Hydrocephalus av hjernen hos en voksen

Hydrocephalus (hydrocephalus) er en sykdom hvor en stor mengde cerebrospinalvæske akkumuleres i hjernegruppene. Årsaken til denne tilstanden er et brudd på funksjonene ved produksjon eller utstrømning av cerebrospinalvæske fra hjernekonstruksjoner. Sykdommen påvirker barn og voksne. Hjernens hydrocephalus hos voksen er mer kompleks enn barnets, siden de knuste beinene i skallen i fontanumområdet ikke beveger seg fra hverandre og væsken begynner å trykke på det nærliggende hjernevævet. Hydrocephalus forekommer ofte som en komplikasjon av andre patologier som påvirker de nervøse og vaskulære systemene, hjernekonstruksjonene. I henhold til ICD 10 hydrocephalus, i avsnittet "Andre forstyrrelser i nervesystemet", er det utpekt en egen kode G91 hvor sykdypetyper er beskrevet i punktene 0-9.

Symptomer på hydrocephalus

Tegnene på dråpe i hjernen er forskjellig vesentlig avhengig av hvilken form sykdommen utvikler. For den akutte form for patologi er preget av en rask økning i ICP og utseendet på følgende symptomer:

 • Hodepine - de sprengende og pressende følelsene gir bort til øyekontaktene, forstyrres hovedsakelig om morgenen umiddelbart etter oppvåkning. Etter kort levetid reduseres intensiteten.
 • Kvalme - vises sammen med hodepine hovedsakelig om morgenen.
 • Oppkast er ikke forbundet med mat, etter angrepet blir det lettere for pasienten.
 • Visuelle lidelser - en brennende følelse i øynene, utseendet på et tåkete slør.
 • Døsighet er et tegn på en stor opphopning av væske, den raske utviklingen av intrakranial hypertensjon og sannsynligheten for et plutselig utseende av en rekke neurologiske symptomer.
 • Tegn på forskyvning av hjernestrukturene i forhold til hjernestammenes akse - brudd på oculomotoriske funksjoner, unaturlig stilling av hodet, brudd på pust, bevissthetstank helt opp til utvikling av koma.
 • Anfall av epilepsi.

Ved kronisk utvikling av hydrocephalus hos voksne mennesker, forekommer symptomene gradvis og i mindre uttalt form. Ofte har pasienten:

 1. Tegn på demens - forvirring, søvnforstyrrelse, redusert minne og tankeprosesser, redusert evne til selvbetjening i hjemmet.
 2. Apraxia walking er et brudd på gang når du går (skakhet, usikkerhet, unaturlig store trinn), mens du ligger i en liggende stilling, viser pasienten trygt motorfunksjoner, etterligner sykling eller vandring.
 3. Brudd på vannlating og avføring - manifestert i forsømte tilfeller i form av inkontinens av urin og avføring.
 4. Konstant muskelsvakhet, sløvhet.
 5. Brudd på likevekt - på et sent stadium er det manifestert i umuligheten av pasienten til å bevege seg uavhengig eller sitte.

Det er viktig å skille mellom hydrocephalus av hjernen hos en voksen i samsvar med de beskrevne symptomene fra andre patologier og konsultere en lege.

Årsaker til hydrocephalus

Spritvæske produsert av hjernes vaskulære plexus, vasker dets strukturer og absorberes i det venøse vevet. Normalt er denne prosessen kontinuerlig og mengden av produsert og absorbert væske er lik. Hvis en av de beskrevne funksjonene blir brutt, er det en overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske i hjernekonstruksjonene, som er hovedårsaken til hydrocephalus.

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen kan forekomme mot bakgrunnen av følgende patologiske forhold:

 • Akutte forstyrrelser i blodforsyningssystemet i hjernen forårsaket av trombose, hjerneslag av hemoragisk eller iskemisk type, brudd på aneurysm, subaraknoid eller intraventrikulær blødning.
 • Utvikling av infeksjoner og inflammatoriske prosesser som påvirker sentralnervesystemet, strukturer og membraner i hjernen - meningitt, ventrikulitt, encefalitt, tuberkulose.
 • Encefalopati - giftig, posttraumatisk, alkoholisk og annen, noe som forårsaker kronisk hypoksi i hjernen og dens påfølgende atrofi.
 • Tumorer av forskjellig etiologi, vokser i cellene i ventriklene, hjernestammen og periostoliske vev.
 • Intrakraniale lesjoner som forårsaker ødem i hjernestrukturer og vaskulær ruptur, samt posttraumatiske komplikasjoner.
 • Komplikasjoner etter kirurgiske operasjoner i form av cerebralt ødem og komprimering av væske og blodtilførselskanaler.
 • Sjeldne genetiske abnormiteter og mangler i sentralnervesystemet - syndrom Bickers-Adams, Dandy Walker.

I nærvær av minst en av de beskrevne sykdommene, bør pasienten ta hensyn til risikoen for å utvikle hydrocephalus som en komplikasjon og i tilfelle utseendet av karakteristiske symptomer rapporterer dem umiddelbart til behandlingslegen.

Varianter av hydrocephalus

Voksne hydrocephalus er nesten alltid referert til som oppkjøpte sykdommer. Avhengig av egenskapene, opprinnelses- og utviklingsgrunnen, er den delt inn i følgende typer:

 1. Av opprinnelses natur:
 • Åpen (ekstern) - På grunn av dårlig absorpsjon av væske inn i veggene i venøse kar, akkumuleres overskuddet i det subaraknoide rommet, uten forstyrrelser observert i hjernens ventrikler. Denne typen dropsy forekommer sjelden, dens progresjon fører til en gradvis nedgang i hjernevolum og atrofi i hjernevevet.
 • Lukket (intern) - væskefluid akkumuleres i ventrikkene. Årsaken til denne prosessen er et brudd på utstrømningen gjennom væskekanaler, forårsaket av inflammatorisk prosess, trombose, tumorvekst.
 • Hypersecretory - oppstår når overdreven produksjon av cerebrospinalvæske.
 • Blandet - inntil nylig ble denne typen hydrocephalus diagnostisert med væskeakkumulering samtidig i ventriklene i hjernen og subarachnoid-rom. I dag er den primære årsaken til denne tilstanden atrogen i hjernen, og væskens opphopning er en konsekvens, derfor er denne typen patologi ikke gjeldende for hydrocephalus.
 1. På indikatorer for intrakranielt trykk:
 • Hypotensiv - trykket i cerebrospinalvæsken er redusert.
 • Hypertensive - indeksene for CSF-trykk økes.
 • Normotensive - intrakranielt trykk er normalt.
 1. På utviklingsgraden:
 • Akutt - den raske utviklingen av patologi, perioden fra de første symptomene til en dyp lesjon av hjernekonstruksjoner er 3-4 dager.
 • Subakutt - sykdommen utvikler seg i 1 måned.
 • Kronisk - preget av milde symptomer, er utviklingsperioden 6 eller flere måneder.

Hver form for hydrocephalus manifesterer seg i form av visse symptomer, hvis tilstedeværelse hjelper leger i prosessen med ytterligere diagnose for å gjøre den riktige diagnosen.

diagnostikk

Å diagnostisere cerebral hydrocephalus hos en voksen person utelukkende av visuelle tegn eller symptomer er umulig, siden sykdommen ikke virker eksternt på noen måte, og dårlig helse kan skyldes andre patologier.

Før diagnosen "hydrocephalus" utpeker legen et sett med studier som består av følgende metoder:

 1. Undersøkelse av spesialister - inkluderer innsamling av informasjon om symptomene og sykdommene som forårsaker utseende av ødem i hjernen; utføre testene, slik at man kan anslå en grad av nederlag av strukturer av en hjerne og redusere funksjonaliteten.
 2. Datatomografi - for å studere størrelsen og formen på ventriklene, deler av hjernen, subaraknoide rom og bein av skallen, bestemme størrelse og form, tilstedeværelse av svulster.
 3. Magnetic resonance imaging - å identifisere væske i hjernestrukturene, bestemme form og alvorlighetsgraden av hydrocephalus, som vil gjøre en foreløpig konklusjon om årsaken til utviklingen av patologi.
 4. Radiografi eller angiografi ved bruk av kontrastmedium - for å bestemme fartøyets tilstand, graden av tynning av veggene.
 5. Cisternografi - utføres for å identifisere form av hydrocephalus og klargjøre bevegelsesretningen av cerebrospinalvæske.
 6. Echoencefalografi er en ultralydstudie av hjernens strukturer for tilstedeværelsen av patologiske forandringer som forekommer i dem.
 7. Lumbal punktering - tilbaketrekking av væskevæske er gjort for å bestemme intrakranialt trykk, studien av sammensetningen av graden av fortykning og tilstedeværelsen av inflammatoriske prosesser.
 8. Oftalmoskopi - utføres som en sammenhengende studie for å identifisere synsforstyrrelser og årsakene som forårsaket dem.

Hvis resultatene av den fullførte undersøkelsen bekrefter tilstedeværelsen av væske i hjernekonstruksjonene, diagnostiserer legen hydrocephalus og foreskriver behandling avhengig av form.

Behandling av hydrocephalus

Med en liten og moderat opphopning av væske i hjernen, anbefales pasienten medisinering.

Hvis cerebrospinalvæsken skaper for høyt trykk og pasientens liv er i fare, må han snarest gjennomgå en kirurgisk operasjon.

Med hydrocephalus er det viktig å redusere trykket av cerebrospinalvæske i hjernen. For dette, under behandlingen ordinerer legen følgende stoffer:

 • Diuretika (Diacarb, Glimaritt) - for å fjerne overflødig væske fra kroppen.
 • Vasoaktive stoffer (Glivenol, Magnesiumsulfat) - for å forbedre blodsirkulasjonen og gjenopprette vaskulær tone.
 • Painkillers (Ketoprofen, Nimesil), antimigrene piller (Sumatriptan, Imigren) - for lindring av smerteangrep og en rekke neurologiske symptomer.
 • Glukokortikosteroider (Prednisolon, Betamethason) - er angitt i alvorlig tilstand som immunosuppressant og et middel som nøytraliserer toksiner.
 • Barbiturater (fenobarbital) - beroligende midler, som påvirker sentralnervesystemet negativt.

Medikamentterapi kan redusere mengden væske i hjernens strukturer og fjerne symptomer, men fullstendig kur med det er umulig. I akutte og forsømte tilfeller, hvis det er høy risiko for koma eller død, blir pasienten utsatt for nevrokirurgisk inngrep. Avhengig av indikasjonene og tilstanden til pasienten med hydrocephalus i hjernen, utføres følgende operasjoner hos en voksen:

 1. bypass - tilbaketrekking av cerebrospinalvæske med et spesielt instrument fra hjernestrukturer i kroppshulen, som naturlig absorberer væske uhindret. Det er typer shunting:
 • ventrikulo-peritoneal - drenering av væske i bukhulen
 • ventrikulo-atriell - i høyre atrium;
 • ventriculo-cisternemia - i den occipital delen, avdeling av en stor cistern.
 1. endoskopi - væske utledes gjennom et spesielt kateter satt inn i hullet i skallen.
 2. Ventrikulær drenering - En åpen operasjon som involverer installasjon av et eksternt dreneringssystem. Denne typen inngrep er angitt i tilfeller der andre typer operasjoner ikke kan utføres. Når det utføres, er det stor risiko for komplikasjoner senere.

Konsekvenser av hydrocephalus

Prognosen for leger som diagnostiserer cerebral hydrocephalus hos en voksen, avhenger av skjemaet og forsømmelsen av sykdommen. Påvisning av patologi i begynnelsen øker sannsynligheten for å opprettholde effektivitet, så vel som selvorientering av pasienten i hverdagen og samfunnet. For å gjøre dette, når de første symptomene på sykdommen trenger å konsultere en lege, overvåkes regelmessig, og også ta de anbefalte behandlings- og rehabiliteringsforløpene.

Hydrocephalus i et forsømt stadium truer pasienten med alvorlige komplikasjoner og en skuffende prognose av leger. Årsaken til dette er de irreversible prosessene i hjernevevet som oppstår med langvarig press av CSF på dets strukturer. Konsekvensene som følge av avansert hydrocephalus inkluderer:

 • nedgang i muskeltonen i lemmer;
 • forverring av hørsel og syn;
 • psykiske lidelser, manifestert i reduksjon av tenkning, hukommelse, oppmerksomhetskonsentrasjon;
 • forstyrrelser i luftveiene og hjertesystemet;
 • vann-salt ubalanse;
 • mangel på koordinering;
 • fremveksten av epileptiske anfall
 • tegn på demens.

I nærvær av de beskrevne komplikasjoner og deres alvorlige alvorlighetsgrad, blir pasienten tildelt et funksjonshemming, hvorav gruppen avhenger av hvor mye han kan orientere seg i samfunnet og livet.

Hvis sykdommen utvikler seg raskt eller hjernen nesten helt tapt funksjonalitet på grunn av atrofi av vevet, så er det stor sannsynlighet for koma og død.

Substrate hydrocephalus - årsaker, symptomer, behandling

Ved ordet "hydrocephalus", forestiller de fleste et lite barn med en uforholdsmessig forstørret skallle.

Faktisk, medfødt hydrocephalus i tidlig alder fører til deformering av hodet på grunn av kraftig forhøyet intrakranielt trykk. Hydrocephalus fortsetter imidlertid på en helt annen måte.

For det første blir det vanligvis funnet i eldre pasienter, og for det andre fordi en voksen skull suturer forbenet, ikke sykdommen ikke resultere i en økning og deformasjon.

For det tredje kan det ledsages av normalt eller til og med redusert intrakranielt trykk. Derfor er sykdommen svært uoppdaget i mange år eller til og med tiår.

Erstatning av hydrocephalus i hjernen: symptomer og behandling - temaet i denne artikkelen.

klassifisering

Som enhver annen form for hydrocephalus har hydrocephalus substitusjon flere former:

 • Med ekstern erstatning hydrocephalus, akkumulerer cerebrospinalvæske i subaraknoid hulrom, og tar stedet for det reduserte hjernevolumet.
 • Ved intern hydrocephalus substitusjon fyller cerebrospinalvæsken hjernens ventrikler.
 • Blandet hydrocephalus substitusjon er preget av akkumulering av cerebrospinalvæske både i hjernen og utvendig, under membranene.

Årsaker til patologi

Substitusjonshydrocephalus er forskjellig fra andre typer sykdommer, hovedsakelig ved at den er ledsaget av atrofi av hjernevev.

Alkohol tar sin plass, derav navnet "erstatning".

Ofte forårsaker døden av hjerneceller aldersrelaterte endringer.

Det finnes andre årsaker til hjerne atrofi: alkoholisme, infeksjonssykdommer som nevro, herpes, røde hunder, toksoplasmose, økt intrakranialt trykk, som kan være ikke bare et symptom, men også årsaken til substitusjon hydrocefalus, hypertensjon og aterosklerose, samt konsekvensene av traumatisk hjerneskade.

Årsaken til sykdommen til en viss grad påvirker kurset. Aldersrelatert hydrocephalus-substitusjon, gjør oftere ikke seg selv, på grunn av traumer eller smittsomme hjerneskade - legges over på den underliggende sykdommen og forverrer symptomene.

Hydrocephalus er en alvorlig sykdom som er fulle av farlige konsekvenser for både barn og voksne. Blandet hydrocephalus av hjernen hos voksne - hva er det og hvordan å behandle sykdommen?

Typer hydrocephalus hos nyfødte og måter å behandle sykdommen på, vurder her.

Visste du at økt intrakranielt trykk kan føre til hjerneslag og tap av syn? Http://neuro-logia.ru/zabolevaniya/golova/sosudistye-zabolevaniya-mozga/vnutricherepnoe-davlenie-simptomy-i-lechenie-u-vzroslyx.html linken kan du lese i detalj om farene ved sykdommen og dens behandling.

symptomer

Alle former for hydrocephalus har en tendens til å utvikle seg med tiden, og substitusjon er ikke et unntak. Gradvis voksende intrakranielt trykk fører til følgende symptomer:

 • hodepine ledsaget av kvalme og oppkast;
 • generell forverring av helsetilstanden, økt tretthet;
 • søvnforstyrrelser;
 • forverring av syn, dobbeltsyn;
 • problemer med kontroll av vannlating og avføring;
 • redusert intellekt, minneforringelse;
 • sløvhet, apati, mangel på initiativ;
 • epileptisk syndrom;
 • endringer i blodtrykk og arytmi.

Hodepine forårsaket av hydrocephalus er ofte forvekslet med migrene, men i motsetning til migrene, er de vanligvis ikke ensidige og griper hele hodet. Intellektuelle brudd påvirker først og fremst logisk tenkning og evne til å regne: Pasienten kan ikke løse et ukomplisert eksempel, glemmer sin alder, går tapt i tid.

diagnostikk

For å oppnå en nøyaktig diagnose er det ikke nok karakteristiske nevrologiske symptomer - en undersøkelse av hjernen er nødvendig. Oftest er en MR tilstrekkelig til å oppdage atrofi i hjernevævet og en økning i volumet av cerebrospinalvæsken. I noen tilfeller er det imidlertid nødvendig med ytterligere tester.

Dette angiografi, ultralyd, røntgen av en hodeskalle med mistenkt smittsomme sykdommens art - tester for Herpes patogener, syfilis, toksoplasmose, og ophthalmoscopy.

Erstatning hydrocifalia er en tom tyrkisk sadel

Ofte oppdages hydrocephalus ved en tilfeldighet. Med et mildt sykdomsforløp er det nødvendig å gjennomgå en undersøkelse minst en gang hvert halvår for å identifisere de første tegn på utviklingsforstyrrelser i tidlige stadier. Hvis intrakranielt trykk økes kraftig, så er det umiddelbart nødvendig å starte behandlingen.

Som enhver annen form for denne sykdommen, er den ikke tilbøyelig til uavhengig regresjon.

behandling

Taktikken for ekstern hydrocephalus erstatningsterapi bestemmes avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene og arten av hjerneskade. Med hydrocephalus substitusjon, kan ofte alvorlige former, konserverende nok behandling, kreve kirurgisk inngrep.

Når sykdommen oppstår uten uttalt symptomer og ikke ledsages av en økning i intrakranialt trykk, tilstrekkelig rettet for å forbedre hjernens sirkulasjon og den generelle tilstanden til behandlingsdelen.

Denne massasje av halsområdet og templene, moderat fysisk aktivitet medisinert bad, bruk av nootropiske midler og midler som forbedrer blodtilførsel til hjernen, slik som Phenibutum, Glycine, Cavinton, cinnarizin, Cerebrolysin.

Hvis intrakranielt trykk økes, foreskrives pasienten diuretika for å fjerne overflødig væske fra kroppen og redusere volumet av cerebrospinalvæsken: Diacarb, Furosemide, Mannitol.

Hvis det er et slikt behov, kan diuretika tabletter erstattes av anlegg og utstyr med en lignende virkning - a poppel knopper, mais silke, nesle. Med regelmessig bruk av diuretika, kaliumtilskudd nødvendigvis forbrukes og magnesium, og mikronæringsstoffer rik på disse matvarene, som bananer, nøtter, bønner, salat, spinat og bitter sjokolade, fordi de finnes i store mengder i urinen.

Operativ intervensjon med erstatning hydrocephalus er ekstremt sjelden, men i tilfeller hvor sykdommen begynner å utvikle seg skarpt, noe som fører til en alvorlig forverring av pasientens tilstand på kort tid, kan det være nødvendig.

Ofte med intern hydrocephalus, brukes en shunt til å koble ventrikulær hulrom til et annet kroppshulrom, som starter med perikardiet og slutter med en av urinene.

Vanligvis er det magehulen. Når en bestemt indeks for intrakranielt trykk er nådd, åpner shuntventilen, og overskytende væske forlater hjernen.

Denne operasjonen fjerner alle symptomer på sykdommen, men pasientens sunne liv med en shunt avhenger av tilstanden til enheten, som fra tid til annen må byttes ut.

Endoskopiske operasjoner, som endoskopisk ventrikulostomi, hvor ventilasjonshullene er hullet i bunnen av ventrikkelen, er fri for denne ulempen, men de utføres ikke i alle klinikker.

forebygging

Unngå infeksjoner som potensielt kan føre til skader på nervevevet, hodeskader, og symptomer på økt intrakranielt trykk og blod treffe tilfredsstillende virkning og unngå misbruk av alkohol og andre nevrotoksiske stoffer.

Advarsel hovedårsaken til sykdommen - aldersrelaterte endringer i hjernen - for øyeblikket er det umulig.

Til slutt skal det bemerkes at hydrocephalus substitusjon sjelden forekommer i alvorlig form og er vanligvis godt egnet til terapi. Derfor, når du stiller denne diagnosen, bør du ikke fortvile og forestille deg det verste.

Noen ganger manifesterer hydrocephalus seg ikke i det hele tatt, og diagnosen oppdages ved en tilfeldighet. Moderat cerebral hydrocephalus hos voksne blir ofte oppfattet som de første symptomer på demens, men disse er to helt forskjellige sykdommer.

Folkemetoder for behandling av hjernesvulster er beskrevet i denne artikkelen.

Symptomer og behandling av hydrocephalus i hjernen (dropsy) hos voksne

Hydrocephalus i hjernen er en alvorlig patologi preget av akkumulering av cerebrospinalvæske i hodet. Det utvikler seg ofte hos små barn, men voksne er heller ikke noe unntak. De har kjøpt hydrocephalus, og noen eksterne tegn på det er ikke synlige.

Hvis sykdommen ikke oppdages i tide, så kan en person til og med dø. Effektiviteten av hydrocephalus terapi avhenger av når den ble detektert. Væsken akkumuleres i subaraknoide divisjoner, så vel som ventrikulærsystemet.

Generell beskrivelse av patologi

Den menneskelige hjerne har en kompleks struktur. Den består av et stort antall avdelinger, som er beskyttet av en spindelvev, hardt og mykt skall. Plassen mellom det første og det siste skallet kalles "subarachnoid". Disse vevene er sammenkoplet ved hjelp av membraner som lager ventrikulærsystemet. Den består av tanker, forbundet med hull og kanaler. Det er i dem at sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken finner sted. Likvor flyter gjennom ventrikkene, og så går det inn i cisternene som ligger i hjernebunnen. Videre vasker væsken overflatevevene og absorberes deretter i blodet.

Den cerebrospinalvæske utfører flere viktige funksjoner:

 1. Det er en slags støtdemper for vev i hjernen og ryggmargen, og beskytter dem mot utilsiktet skade.
 2. Leverer næringsstoffer til hjernen, og fjerner deretter avfall fra den.
 3. Regulerer mengden blod inne i skallen.

Hydrocephalus i hjernen er preget av at overdreven cerebrospinalvæske presser på hjernen, noe som forårsaker forstyrrelser i funksjonaliteten. Denne væsken omgir hjernen og ryggmargen.

Typer av sykdommen

Klassifisering av hydrocephalus er svært viktig med sikte på riktig behandling. Dropsy kan være av disse typer:

 • Intern. For det er karakteristisk at cerebrospinalvæsken akkumuleres direkte i ventrikkene. Årsaken til en slik patologisk tilstand er et brudd på prosessen med absorpsjon av overskytende mengde cerebrospinalvæske. Og hans utstrømning er forstyrret av en trombose eller en svulst som blokkerte banen.
 • Ytre hydrocele. I dette tilfellet akkumuleres overflødig væske i subaraknoide rom, siden det ikke absorberes i sirkulasjonssystemet. I dette tilfellet er det ingen forstyrrelser i hjernens ventrikler. Denne form for hydrocephalus er ekstremt sjelden. Hvis en slik diagnose er laget, indikerer den atrofi av det viktigste organet i menneskekroppen. En svært alvorlig form for ekstern ødem i hjernen anses å være hydrocephalus substitusjon hos voksne. Det er preget av at hjernevolumet minker, og det frie rommet er fylt med CSF.
 • Blandet hydrocephalus. Her samler væsken i alle deler av hjernen. Ofte utvikler denne sykdomsformen hos voksne som har nådd den avanserte alderen. Blandetype er ganske tung for en person.
 • Moderat type ødem i hjernen. Det er preget av at noen symptomer og tegn kan være fraværende i årevis. Men på et tidspunkt manifesterer sykdommen seg veldig kraftig og pasientens tilstand forverres raskt.

I tillegg kan ødem klassifiseres etter opprinnelse:

 1. Medfødt. Denne dropsy utvikler seg fra fødselen og er provosert av en arvelig disposisjon til nedsatt hjernefunksjon. Hovedårsaken til utseendet av patologi er utviklingsdefekten.
 2. Anskaffet. Det er mer typisk for voksne og utvikler på grunn av traumatisk hjerneskade, så vel som en smittsom sykdom. Behandling av slik patologi skjer raskere.

Og hydrocephalus er akutt, subakutt eller kronisk.

Fayad Akhmedovich Farhat, neurosurgen av den høyeste kvalifikasjonskategorien, forteller om årsakene til og behandlingen av sykdommen i denne videoen, MD, assisterende professor i kirurgisk kirurgi ved Moscow State Medical University:

Hydrocephalus i hjernen: symptomer og tegn

Så, den presenterte patologien hos voksne i moderat form kan være asymptomatisk. Tegn er i stor grad avhengig av pasientens alder. I flere komplekse tilfeller har dropsy disse symptomene:

 • Hodepine, som praktisk talt ikke går forbi. Om morgenen er det merket med større intensitet.
 • Kvalme. Det manifesterer seg også oftest om morgenen.
 • Døsighet. Dette antyder at hydrocephalus allerede har påvirket hjernen og forårsaket noen nevrologiske tegn: hukommelse og taleforstyrrelse.
 • Kvalme og oppkast.
 • Å føle seg trøtt, presentere hele tiden.
 • Økt svette.
 • Mindre problemer med syn.
 • Brudd på gangen.
 • Endring i seksuell atferd hos voksne.

For mer informasjon om symptomer, se videoen:

 • Oppkast og kvalme.
 • Brudd på visuell og auditiv funksjon.

Den cerebrale cortex er ledsaget av følgende symptomer: Manglende evne til å kontrollere og koordinere bevegelser, midlertidig tap av minne, økt irritabilitet, plutselige endringer i humør.

Og for hydrocephalus, epileptiske anfall, urininkontinens, for rask seksuell utvikling, er inhibering av funksjonen ved å produsere bestemte hormoner karakteristiske. Et alvorlig tegn på hydrocephalus er forvirring av bevissthet, et brudd på den mentale funksjonen opp til utviklingen av demens. En person kan endre sin personlighet.

Manifestasjonen av dropsy er også avhengig av utviklingsstadiet. Den akutte sykdomsformen er preget av at dens symptomer ligner de av patologien som provoserte dropsy. Kronisk hydrocephalus er preget av symptomer som er karakteristiske for det.

I barn manifesterer seg sykdommen på sin egen måte: Barnets skallet øker i størrelse, ettersom de fibrøse leddene, som knoklene er forbundet med, fortsatt er myke og ikke lukkede. Som for voksne kan manifestasjoner av hydrocephalus samtidig snakke om andre alvorlige patologier: Alzheimers sykdom, Parkinsons sykdom.

Hvorfor utvikler sykdommen?

Til tross for at en blandet eller moderat type patologi er diagnostisert hos en voksen, utvikler den på grunn av påvirkning av slike årsaker:

 1. Hjerneslag.
 2. Smittsom skade på stoffet og skjellene i hjernen: encefalitt eller meningitt.
 3. Maligne eller godartede svulster som overlapper utløpet av brennevin.
 4. Skader på hodet.
 1. Problemer med funksjonaliteten i nervesystemet.
 2. En liten tetthet av hjernemateriell.
 3. Medfødte eller anskaffe utviklingsmessige abnormiteter.
 4. Det er blodpropper i hjernen.
 5. Aneurysm ruptur eller andre vaskulære patologier.
 1. Subaraknoid blødning. Denne grunnen regnes som en av de vanligste. Med henne blir det ofte diagnostisert en blandet form av sykdommen.
 2. Kirurgisk inngrep.
 3. Overdreven produksjon av cerebrospinalvæske.
 4. Bickers-Adams syndrom.

Disse grunnene er de vanligste. Naturligvis må de være kjent for å kunne korrekt diagnostisere og starte effektiv behandling.

Funksjoner av patologisk diagnostikk

For å bestemme årsaken til utviklingen av blandet eller moderat hydrocephalus, må pasienten gjennomgå en grundig undersøkelse, som involverer slike prosedyrer:

 • Ekstern undersøkelse av pasienten ved hjelp av nevrologiske tester.
 • CT eller MR. Den andre prosedyren betraktes som sikrere.
 • Ultralyd av hjernen (tredimensjonal).

Mer informasjon om prosedyren for ultralyd av hjernen finnes i denne videoen:

 • Kontroll av intrakranielt trykk.
 • Metoder for screening overvåking.
 • Neurosonography.

Tradisjonell behandling av patologi

Hydrocephalus har sin egen kode for ICD: G90. Behandling med medisinering brukes, selv om den er medfødt, men har en moderat form for utvikling. Pasienten er foreskrevet medisiner som bidrar til å redusere intrakranielt trykk: "Lasix", så vel som diuretika.

Dessuten kan pasienter foreskrives medikamenter for å eliminere epileptiske anfall: Diacarb. I tillegg reduserer dette legemidlet høyt intrakranielt trykk. "Diacarb" har lav pris, men det er ganske effektivt. Naturligvis har legemidlet kontraindikasjoner og forårsaker mange bivirkninger. Å utnevne "Diakarb" kan bare legen.

I tillegg til medisiner er terapeutisk massasje også nyttig. Disse metodene for hydrocephalus terapi vil bidra til å kompensere for skade på voksen, men vil ikke kurere sykdommen helt.

Folkemidlene kan også brukes til å bekjempe sykdommen. I noen tilfeller bidrar de til å redusere symptomens intensitet. Men, så vel som tabletter, kan folkemedisiner ikke helt eliminere patologi.

Dropsy i hjernen: kirurgisk behandling

For fullstendig utvinning av en voksen, er kirurgi brukt. Det finnes flere typer kirurgiske inngrep:

 1. Bypass operasjon. Denne metoden for å utføre operasjonen brukes oftest. Intervensjon innebærer innføring av spesielle silikonkatetre med ventiler inn i kranialhulen. Ved hjelp av disse innretninger blir overskytende væske utladet i bukhulen. Shunting sikrer vedlikehold av optimal intrakranielt trykk. Det er umulig å utføre en slik operasjon i nærvær av visuelle problemer, kronisk form for hydrocephalus. Shunting hjelper en voksen til å gå tilbake til det normale livet, gjenopprette arbeidsevnen og unngå funksjonshemming. Men etter en slik operasjon kan konsekvensene forblir. Ulempen ved den angitte prosedyren kan betraktes som en liten diameter av shunt. Håndsettet kan raskt svikte, noe som krever utskifting. Og prosedyren må utføres umiddelbart. I tillegg kan rørene i utgangspunktet infiseres, og gir også en langsom eller svært rask utstrømning av cerebrospinalvæske. Shunting-operasjonen varer ca. 1,5 time under generell anestesi.
 1. Installasjon av et eksternt dreneringssystem. Hydrocephalus hos voksne blir behandlet på denne måten bare i tilfelle at det er umulig å kvitte seg med overskytningsvæsken på en annen måte. Denne prosedyren kan provosere maksimalt antall komplikasjoner, for eksempel: En pasient kan få en alvorlig infeksjon som vil forverre hans tilstand ytterligere.
 2. Endoskopi. Denne metoden for å behandle cerebral hydrocephalus hos en voksen er den nyeste og mest effektive. Imidlertid er kostnaden ganske høy, fordi prosedyren krever tilstedeværelse av komplekst teknisk utstyr og høykvalitetsferdighet hos kirurgen. Men denne metoden for behandling er den sikreste. Under operasjonen trener legen ved hjelp av et neuroendoskop, utstyrt med et mikroskopisk videokamera, gjennom hjernekanalene. Hele prosedyren vises på skjermen med høy oppløsning. Videre, ved bruk av et spesielt kateter på riktig sted, blir det laget et hull, og cerebrospinalvæsken strømmer ut fra klyngens sted langs en tidligere forberedt vei. Slike kirurgiske prosedyrer utføres kun én gang. I dette tilfellet trenger kroppen ikke å gå inn i noen rør - det vil si at prosessen gir en permanent effekt. Endoskopi utføres imidlertid ikke alltid.

Neurosurgeon Alexander Vyacheslavovich Pechiborshch forteller om behandling av sykdommen ved kirurgiske metoder:

Kirurgisk behandling av hjernen hydrocephalus hos en voksen er fordelaktig, siden det tillater en å delvis eller helt bli kvitt problemet. En avgjørelse av operasjonen bør selvfølgelig gjøres av en lege konsultasjon.

Funksjoner av ernæring og restorative behandling

Kampen med hjernen hydrocephalus hos voksne krever en revidering av livsstilen. For ikke å forverre tilstanden til pasientens helse, er det nødvendig å justere dietten av ernæringen. Kostholdet gir en forbedring i utvekslingen av vann-saltbalanse. Derfor bør du slutte å bruke ferskt brød, fett kjøtt og fisk, røkt produkter, pølser, søtsaker - de bidrar alle til væskeretensjon i kroppen.

Det er bedre å gi preferanse til friske grønnsaker og frukt, frokostblandinger. Det er best å nekte stekt mat. Mat er mer nyttig å lage mat for et par. Drikkeregimet er også viktig. For eksempel, for å forbedre fjerning av overflødig væske fra kroppen ved hjelp av folkemedisiner med en vanndrivende effekt: avkok av persille og oregano.

Under gjenopprettingsperioden må pasienten beskyttes mot mulig postoperativ infeksjon, hodeskudd, for mye aktivitet og andre problemer.

Prognose av sykdommen


Hvis tegn på hydrocephalus ikke oppdages i tide, kan konsekvensene være triste. Og uførhet er ikke det verste som kan skje med en syke person. Så konsekvensene av patologi er som følger:

 • Fare for feil fysisk og psykisk utvikling.
 • Problemer med nervesystemet.
 • Overtredelse av mental funksjon.
 • Funksjonshemming.

Hvordan forebygge en sykdom?

Hydrocephalus kan i noen tilfeller føre til døden, så behandlingen er obligatorisk. Imidlertid kan patologi forebygges. For dette er det nødvendig å observere slike forebyggende tiltak:

 1. Selv under svangerskapet, må en kvinne strengt følge alle doktorsforskriftene.
 2. Den voksne skal behandle smittsomme patologier som kan provosere utviklingen av hydrocephalus.
 3. Det er bedre å unngå å skade hodet, noe som også kan utløse sykdommens mekanisme.
 4. Det er også viktig å være forsiktig og oppmerksom i ditt daglige liv (unngå fall og støt). Og denne regelen gjelder både barn og voksne.

Vi håper at dagens artikkel ga deg en ide om hva hydrocephalus er, hvordan det utvikles og behandles. Denne informasjonen vil bidra til å legge merke til tegn på sykdommen i tide og, etter å ha begynt behandling, for å unngå komplikasjoner.

Blandet cerebral hydrocephalus substitusjon hos voksne

Hydrocephalus hos voksne kan være en uavhengig sykdom eller en manifestasjon av patologien til andre organer og systemer. Hos pasienter med hydrocephalus utvikler prosessen med overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske i cerebrospinalvæsken aktivt på grunn av forstyrrelser i produksjon, sirkulasjon eller absorpsjon. Det manifesteres av en økning i hjernens ventrikler, en reduksjon i tettheten av hjernestoffet på grunn av impregnering med sin cerebrospinalvæske og innsnevring av subaraknoide mellomrom. I sykehuset Yusupov behandler nevrologer hydrocephalus med de mest effektive legemidlene som har et minimalt antall bivirkninger. Pasientene undersøkes ved hjelp av moderne forskningsmetoder som utføres av erfarne spesialister i nevrologiklinikken.

Symptomer og blandet hydrocephalus substitusjon

Blandet atrofisk hydrocephalus i hjernen refererer til ervervede former av sykdommen. Patologi er preget av en økning i hjernens ventrikler og subaraknoide rom under forhold med progressiv hjerneatrofi.

Når det gjelder sykdomsforløpet,

 • akutt hydrocephalus (fra tidspunktet for de første symptomene på sykdommen til brutto dekompensasjon er ikke mer enn 3 dager);
 • subacut progredient hydrocephalus (utvikler seg innen en måned fra sykdomsutbrudd);
 • kronisk hydrocephalus (dannet i perioden fra 3 uker til 6 måneder).

I henhold til nivået av CSF-trykk, blir hypertensive, normotensive og hypotensive hydrocephalus isolert. Blandet asymmetrisk hydrocephalus er preget av en økning i en av hjernens ventrikler. Blandet hydrocephalus av substitutt natur forekommer mot bakgrunnen av craniocerebralt trauma, arteriell hypertensjon, cerebral aterosklerose, ustabilitet av livmorhvirveler, alkoholisme.

Et karakteristisk trekk ved blandet hydrocephalus er erstatning av det frigjorte rom i hjernen med cerebrospinalvæske. En svak blandet hydrocephalus bidrar til en reduksjon i cerebral blodstrøm. Dette fører til inhibering av nevrologiske funksjoner. Hvis den erstatte hydrocephalus er ledsaget av en økning i volumet av hjerne-ventriklene, oppdages pasienter en reduksjon i intrakranielt trykk, i andre tilfeller vil det bli økt.

Moderat blandet asymmetrisk hydrocephalus i hjernen kan være asymptomatisk i lang tid. Symptomer på ventrikulær asymmetri bestemmes ved undersøkelse av pasienter. Pasienter med hydrocephalus substituttklager om alvorlig hodepine om morgenen etter oppvåkning, forårsaket av en langvarig horisontal posisjon i kroppen, kvalme, oppkast. De har registrert økt blodtrykk, økt hjertefrekvens, arytmi. Følgende tegn på sykdommen er også bestemt:

 • søvnløshet og søvnkvalitet
 • døsighet og sløvhet
 • økt tretthet;
 • irritabilitet;
 • redusert hørsel og synsstyrke;
 • skurhet i gang, brudd på koordinering av bevegelser.

I de senere stadiene av sykdommen vises symptomer på demens: fravær, minnefeil, kortsiktig minneforstyrrelse og manglende evne til å tenke logisk. En alvorlig komplikasjon av hydrocephalus substitusjon er det epileptiske syndromet. Pasienten utvikler demens, han kan falle inn i koma.

Diagnose av blandet hydrocephalus av substitutt natur

I Yusupov-sykehuset utføres data- og magnetisk resonansbehandling umiddelbart etter pasientens opptak til nevrologiklinikken. For å vurdere stadium av hydrocephalus og bestemme indikasjoner for kirurgi, beregner leger ventrikulokraniale koeffisienter, som viser graden av utvidelse av ventrikulærsystemet. Beregnet tomografi gjør det mulig å avklare forekomsten og forekomsten av iskemisk hjerneskade hos pasienter med subarachnoid blødning.

For å forutsi utfallet av kirurgisk behandling av erstatning hydrocephalus, gjennomgår alle pasientene en tap-test. Essensen av det er at når du fjerner minst 40 ml cerebrospinalvæske med lumbale punktering hos pasienter som lider av kronisk hydrocephalus, forbedrer tilstanden av helse i kort tid. Hvis testen er positiv, er det mer sannsynlig å forutse pasientens utvinning fra kirurgi.

I sykehuset Yusupov utfører nevrologer en omfattende undersøkelse av pasienter med hydrocephalus-substitusjon. Det inkluderer ultralydundersøkelse av hjernen, kraniografi (røntgenkronografi), oftalmoskopi av fundusen. Pasienter rådes av en øyelege, kardiolog, nevrokirurg.

Hvis blandet hydrocephalus av substitusjonell karakter går i moderat form med minimal symptomer, undersøkes pasientene hver 6. måned for å oppdage den negative dynamikken til sykdommen i tide. Ved tilstedeværelse av de uttrykte tegn på det hevede eller økte intrakranielt trykk, begynner behandlingen straks. I tilfelle av en alvorlig løpet av hydrocephalus substitusjon, utvikles en taktikk for å administrere en pasient med hydrocephalus på et møte av ekspertrådet med deltagelse av professorer og leger av høyeste klasse.

Behandling og forebygging av blandet cerebral hydrocephalus hos voksne

Hvis pasienten er diagnostisert med blandet cerebral hydrocephalus-substitusjon, utføres behandlingen i en nevrologisk klinikk. Valget av behandlingsmetode avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene på sykdommen og graden av hjernenatrofi. Med ubetydelig blandet hydrocephalus er behandlingen rettet mot å forbedre hjernens sirkulasjon, redusere intrakranielt trykk og forbedre kroppens generelle tilstand.

For å forbedre hjernecellens funksjon, foreskrives pasienter med notropisk effekt - fenibut, cerebrolysin, glycin, cinnarizin, bifren. For å redusere intrakranielt trykk, bruk diuretika - diacarb, mannitol, furosemid i kombinasjon med asparcam. Rehabilitologer gjennomfører et kurs av fysioterapi, massasjemaler og kraftsonen.

Pasienter med substitusjonsencefalopati i Yusupov-sykehuset er utstyrt med kosttilskudd. Retter i henhold til smakegenskaper er ikke forskjellig fra hjemmelaget matlaging. Kostholdet inneholder matvarer som er rike på sporstoffer (salat, nøtter, spinat, bananer, bitter sjokolade).

Med lav effektivitet av konservativ terapi eller en kraftig forverring i pasientens tilstand, bestemmer nevrokirurger om å utføre kirurgi. For å lette pasientens velvære i partnerklinikker utføres en shunting-installasjon av en kunstig vei for utstrømning av cerebrospinalvæske. Kaviteten i ventriklene er forbundet med en shunt med et annet hulrom i menneskekroppen, hvor væsken absorberes i kroppen. Ofte trekkes shunten tilbake i bukhulen. Så snart intrakranielt trykk overskrider normen, åpnes shuntventilen og en del av cerebrospinalvæsken trekkes tilbake fra hjernens ventrikler. Endoskopisk ventrikulostomi lar deg fjerne overflødig volum av CSF gjennom kunstig opprettede hull på bunnen av hjernens ventrikler.

For å forhindre hydrocephalus substitusjon, bør smittsomme sykdommer unngås, komplikasjoner som fører til hjerneskade. Kardiologer fra Yusupov sykehuset, hver enkelt pasient med hypertensjon, velger individuelt medisiner og doser av antihypertensive stoffer. Neurologer anbefaler ikke å misbruke alkohol, unngå eksponering for nevrotoksiner.

Hvis det er tegn på hydrocephalus-substitusjon, ring til Yusupov-sykehuset, hvor nevrologer utfører kompleks behandling av sykdommen, idet man tar hensyn til organismens individuelle egenskaper. Med ubetydelig hydrocephalus substitusjon medisiner kan sakte utviklingen av symptomene av sykdommen.

Tegn på dropsy (hydrocephalus) i hjernen

Hydrocephalus i hjernen kalles patologi, som preges av akkumulering av cerebrospinalvæske i cerebrospinalvæsken. Dette problemet kan være en uavhengig sykdom eller oppstår som følge av skader, svulster, infeksjon og påvirkning av andre årsaker. Sykdommen er også kjent som "dropsy av hjernen."

Klassifisering av hydrocephalus

Folk møtes:

 1. Ekstern hydrocephalus i hjernen. Problemet oppstår hvis cerebrospinalvæsken ikke absorberes i blodet. Det er et brudd på absorpsjon fører til akkumulering av cerebrospinalvæske, økt trykk i skallen og utvidelse av rom i hjernen. Åpent hydrocephalus oppstår ofte på grunn av infeksjoner.
 2. Intern hydrocephalus i hjernen. Det er preget av akkumulering av væske inne i ventrikkene og hjernens cisterner. Denne formelen er oftest hydrocephalus medfødt.
 3. Blandet hydrocephalus i hjernen. I dette tilfellet akkumulerer cerebrospinalvæsken ikke bare inne i ventrikkene og sisternene, men også i rommet rundt dem. Det kan kompenseres, når kroppens arbeid ikke forstyrres og dekompenseres, hvor hjernevævet klemmes og det er funksjonsfeil i kroppens arbeid.
 4. Erstatning av hydrocephalus av hjernen hos voksne. I denne patologiske prosessen reduseres hjernesubstansen i størrelse og erstatning av cerebrospinalvæske. Blandet hydrocephalus substitusjon utvikles når cerebrospinalvæsken fyller organets indre hulrom og mellomrommet mellom dem.
 5. Occlusal hydrocephalus. Den patologiske prosessen oppstår når kanalene er tilstoppede og utstrømningen av cerebrospinalvæske er forstyrret. Ut fra faktum hvor mye utgangen er blokkert, er det triventrikulære hydrocephalus, biventrikulære hydrocephalus, tetra- og monoventrikulære former.
 6. Ikke-okklusiv hydrocephalus. Dette skjemaet er annerledes ved at det ikke utvikler intrakranial hypertensjon. Årsakene til sykdommene har ikke blitt avklart, nåværende for CSF og sirkulasjon forblir innenfor det normale området.
 7. Normotensive hydrocephalus. Dette syndromet kombinerer demens, nedsatt motorfunksjon som følge av en betydelig utvidelse av ventriklene. Trykket i skallen er normalt på samme tid.
 8. Moderat hydrocephalus kan ikke manifesteres i det hele tatt, men det fører til forstyrrelse i blodsirkulasjonen i hjernen, som senere kan forårsake komplikasjoner, så behandling er nødvendig.
 9. Obstruktiv hydrocephalus. Samtidig oppstår væskeakkumulering fordi utløpsbanene til CSF er blokkert. Dette kan oppstå som følge av formasjonene i orgelet.
 10. Medfødt hydrocephalus. Som et resultat av genetisk predisponering og vices i utviklingen fra fødselen, kan det utvikle en dråpe i hjernen, noe som medfører alvorlig nedsatt organfunksjon.
 11. Posttraumatisk hydrocephalus. Akkumulering av væske oppstår etter alvorlig kraniocerebral trauma.
 12. Atrofisk hydrocephalus er ledsaget av hjernatrofi, der vevet er erstattet av en væske.
 13. Hydrocephalus hydrocephalus. Patologien manifesteres av en økning i ventriklene i fravær av endringer i organets anatomiske struktur.
 14. Asymmetrisk hydrocephalus. Dette problemet snakkes om når en ventrikel forstørres. Det kan være en økning i alle ventrikkene.

Det hydrocefaliske syndrom hos voksne kan være av forskjellige typer. Men i hvert tilfelle avhenger prognosen av scenen hvor behandlingen ble startet. Hvis du utfører terapi, når den patologiske prosessen ikke fører til død av vev, er det mulighet for å gjenopprette organets funksjoner.

Risikofaktorer

Patologi utvikler seg oftest hos nyfødte, men det kan også forekomme hos voksne. Ifølge forskningen kan eventuelle forstyrrelser i arbeidet i sentralnervesystemet forårsake problemet. Slike grunner kalles oppkjøpt. I dette tilfellet er hydrocephalus forårsaket av:

 • blødninger i hjernen eller brudd med hematom
 • alvorlig kraniocerebral skade;
 • traumer ved fødselen;
 • akutt sirkulasjonsforstyrrelse i hjernen;
 • overførte smittsomme og inflammatoriske prosesser som meningitt, encefalitt, arachnoiditt og andre;
 • skade på hjernestrukturer av parasitter;
 • neoplasmer i form av astrocytomer, vaskulære svulster, germin;
 • metastaser i hjernen av svulster i andre organer;
 • dannelse av hvite hule i tredje ventrikel;
 • utvikling av vaskulære misdannelser;
 • atrofi av hjernestoffet som følge av encefalopatier av forskjellige arter.

En dråpe i hjernen kan påvirke alle hjernens systemer. For å eliminere problemet, er det nødvendig å bestemme årsaken til dens utvikling.

Symptomer på sykdommen

Manifestasjoner av sykdommen oppstår når det intrakranielle trykket stiger, og ulike organstrukturer presses.

Symptomer på hydrocephalus hos voksne er tegn på intrakranial hypertensjon, de blir gradvis ledsaget av nevrologiske lidelser, med økt trykk på vevet, symptomene forverres.

Hydrocephalus kan mistenkes i slike tilfeller:

 1. Hvis du er bekymret for hodepine og en følelse av tyngde, som spesielt forsterkes under søvn og om morgenen etter oppvåkning. Den nøyaktige plasseringen av smertsenteret kan ikke fastslås. Hvis en person tar en horisontal posisjon, øker symptomet, noe som forklares av en økning i cerebrospinal trykk.
 2. Om morgenen kvalme og oppkast, uansett hva og når en person brukte mat.
 3. Hvis det er trykk i øynene.
 4. Med en vedvarende hikke.
 5. Hvis en person begynner å bli trøtt raskt, føles det hele tiden svakhet og døsighet, ofte gjeser.
 6. Det er vanskeligheter med å konsentrere oppmerksomheten og utføre enkle handlinger.
 7. Med nervøsitet, apati, tap av intelligens.
 8. Hvis blodtrykket endres dramatisk, blir pulsen raskere eller langsommere.
 9. En person har hele tiden mørke sirkler under øynene hans. Hvis huden på dem strekker seg, vil det bli sett at kapillærene er fulle av blod.
 10. Betydelig øker svette. Det er mulighet for tap av bevissthet.

Dette er symptomer på intrakranial hypertensjon. Manifestasjonene av nevrologiske lidelser er som følger:

 1. Visjon er svekket. I øynene til de to er det vanskelig å fokusere på ett emne, synsskarpheten reduseres.
 2. Synfelt faller ut.
 3. På grunn av kompresjon er optisk nerve atrophied, noe som kan føre til fullstendig blindhet. Dette er mulig hvis sykdommen oppstår i lang tid.
 4. Strabismus utvikler seg.
 5. Elevene svarer ikke på sterkt lys.
 6. Det er brudd på funksjonene til det vestibulære apparatet. Pasienten lider av svimmelhet, gangen blir skakkelig, lyder i ørene, det er ufrivillige svingninger i øyebollene.
 7. Paralyserer lemmer.
 8. Økt reflekser og muskel tone.
 9. Følsomheten minker eller forsvinner helt.
 10. Hendene og føttene fryser, og de kan ikke rette seg ettersom muskeltonen øker.
 11. Det er tegn på cerebellær ataksi, der det er en feiende håndskrift, nedsatt motorfunksjon.
 12. Personen blir følelsesmessig ustabil, stemningen endres dramatisk.
 13. Hvis trykket i skallen stiger kraftig, blir pasienten aggressiv.

Diagnostiske metoder

Bekreft diagnosen "hydrocephalus" kan bare etter en rekke laboratorie- og instrumentstudier. Mer informasjon er gitt av instrumentteknikker. Laboratorietester er tildelt for å bestemme pasientens generelle helse. For å bestemme tilstedeværelsen av en patologisk prosess, utføres følgende prosedyrer:

 • Mål omkretsen av hodet med et bånd. Hvis et barn som lider av hydrocephalus er sjekket, er diagnosen bekreftet dersom hodet har økt mer enn 1,5 cm i en måned. Hos voksne er noen økning betraktet som et tegn på sykdommen;
 • Oftalmologen undersøker fundus. I nærvær av ødem på platen av optisk nerve, bekrefter jeg at trykket i skallen er økt. Dette kan tyde på at det er en dråpe i hjernen;
 • gjennomføre en ultralydstudie av skallen, som også kalles nevrokonfonografi. Denne teknikken er svært unøyaktig og lar deg kun få den nødvendige informasjonen når du undersøker spedbarn gjennom fontanelen. Voksne utnytter aldri en undersøkelse;
 • foreskrive magnetisk resonans bildebehandling. Dette er den viktigste diagnostiske teknikken hvis en person mistenkes for hydrocephalus. Med hjelpen er det mulig ikke bare å bekrefte forekomsten av problemet, men også å avgjøre hvilke lidelser det har forårsaket, og å vurdere graden av skade på hjernekonstruksjonene og karet. Prosedyren gjør det mulig å bestemme: Den eksterne hydrocephalus av hjernen hos mennesker eller interne eller andre typer. Bekreft diagnosen i nærvær av MR-periventrikulær ødem;
 • Beregnet tomografi. Dette er en røntgenmetode som ikke gir så mye detaljer som magnetisk resonansbilder, så det er sjelden foreskrevet;
 • Echoencefalografi og rheoencefalografi brukes også til å bestemme sykdommen;
 • kan gjennomføre en lumbal punktering for å studere tilstanden og sammensetningen av CSF;
 • Radiografi av skallen er foreskrevet sjelden. Men prosedyren gjør det mulig å bestemme at beinene på skallen blir tynnet.

De viktigste evalueringskriteriene for diagnosen er resultatene av magnetisk resonansbilder og undersøkelse av fundus. Dersom, etter at alle studier er fullført, diagnosen er bekreftet, begynner behandlingen med hydrocephalus. Hvis resultatene av prosedyrer ikke stemmer overens med hydrocephalus, avvises og finner ut hvilken sykdom som forårsaket lignende symptomer.

terapi

En dråpe i hjernen er en alvorlig og farlig patologi. For å behandle denne sykdommen er det bare mulig ved hjelp av et kompleks av tiltak, siden det ikke finnes noen enkeltmedisin som gjør det mulig å eliminere problemet. Avhengig av om medfødt hydrocephalus hos mennesker, atrofisk, okklusiv eller normotensiv hydrocephalus, kan behandling kombinere bruk av medisiner og kirurgiske prosedyrer.

Noen prøver å forbedre situasjonen ved hjelp av folkemetoder. Men du kan bare gjøre dette etter å ha konsultert en lege og søke som tilleggsbehandling.

Konservativ behandling

I denne patologiske tilstanden utføres behandling ved bruk av:

 • vanndrivende legemidler. De hemmer produksjonen av cerebrospinalvæske. Et lignende resultat leger oppnår Diakarbom, Piracetam, Gliroserol. De brukes som injeksjoner. Siden bruk av diuretika er ledsaget av eliminering av natrium, magnesium og kalium fra kroppen sammen med væsken, er vitamin-mineralkomplekser foreskrevet for å forhindre mangel på disse stoffene;
 • antibakterielle midler. De foreskrives hvis kroppen utvikler en smittsom prosess. Vanligvis brukes narkotika for å eliminere hydrocephalus som utvikler seg i fosteret.
 • legemidler for å forbedre blodsirkulasjonen i hjernen;
 • vitamin betyr. Spesielt brukes vitaminer B, C og E. De forbedrer metabolske prosesser på mobilnivå.
 • animalske enzymer. Lidase og pyrogenal splitt og fjern overflødig væske fra kroppen;
 • glukokortikoider. Hormonale legemidler er foreskrevet i ekstreme tilfeller.

Hvis konservativ behandling ikke har gitt resultater, løses problemet kirurgisk.

Kirurgiske behandlingsmetoder

I akutt og kronisk form av sykdommen kan kirurgisk inngrep foreskrives. Hvis hjernen opplever alvorlig betennelse, og infeksjonen har spredt seg til hele kroppen, er kirurgiske prosedyrer kontraindisert. Først, fjern infeksjonen, og utfør deretter behandling.

Under kirurgisk behandling blir det dannet veier gjennom hvilke cerebrospinalvæsken kan gå ut av kraniet. Denne prosedyren kalles "shunting". I tilstedeværelsen av svulster eller adhesjoner i kroppen, må du først fjerne dem, og deretter utføre shunting.

Vannmerket i hjernen fjernes også ved hjelp av:

 • palliative inngrep. Utført med åpen ødem med punktering, hvis det er kontraindikasjoner til radikal kirurgi og å behandle barn gjennom okularhulen;
 • radikale operasjoner. Prosedyren kan utføres med noen form for dropsy. Under prosedyren installeres shunts for å fjerne overflødig væske. De kan være eksterne eller interne. Med eksterne inngrep er det stor risiko for å trekke opp hjernebetennelse, slik at de praktisk talt ikke brukes. Ved hjelp av internt drenering blir væsken tatt ut til et annet system eller organ.

I de fleste tilfeller kan problemet ved hjelp av kirurgisk behandling elimineres effektivt. I nærvær av ondartet dannelse i hjernen som forårsaket dråpe, kan kirurgiske prosedyrer forlenge livet i flere år.

Etter operasjonen kan det forekomme forverringer i form av:

 • utvikling av den inflammatoriske prosessen;
 • blokkering av lumen av dreneringsrøret;
 • tap av et rør fra kroppen inn i hvilken overflødig væske skal slippes ut.

For å redusere risikoen for slike konsekvenser, med eventuelle symptomer, må du kontakte en spesialist.

Folkemidlene

Ved hjelp av folkemidlene kan sykdomsforløpet lindres. Denne effekten oppnås ved hjelp av:

 • infusjon av goricveta. Plante i mengden av en spiseskje, helle et glass kokt vann og hold på brannen i 20 minutter. Deretter tar du 50 ml tre ganger daglig før du spiser. Varighet på kurset er 3 uker, deretter en ukes hvile og fortsett behandling;
 • infusjon av persille. For å redusere puffiness er det mulig, om du skal lage en medisin fra knust persille. Hun strømmet varmt vann og insisterte. Etter det spiser du dagen før du spiser;
 • infusjon av enebær. To skjeer av kjegler skal helles med kokt vann, legg i en termos og insistere. Legemidlet bidrar til å eliminere hevelse på grunn av vanndrivende egenskaper. Du må drikke infusjon i en halv time før du spiser om morgenen og kvelden. Behandlingsforløpet skal vare i flere måneder. Hvis en person har problemer med nyrene, er medisinen kontraindisert;
 • en kornblomst er infundert. Med dette verktøyet kan du oppnå cholagogue og vanndrivende effekt.

Alle disse legemidlene kan bare brukes som supplement til hovedterapien. Det er umulig å eliminere hydrocephalus med urter alene.

Komplikasjoner og prognose

Hvis du ikke starter behandling med hydrocephalus i tide, er sannsynligheten for et dødelig utfall høyt. Forventet levetid og utvikling av konsekvensene av sykdommen påvirkes av:

 1. Fase av utvikling av sykdommen. En alvorlig sykdom forårsaker uførhet eller død.
 2. Tidspunkt for behandlingens begynnelse. Hvis behandling ble foreskrevet, da patologien aktivt utviklet seg, kan pasientens mentale tilstand ikke gjenopprettes.
 3. Korrektitet av den valgte behandlingen.
 4. Tilknyttede patologiske prosesser.

Under påvirkning av disse faktorene kan følgende komplikasjoner utvikles:

 • muskeltonen i lemmer svekkes;
 • hørsels- og visuelle funksjoner er svekket;
 • utvikle forstyrrelser i arbeidet med kardiovaskulære og respiratoriske systemer;
 • vann-saltbalansen er brutt;
 • det er anfall av epilepsi;
 • utvikler demens
 • hvis atrofiske prosesser har begynt, er sannsynligheten for død svært høy.

Hvis patologiske endringer ble diagnostisert ved begynnelsen av utviklingen, og behandlingen ble valgt riktig, er det helt mulig at problemet helt kan elimineres.

Hydrocephalus hos barn

Medfødt hydrocephalus forekommer ganske ofte. Den utvikler seg som følge av:

 • uregelmessigheter og misdannelser. Dannelsen skjer i løpet av perioden med intrauterin utvikling under påvirkning av ulike faktorer. Dette kan være de smittsomme prosessene som moren led under leggingen av hjernen. Patologi utvikler seg oftest etter rubella, toxoplasmose, herpes, cytomegalovirusinfeksjon;
 • bruk av alkoholholdige drikkevarer, narkotiske stoffer og røyking av en kvinne i barneperioden;
 • intrakraniell skade oppnådd under fødsel. I dette tilfellet kan det oppstå blødninger i de subaraknoide rom i hjernen eller i ventriklene. Sjansene for utvikling av patologi øker dersom barnet er født med lav kroppsvekt og før siktet.

Hydrocephalus hos barn kan også kjøpes. Dette skjer som følge av:

 • inflammatoriske prosesser;
 • svulster i hjernevevet;
 • traumer til skallen;
 • brudd på misdannelser.

Den patologiske prosessen hos spedbarn har litt forskjellige manifestasjoner enn hos andre barn. Hoved manifestasjonen er en økning i hodet. Siden, til to år, er beinene ennå ikke fusjonerte og ganske elastiske, de avviker under trykket i cerebrospinalvæsken, og sømene mellom dem øker. Fontanelen kan også pulsere og pulsere, dersom trykket har økt betydelig.

Barnet sover dermed ikke godt, gråter mye, regurgitates rikelig etter fôring.

Behandle sykdommen hos barn kan være konservative og kirurgiske. Det første alternativet er egnet hvis sykdommen har en åpen og ikke-progressiv form.

For å forbedre dagens CSF, foreskrives barnet diuretika og medisiner for å forbedre blodsirkulasjonen. Hvis de ikke gir resultater, kan de utføre kirurgi. Vanligvis utføres væske-shunting operasjoner. Under prosedyren installeres rørsystemer og ventiler, hvorved væsken trekkes tilbake til bukhulen, atriumet og bekkenet. Prosedyrene er ganske traumatiske, men de gir en sjanse til et normalt liv, fordi de forhindrer brudd på fysisk eller intellektuell utvikling.

Virkningen av sykdommen på barns mentale utvikling avhenger av mange faktorer. I 30% av smårollene som har gjennomgått patologi observeres brudd på talefunksjonen. I 20% av tilfellene er det vanskelig for pasienter å vise glede, lykke og andre positive følelser. Også, inhiberingen av reaksjonen manifesteres.

Hvis en operasjon utføres i den siste fasen av sykdomsutviklingen, kan det oppstå psykomotoriske lidelser. Selv om det er tilfeller der mental utvikling ikke brytes.

De fleste barna etter hydrocephalus vokser opp velvillige, kommuniserer normalt med omgivende mennesker. Bare en liten del av barna lider av depresjon, vokser morose og grusom.

Hvis angrepene av økende intrakranielt trykk vedvarer, kan pasienten lider av psykose og forvirring.

Forebygging av sykdom

Forekomsten av ødem i hjernen hos både voksne og barn kan føre til funksjonshemming eller død, så all innsats bør gjøres for å forhindre dette. Reduser risikoen for å utvikle sykdommen kan være gjennom følgende anbefalinger:

 • en kvinne i perioden med å bære et barn bør lede en sunn livsstil og nøye overvåke tilstanden til kroppen og graviditeten;
 • Det er viktig å behandle alle infeksiøse patologier som kan bidra til utviklingen av hydrocephalus i tide.
 • det er nødvendig å forsøke å unngå hodeskader, da de også kan gi impuls til utviklingen av patologi;
 • i hverdagen må du være forsiktig, unngå kollisjoner og fall.

Hydrocephalus er ikke så lett å kurere. Spesielt hvis terapien ble utført på avanserte stadier av sykdommen. Sjansene for utvinning er, hvis du merker utviklingen av patologi i begynnelsen og tar tiltak for å eliminere det. Behandlingsmuligheter bør kun velges av en kvalifisert spesialist, selvmedisinering i slike tilfeller er uakseptabelt. Det kan føre til døden.

Les Mer Om Fartøyene