Carotid arterie stenose

Søvnige arterier som ligger i nakken anses å være en av de mest vitale blodkarene som gir blodstrøm til hjernestrukturer. Ofte blir de utsatt for unormal innsnevring (stenose) eller fullstendig blokkering. Stenose av en av karoten arterier fører til en reduksjon i blodtilførselen, brudd på cerebral aktivitet og risikoen for å utvikle iskemiske slag. Fullstendig blokkering av disse arteriene er fulle av alvorligere konsekvenser, inkludert det som kan forårsake øyeblikkelig død.

Stenose av karoten arterien betraktes som en farlig kopi av migrene. Sykdommer ha lignende symptomer, inkludert en ensidig smerte, men i motsetning til migrene, stenose av fartøyer trange, utvikler smerte plutselig uten aura, slik det er støy eller øresus og balansen er forstyrret.

Carotid stenose: symptomer og tegn

I begynnelsen, når lumen på fartøyet er innsnevret litt, manifesterer stenose praktisk talt seg ikke. Den asymptomatiske perioden kan noen ganger vare mer enn et år, mens personen ikke vet alt om denne patologien.

Det første forstyrrende symptomet på stenose hos en av karoten arterier er de tilbakevendende iskemiske angrepene eller utviklingen av et mikroslag. På slike tidspunkter blir blodtilførselen av individuelle hjernestrukturer redusert i en kort stund, deres oksygen sult forekommer og pasienten begynner å bekymre seg for følgende symptomer:

 • ensidig hodepine;
 • intens svimmelhet, besvimelse
 • oppkast av oppkast, som ofte oppstår uten følelse av kvalme;
 • redusere oppfatningen av informasjon fra andre;
 • ensidige synsforstyrrelser, uttrykt i nebelen, følelsen av erosjon av gjenstander eller fullstendig blindhet;
 • kortsiktig amnesi og tap av tale;
 • ensidig tinning i lemmer, følelse av nummenhet;
 • lammelse av den delen av kroppen som patologien utvikler seg fra;
 • redusert svelging refleks;
 • forstyrrelse av balansen;
 • redusert koordinering av bevegelser.

Tegn på iskemiske angrep er svært forstyrrende i 15-25 minutter, da forsvinner de og funksjonene går tapt i en stund etter at en time er normalisert. Ved et mikroslag kan alvorlige symptomer i form av lammelse og brudd på hjernevirksomhet bli langvarig og føre til irreversible prosesser. For å unngå at dette skjer, er det nødvendig å konsultere en lege for beredskapsbehandling ved første tegn på disse farlige sykdommene, som vitner om halshinnes stenose.

Årsaker til karotidarterie stenose

Aterosklerose kalles en av hovedårsakene til å redusere lumen i arteriene. Sykdommen oppstår som et resultat av aldersrelaterte forandringer, overdrevent inntak av fet mat og metabolske forstyrrelser. Under påvirkning av disse faktorene på veggene i blodkarene begynner å dannes aterosklerotiske plakk, som innsnevrer eller fullstendig stoppe deres lumen, og derved i vesentlig grad hindre eller stoppe sirkulasjonen av blodet.

Stenose av karoten arterien kan forekomme under påvirkning av andre patologiske årsaker og irriterende faktorer. De inkluderer:

 • kollagenoser - reumatoide sykdommer som oppstår på grunn av forstyrrelser i immunsystemet;
 • fibro-muskulær dysplasi av store kar (inkludert carotid arterier), som gir blodstrømmen til hjernen;
 • ikke-spesifikk aortoarteritt - en sykdom av autoimmun natur, med utvikling av hvilke store arterier som er utsatt for inflammatoriske prosesser;
 • diabetes mellitus;
 • tromboflebitt;
 • arteriell hypertensjon;
 • koronar arteriesykdom;
 • sykdom i det endokrine systemet;
 • dårlige vaner (for eksempel røyking);
 • arvelig forutsetning for aterosklerose;
 • alderdom;
 • overdreven vekt;
 • et signifikant overskudd av kolesterolet i blodet.

Stenose av karoten arterier er mer vanlig hos menn. Imidlertid eksisterer risikoen for å utvikle sykdommen i begge kjønn hvis pasienten har en historie om en av de nevnte sykdommene eller er utsatt for flere av faktorene nevnt ovenfor.

Diagnostiske metoder

Gitt den særegne manifestasjonen av symptomer, er det allerede på et sent stadium av sykdommen å diagnostisere innsnevring av karoten arterier. Avhengig av pasientens tilstand og klager utfører nevrolog eller karsykir en visuell undersøkelse. Spesialisten vurderer tilstanden til karene over karoten arterier, prober og lytter til dem for å bestemme graden av blodstrømning ved karakteristisk støy. Etter dette kan pasienten ha behov for følgende typer undersøkelser:

 • UZ-dopplerografi av karoten arterier - for å bestemme lokaliseringen av sykdommen, alvorlighetsgrad og påvirkning på hjernens aktivitet.
 • MR ved bruk av kontrastmedium.
 • Blodtest for kolesterol.
 • MR eller datatomografi for å evaluere aktiviteten til individuelle hjerneområder.
 • Angiografi.

Sistnevnte metode for diagnose brukes i tilfeller der resultatene fra tidligere studier ikke tillater oss å bestemme graden av innsnevring av lumen av arteriene og bestemme typen behandling.

Angiografi utføres i en medisinsk institusjon under lokalbedøvelse. Operasjonen med riktig forberedelse er trygt og smertefritt. Først settes et spesielt kateter inn i arterien til en av ekstremiteter, som langsomt blir introdusert i karoten arterien. Så gjennom kateteret blir et kontrastmiddel levert til problemstedet og radiografi utføres. Ifølge bildet er det mulig å bestemme hvor smal blodkarene er og om det er en sannsynlighet for å utvikle cerebral iskemi.

Metoder for behandling av karotidstenose

Behandlingsmetoden er valgt avhengig av graden av deres patency. Den første sykdomsformen, når blodstrømmen reduseres litt, behandles konservativt.

Medikamentterapi består av følgende legemidler og preparater:

 • blodfortyndende stoffer (aspirin, kardiomagnet);
 • Preparater for forebygging av trombose (heparin, fraksiparin);
 • kolesterolreduserende midler (Mortenil, Crestor);
 • preparater som aktiverer plasminogenvev (activazase) foreskrives for et forestående eller nærliggende slag.

Med den startede formen av stenose og små lumenarterier, anbefales kirurgisk inngrep til pasienten, som krever innlegging av sykehus og grundig foreløpig diagnose. I hjemmemedisin praktiseres to typer operasjoner - karotid endarterektomi og stenting.

Carotid endarterektomi er en åpen operasjon utført under lokal eller generell anestesi, der kolesterolplakk og trombi fjernes ved steder med arteriell innsnevring. For å gjøre dette, i karoten arterien, gjør karsykiren et snitt. I området for innsnevring er arterien åpnet, og dens indre del, som er påvirket av aterosklerotiske forandringer, fjernes. Etter det sys skibets vegger og huden på nakken. Fordelen ved denne operasjonen er en kort rehabiliteringsperiode og en rask gjenoppretting av blodstrømmen.

stenting - en minimal invasiv moderne metode for operativ behandling av stenose, hvor ekspansjonen og styrken av arterienes vegger utføres ved å sette inn en metallmetallramme (stent) inn i interiøret. For dette brukes stenter belagt med et medikament og ubelagt metall. I det første tilfellet absorberes stoffet gradvis inn i arterien og sprer seg med blodstrømmen gjennom systemet, og forhindrer dermed dannelsen av blodpropper.

Den første fasen av stenting er introduksjonen i fartøyet til et spesielt kateter i form av en ballong. Bevegelsen av kateteret overvåkes på et angiogram, mens pasienten er bevisst og ikke opplever smerte. Kateteret bringes til problemstedet til karoten arterien og åpner, og danner dermed en sterk metallramme. Som et resultat øker fartøyets lumen og blodstrømmen blir normalisert.

I begge tilfeller er varigheten av operasjonen 1,5-3 timer, rehabiliteringsperioden overskrider ikke 7-10 dager. Etter denne perioden pasienten tilbake til det kjente liv, samtidig som vi respekterer legens anbefalinger: administrasjon av medikamenter som hindrer dannelsen av blodpropp, riktig kosthold, røykeforbudet og alkohol, mangel på intensiv trening.

Folk behandling av carotid stenose

Effektivt brukt til å rense fartøyene i begynnelsen av sykdommen og folkemidlene. De brukes med hell som vedlikeholdsbehandling under hovedbehandlingen. De vanligste og anerkjente oppskriftene er:

 1. Avkjøling av timian. I 0,5 liter kokende vann må du bryte en spiseskje råvarer og i tett lukket form, insistere på 1 time. Deretter i 200 ml av den ferdige løsningen tilsett juice av den gyldne mustasjen i en mengde 5 dråper og ta en drink på 1 glass daglig i tre delte doser i en måned.
 2. Tinktur av honning og løkjuice. Effektive midler, som forhindrer trombose av arteriene og stenosen som en konsekvens. I et glass honning, tilsett 200 ml løkjuice, bland alt og gå i tinkturrommet i 5 dager. Deretter plasseres kurativet i kjøleskapet i ytterligere 14 dager. Innen 60 dager skal agensen tas daglig på en spiseskje tre ganger daglig, forbedringen av tilstanden observeres etter bare 2 uker.
 3. Hvitløk infusjon. Rastolchennuyu hode hvitløk helle et glass solsikkeolje og sett på et kaldt sted for en dag. Deretter tilsetter du juiceen fra 1 sitron til infusjonen som er oppnådd, filtrer den og ta den tre ganger daglig i 90 dager.

Det er mange andre oppskrifter for buljonger og infusjoner, normalisering av karoten arterier, men mottaket må samordnes med legen som behandler.

Carotid arterie stenose

Carotidarterie stenose er en sykdom som knytter kardiologi og nevrologi. Dette er et levende eksempel på når patologien i hjertet og blodårene fører til hjerneskade. Prosessen begynner med scenen av en liten innsnevring, og slutter med fullstendig obstruksjon (okklusjon, okklusjon) av karet.

Kardiovaskulære kirurger anser det for manifestasjonen av symptomene på arteria carotis communis stenose i en soneinndeling i det ytre og indre gren (delinger) kan bedømme graden av vaskulære aterosklerotiske lesjoner.

årsaker

Den søvnige arterien leverer blod til hjerneskipene. Den indre grenen er en av hovedkomponentene i strukturen til Willis-sirkelen på grunnlag av hjernen. Den ytre arterien sikrer arbeidet med anastomoser ved sirkulasjonsfeil, derfor er sunn tilstand viktig for kurset, alvorlighetsgraden og prognosen for iskemi.

Hovedblodstrømmen går langs den venstre og høyre vanlige stammen, deretter langs den indre halspulsåren.

Årsaken til innsnevring kan være utryddet former:

 • aterosklerose;
 • endarteritis;
 • ikke-spesifikk aortoarteritt.

Mekanisk kompresjon observeres:

 • med godartede og ondartede svulster lokalisert langs fartøyene;
 • aneurysmutvidelse av aortabuen;
 • hjertefeil og blodårer.

Patologi er mer vanlig hos menn.

Predisponerende faktorer er:

 • røyking og alkoholisme;
 • diabetes mellitus og annen endokrin patologi;
 • fedme;
 • lav fysisk aktivitet;
 • hypertensjon;
 • patologisk tortuosity av arterien;
 • sted anomalier;
 • hjertesvikt;
 • alderdom;
 • blodsykdommer med økt koagulabilitet;
 • økning i nivået av lipoproteiner med lav densitet og triglyserider i blodet;
 • spasmer i vaskulærsengen, forårsaket av hyppig stress;
 • arvelig insuffisiens i syntese av kollagen og sikring av elasticiteten til arterieveggen.

patogenesen

Studier har vist at opptil 57% av pasientene har okklusjoner og stenoser hos store kar med hjerne-iskemi. I 1/5 del ble det observert flere nivåer av lesjoner av forskjellige grener av karoten. Et lignende utvalg av flere stenose kalles echelon eller tandem.

Den vanligste aterosklerotiske prosessen, uttrykt i dannelsen av en plakk under intima av arterien, hvor virusene "virket". Mikroorganismer med influensa, herpes infiserer nødvendigvis veggene i blodårene. Favorittsteder:

 • hjertekaronier i hjertet;
 • hjernenes og halsens kar.

De løsner intima, øker permeabiliteten for andre faktorer. Ytterligere lavdensitetslipoproteiner, fibrin, kalsiumsalter deponeres på skadestedet.

Med en inflammatorisk reaksjon i arterievegget prolifererer cellene i konvolutten, blir antistoffkomplekser avsatt. Enhver grunn fører til en hindring for blodstrømmen, til å senke seg, skaper gunstige forhold for dannelsen av en trombus.

Risikoen for iskemisk berøring avhenger av graden av innsnevring av fartøyets lumen. Publiserte data om virkningene av stenose av den indre halspulsåren:

 • med asymptomatisk flyt og gjenkjenning av mer enn 75% av fartøyets lumen, er risikoen 5,5% per år;
 • Hvis det asymptomatiske kurset oppstår mot en bakgrunn av en innsnevring på 60% av diameteren, bør det forventes stroke hos 11% av pasientene innen fem år.
 • i nærvær av kliniske tegn fører stenose til et slag i opptil 40% av pasientene i løpet av året, fra andre år - 7% mer.

Hvordan vurderes graden av innsnevring?

Det er internasjonale anbefalinger for å vurdere graden av innsnevring av halspulsåren. For å gjøre dette, utføres den mest nøyaktige visuelle undersøkelsen (angiografi). Koeffisienten beregnes som en prosentandel av forholdet mellom diameteren i konsentrasjonssonen og det etablerte mer omtrentlige normale segmentet.

For normen kan du ta lumenets størrelse:

 • som en antatt indikator;
 • indre halspulsår over utvidelsesstedet umiddelbart etter bifurcation;
 • Den vanlige karoten arterien er ikke 1-4 cm under grenen.

Avhengig av den mottatte indikatoren er graden av stenose preget:

 • liten - fra 0 til 29%;
 • moderat - fra 30% til halvparten av fartøyet;
 • uttrykt - opp til 69%;
 • kritisk - fra 70 til 99%;
 • fullstendig okklusjon - 100%.

Hvis forstyrrelsen skyldes en aterosklerotisk plakk, så er den i tillegg klassifisert etter et antall tegn:

 • avhengig av strukturen - homogen i forskjellige densiteter, heterogene med områder med økning eller reduksjon i densitet, i nærvær av forekomster av kalsiumsalter;
 • i utbredelse - langstrakt (mer enn 15 mm), lokal eller brennvidde (mindre enn 15 mm);
 • etter plassering og utseende - segment-, halv-konsentrisk, konsentrisk;
 • Formen på overflaten kan være flat eller ujevn;
 • avhengig av kompliserte prosesser - ukomplisert, med sårdannelse, blødning, trombus i lumen.

Patogenesen av stenose innebærer tre hovedformer for utvikling:

 • hemodynamisk - med en innsnevring på 75% av hovedlumenet i den vaskulære regionen, kommer det nødvendige volum blod ikke inn i cerebral arteriene;
 • microembolic - plaques kommer ut fra fett (ateromatøs) emboli kalsium krystaller, med blodstrømmen går de inn i de mindre grener av karene i hjernen og øyet, kan bli årsak til små kortikale cerebrale infarkthendelser;
 • trombotisk - stenose blir en fullstendig blokkering med utvikling av omfattende infarkter i bassenget i den midtre cerebrale arterien.

Klinisk bilde

Symptomene på sykdommen manifesterer seg mot bakgrunnen av allerede signifikante endringer i karoten arterien. Neurologiske manifestasjoner er svært lik slag. Faktisk er de de iskemiske konsekvensene av oksygenmangel. Pasienter observeres:

 • plutselige psykiske lidelser;
 • minnetap (delvis eller fullstendig);
 • skarp svimmelhet, manglende evne til å bevege seg selvstendig på grunn av svekket koordinasjon
 • et brudd på følsomhet i halvparten av kroppen, en følelse av "goosebumps", "tingling";
 • bevisstløshet, fallende;
 • nedsatt syn (opaciteter, tap av kontrast, blindhet);
 • alvorlig svakhet, klager av utmattelse;
 • kvalme og oppkast.

De viktigste symptomene på innsnevring av karoten arterier er:

 • forskjellige asymmetriske pulseringer i karoten og tidsmessige arterier, bestemt palpasjon ved undersøkelse av pasienten;
 • typisk vaskulær støy, som kan høres på av en fonendoskop over bifurkasjonsområdet (det er 68% av pasientene med stenose 70% av lumen og mer);
 • Undersøkelsen av økologen viser et redusert trykk i den sentrale arterien av netthinnen på siden av lesjonen.

Det er nødvendig å være oppmerksom på tilstedeværelsen av aterosklerose av arteriene i nedre ekstremiteter, det overførte myokardinfarkt i anamnesen, som alvorlige risikofaktorer. Alle symptomer kan være midlertidige, og deretter gjenta. Pasienten trenger akutt sykehusinnleggelse og behandling.

diagnostikk

Hvis de første symptomene er funnet, bør du konsultere en lege. Undersøkelsen inkluderer:

 • generelle og biokjemiske studier av blod, urin - hjelp til å finne ut årsaken til ubehag
 • et elektrokardiogram;
 • ultralyd Doppler studie av karoten arterier;
 • datamaskin angiotomografi;
 • magnetisk resonans angiografi.

behandling

Hvordan behandle en pasient, vil lege-terapeuten sammen med nevrologeren definere.

Når du velger konservativ terapi, vises:

 • legemidler som fortynner blod og forhindrer ytterligere trombose, vanligvis ved hjelp av midler basert på aspirin, kontraindisert hos pasienter med sykdommer i mage og tarmen;
 • antikoagulantia foreskrives avhengig av tiden som er gått fra tidspunktet for den påståtte trombosen.

Operasjonen tilbys i fravær av effekt fra medisiner eller med høy grad av okklusjon. For første gang i 1951 ble en anastomose utført mellom de ytre og indre halspulsårene for eliminering av cerebral iskemi. I 1953 foreslo den berømte hjertekirurgen DeBakeki endarterektomi.

Moderne kirurgiske inngrep for rekonstruksjon av karoten arterier antyder:

 • carotid endarterektomi av fortrengningsstedet sammen med en trombus, en aterosklerotisk plaque og rekonstruktiv endring i bifurkasjonsområdet;
 • dannelse av bypass-grafter, oftere med en subklavisk arterie;
 • stenting (transluminal angioplastikk) - stent (nettrør) i det innsnevrede partiet etter fjerning av tromben og dens utvidelse sammen med fartøyet til normal arterie størrelser;
 • korrigering av deformasjoner i den ekstrakranielle regionen av karoten arterier;
 • operasjoner på nodene i det autonome nervesystemet.

For tiden er det en rekke stenter dekket av et stoff som forhindrer gjentatt trombose.

Utvalg av carotid endarterektomi

Meninger om hensiktsmessigheten av endarterektomi divergerer. Det foreligger data om vekst av gjentatte tromboser og en betydelig risiko for akutt blødning. Tilhengere av denne intervensjonen insisterer på å observere nøyaktige indikasjoner og kontraindikasjoner.

Operasjonen anbefales for pasienter med nevrologiske symptomer med:

 • innsnevring mer enn 70%;
 • akutt trombose i bassenget i den indre halspulsåren;
 • mot bakgrunnen av en hjerneslagsklinikk;
 • hvis innsnevringen refererer til embologenisk utseende og stenose fra 30 til 69%;
 • med samtidig koronar arterie bypass grafting;
 • med eksisterende akutt aorta disseksjon;
 • hvis bakgrunnen for å ta aspirin, er stenose mindre enn 30% av diameteren.

Drift til denne gruppen av pasienter er kontraindisert, hvis uten aspirin-stenose er mindre enn 30% og har et kronisk kurs.

For pasienter med asymptomatisk kurs foreslås følgende indikasjon: Stenose over 60%, mens prognosen for komplikasjoner ikke bør overstige 6%.

Eksplisitte kontraindikasjoner er:

 • innsnevring av mindre enn 60%;
 • Graden av stenose er høyere enn 60%, men risikoen for komplikasjoner overstiger 6%;
 • kronisk form for okklusjon;
 • tegn på karotidlagring.

Etter uttak fra sykehuset må pasienten:

 • Ta stadig vedlikeholdsdose av antitrombotiske legemidler;
 • avstå fra røyking, alkohol, overeating, badstue og dampbad;
 • gjennomgå regelmessig gjentatte undersøkelser.

Er populær behandling brukt?

Anbefalingene fra folks behandling for "rengjøring av karene" bør behandles kritisk. Det finnes ingen urter eller planter som kan oppløse trombi eller normalisere tortuositeten i arterien.

Slike metoder inkluderer:

 • tinktur av hvitløk med honning og sitron;
 • avkok av plantain og golden mustache;
 • mottak av syltetøy fra hawthorn bær;
 • blanding av løkjuice med honning.

Alle formuleringer er kontraindisert for allergi mot urter. Før bruk er det best å konsultere legen din.

Carotid arterie stenose har mange årsaker, men ett utfall. Det moderne nivået av medisin gjør at du kan sette riktig diagnose og behandle pasienten med rettidig behandling.

Den viktigste stenosen av karoten arterien

Den søvnige arterien er en av de største og viktigste karene i kroppen vår. Det utfører en ansvarlig funksjon, som gir en strøm av blod og oksygen til hjernen og synorganene. Normalt bør blodforsyningsnivået være omtrent femti milliliter per hundre gram vev.

Endring av disse indikatorene fører til de mest alvorlige og irreversible konsekvensene, som ofte oppstår med stenose.

Carotid arterie stenose

Denne patologien refererer til sykdommer i kardiovaskulærsystemet og kjennetegnes ved en partiell innsnevring (stenose) av lumen av karoten arterien med den etterfølgende risikoen for fullstendig lukning (okklusjon).

Clogging fører til akkumulering og spredning av aterosklerotiske plakk og trombi.

Årsaker til patologi

Aterosklerose er hovedårsaken til denne sykdommen. Under det oppstår dannelse av kolesteriske (aterosklerotiske) plaketter på blodkarets vegger. Over tid, de vokser og smal arterien lumen, utvikle stenose.

Risikofaktorer

 • Arvelige årsaker (tilfeller av slag, aterosklerose, iskemisk sykdom blant nære slektninger).
 • Endokrine sykdommer (særlig diabetes mellitus).
 • Problemet med overvekt.
 • Feil ernæring (entusiasme for fett og kalori, søtsaker, bakervarer, konserveringsmidler, hurtigmat).
 • Hypertensiv sykdom.
 • Røyking sigaretter, rør. Det er viktig å merke seg at hobbyen for sigaretter allerede under utviklingen av sykdommen også påvirker symptomene (deres alvorlighetsgrad).
 • Eldre alder. Ifølge medisinsk statistikk har personer over 60 år en økt risiko for å utvikle sykdommen med 25-30%, hos eldre over 75 år - med 50-60%
 • Patologier av de perifere arteriene i underdelene, forårsaket av akkumulering av fettdeponeringer på veggene.
 • Forhøyet kolesterol i blodet.
 • Iskemisk sykdom i anamnesen.

Klinisk bilde

Aterosklerotiske plakk kan danne seg i lang tid, gradvis innsnevring av fartøyets lumen. I mange pasienter kan denne patologien ikke gi noen objektive tegn i flere år, noe som kompliserer rettidig diagnose og diagnose.

Senere plakkene utvides, tilstanden til pasienter forverres kraftig, kortvarige forbigående iskemiske angrep forekommer (i klinisk praksis kalles de også mikroslag). Disse symptomene er svært farlige. De er preget av delvis okklusjon av fartøyets lumen og blokkering av blodstrøm og oksygen til hjernebarken.

Hvordan gjenkjenne et forbigående angrep?

Som regel, det er ledsaget av følgende funksjoner:

 • Følelse av nummenhet på den ene siden av kroppen (høyre eller venstre) som påvirker ansiktet, øvre og nedre ekstremiteter.
 • Forverring av syn (perception, konsentrasjon, klarhet). Ofte er det en reduksjon i synet (eller totalt tap) av ett øye.
 • Problemer med oppfattelse og reproduksjon av tale. Pasienter er forstyrret kommunikativ tale, evnen til å gjenkjenne det ved øre er tapt.
 • Problemer med koordinering av bevegelser, midlertidig tap av kontroll over arm eller ben (høyre eller venstre).
 • Svimmelhet.
 • Vanskeligheter ved svelging.

diagnostikk

Til dags dato tillater moderne forskningsmetoder det er lett å gjenkjenne sykdommens fremgang og graden av dens innsnevring. Disse inkluderer:

Ultralyddopplerografi (UZDG)

Den mest vanlige og rimeligere metode for undersøkelser, noe som gjør det mulig å bestemme den innsnevring av lumen av karet (uten hensyn til dens grad), en endring i blodstrømmen volum i den, nærvær og plassering av aterosklerotiske plakk. Ultralydsskanning kan også vurdere tilstanden til humerus, vertebrale og subklave arterier.

Dyrere og moderne datamaskiner. Det er foreskrevet for mistenkte patologiske forandringer i hjernens strukturer og den vaskulære sengen i skallen.

angiografi

Den mest nøyaktige metoden viser endringene i fartøyet. Han er utnevnt etter et slag, med en grad av innsnevring av lumen med 50% eller mer. Diagnosen utføres i et spesielt operasjonsrom utstyrt med en angiografisk enhet.

 • Datatomografi angiografi innebærer installasjon av et spesielt kateter i pasientens femorale vene, etterfulgt av innføring av et kontrastmiddel. Dette lar deg få et klart bilde av røntgenstrålen.
 • Magnetisk resonansangiografi har samme prinsipp for utførelse, bare under prosessen er tilkoblet enheten som oppretter et sterkt magnetfelt.

I tillegg, før utnevnelsen av en diagnose, undersøker legen pasienten og lytter. Ofte, selv uten subjektive tegn på sykdommen, kan en spesialist merke tegn på støy som indikerer utviklingen av sykdommen. I tillegg kan laboratorieblodprøver foreskrives.

behandling

Behandling kan utføres på en operativ måte og konservativ.

Online-modus

Det er vanskelig å forestille seg at for bare noen få år siden ga kirurgisk inngrep ikke en 100% garanti for utvinning. Selvfølgelig var effekten av det, men midlertidig. Risikoen for iskemisk berøring forblir høyt uansett.

I dag har alt blitt forandret. Moderne metoder tillater å gi høyere resultater, redusere risikoen for mulige komplikasjoner og forhindre risikoen for slag. I kirurgi er det to typer operasjoner som er foreskrevet for stenose:

Carotid endarterektomi (CE)

Formålet med operasjonen - fjerning av problemområdet med aterosklerotisk plakk og trombus.

Om driften

Prosedyren utføres under generell anestesi eller lokalbedøvelse (avhengig av legenes anbefalinger). Inntrenging i fartøyet utføres gjennom et langsgående snitt som etterfølgende er tverrbundet. Etter operasjonen blir blodstrømmen raskt gjenopprettet og hjernevevet begynner å bli fullt forsynt med blod. CE tillater ikke bare å gjenopprette normal blodstrøm, men fungerer også som forebygging av slag, forbigående angrep, tilbakefall.

Fremstilling av

Før CE er pasienten tildelt: laboratorieblodprøver, ultralyd, hjerte CT. Om nødvendig: angiografi, EKG og ekkokardiografi. Pasienter med diabetes er pålagt å konsultere en endokrinolog.

Kontra

TBE kontraindisert ved kronisk okklusjon eller karotid bunten, ved en grad av innsnevring av hulrommet på mindre enn 55-60%, slag, ustabil angina, høyt blodtrykk, samt i visse andre tilstander, bestemmes av behandlende lege i hvert enkelt tilfelle.

komplikasjoner

Mulige komplikasjoner inkluderer: karotidarterie skade, blødning, infeksjon, lavt blodtrykk. De aterosklerotiske plakkene som befinner seg i vanskelig tilgjengelige områder av fartøyet, diabetes, røyking, alvorlig hjerte og bronkopulmonale sykdommer, kan også komplisere den kirurgiske prosedyren.

pris

Kostnaden for kirurgi kan variere avhengig av plasseringen og nivået på legens kvalifikasjon. Den gjennomsnittlige kostnaden i Moskva for CE er mellom 20 og 65 tusen rubler, i St. Petersburg fra 40 til 80 tusen rubler. Øv denne prosedyren og mange utenlandske klinikker. Den omtrentlige kostnaden for operasjonen i Israel kan være ca 37-42 000 dollar.

stenting

En mer moderne og skånsom fremgangsmåte for kirurgisk behandling av sykdom som kan gjenopprette arterielle lumen selv ved en høy grad av innsnevring av karlumenet (65-70%).

Om driften

Denne prosedyren refererer til metodene for endovaskulær kirurgi og innebærer installasjon av en spesiell stent - et metallmetallrør. Stenten settes inn i karet etter angioplastikk (fjerning av trombus, plakett). Det tillater arterien å være i åpen tilstand, forhindrer tilbakefall. Prosedyren utføres under lokalbedøvelse og tar ikke mer enn 1 time.

Vaskulær kirurgi bruker enkle stenter og ved bruk av et spesielt legemiddelbelegg. Sistnevnte har flere fordeler og blir hyppigere anbefalt i kirurgi. Legemidlet går langsomt inn i blodet etter stentplassering og forhindrer re-dannelse av blodpropper.

Fremstilling av

En uke før operasjonen foreskriver legen at man tar aspirin for å redusere blodproppene. Også, om nødvendig: CT, ultralyd MR, angiografi, laboratorietester av blod og urin.

Kontra

Kontraindikasjoner for stenting inkluderer: hjerterytmen, tilstedeværelse av allergiske reaksjoner som brukes under kirurgi medisiner, fullstendig blokkering av halspulsåren, hjerneblødning i de siste 2 månedene.

komplikasjoner

Mulige komplikasjoner Stenten kan omfatte: allergiske reaksjoner, blødning, trombose, restenose, traume, infeksjoner, hjerteinfarkt, slag, i sjeldne tilfeller, død hud inflammasjon på stedet av kateteret.

pris

Den omtrentlige kostnaden for stenting i Moskva er 100-150 tusen rubler, i St. Petersburg 170-220 tusen rubler. Kostnaden i Israel vil være i gjennomsnitt 13-15 tusen dollar. Prisen på stents er fra 1150 til 3000 dollar. Ifølge pasientene håndterer israelsk medisin godt med problemet med stenose, selv med en stor grad av kjøp.

Indikasjon for operasjonen

Indikasjoner for kirurgi er ofte individuelle og bestemmes av legen i hvert tilfelle. Dette inkluderer som regel:

 • Pasienter i hvem stenosen av den indre halspulsåren får en hemodynamisk betydning.
 • Pasienter med forstyrrelser i motsatt del av karet.
 • Når sykdommen utvikler seg, ledsaget av vedvarende karakteristiske symptomer.
 • Symptomer på cerebrale kriser, forbigående angrep.
 • Innsnevring av fartøyets lumen i en grad på 60-70%
 • Mekanisk skade på arteriell og aneurysmer.

medisinering

En liten rolle i denne sykdommen spilles av bruk av medisiner, som inkluderer:

Folkebehandling

Oppskrifter av tradisjonell medisin har en god terapeutisk og helbredende effekt. Fullstendig overvinne sykdommen med disse midlene vil ikke fungere, men for å lette pasientens tilstand, lindre smerte symptomer, redusere byrden på hjertet og blodårene mulig.

Behandling med kontrastdusj

Hengende vann skal utføres som hele kroppen og hodet. Redusere vanntemperaturen anbefales gradvis fra dag til dag, som ved temperering.

Tinktur av hvitløk

Dette verktøyet ble brukt selv i Russ tider for behandling og forebygging av hjerte-og karsykdommer. Forberedelse av tinkturen er enkel.

 • Ta det skelte hvitløkhodet og slip det i hvitløk.
 • Deretter sættes 80 gram av den resulterende vasselen i glassbeholdere og fylles med 100 ml vodka.
 • Tara satt i 10 dager i et kjølig, mørkt rom.
 • Ta tinktur er nødvendig i 3 måneder, 10 dråper 2-3 ganger om dagen i en halv time før måltider.

Dekoksjoner av rowan bark

Suspend den patologiske prosessen kan være og gjennom bruk av røde decoctions, som er gode å fjerne symptomene på sykdommen.

 • Til matlaging høstes 200 gram fersk fjellaske, som må knuses grundig og legges i en gryte.
 • Barken må helles med vann (0,5-0,7 liter), sett på en langsom brann og kok i 100-120 minutter over lav varme.
 • Så kjøttbøten avkjøles, filtreres og rengjøres i kjøleskapet.
 • Ta 3 ganger daglig før måltider, 3 ts. Kurset er ikke mindre enn 1 måned. Du kan gjenta opptil tre ganger i året.

Jam fra hagtorn

Hawthorn er et gammelt bevist verktøy som var elsket å behandle kardiovaskulære sykdommer i russiske landsbyer. Jam fra hagtorn er ikke bare nyttig, men også veldig velsmakende! Oppskriften på syltetøy er enkel.

 • Ferskt plukket bær hagtorn vasket og helles fra kvelden med kokende vann, forlater for hele natten.
 • Om morgenen blir vannet drenert. Bærene forsvinner forsiktig, dekkes med sukker og tilberedes med konserves. Det er bedre å gjøre fem minutter, da hagtorn i denne formen er bedre å bevare nyttige vitaminer og stoffer.
 • Jam er tatt 1 gang per dag i en uke, helst i form av fruktdrikker. Hawthorn normaliserer blodtrykket og reduserer byrden på hjertet.

forebygging

For å redusere risikoen for stenose bør følgende forebyggende tiltak observeres:

 • Å lede et sunt liv, mosjon, gymnastikk om morgenen.
 • Riktig å spise. Inkluder i kostholdet mer grønnsaker og frukt, spis mindre fettstoffer, konserveringsmidler, forlat hurtigmat.
 • Avvise dårlige vaner (sigaretter, alkohol).
 • Prøv å opprettholde vekten i normen.
 • Opprettholde blodtrykksverdiene i normen. Ved konstant høytrykk, følg alle nødvendige instruksjoner fra legen din.
 • Overvåk nivået av sukker og kolesterol i blodet.
 • Prøv å unngå stressende situasjoner, ha mer hvile, sove.

I denne alderen er det svært viktig å overvåke helsen din og gjennomføre rutinemessige forebyggende undersøkelser med en lege, og følg alle nødvendige anbefalinger. Vel, ikke at medisinen ikke stå stille, og i dag oppfunnet mange moderne metoder for diagnostisering og behandling av denne sykdommen, slik at å gjenopprette trivsel og forlenge livet! Vær sunn!

En livstruende tilstand hos pasienten - stenose i halshalsen

Hvis lumen av halspulsåren er blokkert av en trombus eller kolesterolplakk, blir hjernens ernæring forstyrret. En slik tilstand (stenose) kan ledsages av forbigående iskemiske angrep i tilfelle at blokkeringen er ufullstendig eller en sirkulasjonsvei dannes. Med fullstendig fravær av blodstrøm er det et iskemisk slag, og i noen tilfeller plutselig død.

Les i denne artikkelen

Hva er karotidarterie stenose?

Brudd på blodets åpenhet i halspulsåren på grunn av innsnevring av lumen kalles stenose. Denne sykdommen er funnet i hver andre pasient med cerebral iskemi og hos en tredjedel av pasientene med hjerneslag. Sykdom, som regel, går videre mot bakgrunnen av dannelsen av en aterosklerotisk plakk inne i fartøyet. Avhengig av graden av skade utmerker seg følgende varianter:

 • begrenset stenose opptil 1,5 cm, spredt over 1,5 cm;
 • segmental - opp til en fjerdedel av en sirkel, konsentrisk - mer enn halvparten av lumen;
 • med komplikasjoner (blødning, trombusdannelse) og uten dem.

Vi anbefaler å lese artikkelen om arteriosklerose i nakkekarene. Fra det vil du lære om patologien og symptomene på dens utvikling, årsakene, oppførelsen av diagnose og behandling.

Og her er det mer detaljert om inspeksjon ved aterosklerose.

Risikofaktorer

Aterosklerotisk plakk dannes på veggen av fartøyet, den inneholder kolesterol, triglyserider og blodplater. Risikofaktorer for denne prosessen er spiseforstyrrelser (overflod av animalsk fett og enkle karbohydrater i kosten), fedme, type 1 og 2 diabetes, røyking.

I tillegg til aterosklerose forårsaker hjerteslagets stenose:

 • bindevevssykdommer (fibro-muskulær dysplasi);
 • autoimmun arteritt;
 • traumatiske skader;
 • blodsykdommer - økt antall blodplater, seglcelleanemi;
 • trombusdannelse i hjertefeil, endokarditt, atrieflimmer, tumorprosesser;
 • uregelmessig struktur, inkludert kinking (økt tortuositet).

Symptomer på utbruddet av patologi

Dersom lumen av halspulsåren blir blokkert gradvis i hjernen begynne å danne løsninger for blodtilførselen, cellene tilpasse seg til oksygenmangel og underernæring, så den ensidige og lokal innsnevring kan være oligosymptomatic for forholdsvis gunstig prognose. Plutselig obturation fører til en akutt avslutning av blodstrømmen, det vil si stroke.

De første tegn på vanskeligheter i blodstrømmen til hjernen kalles forbigående (midlertidige) cerebrale angrep. Deres hovedtrekk:

 • svakhet (parese) i en arm eller øvre og nedre lem på motsatt side av den blokkerte arterien;
 • nummenhet av halvparten av ansiktet og fingrene på hånden;
 • nedsatt syn på siden av stenose - mørkere i øynene, flimring av prikker eller flekker;
 • vanskeligheter med å uttale ord;
 • hodepine;
 • svimmel tilstand
 • vanskeligheter med å svelge;
 • lokal kramper av muskler.

Grader av stenose av karoten arterier

For å fastslå behandlingens taktikk og prognosen for sykdommen, brukes et kriterium som graden av stenose. Den beregnes i forhold til referansefartøyets størrelse:

 • indre halspulsår over pæren;
 • vanlig halspulsårer før forgrening med 1 cm og 3 cm.

Til beregning måles den minste lumen av arterien og dele den i riktig størrelse. Dataene som er oppnådd kan være som følger: moderat (over 50%), hemodynamisk signifikant (fra 70%), kritisk (opptil 99%), fullstendig okklusjon. Samtidig er innsnevring av mer enn 75 prosent indikasjoner på kirurgisk behandling.

Enn spesielle typer patologi

Avhengig av effekten av graden av innsnevring på hjernens sirkulasjon, isoleres flere kliniske former av sykdommen.

Hemodynamisk signifikant

På grunn av overlappingen av mer enn 70% luminal innsnevring av arteriene til den observerte økning i blodtrykket, og blodstrømmen etter at det synker betydelig, forårsaker mangel på næringsstoffer og oksygen til forgreningsområdet av den midtre cerebrale arterie og tilstøtende områder.

Kliniske manifestasjoner oppstår i form av alvorlige iskemiske angrep, som fortsatt kan ha et reversibelt kurs. Parese av lemmer, en nedgang i reflekser og følsomhet, brudd på syn og tale er notert. Med rettidig medisinbehandling er det delvis eller nesten fullstendig restaurering av funksjoner. Hos 5% av pasientene utvikles et slag gjennom hele året.

Kritisk stenose

Hvis lumen er innsnevret med 70 til 99 prosent, anses dette for å være farlig for forekomsten av omfattende iskemiske slag. På dette stadiet fører aterosklerotiske endringer til massive lesjoner i arteriene, noe som gjør det vanskelig å danne sikkerhetsveier for å fôre hjernen.

Dannet tromber og emboli, overlappende små fartøy gren, slik at i løpet av sykdommen kjennetegnet ved resistens overfor konservativ behandling og rehabilitering av pasienter oppnå en fullstendig kompleks.

Se på videoen om stenose av halspulsåren:

Diagnose av høyre og venstre arterier

I tillegg til pasientens nevrologiske status, brukes instrumentelle metoder for å bestemme diagnose av stenose:

 • Ultralyd av nakkens fartøy: akselerert omvendt strøm gjennom ytre grener, med okklusjon av blod som strømmer til øyearterien. Med kompresjonen av den temporale arterien reduseres blodhastigheten.
 • Angiography of cerebral vessels er bare brukt for preoperativ forskning. Det erstattes av magnetisk resonans avbildning.
 • MR med vaskulær kontrast er den mest verdifulle metoden. Iskemiske foci i hjernen er steder av emboli av karene bestemt.

Behandling som en sjanse til å leve

For å fullstendig gjenopprette blodtilførselen til hjernen under stenose, kan bare kirurgiske behandlingsmetoder brukes. Men hvis operasjonen utføres med et slag som allerede har skjedd, er dødeligheten for slike pasienter ca 40 prosent. Derfor anbefales det å utføre radikal terapi med slike indikasjoner:

 • forbigående forbigående forringelse av cerebral sirkulasjon;
 • helbredet slag med mindre nevrologiske abnormiteter;
 • blokkering av mer enn 70% av arterien lumen (selv i fravær av manifestasjoner);
 • Tilstedeværelse av kilder til tromboembolisme
 • redusert cerebral blodstrøm.

Varianter av operasjonen

Når fartøyets lumen er helt lukket, opprettes en anastomose mellom de ytre og indre hjernearteriene for å omgå stenoseområdet. For å gjøre dette, koble subklavisk og vanlig carotid eller ekstern halspulsårer.

Hvis det er delvis okklusjon, kan metodene for kirurgisk behandling være:

 • karotid endarterektomi eller lignende rekonstruksjonsmetoder;
 • stent installasjon;
 • bypass kirurgi.

Den første metoden har en stor bevisbase av effektivitet for forebygging av slag i 3 til 5 år. For å gjennomføre det blir arterien dissekert på plassen, som er skilt fra vaskulærveggen. Deretter installeres en Teflon shunt i lumen på fartøyet, som fjernes etter plastikkirurgi.

Eversjonsmetoden innebærer isolering av halspulsåren, dens eversjon av typen av strømpe og den lagdelte separasjon av plakkene. Deretter gjenopprettes den opprinnelige tettheten til fartøyet.

Gjenoppretting etter

Pasienten er i intensivavdelingen de første to dagene, hvor han kontrollerer de grunnleggende livsfunksjonene og hjernehemodynamikken. Spesiell oppmerksomhet til blodtrykk og elektrolyttbalanse i blodet. Før utladning utføres tosidig skanning, CT og dopplerografi. Hjem, som regel, kommer pasienten gjennom en ukes opphold på sykehuset.

For å forhindre disse forholdene, er forebyggende behandling foreskrevet:

 • Plavix,
 • warfarin,
 • Acetalsalicylsyre,
 • Chimes.

Antikoagulant terapi utføres under kontroll av blodpropper.

Prognose for pasientens liv

Stenose av karoten arterier i fravær av behandling fører til kronisk eller akutt forstyrrelse av hjernehemodynamikk. I det første tilfellet er tegn på cerebral iskemi notert i form av minneverdigelse, arbeidskapasitet og forbigående tegn på hjernehypoksi. Med utviklingen av hjerneslag, spesielt med utbredt aterosklerose, er sjansene for utvinning lav. Derfor anbefales pasienter rettidig kirurgisk behandling, selv i fravær av uttalt klager.

For å hindre sykdomsprogresjonen du trenger:

 • bli kvitt overflødig vekt, røyking, alkoholmisbruk;
 • normalisere mat, redusere andelen av animalsk fett og søtsaker;
 • å gjennomgå støttende kurs av terapi med vaskulære midler.

Vi anbefaler at du leser en artikkel om trombose av hjernekar. Fra det vil du lære om årsakene og symptomene på patologi, diagnose, behandling og metoder for forebygging.

Og her er det mer detaljert om okklusjon av kar på ben eller føtter.

Stenose av karoten arterien oppstår når blodstrømmen forstyrres gjennom den på grunn av utviklingen av aterosklerose. Dette fører til mangel på oksygen og næringsstoffer i hjernevevet og er årsaken til utviklingen av forbigående eller vedvarende iskemiske angrep. For å forhindre omfattende slag med en etablert stenose anbefales kirurgisk behandling.

Carotid endarterektomi utføres som en metode for å forhindre slag. Operasjonen kan utføres på halspulsårene. Det regnes som ganske sparsomt. Gjenoppretting etter en eversion endarterektomi er rask.

Oppdaget kolesterolplakk i halspulsåren bære en alvorlig trussel mot hjernen. Behandling involverer ofte en operasjon. Fjerning av folkemetoder kan være ineffektiv. Hvordan rengjøres med diett?

Aterosklerose i nakkekarene har alvorlige konsekvenser for pasienten. Det er viktigere å forhindre utvikling av sykdommen. Hva om sykdommen allerede har begynt?

For å hindre gjentakende slag, med økt trykk og andre problemer med arteriene, anbefales det å utføre stenting av hjerneskipene. Ofte forbedrer operasjonen livskvaliteten betydelig.

På grunn av det høye nivået av glukose, kolesterol, blodtrykk, dårlige vaner utvikle constrictive aterosklerose. Identifisere ehopriznaki GCA, koronar og carotis arteriene i nedre ekstremiteter, cerebral arteriosklerose vanskelig, desto mer vanskelig å kurere det.

I noen situasjoner kan proteser av arteriene redde liv og deres plast - for å hindre alvorlige komplikasjoner av mange sykdommer. Prototikk av karoten, lårarterien kan utføres.

Medfødt hypoplasi av halspulsåren kan føre til slagtilfelle selv hos barn. Denne innsnevringen av indre, venstre, høyre eller felles arterie. Diameter - opptil 4 mm eller mindre. Kirurgisk inngrep er nødvendig.

Utspringet eller en aneurisme av halspulsåren kan være en medfødt tilstand. Det kan også være venstre og høyre, intern og ekstern, saccular eller fusiform. Symptomer manifesteres ikke bare i form av en kegle, men også en forstyrrelse av velvære. Behandling er bare en operasjon.

Det kan være medfødt og ervervet stenose av nyrearterien. Det kan være riktig, venstre nyre eller bilateral, men alltid livstruende. Hvis det også er arteriell hypertensjon, kan noen medisiner ikke dispenseres med.

Fare for stenose av karoten arterien

Søvnige arterier er de viktigste fartøyene som gir blodstrøm til hjernestrukturene og er ansvarlige for blodtilførselen til de fleste hjernens hjerter. Personen har to karotisarterier, plassert på nakken, til høyre og venstre.

Ofte bemerket et slikt fenomen som delvis innsnevring av arterien - stenose eller fullstendig blokkering - okklusjon. Stenose av karoten arterien fører til nedsatt blodsirkulasjon, svekket hjerneaktivitet, og øker også risikoen for å utvikle iskemisk slagtilfelle.

Fullstendig blokkering av dette viktige fartøyet fører til en rekke alvorlige konsekvenser, og kan også forårsake umiddelbar død av pasienten.

Kjennetegn ved sykdommen

Stenose er en sykdom i kardiovaskulærsystemet, karakterisert ved en delvis innsnevring av fartøyets lumen. Dette er fulle av sannsynligheten for dens etterfølgende fullstendige lukning (okklusjon).

Venstre felles og høyre halspulsårer ligger foran de tverrgående prosessene i livmorhalsen. Hver av dem er delt inn i indre og eksterne arterier.

Når stenose utvikler seg, opplever hjernevævet oksygen sult, mens prosessen med vital aktivitet av celler forstyrres. Blokkering av blodstrømmen til hjernen fører til iskemisk slag og død.

Til utviklingen av denne patologien er menn mer sannsynlig å utvikle seg.

Faren for arteriell stenose er den asymptomatiske perioden for den første fasen, når fartøyets lumen er smalt litt. Det kan vare mer enn et år, og pasienten engang ikke mistenker tilstedeværelsen av en slik patologi.

Faktorer som bidrar til utviklingen av sykdommen

Følgende patologier og abnormiteter er relatert til innsnevring av halspulsåren:

 • Aterosklerose, hvor plakk begynner å danne seg i karene. De smalker eller tetter lumen, gjør det vanskelig eller stopper blodsirkulasjonen;
 • Reumatoid sykdom forårsaket av nedsatt immunitet;
 • økte kolesterolnivåer i blodet;
 • utseendet av overflødig vekt;
 • genetisk predisposisjon (nærvær av nære slektninger av aterosklerose, hjerneslag, iskemisk sykdom);
 • diabetes mellitus;
 • traumer (blåmerker, brudd, osteochondrose i ryggraden);
 • hypertensiv sykdom;
 • Ikke-spesifikk aortoarteriitt er en autoimmun sykdom. Med den blir store arterier utsatt for betennelse;
 • tromboflebitt;
 • arteriell hypertensjon.

Andre predisponerende faktorer inkluderer tilstedeværelse av dårlige vaner, eldre alder, mangel på fysisk aktivitet, underernæring.

Når det er en stenose av halspulsåren, hvor symptomene utvikler seg sakte, merker en person ikke plassen umiddelbart.

Tegn på patologi

Det første symptomet på blodpulsårens stenose er et tilbakevendende iskemisk angrep eller utviklingen av et mikroslag. I de tilfellene når blodtilførselen av individuelle hjernekonstruksjoner avtar i kort tid, opptrer følgende tegn på patologi:

 • en hodepine lokalisert på den ene siden;
 • alvorlig svimmelhet, som kan passere inn i en synkope
 • oppkast av oppkast uten å føle kvalme;
 • redusert koordinering av bevegelser;
 • nedsatt syn - vaghet og turbiditet;
 • tretthet og tretthet;
 • nummenhet;
 • en prikkende følelse langs en av de øvre eller nedre lemmer;
 • kortsiktig hukommelsestap og hukommelsestap
 • redusert evne til å oppleve informasjon;
 • lammelse av den delen av kroppen på hvilken side patologien utvikler seg;
 • forstyrrelse av balansen;
 • redusert svelging refleks.

Det iskemiske angrepet varer i ca 15-25 minutter, og pasientens tilstand normaliseres. Derfor, når det er stenose i halspulsåren, bør behandlingen utføres umiddelbart.

Stenose av den høyre halvdelen av blodstrømmen er svært farlig. I et mikroslag, som ofte forårsaker hjerteslagets stenose, observeres lammelse og brudd på cerebral aktivitet. Disse symptomene kan føre til irreversible prosesser.

Klassifisering av stenose og stadier av dens utvikling

Stenose er klassifisert i henhold til graden av innsnevring av fartøyets lumen. For å evaluere denne figuren utføres prosedyren for angiografi. Basert på de oppnådde resultatene skilles disse graden av innsnevring av lumen:

 • et lite;
 • moderat;
 • uttrykt;
 • av avgjørende betydning;
 • fullstendig okklusjon.

Hvis det er fastslått at patologien skyldes tilstedeværelsen av aterosklerotisk plakk, er den i tillegg klassifisert etter forskjellige tegn:

 • overflateform - flat eller ujevn plakk;
 • Avhengig av strukturen - homogen eller heterogen;
 • av prevalens - langstrakt, lokal eller fokal;
 • i utseende - konsentrisk, semi-konsentrisk, segmental.

Stenose er preget av tre påfølgende utviklingsstadier:

 • Hemodynamisk. Den største lumen på fartøyet smalker om 75%, mens hjernen arteriene ikke mottar nok blod.
 • Microembolic. Fra plakkene bryter embolien av og med blodstrømmen går inn i hjernens grener og øynene. Som et resultat oppstår små hjerneinfarkter i hjernen.
 • Trombotisk. Stenose passerer til en fullstendig blokkering av fartøyet. Dette provoserer utviklingen av omfattende hjerteinfarkt i hjernebarken.

Stenose av den indre halspulsåren fører til ekstremt farlige konsekvenser, blant annet: nedsatt syn, taleproblemer, svikt i indre organer.

Diagnostiske tiltak

For å klargjøre diagnosen "ICA Stenosis", utfører spesialisten en rekke aktiviteter, blant annet:

 • Ultralyd med dopplerografi av karene i hodet og nakken;
 • angiografi av cerebral fartøy;
 • magnetisk resonans avbildning (eller computertomografi) av hjernen;
 • elektrokardiogram.

Den mest informative metoden for diagnose av patologi er angiografi. Det lar deg vurdere graden av innsnevring av fartøyet, bestemme risikoen for å utvikle iskemisk slag.

Stenose av OCA (vanlig halspulsårer) er ikke lett å behandle.

Metode for behandling

Stenose av arterien behandles konservativt og operativt. Den første teknikken er relevant for første fase av ICA til venstre eller høyre, når blodstrømmen forstyrres ubetydelig. Kirurgisk inngrep er nødvendig med en forsømt form av sykdommen og tilstedeværelsen av et lite lumen i arterien.

Behandling av blodkarotenose på medisinsk basis innebærer bruk av medisiner og legemidler:

 • blodfortynning (Cardiomagnolo, Dipiridamol, Aspirin-Cardio);
 • Preparater for forebygging av tromboseutvikling (Fraksiparin, Heparin, Warfarin);
 • senking av kolesterolindeksen (Crestor, Rosart, Mortenil);
 • legemidler som aktiverer plasminogenvev (activazase). Slike medisiner foreskrives hvis det oppstår et slag.

Stenose av venstre eller høyre arterie behandles også, etter visse indikasjoner. Pasienter trenger:

 • å nekte fra bruk av alkoholholdige drikker, kaffe og produkter som inneholder en stor mengde fett;
 • slutte å røyke
 • å kontrollere trykknivået;
 • å ta tester for nivået av sukker og kolesterol;
 • redusere mengden salt i kostholdet;
 • Moderat engasjere seg i fysisk aktivitet;
 • normalisere kroppsvekten.

Operativ inngrep kan forhindre blokkering av fartøyet, samt utvikling av iskemisk slag. Utfør to typer operasjoner - karotid endarterektomi og angioplastikk med stenting.

Carotid enderielektomi

Den første typen operasjon er foreskrevet når pasienten har et stenose nivå på 50% eller mer. Lag følgende manipulasjoner:

 • pasienten injiseres med legemidler for bedøvelsesvirkning intravenøst ​​eller utfører lokalbedøvelse;
 • lage et kutt i regionen av den berørte arterien;
 • produsere en aterosklerotisk plakk eller trombus;
 • sy det opererte fartøyet;
 • Sy et kutt på huden.

Nesten umiddelbart etter intervensjonen er det gitt en normal strøm av blod til hjernen.

Kontraindikasjoner til en slik operasjon er kronisk obstruksjon eller separasjon av karoten arterien, høyt blodtrykk, slag, ustabil angina.

angioplastikk

Angioplastikk med stenting med stenose av høyre eller venstre arterie er en mer forsiktig behandlingsmetode. Operasjonen utføres som følger:

 • et ballonkateter settes inn i karet, prosessen blir styrt av et angiogram;
 • kateteret ledes til stedet for arterie lumen reduksjon;
 • Ballongen svulmer og utvider arterien på ønsket sted.

Manipulering foregår under lokalbedøvelse, mens pasientens trykk og puls overvåkes konstant.

Operasjonen bidrar til strømmen av blod til hjernen i ønsket mengde.

Kontraindikasjoner til denne typen kirurgisk inngrep er brudd på hjertefrekvensen, fullstendig blokkering av karoten arterien, intoleranse av legemidler som brukes under kirurgi, hjerneblødninger.

Til tross for fordelene ved kirurgiske inngrep, kan de ha komplikasjoner som utvikler seg i postoperativ perioden:

 • forekomst av blødning;
 • hjerneslag
 • vaskulær trombose;
 • forekomsten av allergiske reaksjoner på legemidler som brukes under operasjonen;
 • arytmi;
 • komplikasjoner av en smittsom natur.

Selv om rettidig korreksjon av blodstrømmen under stenose har en gunstig prognose, er det ingen garanti for at fartøyet ikke blir truffet igjen.

anbefalinger

Etter operasjonen bør pasienten i noen tid ta antiaggreganter og trombolytika. Han er forbudt å drikke alkohol, røyk.

Hvis smerten oppstår i snittstedet, er det lov å påføre is på det i flere minutter. Du kan ta en dusj bare 2 dager etter operasjonen, og et bad - bare etter 2 uker.

Før fullstendig restaurering av kroppen, er det nødvendig å utelukke fotturer i badstuen og badet.

For å redusere risikoen for stenose, trenger du:

 • overholde prinsippene for en sunn livsstil;
 • gi minst et minimum av fysisk aktivitet
 • å kontrollere nivået av sukker og kolesterol i blodet;
 • overgi dårlige vaner;
 • oppretthold vekten i normen.

Stenose av carotiden fører ofte til irreversible forandringer, og i noen tilfeller - til pasientens død. For å unngå dette, er det nødvendig å kontakte en spesialist i tide.

Les Mer Om Fartøyene