aterosklerose

22. oktober 2011

aterosklerose Er en av de alvorlige og farlige kroniske sykdommene hjertebeholdere og av hjernen, i hvilken enkelt eller flere foci dannes kolesterol og lipid avleiringer, original atheromatøse plaques, bestående av kalsium, kolesterol og bindevev i det indre skallet til arteriene.

Den arterien, der veggen er plaget, blir mindre elastisk og derfor komprimert. Gradvis ekspanderende bindevev og forkalkning fører til deformasjon og en signifikant innsnevring av lumen mellom veggene i arterien opp til fullstendig blokkering, og derved forårsaker kronisk mangel på blodtilførsel og iskemi av et organ, som strømmer gjennom den berørte arterien. Det er også mulig akutt blokkering av arteriene tromber eller innhold fra den dekomponerte substansen av atheromatøs plakett, som forårsaker komplikasjoner av aterosklerose, fører til dannelse av nekrose (hjerteinfarkt) eller koldbrann i det arteriefedte organet.

Felles nederlag av alle arterier organismen er sjelden. Svært ofte observert okklusjon av blodkar visse organer: hjernen og hjertet, nedre ekstremiteter eller nyrer. Progresjon av aterosklerose er uttrykt i det faktum at med en intensiv funksjonell belastning på orgelet er innstrømningen av blod til den utilstrekkelig. Dette fører til ubehagelige opplevelser fra kroppen. Klinikken av sykdommen varierer avhengig av plasseringen og spredning av de berørte arteriene. Aterosklerose har en kronisk kurs og er årsaken funksjonshemming og til og med for tidlig død.

Aterosklerose har hypertensjon, fedme, et økt nivå av nevropsykiatrisk belastning, høyt kolesterolnivå, diabetes mellitus, usunn livsstil, utilstrekkelig motoraktivitet, røyking osv. Den gjennomsnittlige alder hvor aterosklerose oftest påvirker menneskekroppen fra 40 til 45 år. Menn er aterosklerose i 3, og noen ganger i 4 år. Oftere enn kvinner, skyldes dette at forebygging av atherosklerose i det sterkere kjønnet oftere ikke tas alvorlig. Spesielt menn fortsetter å røyke og drikke alkohol, til tross for trusselen om sykdom.

Symptomer på atherosklerose

Som en hvilken som helst sykdom har aterosklerose sine hovedtegn, ifølge hvilke sykdommen kan gjenkjennes. Symptomer på aterosklerose kan varieres. Alt avhenger av graden og stedet for ødeleggelsen av et fartøy. Berørte blodårer forårsaker utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen og som en konsekvens forringer funksjonen. Det første symptomet i dette tilfellet er forringelse av minnet for de siste hendelsene. Diagnose av aterosklerose ved en slik utvikling av hendelser viser irreversible endringer.

Videre observerer vi emosjonell ustabilitet og gradvis intellektuell tilbakegang. Svært ofte klager pasienter på en følelse av pulsasjon og "støy" i hodet. Alle andre symptomer på aterosklerose avhenger mer av hvilken del av hjernen som er berørt. Aterosklerose, som påvirker hjernens kar, blir ofte den viktigste årsaken iskemisk slag.

Komplikasjoner av aterosklerose

Aterosklerotisk lesjon av aorta manifesteres gradvis økende arteriell hypertensjon, støy, som vises foran abdominal aorta stigende. Komplikasjon i dette tilfellet er utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen og som en konsekvens - svimmelhet, besvimelse, slag. Trusler for pasientens liv er eksfolierende aorta hematom. Sykdommen manifesterer seg som en smerte, i brystet eller i bukhulen. Det er alle symptomene på akutt blodtap. Den vanligste og livstruende komplikasjonen av aterosklerose av aorta er aorta aneurisme, preget av en plutselig brudd med blødning i thoracic hule eller i bukhulen, noe som fører til et dødelig utfall. Aneurysm i thoracale aorta manifesteres av stemmenes heshet, ved brutto systolske lyder, dysfagi.

Fravær eller et lite antall symptomer gjør aneurysmen til abdominal aorta den mest livstruende pasienten.

Aterosklerotisk lesjon mesenteriske arterier, som nærer tarmene, manifesteres av følgende symptomer:

 • Angrep av kolikk smerte i magen (magepute), ofte med oppblåsthet og oppkast, som oftest oppstår etter å ha spist.
 • clottage arterielle arterier med nekrose av mesenterivegg og tarm.

Aterosklerotiske lesjoner av arteriene og karene i underekstremitetene er preget av følgende symptomer: Kvelhet i bena, smerte i kalvene som oppstår når man går, endring i fotfarge og deformasjon av neglene, svekkelse av pulsering av arteriene, utvikling tørre gangrene.

Aterosklerose av nyrearterien manifesteres ved kronisk sirkulasjonsfeil (iskemi) av nyrene, nephrosclerose og kronisk nyresvikt. Trombose av nyrearterien manifesteres av akutt nyresmerte, ømhet av palpasjon og tapping av lumbaleområdet på siden av den dannede trombose.

Uavhengig av plasseringen av aterosklerotiske skader, utmerker man to typer komplikasjoner. Kronisk og akutt. Kroniske komplikasjoner inkluderer kronisk vaskulær insuffisiens, som er ledsaget av hypoksi, atrofiske og dystrofiske forandringer i det berørte organet. Akutte komplikasjoner, oftest, skyldes utseendet av trombi, emboli og vasospasmer, i slike tilfeller er akut behandling av aterosklerose og dens komplikasjoner nødvendig. Akutt okklusjon, ledsaget av akutt iskemi, fører til utvikling av hjerteinfarkt.

Diagnose av aterosklerose

Ved de første manifestasjonene av aterosklerose, bør du umiddelbart konsultere en lege og gjennomgå en obligatorisk undersøkelse. Meget ofte utvikler aterosklerose umerkelig over en lang periode. Den generelle retningen for diagnosen aterosklerose som helhet er som følger:

 • et spørreskjema til pasienten med det formål å finne ut symptomene - iskemisk hjertesykdom, tegn på sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen, magesekken, intermitterende claudication;
 • Inspeksjon av pasienten. Inkluderer identifisering av tegn på tidlig aldring av kroppen. Vær oppmerksom på følgende tegn: håravfall, samt å endre negleplater på beina, overdreven hårvekst i auriklene og en rekke andre tegn på skade på indre organer. Lytt deretter på de indre organer og palpasjon av alle tilgjengelige arterier. Analyse av den avslørte systolske støyen når du lytter til hjertet, øker blodtrykket.
 • Identifisering av risikofaktorer som fremmer aterosklerose. Identifikasjon av hypertensjon, fedme, diabetes, nervebelastning, tilstedeværelse av dårlige vaner eller andre faktorer som direkte påvirker utviklingen av aterosklerose.
 • Laboratorium og instrumentell diagnostikk av aterosklerose. Laboratorieevaluering av fett (lipid) endringer i kroppen. ekkokardiografi. Ultralyd skanning fartøy av hode, nakke og nedre lemmer. EKG.

Behandling av aterosklerose

Behandling av aterosklerose er som regel en lang prosess. Behandlingsregimet, som varer minst 6 måneder, inneholder flere komponenter. mottak lipidemiske preparater, som reduserer nivået av lipider i blodet, forbedrer oksygenering av vev, forbedrer blodets reologi og øker elastisiteten til blodkarets vegger. Utvikling av et spesielt diett for å redusere kolesterol i pasienten. Nektelse å røyke, som nikotin forverrer blodtilførselen og fremmer trombose. Tar medisiner som reduserer risikoen for trombose.

Tilstedeværelsen av aterosklerotiske plakk, som forstyrrer normal blodtilførsel av organene, kirurgiske metoder for behandling av aterosklerose. Kirurgisk fjerner det skadede området av blodkaret, trombus, og gir også proteser av karene. Denne metoden brukes til å behandle aterosklerotiske lesjoner av arterier i nedre ekstremiteter, indre organer og hjerte-arterier.

Forebygging av aterosklerose

Forebygging av aterosklerose er å eliminere det største antallet risikofaktorer og livsstilsendringer. Kategorisk avslag fra røyking, bekjempelse av fedme, økende fysisk aktivitet, eliminering av stressende situasjoner. Studier har vist at eliminering av en faktor som bidrar til utviklingen av aterosklerose, reduserer risikoen for å utvikle sykdommen i halvparten. Derfor vil en sunn livsstil bidra til å unngå en slik sykdom som aterosklerose.

aterosklerose

aterosklerose - systemisk arteriell sykdom av stor og middels kaliber, ledsaget av akkumulering av lipider, spredning av fiberfilamenter, dysfunksjon av vaskulært endotel, og som resulterer i lokale forstyrrelser av hemodynamikk og generelt. Aterosklerose kan være patologisk basis CHD, iskemisk slag, okklusiv lesjoner i de nedre lemmene, kronisk mesenterisk vaskulær okklusjon og andre. Et diagnostisk algoritme omfatter å bestemme nivået av blodlipider, utføre ultralyd hjerte og blodårer, angiografiske undersøkelser. Med aterosklerose, legemiddelbehandling, diettbehandling, og om nødvendig revaskularisering kirurgi.

aterosklerose

Aterosklerose - arterietes nederlag, ledsaget av kolesterolinnsatser i karets indre skall, smalere lumen og forstyrre tilførselen av blodtilførselen til kroppen. Aterosklerose i hjertekarene manifesteres hovedsakelig ved angina pectorisangrep. Det fører til utvikling av hjertesykdom (IHD), hjerteinfarkt, kardiosklerose, vaskulære aneurysmer. Aterosklerose kan føre til uførhet og tidlig død.

Når aterosklerose oppstår tap arteriene i medium og stort kaliber, elastisk (store arterie, aorta) og muskel-elastisk (blandet: carotis, cerebrale arterier og hjerte) typer. Derfor er aterosklerose den vanligste årsaken til myokardialt infarkt, iskemisk hjertesykdom, slag, sirkulatoriske forstyrrelser i de lavere ekstremiteter ble den abdominale aorta, mesenterisk og nyrearteriene.

I de senere år har forekomsten av aterosklerose nådd alarmerende skalaer, foran risikoen for utvikling av tap av effektivitet, funksjonshemning og dødelighet, slike årsaker som traumer, smittsomme og onkologiske sykdommer. Atherosklerose har den største frekvensen av menn eldre enn 45-50 år (3-4 ganger oftere enn kvinner), men forekommer hos yngre pasienter.

Mekanismen for utvikling av aterosklerose

Når aterosklerose oppstår systemiske lesjoner av arterier som følge av brudd på lipid og protein metabolisme i blodkarets vegger. Forstyrrelser av metabolisme er preget av en forandring i forholdet mellom kolesterol, fosfolipider og proteiner, samt overdreven dannelse av p-lipoproteiner.

Det antas at aterosklerose i sin utvikling går gjennom flere stadier:

Jeg stadiya - lipid (eller fett) flekker. For avsetning av fett i vaskulærveggen, spilles en signifikant rolle av mikrodammer av veggene i arteriene og lokal nedbremsing av blodstrømmen. Arealene for forgrening av fartøy er mest utsatt for aterosklerose. Vaskulæren løsner og sveller. Enzymer av arterievegger har en tendens til å oppløse lipider og beskytte dets integritet. Når beskyttende mekanismer er utarmet, dannes komplekse komplekser av forbindelser som består av lipider (hovedsakelig kolesterol), proteiner og deres avsetning i intima (indre skall) av arterier på disse stedene. Varigheten av lipidpunktet er forskjellig. Slike fete flekker er bare synlige under et mikroskop, de kan bli funnet selv hos spedbarn.

II-scenen - liposklerose. Den er preget av vekst i fettforekomster av det unge bindevevet. Gradvis dannes en aterosklerotisk (eller atheromatøs) plakk, som består av fett og bindevevsfibre. På dette stadiet er aterosklerotiske plakk fortsatt flytende og kan oppløses. På den annen side er de farlige, fordi deres løse overflate kan bli revet, og fragmenter av plaketter kan tette arteriene. Vegget på fartøyet på vedlegget av den atheromatøse plakk mister sin elastisitet, sprekker og ulcerater, som fører til dannelse av blodpropper, som også er en kilde til potensiell fare.

III stadium - aterokaltsinoza. Ytterligere dannelse av plakk er forbundet med dens komprimering og avsetning av kalsiumsalter i den. Aterosklerotisk plakk kan oppføre seg stabilt eller gradvis øke, deformering og en innsnevring av arterie, som forårsaker en progressiv kroniske sirkulasjonsforstyrrelser matet arterie påvirket organ. I dette tilfellet er en høy sannsynlighet for akutt okklusjon (okklusjon) lumen trombus eller aterosklerotisk plaque-fragmenter desintegrert med utviklingen av myokardial parti (nekrose) eller koldbrann i den lem eller arterie perfusert organ.

Dette synspunkt på mekanismen for utvikling av aterosklerose er ikke den eneste. Det er meninger som i aterosklerose spille rollen som smittestoffer (herpes simplex-virus, cytomegalovirus, chlamydia infeksjon, etc.), arvelige sykdommer, ledsaget av en økning i kolesterolnivåer, eller mutasjoner av vaskulære cellevegger, og så videre. D.

Faktorer av utvikling av aterosklerose

Faktorer som påvirker utviklingen av aterosklerose, er delt inn i tre grupper: unremovable, flyttbare og potensielt flyttbare.

De uunngåelige faktorene inkluderer de som ikke kan utelukkes ved hjelp av sterkvilje eller medisinsk påvirkning. Disse inkluderer:

 • Age. Med alderen øker risikoen for å utvikle aterosklerose. Aterosklerotiske endringer i blodårene er mer eller mindre observert hos alle mennesker etter 40-50 år.
 • Paul. Hos menn oppstår utviklingen av aterosklerose ti år tidligere og overstiger forekomsten av aterosklerose blant kvinner med 4 ganger. Etter 50-55 år utlignes forekomsten av aterosklerose hos kvinner og menn. Dette skyldes en nedgang i produksjonen av østrogen og deres beskyttende funksjon hos kvinner i overgangsalderen.
 • Veid ned familie arv. Ofte utvikler aterosklerose hos pasienter hvis slektninger lider av denne sykdommen. Det er bevist at arvelighet i aterosklerose fremmer tidlig (opptil 50 år) utvikling av sykdommen, mens etter 50 år ikke spiller genetiske faktorer en ledende rolle i utviklingen.

Flyttbare faktorer av aterosklerose er de som kan utelukkes av personen selv gjennom en forandring i den vanlige livsstilen. Disse inkluderer:

 • Røyking. Dens innflytelse på utviklingen av aterosklerose er forklart av negativ effekt av nikotin og tjære på karene. Langvarig røyking flere ganger øker risikoen for hyperlipidemi, hypertensjon, IHD.
 • Ubalansert ernæring. Å spise store mengder animalsk fett øker utviklingen av aterosklerotiske fartøysendringer.
 • Fysisk inaktivitet. Kjøring av stillesittende livsstil bidrar til brudd på fettmetabolismen og utviklingen av fedme, diabetes, aterosklerose i blodårene.

Potensielt og delvis eliminert risikofaktorer inkluderer de kroniske lidelsene og sykdommene som kan korrigeres ved foreskrevet behandling. Disse inkluderer:

 • Arteriell hypertensjon. På grunn av høyt blodtrykk skapes forhold for økt impregnering av vaskulærvegg med fett, noe som bidrar til dannelsen av en aterosklerotisk plakk. På den annen side bidrar en reduksjon av elastisiteten til arteriene i aterosklerose til å opprettholde høyt blodtrykk.
 • Dyslipidemi. Krenkelsen av fettmetabolismen i kroppen, manifestert av økt innhold av kolesterol, triglyserider og lipoproteiner, spiller en ledende rolle i utviklingen av aterosklerose.
 • Fedme og diabetes. Øk sannsynligheten for atherosklerose 5-7 ganger. Dette skyldes brudd på fettmetabolismen, som er grunnlaget for disse sykdommene, og er utløsermekanismen for aterosklerotiske vaskulære lesjoner.
 • Infeksjoner og rusmidler. Smittsomme og giftige stoffer har en skadelig effekt på de vaskulære veggene, noe som bidrar til deres aterosklerotiske endringer.

Kunnskap om faktorene som bidrar til utviklingen av aterosklerose er spesielt viktig for forebygging, siden effekten av disponible og potensielt avtagelige omstendigheter kan svekkes eller elimineres helt. Eliminering av uønskede faktorer kan betydelig redusere og lette utviklingen av aterosklerose.

Symptomer på atherosklerose

Med aterosklerose lider ofte thorax- og bukedelene av aorta, koronar, mesentera, nyrekar og arterier i underlempene og hjernen. I utviklingen av aterosklerose er prekliniske (asymptomatiske) og kliniske perioder utmerkt. I den asymptomatiske perioden finnes et høyt innhold av p-lipoproteiner eller kolesterol i blodet i fravær av symptomer på sykdommen. Klinisk begynner aterosklerose å manifestere seg når det arterielle lumen smaler med 50% eller mer. I klinisk periode utmerker seg tre faser: iskemisk, trombo-nekrose og fibrotisk.

I trinn iskemi utvikles utilstrekkelig blodtilførsel til et organ (f.eks, myokardial ischemi, angina manifestert ved aterosklerose av koronarkarene). I trombonekrotisk stadium er trombose av de endrede arteriene festet (slik at koronararterien aterosklerose kan bli komplisert ved hjerteinfarkt). I trinn skjer fibrotisk bindevev vekst i dårlig perfuserte organer (som, aterosklerose av koronararteriene fører til utvikling av aterosklerotisk Cardiosclerosis).

De kliniske symptomene på aterosklerose er avhengig av typen berørte arterier. Manifestasjonen av aterosklerose av koronarbeholdere er angina, hjerteinfarkt og kardiosklerose, som konsekvent reflekterer stadiene av hjertesvikt i hjertet.

Aeroskleroseforløpet i aorta er lang og lang tid asymptomatisk, selv i alvorlige former. Klinisk er aterosklerose i thoracale aorta manifestert av aortalgi - pressende eller brennende smerte bak brystbenet som utstråler i hender, rygg, nakke, øvre underliv. I motsetning til smerter i angina, kan aortalgi vare i flere timer og dager, periodisk svekkelse eller intensivering. Reduksjon av elastisiteten til aortas vegger forårsaker en økning i hjertearbeidet, noe som fører til hjertesykdom i venstre ventrikel.

Aterosklerotisk lesjon av abdominal aorta manifesterer seg i magesmerter ved ulike lokaliseringer, meteorisme, forstoppelse. Ved aterosklerose observert abdominale aortabifurkasjonen nummenhet og kulde ben, hevelse og rødhet i fot, nekrose og sårdannelse av tærne, claudicatio intermittens.

Manifestasjoner av atherosklerose hos mesenteriske arterier er angrep av "abdominal padden" og et brudd på fordøyelsessystemet som følge av utilstrekkelig intestinal blodtilførsel. Pasienter kan oppleve skarp smerte flere timer etter å ha spist. Smerten er lokalisert i navle eller underliv. Varigheten av et smerteangrep fra flere minutter til 1-3 timer, noen ganger er smerte syndrom stoppet av inntak av nitroglyserin. Det er oppblåsthet, kløe, forstoppelse, hjertebank, økt blodtrykk. Senere blir fetid diaré med fragmenter av ufordøyd mat og ufordøyd fett tilsatt.

Aterosklerose av nyrearteriene fører til utvikling av vasorenal symptomatisk arteriell hypertensjon. I urinen er bestemte røde blodlegemer, protein, sylindere. Med unilaterale aterosklerotiske lesjoner i arteriene, er det en sakte progresjon av hypertensjon, ledsaget av vedvarende endringer i urinen og vedvarende høye BP-tall. Bilaterale lesjoner av nyreneårene forårsaker ondartet arteriell hypertensjon.

Med aterosklerose i hjernen er det en nedgang i minne, mental og fysisk ytelse, oppmerksomhet, intelligens, svimmelhet, søvnforstyrrelser. I tilfelle av alvorlig aterosklerose i hjerneskipene, pasientens oppførsel og psykeendring. Aterosklerose i hjernen arteriene kan bli komplisert ved akutt nedsatt hjerne-sirkulasjon, trombose, blødning.

Manifestasjoner for å utrydde aterosklerose av arteriene i underekstremiteter er svakhet og smerte i kalvemuskler i underbenet, nummenhet og chilliness av bena. Karakteristisk for utviklingen av syndromet "intermittent claudication" (smerte i kalvemuskulaturen oppstår når du går og går stille). Kaldhet, ekstremitetsklame, trofiske lidelser (peeling og tørr hud, utvikling av trofasår og tørre gangrene) er notert.

Komplikasjoner av aterosklerose

Komplikasjoner av aterosklerose er kronisk eller akutt vaskulær insuffisiens hos blodforsyningsorganet. Utvikling av kronisk vaskulær insuffisiens er forbundet med en gradvis innsnevring (stenose) av lumen arterie aterosklerotiske forandringer - stenotic aterosklerose. Kronisk utilstrekkelig blodtilførsel til et organ eller en del av det fører til iskemi, hypoksi, dystrofisk og atrofiske endringer, proliferasjon av bindevev og utvikling av melkoochagovogo sklerose.

Til fremveksten av akutt vaskulær insuffisiens fører til akutt tilstopning av blodkar med en trombose eller embolus, som manifesteres av klinikken for akutt iskemi og infarkt av organer. I noen tilfeller kan det forekomme brudd på arterienes aneurisme med et dødelig utfall.

Diagnose av aterosklerose

Initial data for aterosklerose er etablert ved å klargjøre pasientklager og risikofaktorer. Rådgivning av kardiologen anbefales. På generell undersøkelse viste tegn til aterosklerotiske vaskulære lesjoner av de indre organer :. Ødem, trofiske forstyrrelser, vekttap, multippel legeme talkum og andre fartøyer å lytte på kroppslyd i hjertet, avslører aorta systolisk bilyd. Aterosklerose er indisert ved endring i pulsering av arterier, økning i blodtrykk, og så videre.

Laboratorie-testdata indikerer et forhøyet nivå av blodkolesterol, lavdensitetslipoproteiner og triglyserider. Radiografisk viser aortografi tegn på aterosklerose i aorta: dets forlengelse, komprimering, forkalkning, forstørrelse i buk- eller thoracale områder, forekomst av aneurysmer. Tilstanden av kranspulsårene bestemmes av koronar angiografi.

Forstyrrelser av blodstrøm til andre arterier bestemmes av angiografi - kontrastradiografi av blodkar. Aterosklerose av arteriene i nedre ekstremiteter, i henhold til angiografi, registreres deres utryddelse. Ved hjelp av ultralyd av nyrekarter avsløres aterosklerose av nyrene og tilsvarende nyresvikt.

Fremgangsmåter for ultralyddiagnose av hjerte arteriene i de nedre ekstremiteter, aorta, karotidarterier ble registrert nedgang i hovedblodstrøm på dem, tilstedeværelse av ateromatøse plakk og blodpropper i lumen av fartøyet. Redusert blodgass kan diagnostiseres ved rheovasografi av nedre ekstremiteter.

Behandling av aterosklerose

Ved behandling av aterosklerose følges følgende prinsipper:

 • begrensning av det innkommende kolesterolet til kroppen og reduksjon av dets syntese av vævceller;
 • øker utskillelsen av kolesterol og dets metabolitter fra kroppen;
 • bruk av østrogenerstatningsterapi hos kvinner i overgangsalder;
 • påvirkning av smittsomme stoffer.

Begrensning av innkommende kolesterol fra mat er gjort ved utnevnelse av en diett som utelukker kolesterolholdig mat.

For medisinsk behandling av aterosklerose brukes følgende grupper av legemidler:

 • Nikotinsyre og dets derivater - effektivt redusere innholdet av triglyserider og kolesterol i blodet, øke innholdet av høyt tetthet lipoproteiner som har anti-atherogene egenskaper. Administrasjonen av nikotinsyrepreparater er kontraindisert hos pasienter som lider av leversykdom.
 • Fibrates (clofibrate) - redusere syntesen i kroppen av sine egne fettstoffer. Kan også forårsake brudd i leveren og utviklingen av kolelithiasis.
 • Sequestants av gallsyrer (kolestyramin, colestipol) - binder og fjerner gallsyrer fra tarmene, og derved reduserer mengden fett og kolesterol i cellene. Når de brukes, kan forstoppelse og flatulens oppstå.
 • Preparater av gruppen statiner (lovastatin, simvastatin, pravastatin) - er mest effektive for å senke kolesterolet, siden de reduserer produksjonen i kroppen selv. Påfør statiner om natten, siden om natten er syntesen av kolesterol forbedret. Kan føre til brudd i leveren.

Gjennomføring av kirurgisk behandling for aterosklerose er indikert i tilfeller av høy trussel eller utvikling av okklusjon av arterien med en plakk eller trombus. På arteriene blir både åpen kirurgi (endarterektomi) og endovaskulær kirurgi utført - med arteriedilatasjon med ballonkateter og installasjon av en stent på stedet for arteriell innsnevring som forhindrer blokkering av fartøyet.

Ved uttrykt aterosklerose av hjertets kar, som truer utviklingen av hjerteinfarkt, utføres aortokoronary shunting.

Prognose og forebygging av aterosklerose

På mange måter bestemmes prognosen for aterosklerose av pasientens adferd og livsstil. Eliminering av mulige risikofaktorer og aktiv medisinbehandling kan forsinke utviklingen av aterosklerose og oppnå forbedring i pasientens tilstand. Med utviklingen av akutte sirkulasjonsforstyrrelser med dannelsen av nekrose i organene, forverres prognosen.

For å forhindre atherosklerose er det nødvendig å slutte å røyke, unngår spenningsfaktoren, bytte til fettfattig og kolesterolfattig mat, systematisk fysisk aktivitet i forhold til mulighetene og alderen, vektnormalisering. Det er tilrådelig å inkludere i diettprodukter som inneholder fiber, vegetabilsk fett (lin og olivenolje), oppløsning av kolesterol innskudd. Progresjon av aterosklerose kan reduseres ved å ta kolesterolsenkende medisiner.

Aterosklerose - hva er det, årsakene, tegnene, symptomene, komplikasjoner, behandling og forebygging

Aterosklerose - systemisk arteriell sykdom av stor og middels kaliber, ledsaget av akkumulering av lipider, spredning av fiberfilamenter, dysfunksjon av vaskulært endotel, og som resulterer i lokale forstyrrelser av hemodynamikk og generelt.

Sykdommer i kardiovaskulærsystemet truer menneskeheten med alvorlige komplikasjoner: hjerneslag og akutt myokardinfarkt. Årsakene til dødeligheten fra disse sykdommene overgår alle andre. Aterosklerose er den viktigste patologien som påvirker vitale organer som er interessert i blodforsyning.

Nærmere om hva denne sykdommen er, hvorfor det påvirker mennesker og hvilke symptomer som er karakteristiske for det - senere i artikkelen.

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Hva er aterosklerose?

Aterosklerose er en kronisk arteriell sykdom som oppstår som et resultat av lipidmetabolismeforstyrrelser (en bred gruppe organiske forbindelser, inkludert fettsyrer) og ledsaget av avsetning av kolesterol i karets indre skall.

Deretter tetter denne "tilstopping", veggene i fartøyene, og lumen minker, deres elastisitet går tapt, noe som resulterer i okklusjoner. På grunn av deformering av fartøyene, er det en belastning på hjertet, fordi han trenger mer innsats for å svinge blod.

Når aterosklerose oppstår tap arteriene i medium og stort kaliber, elastisk (store arterie, aorta) og muskel-elastisk (blandet: carotis, cerebrale arterier og hjerte) typer. Derfor er aterosklerose den vanligste årsaken:

 • hjerteinfarkt,
 • koronarsykdom,
 • hjerneslag,
 • sirkulasjonsforstyrrelser i nedre ekstremiteter, abdominal aorta, mesenterisk og nyrene arterier.

Symptomer på atherosklerose er svært forskjellige i natur og intensitet, avhengig av de berørte organene. Derfor kan bare en lege bestemme sykdommens type og gjøre en nøyaktig diagnose.

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

årsaker

Først av alt merker vi at forekomsten og påfølgende dannelse av aterosklerose avhenger av følgende faktorer:

 • staten der vaskulære vegger er plassert
 • relevansen av den genetiske arvfaktoren;
 • brudd på fett (lipid) metabolisme.

Gjennomsnittsalderen hvor aterosklerose oftest påvirker menneskekroppen fra 40 til 45 år.

Menn er utsatt for aterosklerose hos 3, og noen ganger 4 ganger oftere enn kvinner, dette skyldes at forebygging av atherosklerose i det sterkere kjønnet oftere ikke tas alvorlig.

Til nå er det fem hovedfaktorer som bidrar til utvikling og videre utvikling av aterosklerose, disse er:

 • arvelighet
 • Sedentary livsstil
 • Metabolske og endokrine sykdommer (er sykdommenes harbingers)
 • Næringsfaktor (med mat i kroppen kommer et stort antall fett, proteinfôr og kolesterol)
 • Nervesykdommer (endre lipid-proteinbalansen)

Årsakene til atherosklerose er:

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

 • høyt blodtrykk,
 • røyking,
 • diabetes mellitus,
 • høyt kolesterol i blodet.

Men hovedårsaken til atherosklerose er brudd på kolesterol metabolisme. Dannelsen av aterosklerose er en naturlig prosess som begynner om 10-15 år. Med alderen kan den bremse, eller kan akselerere.

klassifisering

Prosessen med akkumulering av kolesterolkomplekser og dannelsen av atheromatiske plakk i begynnelsen av tegn på aterosklerose gjør det ikke. Likevel slår i det hele tatt alle kroppens kar, noen gir han en spesiell preferanse. Fra patogenesens synspunkt kan dette antas basert på de karakteristiske tegnene på visse patologiske forhold.

Avhengig av aktiviteten i den aterosklerotiske prosessen, er det:

 • progressiv aterosklerose - dannelsen av nye eller voksende atheromatøse plakk fortsetter, de kliniske manifestasjonene blir gradvis forverret, risikoen for komplikasjoner er høy;
 • stabilisert aterosklerose - utviklingen og dannelsen av nye plaketter er suspendert, de kliniske manifestasjonene forblir uendret eller regres, risikoen for komplikasjoner er lav;
 • regressing - de kliniske symptomene minker, den generelle tilstanden og laboratorieparametrene til blodet forbedres.

Avhengig av den primære lokaliseringen av prosessen er således disse typer aterosklerose preget:

 • Aterosklerose av hjertekarene;
 • Aterosklerose av aorta;
 • Aterosklerose av cerebral fartøy;
 • Aterosklerose av nyrearteriene;
 • Aterosklerose i abdominal aorta og dens grener;
 • Aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter.

Det vanlige nederlaget på alle arteriene i kroppen er ganske sjeldent. Svært ofte er det en blokkering av karene i visse organer: hjernen og hjertet, nedre lemmer eller nyrer. Progresjon av aterosklerose er uttrykt i det faktum at med en intensiv funksjonell belastning på orgelet er innstrømningen av blod til den utilstrekkelig. Dette fører til ubehagelige opplevelser fra kroppen.

Tidspunktet for og rask utvikling av aterosklerose er vanskelig å forutsi. Det kan være om år eller få måneder. Alt avhenger av egenskapene til metabolisme, metabolsk hastighet, predisponering for atherosklerose og sykdommer som øker risikoen for utvikling, og mange andre faktorer.

Stadier av

I moderne kardiologi er følgende stadier av aterosklerose preget:

 1. Den første fasen. Reduksjon i systemisk blodstrømning, vekst av fettpunktet, fravær av smertefulle symptomer.
 2. Den andre fasen. Liposklerose er ledsaget av spredning og spredning av fettvev, en høy sannsynlighet for trombus og systemisk sirkulasjon.
 3. Den tredje fasen. Atherokalcinose ledsages av konsolidering av aterosklerotiske plakk, kalsiumavsetning, deformering av karene og innsnevring av lumen med risiko for blokkering.

Symptomer på atherosklerose

Kliniske symptomer er knyttet til lokalisering og stadium av utvikling av aterosklerotisk lesjon. Det er bevist at skiltene vises når fartøyet taper 50% eller mer.

Symptomer på aterosklerose behandles bedre i samsvar med lokaliseringen, det vil si beskrivelsen av en isolert form av sykdommen. Dette tillater dem litt detalj, fordi det ikke kan være tegn på aterosklerose i aorta og perifere kar er nøyaktig det samme.

Det er følgende klassifisering av generelle symptomer:

 • iskemisk - det er ustabil iskemi av vevet i form av anginaangrep (fra hjertet), intermittent claudikasjon (i underdelene);
 • trombonekrotisk - mer alvorlige komplikasjoner forekommer i form av hjerneslag, hjerteinfarkt, føttene i føttene;
 • Fibrotisk-kardiologer vet tilfeller av gradvis erstatning av muskelfibre i hjertet med fibrøst vev med dannelsen av områder av kardiosklerose.

Den største grad utsatt for utvikling av aterosklerose av aorta, cerebral fartøy, fartøy i nedre ekstremiteter, hjerte-, hjerne-, hjerne-, hjerne- og nyreneårene. Symptomer på aterosklerotiske endringer i disse tilfellene avviger og avhenger direkte av lokaliseringen av den patologiske prosessen.

Symptomer og behandling av aterosklerose

Aterosklerose i medisin er en sykdom der en systemisk lesjon av blodårer (arterier) med stor og middels diameter oppstår som følge av avsetning av lipider på deres indre overflate. Ifølge statistikken fra Institute of Therapeutics, er det denne patologien som forårsaker død i 3% av alle tilfeller registrert i verden. I unge mennesker er en slik diagnose posthumtisk fastgjort i 2%, hos eldre - i 25%, hos personer i avansert alder, opptil 39% av tilfellene.

Ifølge den samme statistikken er arteriosklerose av karene årsaken til hjerteinfarkt, slag, iskemisk sykdom og andre dødelige patologier av det kardiovaskulære systemet hos mennesker. I løpet av det siste tiåret diagnostiseres denne patologien 1,5 ganger oftere, noe som indikerer en rask forverring av helsestatusen til verdens befolkning. Forverret og alderstatistikk - sykdommen er oftere fastlagt hos unge mennesker.

Hva er aterosklerose - stadier av patologi

Sykdommen aterosklerose påvirker hovedsakelig store hovedkarene i menneskekroppen: karotid- og cerebrale arterier, nyre-, hjerte- og abdominal aorta. Sykdommen er basert på en forandring i metabolske prosesser, hvor det oppstår overdreven akkumulering av tungt kolesterol og a-lipoprotein i blodet mot bakgrunnen av en reduksjon i antall fosfolipider og proteiner. Resultatet av denne ubalansen er den systematiske forandringen i vaskulærene, som går gjennom flere stadier. Når de oppstår, skjer følgende endringer:

 1. Stage lipid (fett) flekker, der på overflaten av vaskemuren er det hevelse og løsning av epitelet. På dette stadiet er den vaskulære lesjonen ikke dødelig, og i tillegg er det nesten umulig å diagnostisere, siden lipidavsetningene på lesjonene ligger på det indre skallet til arteriene i det såkalte intima. Lokalisering av lipid flekker - hovedsakelig i grener av arterier.
 2. Stadiet av liposklerose eller proliferasjon av lipomatisk plakett på grunn av aktiv formasjon i området med involvering av bindevev. På dette stadiet er det lett å eliminere slike svulster, da legemidler til behandling av aterosklerose lett oppløser myke plakker. På den annen side er det på dette stadiet i utviklingen av sykdommen at det er stor sannsynlighet for frigjøring av fragmentet, etterfulgt av okklusjon av lumen av arteriene. Dette stadiet av aterosklerose er preget av en forandring i kroppens fysiske egenskaper - det blir mindre elastisk og er lett traumatisert.
 3. Fase av atherokalcinose eller konsolidering av aterosklerotisk plakk på grunn av dets metning med kalsiumsalter. På dette stadiet når de patologiske endringene deres topp - innskudd bygger opp og begrenser blodstrømmen på grunn av deformasjon av de vaskulære veggene. På dette stadiet uttrykkes aterosklerose av arteriene ved dannelse av foci av nekrose eller gangren på lemmer og organer som mate den skadede beholderen.

I tillegg til disse endringene den viktigste årsaken til aterosklerose kan bestå av å være infisert med herpes virus, cytomegalovirus, chlamydia, mutasjon av epitelceller i sirkulasjonssystemet, arvelig sykdom, vekkende forandringer i lipidmetabolismen. Til tross for de første årsaker til aterosklerose, en sykdom i ethvert tilfelle går alle de ovenfor beskrevne trinn.

Faktorer og risikogrupper

Spesialister identifiserer flere grupper av befolkningen for hvilke risikofaktorene for aterosklerose er mest relevante:

 1. Etter alder - personer eldre enn 40-50 år.
 2. På grunnlag av kjønn er menn mer utsatt for sykdom enn kvinner.
 3. Arvelighet - risikoen for atherosklerose er høyere hos de hvis slektninger har en slik diagnose.

De oppførte faktorene er uoverstigelige og kan ikke endres av en person. I medisin får de definisjonen av "irremovable".

Den andre gruppen av faktorer som fremkaller utbruddet av aterosklerose kalles potensielt flyttbar. Disse inkluderer systemiske patologier, som fører til en endring i hjerte-og karsystemets funksjoner. Deres negative innflytelse kan unngås hvis pasienten tar stoffene anbefalt av legen.

Betingede unødvendige faktorer inkluderer:

 1. Arteriell hypertensjon.
 2. Dyslipidemi eller økte kolesterolnivåer i blodet.
 3. Intoxikasjon med smittsomme stoffer.
 4. Diabetes mellitus.
 5. Fedme.

De flyttbare faktorene for atherosklerose omfatter for det meste usunn livsstil og dårlige vaner: røyking, alkoholisme, inaktivitet og ubalansert ernæring. De provoserer forekomsten av sykdommer, som i mangel av terapi er komplisert av aterosklerose. Slike faktorer øker vesentlig fremdriften av sykdommen og øker risikoen for død fra aterosklerose.

Symptomer på sykdommen

Kliniske tegn på aterosklerose forekommer bare ved aktiv sykdomsfremgang, når blodkarets lumen smaler med 50 eller flere prosent. Generelt avhenger symptomatologien av hvilke fartøy som har gjennomgått patologiske forandringer.

Manifestasjoner av aterosklerose av aorta

I tilfelle den patologiske prosessen oppstår i aortabuen og dens grener, utvikler symptomatisk hypertensjon hos pasienter. Denne typen aterosklerose er ledsaget av et syndrom av sirkulasjonsinsuffisiens i hjernen og øvre humeralgirdle. Sykdommen er ledsaget av følgende symptomer og kliniske manifestasjoner:

 • en økning i systolsindeksene mot en bakgrunn av normale eller reduserte dystoliske parametere;
 • hodepine og svimmelhet;
 • besvimelse;
 • parestesier og en følelse av svakhet i hendene

Hvis du trykker på fartøy prosessen begynte i mage aorta, de viktigste symptomene på aterosklerose er svekkelsen av blodet pulsering i femoral og knehasen arterier, forstyrrelse av noen av de indre organer (flere symptomer vil bli diskutert senere).

Siden behandling av aterosklerose med slike fenomener ikke starter umiddelbart, kan sykdommen bli komplisert av en aneurisme av forskjellige deler av aorta. Følgende symptomer oppstår:

 • når den stigende regionen av aorta er berørt, langvarig vondt eller forstyrrende smerter i brystet, oppstår og falmer gradvis;
 • når aortabuen påvirkes, heshet, pusteproblemer, strupe i strupehodet,
 • med nederlaget på den nedadgående delen av aorta - smerte i brystet og ryggen, følelsen av å klemme spiserøret.

Stratisering av aorta er ledsaget av intens smerte i brystet, i den epigastriske regionen. Pasienten lider av mangel på luft og alvorlig svakhet på grunn av en kritisk nedgang i blodtrykket.

Aorta disseksjon regnes som et dødelig fenomen. Overlevelse med det er mindre enn 50%, og bare under betingelse av rettidig gjengitt medisinsk behandling.

Manifestasjoner av aterosklerose av mesenteriske kar

Når mesenteriske kar er berørt, er det viktig å gjenkjenne de typiske tegnene på patologi i tide, siden denne type aterosklerose klinisk ligner på eksacerbasjon av magesår. Objektivt kan pasienten observere:

 • oppblåsthet;
 • fravær eller signifikant svekkelse av peristalsis;
 • smerte når du prøver å palpere overlivet;
 • ubetydelig spenning i bukveggen.

De viktigste symptomene på aterosklerose av karene i bukhulen er i smerter som oppstår etter å ha spist. Differensiere patologi kan skyldes mangelen på effekten av å ta medisiner beregnet for normalisering av fordøyelsen. I dette tilfellet tar nitroglyserin raskt nok til å stoppe angrepet.

Med dette for tidlig aterosklerose terapi rekke ender plutselig oppstått trombose, som er forbundet med vandrende eller lokalisert smerte i magen, forsinket krakk, brekninger med galle og blod. Feildiagnostisering og forsinket behandling kan føre til intestinal koldbrann.

Manifestasjoner av aterosklerose hos nyrene

Med lesjoner av nyrearterien er sykdommen ledsaget av en jevn økning i blodtrykket. Det kliniske løpet av aterosklerose er jevnt, uten skarpe eksacerbasjoner. Hvis det er trombose i nyrene, kan pasienten bli plaget av smerter i midjen og magen, tegn på dyspepsi.

Manifestasjoner av atherosklerose av beinene i beina

Aterosklerotiske endringer i nedre ekstremiteter manifesteres av syndromet av intermittent claudication, paresthesi og en følelse av kulde i lemmen. Ved ekstern undersøkelse av beina kan følgende tegn på sykdommen identifiseres:

 • demping av pulsering;
 • trophic ulcers på fingre, ben eller hæl;
 • blanchering av huden;
 • tynning og tørrhet i huden.

Trombose av vener, som oppstår mot bakgrunn av aterosklerotiske forandringer, fører til økt ømhet og utseendet av kraftig forstørrede vener på beina.

Manifestasjoner av aterosklerose av cerebral fartøy

Med en sykdom som aterosklerose, inkluderer klassifiseringen involvering av cerebral fartøy. Denne typen sykdom er uttrykt ved en betydelig forverring i sentralnervesystemet, som uttrykkes av:

 • redusert effektivitet;
 • nedsatt oppmerksomhet og minne;
 • redusert intellekt;
 • søvnforstyrrelser;
 • svimmelhet.

Pasienten kan også bli plaget av hodepine. Det er også betydelige endringer i mental tilstand. Denne subtypen av aterosklerose er farlig for en slik komplikasjon som et slag.

Manifestasjoner av kranspuls aterosklerose

Med nederlaget i kranspulsårene klager pasienten på smerte bak brystbenet, en følelse av svakhet og tretthet. Under forverring av sykdommen er det en følelse av nummenhet i venstre hånd, kortpustethet. Angrep er ledsaget av frykt for død, skyte eller fullstendig bevissthetstap. Faren for denne typen patologi er en høy risiko for død som følge av myokardinfarkt.

Diagnose av vaskulær aterosklerose

Når du går til klinikken, samler den behandlende legen en anamnese og finner ut pasientens klager, på basis av hvilke det allerede er mulig å kompilere det første bildet av sykdommen. For å klargjøre diagnosen, brukes følgende typer diagnoser:

 • auskultasjon av koronarfartøy;
 • måling av blodtrykk;
 • laboratorie blodprøver;
 • aortografi og koronar angiografi;
 • angiografi;
 • UZGD og ultralyd.

I tillegg kan det være nødvendig å konsultere en kardiolog, nevrolog eller psykiater.

Metoder for behandling av sykdommen

Hovedbehandlingen for åreforkalkning av karene er å ta medisiner og forandre pasientens livsstil. Først og fremst er pasienten foreskrevet et kompleks med medisiner, hvis virkning er rettet mot å senke kolesterol i blodet og redusere vevshypoksi (spesielt ved skade på koronar og cerebrale kar). I dette tilfellet gjelder følgende:

 • preparater av nikotinsyre i form av tabletter og injeksjoner;
 • gallsyre-sekvestranter;
 • statiner;
 • fibrater.

Ovennevnte grupper av legemidler fra aterosklerose foreskrives i samsvar med tilstedeværelsen av indikasjoner og kontraindikasjoner, og doseringen beregnes individuelt.

Forbedring av pasientens tilstand kan også være en streng diett, noe som innebærer en reduksjon i antall animalske fettstoffer. Maten skal svare til prinsippene for behandlingsbordet № 10с. I ukomplisert sykdomsforløp brukes diett nr. 5.

Med høy sannsynlighet for okklusjon av berørte kar, blir pasientene vist kirurgisk behandling:

 • Endarterektomi - åpent kirurgisk inngrep;
 • endovaskulær terapi - minimalt invasive operasjoner på arteriene.

Under disse prosedyrene blir stenter satt inn i arterien, eller arterien er utvidet med ballonkateter. En koronar arterie bypass graft utføres når koronar fartøy er berørt.

Forebyggende tiltak

Aterosklerose er svært sjelden diagnostisert hos mennesker hvis historie ikke forverres av sykdommer forbundet med metabolisme. Likevel er de selv i fare, siden aterosklerose kan forebygges bare hvis normer for en sunn livsstil blir observert. Betydelig redusere risikoen for at denne sykdommen kan være ved å gi opp vanlige vaner, normalisere ernæring og øke fysisk aktivitet. I nærvær av progressiv aterosklerose anbefales det å følge legenes anbefalinger om å ta medisiner.

Aterosklerose av kar: utvikling, tegn og lokalisering, diagnose, hvordan å behandle

Aterosklerose i den moderne verden øker hvert år dens spesifikke tyngdekraft i antall alle kardiovaskulære sykdommer. Dette er på grunn av ulike årsaker, og, fremfor alt, en endring i livsstil av mennesker, miljøforhold, og, merkelig nok, en økning i trivsel, fordi den nåværende generasjon av menneskelig daglig meny av våre forfedre, unntatt i drømmer kan prividetsya eller under drømmen søvn. True, noen "kolesterol godbiter" kunne bli prøvd for påske og jul.

Til tross for den nådeløse kampen for verdens helsemiljøer gir aterosklerose ikke opp, og borgerne selv hjelper det, fordi de i de fleste tilfeller ikke følger kardiologernes anbefalinger veldig mye.

Det skal bemerkes at når det gjelder aterosklerose er det ingen spesiell grunn til å berolige seg i ung alder, det bare må ikke forveksles med arteriosklerose (arteriokaltsinoz) når alder vokser bindevev, og kalsiumsalter avsettes, og endelig - forseglet alle lagene av arterieveggen og fartøyet mister sin funksjonsevne.

Aterosklerose er på ingen måte et resultat av den naturlige aldringen av alle organer og systemer, sykdommen er en uavhengig enhet hvor mannlig kjønn er en preferanse, og den unge alderen er ikke en hindring.

Utbrudd av en aterosklerotisk prosess

Aterosklerose, stedet for sin begrunnelse, valgte veggene til store og mellomstore arterielle kar. Under den aterosklerotiske prosess menes avsetningen og akkumuleringen av lipoprotein og meget lav tetthet (LDL, VLDL - "dårlige" kolesterol fraksjon), og de inneholder fett i myk elastisk og endotel (intima).

Mekanismen av aterosklerose er ganske komplisert, det er basert på et brudd av lipid utvekslingsprosesser og lipo-proteinkomplekser, endrer den strukturelle sammensetning av endotelet av blodkar, slik at det er mer praktisk å presentere patogenesen i skjematisk form:

 • I den første fasen begynner å utvikle strukturelle og cellulære forandringer som utløser bindevevets respons, blant det totale eksterne velvære i intima.
 • Flytende med en strøm av blod, blir LDL fanget av celler av hovent intima og avsatt på den indre membran av arteriefartøyet;
 • Atheromatøs plakk dannes, med utgangspunkt i LDL. Utviklingen av en atherosklerotisk prosess langs fartøyets lengde kalles ikke-stenoserende aterosklerose, som bare er karakteristisk for den første fasen og vanligvis ikke diagnostiseres som en diagnose;
 • Som akkumulering av skadelige kolesterolkomponenter begynner plaques å stige over overflaten av intima, bevege seg inn i fartøyets lumen og derved begrense det.

utvikling av aterosklerose: normal, plakkdannelse, utseende av blodpropper

Det er allerede stenosering aterosklerose, som truer med å blokkere fartøyet, siden lumen av arterien fortsetter å synke over tid, til den er helt lukket. Det er interessant at innsnevring til 70% kan gå ubemerket, og prosessen er asymptomatisk. Bare okklusjon av fartøyet som fører til akutt iskemi (som en variant av konsekvensene av stenoserende aterosklerose) kan bli en "torden ut av det blå";

 • Ved senere stadier kan fibrotiske plakkene såres og forkalkes, noe som ytterligere forverrer situasjonen, siden gode forhold oppstår for dannelsen av trombi.
 • Bokstavelig talt er alle arterielle fartøy av stor og medium kaliber gjenstand for aterosklerotiske endringer. Egenskaper av dannelsen og løpet av den patologiske prosessen, dens komplikasjoner vil bli vurdert i andre deler av artikkelen. Men før du tar hensyn til slike viktige punkter som årsakene til atherosklerose og dets risikofaktorer.

  Hvem risikerer først?

  Omstendigheter som skaper forhold for fremveksten av atherosklerose har skapt behovet for klassifisering under hensyntagen til ulike faktorer. Dette tillot flere å systematisere former for aterosklerose, dets faser og stadier. Formen av aterosklerose er vanligvis vurdert fra utgangspunktet av deres opprinnelse, det vil si hovedårsaken til aterosklerose.

  hemodynamisk varianter av den aterosklerotiske prosessen er forårsaket av:

  1. Arteriell hypertensjon;
  2. Angiospasm, som ofte oppstår av ulike årsaker, for eksempel med hypertensive kriser, langvarig nervespenning eller i nærvær av en så skadelig vane som røyking;
  3. Vasomotoriske forstyrrelser forårsaket av andre patologi (vaskulær dystoni, cervical migrene, vertebral arterie hypoplasi, cervical osteochondrose et al.).

  metabolsk former for aterosklerose er provosert av andre situasjoner:

  • Genetisk historie (arvelig-konstitusjonelle lidelser av fettmetabolismen: kolesterol diatese, xanthomatose);
  • Alimentarforstyrrelser forårsaket av overdreven konsum av fettstoffer og karbohydrater, noe som resulterer i fedme, noe som provoserer en økning i kolesterol og dets fraksjoner i serumet;
  • Hypodinami, som ofte fører til akkumulering av overflødig vekt;
  • Endokrine patologi (diabetes, utilstrekkelig skjoldbruskfunksjon, ubalanse av kjønnshormoner);
  • Nyrer og leverdefekter (nefrotisk syndrom, fett hepatose, ZHKB - kolelitiasis, etc.);

  Til risikofaktorene, og noen ganger årsakene til atherosklerose, som nevnt ovenfor, inkluderer sex: sykdommen rammer ofte menns kar. I tillegg, tilstedeværelse av kun en provokatør - er ganske sjelden, som regel er de til stede "nå", og dermed forverrer situasjonen og øker sannsynligheten for utvikling av multifokal aterosklerose, oppstår som multivessel aterosklerotisk lesjon med karakteristiske konsekvenser for ham.

  Skjoldene av aterosklerose, hvor både hemodynamiske og metabolske provokatorer samles, kalles blandet, Det er de som utgjør størstedelen av pasientene som ødelegger statistikken over slag, hjerteinfarkt og ikke bare dem...

  Klassifisering etter habitat

  Prosessen med akkumulering av kolesterolkomplekser og dannelsen av atheromatiske plakk i begynnelsen av tegn på aterosklerose gjør det ikke. Likevel slår i det hele tatt alle kroppens kar, noen gir han en spesiell preferanse. Fra patogenesens synspunkt kan dette antas basert på de karakteristiske tegnene på visse patologiske forhold. I den foretrukne lokalisering av aterosklerose kan indikere de kliniske manifestasjoner av koronar hjertesykdom hvis annen årsak til dets dannelse (koronar og ikke-koronar opprinnelse) ikke er påvist eller typiske symptomer på arteriosklerose av nedre ekstremiteter. Avhengig av den primære lokaliseringen av prosessen er således disse typer aterosklerose preget:

  1. Aterosklerose av hjertekarene;
  2. Aterosklerose av aorta;
  3. Aterosklerose av cerebral fartøy;
  4. Aterosklerose av nyrearteriene;
  5. Aterosklerose i abdominal aorta og dens grener;
  6. Aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter.

  Imidlertid, slik det er kjent, kronisk aterosklerose - en systemisk sykdom, og dette fører ofte til det faktum at i en organisme gruppe påvirker forskjellige fartøyer, f.eks, koronar og cerebral (opp til 40% av pasienter som allerede har en slik kombinasjon). Denne typen aterosklerose kalles multifokal. Multifokal aterosklerose er farligere, krever komplisert terapi, forverrer prognosen og påvirker hastigheten av postoperative komplikasjoner oppover, er aterosklerose og komplikasjoner i dette tilfelle også ganske farlig (hjerteinfarkt, akutt iskemisk hjerneslag).

  Forløpet av den patologiske prosessen

  Manifestasjoner av noen patologi i kroppen, og de mer direkte tegn på aterosklerose ganske lenge ubemerket, men den patologiske prosessen er, som gjenspeiles av langsiktig og permanent klinisk forskning på dette området. Takket være dem i dannelsen av patologiske endringer var Følgende stadier av aterosklerose utmerker seg:

  • Uforutsigbar i tid, noen ganger signifikant i varighet, skjult (preklinisk) periode. I mellomtiden kan iskemiske endringer i blodkarene på velværefasen allerede bestemmes av ulike diagnosemetoder, noe som er best å begynne med et besøk på laboratoriet. Studien av lipidspektret (kolesterolfraksjoner og triglyserider) og beregning av den atherogene koeffisienten kan "fange" utviklingen av aterosklerose i et tidlig stadium;
  • Fase av aterosklerose med nervøse, vasomotoriske og metabolske forstyrrelser, som klinisk allerede manifesterer seg, selv om det er svakt. I tillegg til laboratorieforskyvninger (hyperkolesterolemi) begynner pasienter etter fysisk anstrengelse (sykkel ergometri) å registrere iskemiske endringer i innspillingen av elektrokardiogrammet;
  • Jeg stadium av kliniske manifestasjoner kalles iskemisk og er preget av en innsnevring av fartøyene, noe som fører til forstyrrelse i næringen til de tilsvarende organer og starten på dystrofiske forandringer i dem;
  • Trinn II kalles trombo-nekrotisk, den er ledsaget av nekrose, stor eller liten brennpunkt, som ofte ledsages av blodkar i blodet;
  • III fibrøst eller sklerotisk stadium preget av dannelse av arrdannelse i parenkymal (nyre, lever) og andre organer med atrofiske forandringer av seg selv.

  I tillegg er det i utviklingen av aterosklerose tre faser: den aktive fasen eller fremdriftsfasen, stabiliserings- og regresjonsfasene.

  Symptomer på aterosklerose behandles bedre i samsvar med lokaliseringen, det vil si beskrivelsen av en isolert form av sykdommen. Dette tillater dem litt detalj, fordi det ikke kan være tegn på aterosklerose i aorta og perifere kar er nøyaktig det samme.

  Nedfallet av fartøyene i nakken skaper problemer for hodet

  Hvis vi snakker om halsen fartøy aterosklerose eller aterosklerose i halspulsåren, mener vi aterosklerotisk vaskulær sykdom, mate hjernen og sikre dens normale funksjon. Av dette følger det at dersom problemet oppsto på disse arteriene, vil lide alle strukturer i sentralnervesystemet (CNS), så det gir ingen mening å behandle dem hver for seg, er det bedre bare å ta og kombinere i en enkelt sykdom (som imidlertid gjort til oss) - aterosklerose av cerebral fartøy.

  1 - aterosklerose av cervikal lokalisering, 2-aterosklerose av cerebral fartøy

  Årsaken til denne arten har samme som andre former, utvikler seg i henhold til lignende lover, selv om her også cervikal osteokondrose bidrar. I mellomtiden har denne typen aterosklerose en utmerket symptomatologi, her faller all byrde på hodet. På grunn av det faktum at aterosklerose av cerebrale kar fører til dannelse av kronisk insuffisiens av cerebral sirkulasjon, vil resultatet av denne prosessen slå tilbake i form av cerebral iskemi, eller rettere sagt, dens enkelte områder, som manifesterer seg klinisk.

  Forløpende iskemi eller forbigående iskemisk angrep (TIA) oppstår som regel som følge av angiospasm (spasmer i hjerneskap). En alvorlig komplikasjon av TIA er en ganske alvorlig tilstand - iskemisk berøring, men TIA er en komplikasjon av aterosklerose, derfor hjerneinfarkt (= slag) kan også betraktes som en komplikasjon av aterosklerose.

  Utviklingen av aterosklerose av cerebral fartøy er karakteristisk for den kroniske aterosklerotiske prosessen:

  1. I første fase registrerer pasienten en reduksjon i arbeidskapasitet, tretthet, fravær, det blir vanskelig å konsentrere oppmerksomheten, huske hendelsene for en uke siden, selv om profesjonelt minne ikke lider ennå. Hodepine med periodisk svimmelhet, tyngde og støy i hodet, søvnforstyrrelser, irritabilitet, angst, dårlig humør - også symptomene på hjerne-arterien aterosklerose;
  2. For andre etappe er de samme tegnene karakteristiske, men de utvikles, blir uttalt og allerede egentlig forhindrer en person i å ikke bare jobbe, men også tilpasse seg til det vanlige liv;
  3. Det tredje trinnet kan beskrives som følger: encefalopati, markert nedgang av intellektuelle evner, utseende cerebellare forstyrrelser (manglende koordinasjon) og parkinsonsymptomer (stivhet, mangel på ansiktsuttrykk, jitter).

  Myokardium mottar ikke ernæring og oksygen

  Aterosklerose i blodkarrene i latent periode oppfører seg derfor, og avslører seg selv ved ingenting, selv med en utviklet atherosklerotisk prosess, noe som gjør tidlig diagnose vanskelig (pasientene klager ikke over noe). Disse forholdene skyver av forebyggende tiltak som kan stoppe sykdomsprogresjonen, slik at behandlingen starter når diagnosen IHD allerede finner sted.

  Videre begynner det karakteristiske kurset i den patologiske prosessen:

  • Iskemisk, dvs. det første trinnet er vist som angina syndrom (IBS) spenning med karakteristiske symptomer: brystsmerte i forbindelse med fysisk aktivitet eller følelsesmessig belastning, dyspné, dysrytmi, hevelse som et symptom på hjertesvikt. IHD er dannet mot bakgrunn av aterosklerose. Sykdommen er forårsaket av blodsirkulasjon i karene i hjertet som fører til tap av hjertemuskelen, myokard fordi den ikke lenger får den nødvendige mengden av næringsstoffer og oksygen. IHD kan være akutt (MI) eller fortsette som en kronisk prosess, ledsaget av periodiske angina pectorisangrep;
  • Det andre (trombonekrotiske) stadiet gir også et hjerteinfarkt med iboende egenskaper som er beskrevet i de relevante materialene;
  • Den endelige fasen (sklerotisk) oppstår ved et gunstig utfall av hjerteinfarkt og blir til en diagnose: aterosklerotisk kardiosklerose.

  Aorta og aterosklerose

  Veldig farlig for livet aterosklerotisk prosess som påvirker hoved arteriell fartøy - aorta, fordi dets grener leverer blod til hele kroppen. Aterosklerose i aorta, spesielt i thorakregionen, er på ingen måte sjelden, men pasienten bor i lang tid og mistenker ikke noe, siden symptomene er svært knappe, om ikke helt fraværende. Fra tilfelle til tilfelle kan det oppstå smertefulle opplevelser bak brystbenet (aortalgi), og gir seg til den interlobulære regionen. Aterosklerotisk prosess i aorta over tid kan føre til alvorlige konsekvenser - atrofiske forandringer i muskellaget i det berørte området, noe som resulterer i en enda mer alvorlig konsekvens - en aorta-aneurisme.

  aterosklerose av aorta med dannelse av en aneurisme. A - i området av aortabuen, B - på bukhøyde

  Aorta aneurisme er preget av smerte som avhenger av sin plassering:

  1. Med en aneurisme av stigende avdeling - smerte bak brystbenet;
  2. Arcs - smerte i brystet, gir i ryggen, nakke, skulder;
  3. Med en aneurisme av nedstigende aorta, gjør ryggen vondt.

  I tillegg, aneurisme og andre særegne symptomer: hodepine, hevelse i ansiktet på grunn av kompresjon av vena cava superior, forandring i stemmen (heshet), hoste (kompresjon av den tilbakevendende laryngeal nerve og trakea).

  Aneurysm av aorta gir en svært alvorlig komplikasjon - vegg separasjon og brudd, som slutter med pasientens død. Tidlig diagnose kan redde pasientens liv dersom kirurgisk behandling av aterosklerose og dens konsekvenser (aneurisme) gjøres i tide, men det er imidlertid også stor vanskeligheter. Konservativ terapi av en aneurisme er umulig.

  Aterosklerose i abdominal aorta

  Når aterosklerose i abdominal aorta og dets grener eller dannelsen av en aneurisme i det er slike symptomer:

  • Smerte i magen;
  • Følelse av tyngde;
  • Fordøyelsesproblemer;
  • Kanskje tilstedeværelsen i bukhulen av pulsatil dannelse (aneurisme).

  Den celiac stammen, som forlater bukdelen, gir blod til leveren og milt, og de øvre og nedre mesenteriske arteriene mate tarmene. Den avsetning på veggene i store arterier ateromatøse plakker fører til en innsnevring (stenose) av innsnevringsstedet og utvikling av aterosklerose, og følgelig underernæring organer perfusert med forekomsten av iskemi.

  Aterosklerose av mesenteriske karer misliker ofte pasienten, fordi den ikke tillater å forstå: er det et angina angrep eller gastrointestinal patologi? Smerter som sprer seg på overlivet ligner kardialgia, men forekomsten av dyspeptiske symptomer, tegn på tarmdysfunksjon og vekttap gir noen grunn til at pasienten tenker på mageproblemer.

  Når de mesenteriske karene er okkludert med plakk eller trombose (mesenterisk trombose), lider den øvre mesenteriske arterien oftest og leverer blod til en betydelig del av tarmen. Mesothrombosis av tarmkarrene fører til tarmens tarmen og krever akutt kirurgisk inngrep.

  Aterosklerose av perifere arterier

  Denne type av aterosklerose legger seg ofte inn i arterielle fartøyer med kraft nedre ekstremiteter, så i litteraturen økende grad funnet aterosklerose beskrivelse nedre lemmer enn arteriell sykdom hånd (de lider mindre). Som andre arter fortsetter patologien som kronisk aterosklerose og går gjennom 3 faser:

  1. Manifestasjoner av koronar-trinn: claudicatio intermittens, smerter mens gang (pasienten ofte stopper for å hvile), svekkelse eller forsvinning av perifer vaskulær pulsering (på baksiden av foten), redusert hudtemperatur. Fravær av pulsering av lårben og iliac arterier indikerer dannelsen av et kronisk iskemisk fokus, kalt Lerish syndrom;
  2. Trombonekroticheskaya trinn skjer med en forverring tilstand, pasienten er nesten ute av stand til å gå uten smerte, ofte er det en akutt arteriell obstruksjon, noe som kan resultere i koldbrann, som er kjent for å være meget trøst komplikasjon ved aterosklerose;
  3. Sklerose og atrofisk vev endres i områder som er tilstøtende til nekrose-steder.

  Behandling av underekstremitet arteriosklerose engasjert kirurg som i de tidlige stadiene av å prøve å stoppe utviklingen av å bruke konservative terapi (salver, geleer, kardiovaskulære legemidler, etc.), men med tap av hovedårene, den opphører å hjelpe og legen har til å reise spørsmålet om kirurgiske inngrep.

  Aterosklerose hos nyrene

  Konsekvensen av aterosklerose av nyrearteriene er motstandsdyktig renal ischemi (ischemisk trinn), noe som fører til en reduksjon i renal blodstrøm og stabilt høy hypertensjon. Det er kjent at blodtrykket for å redusere dette problem er meget vanskelig, og de patologiske forandringer i nyrene og i betydelig grad forverre tilstanden og prognose. I de fleste tilfeller pasientene selv legge merke til at feilen ikke-korrigerbar hypertensjon er nyrene, og den avsatte urinprøve (protein, hyaline sylindre og erytrocytter, selv i små mengder) bare bekrefte mistanke og indikere behovet for videre undersøkelse og behandling er ikke bare en generell utøver, men også med en nephrologist.

  For trombonekrotisk stadium av aterosklerose er tromboser av arterielle blodkar i nyrene og nekrotisk nephrose karakteristisk.

  Tegn på det sklerotiske stadium av aterosklerose er: aterosklerotisk nefroklerose, primært krøllet nyre og kronisk nyresvikt (CRF).

  Igjen om komplikasjonene

  Strømmer i lang tid, år, ikke manifestere seg, ikke spesielt irriterende "master" kronisk aterosklerose kan til slutt gi noen "overraskelse", dens konsekvenser og komplikasjoner er langt fra gunstig prognose og ofte ender i døden:

  • Iskemisk hjertesykdom;
  • Myokardinfarkt (i 95% av tilfellene oppstår mot en bakgrunn av stenosering av kranspuls aterosklerose);
  • Forløpende iskemisk angrep;
  • Akutte sykdommer i cerebral sirkulasjon (hjerneinfarkt, hemorragisk slag);
  • Sekundær mesenterisk insuffisiens og mesenterisk trombose;
  • Aneurysm av aorta, som kun kan behandles kirurgisk;
  • Gangrene tarm eller lemmer, som skyldes akutt obstruksjon av arteriell fartøy, som følge av stenosering av arteriosklerose. Som et resultat er kirurgisk inngrep dessverre ikke alltid rettidig og vellykket;
  • Kronisk nyresvikt.

  Vanlige komplikasjoner av aterosklerose

  Lider av aterosklerosefartøyer hos pasienter er det ikke noe å konsollere, akutt og kronisk iskemi går ikke helt ut, så rettidig diagnose og behandling i dette tilfellet er ekstremt viktig.

  Kjenne blodkarens patologi...

  Diagnose av aterosklerose begynner med et laboratorium som kan mistenke patologi i begynnelsen, når pasienten er helt trygg på sin perfekte helse.

  Bestemmelse av lipid - aterogene lipoproteiner, inkludert total kolesterol, lipoproteiner og meget lav tetthet, triglyserider, og beregning av aterogene faktor som indikerer den grad av aterosklerose.

  Av stor betydning for diagnosen er instrumentelle metoder, som som regel utføres på grunnlag av doktors presumptive diagnose og laboratorietestdata. For å fjerne tvil om den aterosklerotiske prosessen, er følgende trinn tatt:

  1. Rheoencephalography (REG) for å undersøke hodefartøy og rheovasography (RVG) for å studere blodstrømmen i perifere fartøyer;
  2. Ultralyd (ultralyd) - tilgjengelig, smertefri, informativ;
  3. SC (datamaskin angiografi), vaskulær invasiv radiografisk metode under anvendelse av kontrast, noe som gjør det mulig å detektere aterosklerotiske prosess og konsekvenser av aterosklerose, og komplikasjoner (stenose, aneurisme, trombose, slag);
  4. MRA (magnetisk resonansangiografi) kan utføres uten kontrast, informativ, lar deg se tegn på aterosklerose i de tidlige stadiene. Spesielt viktig er diagnosen aterosklerose av karene i nakken og hodet.

  ... Og behandle det

  Behandling av aterosklerose er vanligvis initiert av terapeuten (allmennlege eller familielege), og pasienten tar seg selv:

  • En kardiolog hvis prosessen innebærer en større grad av hjerte-, aorta- og koronarfartøy;
  • En nevrolog når det kommer til nakkes og hovets fartøy;
  • Nephrologist med nyreskade;
  • Aterosklerotisk lesjon av perifere kar er vanligvis håndtert av en angiosurgeon.

  Kampen mot den patologiske prosessen starter med en diett rettet mot aterosklerose. Nå enda noen barn besøker visse nettsteder (og reklame er ikke stille), hørte den rollen mat i dannelsen av aterosklerotisk plakk, som er trolig grunnen til at det er ikke nødvendig å liste igjen tillatt og forbudt mat (bare i tilfelle - bildet nedenfor).

  produkter med høyt kolesterolinnhold (Figur: "ABC")

  Kostholdet for aterosklerose presenterer ikke noen problemer, du trenger bare å huske det viktigste: animalsk fett er hovedkilden til kolesterol, og overvekt, hypodynami og dårlige vaner hjelper ham til å forvandle seg til en "ubehagelig" komponent, noe som gir opphav til plakk. Matvarer som inneholder kolesterol, bør erstattes med magert kjøtt, fisk, fjærkre, ikke glemme å diversifisere sin meny ved å legge frukt og grønnsaker samtidig følge dietten, men ikke for å avskjære på farten. Det er alt.

  Medisinsk behandling av aterosklerose innebærer behandling av samtidige sykdommer: arteriell hypertensjon, diabetes, leversykdommer, nyrer, skjoldbruskkjertel, fedme. Legemidler som er ment for behandling av aterosklerose kan representere forskjellige farmakologiske grupper:

  1. vitaminer;
  2. antiplatemidler;
  3. Angioprotectors;
  4. Spasmolytika og vasodilatorer;
  5. Midler som forbedrer ernæring, sirkulasjon og mikrosirkulasjon;
  6. Beroligende forberedelser;
  7. Lipidonormaliziruyuschie betyr - statiner.

  Forfatteren oppretter med hensikt ikke navnene, siden midler rettet mot aterosklerose er valgt for hver pasient separat tar hensyn til lokaliseringen av prosessen, scenen, alderen, samtidig patologi og individuelle egenskaper av organismen. Den eneste behandlingen med statiner er verdt det! Derfor bør pasienten først og fremst høre på den tilstedeværende legenes mening og følge hans anbefalinger nøye.

  Folkemidlene og forebygging

  Forebygging av aterosklerose er ikke så vanskelig: å være i samsvar med ovennevnte kosthold, bekjempe fedme og fysisk inaktivitet, sier en fast til dårlige vaner - spesielt røyking, kontrollere blodtrykket og sukker i blodet serum "Nei!". Forebyggende tiltak er viet til et eget materiale, som faktisk, og behandling av aterosklerose ved folkemessige rettsmidler. Likevel slutter pasientene ikke med spørsmålet om hensiktsmessigheten til slike tiltak. Behandling er akseptabel, men pasientene må forstå godt at det bare kan være til hjelp, men ikke det viktigste. Eller det kan brukes til forebyggende formål når aterosklerose er på opprinnelsesstadiet.

  Nylig har klosteret te blitt mye annonsert på Internett. Sammensetningen av denne samlingen for hjertet, kan det antas at det er egnet for å forebygge, i stedet for den vanlige kaffe og sort te vil imidlertid være nyttig, for å anta den oppgave å oppløse plaque kan knapt.

  For behandling av aterosklerose har folkemidlene blitt brukt siden det siste i hvitløk. Hvitløk tinktur kan, i tillegg til hovedproduktet (hvitløk), inneholde honning og sitron. Ikke dårlig viste seg selv løk, en sopp, vokst i en krukke på kjøkkenet, bær av bringebær og blåbær. De sier at slike stoffer renser kolesterolkarrene godt.

  Som hjemmemedisin mot aterosklerose brukes:

  I løpet av kurset er bladene, røttene, fruktene (som skrevet i oppskriften). Pasienter hevder at det også er deilige medisiner som kan erstatte ett måltid om dagen. For eksempel, en salat fra tørket frukt (tørket aprikoser, rosiner, fiken) - 200 gram og 20 kjerner av valnøtt.

  Les Mer Om Fartøyene