjennetegner fullstendig restaurering av nervesystemet. Dette er mest relevant for hendene og øvre lemmer som helhet.

Før du starter noen øvelser etter et slag, er det tilrådelig å konsultere legen din, eller enda bedre med en spesialist - en rehabiliterer. Det vil hjelpe ikke bare å velge riktig sett med øvelser, men også å fortelle om alle finesser og stadier av implementeringen. Generelt sett er det verdt å påpeke at en slik funksjon: alle øvelser bør starte fra enklere med gradvis utvidelse av volumet avhengig av pasientens funksjonelle evner.

På bakgrunn av terapeutisk kroppsopplæring kan selv pasienter med et identisk problem og alvorlighetsgraden av et slag bli restaurert på forskjellige måter. Derfor overbelast ikke personen. Dette er så skadelig som mangelen på kurativ gymnastikk generelt. Før du utfører noen øvelser, er det bedre å varme opp vevene som handlingen er rettet mot. Hvis det er en mulighet, er varmtvannsprosedyrer egnet for disse formålene. Hvis det er kontraindikasjoner eller andre grunner til at denne handlingen ikke er mulig, vil det være nok å massere i 15 minutter like før øvelsene. I ekstreme tilfeller varme de berørte lemmerne med en varmere.

Alle pasienter etter alvorlige slag med et alvorlig nevrologt underskudd skal hjelpe noen fra deres slektninger, siden de ikke kan takle en slik oppgave selv. Det er bedre, om øvelseskomplekset blir utført 2-3 ganger per dag av originale kortkurs, som tar omtrent en time. De bør ikke føre til at pasienten uttrykker tretthet og tretthet. Hvis de oppstår, indikerer dette inkompatibiliteten til belastningene og pasientens faktiske evner på et bestemt stadium av rehabiliterings- og gjenopprettingsperioden.

En streng individuell tilnærming med en klar overholdelse av de generelle regler for medisinsk utdannelse kan kalles det eneste riktige skrittet på vei til rask gjenoppretting av pasienter etter et slag.

Øvelser i sengen hvile

Selvfølgelig er det i dette tilfellet ekstremt vanskelig å gjøre noe i stort volum, siden pasientens funksjonelle evner er svært begrenset. Derfor er det nødvendig å hjelpe dem rundt dem, folk. Dette settet med øvelser bør utføres av alle personer i en akutt periode etter noen slag, samt de som har alvorlig spastisk lammelse av ekstremiteter med en markant økning i muskeltonen. Slike pasienter er ikke i stand til å unbend lemmer, siden de er stabilt fast i en bøyd stilling. Øvelser bør være rettet mot å redusere tonen og gradvis øke amplitude av bevegelser.

En typisk gymnastikk ser slik ut:

Enkel forlengelse og bøyning av fingre og hender, underarmer og albuer, føtter og knær, lemmerbevegelser i skulder- og hofteleddene;

Rotasjonsbevegelser av disse segmentene. Utført med hjelp av de som bryr seg om de syke. De må etterligne bevegelsene som en sunn person kan utføre;

Tren for å reparere hånden. Stretching spasmodisk lemmer med langets og andre enheter. Det vises med vedvarende lammelse. For dette er den bøyde lemmen gradvis ubent fra fingrene og festet med bandasje til en hard flatplate eller annen enhet. Trinn for trinn utføres de samme handlingene med de overliggende delene av hånden (med en børste og underarm). I denne stillingen er lemmen løst i en halv time, men det kan være lengre hvis pasienten ikke forårsaker ubehag;

Over sengen er et håndkle. Den neste øvelsen kan utføres av personer med en restaurert børstefunksjon. For dette blir håndkleet grepet av det og produserer alle mulige bevegelser (bly og bly, løftesenkende i skulderen, fleksjonsforlengelse ved albuen). Gradvis øker håndkleet høyere og treningen hindres av pasientens egenvekt;

Fra en strimmel av gummi med gjennomsnittlig tykkelse og bredde er det nødvendig å lage en ring i diameter på 40 sm. Med denne tilpasningen er det mulig å utføre mange treninger. Det kastes mellom hender, underarmer, arm og ben, en børste og ethvert objekt. På samme tid strekke elastikken ved å fortynne dens ender fra hverandre;

For å eliminere muskelspasmer i underbenet i poplitealområdet, legges en hard vals, hvor tykkelsen gradvis øker. Dermed strekker musklene og øker volumet av bevegelser;

Omslutte bena over ankelleddet med ytterligere bøyning av bena i kneleddene ved å skyve føttene over sengen;

Ligge i sengen, må du forsiktig løfte armene over hodet og prøve å ta henne tilbake. Etter dette utføres ufullstendige pull-ups med samtidig trekking av føttene og fingrene (som om de strekker seg);

Øvelser for øynene. Gjenopprett funksjonen av øyebølgeres mobilitet og tilpasning av synet. For å gjøre dette må du gjøre øyebevegelser i forskjellige retninger flere ganger. Sirkulær bevegelse. Gjenta prosedyren med lukkede øyelokk;

Fiksering av blikket på et tidspunkt med etterfølgende roterende, nodale og sirkulære bevegelser av hodet uten frigjøring fra dette fikseringspunktet;

Øvelser i en sittestilling

De er rettet mot å gjenopprette de hensiktige bevegelsene i hendene, styrke ryggen og forberede bena for å gå. Deres teknikk er dette:

Pasienten blir overført til sitteposisjon, hendene tar tak i sengens kanter. Ved innånding utføres en bøyning i ryggen med samtidig trekking av stammen under spenning. Etter utånding følger avslapping. Syklusen består av 8-10 repetisjoner;

Startposisjon sitter på sengen, ben på nivå av kroppen (ikke faller). Alternativt heve og senke venstre, og deretter høyre ben flere ganger;

Utgangsposisjonen sitter i sengen. Hendene blir tatt tilbake. Ved innånding gjøres maksimal tilnærming til scapulaen til hverandre med samtidig helling av hodet bakfra. Etter utånding følger avslapping;

Øvelser i stående stilling

Vises etter utvidelse av en impellasjonsmodus og delvis restaurering av pasienten. Deres hovedmål er restaureringen av subtile bevegelser for maksimal eliminering av nevrologiske lidelser. Typiske eksempler er:

Plukker opp en lommebok fra gulvet eller bordet. Det virker ut målrettet subtile bevegelser;

Startposisjonen står med hendene ned. På inspirasjon løfter de armene opp over hodet mens de strekker seg og stiger på fingrene. Ved utånding slapper de av, bøyer bagasjerommet ned og senker. Gjenta flere ganger;

Flexion-forlengelse av hånden i en knyttneve ved hjelp av en expander med samtidig fjerning av hender fra stammen;

I stående stilling, føtter er skulderbredde fra hverandre, hendene er plassert i midjen. Torsjoner av bagasjen er laget til høyre til venstre, fremover bakover;

Fra den forrige startposisjonen, utfør en saksøvelse (vekslende bevegelse, strakt foran kryssede armer, på motsatt side;

Klemmer fra startposisjonen stående med tilkoblede føtter. Under øvelsen er det nødvendig å holde ryggen så nøyaktig som mulig, og ikke å rive av hælene fra gulvet;

Under øvelsene knyttet til restaureringen av subtile bevegelser, kan du fortsette gymnastikken fra tidligere stadier, spesielt hvis den styrker musklene og utvider volumet av bevegelser generelt. Tillat terapeutisk trening med bruk av lette håndvægte og kraftøvelser.

For at treningsbehandling skal være virkelig gjenopprettende, må den bli en del av pasientens livsstil.

Gjenoppretting av tale etter et slag

Restorative prosesser i hjernen med hensyn til talefunksjonen er mye langsommere enn i motorforstyrrelser. De kan vare i flere år. Derfor er det nødvendig å engasjere seg med pasienter hele tiden, fra den første dagen i utvinningsperioden etter stabilisering av den generelle tilstanden. Hovedoppgaven i denne vanskelige prosessen ligger hos pasientene selv og deres slektninger. Bare et vedvarende ønske må lede dem. Du kan ikke slutte å trene, til tross for det lange fraværet av en uttalt effekt. Før eller senere vil all omhu bli belønnet med en gradvis forbedring i tale.

Anbefalinger for øvelser for å gjenopprette tale er ganske tydelige. Deres hovedfokus er involveringen av nerveceller som ligger i regionen av det berørte talesenteret, for å oppfylle funksjonen de mistet. Dette kan oppnås ved konstant trening av talefunksjon og hørsel. For å gjenopprette pasientens evne til å snakke, må han høre tale. Alle skal snakke med ham hele tiden. Dermed kan han gjengi lyder.

Når det gjelder en direkte uttale av ord, i tilfelle et komplett tap av talevansker, er det nødvendig å starte uttalen av individuelle lyder og stavelser. For å gjøre dette, blir pasienten fortalt en del av ordet eller setningen uten å fullføre endene. Pasienten selv må uttale dem. Gradvis må mengden ord som reproduseres, øke. Den siste scenen er repetisjonen av rimer og tunge twisters.

Sangen påvirker utviklingen av talevansker. Hvis pasienten hører synger, og senere prøver han og hans slektninger å synge, da blir det mye raskere for ham enn vanlig tale. Derfor er det nødvendig å inkludere denne metoden for rehabilitering av pasienter etter et slag for å gjenopprette talevnen.

Det er ekstremt viktig å gjenopprette tale - for å gjenoppta muligheten til å uttale lyder. Tross alt kan en person potensielt være i stand til å snakke, men på grunn av en langvarig forstyrrelse av innerveringen av etterligning og tyggemuskulaturen, finner deres spesielle herding sted.

I slike tilfeller er de gjenstand for aktiv utvikling av:

Folding leppene i et rør;

Maksimal skyve tungen fremover;

Enkel biting av kjever vekselvis i øvre og nedre lepper;

Licking lepper i begge retninger (venstre til høyre og omvendt);

Gjenoppretter minne etter et slag

En av hjernens funksjoner, som er ødelagt som følge av et slag, er minne. Det er svært viktig å tilnærme seg gjenopprettingsprosessene på denne måten. Som alle andre evner av høyere nervøsitet, er det nødvendig å begynne å jobbe med det så tidlig som mulig. Vanligvis svarer dette til perioden etter eliminering av den direkte trusselen mot menneskeliv og fenomenene av cerebralt ødem på bakgrunn av slagtilfelle.

Det første som legene jobber med, er den medisinske støtten til de berørte nevronene. Pasienter er foreskrevet intravenøse infusjoner av nootropics (legemidler som forbedrer metabolske prosesser i hjernen og i minnet). Deres mottak må nødvendigvis videreføres på stadium av ambulant behandling, men allerede i en tablettform. De vanligste og mest effektive nootropene inkluderer pyracetam, luketam, nootropil, fesam, tiocetam. Alle opererer sakte nok, så det er viktig å observere varigheten av inntaket, som skal være minst 3 måneder. Etter en kort pause, bør behandlingsforløpet gjentas.

I tillegg til narkotikakorrigering, bør funksjonell og restorativ behandling også utføres. Det inkluderer kontinuerlig trening av hjernens evne til å huske. Denne prosessen er en av de lengste av alle typer restorativ behandling etter et slag og tar mange måneder og til og med år. Inkluderer memorisering og konstant gjentakelse av tall, visse ord, rimer, først korte og deretter lengre. Det er også fordelaktig å minne påvirke brettspill og andre aktiviteter med elementer i spillet, når pasienten samtidig blir distrahert fra omverdenen og konsentrert seg om en bestemt handling.

Hvordan lage en meny etter et slag?

Forberedelser for utvinning etter et slag

Et ekstremt viktig sted i rehabiliteringsbehandling av pasienter med hjerneslag, tilhører den medisinske behandlingen av hjernesvikt. Det er obligatorisk å følge kursmottaket med veksling av perioder med aktiv behandling og avbrudd mellom dem. Det er ønskelig å injisere intravenøst ​​to ganger i året med cerebroprotektorer (legemidler som forbedrer blodtilførselen og hjernens aktivitet).

Mer enn et dusin år for forebygging av trombose og ischemisk sykdom anvendt aspirin (acetylsalisylsyre), men lenge dens mottakelse kan forårsake problemer med mage-tarmkanalen, så som halsbrann, gastritt, kvalme, magesmerter, etc.

For å redusere risikoen for slike uønskede konsekvenser, er det nødvendig å ta stoffene i et spesielt enterisk belegg. For eksempel kan man bruke stoffet "trombotisk ASS®" * hver tablett er belagt med enterisk film belegg som er motstandsdyktig overfor mave saltsyre og oppløses bare i tarmen. Dette unngår direkte kontakt med slimhinnen i magesekken og redusere risikoen for sure oppstøt, magesår, gastritt, blødning, etc.

Det er viktig å huske at du ikke bør ta et blodfortynnende middel etter hemorragisk slag. I dette er det ikke bare hensiktsmessig, men det er også mulig å provosere en gjentatt forekomst av et slag. Alle andre legemidler er ikke tilordnet differensielt, uavhengig av slagslag.

Den omtrentlige klassifiseringen av medisiner for rehabilitering i post-akutt periode er gitt i form av en tabell:

Effektiv rehabilitering etter et hjerneslag i hjemmet, regler for sekundær forebygging

En akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen er ikke en setning. Er det mulig å raskt og fullstendig gjenopprette hjernen og funksjonaliteten etter et slag?

Med riktig rehabilitering etter hjerneslag hjemme, kan enkelte kroppsfunksjoner (tale, visuell, motor) delvis eller fullstendig restaureres.

Og riktig omsorg og støtte forbedrer livskvaliteten til selv en seng-pasient.

Gjenoppretting ved retur

Hvordan forhindre komplikasjoner under gjenoppretting etter et slag? Med akutt nedsatt hjernesirkulasjon Nervevev i det berørte området dør. Det er et brudd på funksjoner (tale, motor, visuell). Men takket være fenomenet nevroloplastic overfører nervesystemet oppfyllelsen av disse funksjonene til andre celler.

For at overføringen skal skje korrekt, neurorehabilitering er nødvendig. Ellers er det en mulighet for at prosessene vil gå i en annen retning, noe som resulterer i kompenserende bevegelser som vil medføre ulemper og forverre livskvaliteten.

Det er tre nivåer av utvinning:

 • sant - gå tilbake til den opprinnelige tilstanden;
 • kompenserende - overføring av funksjoner fra de berørte strukturer til sunn;
 • omlegging - med stor lesjon og umulighet for å kompensere for funksjonsnedsettelse.

Gjenopprettingsperioden er delt inn i følgende perioder:

 • tidlig opp til seks måneder med sykdom;
 • sent - seks måneder eller et år;
 • rest - etter et år.

Rehabilitering av tale, psyke, sosial rehabilitering tar mer tid.

Prinsippene for rehabilitering er:

 • tidlig begynnelse;
 • regularitet;
 • varighet;
 • engasjement i prosessen med leger og kjære.

Legg merke til video om metoder for rehabilitering etter et slag og utvinning hjemme:

Ta vare på sengepatienter hjemme

Selv før pasientens ankomst, bør følgende elementer utarbeides:

 • skip;
 • bleier for voksne;
 • absorberende bleier;
 • anti-decubitus sirkler, madrasser;
 • en stolpe ved sengen eller en tøyler nær ryggen;
 • mykt teppe i nærheten av sengen;
 • lenestol, etc.

Hver dag, 2 ganger om dagen, blir pasienten vasket, rengjort tenner, vasket slem, 1-2 ganger i uken, rengjør ørene.

For ikke å danne bedsores, er sengen rettet uten å etterlate rynker. Kroppen får smøre med et spesielt preparat laget av 200 ml vodka, 1 ss. sjampo, 1 liter vann. Hver 2-3 timer blir pasienten vendt til den ene siden.

Fôring er ikke gjort med makt - dette forårsaker oppkast. Hvis appetitten er dårlig, gi dine favorittretter (innenfor foreskrevet diett). Deler - små måltider - 6 ganger om dagen. Før du spiser får pasientens kropp en semi-sittende stilling.

Et vanlig fenomen er inkontinens eller urinretensjon. I sistnevnte tilfelle er det behov for kateterisering. Når inkontinens, når det er umulig å regulere prosessen medisinsk eller ved andre metoder, må du bruke hygienepiker, bleier.

Anbefalinger for pasienter uten pasient

Hvis pasienten er i stand til å bevege seg selvstendig, sitter den første handlingen.

De første dagene - i flere minutter, økes tiden gradvis.

Neste trinn står og går deretter, mastering overføring av kroppsvekt fra ett ben til det andre.

Vandreferdigheter returnerer gradvis. For ikke å snu foten, bruk høye sko.

Du må flytte med støtte. Som støttemiddel, bruk en stokk eller et spesielt prefiks med 3-4 ben.

Kosthold og mat

Menyen inneholder slike produkter:

 • vegetabilske oljer - rapsfrø, soya, oliven, solsikke (ikke mer enn 120 g per dag);
 • sjømat - minst 2 ganger i uken;
 • grønnsaker, frukt, rik på fiber, folsyre - fra 400 g daglig;
 • renset vann - opptil 2 liter per dag (hvis det ikke er kontraindikasjoner).

Fordelaktig effekt på kroppen gjør blåbær, inneholder et stort antall antioksidanter og bananer, rik på kalium.

Kjøtt, fisk, meieriprodukter brukes moderat, fettfattige diettkvaliteter. Produktene er dampet, stuvet eller kokt. Fettlag fra overflaten fjernes. Hvis du koke disse produktene riktig, reduseres fettinnholdet med halvparten.

Det er nyttig å konsumere belgfrukter - en rik kilde til folsyre. Kjøtt og poteter (bare bakte) gis ikke oftere enn 2-3 ganger i uka.

I kostholdet inkludere korn - brun ris, havregryn, kli, hvete, harde varianter.

Fra menyen ren røkt, krydret, krydret retter. Kontraindisert brød og andre bakverk, søte, fede desserter, animalsk fett.

Disse matene øker kolesterolet. Salt eliminerer eller reduserer innholdet til et minimumsnivå.

Under forbudet - alkohol. En lege kan anbefale et moderat inntak av naturlig rødvin, men å overskride den foreskrevne dose er farlig for livet.

Fysisk trening, treningsterapi, sexliv

De to første ukene etter utslipp, hvis det ikke er andre avtaler, består fysisk anstrengelse kun i å endre kroppens stilling. Pass deretter til passive laster, Formålet med dette er å slappe av og forberede musklene for arbeid.

Når pasienten beveger seg, fysioterapi metoder brukes på den - massasje, manuell terapi, varmebehandling (ozoceritt- og parafin-applikasjoner), magnetoterapi, laserterapi, øvelser på simulatorer, individuelle og gruppeøvelser i gymnastikk.

Dagen begynner med en oppvarming - Grunne knebøy, strekker seg, bakker. Det anbefales å bytte belastninger - lett løping, turgåing, trening på en motorsykkel.

Programmet er samlet individuelt. Uavhengig av å endre en modus er det umulig, da det gjentatte slag er mulig.

Det er forbudt å trene, noe som øker muskelens spasticitet - klemmer ringen, ballen. Seksuell lyst returnerer ca 3 måneder etter angrepet. I noen tilfeller provoserer sykdommen en økning i seksuell lyst, Siden hypothalamus og senter som er ansvarlig for frigjøring av hormoner, virker annerledes.

Elena Malyshevas program inneholder interessant informasjon om hvordan du gjenoppretter bevegelse etter en sykdom:

vaner

For rask normalisering av staten er det nødvendig med korreksjon av vaner. Så, nekter å røyke eller redusere antall røykte sigaretter. Ikke bruk alkohol.

En stillesittende livsstil er kontraindisert - Moderat fysisk anstrengelse er nødvendig, som tilsvarer staten.

Medisinsk kontroll og behandling

Ved behandling av ONMK foreskrives følgende grupper av legemidler:

 • for bedre blodtilførsel til hjernen (Cavinton, Pentoxifylline, Cerebrolysin, aspirinholdige legemidler);

 • for aktivering av metabolisme i hjerneceller (Ginkor Fort, Solcoseryl, Ceraxon, Actovegin, etc.);
 • nootropics - stimulanter som påvirker hjernens høyere funksjoner (Noofen, Pyracetam, Lucetam);
 • kombinert medisin med flere aktive komponenter (Fezam, Thiocetam, Neuro-normer);
 • antikoagulantia - fortynnet blod hindrer dannelsen av blodpropper (Coumadin, heparin);
 • andre - for å redusere nervesystemet, stimulere muskelspenning (muskelavslappende midler), tradisjonell medisin og fyto-te, antidepressiva midler (gidazepam, Adaptol).
 • Alle pasienter som led av hjerneslag, underlagt oppfølging hos en nevrolog.

  Psykologisk støtte

  Stroke har en negativ innvirkning på livskvaliteten. derfor Sannsynligheten for at depressive tilstander øker.

  Ofre for sykdommen trenger kommunikasjon, moralsk støtte, kontakt med omverdenen. Disse kravene er bevart, selv om en slik person ikke er i stand til å snakke, men oppfatter tale ved øre. Emner for samtale er forskjellige - fra barn til politikk. Kjedet til sengs er det viktig å høre at han vil komme seg.

  Pasienter har en vanskelig tid med avhengighet av andre mennesker, spesielt de som er forskjellig i frihet og uavhengighet.

  Derfor, de kan utvikle slike karaktertrekk som grumhet, irritabilitet. Med depresjon kan all hjelp, inkludert medisinsk behandling, avvises.
  Hvis kontakten er ødelagt, trenger du hjelp fra en psykolog eller psykoterapeut, samt medisinering med antidepressiva.

  Men samtidig har de stor innflytelse på selvtillit og selvtillit for å oppmuntre til prestasjoner, selv om de er ubetydelige. Så kommer utvinningen raskere.

  Slægtninge bør også ikke glemme psykologisk lossing. De er vist positive følelser, avslapping i form av sport, meditasjon, massasje, aromaterapi. Vitaminbehandling kan være nødvendig.

  Hvordan gjenopprette psyko-emosjonell, du vil bli fortalt her:

  Funksjonshemming, gruppe, gå tilbake til jobb

  Ifølge statistikk, Bare om lag 20% ​​av ofrene til ONMK kommer tilbake til arbeid og normale livsaktiviteter. I de siste fem årene har legene observert en trend der bildet av alvorlige tilfeller av en sykdom forverres.

  Vilkår for midlertidig uførhet for arbeid - 3-6 måneder. Når hjernen sirkulasjon er forstyrret, er dynamikken i gjenoppretting av funksjoner, tilstanden til den psykiske sfæren viktig.

  Ifølge normer (føderal lov nr. 181-FZ) har overlevende av hjerneslag rett til disability registrering. For å gjøre dette må du få medisinsk vitnesbyrd.

  Distinksjoner av І, ІІ, ІІІ grupper utmerker seg. Årlig gjennomgår pasienten, som ble anerkjent som ugyldig, en ny eksamen.

  Unntaket er menn og kvinner som har nådd henholdsvis 60 og 55 år. En ekstraordinær revurdering finner sted dersom tilstanden har endret seg betydelig.

  I 3-6 måneder, med gunstig prognose og rask gjenoppretting, er rasjonell sysselsetting tillatt. Når du velger en jobb, tas kontraindikasjoner i betraktning, noe som øker sannsynligheten for tilbakefall:

  • økt nervøs, psykologisk, fysisk aktivitet;
  • høy lufttemperatur og fuktighet;
  • kontakt med nevrotropiske giftstoffer (arsen, bly, etc.).

  Med mindre hemiparesis (lammelse av musklene i halvdelen av kroppen) er det mulig å jobbe i hvilken ene hånd er involvert. Blant slike spesialiteter er en avviser, en OTC inspektør, arbeider på kontoret og andre.

  Om symptomene og behandlingen av cerebral arterie aterosklerose kan du lese her.

  Og hvor effektiv er behandlingen av cerebral aterosklerose med folkemidlene, vil vi fortelle deg separat.

  Slik gjenoppretter du tale

  Taleoppretting er en av de viktigste oppgavene. Begynn klassen umiddelbart, ettersom tilstanden stabiliserer seg. Til prosessen tiltrekker en spesialist - taleterapeut.

  Hjemmet er også aktivt involvert i prosessen. For å gjøre dette, for eksempel, les primeren til pasienten for å uttale lyder, stavelser, ord helt.

  Hvis tale til pasienten ikke kommer tilbake i lang tid, Du må kanskje lære tegnspråk.

  Se en video om teknikkene for å gjenopprette tale etter et slag:

  Retur av syn

  Når de visuelle sentrene er skadet, gjenopprettes den visuelle funksjonen til hulrommet i omtrent en tredjedel av sykdommens tilfeller.

  Under slike forhold nyttig gymnastikk for øynene. En populær øvelse - med blyant eller annet objekt, som holdes i en avstand på 40-43 cm fra pasientens øyne, og flyttes vekselvis i retningen opp-ned, til høyre til venstre. Pasienten blir bedt om å følge motivet uten å snu hodet.

  Du kan fylle opp puslespill, hvor det er nødvendig å danne bokstaver med bokstaver, med tanke på brevmatrisen. Også på nettverket er spesielle dataprogrammer.

  De beste sentrene og sanatorier

  De beste resultatene oppnås hvis de overlater omsorg til fagpersoner. Hvor er det bedre å gå gjennom rehabilitering etter et slag og hvilke resultater kan oppnås?

  Valg av institusjon er et individuelt forhold, som tar hensyn til, inkludert den økonomiske faktoren. Her er noen institusjoner verdig oppmerksomhet.

  Behandlings- og rehabiliteringssenter ved Helsedepartementet

  Senteret ble grunnlagt i 1918. Har en avdeling for gjenopprettende behandling. En full syklus med medisinske tjenester er gitt her - begynner med en polyklinisk og slutter med rehabilitering.

  Til disposisjon for medisinsk personell - diagnostisk utstyr, en døgnavdeling av neuroreanimasjon.

  Rehabilitering av pasienter som har hatt et slag utføres på følgende områder:

  • restaurering og forbedring av det vestibulære apparatet;
  • gjenoppretting av funksjonen av svelging og strupehode;
  • utvikling av fine motoriske ferdigheter i børster;
  • retur av minne, tale, evne til selvbetjening;
  • psykologiske og psykoterapeutiske konsultasjoner;
  • treningsbehandling;
  • fysioterapeutiske prosedyrer.

  Rehabiliteringssenter i Sestroretsk

  Senteret ligger i en pittoresk feriested, en halv time fra St. Petersburg. Skapt på grunnlag av sykehuset.

  Fysioterapeuter jobber her, Det er et treningsstudio med robotutstyr, et svømmebasseng. Talerterapeuten arbeider med pasientene. Pasienter som flytter seg selv, kan ikke bo i et rehabiliteringssenter, men leier et hus i nærheten.

  Adele-senteret (Slovakia)

  klinikk spesialiserer seg på rehabilitering etter et slag, samt behandling av barn med cerebral parese. Senteret ligger i Piešanyany, den berømte kurstedet.

  Rehabiliteringsprogrammet er designet med forventning om at hver metode forbedrer handlingen av den andre.

  Adele kostyme brukes til behandling.

  Drakten skaper en belastning på muskuloskeletalsystemet og bidrar til å korrigere stillinger og bevegelse.

  Et bredt spekter av fysioterapeutiske prosedyrer er brukt - massasje, manuell terapi, slambehandling, mekanisk hippoterapi og andre.

  Statlig sykehus "Shiba" (Israel)

  Sykehuset ligger i byen Ramat Gan, ikke langt fra Tel Aviv. Rehabilitering utføres på følgende områder:

  • fysioterapi;
  • arbeidsterapi;
  • Talebehandling - gjenoppretter talekompetanse og forståelse av ord adressert til pasienten;
  • psykologi, nevropsykologi;
  • psykiatri;
  • rehabilitering.

  Ifølge statistikken fra Shiba klinikken, Etter endt behandling gjenoppretter 90% av pasientene deres eller deres ferdigheter til mobilitet helt eller delvis.

  Tiltak for å hindre tilbakefall

  Risikoen for et andre slag er estimert til 4-14%.

  Forebygging av tilbakevendende hjerneslag begynner i de første behandlingsdagene og fortsetter hele tiden. Dens mål er korrigerende faktorer.

  Med forebyggingsformål foreskrives pasienten forebyggende behandling:

  • Revaskularisering av karoten arterier - karotidstenting og karotid endarterektomi.

 • Kontroll av vaskulære risikofaktorer - reduksjon av kolesterol i blodet med statiner, reduksjon i konsentrasjonen av homocystein i plasma ved utnevnelse av vitamin B.
 • Antiplatelet terapi med aspirin, klopidogrel (plavix), dipyridamol. Pasienter med ciliary arytmi, kunstig hjerteventil, intraventrikulær trombus, andre plager, fulle av kardioembolisk slag, foreskrives warfarin.
 • Til pasienten begrense antall røyke sigaretter eller forbud røyking, og også å bruke narkotiske stoffer, for å misbruke alkohol. Det er nødvendig å rette opp vekten, hvis årsaken til hjerneslaget var overvekt. I kostholdet redusere andelen matvarer som inneholder fett, kolesterol, erstatte dem med friske grønnsaker, frukt. Moderat fysisk aktivitet er gunstig for kroppen.

  Full gjenoppretting etter at ONMK er mulig. Hovedbetingelsen for dette er streng etterlevelse av medisinske forskrifter. Og selv i alvorlige tilfeller er det mulig å forbedre livskvaliteten til offeret for sykdommen betydelig.

  Les Mer Om Fartøyene