Coronary stenting (karene i hjertet)

Hovedårsaken til de mest alvorlige manifestasjoner av koronar hjertesykdom, myokardialt infarkt, er et brudd på muskelkraft på bekostning av aterosklerotiske vaskulære lesjoner.

Aterosklerose påvirker arterieveggen. På grunn av tap av elastisitet er muligheten for tilstrekkelig ekspansjon tapt. Avsetningen av aterosklerotiske plakker fra innsiden fører til en innsnevring av karetets diameter, noe som gjør det vanskelig å levere næringsstoffer. En kritisk reduksjon anses å være 50% av diameteren. Samtidig begynner de kliniske symptomene på hypoksi (mangel på oksygen) i hjertet. Dette uttrykkes i angina angrep.

Fullstendig blokkering av kranspulsåren fører til utvikling av nekrose (nekrose) ved hjerteinfarkt. Over hele verden er denne patologien fortsatt ansett som en av hovedårsakene til voksen dødelighet.

Tidlig stenting av hjerteskjærene kan forhindre utvikling av alvorlige komplikasjoner av aterosklerose.

Hva er "stenting"?

Begrepet "stenting" refererer til en operasjon for å installere en stent inne i arterien, som et resultat av hvilken en mekanisk forlengelse av den innsnevrede del og restaureringen av normal blodstrøm til organet utføres. Operasjonen refererer til endovaskulære (intravaskulære) kirurgiske inngrep. Det utføres i avdelinger i vaskulær profil. Det krever ikke bare høy kvalifikasjon av kirurger, men også teknisk utstyr.

De etablerte fremgangsmåter for kirurgi ikke bare koronar stenting (hjerteblodårer), men også installasjon av stenter i halspulsåren for å fjerne tegn på cerebral iskemi i den femorale - til behandling av aterosklerotiske forandringer i føttene, i den abdominale aorta og iliaca - i nærvær av tydelige tegn på aterosklerotiske lesjoner.

Hva er en "stent", en rekke

En stent er en lett maskerør, sterk nok til å gi et arterieskjelett i lang tid. Stents er laget av metall legeringer (oftere kobolt) i samsvar med høyteknologi. Det er mange typer. De varierer i størrelse, struktur av rutenettet, beleggetes natur.

Det er to grupper av stenter:

 • uten belegg - brukes i operasjoner på arterier av middels størrelse;
 • belagt med et spesielt belegg av polymer, som frigjør et stoff i løpet av året, og forhindrer re-stenose av arterien. Kostnaden for slike stents er mye dyrere. De anbefales til montering i koronarbeholdere, krever konstant bruk av rusmidler som reduserer dannelsen av blodpropper.

Hvordan er operasjonen?

For stenting hjerteårer i lårarterie kateter på hvis ende ligger en liten spray mens du bruker det på stent. Under kontroll av røntgenapparat kateter settes inn i munningen av koronararteriene og bevege seg til den ønskede delen av innsnevringen. Deretter blåses boksen opp til ønsket diameter. Samtidig presses aterosklerotiske innskudd inn i veggen. Stenten som våren ekspanderer og blir igjen på plass etter at ballongen er blåst og kateteret fjernet. Som et resultat blir blodstrømmen gjenopprettet.

Operasjonen utføres vanligvis under lokalbedøvelse. Varer fra en til tre timer. Før operasjonen administreres pasienten som fortynner blodet for å forebygge trombose. Hvis nødvendig, installer flere stenter.

Etter kirurgisk inngrep bruker pasienten på sykehus i opptil syv dager under tilsyn av en lege. Det anbefales å drikke rikelig med væsker for urinutgang av kontrastmidler. Tilordne antikoagulanter for å forhindre vedheft av blodplater og dannelse av trombi.

Hvem er vist operasjonen, undersøkelse

Utvelgelse av pasienter med iskemisk hjertesykdom til kirurgisk behandling utføres av en kardiokirurg. I klinikken oppholds pasient som gjennomgår et nødvendig minimum undersøkelse som omfatter alle nødvendige blod- og urinprøver for å bestemme funksjonen av indre organer, lipogram (total kolesterol og dens fraksjoner), blodlevring. Elektrokardiografi lar deg spesifisere områder av hjerteinfarkt etter et hjerteinfarkt, prevalens og lokalisering av prosessen. Ultralydundersøkelse av hjertet visuelt i bildene viser funksjonen til alle avdelinger av atria og ventrikler.

I pasientavdelingen er angiografi obligatorisk. Denne prosedyren består i intravaskulær innføring av et kontrastmiddel og en serie av røntgenbilder som utføres når vaskulærsengen er fylt. De mest berørte grenene er identifisert, lokalisering og grad av innsnevring.

Intravaskulær ultralyd undersøker potensialet av arterieveggen fra innsiden.

Undersøkelsen gjør at angiosurgenen kan bestemme den nøyaktige plasseringen av den foreslåtte stentimplantasjonen, for å identifisere mulige kontraindikasjoner til operasjonen.

Indikasjon for operasjonen:

 • alvorlige hyppige angina angina angrep, definert av en kardiolog som preinfarkt;
 • støtter koronar bypass (bypass kirurgi - er installasjonen av en kunstig blodåre for å omgå det overlappede), som har en tendens til å bli smalere i ti år;
 • på vitale indikasjoner ved alvorlig transmural infarkt.

Kontra

Umulighet til å introdusere en stent er bestemt under undersøkelsen.

 • Et vanlig nederlag på alle kranspulsårene, på grunn av hvilket det ikke er noe spesifikt sted for stenting.
 • Diameteren av den innsnevrede arterien er mindre enn tre mm.
 • Redusert blodpropp.
 • Nedsatt nyrefunksjon, lever, respirasjonsfeil.
 • Allergisk reaksjon fra pasienten til iodpreparater.

Fordelene med stenting før andre operasjoner:

 • liten traumatisk teknikk - det er ikke nødvendig å åpne thoraxen;
 • kort periode med innlagt opphold;
 • relativt lav pris;
 • rask gjenoppretting, retur til arbeid, fravær av pasientens langsiktige funksjonshemning.

Komplikasjoner av operasjonen

Imidlertid hadde 1/10 av de opererte pasientene komplikasjoner eller uønskede konsekvenser:

 • perforering av fartøyets vegg
 • blødning;
 • dannelse av blodakkumulering i form av en hematom på punkteringspunktet i lårarterien;
 • stenttrombose og behovet for gjentatt stenting;
 • nedsatt nyrefunksjon.

Video, som tydelig viser essensen av operasjonen:

Gjenopprettingstid

Den overførte stenting av hjerteskjulene gjør det mulig å forbedre pasientens velvære, men dette stopper ikke den aterosklerotiske prosessen, endrer ikke nedsatt fettmetabolismen. Derfor må pasienten utføre resept fra en lege, overvåke nivået av kolesterol og blodsukker.

Det vil være nødvendig å ekskludere animalsk fett fra ernæring og begrense karbohydrater. Ikke anbefalt å spise et fett svinekjøtt, oksekjøtt, lam, smør, bacon, majones og krydret krydder, kjøtt, ost, egg, fra ustø hvete pasta, sjokolade, søtsaker og kaker, hvitt brød, kaffe, sterk te, alkohol og øl, karbonert søte drikke.

Diet krever nødvendigvis inngå diett av frukt og grønnsaker i salater eller fersk juice, kokt fjærfe, fisk, korn, pasta fra durum, cottage cheese, meieriprodukter, grønn te.

Det er nødvendig å etablere 5 - 6 måltider om dagen, overvåke vekten. Om nødvendig, bruk avlasting dager.

Daglige morgenøvelser øker stoffskiftet, forbedrer stemningen. Du kan ikke umiddelbart ta opp store øvelser. Anbefalt gangavstand, først på korte avstander, deretter med økende avstand. Det er populært å gå sakte opp trappen. Du kan øve på simulatorer. Pass på at pasientene skal lære å telle sin puls. Ikke tillat betydelig overbelastning med økt hjertefrekvens. Sport anbefales for sykling og svømmebasseng.

Medikamentell behandling er redusert til innretninger for å redusere blodtrykket (hypertensive pasienter), statiner for å normalisere kolesterolnivået og stoffer som reduserer trombose. Pasienter med diabetes bør fortsette spesifikk behandling for endokrinolog.

Det er bedre om rehabilitering etter stenting vil bli utført i sanatorium-resort forhold, under medisinsk tilsyn.

Operasjonen av stenting har pågått i omtrent førti år. Teknikker og teknisk støtte blir stadig bedre. Utvid vitnesbyrd, det er ingen aldersbegrensninger. Det anbefales at alle pasienter med iskemisk hjertesykdom ikke bør være redd for å rådføre seg med en kirurg, dette er en mulighet til å forlenge det aktive livet.

Funksjoner av koronary shunting: ledning og gjenoppretting

Aortokoronær bypassoperasjon (CABG) er en av de mest effektive måtene å eliminere delvis eller fullstendig hindring av store kar i hjertet.

Indikasjoner og kontraindikasjoner, oppførsel

Koronar arterie bypass-podning utføres når andre, mindre invasive, teknikker for behandling av blodkarblokkering er umulig eller mindre effektiv.

Årsakene til å redusere patenter av arterier er noe:

 • fett kolesterol på veggene;
 • tynning av vevene i blodkarets vegger på grunn av samtidige sykdommer (for eksempel diabetes mellitus);
 • blodpropper
 • neoplasmer som forstyrrer normal blodsirkulasjon.

Bor i slike lidelser med konstant smerte i brystet, takykardi, svikt puls, pustebesvær og andre ubehagelige symptomer.

En lege, hvis noen av årsakene er funnet, kan anbefale rusmiddelbehandling (legemidler som reduserer blodets tetthet, vasodilatorer, etc.). Dette er imidlertid ikke alltid nok. Og så ty til angioplastikk, som sørger for kateterinjeksjon av en stent eller en mikroskopisk ballong. Slike rusmidler bidrar til å ødelegge kolesterolplakkene og opprettholde fartøyets lumen på et bestemt nivå.

Men i noen tilfeller gir slike tiltak ikke det nødvendige resultatet. Deretter tar de seg til å åpne kirurgi CABG.

Direkte kontraindikasjoner til denne type operasjon er ganske små:

 • for store områder av corkiness;
 • tilknyttede sykdommer, uforenlige med livet (onkologi, alvorlige former for lungesykdommer, etc.);
 • noen blodsykdommer og uhelbredelige hjertefeil.

Men til indirekte kontraindikasjoner kan tilskrives: Overvekt, perioder med forverring av kroniske sykdommer, akutte inflammatoriske prosesser, etc.

Før drift

Etter å ha fastsatt behandlingsplanen av en kardiolog og reumatolog, er pasienten innlagt på et sykehus hvor alle nødvendige preoperative studier utføres i 2-3 dager:

 • ECHO-KG (for å vurdere ytelsen til hjertemuskelen);
 • urin og blodprøver (for studier av generelle indikatorer og utelukkelse eller bekreftelse av andre sykdommer og skjulte inflammatoriske prosesser);
 • angiografi (for visualisering av hjertesirkulasjonssystemet og gjenkjenning av det eksakte stedet for obstruksjon);
 • CT og MR (for å se et lagdelt bilde av arteriene og vurdere hvor langt de nærliggende vevene har blitt påvirket);
 • studier av sirkulasjonssystemet av steder av shunt gjerdet (nedre og øvre ekstremiteter, brystbenet);
 • Beslutningen er gjort - hvor mange shunts, og fra hvilke steder vil det bli tatt.

I tillegg kan andre typer undersøkelser foreskrives.

I tillegg vil sykehuspersonalet utdype seg om hvordan man oppfører seg rett etter operasjonen (pusteøvelser, hosteteknikk, etc.).

Dessuten vil en anestesilege og lege gir detaljert informasjon om den kommende koronar bypass kirurgi - som siste operasjon, mulige komplikasjoner, hvor mange grafts vil bli tatt, etc. På kvelden før kirurgi kan pasienten bare spise flytende mat, og i 6-8 timer umiddelbart før intervensjonen er det generelt forbudt å spise og drikke.

Mange av våre lesere bruker aktivt den kjente teknikken basert på Amaranth-frø og juice, som ble oppdaget av Elena Malysheva for å redusere nivået av kolesterol i kroppen. Vi anbefaler deg å gjøre deg kjent med denne teknikken.

Kurs med operativ intervensjon

Etter innføring av anestesi, er det flere operasjoner av prosessen: den kan utføres ved hjelp av et kunstig åndedrettsapparat (AIC) eller et fungerende hjerte.

Hvilket alternativ er foretrukket i dette eller det tilfellet, bestemmer legen, basert på pasientens generelle tilstand, og tar også hensyn til plasseringen og omfanget av lesjonen.

Det foretrukne alternativet er alltid alternativet uten AIC. Dette skyldes at etter slike inngrep blir pasientene raskere gjenopprettet, og risikoen for komplikasjoner er noe redusert.

I alle fall, etter å ha åpnet brystet på medianlinjen, finner kirurgen et sted med unormal arteriell innsnevring. Så blodbanen er lavere og høyere enn dette området er overlappet. Shunten er sydd og danner en "bypass" av det ugjennomtrengelige stedet.

Som en shunt brukes lårbenen eller noen arterier (radial eller sternal) oftest. Bruken av arterier er det beste alternativet for å omgå hjertets hjertekarboner, ettersom vævene i veggene deres er mest tilpasset den arterielle (sterkere, sammenlignet med venøs) blodstrøm. Dette forlener shuntens levetid sterkt.

I løpet av hele operasjonen overvåkes kroppens generelle indikatorer. I tilfelle av AIC, på slutten av operasjonen, skal et stoppet hjerte startes. I siste etappe er et urinkateter og et rør installert for å drenere åpningsområdet.

De første dagene etter operasjonen

Fra operasjonspatienten leverer de til intensivavdelingen, hvor han er før stabilisering av tilstanden hans. Etter restaureringen av vannbalansen, og muligheten for naturlig urinering, blir kateteret fjernet.

I intensivavdelingen er det obligatorisk å utføre de foreskrevne pusteøvelsene og endre kroppsstilling hver 3. time. Dette er nødvendig for å forhindre forekomsten av postoperativ lungebetennelse.

Nylig har jeg lest en artikkel som beskriver den naturlige sirupen "Choledol" for å redusere kolesterol og normalisere det kardiovaskulære systemet. Med denne sirupen kan du raskt redusere kolesterol, gjenopprette blodkar, eliminere aterosklerose, forbedre kardiovaskulærsystemet, rengjør blod og lymf hjemme.

Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men bestemte meg for å sjekke og bestilte en pakke. Jeg la merke til endringene i en uke: Jeg sluttet å bekymre hjertet mitt, jeg begynte å føle meg bedre, det var styrke og energi. Analyser viste en nedgang i kolesterol opp til normen. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel.

Komplikasjoner etter kirurgi kan være:

 • suppuration av masker;
 • lungebetennelse;
 • betennelse i stedet for fastgjøring av shunt;
 • forverring av kroniske sykdommer.

Men det rette arbeidet med pasienten rett etter operasjonen, samt bruk av antibiotika og antiinflammatoriske stoffer reduserer risikoen for komplikasjoner til et minimum. Pasientens generelle menighet overføres vanligvis på denne eller neste dag.

Postoperative perioder

Første uker. De neste 10-15 dagene må utføres på et sykehus. Hvor lang tid det tar, vil avhenge av din generelle helse og helbredelsestiden for leddene.

Umiddelbart etter stabilisering av tilstanden, anbefaler leger å begynne å bevege seg. I begynnelsen vil det være et forsøk på å bare sette seg, og stå opp. Bokstavelig talt på den tredje dagen etter shunting, er det nødvendig å gjøre lette fysiske øvelser, samt gå gjennom avdelingen og korridorene. Denne fysiske belastningen reduserer betydelig gjenopprettingstiden, og forhindrer også de postoperative komplikasjonene.

Gjennom oppholdet på sykehuset ble stingene på brystbenet og på stedene hvor skuddene ble tatt (så mange som fartøyene ble tatt) behandlet flere ganger om dagen med spesielle løsninger. Avhengig av tilstanden til heling av hoved sutur, kan bandasjen fra brystet fjernes i 3-4 dager, slik at luften bidrar til å tørke det skadede vevet. Dreneringsrøret blir deretter fjernet (noen ganger litt tidligere).

Uansett om benkarrene ble brukt, anbefales det å bruke kompresjonstrømmer i de neste 1,5-2 månedene. I de fleste tilfeller fjernes suturene så tidlig som 6-9 dager.

I løpet av hele oppholdstiden på sykehuset blir pasienten gitt anbefalinger om terapeutisk diett, fysiske øvelser, en ny livsstil, som han må følge hjemme. Også den behandlende legen utvikler et skjema for å ta ekstra medisiner.

Vanligvis består denne listen av stoffer:

 • forebygging av trombose;
 • styrke vaskulære vegger;
 • som bidrar til å forbedre blodsirkulasjonen.

Om nødvendig utvides listen med samtidige kroniske sykdommer.

Gjenopprettingstid

De første 1-2 månedene er best brukt i et spesialisert sanatorium. Men hvis det ikke er slik mulighet, er det nødvendig å følge legenes anbefalinger hjemme:

 • ingen sigaretter og alkohol;
 • reduksjon av inntak av salt og fettinnhold (etterlevelse av kostholdsregler);
 • Daglige turer med gradvis økning i avstand (opptil 2-3 km);
 • behandling av ledd til fullstendig helbredelse.

Men det bør tas i betraktning at tretthet, både følelsesmessig og fysisk, er uakseptabelt. Hvis pulsen under turen økte til 110 slag eller mer, er det bedre å sette seg og hvile.

Samtidig er sex eller kjøring tillatt, men det må være en midlertidig begrensning og ingen effekt på skulderbeltet og brystområdet. Dette skyldes at brystbenene endelig vil konsolidere bare etter 3-5 måneder.

I løpet av denne perioden kan det oppstå smerte når det gjelder anfall av shunts. De vil passere så snart kroppen gjenvinner normal blodsirkulasjon i disse områdene. Under rehabiliteringsperioden skal det besøkes av den behandlende legen og distriktskardiologen. De vil vurdere tilstanden til suturene, så vel som effektiviteten av shunten (angiografi, CT, ECHO-CG, etc.).

Rehabiliteringstid og liv etter operasjon

For å jobbe etter en slik operasjon, kan du gå ut etter bare 8 uker, det vil si, begynne å leve normalt. Denne perioden er litt lengre for folk som gjør fysisk arbeid.

Hele utvinningsperioden og rehabiliteringsperioden må ta medisiner foreskrevet av legen. Dessuten kan dosering og navn variere avhengig av hvordan kroppen gjenoppretter fra operasjonen.

Selvfølgelig kan livet til en person som har gjennomgått kranspulsårene forbigå grafittene i hjertet, ikke være det samme som i en helt sunn. Men denne operasjonen gjør det mulig å bringe livskvaliteten nærmere hva den vil.

Så etter skifting forsvinner de gamle brystsmerter, dyspné, takykardi - folk lever hele livet, kan utføre fysiske øvelser, ha det gøy, ha sex, arbeid.

I rehabiliteringsperioden er det behov for å observere et lite saltholdig kosthold, redusere fettstoffer i kostholdet, kontrollvekten og sukkernivåene, utføre fysiske øvelser og overgi skadelige vaner.

Det er også nødvendig å regelmessig besøke en kardiolog som overvåker tilstanden til shunten. Det er bedre, hvis pasienten ved disse mottakene vil ha en dagbok for kontroll av arteriell trykk. Den må registreres samtidig på samme tid hver dag samtidig. Slike opplysninger vil hjelpe legen til å rette medisinen i tide, noe som vil forlenge shuntens levetid sterkt.

Svar på komplekse spørsmål

Invaliditet etter aortokoronær bypassoperasjon kan bare tildeles i tilfeller der en person har mistet sin evne til å jobbe eller ikke kan betjene seg i forbindelse med helsetilstanden. I seg selv er CABG ikke en årsak til funksjonshemning.

Så ofte blir funksjonshemmegruppen (vanligvis 3-arbeid) gitt umiddelbart etter rehabiliteringsperiodens slutt. Men etter et år kan denne funksjonshemmeden bli fjernet fra re-provisjonen, i forbindelse med forbedring av pasientens tilstand. Beslutningen om å tilordne en funksjonshemming gruppe er laget av en spesiell kommisjon, basert på konklusjonen av den behandlende legen.

Men hvor mange bor etter å ha skutt, avhenger mer av personen selv. Når alt kommer til alt, blir det ikke mulig å sette shunten, men bare gjør det mulig å beskytte seg mot problemet med blokkering i fremtiden. Hvis doktorsforskriften ikke blir observert så snart, vil det "nye" fartøyet også være tilstoppet med kolesterolplakk eller trombi.

Gjentatt operasjon for å omgå hjertekarrene er ikke alltid foreskrevet, siden risikoen for komplikasjoner er svært høy og oftest er arterien ganske enkelt ikke gjenstand for gjentatt inngrep.

Hvis de arterielle shunts er i stand til å vare mer enn 15 år, med riktig hensyn til helsen. Så, folk lever etter operasjonen i lang tid, men med noen begrensninger.

Det å løse alle hjertens problemer, løser ikke alle problemene, men gir deg tid til å revurdere livsstilen som førte personen til operasjonstabellen. Så, kanskje du bør sette pris på denne dyrebare ekstra tiden?

Aortokoronær bypass kirurgi i hjertet: livet før og etter

Shunting hjertets hjerter er en operasjon som er foreskrevet for hjertesykdom. Når det oppstår dannelse av aterosklerotiske plakk i arteriene som leverer blodet til hjertet, inntrer smalning av lumen (stenose), dette truer pasienten med de alvorligste konsekvensene. Faktum er at hvis blodtilførselen til hjertemuskelen svekkes, opphører myokardiet å få nok blod til å fungere skikkelig, og dette fører til en svakhet og skade. Med fysisk aktivitet har pasienten brystsmerter (angina pectoris). I tillegg, hvis det er mangel på blodforsyning, kan nekrotisering av hjertemuskelen forekomme - hjerteinfarkt.

Av alle hjertesykdommene er iskemisk (IHD) den vanligste patologien. Dette er den første morderen som ikke favoriserer menn eller kvinner. Brudd på blodtilførselen til myokardiet som følge av koronarblokkering fører til forekomst av hjerteinfarkt som forårsaker alvorlige komplikasjoner, opp til et dødelig utfall... Ofte oppstår sykdommen etter 50 år og påvirker hovedsakelig menn.

I CHD, for forhindring av hjerteinfarkt, så vel som for eliminering av dens konsekvenser, hvis ved hjelp av konservativ behandling ikke klarte å oppnå en positiv effekt, pasienter utpeke en koronar bypass grafting (CABG).Denne mest radikale, men samtidig den mest tilfredsstillende måten å gjenopprette blodstrømmen.

CABG kan utføres med enkelte eller flere lesjoner av arteriene. Essensen av det er at i de arteriene, hvor blodstrømmen er ødelagt, blir nye bypass-måter - shunts opprettet. Dette gjøres ved hjelp av sunne kar som er festet til kranspulsårene. Som et resultat av operasjonen, er blodstrømmen i stand til å følge omkretsen av stenosen eller blokkering.

Dermed er målet med CABG å normalisere blodstrømmen og gi full blodtilførsel til hjertemuskelen.

Hvordan forberede seg på bypassoperasjon?

Positiv holdning til pasienten til det vellykkede utfallet av kirurgisk behandling er av stor betydning - ikke mindre enn profesjonaliteten til det kirurgiske laget.

Det kan ikke sies at denne operasjonen er farligere enn andre kirurgiske inngrep, men det krever også grundig forberedelse. Som med enhver kardiologisk kirurgisk inngrep, før pasienten blir omgått, henvises pasienten til en fullstendig undersøkelse. I tillegg til nødvendige laboratorieanalyser og studier, EKG, ultralyd, evaluering av den generelle tilstanden i dette tilfellet, må han gjennomgå koronarografi (angiografi). Dette er en medisinsk prosedyre som gjør at du kan bestemme tilstanden til arteriene som fôrer hjertemuskelen, for å avsløre graden av innsnevring og det nøyaktige stedet hvor plakkene ble dannet. Studien er utført ved hjelp av røntgenutstyr og består i innføring av radiopaque stoffer i karene.

Noen av de nødvendige undersøkelsene gjøres utrolige og stasjonære. På sykehuset, hvor pasienten vanligvis legger seg ned en uke før operasjonen, begynner forberedelsen for operasjonen også. Et av de viktigste stadiene av forberedelsen er å mestre teknikken for spesiell pust, noe som er nyttig for pasienten etterpå.

Hvordan utføres CABG?

Coronary bypass er å skape en ekstra bypass fra aorta til arterien, som gjør det mulig å passere området der okklusjonen skjedde og gjenopprette blodstrømmen til hjertet. Shunt blir oftest den thorakale arterien. På grunn av sine unike egenskaper har den høy motstand mot aterosklerose og holdbarhet som en shunt. Imidlertid kan en stor subkutan ven i låret samt en radial arterie brukes.

CABG er singel, og også dobbelt, trippel, etc. Det vil si hvis innsnevringen skjedde i flere koronarbeholdere, så sett inn så mange shunts som nødvendig. Men deres antall er ikke alltid avhengig av pasientens tilstand. For eksempel, med iskemisk sykdom med en uttalt grad, kan det bare være en shunt, og en iskemisk hjertesykdom med mindre alvorlighetsgrad, derimot, krever en dobbel eller til og med trippel, shunting.

For å justere blodtilførselen til hjertet mens du begrenser arteriene, er det flere alternative metoder:

 1. Behandling med legemidler (for eksempel betablokkere, statiner);
 2. Koronar angioplastikk er en ikke-kirurgisk behandlingsmetode, når en spesiell ballong bringes til smalningsstedet, som, hevelse, åpner den smalte kanalen;
 3. Stenting - Et metallrør settes inn i berørt fartøy, noe som øker dens lumen. Valg av metode avhenger av tilstanden til kranspulsårene. Men i noen tilfeller vises bare CABG.

Operasjonen utføres under generell anestesi på åpent hjerte, varigheten avhenger av kompleksiteten og kan vare fra tre til seks timer. Det kirurgiske laget utfører vanligvis bare en slik operasjon per dag.

Det er 3 typer aortokoronær shunting:

 • Med tilkoblingen til IR-apparatet (kunstig sirkulasjon). I dette tilfellet stoppes pasientens hjerte.
 • Uten IR på et fungerende hjerte - Denne metoden reduserer risikoen for komplikasjoner, forkorter varigheten av operasjonen og gjør det mulig for pasienten å komme seg raskere, men krever en stor opplevelse fra kirurgen.
 • Relativ ny teknologi - mini-invasiv tilgang med eller uten IR. Fordeler: mindre blodtap; reduksjon i antall smittsomme komplikasjoner; reduksjon av oppholdstiden på et sykehus opptil 5-10 dager; raskere utvinning.

Enhver hjertekirurgi innebærer en viss risiko for komplikasjoner. Men takket være de utviklede teknikkene for utførelse, moderne utstyr og bred praksis, har CABG meget høye indikatorer for positive resultater. Og likevel avhenger prognosen alltid av sykdommens individuelle egenskaper og kan kun gjøres av en spesialist.

Video: animasjon av hjerteomkoblingsprosessen (eng)

Etter operasjonen

Etter CABG er pasienten vanligvis i intensiv omsorg, hvor den primære utvinningen av hjertemuskulaturen og lungene begynner. Denne perioden kan vare opptil ti dager. Det er nødvendig at den opererte på dette tidspunktet puster riktig. Med hensyn til rehabilitering er primærrehabilitering fortsatt på sykehuset, og videreaktiviteter fortsetter i rehabiliteringssenteret.

Suturer på brystet og på stedet der materialet ble tatt til shunt, vaskes med antiseptiske midler for å unngå forurensning og suppurering. De fjernes ved vellykket sårheling på den syvende dagen. På sårene er det en brennende følelse og enda smerte, men etter en stund går det. Etter 1-2 uker, når hudsårene helbreder litt, kan pasienten ta en dusj.

Benet i brystbenet helbreder lenger - opp til fire, og noen ganger seks måneder. For å øke hastigheten på denne prosessen, bør brystbenet gi fred. Dette vil hjelpe brystbandene designet for dette formålet. På bena i de første 4-7 ukene for å unngå venøs overbelastning og forebygging av trombose bør det være spesielt elastisk strømper, og må også passe på tunge fysiske anstrengelser.

På grunn av blodtap under operasjonen kan pasienten utvikle anemi, men det krever ingen spesiell behandling. Det er nok å observere en diett som inneholder matvarer høyt i jern, og etter en måned vil hemoglobin returnere til normalt.

Etter CABG må pasienten gjøre noe for å gjenopprette normal pust, så vel som å unngå lungebetennelse. Først må han puste øvelser, som han ble trent før operasjonen.

Viktig! Ikke vær redd for å hoste etter CABG: hoste er en viktig del av rehabilitering. For å lette hosten, kan du trykke en ball eller en håndflate til brystet. Fremskynder gjenopprettingsprosessen, og endrer ofte kroppens posisjon. Vanligvis forklarer legene når og hvordan de skal svinge og ligge på deres side.

Fortsatt rehabilitering er den gradvise økningen i fysisk aktivitet. Etter operasjonen blir pasienten ikke lenger forstyrret av anginaangrep, og den nødvendige motorregimet er foreskrevet for ham. Først går det langs sykehuskorridorer for korte avstander (opptil 1 km per dag), så øker lastene gradvis, og etter en stund blir de fleste restriksjonene på motorregimet fjernet.

Når pasienten slippes ut fra klinikken for endelig utvinning, er det ønskelig at han sendes til et sanatorium. Og etter en måned og en halv eller to måneder kan pasienten komme tilbake til jobb.

Etter en periode på to til tre måneder etter bypassoperasjon, kan en stresstest utføres for å vurdere patensen av nye veier, og for å se hvor godt hjertet blir forsynt med oksygen. I mangel av smerte og endringer i EKG under testen, anses gjenopprettingen vellykket.

Mulige komplikasjoner med CABG

Komplikasjoner etter kardial bypass er sjeldne, og vanligvis er de forbundet med betennelse eller hevelse. Enda sjelden bløder det fra såret. Inflammatoriske prosesser kan ledsages av høy feber, svakhet, smerte i brystet, ledd, et brudd på hjertets rytme. I sjeldne tilfeller er blødning og infeksjonskomplikasjoner mulig. Betennelser kan være forbundet med manifestasjonen av en autoimmun reaksjon - immunsystemet kan reagere så til sitt eget vev.

Sjeldne forekommende komplikasjoner av CABG:

 1. Nonunion (ufullstendig fusjon) av brystbenet;
 2. slag;
 3. Hjerteinfarkt;
 4. trombose;
 5. Keloid arr;
 6. Minne tap;
 7. Nyresvikt;
 8. Kroniske smerter i området der operasjonen ble utført;
 9. Postperfusjonssyndrom.

Heldigvis skjer dette sjelden, og risikoen for slike komplikasjoner avhenger av tilstanden til pasienten før operasjonen. For å redusere mulige risikoer, før CABG, er kirurgen som kreves for å evaluere alle de faktorer som kan påvirke forløpet av operasjonen, eller forårsake komplikasjoner av koronar bypass-operasjon. Risikofaktorene inkluderer:

I tillegg, hvis pasienten ikke er i samsvar med anbefaling av behandlende lege eller opphører å utføre under utvinning perioden foreskrevet ham medisiner hendelser, kostholdsråd, stress, etc., mulig tilbakefall i form av nye plakk og re-blokkering av det nye skipet (restenose). I slike tilfeller blir vanligvis en operasjon nektet, men stenting av nye forstyrrelser kan utføres.

Oppmerksomhet vær så snill! Etter operasjonen må du følge en bestemt diett: redusere inntaket av fett, salt, sukker. Ellers er det stor risiko for at sykdommen kommer tilbake.

Resultat av koronar bypass kirurgi

Opprettelsen av en ny del av fartøyet under shuntingprosessen endrer pasientens tilstand kvalitativt. På grunn av normaliseringen av blodstrømmen til myokardiet, forandrer livet etter hjertet forandringer til det bedre:

 1. Forsvinn av angina pectoris;
 2. Reduserer risikoen for hjerteinfarkt;
 3. Forbedrer fysisk tilstand
 4. Arbeidsevne er gjenopprettet;
 5. Det trygge volumet av fysisk anstrengelse øker;
 6. Risikoen for plutselig død avtar og forventet levealder øker;
 7. Behovet for medisiner reduseres kun til et forebyggende minimum.

I et ord, etter CABG, blir det normale liv for friske mennesker tilgjengelig for en syk person. Pasientenes meninger av kardioklinikken bekrefter at omkjøring gir dem tilbake til et helt liv.

Ifølge statistikken forsvinner 50-70% av pasientene etter operasjonen nesten alle forstyrrelser, i 10-30% av tilfellene forbedres tilstanden til pasientene betydelig. En ny obstruksjon av fartøyene forekommer ikke i 85% av operasjonen.

Selvfølgelig har enhver pasient som bestemte seg for å utføre denne operasjonen, først og fremst opptatt av spørsmålet om hvor mange som bor etter hjertebypass. Dette er et ganske vanskelig spørsmål, og ingen lege vil gi friheten til å garantere en bestemt tidsbegrensning. Prognosen er avhengig av mange faktorer: pasientens generelle helse, livsstil, alder, tilstedeværelse av dårlige vaner etc. Man kan si: Shunt varer vanligvis rundt 10 år, og hos yngre pasienter kan levetiden være lengre. Deretter utføres en annen operasjon.

Viktig! Etter CABG må man dele med så dårlig vane som røyking. Risikoen for å returnere IHD til den opererte pasienten øker mange ganger, hvis han fortsetter å "hengi seg" med sigaretter. Etter operasjonen har pasienten bare én måte - å glemme å røyke for alltid!

Til hvem er operasjonen vist?

Hvis perkutan intervensjon ikke kan utføres, var angioplastikk eller stenting mislykket, så er CABG angitt. Hovedindikasjonene for aortokoronær bypass:

 • Beslag del eller alle kranspulsårene;
 • Innsnevring av lumen av venstre arterie.

Beslutningen om operasjonen tas i hvert tilfelle separat, med tanke på graden av skade, pasientens tilstand, risiko, etc.

Hvor mye koster hjerteomkjøring kirurgi?

Koronar arterie bypass grafting er en moderne metode for å gjenopprette blodstrømmen til hjertemuskelen. Denne operasjonen er ganske høyteknologisk, så kostnaden er ganske høy. Hvor mye koster driften avhenger av dens kompleksitet, antall shunts; den nåværende tilstanden til pasienten, den komforten han vil motta etter operasjonen. En annen faktor som bestemmer prisen på operasjonen er nivået på klinikken - shunting kan gjøres på et konvensjonelt kardiologisk sykehus, eller det kan gjøres på en spesialisert privatklinikk. For eksempel varierer kostnadene i Moskva fra 150 til 500 tusen rubler, i klinikker i Tyskland og Israel - i gjennomsnitt 0,8-1,5 millioner rubler.

Uavhengig pasient tilbakemelding

Vadim, Astrakhan: "Etter koronar angiografi med legens ord, innså jeg at mer enn en måned vil ikke vare - selvfølgelig, da jeg ble tilbudt bypass operasjon, jeg tror ikke, gjør eller ikke gjør. Operasjonen ble gjennomført i juli, og hvis jeg ikke kunne klare seg uten det, uten nitrosprey, har den aldri brukt den etter risting. En stor takk til personalet i hjertesenteret og kirurgen min! "

Alexandra, Moskva: "Etter operasjonen tok det litt tid å gjenopprette - øyeblikkelig skjer dette ikke. Jeg kan ikke si at det var veldig sterk smerte, men jeg ble foreskrevet mange antibiotika. Først var det vanskelig å puste, spesielt om natten, måtte sove halv sitte. Måneden var en svakhet, men tvunget til å peke, da ble det bedre og bedre. Viktigst, det stimulerte at smerten bak brystbenet umiddelbart forsvant. "

Ekaterina, Ekaterinburg: "I 2008 ble CABG gjort gratis, som det ble erklært hjertets år. I oktober ble min far (han var da 63 år) gjennomgått operasjon. Han overførte det veldig bra, tilbrakte to uker på sykehuset, da ble det sendt tre uker til et sanatorium. Jeg husker at han ble tvunget til å blåse opp ballen slik at lungene normalt ville fungere. Hittil føler han seg godt, og sammenlignet med det som var før operasjonen, utmerket. "

Igor, Jaroslavl: "Jeg fikk CABG i september 2011. Jeg gjorde på et fungerende hjerte, to shunt-fartøy ble plassert på toppen, og hjertet mitt behøvde ikke å bli vendt om. Alt gikk bra, det var ingen smerte i hjertet mitt, i begynnelsen ble jeg vondt med sternum. Jeg kan si at flere år allerede har gått, og jeg føler meg som den sunne. Det var sant at jeg måtte slutte å røyke. "

Bypassering av koronarbeinene er en operasjon som ofte er viktig for pasienten, i enkelte tilfeller kan bare kirurgisk kirurgi forlenge livet. Derfor, til tross for at prisen på aortokoronary shunting er ganske høy, kan den ikke sammenlignes med det uvurderlige menneskelivet. Laget til tiden, hjelper kirurgi med å forhindre et hjerteinfarkt og dets konsekvenser og gå tilbake til et helt liv. Dette betyr imidlertid ikke at du igjen har råd til overflødig etter å ha skutt. Tvert imot er det nødvendig å revurdere livsstilen - å holde seg til en diett, å flytte mer og å glemme evige vaner.

Koronar arterie bypass graft: pasient vurderinger, komplikasjoner. Rehabilitering etter hjertebypassoperasjon

Hjertesykdom er et stort antall, og hver av dem på sin egen måte er farlig for mennesker. Men den vanligste og ganske komplekse i behandlingen er okklusjon av blodkar, når kolesterolplakk blokkerer blodstrømmen. I dette tilfellet er en person foreskrevet en spesiell operasjon - shunting hjertets kar.

Hva er shunting?

Først og fremst er det nødvendig å forstå hva som skjer med skip, noe som ofte er den eneste måten å gjenopprette sine vitale funksjoner.

Sykdommen er forbundet med dårlig blodgass gjennom karene som fører til hjertet. Forstyrrelser i blodsirkulasjonen kan være i ett eller en gang i flere koronære kar-arterier. Dette er nøyaktig hva denne indikasjonen innebærer, og en slik operasjon som bypasstransplantater i koronararterien.

Tross alt, selv om ett fartøy er blokkert, betyr det at vårt hjerte ikke er å få riktig mengde blod, og med det næringsstoffer og oksygen til å mette hjerte, og fra ham - og hele kroppen med alle nødvendige for livet. Mangelen på alle disse komponentene kan føre ikke bare til alvorlig hjertesykdom, men i noen tilfeller fører til døden.

Kirurgisk inngrep, eller bypass kirurgi

Hvis en person allerede har hatt funksjonsfeil i hjertets arbeid, og det er tegn på at blodårene er tilstoppet, kan legen foreskrive medisinering. Men hvis det er åpenbart at medisinen ikke hjalp, så er det i dette tilfellet utført en operasjon - omgå hjertekarene. Operasjonen utføres i følgende rekkefølge:

 1. Når pasienten på operasjonsbordet holdes anestesi blir et innsnitt gjøres på brystet, ikke mer enn 25 cm. Under operasjonen pasienten er koblet til en respirator, utfører han en metnings funksjon av alle vev i kroppen med blod, på det tidspunkt inntil hjertet ikke fungerer. For tiden er det mer avanserte teknikker som gjør det mulig å utføre hjertebypassoperasjon uten å koble pasienten til en kunstig sirkulasjonsenhet. Denne metoden brukes i de tilfellene dersom pasienten har kontraindikasjoner til bruk av en slik teknikk. På enklere vilkår, under selve operasjonen, fortsetter hjertet selv å forsyne kroppen med blod.
 2. Det neste trinnet i operasjonen er å skape en løsning for blodstrømmen, og blokkere den blokkerte delen. For disse formål, bruk en arterie tatt fra pasientens ben, siden den er lengst i menneskekroppen. Den ene enden er sydd til arterien, og den andre er forbundet med hullet i aorta. Det var tilfeller der kirurgene brukte en arterie fra pasientens bryst, da det allerede var koblet til aorta. Legene trenger bare å sy sin andre ende til kranspulsåren.

Denne løsningen kalles en shunt. For riktig blodstrøm i menneskekroppen, opprettes en ny vei som vil fungere med full styrke. Denne operasjonen varer ca 4 timer, hvoretter pasienten blir plassert i intensivavdelingen, der han overvåkes 24 timer i døgnet av det medisinske personalet.

Positive aspekter av operasjonen

Hvorfor en person som har alle forutsetninger for bypass-operasjon må nødvendigvis gå til kirurgi, og hva som egentlig kan gi ham en koronararterie bypass-transplantat:

 • Fullstendig gjenoppretter blodstrømmen i koronarbeholdere, hvor det var svakt permeabilitet.
 • Etter operasjonen vender pasienten tilbake til den vanlige livsstilen, men det er små restriksjoner.
 • Vesentlig reduserer risikoen for hjerteinfarkt.
 • Angina går ned i bakgrunnen, og det blir ikke observert noen anfall.

Teknikken for å gjennomføre operasjonen har blitt studert i lang tid og anses å være svært effektiv, slik at forlengelsen av pasientens liv i mange år, slik at pasienten bør bestemme seg for å omgå hjerteskarene. Pasientens tilbakemelding er bare positiv, de fleste er fornøyd med utfallet av operasjonen og viderefører tilstanden.

Men som enhver kirurgisk prosedyre har denne prosedyren dess ulemper.

Mulige komplikasjoner ved bypassoperasjon

Enhver kirurgisk inngrep er allerede en risiko for en person, og forstyrrelser i hjertets arbeid er en spesiell samtale. Hvilke komplikasjoner er mulig etter cardiac bypass-transplantasjon?

 1. Blødning.
 2. Trombose av dype venøse kar.
 3. Atrieflimmer.
 4. Myokardinfarkt.
 5. Stroke og ulike sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen.
 6. Infeksjoner av operasjonssår.
 7. Innsnevring av shunt.
 8. Etter operasjonen kan sømdivisjoner forekomme.
 9. Kronisk smerte i såret.
 10. Keloid postoperativ arr.

Det virker som om operasjonen var vellykket og det er ingen forstyrrende notater. Hvorfor kan det oppstå komplikasjoner? Kan dette på en eller annen måte være relatert til de symptomene som ble observert hos en person før kardial bypass-kirurgi ble utført? Komplikasjoner er mulig hvis pasienten ble observert kort før operasjonen:

For å forhindre alle mulige komplikasjoner, gjennomgår pasienten en rekke studier og prosedyrer før operasjonen.

Imidlertid er det mulig å utføre en operasjon som ikke bare bruker et blodkar fra menneskekroppen, men også en spesiell metallstent.

Kontraindikasjoner til stenting

Hovedfordelen ved stenting er at denne prosedyren har nesten ingen kontraindikasjoner. Et unntak kan bare være pasientens nektelse.

Men noen kontraindikasjoner fortsatt der, og legene tar hensyn til hele byrden av patologi og ta alle forholdsregler for å deres innflytelse på i løpet av operasjonen var minimal. Stenting blodkar eller hjerte bypass kirurgi er kontraindisert for personer med nedsatt eller respiratorisk svikt, sykdommer som påvirker blodlevring, allergiske reaksjoner til medikamenter inneholdende jod.

I hvert av de ovennevnte tilfellene utføres terapi foreløpig med pasienten, målet er å minimere utviklingen av komplikasjoner av pasientens kroniske sykdommer.

Hvordan utføres prosedyren for stenting?

Etter at pasienten er injisert med et bedøvelsesmiddel, blir en punktering gjort på armen eller benet. Det er nødvendig for å kunne introdusere en plastrør i kroppen, en introducer. Det er derfor nødvendig å introdusere gjennom alle de nødvendige verktøyene for stenting.

Gjennom plastrøret settes et langt kateter inn i den skadede delen av fartøyet, og settes inn i kranspulsåren. Etter dette er en stent satt inn på den, men med en blåst ballong.

Under trykk av kontrastmiddelet blåser ballongen ut og utvider beholderen. Stenten er igjen i et koronarfartøy for en levetid. Varigheten av en slik operasjon avhenger av i hvilken grad pasienten er rammet av blodårer, og kan vare opptil 4 timer.

Operasjonen utføres ved hjelp av røntgenutstyr, noe som gjør at du nøyaktig kan bestemme hvor stenten skal ligge.

Typer av stenter

Den vanlige formen av stenten er et tynt metallrør som settes inn i karet, det har evnen til å vokse inn i vevet etter en viss tidsperiode. Med tanke på denne funksjonen ble det utviklet et spesielt legemiddelbelegg som øker det kunstige fartøyets operasjonelle levetid. Det øker også sannsynligheten for en positiv prognose for pasientens liv.

De første dagene etter operasjonen

Etter at pasienten hadde en kardiell bypass-kirurgi, var de første dagene i nært undersøkelse av leger. Etter operasjonen blir han sendt til intensivavdelingen, hvor han gjenvinner sitt hjerte. Det er svært viktig i denne perioden at pasientens pust er riktig. Før operasjonen blir han lært hvordan han skal puste etter at den er utført. Selv på sykehuset utføres de første rehabiliteringsforanstaltninger, som i fremtiden skal fortsette, men allerede i rehabiliteringssenteret.

De fleste pasienter etter en slik komplisert operasjon på hjertet, går tilbake til livet som de førte til det.

Rehabilitering etter operasjon

Så vel som etter noen form for operasjon, kan pasienten ikke gjøre uten gjenopprettingsfasen. Rehabilitering etter kardiell bypassoperasjon fortsetter i 14 dager. Men dette betyr ikke at en person som har gått gjennom en slik komplisert prosedyre, kan fortsette å leve samme livsform som før sykdommen.

Han må nødvendigvis revidere livet sitt. Pasienten bør helt fjerne fra kostholdsdrikkene som inneholder alkohol, og slutte å røyke, siden det er disse vanene som kan bli provokatører til en ytterligere rask sykdomssvikt. Husk at ingen vil gi deg en garanti for at neste operasjon vil bli fullført. Denne samtalen indikerer at det er på tide å lede en sunn livsstil.

En av de viktigste faktorene som hindrer gjentagelse er en diett etter hjertebypassoperasjon.

Kosthold og ernæring etter operasjon

Etter at personen som har blitt shunted kommer hjem, ønsker han å spise sin vanlige mat, og ikke den kostholdige grøten som ble gitt til ham på sykehuset. Men folk kan ikke spise som de var før operasjonen. Han trenger spesiell mat. Etter omgåelse av hjerteskjærene må menyen vurderes, sørg for å minimere mengden fett i den.

Bør ikke spise stekt fisk og kjøtt, margarin og smør å ta i små doser, og helst ikke hver dag, og smeltet smør fjernes helt fra kostholdet ditt og erstatte den med oliven. Men ikke bekymre deg, fordi du kan spise i ubegrensede mengder rødt kjøtt, fjærkre og kalkun. Legene anbefaler ikke å spise svin og stykker kjøtt med fettlag.

I kostholdet til en person som gjennomgikk en så alvorlig operasjon som å skape hjertets kar, burde det være mye frukt og grønnsaker etter operasjonen. 200 g ferskpresset appelsinjuice vil være veldig bra for hjertet ditt hver dag i morgen. Hver dag i kostholdet må være til stede nøtter - gresk og mandler. Det er veldig nyttig for brombær, da det er fullt av mange antioksidanter, og de bidrar til å senke nivået av kolesterol i blodet.

Fra fete meieriprodukter bør også kastes. Brød er bedre å ta kosthold, der det ikke er olje, ingen margarin.

Prøv å begrense deg selv i karbonat drikke, drikk mer renset vann, du kan drikke kaffe og te, men uten sukker.

Livet etter operasjonen

Ingen av måtene å behandle hjertesykdom og vasodilasjon kan anses som ideell, noe som vil redde sykdommen for livet. Problemet er at etter ekspansjon av veggene på fartøyet på et sted vil ingen gi en garanti for at aterosklerotiske plakker ikke vil blokkere et annet fartøy gjennom tiden. Aterosklerose er en sykdom som fortsetter å utvikle seg, og det vil ikke være mulig å kurere det helt.

Innen få dager etter operasjonen tilbringer pasienten 2-3 dager på sykehuset, og så blir han tømt. Det videre livet etter omgåelse av karene i pasientens hjerte er bare avhengig av ham, han må følge alle doktorsforskriftene, som ikke bare gjelder ernæring, belastninger, men også støtter narkotika.

Lister over legemidler kan kun gis av den behandlende legen, og hver pasient har sin egen, tross alt er de sammenhengende sykdommene tatt i betraktning. Det er en medisin som er foreskrevet for alle pasienter som har gjennomgått shunting, dette er stoffet Clopidogrel. Det bidrar til å tynne blodet og forhindrer utseendet på nye plaketter.

Ta det lang tid, noen ganger opptil to år, hjelper det med å senke utviklingen av aterosklerose i blodårene. Effekten vil bare være hvis pasienten helt begrenser seg i å ta fettstoffer, alkohol og røyking.

Stenting eller shunting er en mild operasjon som gir lang tid å gjenopprette blodets åpenhet i hjertets kar, men den positive effekten av den avhenger kun av pasienten selv. En person bør være så nøyaktig som mulig, følg alle anbefalingene fra behandlende lege, og bare i dette tilfellet vil han kunne komme tilbake til jobb og ikke føle seg ulempe.

Shunting bør ikke være redd, for etter det vil alle symptomene dine forsvinne, og du vil igjen begynne å puste et fullt bryst. Hvis du blir anbefalt til kirurgi, er det verdt å godta, fordi en annen behandling for trombose og aterosklerotiske plakk i karene ennå ikke er oppfunnet.

Hvordan oppføre seg etter stenting av hjertets kar

Menneskekroppen fungerer på grunn av hjertens uavbrutt operasjon. Tiden kommer, og denne kroppen kan ikke lenger utføre sine funksjoner fullt ut. I en slik situasjon må du søke hjelp fra spesialister for å fastslå årsakene til patologi og behandling.

Pasienter som har hjertesykdommer, kan ofte høre et tilbud fra sin behandlende lege - om stenting av hjerteskjermer. Det er vanskelig for hver av oss å ta et slikt trinn som kirurgi, men noen ganger er det nødvendig å redde livet.

Hva er stenting av hjertekarene? Hvem trenger kirurgi? Hva er stadiene og mulige komplikasjoner? På alle disse spørsmålene finner du svaret etter å ha lest vår artikkel.

Stenting av hjertekarene - en karakteristikk

Aterosklerose, innsnevring av koronararteriene, er den vanligste sykdommen i den moderne verden. Aterosklerotiske plakkene tetter blodårene og gir ikke nok blod til å gå til hjertet. Konsekvensen av denne blokkaden er oksygen sult av myokardiet (iskemi), og utviklingen av et hjerteinfarkt.

Stenting av hjertekarrene er et kirurgisk inngrep som utføres for å utvide lumen på fartøyet og sikre en normal blodstrøm. Prosedyren begynte å bli mye brukt ikke så lenge siden, men det har allerede vist seg godt og er i dag en av de vanligste kardiologiske operasjonene.

Oftest er årsaken til brystsmerter, særlig med fysisk anstrengelse, forekomsten av strekk i hjertets hjerteslag (kranspulsårer). Jo mer innsnevring, jo mer smerte kan oppstå. Til slutt kan arterien helt lukke (okklusjon), noe som fører til utvikling av hjerteinfarkt.

For å diagnostisere koronar hjertesykdom, bør en rekke undersøkelser utføres, den mest nøyaktige som er koronar angiografi. Avhengig av alvorlighetsgraden av endringene i hjerteskarene, vil en optimal behandlingsmetode bli foreslått.

Den mest moderne og effektive metoden for behandling av stenotiske lesjoner av kranspulsårene og akutt myokardinfarkt er primært ballongangioplastikk og stenting av sårens arterier. Prosedyren for ballongangioplastikk kan utføres både samtidig i koronarangiografi, og etter noen, ikke veldig lang tid.

I noen tilfeller er det ifølge koronar angiografi (forekomsten av flere stenoser av kranspulsårene) og hvis det ikke er mulig å utføre angioplastikk, anbefales aortokoronary shunting.

Foreløpig forberedelse til operasjonen

Før operasjonen undersøkes pasienten som standard, i samsvar med preoperative preparatstandarder. Hvis tilstedeværelsen av en samtidig sykdom er identifisert, kan legen foreskrive en ytterligere undersøkelse.

Foreskrevet tid før den planlagte operasjonen må en person gjøre uten mat, og derfor reservert reseptbelagte medisiner som korrigerer diabetes mellitus.

De resterende legemidlene er etter skjønn fra legen. I tillegg, før stenting, er en medisin foreskrevet (klopidogrel), som forhindrer dannelsen av blodpropper.

Selv om hans avtale er vist 72 timer før operasjonen, er det mulig å ta en betydelig dose rett før stenting. Dette alternativet er uønsket, da konsekvensene kan være noen gastrisk komplikasjoner.

Stenting kan utføres i en nødsituasjon eller på en planlagt måte. I en nødoperasjon må du først utføre et koronar angiogram (CAG), som resulterer i en beslutning om å sette stenten straks inn i karene.

Forberedelse til operasjonen i dette tilfelle reduseres til innføring i pasientens antikoagulanter og antiplatemidler - produkter som hindrer blodkoagulasjon økes (for å forhindre tromboser). Som regel brukes heparin eller klopidogrel (warfarin, xarelto, etc.).

På kvelden på kvelden til operasjonen er det mulig å få et lett kveldsmåltid. Det er sannsynlig at det vil være nødvendig å avbryte noen hjertedroger, men bare på resept av den behandlende legen. Frokost før kirurgi er ikke tillatt.

Hvilke tester skal jeg gjøre før stenting?

Før pasienten mottar en henvisning til stenting, må han gjennomgå en rekke diagnostiske tester. Disse studiene vil gi legen en ide om den generelle tilstanden av helse, samt bidra til å identifisere de skjulte patologiene i hjertet og blodkarene, som av en eller annen grunn ikke umiddelbart oppdages.

Til obligatoriske undersøkelser bærer:

 • Generelle og biokjemiske blodprøver, inkludert screening for hepatitt, HIV og syfilis;
 • koagulogram (analysen gir en ide om koagulasjonsprosessene og bidrar til å identifisere deres brudd);
 • ECG;
 • Ultralyd undersøkelse av øvre eller nedre ekstremiteter med Doplerography (avhengig av hvilken tilgang som skal velges);
 • generell analyse av urin.

Basert på resultatene blir det trukket konklusjoner om pasientens generelle helse, kan det forventes mulige komplikasjoner av kirurgisk inngrep.

Indikasjoner for stenting

Hovedangivelsen for stenting er iskemisk hjertesykdom. Prosedyren utføres imidlertid ikke av alle pasienter med denne diagnosen. Manipulering utføres i følgende tilfeller:

 • Medikamentterapi eliminerer ikke effektivt symptomene på hjertesykdom;
 • ved hjelp av koronarangiografi ble muligheten for stentinstallasjon og effektivitet av manipulasjon bekreftet (innsnevring er begrenset i område, venstre kranspulsår ikke påvirket, distalarterien er den mest tynne);
 • en pasient med angina pectoris trenger å opprettholde fysisk aktivitet;
 • diagnostisert alvorlig angina, ledsaget av alvorlig smerte bak brystbenet, pasientens tilstand betraktes som preinfarkt;
 • tidlig periode med hjerteinfarkt (jo tidligere, desto bedre), hvis sykehuset har utstyr for intervensjoner;
 • rehabiliteringsperiode etter et hjerteinfarkt, uavhengig av rehabiliteringsstadiet (jo tidligere en stent er installert gjenoppretter oksygen til myokardet, jo bedre);
 • restenos på bakgrunn av angioplastikken av hjertesirkene som allerede er utført.

Kontra

Til tross for den høye sikkerheten til intravaskulær kirurgi, er det flere viktige kontraindikasjoner for denne metoden for å gjenopprette blodstrømmen. Kardiologer utelukker som regel ikke stenting på slike faktorer:

 • umuligheten av å introdusere en stent på grunn av en storskala vaskulær lesjon, da, etter diagnose, ikke var den nøyaktige plasseringen av blokkaden bestemt;
 • hemofili og lavt blod koagulerbarhet; diameter av den berørte arterien mindre enn 2 mm;
 • pasientens allergi mot et kontrastmiddel, spesielt til et jodidpreparat;
 • respiratorisk insuffisiens; patologi av nyrer og lever; akutte smittsomme sykdommer;
 • alvorlig tilstand hos pasienten (lavt blodtrykk, nedsatt bevissthet, sjokk, etc.);
 • kreftvektorer i et forsømt stadium.

Hva er stenter?

Stenten er et rammeverk som ikke lar fartøyet smale. I dag i medisin for stenting av hjertet karene kan brukes implantater laget av forskjellige materialer.

Stents laget av rustfritt stål eller spesielle medisinske legeringer brukes oftest. Ulempen med disse konstruksjoner er at de ofte er smalere ved den samme mekanisme som for fartøyene, og legen må installeres tilleggsskinne på toppen av den eksisterende, som har en negativ innvirkning på elastisiteten av fartøyet.

Ikke så lenge siden begynte stenter med et stoffbelegg å bli brukt. På grunn av spesialbehandling er disse strukturene tilstoppet mye langsommere, og risikoen for gjentatt innsnevring reduseres fra 30% til 5%.

Sist brukte de nylig introduserte biosløselige stentene. De er laget på basis av melkesyre, blandet med medisiner. Et slikt design oppløses helt etter 1,5-2 år og minimerer risikoen for blodpropper.

Stents kan også variere i måten de er laget på:

 • i form av et sylindrisk rør (rørformet);
 • Ring, bestående av individuelle lenker;
 • wire, laget av wire;
 • maske, laget på basis av et vevet nett.

Faser av operasjonen

Etter at den behandlende legen har etablert en nøyaktig diagnose, er pasienten forberedt på endovaskulær operasjon. Før stenting av hjerteskjærene er tillatt bare en diettmiddag, om morgenen kan du ikke spise mat.

Før den planlagte operasjonen blir ofte legemidler administrert til pasienter som stopper høy blodkoagulasjon. Slike midler som: Warfarin, Heparin, etc., brukes vanligvis for å forhindre trombusdannelse. Etter innføring av blodfortynnere fungerer hjertekirurger i henhold til følgende stadier:

 1. Lokalbedøvelse innen kateterplassering.
 2. Installering av introduceren - et rør som etter anestesi er gjort en punktering i lårbenet eller inngripsarterien.
 3. Innføringen av jodidkontrastmedium i karene, slik at det er mulig å kontrollere prosessen gjennom røntgenutstyr.
 4. Innføring av en stent med en ballong til det berørte fartøyet til stedet for blokkaden under kontroll av en dataskanning.
 5. Inflatie av ballongen, der stenten åpner og presser inn i karetveggenerosklerotiske plaketter.
 6. Gjentatt inflasjon av ballongen for normal fiksering av stenten.
 7. Ekstraksjon av mikrokirurgisk utstyr fra fartøyet.
 8. Sy på snittet.

Vanligvis, etter denne operasjonen er det ingen komplikasjoner, men noen ganger kan det forekomme mindre skade på hjertesykdommene og blødningen. I sjeldne tilfeller er det brudd på sirkulasjonen av nyrene og hjernens aktivitet. I tillegg er trombose mulig - koagulering av stenten med blodpropper.

I hovedsak utfører kvalifiserte hjertekirurger vellykket endovaskulær operasjon, hvoretter pasienten er på sykehuset bare 3 til 5 dager, hvorpå personen uttømmes. For å konsolidere resultatet og opprettholde patency av fartøyene i mange år, bør noen anbefalinger følges:

 • Minimal fysisk aktivitet.

Innen 1 - 2 uker etter operasjonen, er pasienten ikke lov til å trene. En person kan gå tilbake til normalt liv etter 1,5 måneder. Men samtidig bør tung fysisk arbeid utelukkes.

For å raskt gjenopprette kroppen, foreskriver legene prosedyrene LFK. Det anbefales ikke å kjøre en lege i de første 2 til 3 måneder.

Med slike lesjoner i kardiovaskulærsystemet, bør man ikke spise mat med høyt fett og karbohydrater. Fra salte og krydrede retter skal kastes.

I dietten bør det bare være kostholdsstoffer, frukt, grønnsaker, fisk og vegetabilsk fett. Det er nødvendig å overvåke mengden sukker og kolesterol i blodet.

 • Mottak av medisiner.

  Med denne patologien viser et konstant inntak av medisiner. Legene foreskriver beta-blokkere med hyppige hjerteslag og smerter (Egilok, Anaprilin, etc.). Atorvastatin eller Atoris er foreskrevet for å redusere risikoen for atherosklerose.

  I tillegg må du ta antikoagulantia: Clopidogrel, Fluvastatin, Warfarin, Plavix, Magnikor, etc. For å normalisere nivået av kolesterol, ta statiner.

 • Survey. I løpet av noen uker etter stenting er det nødvendig å lage et EKG, for å gjennomgå et studium på lipidparametere og blodpropp. Et år senere er det nødvendig med koronar angiografi.

  Mulige komplikasjoner

  Vanlige komplikasjoner inkluderer:

  • nedsatt nyrefunksjon
  • allergi mot røntgenkontrastmiddel;
  • trombusdannelse i stentområdet;
  • hjerteinfarkt;
  • skade på veggene i kranspulsårene;
  • slag;
  • forstyrrelse av hjerterytmen.

  Gruppe av lokale komplikasjoner:

  • hematom ved punkteringsstedet;
  • knuste hematom
  • blødende punktering.

  Sannsynligheten for komplikasjoner øker:

  • alderdom;
  • allergiske reaksjoner på medisiner;
  • fedme;
  • alkoholisme;
  • røyking,
  • Det nylig overførte myokardinfarkt eller lungebetennelse;
  • diabetes.

  Sammenligning av stenting og shunting

  Stenting refererer til endovaskulær kirurgisk teknikk, dvs. utført transdermalt, uten å åpne thoraxen og uten behov for store snitt. Bypass kirurgi er en mye mer traumatisk, abdominal operasjon.

  I dette tilfellet refererer shunting til mer radikale måter å overvinne stenose mot bakgrunnen av flere hindringer, eller til og med med fullstendig lukning av det vaskulære lumen. I slike tilfeller er stenting etter et hjerteinfarkt ofte umulig eller gir ikke det ønskede resultatet.

  Shunting utføres under generell anestesi, og lokalbedøvelse er tilstrekkelig til å utføre stenting-operasjonen. Stenting brukes vanligvis til å behandle pasienter i ung alder. Mens eldre mennesker har større sannsynlighet for å få bypassoperasjon.

  I den postoperative perioden er pasienter som gjennomgikk stenting tvunget til å ta medisiner. Først av alt snakker vi om forebygging av blodpropper. I tillegg til trombi er restenose sannsynlig. Shunting er heller ikke ideell: det kan være degenerative prosesser, utvikling av aterosklerose.

  Gjenopprettingsperioden er ikke den samme når det gjelder tid. Etter stenting forlater pasienten sykehuset etter en dag. Etter shunting er gjenopprettingsperioden lengre: pasienten er utslettet ikke tidligere enn 5-10 dager, og rehabiliteringsforanstaltninger tar mer tid.

  Valget av en bestemt behandlingsmetode skjer individuelt og avhenger av sykdommens karakteristika og pasientens tilstand. De viktigste metodene for å utvide fartøyene som er berørt av aterosklerose, er shunting og stenting.

  Shunting er en operasjon som involverer snittet av thoraxen med etterfølgende suturering og en lang rehabiliteringsperiode. Stenting av hjerteskjærene er blottet for disse ulempene, siden en slik operasjon:

  • Det er lite traumatisk.
  • Krever ikke anestesi (under lokalbedøvelse).
  • Det innebærer ikke langvarig postoperativ gjenoppretting av pasienter.

  Men med alle de åpenbare fordelene ved stenting-metoden, gjør spesialister i enkelte tilfeller fortsatt et valg som ikke er til fordel for dem, og stopper ved bypass-operasjonen. Her er alt individuelt og avhenger av pasientens tilstand, alvorlighetsgraden og området av vaskulær lesjon med aterosklerotiske plakk.

  Postoperativ periode og rehabilitering

  Etter en slik kirurgisk inngrep som stenting, må pasienten i noen tid observere hvilerom. Den behandlende legen overvåker forekomsten av mulige komplikasjoner, og ved utslipp gir anbefalinger om diett, medisinering, restriksjoner, etc.

  I den første uken etter operasjonen bør du begrense fysiske aktiviteter og ikke løfte vekter, du kan ikke ta et bad (bare dusj). På dette tidspunktet er det uønsket å komme bak rattet til en bil, og hvis pasientens arbeid er forbundet med transport av gods eller passasjerer, bør den ikke kjøres i minst 6 uker.

  Livet etter stenting innebærer overholdelse av visse anbefalinger. Etter at stent er installert, begynner pasientens hjerterehabilitering. Dens grunnlag er kosthold, treningsterapi og positiv holdning.

  1. Fysioterapi bør praktiseres nesten daglig i minst 30 minutter.

  Pasienten skal bli kvitt overflødig vekt, ta form i muskelen, normalisere trykket. Sistnevnte reduserer sannsynligheten for å utvikle hjerteinfarkt og blødning.

  Redusere fysisk aktivitet bør ikke være og etter rehabilitering.

 • Spesiell oppmerksomhet bør tas hensyn til ernæring - det er nødvendig å overholde en bestemt diett som ikke bare vil normalisere vekten, men også påvirke risikofaktorene for manifestasjon av IHD og aterosklerose.

  Kostholdet etter stenting av blodkarene i hjertet eller andre fartøy bør være rettet mot å redusere indikatorene for "dårlig" kolesterol - LDL (lavdensitets lipoproteiner).

  Ernæring etter et hjerteinfarkt og stenting bør være underlagt følgende regler:

  • Minimere fett - det er nødvendig å utelukke matvarer som inneholder animalsk fett: fett kjøtt og fisk, høyverdige meieriprodukter, kaviar, skalldyr. I tillegg bør du gi opp sterk kaffe, te, kakao, sjokolade og krydder.
  • Tvert imot må mengden av produkter med høyt innhold av flerumettede fettsyrer økes.
  • Inkluder i menyen flere grønnsaker, frukt, bær og frokostblandinger - de inneholder komplekse karbohydrater og fibre.
  • Å lage mat i stedet for kremaktig, bruk bare vegetabilsk olje.
  • Begrens inntaket av salt - ikke mer enn 5 gram per dag.
  • Del maten i 5-6 mottakelser, sistnevnte gjøres senest tre timer før sengetid.
  • Den daglige kalorien av alle brukte produkter bør ikke overstige 2300 kcal.
 • Behandling etter stenting er svært viktig, så etter pasienten i seks måneder til et år må pasienten ta medisin daglig.

  Angina og andre manifestasjoner av iskemi og aterosklerose er ikke mer, men årsaken til aterosklerose har forblitt, så vel som risikofaktorene.

  Selv om pasienten føler seg godt, etter at stenten er innført, bør han:

  • Ta medisiner foreskrevet av legen din for å hindre risikoen for blodpropp. Vanligvis er dette Plavix og aspirin. Dette forhindrer effektivt trombose og tilstopning av blodkar, og som et resultat reduserer risikoen for hjerteinfarkt og forlenger forventet levealder.
  • Følg anti-kolesterol dietten og ta medikamenter som senker kolesterolet i blodet. Ellers vil utviklingen av aterosklerose fortsette, noe som innebærer at nye plaketter kommer til å se ut, noe som reduserer fartøyene.
  • Ved økt trykk, ta medisiner for å normalisere det - ACE-hemmere og betablokkere. Dette vil bidra til å redusere risikoen for å utvikle hjerteinfarkt og hjerneslag.
  • Hvis en pasient lider av diabetes mellitus, følg en streng diett og ta medisiner for å normalisere blodsukkeret.
 • Mange pasienter er bekymret for spørsmålet: kan de få et funksjonshemning etter stenting? Operasjonen forbedrer en persons tilstand og gir ham normal arbeidsevne.

  Derfor er stenting i seg selv ikke en indikasjon på formålet med et funksjonshemning. Men i nærvær av samtidig forhold kan pasienten henvises til ITU.

  Hvor fort er det tilstoppet og gjennom hvor mange det er nødvendig å bytte stenter

  Graden av stentstopping er i stor grad avhengig av pasientens generelle helse, i samsvar med anbefalingene han mottok fra legen etter uttak fra sykehuset. I gjennomsnitt, med gunstige nåværende stent klær etter 4-5 år og deretter krever utskifting. Imidlertid er stentproppingsprosessen i flere tilfeller raskere, og dette forklares vanligvis av tilstedeværelsen av samtidige patologier.

  I de fleste tilfeller utføres stenting av hjertekarene ved bruk av transfemoral tilgang. Dette betyr at pasienten ikke trenger en generell anestesi, ingen brystdisseksjon utføres, og stenten kommer inn i kroppen gjennom den felles lårbenet.

  I en rekke tilfeller er stenting med transfemoral tilgang umulig ved koronarografi. Ofte skjer dette hvis pasienten er diagnostisert med Lerishs syndrom (obstruksjon av abdominal delen av aorta og dens store grener).

  I dette tilfellet er det mulig å bruke transradial tilnærming, som gjør at stenten kan settes inn gjennom den radiale arterien som ligger på underarmen.

  Stenting av hjertekarene er en operasjon som ikke beskytter mot gjentatt innsnevring av fartøyet, men reduserer signifikant intensiteten i den patologiske prosessen. Pasienter som gjennomgår kirurgi, anbefales å gjennomgå en serie tester hver sjette måned for å sikre at designet fortsatt er i stand til å utføre sin funksjon.

  • Ultralyd i hjertet og blodkarene;
  • koagulasjon;
  • koronar angiografi.

  Data oppnådd som følge av koronar angiografi anses å være avgjørende. Denne studien tillater bruk av en kombinasjon av radiografi og forstoppelse for å bestemme hvor mye stenten er tilstoppet og blodstrømmen i stedet for stedet er forstyrret.

  Koronar angiografi gjør det også mulig å fastslå om det er forstyrrelser i blodstrømmen i andre deler av koronarbeinene.

  Ved hvilke sykdommer ødelegger enheten raskt

  Den raske forverringen av stenter skjer under påvirkning av tre hovedfaktorer:

  • Krenkelse av vaskemuren - er hovedsakelig ikke-spesifikk for noen sykdom og utvikler seg hvis endotelet i fartøyet for tykt dekker stenten, noe som fører til innsnevring av fartøyets lumen.
  • Blødersykdommen - kan oppstå på grunn av ytre faktorer (overoppheting, dehydrering), eller med kroniske sykdommer (arteriosklerose fermentopathy, parasittsykdommer, kroniske leversykdommer).
  • Senker blodstrømmen - er hovedsakelig akkompagnert av anginaangrep og forklares av spasmodiske små fartøy som gir blodstrømmen i hjertemuskelen.

  Diabetes mellitus anses av leger som en sykdom som kan føre til en akselerert forverring av stenten, men forekomsten av diabetes er ikke en kontraindikasjon for intervensjonen.

  Hvis sykdommen er i kompensert stadium (pasienten kontrollerer glukosenivået, tar den anbefalte behandlingen, observerer kostholdet), så har diabetiske vaskulære lesjoner minimal effekt på stentplassering.

  Pasienter med uncompensated diabetes mellitus er i de fleste tilfeller nektet stenting, siden risikoen for komplikasjoner er høy.

  Medisinering etter hjerteoperasjon

  Etter inngrepet, foreskrives legemidler som reduserer risikoen for trombose av stenten uten feil. Det mest berømte stoffet i denne gruppen er Plavix. Varigheten av å ta stoffet diskuteres separat og avhenger av stenten:

  • Etter et akutt koronarsyndrom, ikke mindre enn 1 år.
  • Ved installasjon av en stent med et medisinsk dekning på minst 1 år.
  • Når du installerer en stent uten et stoffbelegg i minst 1 måned.

  Det bør huskes at nesten alle stoffer som pasienten tok før intervensjonen, også er obligatorisk for bruk, er det mulig å korrigere doseringene. Spesiell oppmerksomhet bør gis til nivået av kolesterol og inntak av statiner. Målnivået for LDL er 1,8 mmol og lavere.

  De viktigste feilene og misforståelsene om stenting av hjerteskjermer:

  • Etter operasjonen trenger du ikke å drikke medisin, fordi en kur kommer.

  Ekstremt farlig vrangforestilling. Etter stentning av koronararteriene øker betydningen av medisinering mange ganger.

  Det er ingen kur, livskvaliteten øker betydelig, risikoen for kardiovaskulære katastrofer og kardiovaskulær død er redusert dersom operasjonen utføres i henhold til indikasjonene.

 • Etter operasjonen vil kostnaden for narkotikabehandling reduseres.

  Det er ikke slik. Stenting er en indikasjon på bruk av Plavix, kostnaden av dette stoffet er ganske betydelig i dag, så kostnaden for behandling ikke vil redusere. Men selvfølgelig vil pasientens arbeidskapasitet bli bedre.

 • Etter operasjonen blir det ingen begrensninger.

  Dette er ikke tilfelle, så nøye overvåke blodtrykk og å behandle hypertensjon (hvis det var tidligere, eller dukket opp for første gang), med samme omhu du trenger for å overvåke nivået av sukker og glykosylert hemoglobin hos pasienter med diabetes fortsatt røyker ikke, og du må følge for vekt.

 • Plavix er veldig dyrt, kan den erstattes med zilt.

  Formelt er zilen en generisk plavix, men du bør vite at studier av det samme som i Plavix zilith-effektivitet ikke er tilgjengelige, derfor er erstatning bare mulig på egen risiko. Vi kan ikke gi en slik anbefaling.

 • Strømforsyning

  Den nest viktigste komponenten av terapi er diettoverensstemmelse. "Mat er en kur." Disse ordene tilskrives Hippokrates, og selv nå kan vi fortsatt bekrefte deres autentisitet.

  Spesiell ernæring etter stenting er ikke bare forebygging av hjerteproblemer, som kanskje vil oppstå, og kan ikke oppstå i fremtiden. Dette er en kur.

  Dessverre følger ikke alle pasientene de anbefalte kostholdsretningslinjene. Og vi kan uten tvil hevde at dette spiller en stor rolle i den høye forekomsten av angina tilbakevending og gjentatt stenting.

  Kostholdsterapi etter stenting av koronarbeinene bør være basert på følgende prinsipper.

  • Begrensning i diett av animalsk fett.

  Dette betyr en reduksjon av forbruket av slike produkter som fett kjøtt (lammekjøtt, svinekjøtt), lard, halvfabrikata, margarin.

  Ikke spis store mengder smør, oster, rømme, krem. Det er også nødvendig å begrense forbruket av egg til 3-4 deler per uke. Alle fettstoffer er fremtidige kolesterolplakk som vil gjenoppta symptomene på IHD etter stenting.

 • Begrensning av raffinerte karbohydrater, søtsaker.

  Av produktene som ofte er på bordet ditt, må du slette søtsaker (de skal erstattes med tørket frukt), overflødig sukker, bakevarer, karbonatiserte drikker etc. I kroppen blir karbohydrater til fett, derfor er det verdt å gi opp den søte til det maksimale.

  Det forårsaker væskeretensjon og økt blodtrykk. Mange pasienter med iskemisk hjertesykdom som har gjennomgått stenting har hypertensjon. De bør være spesielt oppmerksom på denne anbefalingen. Mengden salt bør reduseres til 3-4 gram per dag (en halv teskje).

  Vær forsiktig: Mange ferdige matvarer (hermetikk, brød, etc.) inneholder salt i sammensetningen, slik at forbruket bør begrenses til mer eller mindre avhengig av hva mat er til stede i dietten.

 • Begrensning av forbruket av kaffe og andre drikker og produkter som inneholder koffein (sterk te, sjokolade, kakao).

  Koffein forårsaker vasospasme og økt hjertefunksjon, noe som skaper økt byrde på kardiovaskulærsystemet og skadet pasienter med iskemisk sykdom og overført stenting.

  Imidlertid er det nødvendig å forstå: kostholdet krever ikke et fullstendig avslag på kaffe, med kontrollert blodtrykk og fravær av alvorlige symptomer, det kan konsumeres i små mengder. Det er bedre å velge naturlig arabica - det er mindre koffein i det enn i robusta, og enda mer enn i løselig kaffe.

 • Tilsetning av vegetabilske oljer, friske grønnsaker og frukt, fisk til kostholdet (bruk minst 2 ganger i uken).

  Alt dette forhindrer utviklingen av aterosklerose. Kostfiber plante mat binde og fjerne kolesterol fra tarmen, omega-flerumettede fettsyrer og fiskeoljer redusere innholdet av skadelige blodlipider (low density lipoproteiner, triglycerider) og økt mineralinnhold (high density lipoprotein).

 • fysisk trening

  Fysisk aktivitet er en av de viktigste livsstilsbetingelsene etter stenting. Regelmessig belastning reduserer utviklingen av aterosklerose, trener hjertemuskelen, fremmer stabilisering av blodtrykket, har en generell helseeffekt på kroppen.

  Det er også viktig at sporten hjelper kroppen å forbrenne fett, noe som betyr å opprettholde normal vekt og blodkolesterolnivå. Komplekser av øvelser som passer alle pasientene etter stenting eksisterer ikke.

  Regimet og intensiteten av opplæringen er bygget individuelt, avhengig av tilstanden til personen, listen over sykdommene hans, toleransen for lastene. Alt dette er etablert av kardiologen.

  Pasienten som gjennomgikk denne operasjonen, bør være forberedt på det faktum at han fra nå av vil spille idrett minst 4-5 ganger i uken. Av spesifikke typer trening anbefales det spesielle øvelser LFK, turgåing, sykling, svømming, jogging.

  Sport som er ledsaget av "eksplosive" belastninger, krever betydelig fysisk innsats og potensielt truer med skader (løfte vekter, boksing), anbefales ikke.

  Når det gjelder fysisk aktivitet, er det viktig å nevne den seksuelle aktiviteten etter overført stenting. For å lede et seksuelt liv er det mulig i en vanlig modus, for å forny den det er løst når som helst så snart pasienten vil føle seg i det eller dette behovet.

  På anbefaling av en lege før samleie, kan du ta nitroglyserin, så vel som før en annen form for trening. Dette er imidlertid ikke alltid nødvendig.

  Forventet levetid etter stenting

  En kardiolog er en lege som ofte leder og ser på sine pasienter i årevis. Iskemisk hjertesykdom er et kronisk fenomen, så det er ikke noe overraskende i dette. Noen ganger må du håndtere slike historier: En person utvikler hypertensjon, angina, da har han et hjerteinfarkt, han er stenting.

  Etter dette "eventyret" slutter ikke: periodisk blir pasienten sykehus med hypertensive kriser. Etter en stund gjenopptar angina sin, blir han igjen utsatt for stenting eller til og med koronar bypassoperasjon...

  Gjentatte hjerteinfarkt, hjertesvikt er ikke sjeldne fenomener selv etter gjentatte operasjoner. Som et resultat føles en person mye verre enn han kunne, og varigheten av livet hans reduseres.

  Hvorfor skjer dette? Årsaken er ikke bare i insidiousness og faren for sykdommen, selv om, selvfølgelig, begge er helt iboende av iskemisk hjertesykdom. Ofte er det ugunstige resultatet av sykdommen bestemt av det faktum at en person ikke gjør nok for å forbedre sin tilstand og forlenge livet.

  Hvis du har gjennomgått stenting, og du ikke følger alle anbefalingene for en livsstil, er det på tide å tenke på å endre holdninger til behandling. Alle de ovennevnte tipsene er klare, enkle og gjennomførbare, du må bare følge dem, stadig og i god tro.

  For å sikre at resultatene av stenting var det beste og varte så lenge som mulig, anbefales det også å gjennomgå en kardiorehabilitering i et sanatorium. Etter stenting i hjertet og i hele kroppen, endrer hemodynamikken, slik at kroppen tar tid å tilpasse seg den.

  I tillegg, når stenting, er en fremmedlegeme faktisk satt inn i koronarbeholderen. Dette forårsaker en reaksjon fra immunsystemet og koagulerbarheten av blodet, skaper økt beredskap i kroppen for å akselerere utviklingen av koronar aterosklerose, forekomsten av blodpropp i karene, etc.

  Inpatientbehandlingstiden er ikke nok til å gjenopprette kroppen helt, så pasienter etter stenting anbefales hjertesvikt. Komplekset med helseforbedrende prosedyrer vil konsolidere resultatene av terapi og forbedre en persons tilstand.

  Kilde: «angiohelp.ru; nmedicine.net; sosudinfo.ru; medspecial.ru; cardio-life.ru; xn - 80aaadngudabmt8azad2b7d1i.xn - p1ai; prososud.ru; angiografiya.ru; asosudy.ru; 1poserdcu.ru; operaciya.info »

  Indikasjoner og kontraindikasjoner

  Det er viktig å forstå at gjennomføring av hjertekarboner har visse risikoer, derfor bør indikasjonene forutsi fordelene, noe som er mye mer enn dem. Dette skjer vanligvis i følgende situasjoner:

  • Myokardinfarkt i tidlige stadier eller akutt koronarsyndrom;
  • progressiv angina. hvor pasienten ofte kaller en ambulanse;
  • stabil angina i tilfelle av dårlig livskvalitet, selv med bruk av tilstrekkelig medisinering;
  • tidlig angiinfarkt, når anfall utvikler seg i behandling av hjerteinfarkt;
  • en høy risiko for død eller kardiovaskulære katastrofer.

  Selvfølgelig utføres stenting først etter bekreftelse på den tekniske muligheten for kirurgisk inngrep, ved hjelp av en tidligere koronar angiografi. I dag er stenting en alternativ metode for aortokoronær bypassoperasjon.

  Det er også verdt å merke seg at koronararteriespasma kan forekomme under ballongangioplastikk, og stenting unngår en slik komplikasjon. I tillegg utføres omtrent et tiår etter aortokoronær bypass-operasjon, og halvparten av pasientene utvikler shuntstenose. Men stenting er også et alternativ til re-shunting.

  Det er noen kontraindikasjoner som ikke tillater denne operasjonen:

  • diffus stenose av koronarbunnen;
  • liten diameter av stenotisk fartøy (mindre enn 3,0-2,8 mm).

  Hvordan utføres operasjonen?

  Før stenting må pasienten utelukke mat åtte timer før operasjonen. Hvis han tok antikoagulantia, må du kanskje midlertidig avbryte dem. Enhver avgjørelse om avskaffelse av visse stoffer er tatt av en lege, så han bør vite alt om den tidligere behandlingen.

  Vanligvis brukes lokalbedøvelse og sedativer. Under disse forhold er lårbenet eller den radiale arterien spiss, lederen innføres i lumen. Det utfører en spesiell enhet, introducer, som letter legen prosessen med å bære de nødvendige verktøyene til arteriell glans. Stenten er satt der stenose tidligere ble funnet. Installasjon skjer etter at lumenet har utvidet seg med en spesiell ballong. Alle disse handlingene styres av roentgenologisk måte. Pasienten har imidlertid ikke smerte, men kan oppleve ubehag i brystet og i stedet for punktering.

  Noen mennesker er interessert i spørsmålet: hva er en stent? Dette rørformede metallnett, som er laget av rustfritt stål og er en slags ramme for fartøyet. Den ekspanderer inne i arterien, slik at den ikke kan smale og gi seg til spasmer. I dag er det utviklet mange typer stenter, som avviger fra hverandre i sammensetningen av materialer og andre funksjoner.

  Spesielt interessant er stenter som er belagt med polymere stoffer. De inneholder antitumor cytotoksiske stoffer, slik at du kan si at disse enhetene har et medikamentbelegg, hvis formål er å bremse delingen av celler som danner aterosklerotiske plakk. Disse stentene reduserer risikoen for re-stenose.

  Stents er belagt med polymere stoffer

  Imidlertid har bruken av slike enheter motsatt side av mynten. Faktum er at dette belegget senker helingen av såroverflaten av den vaskulære indre veggen etter at stenten er installert. Dette betyr at endotelceller ikke dekker rammen så raskt, noe som kan føre til dannelse av en trombose. For å forebygge trombose utføres operasjonen mot bakgrunnen av antikoagulant terapi.

  Etter operasjonen

  Hvis operasjonen har gått uten komplikasjoner, blir pasienten overført til menigheten og fortsetter å overvåke tilstanden hans. Ved punkteringsstedet påføres en trykkbandasje. Oftere, langvarig komprimering av arterien ved spesielle enheter eller krefter av medisinsk personell. En dag etter operasjonen kan en person bevege seg. Han tilbringer omtrent en uke på sykehuset.

  Gjennomgår kirurgi forbedrer pasientens velbefinnende, men den aterosklerotiske prosessen ikke slutte å vokse, og ikke endre metabolismen av fett, som har blitt brutt før. Det er derfor en person må strengt oppfylle legenes resept.

  I løpet av de første syv dagene av fysisk aktivitet er begrenset, kan du bare ta en hygienisk dusj. Det er ikke tilrådelig å kjøre i to måneder. Det er også svært viktig å observere et anti-kolesterol diett, ta medisin og utføre øvelser. Fra mat må du helt utelukke animalsk fett. Det er bedre å nekte følgende produkter:

  • fett svinekjøtt, biff, lam, fett;
  • majones, smør;
  • krydret krydder
  • sjokolade, søtsaker;
  • baking, hvitt brød;
  • Makaroni fra ustabile hvete varianter;
  • pølser, kaviar, ost;
  • sterk te, kaffe, karbonholdige og alkoholholdige drikker.

  Også bør begrense karbohydrater. Sørg for å spise frukt og grønnsaker, fisk, frokostblandinger, cottage cheese, grønn te, sur melk, fersk juice, fjærfe. En dag må spises fem eller seks ganger, men delene skal ikke være store. Det er veldig viktig å følge vekten. Om nødvendig er det mulig å tilbringe lossedager.

  Daglige morgenøvelser er svært viktige. Det forbedrer ikke bare metabolisme, men forbedrer også humøret. Men man kan ikke umiddelbart gjøre tunge øvelser, ellers vil stenting av hjertets kar ikke være til bruk, men vil forårsake skade. Det anbefales å gå, men avstanden skal først være liten, den bør økes gradvis. Du kan også gå på trappen og engasjere seg i simulatorer. Pasienten skal undervises for å telle pulsen. Hjertet bør ikke overbelastes. Det anbefales å besøke bassenget og sykle.

  Etter operasjonen er legemiddelbehandling viktig. Vanligvis kommer det ned til narkotika som hjelper hypertensive pasienter senke blodtrykket. Statiner som normaliserer kolesterol er også brukt. Det er viktig å ta medikamenter som reduserer trombose. Hvis pasienten er mer diabetiker, bør han fortsette behandlingen som instruert av endokrinologen.

  Det er ingen tvil om at alle medisiner som skal tas etter operasjonen er kun foreskrevet av den behandlende legen. Det er best hvis rehabilitasjonen vil finne sted i et sanatorium-feriested miljø, hvor pasienten vil bli nøye observert av spesialistene.

  komplikasjoner

  Dessverre er stenting ikke en operasjon der alle mulige komplikasjoner er utelukket. Vanligvis er negative konsekvenser delt inn i to typer.

  1. Intraoperative komplikasjoner. De oppstår under operasjonen. Disse inkluderer myokardinfarkt, hjerterytmeforstyrrelser, disseksjon av fartøyet, et angrep av stenosekardi og død.
  2. Tidlige postoperative komplikasjoner: Stenttrombose, hjerterytmeforstyrrelser, hematom, falsk eller sant aneurisme.
  3. Sene postoperative komplikasjoner: Restose.

  Generell informasjon

  På hvordan operasjonen går, kan du lese anmeldelser på Internett og se videoen. Dette vil bidra til å stille inn i denne kirurgiske inngrep. Alle som står overfor behovet for denne operasjonen er interessert i kostnadene.

  Prisen avhenger av land, klinikk, utstyr, antall og type stent, og så videre. Stenting er i alle fall en høyteknologisk operasjon som krever spesielt drifts- og dyrt utstyr.

  For eksempel koster denne operasjonen i Russland fra 130000 rubler, i Tyskland fra 8000 $, i Israel fra 6000 euro.

  Stenting er den mest populære operasjonen innen vaskulær kirurgi. Det er ikke så traumatisk som alle andre og krever ikke lang gjenoppretting. Hvis du følger kostholdet og fysisk aktivitet etter det, vil fordelen føles veldig mye, og det vil bli merkbart på pasientens velvære.

  Selvfølgelig er det best å ikke bringe helsen til en slik stat at en operasjon er nødvendig. Men hvis legen anbefaler å gjennomføre det, er det bedre å gjøre alt det ble gjort på kortest mulig tid, fordi et slikt tiltak kan redde et liv eller forlenge det.

  Moderne økologi og livsstil har ofte en negativ innvirkning på helsen, noe som forårsaker problemer i arbeidet med ulike systemer og menneskelige organer. Kardiovaskulærsystemet var ikke et unntak. Stenting av hjertekarene er en operasjon som gjør det mulig å normalisere blodsirkulasjonen i hovedorganet i menneskekroppen. Det begynte å bli utført bare siden 1993. Dens effektivitet har blitt bevist, men er det trygt? Hva er konsekvensene og komplikasjonene ved innsetting i et fremmedlegers fartøy? Hvordan leve etter en slik operasjon? Og hva i fremtiden venter pasienten på, selv en gang har han gjennomgått en slik operasjon?

  betydning

  For tiden er sykdommer i kardiovaskulærsystemet utbredt blant verdens befolkning. Statistikk trist: Hvis før fylte pasienter som lider av sykdommer i hjertet, var ca 50 år, i henhold til nyere data legene fikse flere og flere tilfeller hos yngre pasienter.


  Årsaken til dette er selvfølgelig at vår livsstil, moderne økologi og arbeidsforhold ofte forstyrrer den genetiske predisposisjonen til denne typen sykdom.
  Hjertet er det viktigste organet i kroppen. Det er som en pumpe som kontinuerlig sirkulerer blod i organer og vev. Naturligvis, med dårlig ytelse av hjerte og vev og organer, vil de ikke lenger motta næringsstoffene og stoffene de trenger, noe som kan provosere en rekke sykdommer.
  Selvfølgelig, for å fullt ut oppfyller vev og organer i alle elementene, samt oksygen, trenger vi ikke bare et omfattende nettverk av koronararteriene (som denne leveransen til hjertet og gi), men det er riktig bruk.
  Endringer i arteriene fører bare til en - forverring av blodforsyningssystemet i hjertet. Konsekvensen av patologiske forandringer og lidelser er forskjellige kardiovaskulære sykdommer. Ofte er det en innsnevring av koronarbeinene, som fører til skade på hjertemuskelen i myokardiet. Som en konsekvens utvikler iskemisk hjertesykdom.

  Selvfølgelig utvikler mange forskere kontinuerlig og utfører operasjoner som bidrar til å takle et brudd i blodforsyningssystemet. Men i lang tid var det kun kirurgisk inngrep tilgjengelig for behandling av innsnevrede koronarbeholdere. I dag er det få traumatiske metoder for å unngå kirurgi. Koronar stenting av hjertets blodkar er en av dem.

  Er det nødvendig å ha en operasjon?

  Det er ikke nødvendig å gjenta, men mange pasienter er redd for panikk i ulike operasjoner, spesielt de som er knyttet til hjertet. Men hvis legen har kommet til en unik utgang i din situasjon - å gjøre stenting. så tro meg, dette er den eneste måten å redde livet ditt på. Iskemisk hjertesykdom er en alvorlig og farlig sykdom som ikke bare resulterer i hjerteinfarkt, angina pectoris, men også plutselig død. Hjertet er bare et organ som bare kan bli lei av å jobbe med høy rytme.
  Men er operasjonen av stenting av hjerteskjermer trygg? For å forstå den lille traumatiske naturen til denne metoden, er det nødvendig å kjenne essensen av operasjonen selv.
  Stent - er et tynt rør, bestående av metallceller. Det blir introdusert i en skadet beholder og oppblåst med en spesiell ballong. Når det sprøytes inn i det berørte området, klemmer det ekspanderende røret inn i koronararterien og spreder dem, og gir en normal strøm av blod langs den. Dette fører til at blodtilførselen er normalisert.
  Gitt at operasjonen refererer til litt traumatisk. konsekvensene av skipene etter stenting av koronararteriene er minimal, vanligvis etter inn i teltet flytte blodet gjennom arteriene er satt til normal, ikke forårsake noen effekt, men i sjeldne tilfeller kan det oppstå følgende komplikasjoner på bakgrunn av operasjonen:

  • Under operasjonen kan integriteten til arterieveggene bli kompromittert. På grunn av dette kan blødning åpne.
  • Noen ganger, som et resultat, oppstår problemer i normal funksjon av nyrene.
  • I stedet for punktering og stentinnføring kan hematomer forekomme.
  • Svært sjelden i stentplasseringsområdet ble trombose av vevene notert.

  Og i svært sjeldne tilfeller, etter stenting, kan arteriell okklusjon forekomme. Men med tanke på at selv etter mikrooperasjoner er alle pasienter under konstant tilsyn, blir alle nødvendige tiltak tatt i tide. Når arteriene er blokkert, trenger pasienten akutt kirurgi. Til tross for at slike tilfeller er svært sjeldne, bør hver pasient være klar for denne hendelsen.
  Komplikasjoner etter sykdom manifestert hovedsakelig av blodpropp og ikke bare på stedet av stent, ganske vellykket eliminert når du tar medisiner som har antikoagulerende aktivitet. Deres mottak er ikke alltid mulig. Dette er selvsagt en minus. Pasienter som lider av nedsatt nyre- eller leverfunksjon for å ta disse legemidlene er kontraindisert.

  Rehabiliteringsperiode etter stenting

  Stenting av koronarbeinene er først og fremst en operasjon, om enn uten direkte kirurgisk inngrep. Og hvordan, etter hver operasjon, er gjenopprettingsperioden viktig. Hovedstadiene inkluderer følgende.

  • Umiddelbart etter operasjonen foreskrives pasienten streng sengestøtte. På denne tiden overvåker den behandlende legen pasientens tilstand og overvåker nøye mulige manifestasjoner av konsekvensene av operasjonen.
  • Etter utslipp skal pasienten sikre maksimal fred. Først av alt må du unngå fysisk aktivitet. Ikke ta et varmt bad eller en dusj. Mens pasientens tilstand ikke er fullstendig stabilisert, er det nødvendig å unngå en farlig situasjon. Det er, du bør ikke kjøre. Og de som jobber i forbindelse med transport, bør avstå fra å kjøre i minst 6 uker. En liten nyanse, å avstå fra fysisk anstrengelse betyr ikke at du ikke engang kan flytte. Tvert imot er bevegelsene nyttige, men alt skal være moderat. Det er nyttig å gå, men et stille gange i en kort avstand, og selvfølgelig ikke umiddelbart etter utslipp fra sykehuset.
  • Rehabilitering etter en sykdom innebærer ikke bare overholdelse av et bestemt regime, men også inntaket av spesielle medisiner. Deres mottak kan vare i et halvt år.

  Det er viktig å forstå at stenting-operasjonen fjernet manifestasjonene av iskemi, men årsaken som forårsaket samme aterosklerose, forblir fortsatt. Det er også risikofaktorer som kan provosere en gjentakelse av situasjonen.

  Hva pasienten må gjøre i den postoperative perioden

  Rehabilitering innebærer å utføre et sett med prosedyrer, uansett hvor godt pasienten føler. Til tross for god helse bør du aldri slutte å ta medisiner eller utføre tunge fysiske øvelser.
  Mange pasienter gjør den store feilen, og håper så snart som mulig å gå inn i den viktige tidsplanen der de bodde før operasjonen. Ikke haste. Det er viktig å forstå at stenting operasjonen er ganske alvorlig prosedyre, hvoretter det er absolutt nødvendig å leve i samsvar med en bestemt tidsplan. Det viktigste som en pasient skal utføre er hellig:

  • Ta alle foreskrevne medisiner. Husk at de er utformet for å redusere sannsynligheten for blodpropper.
  • Pass på at du vurderer kostholdet ditt og følg en streng diett, pass på at du tar spesielle medisiner med økt kolesterol for å minimere risikoen for å ta på skipene igjen.
  • Med økende blodtrykk må du ta de nødvendige legemidlene. Dette hjelper deg med å forhindre et hjerneslag eller hjerteinfarkt.
  • Hvis stenting ble utført hos en person med diabetes, inkluderer rehabilitering obligatorisk inntak av narkotika som reduserer blodsukkeret.

  Tilsynelatende er rehabilitering etter stenting av hjerteskjærene ikke noe komplisert. Det viktigste er å ta foreskrevet medisin og følge alle legenes forskrifter.

  Riktig ernæring etter stenting

  Livet etter stenting av hjertets kar bør endres. Nå må pasienten spise riktig og lede en sunn aktiv livsstil. Selvfølgelig kan det umiddelbart ikke gjøres, men du kan sette et mål og gradvis bevege seg mot det. Ellers blir effektiviteten av operasjonen praktisk talt redusert til null.

  Det viktigste er pasientens korrekte holdning og utfører gymnastikk, samt en diett. Det skal bemerkes at operasjonen gir en person full arbeidsevne, så fordelene er åpenbare.
  Så, en person som har gjennomgått stenting bør regelmessig utføre øvelser av fysioterapeutøvelser.

  • Å utføre helse gymnastikk bør være hver dag, tildele minst en halv time for å fullføre et sett med øvelser. Dette hjelper å normalisere vekten, styrke muskelvev, normalisere blodtrykket.
  • Det er viktig å huske at det er nødvendig å utføre terapeutisk fysisk trening, ikke bare under rehabilitering, men også etter det. Det er nødvendig at i livet ditt er færre dårlige vaner og så mye bevegelse, riktig ernæring og aktivitet.

  Kosthold etter sykdom er en av de viktigste faktorene som fører til utvinning, samt fullstendig gjenoppretting av kroppen. Kostholdet er utformet for å sikre at pasientens vekt er fullt normalisert, og minimerer også de negative faktorene som bidrar til gjenopptreden av koronar hjertesykdom. Riktig ernæring bidrar til en reduksjon i nivået av så farlig i iskemi kolesterol.
  Ernæring etter sykdommen bør vurdere følgende:

  • Alle matvarer må inneholde et minimum av fett. Matvarer som inneholder animalsk fett bør utelukkes permanent fra pasientens diett etter en stentingoperasjon.
  • I tillegg til fett kjøtt, fisk og andre produkter bør drikkevarer som kaffe eller sterk te også utelukkes.
  • I maten til den nye dietten må du inkludere så mye grønnsaker, frukt og bær som mulig.
  • Menyen skal inneholde et stort antall produkter med flerumettede syrer.
  • Fra kraften er det ønskelig å helt eliminere smøret. Bytt det bedre med planten.
  • Saltet må også være strengt begrenset.
  • Er bedre i små porsjoner, 6 ganger om dagen. Ikke spis om natten. Pause mellom siste måltid og søvn bør være minst tre timer.
  • Telle kaloriene. På en dag kan du ikke spise mer enn 2300 kalorier.

  Forventning for fremtiden

  Stenting av hjerteskjærene er relativt sikker drift, og gir gode resultater. Og dermed er risikoen for utvikling av komplikasjoner minimal. Selv etter operasjonen, går pasienten ikke bare tilbake til normalt liv, men hans arbeidsevne blir gjenopprettet.
  Det er viktig å forstå at feil livsstil, som provosert iskemi, igjen vil føre til blokkering av arteriene dersom den ikke forandres. Operasjonen har selvsagt en kort etterbehandlingstid.
  Det mest berømte vitenskapelige senteret behandler problemer med kardiovaskulær kirurgi AN Bakuleva, utfører operasjoner på stenting av hjerteskjermer og gjennomfører konsultasjoner, samt fullstendig diagnostikk.
  Med hensyn til ytterligere prognose er stentoperasjonen effektiv i ca 80% av tilfellene. Noen ganger viser prosessen det motsatte, det vil si til tross for innsatsen som gjøres, smalter arterien igjen. Men forskere fortsetter å utføre forskning og forbedre operasjonsteknologien. Statistikken over positive resultater i dette tilfellet øker.
  I dag bruker spesialister helt nye stenter, noe som minimerer risikoen for den omvendte innsnevringen av kranspulsårene. Som statistikk viste, med bruk av nye stenter, er risikoen for reversert arteriell innsnevring nå bare 55 av totalt antall. Men det er veldig viktig å forstå en enkel ting - selv den mest moderne teknologien til operasjonen er aldri i stand til å erstatte viktigheten av forebygging og riktig sunn livsstil til enhver pasient.

  Sannsynligvis vil du være interessert:

  • Indikasjoner for stenting
  • Foreløpig forberedelse til operasjonen
  • Den riktige metoden for gjennomføring
  • Hvilke komplikasjoner er det mulig?
  • Anbefalinger fra en cardiosurgeon

  Moderne medisin er i stand til å utføre en så lavt traumatisk kirurgi med angioplastikk, som stenting av hjertekarene. Fartøy med aterosklerotiske endringer underkastes prosedyren for restaurering av lumen. Oftest inneholder denne kategorien koronararterier.

  Angioplastikk er en medisinsk prosedyre, hvoretter en ballong settes inn i et fartøy som er skadet av plakk. Fra høyt trykk i lesjonens område øker ballongen, ødelegger plakk og banker den inn i vaskemuren.

  Som regel settes en hjelpestøttestruktur - stent - inn i koronararterien. Stenten i sin primære form ser ut som en openwork jern sylinder laget av spesiallegering og satt på en boks. Når ballongen, levert til plassen, svulmer, åpner stenten samtidig med den. Deretter blåses ballongen av og trekkes tilbake fra arterien, og lar stenten i det uigenkallelig.

  Indikasjoner for stenting

  Kirurgi for stenting er foreskrevet til pasienter når passering av arterier er innsnevret på grunn av eksisterende aterosklerotiske plakk. De reduserer blodstrømmen betydelig, forårsaker oksygen sult og mangel på elementer designet for å matche hjertet. Som et resultat er det paroksysmer av angina i pasienten.

  Indikasjoner for prosedyren for en pasient bestemmes kun av hjerte kirurg. Foreløpig obligatorisk koronarangiografi utføres som viser hvor langt fartøyene påvirkes, hvor mange stenter og hvor nøyaktig det er nødvendig å etablere. Stenting av hjertekarene i forhold til bypasset krever ikke åpning av brystet, suturering og lang gjenopptak etter prosedyren.

  Og likevel er det den behandlende legen som bestemmer hvilken av operasjonene som skal utføres i dette tilfellet. Det endelige valget påvirkes av hjerteslagernes massive alvorlighetsgrad og pasientens tilstand. Ingen av operasjonene kan være en panacea. Oppfølging konservativ behandling i en kardiolog er nødvendig uten mislykkede.

  Tilbake til innholdet

  Foreløpig forberedelse til operasjonen

  Før operasjonen undersøkes pasienten som standard, i samsvar med preoperative preparatstandarder. Hvis tilstedeværelsen av en samtidig sykdom er identifisert, kan legen foreskrive en ytterligere undersøkelse. Foreskrevet tid før den planlagte operasjonen må en person gjøre uten mat, og derfor reservert reseptbelagte medisiner som korrigerer diabetes mellitus.

  De resterende legemidlene er etter skjønn fra legen. I tillegg, før stenting, er en medisin foreskrevet (klopidogrel), som forhindrer dannelsen av blodpropper.

  Selv om hans avtale er vist 72 timer før operasjonen, er det mulig å ta en betydelig dose rett før stenting. Dette alternativet er uønsket, da konsekvensene kan være noen gastrisk komplikasjoner.

  Tilbake til innholdet

  Den riktige metoden for gjennomføring

  I den første fasen av operasjonen, er en stor arterie gjennomboret på noen lemmer.

  Tilgangspunktet bestemmes avhengig av operasjonskirurg og pasienten. I utgangspunktet er dette inngangssonen, siden den er bedre, lettere og mer pålitelig. Gjennom punkteringen settes et spesielt kort plastkateter (introducer) inn i arterien, som fungerer som en "gateway" for andre nødvendige instrumenter. Gjennom det er et langt plastkateter satt inn, som er matet direkte til den mest skadede arterien.

  Røret er installert i et fartøy og gjennom det er en stent festet til plasseringen av aterosklerotisk plakett, festet på en spesialdesignet ballong i blåst form. Stenting av hjerteårene utføres ved hjelp av det nyeste moderne radiologiutstyret. Dette gjør at du kan gjøre en klar plassering av boksen i stedet for atherosklerotisk plakk.

  Etter å ha kontrollert plasseringen av stenten på plassen i blodkaret, blir ballongen oppblåst ved å injisere et kontrastelement inn i det under høyt trykk. Den oppblåste enheten sprer stenten og skyver den direkte inn i blodkarets kropp, og lar den være på dette sted for alltid. Operasjonen av angioplastikk med stenting varer vanligvis mindre enn en time, men alt avhenger av individets individualitet.

  Alvorlig skade på blodkarene kan kreve mye mer tid for stenting, i noen tilfeller spenner denne perioden over flere timer. Når ballongen med stenten oppblåses i arterien, er blodstrømmen midlertidig blokkert. Dette kan utløse starten på angina angrep. Eventuell smerte som er oppstått, skal umiddelbart bli kunngjort til operasjonskirurgi for videre planlegging av nødvendige manipulasjoner. Etter at de nødvendige prosedyrene er fullført, blir alle verktøyene fjernet, slik at bare stenten blir stående.

  Det er forskjellige modifikasjoner av stents, forskjellig i design, sammensetningen av legeringen, men som hovedregel er to hovedkategorier accentuert: en enkel "naken" og dekket med et stoff "belagt". Det er ingen perfekte stenter på dette tidspunktet. Hver kategori har sine egne mangler og fordeler, som følge av at utvalget av implantatstent i den endelige versjonen forblir hos legen. Styret av sin egen erfaring og spesifikke forhold til en bestemt pasient, vil hjertekirurgen gjøre det riktige valget. Ved avslutning av operasjonen er punkteringen forseglet, lukket eller suturert. Spesielle bandasjer påføres fra oven.

  Tilbake til innholdet

  Hvilke komplikasjoner er det mulig?

  Å utføre stenten av hjertet med en ballong kan forårsake en rekke uønskede konsekvenser. De mest populære komplikasjonene inkluderer: allergiske reaksjoner, nyresykdommer, skade på vaskulære vegger, dannelse av blødninger, korker av opererte fartøy, dannelse av et hematom.

  Gitt blodsirkulasjonen, bør du være oppmerksom på mulige komplikasjoner i andre fartøy som ikke påvirkes under operasjonen. Den høyeste prosentandel av uønskede konsekvenser ble funnet hos pasienter med koagulasjonsforstyrrelser, nyreinsuffisiens utløst av diabetes mellitus. På grunn av dette, er slike pasienter nøye undersøkt, utfører tilleggstrening, foreskrive spesialiserte medisiner. Etter stenting av hjertets kar, blir det observert lang tid under gjenopplivningsforhold.

  Operasjonen kan ikke garantere absolutt lindring av iskemi. Sykdommen har alle sjansene til å forny, i blodårene kan skape nye plaketter eller øke de resterende gamle. Muligheten for restenose eller trombose av stenten er ikke utelukket. Som et resultat er alle pasienter som gjennomgått prosedyren for stenting av arteriene, under konstant kontroll av kardiologen. Et slikt tiltak gir tid til å identifisere et tilbakefall og besøke en kort tidssyklus.

  Stenttrombose kalles den farligste komplikasjonen. Dens dannelse kan oppstå når som helst, uavhengig av operasjonstidspunktet. Komplikasjon utvikler et sterkt angrep av smerte. Manglende behandling fører til hjerteinfarkt.

  Litt mindre farlig, men hyppigere, er stentens restose. Den naturlige prosessen med inngrep av stenten kan passere så dynamisk at den opererte passasjen er svært innsnevret og angina fornyes.

  Hvis det er et brudd på legemiddelbehandling, angitt av kardiologen til regimet og dietten, vil utviklingen av plaketter fortsette. Dette fører uunngåelig til dannelsen av nye lesjoner i tidligere sunne blodkar.

  Tilbake til innholdet

  Anbefalinger fra en cardiosurgeon

  Etter operasjonen foreskrives pasienten en fast sengestøtte under tilsyn av det medisinske personalet. For å forhindre blødningsutvikling på punkteringsstedet, er pasientens bevegelser sterkt begrenset, spesielt i lemmen, der tilgangen til kranspulsårene ble gjort. Etter noen dager slippes pasienten hjem, etter å ha anbefalt et bestemt legemiddel og tar medisiner.

  I tillegg til det vanlige komplekset av legemidler foreskrevet av en kardiolog, blir klopidogrel daglig tilsatt for å fortynne blodet i ganske lang tid. Fjerning av medisinen fører vanligvis til trombose i den injiserte stenten.

  Les Mer Om Fartøyene