Hva er aterosklerotisk lesjon av karoten arterier

Aterosklerose av karoten arterier er en ganske vanlig lidelse, i tillegg har de siste årene denne sykdommen blitt betydelig "forynget". Sykdommen fører til utseendet av alvorlige komplikasjoner, dersom pasienten er uoppmerksom overfor sin helse og ikke engasjert i behandling.

Vi vil fortelle deg hva det er, hvorfor blokkering av arteriene utvikler seg, så vel som hva som har symptomer og hvordan det behandles.

Rollen av blodkarene i nakken og risikoen for ødeleggelse

Søvnige arterier er en av de viktigste karene i menneskekroppen. De mater alle organene i hodet, inkludert de viktigste - hjernen. Og han, som kjent, bruker 1/5 av alt oksygen som kommer inn i blodet. Følgelig, med innsnevring av lumen av disse blodkarene, lider det viktigste organet i kroppen.

Den normale veggen på fartøyene er jevn, med absolutt ingen utenlandske elementer på den. Hvis kolesterolplakk blir avsatt på veggene, utvikler en sykdom kalt aterosklerose. Plakkene inneholder også kalsium, lipidavsetninger. Alle bryter mot normal blodstrøm.

Plakkavsetning på veggene av halspulsårene skjer når andre arterier allerede er påvirket av aterosklerose. Økningen i antallet og størrelsen på slike innskudd fører til at hjernens ernæring forstyrres, noe som igjen medfører utvikling av en rekke farlige komplikasjoner. De alvorligste av dem er iskemisk eller hemorragisk slag, som ofte fører til døden.

I de tidlige stadier av pasienten utvikler ikke-stenoserende aterosklerose, fører det ikke til en innsnevring av fartøyets lumen. Men i de siste stadiene av sykdommen er det allerede stenosering av aterosklerose, noe som fører til blokkering av vitale blodkar.

Hvorfor utvikler sykdommen?

Søvnige arterier bør ideelt sett kjøre jevnt. Dette er viktig fordi de bærer oksygen og næringsstoffer til hjernen. Men over tid kan de smale og bli stive. Dette skjer på grunn av akkumulering av aterosklerotiske plakk på veggene sine.

Hovedårsakene til utviklingen av aterosklerose av karoten arterier er:

 1. Dårlige vaner, som er røyktobak og drikker alkohol.
 2. Arteriell hypertensjon.
 3. Dysfunksjon av organene med intern sekresjon.
 4. Ulike patologier av fettmetabolismen (i første omgang er fedme).
 5. Unøyaktigheter i kostholdet, brudd på et foreskrevet diett.
 6. Ufordelaktig genetisk plassering.
 7. Hyppig nervebelastning.
 8. Hypodinami, det vil si mangelfull fysisk aktivitet.
 9. Noen tidligere overførte smittsomme patologier.
 10. Forstyrrelser i immunsystemet (samt enkelte autoimmune patologier).
 11. Diabetes mellitus. En slik sykdom påvirker fettmetabolismen negativt, som et resultat av at kroppen behandler fett dårlig.
 12. Et økt nivå av "dårlig" kolesterol, triglyserider i blodet bidrar også til intensiv deponering av aterosklerotiske plakk på veggene i karoten arterier.

Vanligvis virker ovennevnte årsaker på kroppen i et kompleks. På grunn av dette øker sannsynligheten for å utvikle aterosklerose ytterligere.

I sjeldne tilfeller kan sykdommen utvikle seg på grunn av en aneurisme av halspulsåren eller dysplasi.

Karakteristiske tegn på sykdommen

Aterosklerotisk lesjon av nakkekarene er farlig fordi i de tidlige stadier ingenting viser seg, gir ikke klart uttrykte tegn. Og legen oppdager sykdommen ofte, selv når nederlaget i de indre karotisarteriene har nådd et utpreget nivå.

Men likevel er det en rekke tegn på hvilke det er mulig å mistenke seg selv sykdom og i tide for å ta kontakt med legen.

I de tidlige stadier må altså iskemiske angrep varsles, som imidlertid raskt går forbi. Symptomer på slike angrep:

 • prikkende følelse eller følelsesløshet i kroppen;
 • kløe i lemmer;
 • følelse av stupor;
 • taleforringelse (det blir uleselig);
 • synsforstyrrelse i ett øye;
 • tap av følsomhet av ett lem.

Etter hvert som sykdommen utvikler seg, blir denne symptomatien mer og mer levende, og forbigående angrep varer lenger. Dette er et sikkert tegn på at du må gå til legen så snart som mulig.

Vi legger spesiell oppmerksomhet til leserne om at symptomene ovenfor er en harbinger av et slag. Dette viser igjen at legen trenger hjelp så snart som mulig!

Alternativer for utviklingen av sykdom

Som allerede nevnt er den farligste komplikasjonen for atherosklerose et slag. Det er slike varianter av utviklingen av sykdommen når arteriene er blokkert av aterosklerotiske plakk:

 • Progressiv reduksjon i tilstrømningen av arterielt blod til hjernen.
 • Ruptur av aterosklerotiske plakk. I dette tilfellet kan de spre med blod inn i mindre fartøy. Så det er en blokkering av normal blodtilførsel av et bestemt område av hjernen, på grunn av det som dør.
 • Blokkering av blodstrømmen med blodpropp (trombose). Dette skyldes det faktum at blodplater akkumuleres i blodet på grunn av brudd på plakkene. De forener og danner blodpropp. Hvis den er stor, bremser den blodstrømmen, noe som forårsaker apopleksi.

Diagnostiske funksjoner

 • For å få en diagnose er det nødvendig med en grundig undersøkelse av pasienten. Først etter en tilstrekkelig undersøkelse kan den riktige behandlingen av karoten arteriell aterosklerose foreskrives. Diagnosen begynner med en anamnese. Legen må etablere risikofaktorene for sykdommen.
 • Det er viktig å etablere auskultasjon (lytting) av karoten arterier.
 • Det er nødvendig å måle blodtrykket, fordi økte indekser av tonometeren kan indikere brudd i karoten arterier.
 • Obligatorisk ultralyd med Doppler-skanning av blodkar er også obligatorisk. Denne undersøkelsesmetoden er helt sikker og smertefri og lar deg nøye opprette diagnosen.

Ved tvilsomme resultater av undersøkelsen må pasienten foreskrive slike typer diagnostikk som:

 1. Datatomografi (CT). Det gjør det mulig å bestemme strukturen av arteriene nøyaktig. CT utføres nødvendigvis med bruk av kontrastmedium.
 2. Magnetisk resonanstomografi.
 3. Angiografi utføres nødvendigvis ved bruk av spesielle kontrastmidler. På grunn av risikoen for å separere den aterosklerotiske plakk, er denne typen diagnose sjelden brukt nå.

Prinsipper for terapi

Det bør bemerkes at bare kompleks behandling gjør det mulig å normalisere tilstanden til arteriene. Og du bør starte det så snart som mulig.

Behandling med folkemessige rettsmidler, som regel, gir ikke de forventede resultatene. Samtidig er verdifull tid gått tapt, og i stedet for lettelse er det en markert forverring av patologien.

Først av alt må du justere strømmen. Kostholdet forbyder bruk av slike matvarer som:

 • røkt mat;
 • fett;
 • fet mat;
 • soda;
 • alkohol;
 • kaffe og sterk te;
 • brød laget av mel av høyeste kvalitet;
 • søtsaker.

Menyen skal ha flere friske grønnsaker, frukt, dampede retter.

Medisinsk terapi er også obligatorisk:

 1. Medisiner som fjerner symptomene på aterosklerose blir brukt.
 2. Vanligvis er pasienten foreskrevet medisiner som senker blodtrykket. Behovet for avtale bør veies.
 3. Det er svært viktig å ta midler for å senke nivået av kolesterol i blodet. De bidrar til en reduksjon i intensiteten av deponering av aterosklerotiske plakk på veggene på karene.
 4. Parallelt brukes narkotika til å normalisere metabolisme, generell styrking av blodårene.
 5. Noen ganger kan en lege foreskrive pasienten inntak av en liten mengde acetylsalisylsyre for å forhindre dannelse av blodpropper. Slike behandlinger bør utføres i lang tid. Det konstante inntaket av aspirin fremmer noe normalisering av blodsirkulasjonen og reduserer risikoen for farlige komplikasjoner.

Kategorisk kontraindisert selvbehandling av aterosklerose! Det kan føre til ekstremt farlige konsekvenser.

Kirurgisk inngrep

Hvis de ovennevnte konservative behandlingsmetoder ikke gir de forventede resultatene, vurderes spørsmålet om kirurgisk behandling. For dette kan legen foreskrive følgende typer operasjoner:

 1. Carotid endarterektomi. Vanligvis utføres det med generell anestesi. Etter at legen har gjort et lite snitt, blir plakkene fjernet.
 2. Ballongangioplastikk utføres i de tilfellene når endarterektomi er kontraindisert. Denne operasjonen er også berettiget i tilfelle at den aterosklerotiske plakk er i et fjernt sted. Denne inngripen kan også utføres under lokalbedøvelse.
 3. Stenting er at arterien er punktert i lår- eller skulderområdet. I lumen av karoten arterien blir en stent satt inn - et lite metallapparat. Det ekspanderer fartøyets lumen og muliggjør normal blodgass.

Angioplastikk er i dag en relativt ny behandlingsmetode. Hans innflytelse på karene og på kroppen som helhet er fortsatt gjenstand for forsiktig forskning. Men hos pasienter med høy risiko for komplikasjoner, viser disse operasjonene seg å være effektive.

Om nasjonal behandling og forebygging av sykdommer

Bare etterlevelse av et spesielt diett er begrunnet bare i de tidlige stadier. I tillegg til å bytte til et sparsomt kosthold, vil det være svært nyttig å implementere slike anbefalinger:

 1. Spis opptil 1 kg kirsebær per dag (det er bedre å drikke dem med melk).
 2. Det er nyttig å spise solbær, plomme, aubergine, vannmelon.
 3. Sukker kan forbrukes, men bare i svært begrensede mengder.
 4. Menyen skal ha mer hvitløk og løk.
 5. I stedet for den vanlige svart teen, bør man drikke drikker fra bladene av solbær, jordbær, blåbær, tørket frukt.
 6. Hjelp til å fjerne "dårlige" kolesterol valnøtter, mais og olivenolje.
 7. Normaliser trykket av dekk og te fra melissa, hagtorn.

Slike terapeutiske tiltak er bare relevante hvis sykdommen ikke har gått langt. Hvis det var behov for kirurgisk operasjon, må det gjøres så snart som mulig.

Blant forebyggende tiltak er det nødvendig å tildele slik:

 • umiddelbar opphør av røyking og bruk av alkohol
 • fysisk trening;
 • diettoverholdelse
 • normalisering av kroppsvekt;
 • overvåking av blodtrykk og blodsukker.

Det er mye lettere å hindre en slik patologi enn å behandle den. I mange tilfeller anbefales kirurgisk inngrep for å gjenopprette normal blodsirkulasjon.

Okklusjon av karoten arterier

Okklusjon av karoten arterier - delvis eller fullstendig obturering av lumen av karoten arterier, blod forsyner hjernen. Det kan ha et asymptomatisk kurs, men manifesteres oftere av gjentatte TIA, en klinikk for kronisk cerebral iskemi, iskemiske slag i bassenget i midter- og fremre cerebrale arterier. Diagnostisk søk ​​etter okklusjon av karoten arterier er rettet mot å etablere stedet, genesis og grad av obturation. Det inkluderer ultralyd av karoten, karbondiagnografi, magnetisk resonansangiografi, CT eller MR i hjernen. Den mest effektive kirurgiske behandlingen består av endarterektomi, stenting av det berørte området av arterien eller etableringen av en bypass-vaskulær shunt.

Okklusjon av karoten arterier

Modern forskning innen nevrologi har vist at flertallet av pasienter som lider av cerebral iskemi, påvirkes av ekstrakranielle (ekstrakranielle) deler av blodkar som leverer blod til hjernen. Intrakranielle (intrakranielle) fartøysendringer oppdages 4 ganger mindre ofte. I dette tilfellet er okklusjonen av karoten arterier omtrent 56% av tilfellene av cerebral iskemi og forårsaker opptil 30% av slag.

Okklusjon av karoten arterier kan være delvis i naturen, når bare innsnevring av lumen av karet forekommer. I slike tilfeller brukes begrepet "stenose" ofte. Full okklusjon er en obturasjon av hele diameteren av arterien, og med akutt utvikling fører det ofte til starten av iskemisk berøring, og i noen tilfeller til plutselig død.

Anatomi av karotenesystemet

Venstre felles halshalsarterie (OCA) starter fra aortabuen og til høyre - fra brakiocephalic stammen. Begge løftes vertikalt oppover, og i nakkeområdet er lokalisert foran de tverrgående prosessene i livmorhvirvelene. På nivået av skjoldbruskkjertelen er hver OCA delt inn i interne (ICA) og eksterne (NSA) karotidarterier. NSA er ansvarlig for blodtilførselen til ansiktet og hodebunnen vev, andre estrocranial strukturer og deler av dura mater. ICA passerer gjennom kanalen i temporal bein i kranialhulen og gir intrakranial blodtilførsel. Det nærer hypofysen, frontal, temporal og parietal lobes av hjernen på samme side. Fra ICA, avgår øyeslageren, som gir blodtilførsel til ulike strukturer i øyebollet og bane. I området rundt den hulbundne sinus gir ICA en gren som anastomoser med gren av NSA som passerer til den indre overflaten av hodeskallens base gjennom åpningen av sphenoidbenet. På denne anastomosen oppstår sikkerhetsblodsirkulasjon når OBA er obturasjon.

Årsaker til carotid okklusjon

Aterosklerose er den vanligste etiologiske faktoren ved okklusjon av karoten arterier. Aterosklerotisk plakk er plassert på innsiden på vaskemuren og består av kolesterol, fett, blodceller (hovedsakelig blodplater). Etter hvert som veksten øker, kan en aterosklerotisk plakk føre til fullstendig okklusjon av karoten arterien. På platenes overflate kan det dannes blodpropp som, med blodstrømmen, beveger seg videre langs blodkaret og forårsaker trombose av de intrakranielle karene. Med ufullstendig okklusjon, kan plakkene selv komme ut fra vaskemuren. Da blir det til en embolus, som kan føre til tromboembolisme av cerebral fartøy av mindre kaliber.

Tilstopning av karotid-arteriene, og kan føre til andre patologiske vaskulære prosesser, slik som fibromyshechnoy dysplasi, Horton sykdom, Takayasus arteritt, Moya-Moya sykdom. Traumatisk okklusjon av arteriene skyldes hodeskader, og på grunn av dannelse av subintime hematom. Som etiofaktoram omfatte hyperkoagulerbare tilstander (trombocytemi, sigdcelleanemi, antifosfolipid syndrom), homocystinuria, kardiogent emboli (når ventilen ervervet og medfødt hjertesykdom, bakteriell endokarditt, hjerteinfarkt, atrieflimmer, blodpropper), svulster.

Medvirkende stenose og obstruksjon av karotidarteriene faktorene er: de vaskulære anatomi data (hypoplasi, snirkletheten, floking), diabetes mellitus, røyking, usunn diet med et høyt innhold av animalsk fett i kosten, fedme, og så videre.

Symptomer på carotid okklusjon

Klinisk obstruksjon av karoten arterier avhenger av lokalisering av lesjonen, okklusjonshastigheten (plutselig eller gradvis) og graden av utvikling av vaskulære collaterals, som gir en alternativ blodtilførsel til de samme områdene i hjernen. Med den gradvise utviklingen av okklusjon, blir blodtilførselen omstrukturert på grunn av sikkerhetsbeholdere og en viss tilpasning av hjerneceller til de eksisterende forholdene (redusert inntak av næringsstoffer og oksygen); en klinikk av kronisk cerebral iskemi blir dannet. Bilateral natur av obturation har en mer alvorlig kurs og mindre gunstig prognose. Plutselig okklusjon av karoten arterier fører vanligvis til iskemisk slag.

I de fleste tilfeller, okklusjon av arteriene manifesterer forbigående iskemisk anfall (TIA) - transient cerebral sirkulatoriske lidelser, hvis varighet avhenger hovedsakelig av graden av vaskulære cerebrale sikkerheter påvirkede sone. De mest vanlige symptomene på TIA i karotid system er mono- eller hemiparese og sensoriske forstyrrelser på motsatt side (geterolateralno) i forbindelse med monokulære synsforstyrrelser på den berørte side (homolateral). Typisk begynnelsen av angrepet er fremveksten av nummenhet eller parestesi av halvdel av ansiktet og fingre, utvikling av muskelsvakhet i hele armen eller bare i dets distale deler. Synsforstyrrelser som strekker seg fra følelsen av flekker foran øynene til en betydelig reduksjon i synsskarphet. I noen tilfeller mulig myokardial retina, initierer utviklingen av synsnerven atrofi. For flere sjeldne manifestasjoner av TIA med karotidobstruksjon inkluderer: dysartri, afasi, ansikts parese, hodepine. Individuelle pasienter indikerer svimmelhet, svelge forstyrrelser, synshallusinasjoner. I 3% av tilfellene er det lokale anfall eller store epipristupy.

Ifølge ulike rapporter risikoen for iskemisk slag i løpet av 1 år etter utbruddet av TIA er 12 til 25%. Omtrent en tredjedel av pasientene med okklusjon av halspulsårene hjerneslag oppstår etter ett eller flere TIA 1/3 utvikler han uten TIA. En annen tredjedel består av pasienter som har iskemisk hjerneslag er ikke observert, og fortsetter å skje TIA. Det kliniske bildet av iskemisk hjerneslag ligner symptomene på et TIA, derimot, er det av avgjørende hele, altså. E. nevrologiske utfall (pareser, hypoestesi, synsforstyrrelser) går ikke med tiden, og kan bare reduseres ved betimelig og riktig behandling.

I noen tilfeller manifestasjoner av okklusjon ikke har en skarp begynnelse og er ikke uttrykk for at det er svært vanskelig å forestille seg vaskulær tilblivelsen av problemene. Pasientens tilstand ved samme sykehus blir ofte behandlet som cerebrale tumorer eller demens. Noen forfattere foreslår at irritabilitet, depresjon, forvirring, hypersomni, emosjonell labilitet og demens kan utvikle som følge av okklusjon av arteria carotis interna eller microembolic på dominerende side eller på begge sider.

Obturation av den vanlige halspulsåren forekommer i bare 1% av tilfellene. Hvis den utvikler seg mot bakgrunnen for normal passabilitet av NSA og ICA, er sikkerhetsblodstrømmen som går gjennom NSA til ICA, tilstrekkelig til å unngå iskemisk hjerneskade. Som regel er aterosklerotiske forandringer i karoten arteriene imidlertid flere nivåer, noe som fører til utseendet til de ovenfor beskrevne okklusjons symptomer.

Tosidig type okklusjon av karoten arterier i velutviklede collaterals kan ha et lavt symptomforløb. Men oftere fører det til bilaterale slag i hjernehalvfrekvensen, manifestert av spastisk tetraplegi og koma.

Diagnose av okklusjon av karoten arterier

I diagnosen, sammen med en nevrologisk undersøkelse av pasienten og studiet av historien, er de instrumentelle metodene for å undersøke carotisarteriene av fundamental betydning. Den mest tilgjengelige, trygge og tilstrekkelig informative metoden er ultralydet av fartøyene i hodet og nakken. Når okklusjon av karoten arterier av UZDG-ekstrakranielle karene avslører en akselerert retrograd blodstrømning langs overfladiske grener av NSA. Under okklusjonssituasjonen beveger blod langs dem til øyesårene, og gjennom det til ICA. Under UZDG utføres en test med komprimering av en av de overfladiske grenene til NSA (oftere den tidsmessige arterien). Reduksjon av blodstrømmen i øyearterien med digital kompresjon av den tidlige arterien indikerer okklusjon av ICA.

Angiografi av cerebral fartøy lar deg nøyaktig bestemme okklusjonsnivået av karoten arterier. På grunn av faren for komplikasjoner kan den imidlertid kun utføres i vanskelige diagnostiske tilfeller eller like før kirurgisk behandling. En utmerket og sikker erstatning for angiografi var MRA - magnetisk resonansangiografi. I mange klinikker er MRA i kombinasjon med hjerteinfarkt i dag "gullstandarden" for diagnostisering av carotid okklusjon.

Iskemisk skade på cerebrale strukturer visualiseres av MR eller CT i hjernen. Tilstedeværelsen av "hvit" iskemi refererer til den gradvise natur av aterosklerotisk obstruksjon av arteria carotis og ischemi med hemoragisk impregnering - etter typen av emboliske skader. Det bør også tas i betraktning at omtrent 30% av pasienter med iskemisk slag hos de tidlige dager av brenn endringer i hjernevevet ikke er visualisert.

Behandling av okklusjon av karoten arterier

Med hensyn til okklusjon av halspulsårene kan bruke ulike kirurgiske taktikk, valg av som avhenger av type, nivå og grad av sperring, tilstand sikkerhet sirkulasjon. I tilfeller der operasjonen utføres 6-8 timer etter utbruddet av progressivt iskemisk slag, når dødeligheten av pasienter 40%. I denne forbindelse er kirurgisk behandling tilrådelig før utviklingen av hjerneslag og har en forebyggende verdi. Som regel utføres det i intervaller mellom TIA ved stabilisering av pasientens tilstand. Kirurgisk behandling utføres hovedsakelig med en ekstrakraniell type okklusjon.

Ytterligere indikasjoner for kirurgisk behandling av stenose og obstruksjon av carotid arterie ble isolert: TIA nylig avsluttet iskemisk slag med minimale neurologiske lidelser, asymptomatisk okklusjon cervikale område BCA mer enn 70%, emboliske kilder finnes i de ekstrakraniale arteriene, arteriell blodforsyning utilstrekkelig hjerne syndrom.

Hvis delvis okklusjon av arteriene valg operasjoner er: stenting og CEA (eller vrenge klassisk). Fullstendig blokkering av vaskulære hulrommet er en indikasjon for etablering av ekstra-intrakranialt anastomose - en ny måte på blodtilførsel for å omgå det okkluderte delen. Når sikkerheten til ICA lumen subclavia-anbefalte obschesonnoe protetikk, med sin sperring - subclavia-naruzhnesonnoe protetikk.

Prognose og forebygging

Ifølge generaliserte data er asymptomatisk delvis okklusjon av karoten arterier til 60% i 11 tilfeller av 100 ledsaget av utviklingen av et slag i løpet av 5 år. Når arterien lumen er redusert til 75%, er risikoen for iskemisk slag 5,5% per år. Hos 40% av pasientene med fullstendig okklusjon av ICA, utvikler iskemisk slagtilfelle i det første året det begynner. Gjennomføring av forebyggende kirurgisk behandling gjør det mulig å minimere risikoen for utvikling av ONMC.

Tiltak for å forebygge arteriell okklusjon omfatte innløsning av dårlige vaner, riktig ernæring, bekjempelse av fedme, blod lipidprofil korreksjon rettidig behandling av kardiovaskulære sykdommer, vaskulitt, og arvelige sykdommer (f.eks forskjellige koagulopatier).

Symptomer og behandling av carotid blokkering

Hva er en karotidobstruksjon?

Blokkering av halspulsåren, også kalt stenose av halspulsåren, er en reduksjon i den indre overflaten av halspulsåren på grunn av dannelsen av en aterosklerotisk plakk. Med andre ord er blokkering av karoten arterien resultatet av å blokkere blodkaret i nakken på grunn av dannelsen av en plakett på veggene.

Søvnige arterier - disse er to store blodkar som passerer på hver side av nakken som bærer blod, oksygen og viktige næringsstoffer til hjernen. De avgrener seg fra aorta og stiger opp langs halsen. Det er gjennom halspulsårene at du kan føle pulsen fra hver side av nakken. Blokkering av disse arterier provoserer aterosklerose, vaskulær progressiv sykdom som er karakterisert ved dannelse på de indre veggene i arteriene av aterosklerotisk plakk som består av fettstoffer, kalsium, fibrin, cellerester og kolesterol. Denne sykdommen fører til en innsnevring av arteriene og forårsaker en tilstand som kalles karotidarteriesykdom.

Risiko for plugging av karoten arterien

Det skal bemerkes at blokkering av karoten arterien er en av hovedfaktorene som bidrar til slag. Dette skyldes det faktum at med tiden, når plakkene herdes og til slutt smalrer arterien, er strømmen av blod og oksygen til hjernen begrenset. Uten riktig mengde blod og oksygen begynner hjernens celler å dø. Dette fører til tap av funksjon og irreversibel skade på hjernen eller død av pasienten.

I visse tilfeller kan den dannede plakken løsne seg fra arterien, bevege seg langs blodbanen og sitte fast i en av hjernens kar. Dette kan provosere et forbigående iskemisk angrep. I denne forbindelse er det svært viktig å observere utseendet på symptomer på å plugge halspulsåren for å ta alle nødvendige tiltak før pasientens tilstand begynner å forverres.

Vanlige symptomer

Ved begynnelsen av blokkering av karoten arterien kan det ikke ledsages av noen symptomer. Hvis det er en signifikant akkumulering av plakk i arterien, men de har ingen signifikant effekt på blodstrømmen, blir det vanligvis ikke observert symptomer. En gradvis økning i akkumulering av plakk kan imidlertid føre til fullstendig blokkering av blodstrømmen og forårsake et forbigående iskemisk angrep eller hjerneslag.

I tilfelle av forbigående iskemisk angrep kan følgende symptomer oppstå:

 • Svakhet eller manglende evne til å bevege armer og ben
 • Forstyrrelser av bevissthet og svimmelhet
 • hodepine
 • besvimelse
 • Vanskelig, uklar tale
 • Tap av motorkoordinasjon
 • Plutselig og midlertidig nummenhet i ansiktet
 • Midlertidig tap av syn
 • Vanskelig svelging
 • En følelse av tingling i hendene, gi bort til andre deler av kroppen

Hvis en person får slag, i tillegg til disse symptomene, kan det også observeres tap av andre vitale kroppsfunksjoner, slik som å huske og tenkning, matinntak, urinlekkasje og kontrollere følelser.

diagnostikk

Hvis noen av disse symptomene oppstår, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp. Unntatt i tilfeller når det er et slag eller lammelser, de fleste leger stole på å sjekke pulsen med et stetoskop for å oppdage eventuelle uvanlige lyder som oppstår som blod overvinner hindringer. Etter at okklusjonsstedet er bestemt, for å detektere og bestemme mengden blod som strømmer gjennom arterien, utføres en dupleks-ultralyd. For å bestemme graden av stenose, brukes en annen diagnostisk test, kjent som cerebral angiografi. I arterien injiseres en spesiell kontrastmiddel (vanligvis blå eller svart), etterfulgt av en røntgenundersøkelse. Resultatene av denne studien viser, takket være kontrastmiddelet, den nøyaktige plasseringen og størrelsen på blokkeringen.

I tilfelle av et slag eller slag leger kan utføre slike tester som CT, tosidig skanning av carotis TRANSKRANIELT Doppler-ultralyd, MR, magnetisk resonans-angiografi, CT xenon forbedret, radionuklid gamma tomografi, cerebral angiografi, og positronemisjonstomografi og transesophageal ekkokardiografi.

Hvordan karotisarterie okklusjonen blir behandlet

Behandling av carotidblokkering avhenger av ulike faktorer, inkludert pasientens alder, helse og medisinske historie. Behandling vanligvis definerer eksisterende tegn og symptomer, graden av stenose og toleranse for ulike kirurgiske prosedyrer og medisiner, for eksempel normapulsa.org Generelt kan behandling av okklusjon av arteria carotis utføres i tre hovedretninger - medisiner, livsstilsendringer og kirurgi.

Endring i livsstil

I tillegg til alder og tilstedeværelse av blokkering av karoten arterien i en slektshistorie, er risikofaktorene for denne sykdommen høyt blodtrykk, høyt kolesterol i blodet og diabetes. Ytterligere forverring av tilstanden kan bidra til røyking, en diett rik på mettet fett, stillesittende livsstil og fedme. For å kontrollere dannelsen av aterosklerotiske plakk, bør du slutte å røyke og spise mat lavt i mettet fett og transfett. Det er viktig å opprettholde en normal vekt, holde seg til et sunt kosthold og trene regelmessig. For å effektivt redusere sannsynligheten for slag, må du overvåke blodtrykk og diabetes.

Legemiddeladministrasjon

Hvis arterien er blokkert av plaketter med mindre enn 60%, kan visse legemidler foreskrives for å forhindre dannelse av trombusarterier. Ofte brukes slike antiplatelet midler, klopidogrel og dipyridamol. Disse stoffene reduserer blodplasternes evne til å limes sammen og danne blodpropper i arteriene. For å redusere risikoen for blodpropper, antikoagulerende legemidler eller blodfortynnere, brukes.

Hvis høyt blodtrykk blir observert, kan antihypertensiva anbefales for kontrollen. Med en økt mengde fett i blodet, brukes antihyperlipidemiske legemidler som pravastatin og simvastatin. Det er kjent at disse stoffene reduserer tykkelsen av veggene i arteriene og øker deres lumen.

Kirurgiske behandlingsmetoder

Hvis aterosklerotiske plakker hindrer arterien med 70 prosent eller mer, eller hvis pasienten allerede har gjennomgått en mikrostroke, vurderes kirurgiske behandlingsmetoder. Ved tilstopping fra 50% til 69%, kan leger anbefale kirurgisk inngrep basert på pasientens alder og helsestatus.

Carotid angioplastikk med stenting

En nyere prosedyre for behandling av koagulering av karoten arterien er karotid angioplasti med stenting sammenlignet med endarterektomi. Som en minimal invasiv prosedyre involverer det å sette et kateter inn i halspulsåren gjennom et blodkar i lysken. Når kateteret er på plass, blir en liten ballong oppblåst i arterien, som åpner lumen, hvoretter en stent plasseres på okklusjonsstedet. En stent er et miniatyrnettet som holder arterien åpen. For å forhindre overføring av partikler av plaketter under prosedyren til andre deler av kroppen, bruker kirurgen et embolisk filter som fanger dem.

intimectomy

Dette er den standard kirurgiske prosedyren som brukes til å behandle blokkering av karoten arterien, der fettplakkene i den blir fjernet gjennom snittet på nakken. Etter å ha fått tilgang til arterien ved å kutte vev, klemmer kirurgen på arterien og åpner den i lengderetningen. Deretter utfører han fysisk fjerning av plaketten ved å skrape, og på slutten utvider han arterien med en diamantformet klaff og syker den.

Så, for å hindre en dødelig slag eller lammelser, bør overvåkes for fremveksten av symptomer på blokkering av halspulsåren, og umiddelbart utføre riktig behandling. For å unngå blokkering av karoten arterien er det viktig å beskytte helsen og opprettholde en god fysisk form. Unngå utseendet av denne sykdommen er i stor grad bidra til tiltak som å unngå alkohol og tobakk, overholdelse av en diett lav på fett og kolesterol, samt regelmessig mosjon.

Sykdommer i karoten arterier

Søvnige arterier - Dette er arteriene der blodtilførselen av organene i hodet og halsen oppstår. På dem er det en blodstrøm til den menneskelige hjerne. Søvnende arterier drenerer i brystet fra aortic, Pass deretter gjennom nakken inn i skallen og nå hjernen.

Aterosklerose av karoten arterier

Som regel, aterosklerose av karoten arterier oppstår etter at sykdommen påvirker arteriene til andre bassenger. Carotid arterie stenose, det vil si dens blokkering, oppstår som følge av utseendet av en aterosklerotisk plakk i arterien. Resultatet av denne patologien er nedgangen og forverringen av blodstrømmen langs arterien. Resultatet av dette fenomenet kan være trombose arterier og fornærmelse hjernen. Jo eldre personen, jo høyere er risikoen for å utvikle aterosklerose av karoten arterier. Således manifesterer seg i en gruppe personer eldre enn åtti år i 10% av folkens stenose.

Under normale forhold bør veggene i arteriene være glatte. Imidlertid, med fremdriften av aterosklerose på grunn av utseendet av plakk i veggene i karoten arterier, blir deres lumen betydelig redusert. Slike plaketter dannes av innskudd kolesterol, fibre av bindevev, et antall lipidfraksjoner. Jo flere plakkene øker, og antallet øker, jo smalere innsnevringen av fartøyets lumen blir. Som fremdriften av aterosklerose er det en stadig mer markert forstyrrelse i blodtilførselen til hjernen. Som et resultat, er en person diagnostisert med aterosklerose av karoten arterien - en sykdom som er veldig alvorlig og farlig. Tross alt, er utviklingen fulle av alvorlige svekkelser av hjernens sirkulasjon og slag.

Noen ganger i karene dannes myke aterosklerotiske plakk, hvor det senere oppstår sprekker og brudd. Grovhet av plakkens overflate oppfattes av menneskekroppen som en lesjon, og som et resultat av betennelse oppstår trombe. Hvis en stor trombose oppstår i halspulsåren, kan blodtilførselen til hjernen bli alvorlig forstyrret, og noen ganger fullstendig stoppet. Som et resultat har en person et slag. Noen ganger er det en annen utvikling av sykdommen: plakk og trombus er delt inn i fragmenter og migrerer med blodet. Under bevegelsen av disse partiklene er det en blokkering av små arterier, som også fører til et slag.

Symptomer på carotid aterosklerose

På grunn av det faktum at aterosklerose i carotis i de tidlige stadier av utviklingen generelt ikke forårsaker symptomer merkbare symptomer, i de fleste tilfeller blir det første symptomet på aterosklerotiske carotis et slag. Men fortsatt, med en forsiktig holdning til tilstanden til sin egen organisme, kan en person merke noen tegn før utviklingen av et slag. De kalles forbigående iskemiske angrep. Symptomer som er karakteristiske for denne tilstanden, kan som regel ikke vare mer enn en time. Med slike angrep, føler pasienten en sterk svakhet, en tilstand av dumhet. I den ene halvdelen av kroppen kan det føles kløende, prikkende. Ofte forekommer disse manifestasjonene i beinet eller armen. På tidspunktet for et slikt angrep kan en person miste kontroll over lemmen, noen ganger forsvinner visjonen i ett øye, talen blir ujevn. Som regel forsvinner tegn på et forbigående iskemisk angrep helt på en dag. Men manifestasjonen av et slikt "signal" kan ikke under ingen omstendigheter, siden dette er et tegn på at en person i nær fremtid vil få et slag. Derfor er det ekstremt viktig å umiddelbart konsultere en spesialist og gjennomgå en fullstendig undersøkelse.

Aterosklerose av karoten arterier utvikles på samme måte som aterosklerose hos andre arterier. Oftere, i noen tilfeller er årsaken til denne tilstanden carotid aneurisme. Sannsynligheten for å utvikle aterosklerose av karoten arterier øker og hos pasienter diabetes mellitus.

Aneurysme av karoten arterier

Aneurysm av cerebral fartøy Dette er en livstruende tilstand som ofte forårsaker blødninger i skallen med dødelig utgang. Carotid aneurismeog - denne diffuse eller begrensede utvidelsen av lumenartarien eller tilstedeværelsen av fremspring av arterieveggen. En aneurisme består av et arrbindelvev, som har en annen tykkelse. Og i hulrommet noen ganger er det blodpropper, med forskjellig opprinnelseserklæring. I karoten arterier forekommer aneurysmer oftest. Aneurysmer oppstår som flere, og enslig.

Årsakene til dannelsen er ikke fullt etablert. I noen tilfeller oppstår fremveksten av denne patologen infisert emboli som faller inn i hjernen. En rekke aneurysmer av andre arter oppstår på grunn av endringer som skjer under påvirkning av aterosklerose. Også årsakene til aneurysmer er medfødt infertilitet av cerebrale arterier, hypertensjon, skade.

Arterielle aneurysmer manifesteres i apoplectic og svulst form. Oftere diagnostiseres en apoplektisk form, hvor en blødning oppstår plutselig uten foreløpige symptomer. Dette skjemaet er preget av en plutselig utvikling av subarachnoid blødning. I sjeldne tilfeller, for en persons blødning, er ømhet i den frontale okulære regionen forstyrret, manifestert pareser kraniale nerver.

Det viktigste symptomet på brudd på en aneurisme blir alltid en skarp hodepine, som manifesterer seg plutselig. I utgangspunktet oppstår det på et bestemt sted, senere blir det diffust. Under utviklingen av smertefulle opplevelser, manifesterer pasienten oppkast, kvalme, kan han permanent miste bevisstheten. Det kan være psykiske lidelser. Hvis blødning oppstår i hjernens ventrikler, fortsetter sykdommen ekstremt hard og slutter med dødelig utgang.

Aneurysmer av den indre halspulsåren er delt inn i flere grupper avhengig av deres plassering: aneurysmer i hulskinnet, aneurysmer nær carotid bifurcation, aneurysmer av den supraclinoide delen av arterien.

Ved brudd på en aneurisme, er det viktig å observere strenge senger i seks til åtte uker. Hittil er en radikal metode for behandling av aneurysm å utføre en kirurgisk operasjon for å klemme aneurysmens livmoderhals. Det er også nye metoder for kirurgisk behandling av aneurysmer, vellykket anvendt i praksis.

Diagnose av sykdommer i karoten arterier

For å diagnostisere sykdommen carotis, er legen som kreves til pasienten utfører en detaljert undersøkelse for å lære om alle de viser symptomer, sykdomshistorie og kjennetegn ved pasientens helse. Den viktigste informasjonen i dette tilfellet er informasjon om pasientens røyking, samt om særegenheter ved blodtrykket. Etter det vil legen undersøke pasienten. Auskultasjonen av karoten arterier er obligatorisk for påvisning av virvelstrøm. Det indikerer tilstedeværelsen av sammenbrudd. Ved diagnose, måling blodtrykk.

En informativ metode for diagnose av karotenis-sykdommen er Doppler-ultralydundersøkelse av karoten arterier. Ultralyd kan gi en tilstrekkelig vurdering av skipets struktur og blodstrømmen i den. Vanligvis gjør oppførselen av en slik undersøkelse deg nøyaktig å bestemme tilstedeværelsen av sykdommen i karoten arterier. I mer sjeldne tilfeller, for å etablere en nøyaktig diagnose, trenger legen ytterligere informasjon som kan oppnås ved CT, angiografi.

Metoden for angiografi er basert på bruk av kontrastmiddel og bruk av røntgenstråler. Denne teknikken lar deg til slutt få et spesielt nøyaktig bilde av arteriene og vurdere alle endringene som har skjedd i dem. Imidlertid er en slik forskning fylt med risiko for skade av tilstedeværelsen av aterosklerotisk plakk og, som en konsekvens, manifestasjonen av en forbigående iskemisk anfall eller slag. Derfor er en slik studie sjelden foreskrevet.

Behandling av sykdommer i karoten arterier

Behandling av halspulsåren avhenger av hvor uttalt stenose av arteria carotis, hvilken grad av alvorlighetsgraden av aterosklerose. Legen betaler også nødvendigvis symptomene på sykdommen og pasientens generelle tilstand. Dersom det under diagnosen hos mennesker ble oppdaget aterosklerotiske carotis, er pasienten svært viktig å umiddelbart endre livsstil, guidet av anbefalingene fra legen, og sørg for å ta et kurs for behandling medisinsk narkotika.

Pasienter med diabetes bør alltid informere legen om det. Personer med høyt blodtrykk bør ta medisiner for å normalisere blodtrykket. Pass på å slutte å røyke, observere diett, spise mat som er lavt i kolesterol. Noen ganger vil det være tilrådelig å behandle statiner - legemidler som senker nivået av kolesterol i blodet.

I tilfelle av alvorlige lesjoner aterosklerose av karoten arterier, er kirurgisk behandling tilrådelig. Under denne operasjonen fjernes den aterosklerotiske plakk, og fartøyets lumen gjenopprettes. Den behandlende lege bestemmer hvilken kirurgisk terapimetode som skal velges i hvert tilfelle. Hittil er to kirurgiske teknikker aktivt brukt til å behandle aterosklerotiske lesjoner av karoten arterier. Dette er metoden for endarterektomi, samt ballongangioplastikk og stenting.

Endarterektomi oppstår med lokal eller generell anestesi. Snittet for fjerning av aterosklerotisk plakk er relativt liten.

Hvis det er en omfattende lesjon av karoten arteriell aterosklerose, er det mulig å utføre proteser til den indre halspulsåren. Således utløses blodstrømmen av en protese - en kunstig beholder.

I nærvær av patotisk tortuositet av karoten arterien, er arterien rettet, og den endrede delen er fjernet.

Å gjennomføre angioplastikk og stenting krever bare en lokal anestesi. I inngangsområdet dannes en punktering gjennom hvilken et kateter settes inn i lårbenet til det sted hvor karoten arterien ble skadet. På den, og lever de rette instrumentene for implementering av angioplastikk og stenting. I noen tilfeller, etter prosedyren, utføres stentimplantasjon for å fikse fartøyets lumen. Behandlingsmetoden velges også, avhengig av hvor innsnevringen av lumen i halspulsåren er lokalisert.

Pasienter som er diagnostisert med arteria carotis aterosklerose, men prietom operasjonen legen mener er upassende, må du veldig strengt følge alle anbefalingene fra den sakkyndige. Konservativ terapi av aterosklerose innbefatter et fullstendig opphør av røyking, vedlikehold av daglig fysisk aktivitet, medisiner foreskrevne legemidler, regulær overvåking av blodtrykket, blodsukker, kolesterol. I behandlingsprosessen er pasientene oftest foreskrevet aspirin og statiner.

Hvis sykdommen i karoten arterier ikke behandles i tide, vil stenosen av karoten arterier øke, pasienten vil lide av cerebrale symptomer, manifestert av permanent svimmelhet og hodepine. En konsekvens av akutt forstyrrelse av hjernesirkulasjonen kan være et dødelig utfall.

Forebyggende vedlikehold av sykdommer i karotider

Forebygging av carotisar sykdom kan ikke bare hindre manifestasjon av aterosklerose, men også for å bremse fremdriften i tilfelle av utbruddet av sykdommen. Som de viktigste forebyggende tiltakene bør noteres obligatorisk og fullstendig nektet å røyke, evnen til å trene daglig, for å opprettholde riktig diett. En person bør nøye overvåke sin egen vekt, siden folk med fedme er i fare for å utvikle aterosklerose av karoten arterier.

Det er svært viktig å observere forebyggende tiltak for personer med aterosklerose som allerede har gjennomgått operasjon. Etter operasjonen er det viktig å fortsette behandlingen av den underliggende sykdommen, samt å ta alle tiltak for å sikre at sykdommen ikke utvikler seg. Derfor er de ovennevnte anbefalingene ikke mindre relevante i dette tilfellet. For alle forebyggende tiltak må imidlertid personer som har gjennomgått operasjon behandles svært nøye. Så, å nekte å røyke, må du beskytte deg selv og fra passiv innånding av røyk, noe som ikke gir mindre alvorlig skade på kroppen. Du bør ta alle tiltak for å miste de ekstra pundene, selv om det er få. Det er bevist at en person gir en betydelig reduksjon i nivået av sukker og kolesterol i blodet, ved å miste om lag fem kilo overvekt. Følgelig gjør slike endringer det til en viss grad å redusere dosen av medisiner tatt.

Folk som lider av aterosklerose av karoten arterier, anbefaler leger at man tar særlig hensyn til mat. Det er viktig å spise minst fire ganger om dagen, med en sen middag er ikke velkommen. I pauser mellom måltider bør ikke snack på skadelige produkter: det er best å begrense deg til friske grønnsaker og frukt. Veldig nyttig en gang i to uker for å ordne en fastedag, å spise på denne dagen bare en type produkter - kefir, epler, vannmelon, etc. Kostholdet skal inneholde et minimum av fettstoffer, samt lett assimilerte karbohydrater. Konsekvensen av riktig tilnærming til ernæring vil også være en reduksjon i mengden kolesterol som forbrukes, og som en følge av det å fjerne det fra kroppen.

I postoperativ perioden vises pasienter som tar medisiner som gjør blod mer væske. I dette tilfellet er små doser av aspirin ofte foreskrevet. Et slikt forebyggende tiltak vil bidra til å forhindre blodpropper.

I intet tilfelle bør inaktivitet: Trening kan bidra til å kontrollere sukker, kolesterol og blodtrykk. Men for å utføre noen øvelser bør behandles med forsiktighet, stoppe trening med de første brettene av smerte i brystet, kortpustethet, andre ubehagelige opplevelser.

Behandling av arteriell hypertensjon er et annet viktig forebyggende tiltak som direkte påvirker tilstanden til karoten arterier.

For å unngå reoperativ intervensjon er det nødvendig å regelmessig gjennomgå de studiene som er tildelt av den behandlende legen og å spore alle endringer i de opererte fartøyene. Tidlig oppdagelse av problemer vil i stor grad legge til rette for behandlingen.

Stenose (innsnevring) av halspulsårene: hvordan det utvikler seg, tegn og grader, behandling

Cerebrovaskulære sykdommer utgjør en av de viktigste problemene med moderne medisin. Dødelighet fra hjerneskade i hjernen tar en ledende posisjon blant andre sykdommer, og forekomsten av funksjonshemming er ekstremt høy.

Stenose av karoten arterien blir årsaken til iskemisk nekrose i hjernen i omtrent en tredjedel av alle tilfeller av slag. Når lumen av den indre halspulsåren er stengt med mer enn 70%, forekommer hjerneinfarkt hos nesten halvparten av pasientene innen det første året etter en signifikant forstyrrelse av blodstrømmen. Tidlig diagnose og rettidig fjerning av problemet kan bidra til å unngå slike farlige konsekvenser. Moderne kirurgiske behandlingsmetoder er trygge, og ved tidlig påvisning av patologi er minimal invasiv behandling som ikke krever store snitt og generell anestesi mulig.

Carotis arterier strekker seg fra aorta vev er anterolaterale overflaten til halsen til hodet, som er delt inn i ytre og indre gren bærer mer blod til hjernen fartøy og vev i hodet. Stenose kan forekomme på noen av nettstedene, men mest sannsynlig i steder for innsnevring (elvemunning, divisjon i grener).

Størstedelen av blodet strømmer til hjernen nøyaktig langs disse store arteriestammene, så noen forstyrrelser i dem fører til hypoksi og krever umiddelbar undersøkelse og behandling. Hvis i USA antallet kirurgisk korreksjon av stenose når 100 000 per år, i Russland blir de laget kun ca 5000. Et slikt lavt antall tillater ikke å dekke alle de som trenger behandling, og dette er et av de viktigste problemene i helsevesenet.

Et annet problem er den senere oppdagelsen av patologien eller uvilligheten til pasienten å "ligge under kirurgens kniv", men Alle pasienter med kritiske stenoser bør være oppmerksomme på at operasjon er den eneste måten å unngå slag og redde livet.

Årsaker til innsnevring av halspulsåren

Den relativt høye forekomsten av innsnevringen av halspulsåren skyldes risikofaktorer som et stort antall mennesker blir utsatt for, særlig eldre. Vaskulær patologi fremmes av:

 • arvelighet;
 • Skadelige vaner, spesielt røyking;
 • Høyt blodtrykk;
 • Krenkelser av karbohydratmetabolismen (diabetes mellitus);
 • Eldre alder og mannlig kjønn;
 • Overvekt, mangel på motoraktivitet.

Hvis familien allerede har pasienter som lider av aterosklerose og innsnevring av karoten arterier, er det sannsynlig at andre blodfamilier kan ha en arvelig predisponering for patologi. Tilsynelatende ligger de genetiske mekanismene til tilbøyelighet til brudd på fettmetabolismen på grunnlag.

Slike vanlige forhold som hypertensjon, diabetes, fedme, fremkaller også aterosklerose av karoten arterier. For høyt trykk endrer strukturen av de vaskulære vegger, noe som gjør dem sårbare og tett, det bidrar til akkumulering der av lipider, aterosklerose og kombinert med et høyt trykk øker risikoen for akutte forstyrrelser av blodstrømmen i hjernen betydelig.

Med alder øker sannsynligheten for strukturelle lesjoner av veggene i karoten arterier, slik at patologi vanligvis diagnostiseres på sjette til syvende liv. Hos menn er denne prosessen tidligere, og hos kvinner utføres beskyttelsesfunksjonen av kjønnshormonene østrogener, slik at de blir syke senere, etter overgangsalderen.

Stenose av halspulsåren på bakgrunn av aterosklerose kan forverres medfødte misdannelser av vaskulær utvikling, blant disse er ganske vanlig bend, løkker, krympe. I disse soner skaper en økt sannsynlighet for skade til endotelet i blod turbulente strømninger, utvikler aterosklerose mer og raskere i forhold til direkte kurs av fartøyet, kan manifestere en hemodynamisk signifikante stenose.

Det morfologiske grunnlaget for stenose av karene i nakken er kolesterisk plakk. Patologi av fett og karbohydrat-metabolisme stimulerer fett deponering ikke bare i aorta, koronare og cerebrale arterier, men også blodkar i nakken, noe som resulterer i hemmet blod levering til hjernen.

Plakk i karoten arterien for tiden manifesterer seg ikke, spesielt når det er ensidig lokalisering. Med den gradvise økning av dets lumen er smalere mer og mer, og det er tegn på mangel på blodstrøm i hodet - kronisk iskemi, klinisk manifestert i vaskulær encefalopati.

Når forholdsvis intakt sirkulasjon gjennom hovedårene for halsen vil gradvis utvikler symptomer på kronisk iskemi, men ødeleggelsen av plakk vil uunngåelig utvikle trombose med fullstendig okklusjon av karet. Dette er en av de farligste manifestasjoner av carotis stenose, som er ledsaget av nekrose av vev i hjernen (slag).

Avhengig av graden av lesjon av de karvegger ble isolert fokal arteriosklerose (for en halv centimeter) og forlenget når plaketter opptar mer enn 1,5 cm lengde av arterien.

Å vurdere risikoen for vaskulære ulykker og bestemme indikasjoner på kirurgisk behandling Det er vanlig å skille flere grader av innsnevring av karoten arterier, bestemt av prosentandelen av stenose av karbon lumen:

 • Opptil 50% er en hemodynamisk ubetydelig innsnevring, som kompensert av sikkerhetsblodstrøm;
 • 50-69% - uttalt innsnevring, manifestert klinisk;
 • Stenose opp til 79% - subkritisk, svært høy risiko for akutte sirkulasjonsforstyrrelser;
 • Kritisk stenose, når lumen av arterien er innsnevret med 80% eller mer.

De primære delene av den vanlige halspulsåren, stedet for dens oppdeling i ytre og indre grener og deres munner, er mest utsatt for den aterosklerotiske prosessen.

Manifestasjoner og diagnose av karotidarterie stenose

Det er ingen spesifikke symptomer som snakker spesifikt om stenose av halspulsåren. Siden den smalte arterien ikke kan levere det nødvendige volumet blod til hjernen, vil symptomatologien bestå av tegn på iskemi i hjernen. Innsnevring av halvparten av fartøyets lumen forårsaker ikke hemodynamisk signifikante forstyrrelser, og det strømmer derfor ubemerket for pasienten. Etter hvert som graden av stenos øker, vil det også oppstå kliniske tegn.

De første "klokkene" som snakker om problemer, kan være forbigående iskemiske angrep (TIA), som er ledsaget av:

 1. hodepine;
 2. Svimmelhet og ubalanse;
 3. Følelse følelsesløs i ansiktet, lemmer;
 4. Uhørlighet av ord, et brudd på forståelse av tale, noe som gjør det vanskelig å kontakte pasienten;
 5. Visuelle forstyrrelser;
 6. Besvimelse.

De oppførte symptomene er kortvarige, vanligvis omtrent en halv time, og deretter gradvis regres, og ved slutten av den første dagen er det ikke noe spor igjen av dem. Men selv når tilstanden er fullstendig normalisert, må du se en lege for å klargjøre årsaken til iskemi i hjernen. Hvis det er TIA tidligere, øker risikoen for slag i flere tider, slik at disse angrepene kan betraktes som harbingere av hjerneinfarkt og ikke bør ignoreres.

Kronisk iskemi i hjernen på bakgrunn av en stenose av arteriene i halsen vist redusert ytelse, hukommelsestap, konsentrasjonsvansker, endringer i adferd. Tegn på en vaskulær encefalopati kan bli synlige, først av alt, til andre, som vil feire at deres nære eller kollega endrer karakter, er det vanskelig å takle de vanlige plikter, vanskelig å nå felles forståelse i kommunikasjon, mens pasienten selv vil prøve å lede vanlig bilde livet, "skrive av" symptomene på tretthet eller alder.

Kritisk stenose av høyre eller venstre halspulsår kan føre til langt mer alvorlige konsekvenser enn TIA. Major aterosklerotisk plakk kan sprekke med frigjøring av dens innhold til overflaten av beholderveggen, og dermed nødvendigvis å utvikle trombose, og klumpen helt tette arterien, og etterlot henne en mulighet for å levere blod til hjernen.

Resultatet av fullstendig opphør av blodstrøm gjennom halspulsåren blir iskemisk hjerneslag - hjerneinfarkt, hvor nerveceller dør i sone av blodtilførsel til den berørte arterien. En trombus eller dens fragmenter kan komme av og flytte inn i mindre fartøyer - de basilære, cerebrale arteriene, og deretter symptomene på et slag vil bli forårsaket av lesjonen av et bestemt vaskulært basseng.

Symptomer på oppstartsslag er lammelse, parese, bevissthetstap, taleforstyrrelser, svelging, sensasjon. I alvorlige tilfeller skjer en hjerne koma, aktiviteten til kardiovaskulær og respiratorisk system er forstyrret. Disse symptomene oppstår ofte plutselig, mot en bakgrunn av alvorlig hodepine, kan man overraskes på arbeidsplassen, på gata eller hjemme. Det er viktig at de omkringliggende menneskene raskt orienterer seg og ringer til en ambulanse, fordi både sykdommens liv og prognose er avhengig av hastigheten på tilbudet av kvalifisert omsorg.

Basert på den utbredte symptomatologien, flere varianter av patologiens forløb:

 • En asymptomatisk form, når det ikke er tegn på iskemi i hjernen, men stenose er allerede identifisert ved ytterligere undersøkelse;
 • Dyscirculatory encephalopathy - kronisk iskemi uten fokal symptomer på hjerneskade;
 • Forløpende iskemiske angrep - kan oppstå med fokale nevrologiske lidelser som forsvinner over natten;
 • Konsekvenser av et mikroslag - symptomene finner sted gjennom hele måneden;
 • Stroke (cerebral infarkt) - akutt forstyrrelse av blodstrømmen med cerebrale og brennende symptomer.

Prognosen for sykdommen avhenger ikke bare av alvorlighetsgraden av stenose, men også på hvor tidlig patologien blir avslørt. I denne forbindelse er det nødvendig med rettidig behandling til legen, selv om symptomene av sykdommen helt forsvunnet.

En av de første tegn på stenose, som kan detekteres allerede på primæradressen til legen, regnes som en slags støy over arterien under høringen. For å bekrefte diagnosen bruk en rekke instrumentelle undersøkelser - CT, MR, ultralyd, angiografi.

Den mest tilgjengelige, sikre og billig måten å diagnostisere stenose av narkotika i halsen er ultralydmetoden, supplert med dopplerografi. Eksperten evaluerer strukturen til karveggen og arten av blodstrømmen langs den.

CT og MR tillater å ekskludere andre årsaker til patologi av blodsirkulasjon og radiokontrast angiografi - lokaliser nettopp lokaliseringsstedet. Kontrasterende er også brukt på scenen for kirurgisk korreksjon av stenose.

Behandling av stenoser av karoten arterier

For behandling av stenose av halsens kar og blodstrømningsforstyrrelser forårsaket av dem, brukes medisiner og kirurgiske operasjoner i hodet.

Konservativ terapi er rettet mot å forbedre hjernens aktivitet, beskytte den mot de skadelige effektene av hypoksi, som er tildelt nootropiske og metabolske stoffer - piracetam, mildronat, vitaminer fra gruppe B.

Korrigering av blodtrykk blir en obligatorisk del av medisinering. Hypertensjon bør ta antihypertensive medisiner hele tiden, i henhold til ordningen foreslått av legen. Hypotonikk bør være forsiktig og også kontrollere trykket, da reduksjonen vil føre til en forverring av oksygen sulten i hjernen.

Når aterosklerotiske plakk i halspulsårene, som er den vanligste årsaken til patologi, viser medikamenter som normaliserer lipidmetabolisme (statiner), krever en rasjonell diett og fysisk aktivitet.

Behandling kan gi litt bedre hjerneaktiviteten under ikke-kritisk stenose og spiller en støtterolle etter operasjonen, men med dekompensert forsnevring av arteriene, gående ischemiske anfall eller slag uten kirurgi ikke kan gjøre.

Indikasjoner for kirurgisk behandling er:

 1. Stenose av arteriene er over 70%, ikke engang ledsaget av åpenbare kliniske symptomer;
 2. Betingelser etter et slag, assosiert med carotid arteriesykdom;
 3. Gjentatt TIA med stenose 50% eller mer.

Operasjon med stenose av halspulsåren er rettet mot å gjenopprette normal blodgass og kan være radikal eller minimal invasiv. Radikale inngrep gjennomføres på en åpen måte, minimalt invasiv - uten store kutane snitt.

Radikal behandling - endarterectomi - en åpen operasjon i hvilken halsen er skåret i området ved fartøyets passasje, blir arterien frigjøres, finner kirurgen innsnevringen og fjerner plaque sammen i en del av en vaskulær vegg, og integriteten av fartøyet er gjenopprettet av plast, og såret sys. Med samtidig bøyning, looping, tortuosity, kan hele det berørte fragmentet av arterien fjernes. Operasjonen krever generell anestesi.

stenting - En mer forsiktig behandlingsmetode, som består i å innføre et spesielt rør inn i fartøyets lumen, som ekspanderer det og støtter det i en rettet form, og gir blodstrøm. Formålet med en slik operasjon er å forhindre mulige vaskulære katastrofer og å minimere manifestasjoner av kronisk hypoksi, derfor er det vist i underkritiske sammenbrudd.

Stenting utføres under lokalbedøvelse med konstant overvåkning av pasientens trykk og puls. Den femorale arterien gjennom hvilken lederen settes inn er punktert, et kateter og kontrastmateriale er plassert i det for å nøyaktig bestemme stentens plassering. Operasjonen utføres under fluoroskopisk kontroll, men dosen av den mottatte strålingen er minimal og utgjør ingen fare.

Stenten er plassert i stedet for stenose av venstre eller høyre halspulsårer, den er rettet, det er mulig å bruke spesielle sylindere som blåser opp fartøyet på stedet for sammenbrudd. For forebygging av tromboemboliske komplikasjoner med lesjoner mindre arteriell karene i hjernen under operasjonen i arterien satt spesielle filtre som ikke forstyrrer blodstrømmen, men forsinker de minste partiklene av blodpropper.

Etter at stenten er installert, fjernes filtrene og kateteret, og stenten forblir på stedet for stenose. Intervensjon varer ikke mer enn en time, hvoretter pasienten kan sendes til intensivavdelingen i noen tid eller umiddelbart overføres til menigheten. Den første dagen anbefales streng sengestøtte, det er ingen restriksjoner på mat og væskeinntak i postoperativ perioden.

Lengden på sykehusinnleggelse under kirurgisk behandling bestemmes individuelt. Etter stenting bruker pasienten 2-3 dager på sykehuset, hvoretter han kan gå hjem. Åpen operasjon krever en lengre oppfølging - om en uke, i slutten av huden er sømmen fjernet.

Prognosen etter rettidig strømningskorreksjons gunstig, men pasienten må vite at operasjonen ikke beskytter mot ny skade på fartøyet eller i andre arterier i hode og hals, så tilslutning til en sunn livsstil, normalisering av mat, opprettholde en normal trykknivå - de viktigste preventive tiltak som ikke må neglisjeres.

Forebygging av stenose av arteria carotis på bakgrunn av aterosklerotiske lesjoner involverer en spesiell diett, rasjonelle bevegelsesaktivitet, kampen mot overvekt, røykeslutt og medisinering eksisterende kardiovaskulær patologi og utveksling. I tillegg bør du regelmessig besøke leger for rutinemessig fysisk undersøkelse.

Les Mer Om Fartøyene