Forstyrrelser av blodsirkulasjonen i hjernen: trifurcation av den indre halspulsåren

Den venstre indre halspulsåren kan trifurceres i sine to hoveddeler - bakre og fremre. Ved den første varianten er det en oppdeling i de bakre, fremre og midtre arterier i hjernekonstruksjonene. I den andre varianten skilles de basilære, bakre og fremre arterielle strukturer i hjernen på den indre halspulsåren. Denne typen separasjon kan ligge på halspulsårene både til venstre og til høyre.

Triffurcation er et begrep for å dele en arterie i tre deler. Dette betraktes ikke som en sykdom eller noen patologi. Legene gjenkjenner denne stillingen som en av varianter av strukturen til den såkalte Willis-sirkelen hos mennesker. Denne patologien vises i nesten 28% av den totale befolkningen på planeten.

Det bærer ingen stor fare i seg selv, men det kan provosere noen forverring av tilførsel av blodplasma, oksygen og næringsstoffer til ulike hjernestrukturer. I noen tilfeller kan en aneurisme utvikle seg på grund av heterogeniteten av det kvantitative volumet av blodet som bæres over de tre arteriene. I noen tilfeller skjer det at den fremre arterien bærer nesten halvparten av alt nåværende blod, og barylaren kan passere kun 1/10 av det totale volumet gjennom seg selv.

Denne typen konstruksjon av Willis-sirkelen anses som ganske vanlig i løpet av første halvdel av fostrets utvikling i mors moder. Etter at embryoen begynner å vokse og utvikle seg, begynner strukturen på alle karene på hjernen å forandre - noen av dem forener og blir større. I noen tilfeller forekommer denne prosessen ikke, noe som fører til trifukacii ICA (intern halspulsårer). I dette tilfellet har personen tre fartøy som kommer fra karoten arterier som fôrer hjernen med blod, som i noen tilfeller kan betraktes som en spesiell reserve.

Denne formasjonen består av en rekke fartøy som ligger foran hjernen. Dette er et backup system i tilfelle utilstrekkelig tilførsel av blodplasma i hjernen, oksygen og næringsstoffer. Den er utformet for å kompensere for den resulterende mangelen, da den letter overføringen av blod fra andre kilder til hjernen. Med en normal struktur dannes et lukket system av arterier som mater hjernestrukturene.

I nærvær av trifurcation er noen fenomener som oppstår på grunn av den ujevne strømningen av blod gjennom ulike typer arterier mulig. Symptomatologien uttrykkes som følger:

 1. 1. En person klager på at hodet hans spinner.
 2. 2. En bærer av denne patologien kan ha hodepine.
 3. 3. Ofte i en slik pasient oppdager legene en migrene, som noen ganger har betydelige, veldig uttrykksfulle symptomer.

Hvis en aneurisme utvikler seg i en slik pasient, kan symptomene på lesjonen bare avsløres når fartøyet brytes. På et øyeblikk blir blodet transfisert inn i den såkalte subarachnoide regionen. Så begynner pasienten å klage på tilstedeværelsen av utålelige smertefulle opplevelser i hodeområdet. Svært ofte, er slik smerte i pasienten ledsaget av en kvalme prosess, og deretter med oppkast. På den personen utvikler muskulaturstrukturen på en nakke kraftig, videre utvikler den sterke fotofobi.

Trifurcation på venstre eller høyre halspulsår er ofte oppdaget av leger i undersøkelsen av en pasient som har søkt diagnosen hjernen på grunn av en annen sykdom. For detektering av trifurcation brukes MR (magnetisk resonansbilder) vanligvis, men for å tydeligere identifisere plasseringen av masken til disse fartøyene, CT (datatype tomografi)

Noen ganger, når det er en komplikasjon av trifurcation (en aneurisme på et fartøy), er det nesten umiddelbart bestemt av MR eller CT. Men slike tilfeller er nesten alltid et unntak fra reglene, siden det vanligvis ikke er tegn på sykdom fra nevrologisk side. Derfor er det ikke nødvendig med en spesiell behandlingsprosess i slike tilfeller. For å komplisere forløpet av trifurcation, kan det være en annen sammenhengende sykdom, for eksempel starten av symptomer på aterosklerose eller hypertensjon.

Pasienten bør ikke i noen tilfeller panikk eller tenke at han er håpløst uhelbredelig på tidspunktet for å sette en slik diagnose som trifurcation på en karotisk indre arterie. Vanligvis, i gjennomføringen av spesielle terapeutiske tiltak, trenger den beskrevne varianten av den villisiske sirkelkonstruksjon absolutt ikke. Man må ta hensyn til det faktum at dette er praktisk talt et reservekompensasjonssystem for slike uønskede prosesser som trombose eller forstyrrelse av den normale tilførsel av blodplasma, oksygen og næringsstoffer til hjernestrukturene.

Hvis pasienten har komplikasjoner i form av en aneurisme, er det etter diagnosen anbefalt å utføre en kirurgisk operasjon, siden en slik sykdom ved andre metoder ikke kan helbredes. I denne kirurgiske inngrep ligges karene på bruddstedet. Når en aneurisme åpnes, kan det kreve konservativ behandling med bruk av medisiner og andre legemidler som legene bruker til å bekjempe blødninger i hjernen.

Willis-sirkel: hvordan det virker, normen og anomaliene (åpen, blodstrømminskning), diagnose, behandling

Willis-sirkelen i hjernekarsystemet ble beskrevet for mer enn tre hundre år siden av den engelske legen T. Willis. Strukturen til denne arterielle ringen spiller en stor rolle i vanskelighetsforhold, når visse deler av nervesystemet opplever en utilstrekkelig tilstrømning av arterielt blod på grunn av obstruksjon eller stenose av arteriene. Normalt, selv med unormalt utviklede fartøy av dette området, føler en person ikke de eksisterende funksjonene på grunn av bruken av andre arteries funksjon.

Norm av strukturen til Willis-sirkelen er definert, men ikke alle kan skryte av det. Ifølge noen rapporter, klassisk arteriell ring bare halvparten av menneskene er utviklet, andre forskere kaller en figur på bare 25% av mennesker, og alle de andre har visse uregelmessigheter av forgreningsfartøy. Dette betyr imidlertid ikke at de med arteriell sirkel opprinnelig utviklet, vil ha noen negative symptomer eller sykdommer, men likevel manifestasjoner av dårlig blodstrøm kan periodisk merkes migrene, vaskulær encefalopati, hvis ikke manifest akutt forstyrrelser av hjernecirkulasjon.

Det er mange alternativer for utviklingen av Willis-sirkelen. Det kan være tripling (trifurcation), aplasi, hypoplasia, fullstendig fravær av arterielle elementer. Avhengig av type forgrening av arteriene bestemmes den kliniske signifikansen og prognosen.

For å bestemme anatomien til Willis-sirkelen, brukes ikke-invasive og invasive diagnostiske prosedyrer, de utføres i henhold til indikasjoner på spesifikke klager av pasienten. I andre situasjoner oppdages uregelmessigheter ved en tilfeldighet under undersøkelse for en annen patologi.

Strukturen av sirkelen av Willis

Den klassiske Willis-sirkelen består av:

 • De første delene av de fremre cerebrale arteriene (PMA);
 • Anterior connective artery (PSA);
 • Posterior cerebral arteries (ZMA);
 • Ryggbindende arterier (ACS);
 • Den superimliniske delen av den indre halspulsåren (ICA).

Fartøyene som er oppført, danner en skjevhet av en heptagon. BCA bringer blod til hjernen fra den vanlige karoten og på basis av hjernen, gir PMA, som kommuniserer med hverandre via PSA. De bakre cerebrale arteriene starter fra hovedarterien, som dannes ved å kombinere to vertebrater. Mellom ICA og ZMA er det en forbindelse - de bakre forbindelsesfartøyene, avhengig av diameteren, mottar mat enten fra det indre karotidsystemet eller fra basilarterien.

struktur av Willis-sirkelen

Dermed dannes en ring som forbinder to arterielle bekker - fra bassenget til de indre karotiske og basilære arteriene, forskjellige deler av dem kan ta på seg funksjonen til å gi mat til de deler av hjernen som mangler blod under okklusjon eller sammenblanding av andre komponenter i hjernenettverket.

Willis-sirkelen ligger i den subaraknoide rom i hjernebunnen, omgitt av dets bestanddeler, visuell chiasme og dannelsen av midtveien, bak er Varoliev-broen, på overflaten av hvilken den basilære arterien ligger.

Den fremste konstans i strukturen er forskjellig mellom de fremre cerebrale og karotisarterier, de bakre cerebrale og forbindende grener er svært variabel i deres anatomi- og forgreningsegenskaper. Forandringer i den fremre delen av Willis-sirkelen er imidlertid mer klinisk viktige på grunn av mer alvorlige symptomer og dårligere prognose.

Den fremre cerebral arterien er som regel godt formet, og normalt når lumen sin en og en halv til to og en halv millimeter. PSA av samme størrelse og lengde på omtrent en centimeter. Lumen i venstre indre halspulsår er normalt større enn den rette ved 0,5-1 mm. Den midtre cerebrale arterien har også litt asymmetri i størrelse: til venstre er den tykkere enn til høyre.

Video: strukturen av Willis-sirkelen

Rollen av Willis-sirkelen

Willis-sirkelen er en mekanisme for å beskytte, kompensere for nedsatt blodsirkulasjon, gitt av naturen for å gi blod til hjernen i nederlaget til bestemte arterier. Hvis en hindring, gapet, og komprimering, er det medfødte hypoplasi pulsåren grener, på motsatt side av fartøyene ta på funksjonen av blodtilførsel, og leverer blod gjennom kollateralene - forbindelses arterier.

Gitt den funksjonelle betydningen av det arterielle nettverket av hjernebunnen, blir det klart hvorfor disse arteriene er så viktige. Det handler ikke bare om alvorlige sykdommer som et slag eller en aneurisme. Willis sirkel bidrar til å sikre maksimal blod til hjernen med funksjonsforstyrrelser (spasme), noen varianter av konstruksjonen av arteriene når den vaskulære ringen er fremdeles lukket, men diameteren av de enkelte skip ikke gjør det mulig å levere den nødvendige mengde av blod.

Willis-sirkelens rolle øker kraftig med fullstendig okklusjon av noen av arteriene. Deretter prediksjon, økningen av symptomer, og antallet av skadet nervevev ildstedet vil avhenge av hvor ringen er dannet, og når det er i stand til å omdirigere blod i de områder av hjernen som er underernært. Det er klart at et riktig dannet kar-system vil takle denne oppgaven bedre enn den der det er unormaliteter av vaskulær utvikling eller til og med et komplett fravær av bestemte grener.

Variant anatomi av arteriene i hjernebunnen

Det er mange typer av Willis-sirkelen. De er avhengige av hvordan prosessen med dannelse av fartøy oppstod i intrauterin perioden, og det er umulig å forutse denne prosessen.

Blant de vanligste abnormiteter i hjernens arterier indikerer: aplasi, hypoplasi av individuelle grener, trifurcation, sammensmelting av to arterier i en koffert og noen andre arter. Noen mennesker har en kombinasjon av forskjellige vaskulære anomalier.

Den vanligste varianten av utviklingen av Willis-sirkelen er den bakre trifurcasjonen av ICA, som står for nesten en femtedel av alle anomalier av arteriell ringen. Med denne typen struktur fra BCA begynner tre hjernearterier umiddelbart: den fremre, midtre og bakre, og ZMA vil være en fortsettelse av den bakre forbindelsesgrenen.

En lignende struktur er karakteristisk for sirkulasjonssystemet i føtale hjernen i den 16. svangerskapsuke, men senere endres karbastørrelsene, det bakre bindevevet minker, og de gjenværende grener øker betydelig. Hvis en slik transformasjon av fartøyene ikke forekommer, blir barnet senere født med en bakre trifurcation.

En annen hyppig variant av strukturen til Willis-sirkelen er aplasia av DSA, oppstår ved ulike ugunstige ytre forhold og genetiske abnormiteter under embryogenese. I fravær av denne arterien lukker Willis-sirkelen seg ikke på siden der den ikke eksisterer, det vil si at det ikke er noen sammenheng mellom det indre karotisarteriesystemet og basiljebassenget.

Fravær av PSA er også diagnostisert, men mye sjeldnere enn i ryggen. Med denne typen arteriell ringstruktur er det ingen sammenheng mellom grenene til karoten arterier, derfor er det umulig å "overføre" blod fra karene fra venstre halv til høyre om nødvendig.

Aplasi av fremre forbindende arterie gir ikke mulighet til å utføre blodgennemstrømning i den berørte delen av hjernen ved å levere blod fra det motsatte vaskulære nettverket, da carotisarteriene er frakoblet. Med en uformet ICA er det ingen sammenheng mellom de fremre og bakre delene av Willis-sirkelen. Anastomosene fungerer ikke. Denne typen forgrening av arteriesystemet virker ugunstig i form av mulig dekompensering av blodstrømningsforstyrrelser.

De sjeldne formene av strukturen til Willis-sirkelen er:

 • Median arterien av corpus callosum;
 • Sammenslutningen av de fremre cerebrale arteriene i et felles trunk eller nær-vegget kurs, når de kommer i nær kontakt;
 • Anterior trifurcation av den indre halspulsåren (fra samme karotid straks avgår to fremre cerebrale arterier);
 • Split, dobbelt forreste bindende arterie;
 • Toveis fravær av SAD;
 • Carotid arterie trifurcation fra to sider.

Anomalier av forgrening fartøyer og åpne sirkelen av Willis gjør ham ute av stand til å utføre rollen som en anastomose i kritiske situasjoner - for hypertensive krise, blodpropp, spasmer, åreforkalkning. I tillegg er noen typer av forgrenings krever store områder av nekrose av nervevev i sirkulasjonssvikt. For eksempel betyr fronten trifurcation at de fleste avdelinger halvkule motta blod fra greinene bare en arterie, så når det er nederlaget av skalaen nekrose eller blødning vil være betydelig.

Når hjernenes arterier utvikles klassisk, er det alle nødvendige tilkoblingsgrener og kaliber av hvert fartøy innenfor rammen av normale verdier mellom dem, si at Willis-sirkelen er lukket. Dette er normen, som sier at anastomosen er konsistent, og i tilfelle av patologi vil blodstrømmen maksimalt kompenseres.

fullt åpen VC

Usluttet Willis-sirkel betraktes som en alvorlig anomali, predisposing til ulike typer forstyrrelser i cerebral sirkulasjon. Åpen-front isolert arterieringer som oppstår når PSA aplasi eller front trifurcation halspulsåren og kretsen av Willis ikke er lukket på grunn av uregelmessigheter bakre karseng - den bakre kopling aplasi, basilær arterie, posterior trifurcation ICA.

Dersom forbindelses grenene er mangler helt, snakk om åpenhet i full sirkel av Willis og arterier ved lagring, men innsnevret, hypoplastisk er åpen sløyfe anses ufullstendig.

Tegn og diagnose av uregelmessighetene i Willis-sirkelen

Kliniske tegn på uregelmessigheter i forgreningen av karene i Willis-sirkelen oppstår når blodstrømmen gjennom collaterals blir utilstrekkelig av ulike årsaker. For eksempel, i blodårene dannet fettplakk, en trombus dukket opp eller migrert embolus fra venstre side av hjertet, brøt en aneurisme. En sunn person føler ikke den ikke-klassiske forgreningen av blodårene, fordi hjernen hans ikke føler behov for bypasser av blodstrøm.

utvikling av hjerneslag / forstyrrelser assosiert med utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen området

Symptomer på blokkert blodstrøm kan være svært forskjellige. Hvis tale ikke går om et slag, klager pasientene på svimmelhet, hodepine, nedsettelse av intellektuelle evner, minne, oppmerksomhet. Ofte, og problemene i den psykologiske planen - ofte unormal forgrening av fartøy ledsaget av nevroser, panikkanfall, følelsesmessig labilitet av sine eiere.

En karakteristisk manifestasjon av den ikke-klassiske utviklingen av Willis-sirkelen er en migrene. Spørsmålet om strukturen av hjernens arterier forhold med migrene gjenstand for mange observasjoner som tyder på at hoveddelen av migrenepasienter har en slags anomali. Spesielt vanlig i migrene diagnostisert abnormaliteter i strukturen av den bakre delen av det arterielle system. Den åpne sirkel av Willis, eller aplasi bakre kommunisere arterien, mister posterior trifurcation blod de områder av hjernen som er ansvarlig for syn, men intens hodepine er innledes med visuell aura i form av fakler osv svinger.

Redusert blodstrømmen i karene i blod-hjerne-ringene kan fremkalle tilbakevendende hodepine og sykdommer som vaskulær encefalopati -.. letargi eller irritabilitet, redusert ytelse, tretthet, etc. Vanligvis er en slik konklusjon kan finnes i resultatene av MR-angiografi, og sier at det er på en hypoplasi av ett eller andre fartøyer.

Når aplasia arterielle trunker, når noen fartøy ikke er i det hele tatt, indikerer studien mangel på blodstrøm. For eksempel vil aplasi av de bakre forbindende arteriene bli ledsaget av en mangel på blodstrømmen langs dem henholdsvis. Slike aplasi kan også være asymptomatisk, men når en tilstrekkelig mengde blod passerer gjennom hovedarteriene. Med aterosklerose eller spasmer i arteriene, vil tegn på hjerneforsyningsbrist ikke holde deg venter.

Fordeling av tilfeller av aneurysmer langs hjernens arterier

Hvis på bakgrunn av den avvikende struktur av basen i hjernearteriene forekomme akutte sirkulatoriske forstyrrelser, vil klinikken være åpenbare symptomer på en slag - parese og paralyse, taleforstyrrelser, patologisk reflekser, bevissthetsforstyrrelser opp til koma.

Separat er det verdt å nevne aneurysmer - utvidelser av cerebral fartøy. Ifølge statistikken er det i arteriene i Willis-sirkelen at de møter størst antall. En aneurisme av arteriene i denne regionen er fulle av en ruptured og massiv subarachnoid blødning med hjerneslagsklinikk, koma og brutto nevrologiske manifestasjoner.

Aneurysm er en uavhengig patologi, ikke en variant av individuell forgrening av fartøy, men følger hyppigere de ikke-klassiske typene av Willis-sirkelen.

Diagnosen av denne eller den uregelmessige utviklingen av Willis-sirkelen kan kun opprettes ved bruk av moderne instrumentelle undersøkelsesmetoder. Muligheter for diagnose ga sjansen for spesialister til å analysere naturen av forekomsten av varianter i strukturen til hjernens fartøy og deres variasjon, men relativt nylig ble det konkludert med konklusjoner av autopsier av avdøde pasienter.

Utviklingen av teknikker for ultralyddopplerografi og magnetisk resonanstomografi gjorde det mulig å foreta en undersøkelse av arten av strukturen til Willis-sirkelen et offentlig og trygt tiltak. De viktigste måtene å diagnostisere varianter av hjernekarsystemet inkluderer:

 • Angiografi - en av de mest informative metoder, men har kontraindikasjoner i forbindelse med nødvendigheten av kontrasten (lever patologi, nyre, allergi til kontrast et al.);
 • Transcranial dopplerografi - prosedyren er trygg, rimelig, krever tilstedeværelse av enheter med en Doppler-sensor, som er tilgjengelig i mange medisinske institusjoner;
 • MR-angiografi - utføres på magnetisk tomografi, har kontraindikasjoner, en betydelig ulempe - høy pris.

Willis sirkel på det diagnostiske bildet

Selektiv angiografi cerebral fartøy refererer til invasive prosedyrer når et kateter settes inn i lårbenet, fremover mot cerebrale arterier av interesse. Når du når det nødvendige området, leveres et kontrastmedium. Metoden brukes oftest under kirurgisk behandling (stenting, angioplastikk).

I stedet for selektiv angiografi kan brukes CT angiografi, når kontrastmediet injiseres intravenøst, og deretter blir hodeskuddene tatt i forskjellige fremspring og seksjoner. Deretter kan du gjenskape et tredimensjonalt bilde av hjernens vaskulære strukturer.

Transcranial Doppler tillater å bestemme karakteren av blodstrømmen i hjernens kar (redusert, fraværende), men data på den anatomiske strukturen til arteriene gir ikke nok. En viktig fordel med det er nesten fullstendig fravær av kontraindikasjoner og billighet.

MR angiografi - en av de dyreste, men på samme tid, og ganske informativ strukturen diagnostisk metode sirkelen av Willis. Den utføres i en magnetisk tomografi og kontraindikasjoner det er det samme som for en konvensjonell MRI (høye nivåer av fedme, klaustrofobi, nærvær av metallimplantater i kroppen, gjennomfører det magnetiske felt).

MR-bildet viser strukturen av karene i Willis-sirkelen, tilstedeværelsen eller fraværet av forbindelser mellom dem, aplasi eller hypoplasi i arteriene. Ved vurdering av resultatet kan en spesialist bestemme diameteren til hver arterie og egenskapene ved forgreningen.

Video: Et eksempel på MR angiografi av hjernen

(Lukket sirkel av Willis, bestemt serpentin S-formede løpet av intrakranialt kort igjen vertebrale arterie, C-formet forløp av hovedpulsåren i resten, i segmenter av ICA og parede data base ring hjernens arterier for tilstedeværelse av hemodynamisk signifikante stenose, fikk patologiske krympinger).

Som det kan ses, har hver av metodene både fordeler og ulemper, så for å oppnå nøyaktige konklusjoner angående hjernens arterier, kombineres de. Den komplekse tilnærmingen gjør det mulig å bestemme både fartøyets anatomi og arten og retningen av blodstrømmen langs dem, noe som er svært viktig for å vurdere risikoen for vaskulære katastrofer og mulig prognose.

Mange mennesker som har funnet noen variant av strukturen til Willis-sirkelen, er umiddelbart interessert i behandlingsmetodene. Siden avvik i forgrening av blodkar ikke anses som en uavhengig sykdom, er ikke behandling som sådan nødvendig. Videre, i mangel av klinisk mangel på blodstrøm, har det ingen betydning.

I tilfeller der det er spesifikke klager (migrene, redusert mental kapasitet, etc.), må du søke hjelp fra en nevrolog, som utpeker vaskulære midler (Nootropilum, fezam, aktovegin), medikamenter for forbedring av metabolismen i hjernen (mildronate, vitaminer fra gruppe B), om nødvendig - sedativer, beroligende midler, antidepressiva, i tilfelle av migrene - analgetika, anti-inflammatorisk, spesifikke protivomigrenoznye midler (ketorol, ibuprofen, paracetamol, ascopen, preparater av triptangruppen).

Operativ behandling Det er vist i alvorlig brudd på blodsirkulasjonen med fremdriften av vaskulær encefalopati, diagnostisert aneurisme, noen ganger etter et slag. Den består i stenting, klipping eller avvikling av aneurisme fra blodbanen, ballongangioplastikk med innsnevring av arteriene.

SHEIA.RU

Rear (Forward) Tyrurcation av den rette indre karotidarterien: Hva det er

Hva er den rette interne karoten arteri-trifurcation?

Den riktige interne halspulsårstrening, hva det er og hvordan et normalt fenomen oppstår er kjent etter en rekke diagnostiske prosedyrer. Denne prosessen er en splitting av halspulsåren i tre deler. Separasjon kan forekomme både på venstre arterie og til høyre. Spesialister skiller mellom anterior og posterior trifurcation.

Funksjoner av patologi

Denne patologiske prosessen kan ikke kalles en sykdom. Trifurcation er en funksjon av strukturen til Willis-sirkelen. Denne uvanlige strukturen av arterier forekommer ganske ofte, hos mer enn 20% av mennesker. Patologi er fortsatt ikke normen, fordi enkelte grener av adskilte arterier kan levere utilstrekkelig blod til hjernen på grunn av utviklingen av en aneurisme.

Denne strukturen av Willis-sirkelen betraktes som normen for et embryo som befinner seg i livmoren i første halvdel av utviklingen. I prosessen med vekst endres karossens struktur, og de aksepterer den vanlige tilstanden. Men i noen tilfeller oppstår ikke fusjonen, de forblir i samme størrelse, og trifurcering av den indre halspulsåren utvikler seg.

Med fremre trifurcation gir arterien hjernen bare 50% av blodet og baksiden av det hele - 10%, som er et resultat av hypoplasi i det proksimale segmentet. De fleste forskere i dette området hevder at den ikke-klassiske strukturen til Willis-sirkelen kan forårsake en aneurisme i noen av avdelingene.

Strukturen av Willis-sirkelen

Forgreningen av karoten arterien består av en rekke fartøy som ligger foran hjernen. Denne formasjonen kan betraktes som et reserve system, som vil fungere hvis hjernen ikke er tilstrekkelig tilført plasma, oksygen og næringsstoffer. Dette bestemte systemet er utformet for å kompensere for blodstrømsproblemer fordi det kan pumpe blod til hjernen fra andre kilder til kroppen. Den vanlige strukturen til Willis-sirkelen har et lukket system av arterier, som nærer hjernestrukturene.

Med trifurcation, på grunn av ujevn strøm av blod gjennom karene og arteriene, kan det oppstå ubehagelige fenomener.

Slike patologiske forhold vil ha følgende symptomer:

 1. svimmelhet;
 2. Smerter i templene og okkiput;
 3. Manifestasjonen av betydelige og uttalt tegn på migrene.

Hvis en aneurisme utvikler seg hos en pasient med trifurcation, kan symptomatologien bare manifestere seg når vaskulær ruptur oppstår. På dette tidspunktet vil blodet strømme inn i subaraknoidområdet og pasienten vil begynne å føle seg intens hodepine. Utreselige smertefulle følelser blir ofte ledsaget av kvalme og oppkast. Pasienten føler en sterk spenning i muskulaturene i nakkens nakke og blir mottakelig for sterkt lys.

diagnostikk

Noen mennesker vet ikke engang om sin spesielle struktur av den indre halspulsåren. Den forreste trifurcation av ICA er for det meste funnet ved en tilfeldighet, når en person bestemmer seg for å gjennomføre en hjernestudie i forbindelse med helt andre sykdommer. Identifisere denne funksjonen hjelper med magnetisk resonansbilder. Bruk om nødvendig kontrastangiografi for å få et klarere og tydeligere vaskulært bilde.

På bildene som er oppnådd i 3D-TOF-modus, kan trifurcation være klart definert. Kliniske symptomer er forårsaket av fravær av en høyre vertebral arterie i bildet og en avgang fra den høyre indre halspulsåren i de fremre cerebrale karene. Slike pasienter i fremtiden trenger en konsultasjon av en nevrolog som vil bli tildelt et spesialisert behandlingsprogram

behandling

Hvis du finner en bakre trifurcation eller anterior indre halspulsårer, ikke fortvil og se etter måter å løse dette problemet på. Denne spesielle strukturen av Willis-sirkelen trenger ikke spesiell terapi. Strukturen til disse arterielle karene kan ikke forårsake alvorlige patologier, siden de er en ekstra kilde til næringsstoffer til hjernen, øker blodsirkulasjonen i trombose.

Behandling i en medisinsk institusjon kan bare kreves dersom komplikasjoner utvikler seg, for eksempel en aneurysm. For å eliminere det, er kirurgisk inngrep nødvendig, bestående av ligering av karene på komplikasjonsstedet. Når en aneurisme åpnes, vil konservativ behandling, vanligvis akseptert for enhver patologi med hjerneblødning, være nødvendig.

komplikasjoner

Komplikasjonene av trifurcation inkluderer utseendet på et hvilket som helst fartøy av en aneurisme. Denne patologien bestemmes umiddelbart ved hjelp av en MR eller CT apparat. Et trekk ved dannelsen av en aneurisme er det komplette fraværet av tegn på nevrologiske sykdommer. Spesiell behandling i dette tilfellet er ikke gitt. Også kompliserer løpet av trifurcation kan mange tilknyttede sykdommer (hypertensjon, aterosklerose og andre).

Til komplikasjonene som er tilstede med en slik ikke-standardisert struktur av fartøyene, kan man også inkludere deres økte lengde og adopsjon av forskjellige unaturlige former:

 • Patologiens patologi er svært vanskelig å oppdage mens de har myke bøyninger i stump vinkel. Et klart uttrykt fartøy har en utsmykket krone, som er i stand til å klemme hovedarterien;
 • Knekking. Orienteringen av arterien danner en ufullstendig akutt vinkel;
 • Coiling. Arterien har form av en løkke, noe som forverrer blodstrømmen betydelig. Det kan også være symptomer på cerebral iskemi.

Fartøyets egenskaper, nemlig trifurcation av den venstre indre halspulsåren, kan føre til en innsnevring av dens lumen. En slik patologi dannes hovedsakelig hos eldre mennesker. På grunn av dannelsen av aterosklerotiske plakk, smelter lumen på indre vegger av fartøyet betydelig, noe som forverrer blodsirkulasjonen.

Slike plaketter danner fibrøst vev, kolesterol og kalsium. Når blodplater blir fouled, kan det oppstå fullstendig blokkering av arterier og kar med ustandard struktur.

For å forhindre utviklingen av denne komplikasjonen, kan du bruke følgende tiltak:

 • Avslag fra dårlige vaner (røyking og drikking av alkoholholdige drikker);
 • Regelmessig trening;
 • Kolesterolfri diett;
 • Kontroll av kroppsvekt.

Hvis du finner riktig posterior ikke-standard trifurcation av den indre halspulsåren, bør du ikke haste for å finne spesialister for å løse dette problemet. Et slikt medfødt trekk ved fartøyene regnes som normen og krever ikke behandling. Det vil være nok til å periodisk overvåke tilstanden og utføre diagnostikk for å unngå plutselige komplikasjoner.

LIV UTEN DRUGS

Sunn kropp, naturlig mat, rent miljø

Hovedmeny

Post navigasjon

Internt karotisartretrifurcation

Ved den fremre delen består den indre halspulsåren av den fremre, bakre og basale arterien. Innsnevring av lumen og reduksjon av blodstrømmen langs V4-segmentet i vertebralarterien. God ettermiddag, Masha. "Og hva betyr mangel på blodgjennomstrømning på begge bindevevene?

Beskjæringen er delt inn i for og bak. Spaltning av den indre halspulsåren er ikke en sykdom, men betraktes som en variant av normen for strukturen av Willis-sirkelen. Frekvensen av denne patologien er 14-25 prosent av alle tilfeller.

I de fleste tilfeller søker pasienter hjernenforskning for helt forskjellige sykdommer, og trifurcering av den indre halspulsåren er en tilfeldig diagnostisk "finne". I sjeldne tilfeller, som en komplikasjon av trifurcation, er utseendet til en aneurisme av karene.

MR tegn på hypoplasi av høyre vertebral arterie

C-formet bøyning av arterien. Asymmetri av diameteren til de fremre cerebrale arteriene. GENERELT SLEEP ARTERY - ujevn strømning = buet d = 8 mm hver, Kim til 1,1 mm. Plaques er til stede, lokalisering er bifurcation, formen er lokal, strukturen er heterogen. Konklusjon: Aterosklerose av de magnetiske arteriene. Hvor normal kan patentering av arteriene være i nærheten av plakk i dem - et spørsmål.

I parametrene for den angitte studien er fraværet av et intravaskulært blodflowsignal fra den høyre bakre kommunikasjonsartarien bestemt gjennom hele

Jeg kan trygt anta at hvis det er en mulighet til å rette opp en defekt i vertebralarterien på en operativ måte, så er det mulig at visjonen kan gjenopprettes. Variant av utviklingen av Willis-sirkelen. Fortell meg hva du vil og hvordan du skal håndtere det.

Variant av utviklingen av Willis-sirkelen, ufullstendig bakre, venstre sidet trifurcation. God dag, Polina. Krenkelser av hjernens sirkulasjon og strukturelle endringer i hjernevæv er svært alvorlige. God ettermiddag, Tatiana. Dette betyr at blod ikke strømmer gjennom denne arterien, noe som betyr at hjernen som leveres med blod, ikke leveres med maten i volumet der den skal mottas.

På grunn av denne splittelsen kan leveransen av blod til hjernen forverres, men i enkelte grener kan en aneurisme utvikle seg på grunn av en annen strømning over arteriene. Denne versjonen av strukturen til Willis-sirkelen er normen for den første halvdelen av den intrauteriniske utviklingen.

Det er en vaskulær formasjon plassert i hjernebunnen. Ser som kompensasjonsmekanisme i fravær av hjernesirkulasjon. I denne sirkelen strømmer blod fra andre bassenger. I normen danner sirkelkarrene et lukket system.

Når blodet strømmer inn i subaraknoidrommet, klager pasientene på utålelig hodepine ledsaget av oppkast, kvalme, nakke i nakke muskler og fotofobi. Men disse tilfellene er heller et unntak fra reglene, det er ingen symptomer fra nevrologisk side, og ingen spesiell behandling er nødvendig.

Skipene i denne arterielle enheten er konstruert for å kompensere for sirkulasjonsprosesser under trombose eller forstyrrelse av normal blodstrøm. Det er i ligering av fartøyene på aneurysmstedet. Min kone er 48 år gammel. Ca 2-3 måneder siden begynte hodepine i midten av hodet, press på denne delen av hodet og svimmelhet, trykkhopp. MR i hjernens konklusjon: MR bilde av moderat ekstern hydrocephalus. MR angiografi av hjerneårene, konklusjon: MRA-mønster av asymmetri i diameteren av transversale og sigmoide bihuler.

Hjelp vær så snill, med diagnosen og behandlingen. God ettermiddag, Igor Viktorovich. Med all sympati kan jeg ikke, og jeg har ikke rett til å gjøre avtaler på Internett, på bakgrunn av sykdomsbeskrivelsen. Dette er ikke rett til å gjøre noen lege, og hvis noen hadde gjort slike avtaler, så kunne de føre til noe.

Les også:

Husk: Trifurcation av den indre halspulsåren er ikke en sykdom, men regnes bare som en variant av strukturenes norm. Men i noen tilfeller er det ingen sammenheng og økning av fartøyene - således opptrer trifurcation av den indre halspulsåren. Lokal reduksjon i blodstrømmen av den venstre indre halspulsåren på nivået av overgangen av prepetrosal til petrosalsegmentet.

Internt karotisartretrifurcation

Hva er trifurcation? Dette splittes i tre arterier.

Beskjæringen er delt inn i for og bak. Ved den fremre delen består den indre halspulsåren av den fremre, bakre og basale arterien. Ved den andre varianten - anterior, midter og posterior cerebral arterier.

Spaltning av den indre halspulsåren er ikke en sykdom, men betraktes som en variant av normen for strukturen av Willis-sirkelen. Frekvensen av denne patologien er 14-25 prosent av alle tilfeller. På grunn av denne splittelsen kan leveransen av blod til hjernen forverres, men i enkelte grener kan en aneurisme utvikle seg på grunn av en annen strømning over arteriene. Dermed med anterior trifukacii står den fremre cerebral arterien for 50 prosent, og for den basilære arterien er den bare 10 prosent.

Denne versjonen av strukturen til Willis-sirkelen er normen for den første halvdelen av den intrauteriniske utviklingen. Med veksten av embryoet, endres også strukturen i hjernens kar. Men i noen tilfeller er det ingen sammenheng og økning av fartøyene - således opptrer trifurcation av den indre halspulsåren.

Hva er sirkelen av Willis?

Det er en vaskulær formasjon plassert i hjernebunnen. Ser som kompensasjonsmekanisme i fravær av hjernesirkulasjon. I denne sirkelen strømmer blod fra andre bassenger. I normen danner sirkelkarrene et lukket system.

I forbindelse med ujevnheten i blodstrømmen, er følgende symptomer mulige:

 • svimmelhet
 • hodepine
 • migrene (noen ganger med en betydelig uttrykksdyktig aura)

Med en aneurisme oppstår symptomene bare når bruddet oppstår. Når blodet strømmer inn i subaraknoidrommet, klager pasientene på utålelig hodepine ledsaget av oppkast, kvalme, nakke i nakke muskler og fotofobi.

diagnostikk

I de fleste tilfeller søker pasienter hjernenforskning for helt forskjellige sykdommer, og trifurcering av den indre halspulsåren er en tilfeldig diagnostisk "finne". For deteksjon brukes magnetisk resonansbilder. For et tydeligere vaskulært bilde brukes kontrastangiografi med CT.

I sjeldne tilfeller, som en komplikasjon av trifurcation, er utseendet til en aneurisme av karene. Men disse tilfellene er heller et unntak fra reglene, det er ingen symptomer fra nevrologisk side, og ingen spesiell behandling er nødvendig. Også komplisere løpet av samtidige sykdommer - hypertensjon, aterosklerose.

behandling

Det er ikke nødvendig å panikkere og tildele seg en uhelbredelig sykdom når man setter trifurkasjonen av ICA (intern halspulsårer), i en spesiell behandling trenger denne varianten av strukturen til Willis-sirkelen ikke. Skipene i denne arterielle enheten er konstruert for å kompensere for sirkulasjonsprosesser under trombose eller forstyrrelse av normal blodstrøm. I nærvær av komplikasjoner - aneurysmer, utføres behandlingen bare kirurgisk. Det er i ligering av fartøyene på aneurysmstedet. Når det er åpnet, trenger du konservativ behandling, som er akseptert for blødning i hjernen.

Husk: Trifurcation av den indre halspulsåren er ikke en sykdom, men regnes bare som en variant av strukturenes norm.

Willis-sirkelen er et viktig system av vaskulære broer

Navngitt til ære for forskeren som oppdaget ham, er Willis-sirkelen en levende illustrasjon av begrepet anastomose.

Dette er navnet på det kortbryte meldingssystemet mellom de nærliggende blodkarene, i dette tilfellet utgjør arteriene en lukket ring (sirkel) i hjernebunnen.

Siden vi snakker om et kommunikasjonssystem som fôrer hele hjernen med glukose og oksygen, kan betydningen av eksistensen av denne vaskulære formasjonen ikke sies - det er åpenbart.

Utvalget av varianter av Willis-sirkelen er skapt av tilstedeværelsen av forskjellige måter å knytte disse hoved arterielle blodforsyningslinjer.

Generell informasjon om basal sirkulasjon, dens vaskulære struktur og dens funksjoner

Willis-sirkelen er selve begynnelsen av hele sirkulasjonsnettet, som stiger fra hjernebunnen oppover både over overflaten og i tarmene, for ytterligere, uendelig forgrening, for å nå hver enkelt celle i vev og strukturer.

Og det kan være strømbrudd på grunn av utseende i en av arterielle grener:

 • krampe;
 • innsnevring av lumen av en annen etiologi (på grunn av dannelsen av kolesterol innskudd, trombus, tykkelse av veggen fra arrdannelse, på grunn av klemming fra utsiden);
 • aneurysmal lumen deformasjon;
 • atrofi eller ødehet (med utryddelse av lumen - utslettelse).

Enten dette kan være en konsekvens av hypoplasia (medfødt utvikling), som påvirket det kritiske øyeblikket.

På strukturen av denne delen av sirkulasjonssystemet

Det er mange muligheter for å konstruere arteriell ringen på hjernebunnen, men dens obligatoriske komponenter er arterier:

 • anterior cerebral (dets opprinnelige fragment);
 • posterior cerebral (i sitt første segment);
 • tilkobling (foran og bak);
 • en intern carotid (supra-cul-de-sac) derav.

De viktigste vaskulære strømnettet er 2 karotider og 2 vertebrale arterier (en på hver side av kroppen). Søvnige deler går inn i hulen i hodeskallen ved hjelp av en sovende kanal, som passerer inn i temporal beinets pyramide og åpner ved sin apex, vertebras - passerer en stor occipitalåpning.

Blodforsyningen er opprettet av mellomliggende "broer", som har individuelle egenskaper: De kan være helt fraværende, være i tilstand av aplasi, hypoplasi eller tredobles (tilstedeværelsen av tre elementer i stedet for to eller fenomenet trifurcation).

I den klassisk symmetriske varianten danner vertebrale arterier, sammenslåing, en kraftig basilar (hoved), som passerer langs den varioliske broen og gir grener for å mate cerebellum og medulla oblongata. Foran det er delt inn i 2 bakre forbindelsesledd (høyre og venstre), på samme nivå som også skaper 2 posterior cerebral.

På nivået av innstrømningen i den indre halspulsåren på begge sider fra anastomosen, avgrener de sentrale cerebrale arteriene (venstre og høyre) i distal retning. Grenene til begge indre karotiske kropper lukker foran, danner en halvcirkel, hvorav to parallelle parallelle fremre cerebrale arterier går fremover. Koblingen av engangsforbindelsen bak dem er en del av buen dannet ved sammensmelting av grenene til de indre karotisarterier.

Varianter av utvikling og formasjon

Meninger fra forskere om hyppigheten av forekomsten av den klassiske versjonen er svært forskjellige fra hverandre: ifølge en data er det 50%, på den andre - 25, på den tredje - enda mindre. Avhengig av metoden for forgrening av fartøyene, bestemt av de spesielle egenskapene til intrauterin utvikling, vil både tilstedeværelsen og graden av utvikling av noen segmenter av systemet avvike fra den kanoniske.

Mulige opsjoner for fravær er tilfeller hvor det ikke er arterier:

 • basilaris;
 • alle sammenkoblinger;
 • forbinder fronten;
 • Kobler bak (en eller begge deler);
 • Koble til fronten og en av de tilkoblede bakene.

Saker av fremre eller bakre trifurcation kan også representeres av variasjoner i arteriell distensjon:

 • bakre hjernebarken fra indre karotid (separat variant - med samtidig fravær av fremre bindemiddel);
 • både fremre cerebral fra en av de indre karotider.

Kanskje også eksistensen av:

 • hypoplasi av en av de bakre hjernebruskene;
 • ufullstendig fordobling av den fremre cerebrale grenen.

Den mest hyppig forekomst av forskjellig nærvær bakre trifurcation carotis interna linje (med begynnelsen av den umiddelbart tre cerebrale arterier: bak, foran og i midten), og bakre cerebral avviker således fra den bakre forbindelse. En slik abnormitet fremkom fra 16 ukers føtalt kan forbli enten gjennomgå gradvis endring til en helt lukket krets.

Ikke mindre hyppig er situasjonen med aplasi av den bakre forbindelsesgrenen, når det er en kommunikasjon mellom basilikumene og den indre karotiden bare på den ene siden, og på den annen side er sirkelen ikke lukket.

Med mindre diagnostisert fravær av frontjumperen, er det ingen kommunikasjon mellom karoten arterier, fulle av manglende evne til å pumpe blod fra den ene siden til den andre.

Med aplasi av den fremre kommunikasjonsgrenen, er det en sammenkobling mellom karoten arterier, og når de bakre og fremre segmentene av Willis-sirkelen er uformet, er de nesten ikke forbundet.

Til de sjeldnere funnene i studien er tilfeller:

 • tilstedeværelse av corpus callosums mellomstamme
 • fusjon i en stamme av begge fremre cerebrale arterier eller parietal kontakt med hverandre;
 • anterior trifurcation (med separasjon av begge anterior cerebral cortex fra samme carotid);
 • Tilstedeværelse av bilateral trifurcation av karotider;
 • Fravær av begge bakre kommunikasjonsgrener;
 • Tilstedeværelse av en dobbeltforankret arterie.

Patologisk struktur av arteriell basilisk sirkel

Fartøy av den fremre halvdel (karoten og anterior cerebral) er preget av den største stabiliteten i utviklingen, anatomien til den bakre cerebrale og forbindende, det er stor variasjon i forgrening.

Imidlertid er avvikene i strukturen til den fremre halvdelen mye viktigere i lys av den betydelige alvorlighetsgraden av de kliniske symptomene og større alvor av prognosen. I tillegg til det ideelle (lukket), finnes det varianter av den basilære sirkelen til det åpne:

I det første tilfelle (med ingen rørstussene) kommunikasjonen mellom de fremre og bakre seksjoner er fullstendig fraværende i det andre (med deres sikkerhet, men være i en tilstand av stenose eller hypoplasi) viser åpenheten basilær ufullstendig sirkel, ikke tillater den å operere ved full kapasitet.

Tegn på strukturelle anomalier

Anomalier i skipets struktur kan ikke manifestere seg i mange år, før de når alderen når endringene blir stabile, og nivået av cerebral sirkulasjon er ustabilt, men kan oppstå i unge år.

Den mest konstante er utseendet:

 • hodepine;
 • svimmelhet;
 • reduksjon av oppmerksomhet, minne (i de uttrykte tilfeller - intellektuelle muligheter).

Det mest karakteristiske symptomet på patologien til Willis-sirkelen er migreneangrep. Mest utsatt for ansiktet hennes med en åpen sirkel eller uregelmessigheter i utviklingen av den bakre halvdelen av systemet:

 • bakre trifurcation;
 • hypo- eller aplasi av bakre grener.

På grunn av iskemien i hjerneområdene som er ansvarlig for syn, går angrepet av et angrep fram av utseendet av en visuell aura (lyse sikksaker, blinker og gnister i øynene).

Andre symptomer på mangel på blodtilførsel er tegn på DEP (vaskulær encefalopati) med uorden i den emosjonelle-viljebestemt, og i den rent fysiske område - fra uberettiget svakhet for å redusere uførhet.

Toppen av funksjonsforstyrrelser i den unormale basal sirkelstrukturen er utviklingen av hjerneslag med utvikling av lammelse og parese, sensoriske og motoriske forstyrrelser, i alvorlige tilfeller - med utbruddet av koma.

Fremveksten og utviklingen av et aneurysm kan heller ikke manifestere seg i flere tiår, og er ofte en utilsiktet funn i studien av cerebral fartøy.

Om årsakene til patologier

Avvik i utviklingen av strukturer av Willis-sirkelen virker som regel under intrauterin utvikling, hvis forløb kan skyldes misbruk fra den gravide morens side:

 • hennes røyking;
 • bruk av alkohol eller narkotika;
 • overdose av sovepiller og beroligende midler;
 • Uautorisert mottak av legemidler som ikke er foreskrevet av legen.

I løpet av graviditeten kan kronisk eller akutt stress av høy intensitet, en virusinfeksjon og lignende påvirkes.

For å stanse driften av det eksisterende system og utviklet basalmeldinger kan føre til både den samme husholdning kronisk forgiftning, og den endring i egenskaper hos blodet (på grunn av sin høye koagulering), og sykdommer som forårsaker degenerasjon eller innsnevring av karveggen (lukking) årehulrommet:

 • aterosklerose;
 • trombose;
 • fett eller luftemboli når store arterier blir skadet av skarpe kanter av bein under brudd eller andre akutte og kroniske årsaker.

Diagnose av uregelmessigheter

I anerkjennelse av den arterielle patologien til hjernebunnen er en visuell (nevrologisk og oftalmologisk) undersøkelse ikke nok.

Derfor ty til instrumentelle vaskulære forskningsmetoder:

 • ultralyd dopplerografi;
 • MR (magnetisk resonansbilder);
 • radiopaque angiografi;
 • transcranial dopplerografi;
 • magnetisk resonans angiografi;
 • selektiv angiografi.

Om behandling ved dysfunksjoner

Den er foreskrevet og utført i nærvær av dokumentert patologi, ledsaget av pasientens klager og tilstedeværelsen av et klinisk bilde av et syndrom.

Avhengig av forekomsten av manifestasjoner utføres konservativ behandling ved hjelp av:

 • vasokonstriktivt (antispasmodika, sedativer);
 • beroligende midler;
 • antidepressiva;
 • antiinflammatorisk og smertestillende (kategorier av Ibuprofen og Ketorol).

Tilfeller av migrene fortjener en egen studie og differensiering fra lignende forhold, hvoretter en tilstrekkelig terapi foreskrives.

Med ineffektivitet av narkotikabehandling eller utbruddet av akutt patologi, blir mikrokirurgisk behandling påført ved hjelp av følgende teknikker:

 • stenting;
 • klipping;
 • ballong angioplasti.

På forebygging av forhold forårsaket av patologien til Willis-sirkelen

Det består i å observere gravid anbefalinger for sortiment, dosering, hyppigheten av medisinering, bruk av medisiner som foreskrives utelukkende av legen. Det er nødvendig å beskytte deg så mye som mulig fra nederlaget for en virusinfeksjon, unngå stressende situasjoner på alle mulige måter (familiemedlemmer og medarbeidere av en gravid kvinne oppfordres også til å gjøre det).

For å forebygge livstruende akutte vaskulære tilstander bør resultere i å holde den mest aktive livsstil for å forebygge problemer med blodårer, og når de oppstår - aktivt samarbeid med behandlende lege med ubetinget gjennomføringen av hans ordre.

Anatomi av Willis-sirkelen - utviklingsmuligheter, symptomer på patologier og deres behandling

Hjernes vaskulære system er preget av en kompleks struktur. En av de viktigste komponenter er sirkelen av Willis, som er en lukket sett av arterier, som består av fremre og bakre kontakter og andre skip som går i blodstrømmen ved bunnen av hjernen. Takket være dette systemet, er blodet riktig fordelt i tilfelle av forstyrrelser av karoten arterier, derfor kan noen patologier i utviklingen av komplekset føre til negative konsekvenser.

Hva er Willis Circle

Dette systemet med blodkar er en mekanisme for å beskytte hjernen, kompensere for sin nedsatte blodsirkulasjon i nederlaget til visse arterier. Ved utvikling av obstruksjon, klemming eller brudd på blodårene, er medfødte anomalier diagnostisert i grener av arteriell sengen. I dette tilfellet tar fartøyene på motsatt side på seg blodtilførselsfunksjonen, overfører blod gjennom collaterals - forbinder fartøy. Normalt, selv med unormalt utviklede arterier av Willis-sirkelen, føler en person ingen spesielle egenskaper på grunn av det høye arbeidet hos andre arterier.

funksjoner

Den viktigste oppgaven med Willis-sirkelen er å gi blodtilførsel til visse områder av hjernen. Spesielt viktig denne funksjonen til systemet i strid med blodstrømmen i nakkens kar, som truer oksygen sulten i hjernen og forårsaker ulike sykdommer. Sikring av ringens effektivitet oppnås på grunn av at karoten arterier er forbundet ikke bare med hverandre, men også med hverandre med ryggradenes arterier. Denne ordningen gir tilførsel av hjernen med de nødvendige næringsstoffene.

struktur

Den arterielle sirkelen av den store hjernen ligger i subarachnoid regionen, som omgir dens elementer med visuell chiasm og middels hjerneformasjoner. Den klassiske Willis-sirkelen består av:

 • anterior connective artery (PSA);
 • primære avdelinger av anterior cerebral arteries (PMA);
 • posterior cerebral arteries (ZMA);
 • supra-klinisk del av den indre halspulsåren (ICA);
 • posterior connective arteries (ACS).

Alle disse karene danner en form som en heptagon. I dette tilfellet bærer ICA blod fra de vanlige karoten arteriene til hjernen og PMA, kommunikasjonen mellom disse er gitt av den fremre forbindende arterien. ZMA kommer fra den primære, som dannes ved å kombinere vertebrale kar. Den bakre forbindende arterien, enten av ICA eller ZMA, er matet fra basilikum eller indre karotid.

Således dannede ring for tilkobling av de to arterielle flyt, forskjellige deler av hvilke er i stand til å overta funksjonen av blodtilførsel til hjernen områder som mister næringsstoffer på grunn av innsnevring eller blokkering av andre elementer cerebral nettverk. Maksimal konstans av strukturen er forskjellig mellom carotid og fremre cerebrale arterier, mens ZMA og bindegrener er preget av variasjon i utvikling og individuelle forgreningsegenskaper. Brudd på symmetrien til fartøyene regnes som normen: venstre del av midteråren er tykkere enn den rette.

Varianter av utvikling av Willis-sirkelen

Det er mange alternativer for strukturen i Willis system, er noen av dem regnes som avvik. - Det aplasi, trifurcation, hypoplasi, fravær av visse arterielle elementer, etc. Avhengig av hvilken type forgrening fartøy lege bestemmer sin klinisk betydning og prognose. Utførelsesformer struktur sirkel av Willis studert av invasive og ikke-invasive diagnostiske teknikker (angiografi, CT angiografi, MR-angiografi, MRI TRANSKRANIELT Doppler).

Diagnostiske tiltak utføres i nærvær av spesifikke klager fra pasienten, i andre tilfeller oppdages de ved et uhell. Normen (den klassiske strukturen av Willis-sirkelen) forekommer bare i 35-50% av mennesker. Dette skapte grunnlaget for å vurdere spesifisiteten av strukturen til hjernekarsystemet som et individuelt trekk ved hver person. Likevel er noen varianter av Willis-sirkelen anerkjent som unormal, for eksempel dobling av fartøyene eller deres fravær, men slike avvik er sjeldne og krever ofte ikke behandling, siden de ikke forårsaker patologiske prosesser.

Sykdommer og patologier i Willis-sirkelen

Anatomi sørger for en kompleks struktur av interne systemer, som sikrer optimal funksjon av kroppen. På grunn av visse, ikke alltid forklarbare faktorer, er det imidlertid avvik i utviklingen av organer / systemer, inkludert Willis-sirkelen. Som regel manifesteres unormale varianter av dens utvikling i asymmetrien av arterielle grener eller fraværet av visse områder. Ofte utgjør en ond sirkel karene har en annen diameter, noen ganger er lokaliseringen forskjellig. Noen avvik fører til de patologiske konsekvensene beskrevet nedenfor.

aneurisme

Dette fenomenet er et fremspring av arterien utad, og ofte er patologien lokalisert av Willis-sirkelen. Hos unge pasienter er en aneurisme som en følge av en unormal struktur av hjernens kar-system. Hos voksne blir aneurismer ofte forårsaket av et av følgende problemer:

 • smittsom vaskulitt;
 • aterosklerose;
 • syfilittisk endarteritt.

Avviket går ofte asymptomatisk inntil et aneurysmbrudd, som fører til blødning i hjernen. Symptomer på dette fenomenet:

 • intense hodepine;
 • oppkast, kvalme;
 • akutt reaksjon på sterkt lys;
 • koma (dersom terapeutiske tiltak ikke er tatt i tide).

hypoplasi

Konsekvensen av denne misdannelsen av Willis-sirkelen er nedgangen i parametrene til fartøyene. Hvis det ikke er noen blodstrømforstyrrelser i andre hjernebasseng, fortsetter hypoplasia asymptomatisk. Denne sykdommen kan påvises av MR. Årsakene til medfødt anomali ligger i brudd på intrauterin utvikling forårsaket av:

 • overføres under graviditet av noen smittsomme patologier;
 • faller, magesmerter i underlivet i fosteret;
 • bruk av gravid giftige, teratogene, giftige stoffer, inkludert alkohol, visse stoffer, narkotika;
 • veid ned av arvelig anamnese.

aplasia

Tilstanden der Willis-sirkelen ikke er lukket på grunn av fravær av et tilkoblingsfartøy, kalles aplasi av hjernens bakre bindevevsterier. Anomali kan observeres i den fremre delen, men mindre ofte. Hvis arterien er tilstede, men er dårlig utviklet, er sirkelen av Willis ikke helt lukket. Årsaken til fenomenet er arresteringen av fosterutvikling i livmoren.

Aplasi av det fremre forbindelsesfartøy tillater ikke blodtilførsel til det berørte området av hjernen ved å levere blod fra et annet vaskulært nettverk på grunn av dissociasjonen av arteriene. Med uformet ICA er det ingen forbindelse mellom de bakre og fremre sonene i Willis-sirkelen, og anastomosene virker ikke. Konsekvensene og prognosen for en slik avvik er ugunstige ut fra det synlige at det ikke er mulig å dekompensere blodstrømningsforstyrrelser.

trifurcation

Anomalien er preget av splittelsen av fartøyet i 3 elementer. Denne patologien er observert i omtrent en tredjedel av tilfellene og er ikke farlig, så lenge det ikke er tegn på okklusjonelle endringer. Det er anterior og posterior trifurcation, som dannes under embryonisk utvikling. Noen ganger er anomali komplisert, noe som resulterer i aneurysmer, aterosklerose, hypertensjon, migrene, men dette forekommer sjelden. Som regel oppdages ingen nevrologiske symptomer, så spesiell behandling krever ikke trifurcation.

video

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Les Mer Om Fartøyene