Posterior bindende arterie

Posterior bindende arterie, a. kommunikasjon posterior (Se. Fig. 747), stammer fra den indre karotidarterie og, går bakover og litt innover, som kommer til den bakre cerebrale arterien (en gren av den basilære arterien, en. Basilaris) (se. Fig. 805).

Dermed deltar de bakre cerebrale og bakre forbindende arterier, sammen med de fremre cerebrale arteriene og den fremre forbindende arterien, i formasjonen arteriell sirkel av hjernen, circulus arteriosus cerebri. Den sistnevnte, som ligger over den tyrkiske salen, er en av de viktige arterielle anastomosene. På grunnlag av hjernen, omgir den arterielle sirkelen av den store hjernen den visuelle crossover, den grå hagen og mastoidkroppene.

Fra forbindelsesårene som lukker arteriell sirkel, forlater en rekke grener.

De fremre mediale arteriene, aa. sentrerer anteromedialer, avvike fra den fremre forbindende arterien og penetrere gjennom den forreste perforerte substansen, blod forsyner kjernen til blekballen og den bakre stammen til den indre kapsel.

Posterior bindende arterie, a. kommunikasjon posterior, gir langt flere grener. De kan deles inn i to grupper. Den første er grenene, blod som leverer kranialnervene: gren av korset, r. chiasmaticus, og gren av den oculomotoriske nerven, r. nervi oculomotorii. Den andre gruppen inkluderer hypotalamisk gren, r. hypothalamicus, og gren av halen av caudate-kjernen, r. caudae nuclei caudati.

Oversikt over alle muligheter for utviklingen av Willis-sirkelen, hva betyr det i praksis?

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er alternativene for utviklingen av Willis-sirkelen, hva er det, hvilke arterier er inkludert i sammensetningen. Hvilke sykdommer kan forårsakes av den medfødte eller oppkjøpte patologien til Willis-sirkelen.

Willis-sirkelen (forkortet VC) er et system av anastomoser (forbindelser mellom blodkar) som ligger i hjernebunnen. Det gir en viktig sammenheng mellom systemene til de indre karotisarteriene og vertebrobasilarbassenget.

VC inkluderer flere arterier, som sammenfaller, danner en sirkel. I de fleste tilfeller er denne sirkelen lukket, men noen kan mangle en av fartøyene, på grunn av hva det blir åpent. Disse mulige funksjonene i VC-strukturen kalles sine varianter. Noen av disse utviklingsalternativene kan føre til økt risiko for farlige hjernesykdommer, som for eksempel aneurysm eller slag.

Likevel, i de fleste mennesker, er ulike varianter av VC struktur en fysiologisk norm, det vil si at de ikke forårsaker noen symptomer eller konsekvenser.

Siden komplikasjoner av feil utvikling av Willis-sirkelen vises i hjernen, er nevrokirurger og nevrologer engasjert i dem.

Strukturen av sirkelen av Willis

Hjernen er uten overdrivelse det viktigste organet i menneskekroppen. Derfor er det ikke overraskende at hans blodtilførsel er et av de viktigste målene for kardiovaskulærsystemet. Hjernen mottar blod fra to kilder - fra det indre karotisarteriesystemet og fra vertebrobasilarbassenget.

For å unngå katastrofale konsekvenser når en av de store fartøyene er stengt, er det anastomoser mellom disse to blodforsyningssystemene som danner sirkelen av Willis-sirkelen ved hjernebunnen.

VC består av tre par store arterier:

 1. De fremre cerebrale arteriene (PMA) - avviker fra de indre halspulsårene.
 2. Interne halspulsårene (ICA) - VC inkluderer den terminale delen av dem, før avreise av de midtre cerebrale arteriene (MCA).
 3. De bakre cerebrale arteriene (ZMA) er de grunnleggende grenene til den basilære arterien (BA), som dannes som et resultat av sammensmeltning av vertebrale arterier (PA).

For å fullføre sirkelen er det også to sammenhengende blodkar:

 1. Den fremre forbindende arterien (PSA) - forbinder to PMA mellom hverandre.
 2. Ryggbindende arterier (CSA) er grener fra BCA som forbinder dem med ZMA.

Hvis Willis-sirkelen er stengt, kan blodet om nødvendig krysse anastomosen fra en arterie til den andre.

VC utviklingsmuligheter

Helt lukket VC, der det ikke finnes manglende eller underutviklede (hypoplastiske) komponenter, forekommer hos bare 20-25% av mennesker.

Det er et stort antall mulige varianter av den anatomiske strukturen og utviklingen av VC. De vanligste av disse er:

 • hypoplasi av en eller to CCA;
 • hypoplasi eller fravær av PMA segmentet;
 • hypoplasia av PSA;
 • Fravær av en av SAD.

Hva i praksis betyr forskjellige muligheter for å utvikle VC

Asymmetri av VC-strukturen fører til en betydelig asymmetri i blodstrømmen og er en viktig faktor i utviklingen av intrakranielle aneurysmer og iskemiske slag. Disse forstyrrelsene forekommer vanligvis hos eldre pasienter som har en åpen VC som begrenser muligheten til å kompensere for akutte endringer i arteriell blodtilførsel av hjernen.

Inntil utviklingen av disse sykdommene eller deres komplikasjoner, vet en person ikke engang at han har abnormiteter i utviklingen av cerebral fartøy.

Vaskulære aneurysmer VC

En aneurisme er et fremspring av vaskulærveggen. Aneurysmer av fartøyene som kommer inn i VC er de vanligste aneurysmene i hjernen. Oftest forekommer de i PSA, bifurcation (stedet for bifurcation) av ICA og i DSA, på bifurcation av BA.

De fleste aneurysmer i hjernen forårsaker ikke noen symptomer før deres brudd. Når størrelsen på fremspringet er stort, kan det imidlertid forekomme klem av vevet i sentralnervesystemet i nærheten, noe som i noen mennesker fører til:

 • dobbeltsyn i øynene;
 • utvidede elever;
 • utseendet av smerte bak øyebolene;
 • hodepine.

Ved brudd på aneurysmer av fartøyene som kommer inn i VC utvikles en blødning i rommet rundt hjernen (subaraknoid blødning), hvis symptomer tilhører:

 1. Plutselig forekomst av alvorlig hodepine.
 2. Kvalme og oppkast.
 3. Stivhet i nakken.
 4. Midlertidig tap av syn eller bevissthet.

Iskemisk berøring med ulike varianter av VC-struktur

Brudd på symmetrien av blodstrømmen langs hjernens arterier kan bidra til utvikling av aterosklerotiske lesjoner, noe som øker risikoen for iskemisk berøring. En åpen VC gir ikke god sikkerhetsblodstrøm, slik at strekkstørrelsen kan øke.

Symptomer på iskemisk slag:

 • Plutselig utseende av følelsesløshet eller svakhet i musklene i den ene halvdelen av kroppen.
 • Plutselig forverring av bevissthet, taleforstyrrelser eller forståelse.
 • Plutselig synshemming.
 • Plutselige forstyrrelser i gang, svimmelhet, tap av følelse av balanse og koordinering av bevegelser.
 • Plutselig forekomst av hodepine.

Diagnose: Identifikasjon av varianter av strukturen til Willis-sirkelen

De fleste har ikke en åpen VC. Utviklingen av Willis-sirkelen og dens varianter oppdages oftest ved et uhell ved gjennomføring av en undersøkelse av hjerneskipene av andre grunner.

Hvis pasienten har symptomer på ueksplodert cerebral aneurisme, utføres følgende tester:

 • CT-angiografi - ikke-invasiv (dvs. ingen penetrering inn i kroppen) røntgenundersøkelse, der de cerebrale blodkar for å visualisere blodstrømmen tilført kontrastmidlet, og deretter utføre et CT-scan.
 • Magnetic resonance imaging er en ikke-invasiv metode som bruker magnetfelt og radiofrekvensbølger for å få et detaljert bilde av cerebral fartøy.
 • Angiografi av hjernen er en invasiv undersøkelse, der et spesielt kateter settes inn i hjernens arterier. Etter dette innføres en kontrast gjennom kateteret og en røntgen tas ut.

Behandlingsalternativer for utviklingen av Willis-sirkelen

I seg selv er VC-utviklingsmuligheter ikke en sykdom og trenger ikke behandling. Hvis deres tilstedeværelse har ført til utviklingen av en aneurysm eller et iskemisk slag, behandles disse sykdommene.

Posterior bindende arterie

sammen bakre binde arterier (venstre og høyre) er arteriene i bunnen av den menneskelige hjernen som utgjør en av delene av Willis-sirkelen. Hver av de bakre forbindende arterier forbinder de tre hjernearteriene på den tilsvarende siden. I den fremre delen forbinder den bakre forbindelsesarterien med den tilsvarende indre halspulsåren inntil den endelig er delt inn i to arterier, de fremre og midtre cerebrale arterier. Samtidig forbinder den bakre forbindende arterien bakerst med den tilsvarende bakre hjernearterien.

arteria cerebri communicans posterior

cerebral sirkulasjon tilveiebringes ved hjelp av to sammenkoblede indre karotid-arteriene (venstre og høyre) og to sammenkoblede posteriore cerebrale arterier (venstre og høyre). To sammenkoblede arterier, venstre og høyre, kobler de to blodsirkulasjonssystemene. Dette gir redundans, eller tilstedeværelsen av collaterals i blodforsyningssystemet i hjernen. Hvis således en av hovedårene trombosert eller innsnevring som et resultat av for eksempel aterosklerose, eller som et resultat av betennelse i lunge eller komprimert voksende tumor, andre arterien, er koblet til Willis krets ved hjelp av nevnte sikkerheter som kan ta funksjon av arterien som har falt ut av sirkulasjonen.

innhold

Aneurisme bakre kommuniserer arterien er den tredje vanligste typen av aneurisme arteriell sirkel av Willis og generelle cerebrale arterier. [1] Den vanligste typen av aneurisme arteriell sirkel av Willis, imidlertid, er de fremre kommunisere arterie aneurisme, i hvilket tilfelle de kan briste og blødning i det tilsvarende område av hjernen kan føre til lammelse av nervus nerve. [2]

Utviklingen av den bakre kommunisere arterien i hjernen til utvikling av embryo av personen skjer på et relativt sent stadium i utviklingen, og begynner med sammenslåing av flere embryonale arterier nær haleenden av fremtiden til den bakre kommunisere arterien.

I 70-90% for å utvikle humane embryoer, "den opprinnelige versjon av" embryonale bakre kommuniserer arterie begynner som en fortsettelse av den embryoniske arteria carotis interna. I prosessen med ytterligere embryonale utvikling av hjernen, som vertebrale og basilaråren blir mer uttalt, og begynner å spille en stadig viktigere rolle i hjernen fosterhjernesirkulasjon og embryoniske indre halsarterie synker, denne "opprinnelige versjon" bakterie ZSA også utsatt for å fullføre eller delvis regresjon. Den "endelige" versjonen av ICA utvikler seg fra hovedarterien. De resterende 10-30% av utviklingen av humane embryoer, hun utgangspunktet utvikler seg som en fortsettelse av den embryonale hovedarterien, som er bevart i prosessen med videre utvikling av embryoet. Som et resultat, har bare 20% av voksne en "endelig" versjon av den bakre forbindende arterien fra den opprinnelige embryonale bakre forbindelsesarterien som stammer fra den indre halspulsåren, snarere enn fra hovedartarien. [3]

Willis-sirkel: hvordan det virker, normen og anomaliene (åpen, blodstrømminskning), diagnose, behandling

Willis-sirkelen i hjernekarsystemet ble beskrevet for mer enn tre hundre år siden av den engelske legen T. Willis. Strukturen til denne arterielle ringen spiller en stor rolle i vanskelighetsforhold, når visse deler av nervesystemet opplever en utilstrekkelig tilstrømning av arterielt blod på grunn av obstruksjon eller stenose av arteriene. Normalt, selv med unormalt utviklede fartøy av dette området, føler en person ikke de eksisterende funksjonene på grunn av bruken av andre arteries funksjon.

Norm av strukturen til Willis-sirkelen er definert, men ikke alle kan skryte av det. Ifølge noen rapporter, klassisk arteriell ring bare halvparten av menneskene er utviklet, andre forskere kaller en figur på bare 25% av mennesker, og alle de andre har visse uregelmessigheter av forgreningsfartøy. Dette betyr imidlertid ikke at de med arteriell sirkel opprinnelig utviklet, vil ha noen negative symptomer eller sykdommer, men likevel manifestasjoner av dårlig blodstrøm kan periodisk merkes migrene, vaskulær encefalopati, hvis ikke manifest akutt forstyrrelser av hjernecirkulasjon.

Det er mange alternativer for utviklingen av Willis-sirkelen. Det kan være tripling (trifurcation), aplasi, hypoplasia, fullstendig fravær av arterielle elementer. Avhengig av type forgrening av arteriene bestemmes den kliniske signifikansen og prognosen.

For å bestemme anatomien til Willis-sirkelen, brukes ikke-invasive og invasive diagnostiske prosedyrer, de utføres i henhold til indikasjoner på spesifikke klager av pasienten. I andre situasjoner oppdages uregelmessigheter ved en tilfeldighet under undersøkelse for en annen patologi.

Strukturen av sirkelen av Willis

Den klassiske Willis-sirkelen består av:

 • De første delene av de fremre cerebrale arteriene (PMA);
 • Anterior connective artery (PSA);
 • Posterior cerebral arteries (ZMA);
 • Ryggbindende arterier (ACS);
 • Den superimliniske delen av den indre halspulsåren (ICA).

Fartøyene som er oppført, danner en skjevhet av en heptagon. BCA bringer blod til hjernen fra den vanlige karoten og på basis av hjernen, gir PMA, som kommuniserer med hverandre via PSA. De bakre cerebrale arteriene starter fra hovedarterien, som dannes ved å kombinere to vertebrater. Mellom ICA og ZMA er det en forbindelse - de bakre forbindelsesfartøyene, avhengig av diameteren, mottar mat enten fra det indre karotidsystemet eller fra basilarterien.

struktur av Willis-sirkelen

Dermed dannes en ring som forbinder to arterielle bekker - fra bassenget til de indre karotiske og basilære arteriene, forskjellige deler av dem kan ta på seg funksjonen til å gi mat til de deler av hjernen som mangler blod under okklusjon eller sammenblanding av andre komponenter i hjernenettverket.

Willis-sirkelen ligger i den subaraknoide rom i hjernebunnen, omgitt av dets bestanddeler, visuell chiasme og dannelsen av midtveien, bak er Varoliev-broen, på overflaten av hvilken den basilære arterien ligger.

Den fremste konstans i strukturen er forskjellig mellom de fremre cerebrale og karotisarterier, de bakre cerebrale og forbindende grener er svært variabel i deres anatomi- og forgreningsegenskaper. Forandringer i den fremre delen av Willis-sirkelen er imidlertid mer klinisk viktige på grunn av mer alvorlige symptomer og dårligere prognose.

Den fremre cerebral arterien er som regel godt formet, og normalt når lumen sin en og en halv til to og en halv millimeter. PSA av samme størrelse og lengde på omtrent en centimeter. Lumen i venstre indre halspulsår er normalt større enn den rette ved 0,5-1 mm. Den midtre cerebrale arterien har også litt asymmetri i størrelse: til venstre er den tykkere enn til høyre.

Video: strukturen av Willis-sirkelen

Rollen av Willis-sirkelen

Willis-sirkelen er en mekanisme for å beskytte, kompensere for nedsatt blodsirkulasjon, gitt av naturen for å gi blod til hjernen i nederlaget til bestemte arterier. Hvis en hindring, gapet, og komprimering, er det medfødte hypoplasi pulsåren grener, på motsatt side av fartøyene ta på funksjonen av blodtilførsel, og leverer blod gjennom kollateralene - forbindelses arterier.

Gitt den funksjonelle betydningen av det arterielle nettverket av hjernebunnen, blir det klart hvorfor disse arteriene er så viktige. Det handler ikke bare om alvorlige sykdommer som et slag eller en aneurisme. Willis sirkel bidrar til å sikre maksimal blod til hjernen med funksjonsforstyrrelser (spasme), noen varianter av konstruksjonen av arteriene når den vaskulære ringen er fremdeles lukket, men diameteren av de enkelte skip ikke gjør det mulig å levere den nødvendige mengde av blod.

Willis-sirkelens rolle øker kraftig med fullstendig okklusjon av noen av arteriene. Deretter prediksjon, økningen av symptomer, og antallet av skadet nervevev ildstedet vil avhenge av hvor ringen er dannet, og når det er i stand til å omdirigere blod i de områder av hjernen som er underernært. Det er klart at et riktig dannet kar-system vil takle denne oppgaven bedre enn den der det er unormaliteter av vaskulær utvikling eller til og med et komplett fravær av bestemte grener.

Variant anatomi av arteriene i hjernebunnen

Det er mange typer av Willis-sirkelen. De er avhengige av hvordan prosessen med dannelse av fartøy oppstod i intrauterin perioden, og det er umulig å forutse denne prosessen.

Blant de vanligste abnormiteter i hjernens arterier indikerer: aplasi, hypoplasi av individuelle grener, trifurcation, sammensmelting av to arterier i en koffert og noen andre arter. Noen mennesker har en kombinasjon av forskjellige vaskulære anomalier.

Den vanligste varianten av utviklingen av Willis-sirkelen er den bakre trifurcasjonen av ICA, som står for nesten en femtedel av alle anomalier av arteriell ringen. Med denne typen struktur fra BCA begynner tre hjernearterier umiddelbart: den fremre, midtre og bakre, og ZMA vil være en fortsettelse av den bakre forbindelsesgrenen.

En lignende struktur er karakteristisk for sirkulasjonssystemet i føtale hjernen i den 16. svangerskapsuke, men senere endres karbastørrelsene, det bakre bindevevet minker, og de gjenværende grener øker betydelig. Hvis en slik transformasjon av fartøyene ikke forekommer, blir barnet senere født med en bakre trifurcation.

En annen hyppig variant av strukturen til Willis-sirkelen er aplasia av DSA, oppstår ved ulike ugunstige ytre forhold og genetiske abnormiteter under embryogenese. I fravær av denne arterien lukker Willis-sirkelen seg ikke på siden der den ikke eksisterer, det vil si at det ikke er noen sammenheng mellom det indre karotisarteriesystemet og basiljebassenget.

Fravær av PSA er også diagnostisert, men mye sjeldnere enn i ryggen. Med denne typen arteriell ringstruktur er det ingen sammenheng mellom grenene til karoten arterier, derfor er det umulig å "overføre" blod fra karene fra venstre halv til høyre om nødvendig.

Aplasi av fremre forbindende arterie gir ikke mulighet til å utføre blodgennemstrømning i den berørte delen av hjernen ved å levere blod fra det motsatte vaskulære nettverket, da carotisarteriene er frakoblet. Med en uformet ICA er det ingen sammenheng mellom de fremre og bakre delene av Willis-sirkelen. Anastomosene fungerer ikke. Denne typen forgrening av arteriesystemet virker ugunstig i form av mulig dekompensering av blodstrømningsforstyrrelser.

De sjeldne formene av strukturen til Willis-sirkelen er:

 • Median arterien av corpus callosum;
 • Sammenslutningen av de fremre cerebrale arteriene i et felles trunk eller nær-vegget kurs, når de kommer i nær kontakt;
 • Anterior trifurcation av den indre halspulsåren (fra samme karotid straks avgår to fremre cerebrale arterier);
 • Split, dobbelt forreste bindende arterie;
 • Toveis fravær av SAD;
 • Carotid arterie trifurcation fra to sider.

Anomalier av forgrening fartøyer og åpne sirkelen av Willis gjør ham ute av stand til å utføre rollen som en anastomose i kritiske situasjoner - for hypertensive krise, blodpropp, spasmer, åreforkalkning. I tillegg er noen typer av forgrenings krever store områder av nekrose av nervevev i sirkulasjonssvikt. For eksempel betyr fronten trifurcation at de fleste avdelinger halvkule motta blod fra greinene bare en arterie, så når det er nederlaget av skalaen nekrose eller blødning vil være betydelig.

Når hjernenes arterier utvikles klassisk, er det alle nødvendige tilkoblingsgrener og kaliber av hvert fartøy innenfor rammen av normale verdier mellom dem, si at Willis-sirkelen er lukket. Dette er normen, som sier at anastomosen er konsistent, og i tilfelle av patologi vil blodstrømmen maksimalt kompenseres.

fullt åpen VC

Usluttet Willis-sirkel betraktes som en alvorlig anomali, predisposing til ulike typer forstyrrelser i cerebral sirkulasjon. Åpen-front isolert arterieringer som oppstår når PSA aplasi eller front trifurcation halspulsåren og kretsen av Willis ikke er lukket på grunn av uregelmessigheter bakre karseng - den bakre kopling aplasi, basilær arterie, posterior trifurcation ICA.

Dersom forbindelses grenene er mangler helt, snakk om åpenhet i full sirkel av Willis og arterier ved lagring, men innsnevret, hypoplastisk er åpen sløyfe anses ufullstendig.

Tegn og diagnose av uregelmessighetene i Willis-sirkelen

Kliniske tegn på uregelmessigheter i forgreningen av karene i Willis-sirkelen oppstår når blodstrømmen gjennom collaterals blir utilstrekkelig av ulike årsaker. For eksempel, i blodårene dannet fettplakk, en trombus dukket opp eller migrert embolus fra venstre side av hjertet, brøt en aneurisme. En sunn person føler ikke den ikke-klassiske forgreningen av blodårene, fordi hjernen hans ikke føler behov for bypasser av blodstrøm.

utvikling av hjerneslag / forstyrrelser assosiert med utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen området

Symptomer på blokkert blodstrøm kan være svært forskjellige. Hvis tale ikke går om et slag, klager pasientene på svimmelhet, hodepine, nedsettelse av intellektuelle evner, minne, oppmerksomhet. Ofte, og problemene i den psykologiske planen - ofte unormal forgrening av fartøy ledsaget av nevroser, panikkanfall, følelsesmessig labilitet av sine eiere.

En karakteristisk manifestasjon av den ikke-klassiske utviklingen av Willis-sirkelen er en migrene. Spørsmålet om strukturen av hjernens arterier forhold med migrene gjenstand for mange observasjoner som tyder på at hoveddelen av migrenepasienter har en slags anomali. Spesielt vanlig i migrene diagnostisert abnormaliteter i strukturen av den bakre delen av det arterielle system. Den åpne sirkel av Willis, eller aplasi bakre kommunisere arterien, mister posterior trifurcation blod de områder av hjernen som er ansvarlig for syn, men intens hodepine er innledes med visuell aura i form av fakler osv svinger.

Redusert blodstrømmen i karene i blod-hjerne-ringene kan fremkalle tilbakevendende hodepine og sykdommer som vaskulær encefalopati -.. letargi eller irritabilitet, redusert ytelse, tretthet, etc. Vanligvis er en slik konklusjon kan finnes i resultatene av MR-angiografi, og sier at det er på en hypoplasi av ett eller andre fartøyer.

Når aplasia arterielle trunker, når noen fartøy ikke er i det hele tatt, indikerer studien mangel på blodstrøm. For eksempel vil aplasi av de bakre forbindende arteriene bli ledsaget av en mangel på blodstrømmen langs dem henholdsvis. Slike aplasi kan også være asymptomatisk, men når en tilstrekkelig mengde blod passerer gjennom hovedarteriene. Med aterosklerose eller spasmer i arteriene, vil tegn på hjerneforsyningsbrist ikke holde deg venter.

Fordeling av tilfeller av aneurysmer langs hjernens arterier

Hvis på bakgrunn av den avvikende struktur av basen i hjernearteriene forekomme akutte sirkulatoriske forstyrrelser, vil klinikken være åpenbare symptomer på en slag - parese og paralyse, taleforstyrrelser, patologisk reflekser, bevissthetsforstyrrelser opp til koma.

Separat er det verdt å nevne aneurysmer - utvidelser av cerebral fartøy. Ifølge statistikken er det i arteriene i Willis-sirkelen at de møter størst antall. En aneurisme av arteriene i denne regionen er fulle av en ruptured og massiv subarachnoid blødning med hjerneslagsklinikk, koma og brutto nevrologiske manifestasjoner.

Aneurysm er en uavhengig patologi, ikke en variant av individuell forgrening av fartøy, men følger hyppigere de ikke-klassiske typene av Willis-sirkelen.

Diagnosen av denne eller den uregelmessige utviklingen av Willis-sirkelen kan kun opprettes ved bruk av moderne instrumentelle undersøkelsesmetoder. Muligheter for diagnose ga sjansen for spesialister til å analysere naturen av forekomsten av varianter i strukturen til hjernens fartøy og deres variasjon, men relativt nylig ble det konkludert med konklusjoner av autopsier av avdøde pasienter.

Utviklingen av teknikker for ultralyddopplerografi og magnetisk resonanstomografi gjorde det mulig å foreta en undersøkelse av arten av strukturen til Willis-sirkelen et offentlig og trygt tiltak. De viktigste måtene å diagnostisere varianter av hjernekarsystemet inkluderer:

 • Angiografi - en av de mest informative metoder, men har kontraindikasjoner i forbindelse med nødvendigheten av kontrasten (lever patologi, nyre, allergi til kontrast et al.);
 • Transcranial dopplerografi - prosedyren er trygg, rimelig, krever tilstedeværelse av enheter med en Doppler-sensor, som er tilgjengelig i mange medisinske institusjoner;
 • MR-angiografi - utføres på magnetisk tomografi, har kontraindikasjoner, en betydelig ulempe - høy pris.

Willis sirkel på det diagnostiske bildet

Selektiv angiografi cerebral fartøy refererer til invasive prosedyrer når et kateter settes inn i lårbenet, fremover mot cerebrale arterier av interesse. Når du når det nødvendige området, leveres et kontrastmedium. Metoden brukes oftest under kirurgisk behandling (stenting, angioplastikk).

I stedet for selektiv angiografi kan brukes CT angiografi, når kontrastmediet injiseres intravenøst, og deretter blir hodeskuddene tatt i forskjellige fremspring og seksjoner. Deretter kan du gjenskape et tredimensjonalt bilde av hjernens vaskulære strukturer.

Transcranial Doppler tillater å bestemme karakteren av blodstrømmen i hjernens kar (redusert, fraværende), men data på den anatomiske strukturen til arteriene gir ikke nok. En viktig fordel med det er nesten fullstendig fravær av kontraindikasjoner og billighet.

MR angiografi - en av de dyreste, men på samme tid, og ganske informativ strukturen diagnostisk metode sirkelen av Willis. Den utføres i en magnetisk tomografi og kontraindikasjoner det er det samme som for en konvensjonell MRI (høye nivåer av fedme, klaustrofobi, nærvær av metallimplantater i kroppen, gjennomfører det magnetiske felt).

MR-bildet viser strukturen av karene i Willis-sirkelen, tilstedeværelsen eller fraværet av forbindelser mellom dem, aplasi eller hypoplasi i arteriene. Ved vurdering av resultatet kan en spesialist bestemme diameteren til hver arterie og egenskapene ved forgreningen.

Video: Et eksempel på MR angiografi av hjernen

(Lukket sirkel av Willis, bestemt serpentin S-formede løpet av intrakranialt kort igjen vertebrale arterie, C-formet forløp av hovedpulsåren i resten, i segmenter av ICA og parede data base ring hjernens arterier for tilstedeværelse av hemodynamisk signifikante stenose, fikk patologiske krympinger).

Som det kan ses, har hver av metodene både fordeler og ulemper, så for å oppnå nøyaktige konklusjoner angående hjernens arterier, kombineres de. Den komplekse tilnærmingen gjør det mulig å bestemme både fartøyets anatomi og arten og retningen av blodstrømmen langs dem, noe som er svært viktig for å vurdere risikoen for vaskulære katastrofer og mulig prognose.

Mange mennesker som har funnet noen variant av strukturen til Willis-sirkelen, er umiddelbart interessert i behandlingsmetodene. Siden avvik i forgrening av blodkar ikke anses som en uavhengig sykdom, er ikke behandling som sådan nødvendig. Videre, i mangel av klinisk mangel på blodstrøm, har det ingen betydning.

I tilfeller der det er spesifikke klager (migrene, redusert mental kapasitet, etc.), må du søke hjelp fra en nevrolog, som utpeker vaskulære midler (Nootropilum, fezam, aktovegin), medikamenter for forbedring av metabolismen i hjernen (mildronate, vitaminer fra gruppe B), om nødvendig - sedativer, beroligende midler, antidepressiva, i tilfelle av migrene - analgetika, anti-inflammatorisk, spesifikke protivomigrenoznye midler (ketorol, ibuprofen, paracetamol, ascopen, preparater av triptangruppen).

Operativ behandling Det er vist i alvorlig brudd på blodsirkulasjonen med fremdriften av vaskulær encefalopati, diagnostisert aneurisme, noen ganger etter et slag. Den består i stenting, klipping eller avvikling av aneurisme fra blodbanen, ballongangioplastikk med innsnevring av arteriene.

Medfødt unormalitet - hjerne arteriell hypoplasi

Hvis det er et brudd på intrauterin utvikling av arteriene, kan det oppstå forskjellige varianter av strukturen til hjertesirkulasjonen. Hypoplasi er den utilstrekkelige utviklingen av et fartøy med en reduksjon i dens lumen, tynne vegger. Disse anomaliene kan være asymptomatiske, da parede eller tilstøtende arterier tar på seg en ekstra byrde.

Ved forhøyet blodtrykk kan en aneurisme av fartøyet dannes, etterfulgt av et brudd, opphører blodstrømmen på grunn av spasme, trombose eller emboli.

Les i denne artikkelen

Årsaker til utvikling av cerebral arteriell hypoplasi

Dannelsen av hjernens arterielle nettverk er forstyrret når eksterne og interne skadelige faktorer påvirkes av kvinnen i de første månedene av svangerskapet. De viktigste er:

 • virusinfeksjoner - rubella, influensa, herpes cytomegalovirus og Epstein-Barr virus;
 • diabetes mellitus;
 • Røyking, narkotikabruk, alkohol;
 • tar medisiner fra gruppen av antikonvulsiva midler, antipsykotika, antitumor medisiner;
 • kontakt med giftige stoffer;
 • eksponering;
 • alvorlig graviditet, toksikose, trussel om abort.

Hypoplasi i arterien fører til dannelsen av en tynn beholder, hvis vegger er preget av redusert styrke på grunn av redusert antall glatte muskelfibre.

Som et resultat er unormal struktur hastigheten av blodstrømmen til hjernen celler av denne arterie redusert, og den svake veggen buler under trykket av blodet til utseendet av aneurismen. Da hennes pause oppstår intracerebral blødning, og innsnevring på grunn av spasmer, obstruksjon av en trombe eller embolus sannsynlighet for å utvikle et hjerneinfarkt.

Og her handler det mer om vertebrobasilarinsuffisiens.

Varianter av hypoplasi av arteriene i Willis-sirkelen

I cerebral arteriell Circle Based plassert, som lukker i en enkelt ring carotis og vertebrale arterie, og gir kraft neuroner i utilstrekkelig flyt av blod på noen av de blokkerte fartøy.

Den klassiske strukturen til Willis-sirkelen finnes i ca 55% av menneskene. Vaskulære anomalier kan være i form av overdreven eller feil gren arterier, medfødte aneurismer samt hypoplasi, mangler kar (aplasi). I sistnevnte tilfelle anses sirkelen å være åpen.

Baktilkobling

Utilstrekkelig utvikling av disse arterielle grener ofte nok avsløres ved visualisering av hjerneskinner. Denne uregelmessigheten i strukturen er asymptomatisk, men det er også noen ganger årsaken til iskemiske slag hos unge og mellomstore. Akutt forstyrrelse av cerebral sirkulasjon fortsetter med involvering av oksipitale lobes, thalamidregion. Ofte fører stroke til dannelse av hulrom i hjernen stoffet - lacunar type.

Front høyre og venstre

En liten hypoplasi av de første segmentene av arteriene finnes i nesten 75% av individene. Samtidig er den rette grenen oftere utviklet enn den venstre grenen. Med utilstrekkelig blodgjennomstrømning, utvider den motsatte arterien, sammen med den fremre forbindelsen påtar seg en økt belastning. Det er en asymmetri av cerebral blodstrøm, det forverrer ernæringen av hjernens frontallober, som kan manifesteres ved akutt eller kronisk endring i hjernehemodynamikk.

Symptomer på lidelser i hjernen

I slike situasjoner er det ubalanse mellom behovet for hjernen i oksygen og muligheten for ytterligere blodstrøm.

Kliniske symptomer på cerebral vaskulær hypoplasi kan øke gradvis. Først vises:

 • hyppig hodepine;
 • svimmelhet;
 • redusert minne og evne til å konsentrere seg;
 • emosjonell ustabilitet;
 • søvnforstyrrelser;
 • lav toleranse for mental belastning.

En karakteristisk manifestasjon av vaskulære anomalier er paroksysmale smerter i type migrene. Hvis Willis-sirkelen ikke er lukket, er det en underutvikling av de bakre forbindende arteriene, da er cephalgia ledsaget av en såkalt aura. Det oppfattes som en blits av lys, lyse flekker eller streker foran øynene, hvoretter et sterkt smerteangrep utvikler seg.

Langsiktig reduksjon av blod på arteriene i hjernen forårsaker symptomer tilsig vaskulær encefalopati - konstant trøtthet, tap av interesse for ting, redusert arbeidskapasitet. Over tid, tanke, orientering i rom og tid er forstyrret, de psykologiske egenskapene til individet forandrer seg, og depresjonen vokser.

Med en akutt opphør av blodstrøm, utvikles et slag. Det fører til en reduksjon eller mangel på bevegelser i lemmer, en følelse av følsomhet, tale, syn, svelging. Spesielt farlig er tilstedeværelsen av aneurysmal utvidelse med arteriell hypoplasi. En slik tynnvegget formasjon ved høyt arterielt trykk kan bli sprukket med utseendet av en subaraknoid blødning som manifesterer seg:

 • et brudd på bevisstheten, til og med i koma;
 • kvalme, oppkast;
 • ensidig lammelse;
 • konvulsiv syndrom;
 • en forstyrrelse av pust og hjerteaktivitet.

Diagnostiske metoder

Ultralyd-dopplerografi brukes til å oppdage hypoplasia i hjernens arterier.

Det bidrar til å vurdere endringer i blodstrømmen i de fremre, bakre og midtre cerebrale arteriene, så vel som i forbindelseskarene i arteriell sirkel.

Denne teknikken gjør det mulig å kvantifisere den utilstrekkelige ernæringen av hjerneceller, da den måler strømningshastigheten, asymmetrien av blodtilførsel på grunn av vaskulære anomalier.

Den mest informative måten å oppdage hypoplasia er angiografi. Det innebærer innføring av jodholdig kontrastmedium med etterfølgende røntgen- eller tomografisk kontroll. Dette gjør at du kan identifisere redusert patency av arteriell nettverk, underutvikling eller mangel på en arterie, anatomiske trekk ved strukturen i arterialnettverket, muligheten for kompenserende blodstrøm.

Behandling av hjernens arterier

Hypoplasia av fartøy som fôrer hjernen med asymptomatisk flyt krever ikke bruk av medisinbehandling. Hvis det foreligger brudd på blodtilførselen, behandles kronisk iskemi med tegn på encefalopati ved bruk av slike legemidler:

 • kalsiumantagonister (Cinnarizine, Nimotop);
 • vasodilatorer (Pentylin, Xanthinal nikotinat);
 • alpha2-adrenoblokere - Sermion, Pronoran;
 • neuroprotektorer - Bilobil, Pikamilon.

Med økt kolesterolinnhold i blodet, er kosttilskudd og preparater som normaliserer fettmetabolismen foreskrevet (Vazilip, Atokor). Ved høy koagulasjonsaktivitet av blodet, vises langvarig bruk av antiplateletmidler (Aspirin, Curantil).

forebygging

I seg selv bryter patologien til strukturen til hjernearteriene ikke menneskers helse i tilfelle at det ikke er noen sammenhengende risikofaktorer for vaskulær sykdom. Derfor, når det er funnet, er det spesielt viktig å følge anbefalingene for en sunn livsstil, siden vaskulær hypoplasia øker risikoen for hjerneslag hos unge, fraråder seg deres evne til å jobbe og sosial aktivitet.

For å forebygge akutte hjernesykdommer er det anbefalt:

 • fullstendig nektet å røyke;
 • begrensning av alkoholforbruk;
 • forsiktig bruk av medisiner som kan forverre blodstrømmen - hormonelle prevensjonsmidler, smertestillende midler og antiinflammatoriske legemidler;
 • regelmessig overvåke sukkerinnholdet, blodkolesterol, koagulasjonsaktivitet, blodtrykk;
 • å utføre komplisert behandling av samtidige sykdommer i kardiovaskulærsystemet, nyrene og endokrine organer;
 • opprettholde en normal kroppsvekt;
 • ikke tillate fysisk og emosjonell overstyring;
 • daglig i minst en halv time for kroppsopplæring;
 • holde forsyne begrenset fettholdige næringsmidler, søtsaker, å inkludere i menyen, en tilstrekkelig mengde av frukt og grønnsaker friske, fisk, nøtter, lav-fett melke og kjøttprodukter.

Og her er det mer detaljert om utførelsen av USA av brakiocephalic arterier.

Hypoplasi av hjernens arterier opptrer når det er et brudd på den intrauteriniske dannelsen av vaskulaturen. Det kan ikke gi symptomer eller være en av risikofaktorene for hjerneinfarkt eller intracerebral blødning. Hvis pasientens blodstrøm til hjernen minker eller cerebral mikrosirkulasjon endres, kan hypoplasia øke tegn på iskemi.

For diagnose er det nødvendig med angiografi og ultralyd med dopplerografi. Behandling utføres avhengig av den kliniske formen av patologien til cerebral sirkulasjon.

Medfødt hypoplasi av halspulsåren kan føre til slagtilfelle selv hos barn. Denne innsnevringen av indre, venstre, høyre eller felles arterie. Diameter - opptil 4 mm eller mindre. Kirurgisk inngrep er nødvendig.

Problemet med brudd på strukturen til den første livmorhvirvel c1 kalles Kimmery-anomali. Den er komplett og ufullstendig. I det første tilfellet består behandlingen i utnevnelse av medisiner, massasje, i den andre eneste operasjonen vil hjelpe.

Det er hypoplasi i vertebralarterien (høyre, venstre, intrakraniale segmenter) på grunn av nedsatt utvikling av fosteret. Symptomene kan ikke manifestere seg på noen måte, kan oppdages ved en tilfeldighet. Behandlingen består i å utføre en operasjon med fjerning av arterien. Vil de bli med i hæren?

Vertebrobasilar insuffisiens forekommer hos mennesker i alderen, og hos barn. Tegn på forekomst av syndromet - et delvis tap av syn, svimmelhet, oppkast og andre. Kan utvikle seg til en kronisk form, og uten behandling fører til et slag.

Selv fosteret kan bli diagnostisert med hjertesykdommer. Dette alvorlige hjertesviktssyndromet kan være enten venstre eller høyre divisjoner. Prognosen er tvetydig, den nyfødte vil ha flere operasjoner.

Under dannelsen av fosteret kan hypoplasi i lungearterien, agenese, utvikle seg. Årsaker - røyking, alkohol, giftige stoffer og andre skadelige faktorer. Det nyfødte må gjennomgå en operasjon for å leve og puste normalt.

Det kan være kompresjon av vertebralarterien fra fødselen. Det er høyre, venstre, begge arterier. Også kalt sin ekstravasale, vertebrogenic. Behandling innebærer diagnose av cervical avdelingen, kirurgi og fysioterapi.

Det er intrakranial hypertensjon som følge av skader, operasjoner, hjerteinfarkt. Det påvirker voksne og barn, symptomene er litt forskjellige. Narkotika velges for behandling individuelt, med tanke på faktorer provokatør. Om de tar hæren, påvirker graden av sykdommen.

Det er en sinus trombose i hjernen på grunn av ubehandlede smittsomme sykdommer. Det kan være sagittalt, tverrgående, venøst. Symptomene vil bidra til å starte behandling med tanke på å minimere de negative konsekvensene.

Hypoplasi av bakre binde arterier

Nyhetsrapporter blir alltid sjokkert av nyhetene at noen i en ung alder døde av et slag, var helt sunn og sterk. Årsaken til plutselig tilstopping av fartøyet er en unormal reduksjon i lumen. Årsaken til dette er ikke kolesterolplakk, men hjertekarsialer i hjernen - unormal innsnevring av ryggraden eller hjernens arterier. Ofte oppstår en unormalitet i et fartøy som fører blodet til hjernen i høyre side av kofferten. Sykdom er observert hos 80% av de eldre, fordi aldersrelaterte mangler suppleres med aldersrelaterte endringer i blodkar. Hyperplasi av høyre vertebralarterie, hva er det, og hvordan er det manifestert? I hvilke tilfeller fører hjernehypoplasi til utvikling av stenose, øker risikoen for vaskulær iskemi og slagtilfelle? Hva er forskjellen mellom hypoplasia av høyre og venstre vertebral arterier, cerebrale kar Hvordan manifesterer hypoplasia i hjernearteriene?

Høyre og venstre vertebrale fartøy tilhører vertebrobasilar blodbassenget, som gir overføringen av 15 til 30% av blodvolumet. De resterende 70-85% tilhører halspulsåren. Hypoplasi i hjernen tillater ikke å gi næring til blod i slike avdelinger som hjernen, stammen og oksipitale lober. Dette fører til forverring av trivsel og utvikling av kardiovaskulære sykdommer.

Struktur av vertebralarterien

Vertebrale fartøy, høyre og venstre, passerer gjennom tverrgående prosesser av livmorhvirvelene og inn i kranen gjennom oksipitalt åpning. Der er de forbundet med basilarkanalen, som gir transport fra 15 til 30% av blodvolumet. Deretter under hjernehalvene i hjernen igjen grenen, danner Willis sirkelen. Fra hovedartene i hjernen er det mange grener som mater alle deler av hjernen. Blodet er drenert fra hodet av jugulære vener på halsen.

Hvordan manifesterer sykdommen seg

cerebellum

Skipene i hjernebunnen danner en ond sirkel. Hvis en seksjon har en smal lumen eller en feil plassering, blir Willis-sirkelen ikke-lukket, noe som fører til utvikling av ulike livstruende sykdommer. Hypoplasi av vertebrale arterier eller PA har en negativ effekt på replenishment av cerebellum, den har følgende manifestasjoner:

 • svimmelhet oppstår
 • koordinering av bevegelse er forstyrret;
 • håndskrift forverres;
 • Lider av små motoriske ferdigheter (sy knapper, strikking, modellering).

Hjernestammen

Hjernestammen er avdelingen ansvarlig for termoregulering, bevegelse av ansiktsmusklene, blinkende, ansiktsuttrykk, svelge mat. Hypoplasi av den cerebrale arterie, forstyrrer den normale blodtilførselen til stammen, forårsaker permanent eller hyppig ringer eller summende i ørene, hyppig besvimelse og svimmelhet, hodepine, bremset ned tale, ansiktsuttrykk svak, vanskeligheter med å svelge.

Occipital lobes

Patologien til cerebral fartøy som foder de occipital lobes manifesteres i en kraftig forverring av syn, utseende av et slør foran øynene, hallusinasjoner.

Vanlige manifestasjoner

Hypoplasia i hjernen har en vanlig symptomatologi: følelsesløp i hånden, blodtrykkssprang, svakhet i hender og føtter. Migrene, som har en uklar etymologi, plutselige panikkanfall, som psykoterapeut ikke kan forklare, er hypoplasi ofte skjult bak disse symptomene. Det er derfor med de ovenfor beskrevne manifestasjoner det er verdt å umiddelbart kontakte terapeuten.

Årsaker til utvikling

Hypoplasi i hjernen arterien har en innfødt, mindre vanlig oppnådd opprinnelses natur. I det første tilfellet er en smal arteriell glans en konsekvens av en kvinnes rusforgiftning under graviditeten. Røyking og alkohol, smittsomme sykdommer (rubella, influensa), medisinering og giftig forgiftning, samt stress og depresjon fører til feil legning av vertebrale kar. Tegn på hypoplasi av høyre vertebralarterie observeres ofte i babyen etter at navlestrengen vikler rundt nakken i livmoren, selv om problemet elimineres i tide. Embryoet og nyfødte kan ikke diagnostisere patologi, det manifesterer seg i voksen alder, oftere mot bakgrunnen av andre kardiovaskulære sykdommer.

Ervervet vaskulær lidelse er sjelden, bare som et resultat av mekanisk skade på ryggvirvlene og osteokondrose i den cervicale ryggraden. Innsnevringen av lumen av halspulsåren er karakteristisk etter nakkeskader forbundet med skade på livmorhvirvelene eller langvarig påføring av et spesielt fikseringsmiddel.

Hypoplasia av venstre vertebralarterie

Hypoplasi av høyre vertebralarterie diagnostiseres oftere enn en lignende patologi på den venstre sidede vaskulære motorveien. Hypoplasi av venstre vertebralarterie diagnostiseres hos hver 10 pasienter som har klaget til legen. Patologien består av underutvikling eller innsnevring av lumen til 1-1,5 mm (i norm har den en diameter på 2-4,5 mm). Specificitet av venstre sidet hypoplasi er stagnasjon av blod i nakken, noe som forårsaker alvorlig smerte i livmorhalsområdet med en kraftig økning i trykk.

Riktig vertebral fartøy kompenserer for dårlig blodgass, og problemet blir tydelig bare etter år. Diagnose hindres av ganske vanlige symptomer som karakteriserer hypoplasi i venstre vertebralarterie. Slapphet, tap av koordinasjon av bevegelse, trykkstøt, cephalgia kramper, kvalme lik manifestasjon av andre sykdommer, for eksempel vaskulære dystoni (VVD), aterosklerose og cerebral tumor.

Hypoplasi i cerebral arterien utgjør ikke en trussel mot livet, men påvirker livskvaliteten betydelig. Etter diagnosen er de fleste pasienter foreskrevet vasodilatormedisiner som øker lumen i arterien, normaliserer blodstrømmen. Imidlertid langvarig bruk av vasodilatorer (vasodilatorer) fører til uønskede bivirkninger (takykardi, svetting, nesetetthet), men behandling utføres priser. Hvis den venstre vertebrale arterie hypoplasi, truet slag eller hjerteinfarkt, er pasienten skrevet angioplastikk ─ innledningen til det sted hvor klaringen er smalere, et metallnett rør som understøtter beholderveggen ved å gi full blodstrøm.

Hypoplasia av høyre vertebralarterie

Symptomer på hypoplasi i høyre vertebralarterie er lett forvekslet med det vanlige ubehag og tretthet, fordi de ligner på en følelsesmessig lidelse. Venstre vertebral fartøy er 1,5-2 ganger bredere enn høyre, så selv om det er en innsnevring av lumen, er anomali ikke så merkbar. Av denne grunn er hypoplasi av ryggvirvelarterien til høyre mye mer vanlig enn ryggvirvelens arterier til venstre. Patologi uttrykkes hovedsakelig i forstyrrelsen av den emosjonelle bakgrunnen, fordi fôring av den occipitale delen av hjernen som er ansvarlig for følelser og syn, forstyrres. Karakteristiske tegn på dårlig blodtilførsel til occipital lobes er lett forveksles med værsyke: søvnløshet urimelig erstattet av ukontrollerbar søvnighet utvikler meteozavisimost, apati og sløvhet.

Hyperplasi av den høyre vertebrale arterien er en medfødt patologi og er sjelden oppnådd. I noen tilfeller påvirker det ikke livskvaliteten, men noen ganger forårsaker det alvorlige helseproblemer. Ofte ligner tegnene på hypoplasi av den høyre vertebralarterien symptomene på hjernesvulst:

 • svimmelhet forekommer hos pasienten;
 • problemer med koordinering av bevegelse;
 • kortsiktig ustabilitet når du går ut av sengen.

Vasodilatormedikamenter som brukes i venstre sidet arteriell hypoplasi, brukes ikke til behandling av høyresidig patologi. I stedet foreskriver legene blodfortynnere. Hypoplasi av høyre vertebralarterie er farlig fordi blodproppen dannet i en smal lumen i blodkaret blokkerer blodets passasje og vil føre til et slag. Preparater Kardiomagnesium, Caviton, Ticlopidine, Warfarin motstår trombose og bidrar til en økning i vaskulær elastisitet.

Når vertebro - basilar arterie er berørt

Høyre og venstre vertebrale kar, kommer inn i kraniet, er forenet i en enkelt arterie. Hovedårsaken til innsnevring av lumen er hypoplasi i vertebulær arterie. Det fører til utvikling av en alvorlig sykdom - vertebral-basilær insuffisiens. Patologi har alvorlige konsekvenser og truer med iskemisk slag. En trombose som helt overlapper en allerede smal lumen fører til en stopp av blodstrømmen og et slag.

Hypoplasia i vertebral arterien utvikler seg vanligvis mot bakgrunnen av cervikal osteokondrose. Det er enda en spesiell term "Pisa Tower Syndrome": det skjer med turister som ser rundt severdighetene, kaster hodene sine tilbake. Det er en komprimering av den bakre forbindende arterien, og personen opplever symptomer:

 • svimmelhet ledsaget av kvalme
 • nummenhet av hender og føtter;
 • dobbelt i øynene;
 • svekket samordning.

Behandling av innsnevring av vertebrale kar er utført i nevrologisk avdeling, fordi sykdommen i dødelige tilfeller fører til et dødelig utfall.

Sykdom av høyre tverrgående sinus

Den høyre transversale sinus er en ven-kollektor som forbinder hjernens indre og ytre kar. I dem passerer ryggenabsorpsjonen av cerebrospinalvæske fra hulromene i meningene. Fra den transversale sinus går blodet inn i jugulære vener, som avleder blod fra det intrakranielle rommet. Hypoplasi av høyre tverrgående sinus fører til en nedgang i lumen i venen, som igjen er en trussel om hemorragisk hjerneinfarkt.
Sykdom i venstre tverrgående sinus
Hypoplasia i venstre transversale sinus gir komplikasjoner til visjonen. Den venstre tverrgående sinus ligger symmetrisk til høyre, lokalisert i den tverrgående sporet av skallen. Hvis det er et brudd på utstrømningen av blod, observeres ødem i optisk nerveplate. Pasienten klager over hodepine, svimmelhet og tretthet, men det er et sterkt fall i synsstyrken som indikerer at pasienten har hypoplasia i venstre tverrgående sinus.

Intrakraniell seksjon under trussel

Intrakranielle fartøy er plassert i hulrommet på skallen og benkanaler. For fartøyer og arterier på intrakraniell segment omfatter alle cerebrale arterier, idet de to vertebrale arterier, danner en sirkel av Willis og hovedtanken, referert til som den rette sinus. Hypoplasi intrakraniell avdeling høyre arteria vertebralis manifesterer seg som sterke smerter og knaser når du skrur halsen, smerter i øynene, som ofte ligner symptomene på livmorhals degenerative plate sykdom. I løpet av sykdommen klemmes nakkekarene, og pasienten er mangelfull i hjernens ernæring. I tillegg til løpet av vaskulær terapi foreskrives pasienten en massasje, og går på kurs i terapeutisk gymnastikk. Sport har stor betydning for behandling og forebygging av denne patologien.

Når et barn er syk

Barn er ofte diagnostisert med hypoplasi av høyre nyre (eller venstre). Dette er en medfødt patologi som ikke er anskaffet. Det uttrykkes i en nedgang i størrelsen på orgelet på grunn av et redusert antall nefroner - bygge nyreceller. Kroppen slutter ikke å fungere, men effektiviteten i arbeidet er redusert. Den andre friske nyre tar på det meste av belastningen, og på helse påvirker det ikke. Hypoplasi av høyre nyre er vanlig hos jenter enn hos gutter. Hvis sykdommen er identifisert, men det reduserer ikke livskvaliteten, trenger den ikke behandling. Mye mer farlig er bilateral renal underutvikling, noe som fører til funksjonshemning.

Kåt kropp i hjernen

Hypoplasi callosum hjerne barnets kropp er farlige sykdommer er fraværet av corpus callosum ─ kortet der klynger av nervefibre finner sted, utfører neuronale interaksjoner mellom de høyre og venstre halvkuler av hjernen. Denne sykdommen er ikke ervervet, men bare medfødt. Det er diagnostisert både i løpet av den intrauterine utviklingsperioden, og innen 2 år fra fødselen. I 70-75% av tilfeller fører underutviklingen av corpus callosum til et barn til uførhet, skizofreni og kramper. Årsakene til sykdommen har ennå ikke blitt avklart, men til ugunstige faktorer inkluderer forgiftning av den forventende moren under svangerskapet.

effekter

Hypoplasia av cerebrale arterier har alvorlige konsekvenser, opp til et dødelig utfall. Andre relaterte manifestasjoner av sykdommen inkluderer følgende:

 • økt risiko for aneurisme og slag hos voksne
 • hypertensjon utvikler seg;
 • endringer i blodtrykk;
 • generell helse forverres
 • lider av pasientens livskvalitet.

Forebygging av hypoplasi

Siden hypoplasi i hjernebarken er medfødt, foregår forebygging på et tidspunkt da kvinnen forventer barnet. Hun trengte før svangerskapet for å kurere infeksjonen, for å unngå forgiftning, flytte fra økologisk vanskeligstilte regioner, pass på stråling og ioniserende stråling, unngå fall og skader i magen under svangerskapet, ikke ta medisiner uten å konsultere lege.

Det anbefales også forebyggende behandling av folkemidlene, som kan øke blodkarets elastisitet. Hver dag må du spise mat som forstyrrer utviklingen av aterosklerose: olivenolje, sitron, urte samlinger av mynte, sitronmelisse og hagtorn. Periodisk gå til naturen, rens kroppen av toksiner, følg en kalori diett.

Hjernen mottar blod fra to vaskulære bassenger - fra bassenget av vertebrale arterier og bassenget av indre karotisarterier. Det er skaden på disse systemene som forårsaker et slag. Brudd på blodsirkulasjonen i bassenget av vertebrale arterier. Vertebrale arterier er grener av arteria subclavia er ved C6 på den kanal som dannes av hullene i tverrtaggene av halsvirvler (Figur 1)

Ytterligere trenge inn i kraniet, der nivået av pons basilære form (basisk) arterie (figur 2). Før dannelsen av hovedartarien fra vertebrale arterier, danner forgreninger den fremre arterien i ryggmargen. Hovedarterien deler seg i to grener, som kalles bakre hjernearterier.

Dårlig sirkulasjon i arteria vertebralis (slag), såkalt vertebrobasilær insuffisiens, vanligvis manifestert klager av ubalanse, svimmelhet, kvalme, øresus, hode, hodepine, mulig utseendet på slagflaten lidelser som dysartri, dysfoni, dysfagi, svikt Blodsirkulasjon i oksepitale lobes manifesteres av ulike synsforstyrrelser.

Plutselige sirkulasjonsforstyrrelser i ryggvirvel arterien som fører til utvikling av såkalte drop-angrep: pasienten plutselig bryter ned muskeltonus, faller det uten å miste bevisstheten, er muskeltonus restaurert raskt nok.

Utviklingen av kliniske symptomer, kan bevis for brudd på blodsirkulasjonen i arteria vertebralis utvikle seg i "mekanisme stjele." Syndrom subclavian stjele utvikler seg med stenose av subclavian arterien til stedet for vertebral arterien. Som et resultat, når den øvre lem med samme navn, økt blodstrøm til musklene, noe som skyldes mangel på egen hånd for å sikre at blodet begynner å forbruke blod fra bassenget av det samme navnet på den vertebrale arterie, og er klinisk manifestert sirkulatorisk insuffisiens i vertebrobasilær vaskulære bassenget.

Krenkelse av blodsirkulasjon i bassenget i den indre halspulsåren (slag). Den indre halspulsåren kommer inn i hodeskallenes hulrom, ligger på siden av den tyrkiske salen og er delt inn i terminal grenene: den orbitale arterien, den fremre og den midtre cerebrale arterien.

Brudd på blodsirkulasjon i bassenget i den indre halspulsåren, med sikkerhet for kollateraliteter og tilstrekkelig arterielt trykk, forekommer ofte asymptomatisk. Klinisk er forstyrrelser i dette bassenget ofte forbigående og manifesterte hemiparese med overvekt i hånden, forbigående taleforstyrrelser, nedsatt følsomhet med dysestesier i form av nummenhet, etc. er notert. Særlig er den forbigående forstyrrelsen av det ipsilaterale øyet. Det er også mulige kombinasjoner av kliniske manifestasjoner som avhenger av prevalens og lokalisering av prosessen og manifesteres av forskjellige kombinasjoner av sirkulasjonsforstyrrelser i bassenget av arterier som danner en sirkel av Willis-celler på samme side.

Midtre cerebral arterie. Det er den største grenen av den indre halspulsåren (figur 3). Sirkulasjonsforstyrrelser i bassenget i den midtre cerebrale arterien er de hyppigste. Dette er på grunn av det store området av hjernen som leverer blod til denne arterien: denne arterien, liggende i den Sylvian langs rennen, noe som gir grener forsyne convexital nesten hele overflaten av hjernen. Som et resultat inkluderer området blodforsyning av denne arterien projeksjonsmotor, følsomme områder av hjernen, samt hjerneområder som er ansvarlige for tale.

Fra den midtre cerebrale arterien i rette vinkler mot grener, blodtilførsel, subkortiske formasjoner av hjernen og indre kapsel.

Clinic sirkulatoriske forstyrrelser i den midtre cerebralarterie: overvinnelsen av den dominerende halvkule er merket kontralaterale hemiparesis (spesielt hendene og ansiktet), gemigipesteziya, i de tidlige dager er det en reduksjon i muskeltonus og sene reflekser, til tross for tilstedeværelsen av symptomer på Babinski. Mulig vasomotorisk og trofiske forstyrrelser, som er forbundet med en lesjon av de autonome fibre. Kanskje taleforstyrrelser, som manifesterer seg selv med et betydelig tap av en total afasi, andre forstyrrelser av høyere kortikale funksjoner kan vises agrafi, alexia, apraksi.

Med nederlaget på den ikke-dominerende halvkule, sammen med lignende motoriske og følsomme forstyrrelser (kontralateral hemiparesis, hemi-hemestesi) utvikler anosognosi en forstyrrelse i kroppsordningen. I rekonvalescensstadiet er den hemiplegiske gangen eller Wernicke-Mann-stillingen notert: "hånden spør, benmoren", som er knyttet til en bestemt fordeling av muskeltonen i de berørte lemmer. Samtidig er overkanten bøyd i albuen og leddleddene, børsten er punktert, fingrene blir komprimert i en knyttneve.

Anterior cerebral arterie. Nesten umiddelbart etter utslippet av den indre halsarterie, sender anterior cerebral arterie en gren forsyne den fremre commissure, transparente skillevegg del chiasma, ventromediale del av striatum, ventrale del av den indre kapselen (fig.4).

Hovedstammen av fremre cerebrale arterie er plassert på den mediale overflate av halvkuler av corpus callosum og forsyner corpus callosum, bortsett fra valsen (posterior cerebral arterie), den mediale overflate av frontpartiet og parietallappene av hjernen, og en del convexital overflate av frontpartiet og parietallappene, orbital området stolpe av frontal lober.

Nederlaget for den fremre cerebrale arterien er mindre vanlig enn sirkulasjonsforstyrrelser i bassenget i den midtre cerebrale arterien. En spesiell egenskap er predominansen av parese i beinet med hemiplegi, dyspraksi i venstre arm, og også den såkalte frontalpsyken, griper fenomener.

Posterior cerebral arterie. Den vanligste posteriore cerebrale arterier er de terminale grener av den basilære arterien (figur 5). Ved hovedpulsåren, proksimale delen bakre cerebrale arterier tilføre blod til midthjernen, herunder den fremre halvdel av dekket aksel, lateral og medial geniculate legeme av thalamus, hippocampus, hovedstammen av den bakre cerebralarterie leverer den mediale og ventrale overflate av occipital og tidsmessige fliker.

Ved brudd av sirkulasjon i den bakre cerebralarterie, iskemi klinisk calcarine sulcus og tilstøtende kile og lingual Gyri. Dette resulterer i alvorlige tilfeller, til en total hemianopsi, ofte bevart macula syn, i mindre alvorlige tilfeller, mulige variasjoner (elementer) hemianopsi hvis sentrum er ganske vanlig, kan du utvikle visuell agnosia, alexia, agrafi.

Willis sirkel. Hjernearteriene skjema etter syklus av hjernen på grunn av den fremre kommunisere arterie (forbinder den fremre cerebral arterie) og to bakre kommuniserer arterie (koble midtre og bakre cerebral arterie, hver med sin egen side) (figur 6).

Som et resultat dannes en struktur kalt Willis-sirkelen. I forbindelse med det samme arterielle trykket i begge indre arterier er blodtilførselen til hver halvkule normal, separat, fra den tilsvarende arterien. Willis-sirkelen begynner å fungere annerledes i forholdene til den patologiske prosessen, når en forskjell i trykk vises. Et annet trekk ved blodtilførselen til hjernen: Selv om det er sammenhenger mellom de fremre, midtre og bakre hjernearteriene, er disse collaterals ikke tilstrekkelig til å kompensere for blodsirkulasjon i det berørte området (i området av fartøyet slått av). De hyppigste avvikene i Willis-sirkelen i form av hypoplasia, aplasi og fordobling av noen av dets fartøy (figur 7)

Nosologiske former for sirkulasjonsforstyrrelser. Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon. Den vanligste årsaken til forbigående forringelse av cerebral sirkulasjon er emboli (kardiogen eller arteriell natur), sjelden er årsaken stenos av arteriene som leverer blod til hjernen. Klinikk for forbigående forringelse av cerebral sirkulasjon: ofte klager pasienter om pre-patch tilstand.

Klinisk observeres symptomkomplekset, karakteristisk for cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser i karotid- eller vertebrobasilar vaskulært basseng. Typisk er varigheten av fokal nevrologisk symptomatologi 10-20 minutter. Diagnosen for en forbigående forringelse av hjernecirkulasjonen er gyldig dersom fokale nevrologiske symptomer regres innen 24 timer. Betydningen av forbigående cerebral sirkulasjon er veldig bra, da det ofte er en harbinger av en alvorlig hjerneskade (slag) og krever umiddelbar adekvat terapi.

Iskemisk slag / a>. Klassifisering: trombotisk, embolisk, hemodynamisk og lacunar slag.

Trombotisk slagtilfelle. Den vanligste årsaken er atherosklerose av blodårer som gir blodtilførsel til hjernen. Aterosklerotiske plakk dannes oftest på steder av fisjon av fartøy. Dannelsen av et atherosklerotisk plakk fremmer trombusdannelse i dette området, noe som fører til forstyrrelse av blodsirkulasjonen. De mest berørte er de såkalte områdene av tilstøtende blodtilførsel, hvor strekket oftest forekommer.

Det vanligste slaget oppstår i natt eller før morgenen, pasienten våkner med fokale nevrologiske symptomer. For iskemisk slag er preget av en gradvis utvikling, den såkalte trinnlignende progresjonen. I dette tilfellet er pasienten vanligvis bevisst. Generelle cerebrale symptomer utvikles med en betydelig utbredelse av lesjonen. Klinisk er det tegn på skader som er karakteristiske for det tilsvarende vaskulære bassenget (se ovenfor).

Emboli av cerebral fartøy. Den hyppigste årsaken til cerebral emboli er forskjellig overlegg på ventilenheten i det venstre hjertekammeret eller tilstedeværelse av tromber i hulrom i hjertet, som oftest i kombinasjon med forskjellige forstyrrelser i hjerterytmen (atrial arytmi ofte).

Den andre hyppigst forekommende grunn - den såkalte arterio-arteriell emboli oppstår når en aterosklerotisk plakk sårdannelse av arteriene, og aterosklerotisk masse årsaken emboli. Klinisk bilde: Stroke oppstår plutselig, pasienten mister bevisstheten, kan utvikle epileptisk anfall, utvikler vanligvis umiddelbart maksimal nevrologisk underskudd, progresjon av symptomer kan observeres i hemoragisk slag transformasjon ved utvikling av blødning i infarktsonen, eller på grunn av veksten av tromben i løpet av vaskulære lesjoner pool.

Hemodynamisk slag. Den utvikler seg med et fall i systemisk arteriell trykk, spesielt følsomt for denne personen med alvorlig stenose av store arterier. Med denne patologien utvikles slag i områder med tilstøtende blodtilførsel. Klinikken består av fokale nevrologiske symptomer og et klinisk bilde av sykdommen som forårsaket en blodtrykksfall.

Lacunar stroke. Dette slag kammer med størrelse opp til 1,5 cm., Karakterisert ved at den patologiske prosess utvikler seg i de små cerebrale arterier. Den vanligste årsaken er en mikroangiopati i hjernekarene i arteriell hypertensjon, de mest angrepne arterier som forsyner de subkortikale strukturer, som bestemmer det kliniske bildet av et begrenset nederlag. De mest vanlige varianter av lacunar slag: utvikling av en isolert motor defekt i form av hemiparesis, gemigipestezii isolert gemigipesteziya kombinasjon hemiparesis, dysartri kombinasjon med den svakhet av hånden, så vel som den variant av hemiparesis med nedsatt koordinasjon i disse ekstremiteter. Funksjoner av klinikken: ingen cerebrale symptomer, er det ingen fokale lesjoner av de høyere kortikale funksjoner.

Hemorragisk slag. Den vanligste formen for hemorragisk slag er parenkymal og subaraknoid blødning. Parenkymal blødning. Hovedårsaken til blødning i hjernevevet er en langvarig arteriell hypertensjon, hvor hypertensive angiopati utvikler seg med dannelsen av aneurysmer. Brudd på en aneurysm forårsaker dannelsen av et hematom, hvorav økning i volum manifesteres av progressive nevrologiske symptomer. De mest berørte fartøyene, blodforsyning, subkortiske formasjoner av hjernen. Klinisk bilde: fokale nevrologiske symptomer oppstår plutselig, ofte på grunn av høyt blodtrykk tall, ofte i løpet av dagen, ledsaget av alvorlige symptomer cerebrale (alvorlig hodepine, kvalme, oppkast), svekket bevissthet, meningeal syndrom.

Med økende hematom og hjerneødem utvikler forvridning syndrom hjerne prolaps substans foramen magnum, forskjøvet mediale temporale klipping i lillehjernen og galoppere kompresjon boringen. Den tidligste indikasjonen på en dislokasjon er mydriasis på siden av lesjonen. Skader og blødninger i hjernens ventrikler fører ofte til døden.

Subaraknoid blødning. Subarakoid blødning er ledsaget av et gjennombrudd av blod inn i subshell. Hovedårsaken er brukket av vaskulære aneurysmer, som oftest er lokalisert i Willis-sirkelens sfære, på steder med medfødt eller oppnådd deformasjon av vaskemuren. Rupturen av den unormale aneurysmveggen skjer under påvirkning av visse faktorer, hvorav hyppigst er arteriell hypertensjon. Funksjoner i klinisk bilde: ofte om noen dager begynner pasienten å bekymre seg for intens hodepine.

Hjernehinneblødning er manifestert plutselig, intens hodepine, noen ganger en følelse av "varme på baksiden av hodet", ofte med tap av bevissthet, oppkast, mulige brudd på oculomotor nerver. Også karakteristisk er meningeal syndromet, som kan manifestere ikke umiddelbart, men om noen få timer. Fokale nevrologiske symptomer. Dødeligheten er ganske høy, i de første dagene dør ca 10-15% av pasientene som følge av gjentatt blødning, angiospasm med utvikling av iskemisk slag, dislokasjonssyndrom.

Blodtilførsel til ryggmargen. Ryggmargen leveres fra tre vaskulære bassenger, betinget oppdelt i cervicothoracic, thoracic, lumbar thoracic (figur 8).

De øvre ryggmargssegmenter som strekker seg fra perfuserte vertebralarterier uparet fremre rygg arterie som løper langs den ventrale midtlinje av ryggmargen sporet, og to bakre spinale arterier - furer går ned dorsolateral ryggmargen i nærheten av røttene (dette refererer hovedsakelig til de øvre tre cervikale segmenter). Lavere divisjoner perfusert radikulære-segmental spinal arterier, som, avhengig av nivået, dannet av en rekke vaskulære senger. De er prdolzheniem fremre og to bakre spinale arterier, som danner anastomoser med hverandre.

Blodforsyningen til den midterste, nedre cervical og øvre thoracale ryggmargen utføres fra subklavier arteriesystemet (cervico-thoracic basin). De nedre delene (thoracic, lumbosacral basin) blir forsynt med blod fra interkostale og lumbal arterier som strekker seg fra aorta.

Cervical radicular 3 front-rygg-arterien i den øvre og midtre thorax 2-3, i den nedre thorax, lumbal og sakral spinalvirvel 1-3 (og ofte en av de mer enn de andre, og kalles det lumbale utvidelsen av arterien (arterien Adamkevicha )). Adamkevicha arterie følger vanligvis på vei til fremre spinal arterie høyre og venstre ryggraden L2.

Anterior (lumbar) danner sulkokomissuralnye arterie grener som strekker seg horisontalt gjennom den fremre midtåpningen og vifte ut å desintegrere terminale grener til den fremre lodding, krovosnabzhaya nesten all den grå materie og hvit substans omgivende kant, inkludert fremre pilarer (fig.9).

Andre grener av den fremre spinalarterien kalles konvolutter. Disse grener rundt ryggmargen, anastomose med de analoge grener av bakre ryggradsarterier, som resulterer i dannelsen av den såkalte vaskulære coronaen. En del av den vaskulære korona, som tilhører den fremre cerebrospinalarterien, forsyner den laterale og anterolaterale ledningen, blodet, de fleste pyramideveier. De bakre cerebrospinalarteriene forsyner blod til bakkordene og bakstykker av bakbenene.

Spinal stroke. Denne sykdommen er ganske sjelden. Årsakene til ryggsmerter inkluderer aterosklerose av aorta, som lagrer aorta-aneurisme, dvs. sykdommer i større fartøy, ryggmargenes egne arterier er svært sjeldne, noe som for eksempel er mulig med nevrosyphilis ledsaget av vaskulitt. Også ekstravasal komprimering er mulig med hvilken som helst volumetrisk prosess.

Som med utviklingen av cerebral iskemisk berøring, oppstår ryggmargsblodstrømforstyrrelser i områder med tilstøtende blodtilførsel. Kliniske egenskaper: Vanligvis forekommer spinal sirkulasjonsforstyrrelser i bassenget i den fremre spinalarterien, som bestemmer klinikken. intens smerte oppstår hyppig i ryggen, noen ganger utstrålende langs røtter, paraparese, bekken forstyrrelser av følsomhets lidelser - lide overfladisk følsomhet (påvise en tydelig grad av ødeleggelse), er det fortsatt intakt dyp (forsynes med blod fra den bakre ryggarterien).

Forstyrrelse av blodsirkulasjonen i bassenget i den bakre ryggraden er svært sjelden, klinisk er denne sykdommen manifestert av skaden på bakre kolonner i ryggmargen og bakbenet, og også pyramideveiene er delvis tatt. Klinikken observerer hypestesi eller anestesi under nivået av lesjonen, refleksforstyrrelser, spastisk parese.

Vaskulære misdannelser i ryggmargen (AV-shunts). Misdannelser er medfødte og forekommer ofte ikke klinisk i lang tid. Vaskulære misdannelser er oftest lokalisert i nedre thorax og øvre lumbale ryggmargen.

Sykdommen kan manifestere seg plutselig i form av subaraknoid blødning eller hematomyelia, muligens subakut, gradvis utbrudd. Klinikken består av lavere blandet paraparesis, som svarer til følsomme og bekkenforstyrrelser, noe som gjør at man kan skille denne sykdommen fra amyotrofisk lateralsklerose.

Angiodysgenetisk nekrotisk myelopati (Foa-Ala-Juanins sykdom). I patogenesen er det en atrofi av blodkar som leverer blod til ryggmargen, med infarkter som oftest er lokalisert i lumbale og nedre thoracale ryggmargen. Vanligvis er følgende kliniske bildet observert: paraplegi i nedre ekstremiteter, som utvikler subakutt, i begynnelsen er i naturen av spastisk, deretter erstattet svak paraparesis og muskelatrofi, følsomhet brudd også framover, siden nederlaget i overflaten og slutter med tap av alle typer følsomhet.

ENKANISK KONSULASJON NEUROLOGIST.

symptomer

Symptomatisk patologi er ikke tydelig uttrykt, og mangfoldet av symptomer gjør det vanskelig å diagnostisere hypoplasia i venstre vertebralarterie. Det er vanskelig å diagnostisere og det faktum at symptomene i hvert enkelt tilfelle kan variere betydelig. Imidlertid er alle symptomer avhengig av utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Og forskjellene manifesteres avhengig av hvilke deler av hjernen som har mest.

Det hyppigste symptomet er hodepine. Varighet og intensitet av hodepine kan være påfallende forskjellige i hvert enkelt tilfelle. Ikke mindre ofte er det svimmelhet, som ikke har en synlig grunn for forekomst.

Dessuten kan ulike dysfunksjoner av kroppssamordning i rommet manifestere seg. Dette kan være et brudd på de nøyaktige bevegelsene eller forstyrrelsene i generell koordinering, noe som kan føre til fall. I tillegg kan det være brudd på motorfunksjonen i form av lammelse av visse deler av kroppen.

effekter

Siden tett oppdagelse av sykdommen oppstår ekstremt sjelden, og de fleste tilfeller av diagnose er tilfeldige, kan konsekvensene av hypoplasia i venstre vertebral arterien være trist. Med alderen blir patologi forbedret ved å aldre karene og innskuddene i dem. Derfor øker utviklingen av cerebral iskemisk berøring på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel.

De andre konsekvensene er ikke så kritiske, og i utgangspunktet bare redusere det komfortable livet. Disse inkluderer økt tretthet, selv fra mindre fysisk anstrengelse, konstant hodepine, noen ganger ganske sterk. Nedgangen i hørsel og synsstyrke med aldring er mye raskere.

behandling

Til tross for den kompenserende evnen til Willis-sirkelen gjennom årene, overholder kroppen ikke lenger patologien. Derfor, for å kompensere for mindre patologi, brukes legemiddelbehandling, som gjør det mulig å forbedre blodtilførselen til hjernen.

Behandling av hypoplasi i venstre vertebralarterie ved hjelp av medikamentterapi utføres ved bruk av vasodilatorer, nootropiske legemidler og legemidler som gjør at blod kan kondensere. Analgetika brukes til å avlaste manifesterende symptomer i form av hodepine.

I tilfelle av tilstrekkelig signifikant patologi, og umuligheten av å forbedre tilstanden ved hjelp av medisinbehandling, anbefales kirurgisk inngrep. Til dette formål utfører vaskulære kirurger stenose i vertebralarterien, som består i å sette stenten inn i det smalte lumen av fartøyet.

Generell informasjon

Hypoplasia av vertebrale arterier er en medfødt sykdom preget av deres utilstrekkelige utvikling. Lumen av fartøyet på stedet for innføring i benkanalen er betydelig innsnevret, på grunn av hva det er et brudd på blodtilførselen til hjernevævet.

Patologi kan være venstre, høyre eller dobbeltsidig, og oftest gjelder brudd på den høyre arterien - ifølge statistikken observeres dette fenomenet i hver tiende person i verden.

Årsaker og risikofaktorer

De vanligste risikofaktorene for sykdommen inkluderer intrauterin fosterutvikling anomalier som kan skyldes:

 • uterintrauma under graviditet;
 • forgiftning av moder- og barnets organisme på grunn av bruk av alkohol, narkotika, rusmidler, røyking, eksponering for kjemiske eller giftige stoffer og ioniserende stråling;
 • smittsomme sykdommer overført av en kvinne i løpet av barneperioden;
 • arvelig disposisjon.

Det totale fraværet av disse faktorene garanterer ikke fraværet av patologi, siden de nøyaktige grunnene til utviklingen ennå ikke er etablert. Over tid hypoplasi er forverret på grunn av lavere elastisitet av blodkar og avsetningen av kolesterol i dem, at den manglende utvikling av arteriene i betydelig grad akselererer forløpet av sykdommen.

Hva er forskjellen mellom rettidig hypoplasi og venstre sidet hypoplasi?

I høyre sidet hypoplasi, som forekommer hos pasienter oftere, er det ingen spesifikke symptomer eller alvorlige forskjeller.

Forskjellen mellom disse typer patologi er bare det samme arterier gir blodtilførsel til forskjellige deler av hjernen - henholdsvis, kan hypoplasi i vertebrale arteriene til høyre og venstre føre til forskjellige konsekvenser og komplikasjoner.

Fare og konsekvenser

Forstyrrelser forbundet med hypoplasi, ofte tilskrives andre vaskulære sykdommer, på grunn av hvilke diagnosen av patologi er betydelig komplisert. Ved tidlig behandling kan konsekvensene være forverring av synet, hørselen og arbeidet til det vestibulære apparatet, endringer i sammensetningen av blod og andre biologiske væsker, samt aterosklerose og trombose.

Symptomer og tegn

En defekt kan ikke gi symptomer i lang tid og manifesterer seg bare i voksen alder eller alderdom.

I ung alder tar funksjonene til vertebrale arterier på seg mer subtile grener, noe som gir en kompenserende effekt. men Gjennom årene begynner kroppens ressurser å være oppbrukt, og han kan ikke lenger kompensere for blodstrømssykdommer alene - I denne perioden har personen de første ubehagelige manifestasjonene av hypoplasia.

Generelle symptomer på patologi inkluderer:

 • hyppig og årsakssykdom;
 • brudd på funksjonene til det vestibulære apparatet;
 • svakhet og redusert effektivitet;
 • sløvhet og døsighet;
 • nummenhet og tap av følsomhet i lemmer (spesielt i fingrene);
 • forvrengt oppfatning av plass.

Over tid øker symptomene, og de som er knyttet til en defekt i høyre eller venstre arterie, kommer i forkant.

For eksempel, Hersidig hypoplasi manifesteres av en forstyrrelse i følelsesmessig bakgrunn: irritabilitet, hyppige humørsvingninger, sløvhet, tretthet og døsighet, som kan erstattes av søvnløshet. Personen blir meteozavisimym, kan føle seg som om i lang tid rullet på karusellen, snubler når han går og stadig støter til objekter.

grunnleggende Egenart av venstre sidet hypoplasi - Stagnasjon av blod i blodkar, på grunn av hvilke de vanlige symptomene på patologi er forbundet med alvorlig smerte i livmoderhalsen, samt en økning i blodtrykket.

Når skal jeg se en lege?

Behandling av hypoplasi av vertebrale arterier håndteres av en nevropatolog, som man umiddelbart må anvende etter utseendet av de første symptomene. Forsinkelse i dette tilfellet kan være ekstremt farlig, da tegn på hemodynamiske lidelser tyder på at kroppen ikke lenger kan kompensere for blodstrømssykdommer alene. Etter å ha lyttet til pasientklager og samle inn anamnese for å klargjøre diagnosen, bør legen foreskrive flere tester og studier.

diagnostikk

Identifisere hypoplasi i de tidlige stadiene av utviklingen er ekstremt vanskelig på grunn av mangel på karakteristiske symptomer og manifestasjoner. Det er tre hovedmetoder for å diagnostisere innsnevring av lumen i vertebrale arterier, som inkluderer:

 • Ultralyd undersøkelse av karene i hodet og nakken. Under prosedyren blir bildene av arterien festet ved hjelp av en ultralydsmaskin, etterfulgt av en analyse av typen, intensiteten og diameteren av blodstrømmen (en alvorlig feil er innsnevringen av diameteren av karene til 2 mm eller mindre).
 • Tomografi av hode og nakke. Ved hjelp av datamaskiner og magnetisk resonans-tomografi vurderes tilstanden til fartøy fylt med en spesiell kontrast substans.
 • angiografi. Røntgenundersøkelse, som avslører anomalier i strukturen i blodkar og vertebrale arterier.

behandling

Det finnes ingen metoder for spesifikk behandling av vertebral arteriell hypoplasi. Hvis sykdommen ikke gir kliniske symptomer og det oppdages ved et uhell under en forebyggende undersøkelse, spesialister Velg vanligvis observasjonstaktikk.

Pasienten anbefales å gi opp dårlige vaner, normalisere dagens regime og begrense arbeidstiden på datamaskinen. Pasienter er også vist treningsterapi, moderat trening og full søvn på anatomisk korrekte puter.

Hypoplasi har en egenart av forverring på vår og høst, så på dette tidspunktet bør man være spesielt oppmerksom på ens helse.

På scenen av utprøvde kliniske symptomer på hypoplasi av høyre eller venstre vertebral arterie, en konservativ behandling med vasodilatormedikamenter - de eliminerer ubehagelige fenomener og forbedrer pasientens livskvalitet. I tilfeller der det er risiko for blodpropp, er antistoffinntaket (medisiner som fortynner blodet) angitt.

I tillegg trenger du kurere samtidig sykdommer i livmoderhalsen (den vanligste av disse er osteokondrose), siden de kan forverre pasientens tilstand betydelig.

Hvis farmakologisk terapi ikke gir den forventede effekten, utveier leger til kirurgisk behandling av hypoplasi hos vertebrale arterier. Med en betydelig innsnevring av arterien og akutt forstyrrelse av blodstrømmen, var en operasjon rettet mot utvidelse av fartøyets lumen og installasjon av spesielle implantater (stenose av fartøy, angioplastikk).

Les Mer Om Fartøyene