Øvelser etter et slag: for bagasjerommet, armene og koordinasjonen

I denne artikkelen vil du lære hvordan viktige oppgaver etter hjerneslag å gjenopprette tapte hjernefunksjoner, som bidrar til gjenopptakelse av øvelsen bevegelser i lamme deler av kroppen.

Prosessen med utvinning etter et slag kan være ganske lang. Fysiske øvelser er en integrert del av et effektivt rehabiliteringsprogram for pasienter som har hatt akutte cerebrovaskulære ulykker.

Leger og forskere sier at den mest aktive utvinningen skjer i de første seks månedene etter slag. Dessverre er det umulig å forutsi for hver enkelt pasient hvor mye forstyrret hjernefunksjon gjenopptas. I noen tilfeller er nerveceller midlertidig skadet, de kan gjenopprette funksjonen etter en stund. I andre pasienter klarer hjernen å omorganisere sitt arbeid, bytte tapte funksjoner til ubeskadigede deler av det.

Ifølge statistikk, med riktig rehabilitering etter et slag, observeres følgende resultater av restaurering av funksjonshemninger:

 1. I 10% av de som har hatt et slag, er det en fullstendig gjenoppretting.
 2. Ved 25% - restaurering med små overtredelser.
 3. Ved 40% - det er moderate og alvorlige dysfunksjoner som krever spesiell omsorg.
 4. Ved 10% - det er behov for konstant ekstern pleie.
 5. 15% av pasientene dør kort tid etter et slag.

Hvis du nekter å gjennomføre rehabiliteringsaktiviteter som inkluderer spesielle sett med post-stroke-øvelser, forverres disse indikatorene sterkt.

Rehabilitering skal startes under oppholdet på sykehuset, umiddelbart etter at pasienten kan utføre sine aktiviteter. Etter uttømming fra medisinsk institusjon utføres øvelsene for å gjenopprette de tapte funksjonene under spesielle rehabiliteringssentre eller hjemme.

Vanligvis er studiet av studier laget av rehabilitatorer, fysioterapeuter, fysioterapeuter eller nevrologer.

Aerobic trening

Aerobic øvelser tvinger kroppen til å bruke oksygen for å generere energi. De er svært nyttige for å opprettholde helsen til alle mennesker, inkludert pasienter som har hatt et slag.

Aerobic øvelser har en gunstig effekt på hjertet og lungene, bidrar til å kontrollere fettnivået i kroppen, redusere blodtrykket, øke utholdenhet og forbedre humøret.

Til tross for at pasienter etter et slag ofte opplever vanskeligheter med lemmerbevegelser, er det svært viktig for dem å fortsette å være fysisk aktive, spesielt hjemme. Eksempler på aerobic øvelser er:

 • gå;
 • bading,
 • sykling;
 • dans;
 • ta vare på hagen eller kjøkkenhagen.

Hver pasient etter slaget skal, så godt som mulig, forsøke å opprettholde aerob fysisk aktivitet.

Gymnastikk for bedre koordinering og balanse

Disse øvelsene i fysioterapi bidrar til å redusere risikoen for fall, gjenopprette balanse og koordinere bevegelser.

Øvelser for koordinering og balanse:

Gymnastikk for torso

Terapeutisk fysisk trening etter et slag inkluderer gymnastikk for stammen, som er nødvendig for å redusere risikoen for fall, opprettholde balanse og stabil kroppsstilling.

Gymnastikk for føttene

Øvelser for strekking

Disse øvelsene bidrar til å forebygge skader, utvide rekkevidde av bevegelser, forbedre blodsirkulasjonen i muskler. Med for lang sitteplass, er det mange helseproblemer.

Gymnastikk for å strekke musklene i bena:

 1. Vend mot veggen og legg dine rettede armer på den på brystnivået. Deretter bøy armene i albuene, lene hele kroppen fremover og holde føttene presset til gulvet. På denne tiden må du føle hvordan musklene på baksiden av skaftet strekker seg. Juster deretter armene i albueforbindelsene, skyv vekk fra veggen og antar en oppreist posisjon.
 2. Ligg på ryggen. Deretter beveger du med venstre hånd gjennom høyre til den andre siden av kroppen med hjelp av hånden. Hold den i denne posisjonen en stund, og gå tilbake til startposisjonen. Gjenta denne bevegelsen med det andre benet. Denne gymnastikken letter stivheten av muskler i nedre rygg.

Øvelser for å forbedre mobiliteten

Formålet med disse øvelsene med kurativ kroppsopplæring er å forbedre mobiliteten til den berørte benen i hofte- og kneleddene. eksempler:

 • Ligg på ryggen, bøy knærne slik at fotsålen er plassert på gulvet. Mens du holder bena sammen, vipp dem på en måte og deretter den andre. Disse bevegelsene bidrar til å redusere stivhet i leddene.
 • Ligge på ryggen, dra venstre kne til brystet og trykk forsiktig det med hendene. Gjenta denne bevegelsen med høyre lem. Denne gymnastikken forbedrer mobiliteten i hofte- og kneleddene.

Øvelser for å gjenopprette muskelstyrken

For å gjenopprette styrken av musklene i det berørte benet, er følgende øvelser nyttige:

 1. Turgåing er den enkleste typen fysisk aktivitet som du trenger å utføre etter et slag. Hvis du ikke kan gå alene, kan du prøve å bruke en rullestol eller en stokk.
 2. Fottrykk er et alternativ til å gå. For denne øvelsen trenger du en spesiell simulator, der, takket være styrken av musklene i underbenene, øker du en viss vekt.

Sittebenøvelser

Sitteøvelser treningsterapi hjelper behagelig utvinning etter et slag.

Øvelser etter et slag. rehabilitering

Stroke er en av flere sykdommer som fører til funksjonshemming i mer enn 90% av tilfellene. Å gjenopprette cerebral aktivitet etter et angrep krever lang og vedvarende innsats fra offeret og hans kjære. En viktig rolle i rehabilitering etter et slag er spilt av narkotikastøtte, samt behandling i spesialiserte sentre og sanatorier, kostnaden for tjenester er ganske høy. I den økonomiske planen er det ikke tilgjengelig for alle kvalifiserte rehabiliteringsspesialister, så mange etter eliminering av trusselen mot offerets liv begynner å bli frisk hjemme.

Hjemrehabilitering: Nøkkelutfordringer

Rehabilitering hjemme etter et slag har en viktig rolle i restaureringen av tapte kroppsfunksjoner. Organisasjonen bør kontaktes ansvarlig og gi offeret:

 • konstant overvåkning av spesialister;
 • Tilgjengeligheten av enheter og verktøy som er nødvendige for å eliminere ubehag forårsaket av begrensninger av noen funksjoner;
 • hjelp med å trene øvelser.

Spesiell oppmerksomhet blir gitt til utøvelsen av øvelsen fysioterapi øvelser, hvis handling, avhengig av form for brudd er rettet til:

 • styrking av musklene i de berørte kroppsdelene;
 • forbedret koordinering av bevegelser og kroppsbalanse;
 • fjerning av muskelspasmer;
 • restaurering av følsomheten til lammede kroppsdeler;
 • restaurering av funksjoner av tale og tenkning;
 • Tilpasning av offeret fra et slag til den nåværende tilstanden.

Ved rehabilitering av huset utføres aktivitetene av offeret selv og ved hjelp av nært folk som har psykologisk og fysisk deltakelse som er uunnværlig for å gjenopprette tapt helse.

Øvelser etter et slag for hendene

Restaurering av motorens funksjoner i hånden innebærer å utføre passive og aktive øvelser.

Effekten av passiv trening er rettet mot å forhindre stivhet i hånd og muskelkramper. Klasser begynner umiddelbart etter eliminering av trusselen mot livet, utført av offeret selv med en sunn hånd, en sykepleier eller en slektning.

 1. Albue bevegelser. Hånden, oppreist i vertikal stilling, bøyer seg i albuen slik at børsten berører pannen. Etter det, i albuen løfter hånden sakte og går tilbake til sin opprinnelige posisjon.
 2. Arbeid med skulderremmen. Pasienten legges på ryggen, slik at skulderbladene presses mot en hard overflate. Deretter løft begge hendene i vertikal stilling til skulderbladene stiger over overflaten. I denne stillingen bør du holde i noen sekunder, og legg hendene i startposisjonen.
 3. Arbeider med skulderen. Pasienten sitter på ryggen, hendene hans skal være koblet på brystet. Den berørte lemmen med en sunn arm skal heves oppover vinkelrett på kroppen, holdt i denne posisjonen og sakte senket ned.

Aktive øvelser utføres for å forbedre muskelkontrollen. For å gjøre dette kan du bruke improviserte midler, spesielle enheter og dumbbells, hvis pasienten har mulighet til å holde dem i hånden. Hjemme kan pasienten selvstendig utføre følgende øvelser:

 1. Håndbøyning. Sittende på en stol og holder en manual i hendene, må du bøye albuene til brystet nivå, bør ryggen være rett og skuldrene fortsatt.
 2. Håndfjerning. Å være i samme posisjon, fjerner pasienten hendene med manualer i hånden og heve dem til skulderhøyde, detains dem i 1-2 sekunder og sakte senker.
 3. Tren for press. I den berørte hånden setter du en elastikkball i gummi og klemmer den så mye som mulig 10-15 ganger.
 4. Øvelser ved hjelp av husholdningsartikler. Pasienten trykker bryteren, åpner og lukker dørhåndtaket, omarrangerer oppvasken, klemmer ut tannkremet fra røret.

Komplekset av øvelser for å gjenopprette hendene i funksjonene kan bli betydelig utvidet av den behandlende legen.

Gymnastikk etter et slag for beina

Passiv gymnastikk for å gjenopprette benmobilitet omfatter følgende øvelser:

 1. Fleksion av bena i knærne i den bakre posisjonen. Knærne blir vekslende trukket opp av hendene til brystet, forsinket for en stund og senket.
 2. Flytter beinet i utsatt posisjon. Det høyre benet med en sunn hånd er omorganisert gjennom venstre ben til motsatt side av kroppen, holdt i denne posisjonen i 30 sekunder og forsiktig tilbake til sitt sted.
 3. Øvelse ligger på sin side. I liggende stilling på siden, bør knærne bøyes. Øvre benet blir hevet i kneet, holdt i 2-3 sekunder og senket.

Aktive øvelser etter et slag for føttene bidrar til restaurering av muskelstyrke. Vanlige blant dem er:

 1. Øvelser for ankelen. I sitteposisjonen blir benet hevet, hvoretter ankelen utføres 20 rotasjoner i begge retninger.
 2. Arbeider med lårets indre muskler. Når du sitter på en stol, må du legge knærne i begge hender mellom hoftene, deretter redusere dem, stram dem i 8-10 sekunder og fortynn.
 3. Tredemølle trykk. Treningsalternativ til å gå. Ligger på simulatoren klemmer pasienten med bena seg en viss vekt, og belastningen bestemmes av en spesialist, under tilsyn av hvilken han er.
 4. Mach med føttene dine. Alternativt økes bena i en vinkel på 90 ° og senkes. Øvelsen kan suppleres med en klaff med hender under det opphøyde benet.

En uerstattelig metode for å gjenopprette motoraktiviteten til beina går uavhengig av hverandre ved hjelp av vandrere eller staver.

Øvelser for å forbedre koordinasjonen

Krenkelse av koordinering er en hyppig konsekvens av et slag. Personen rister med å gå, han føler seg usikker når han gjør plutselige bevegelser og ofte faller ned. For å gjenopprette den forstyrrede balansen, hjemme, bør følgende øvelser utføres daglig:

 1. Stå på sokker. Lene mot en stabil vugge og holde ryggen rett, bør du stige opp til tærne så mye som mulig, stå i noen sekunder og sakte sakte ned på dine hæler.
 2. Stå på ett ben. Begynn øvelsen fra stativet i 30 sekunder, med foten samtidig under ham og lent med hånden på stolen. I fremtiden utføres øvelsen uten støtte, og tiden økes til 2 minutter.
 3. Setter foten til siden. Ved å holde ryggen rett og lene hånden på bordet eller fortauet, blir et ben trukket tilbake til siden i en vinkel på 45 ° og holdes i denne posisjonen i 10 sekunder. Så blir benet sakte senket. Utfør øvelsen du trenger opptil 10 ganger for hvert ben. Deretter er det komplisert ved å utføre med lukkede øyne og vri på ett ben i form av en pendel.
 4. Vandre langs linjen. På en flat overflate er det angitt en rett linje, der hælen på venstre ben er festet til høyre tå. Deretter blir det høyre beinet omorganisert på samme måte før venstre og så videre.
 5. Sving foten din. Etter å ha stående høyre hånd på mansjetten, er venstre ben maksimalt trukket tilbake, festet i denne posisjonen i 8-10 sekunder og deretter sakte tilbake til stedet. Øvelsen gjentas opptil 10 ganger, vekslende med et ben.

Regelmessig trening av treningsstudioet gir deg mulighet til å gjenvinne tilliten til gangen og redusere risikoen for skade fra fall. Komplekset av øvelser kan suppleres eller reduseres av den behandlende legen med hensyn til kontraindikasjoner og særegenheter av organismen.

Øvelser etter et slag for øynene

I synsforstyrrelser forårsaket av parese av de oculomotoriske nerver, vises følgende øyeøvelser for å ha lidd av et slag:

 1. Blink. Innen 30 sekunder må du blinke ofte, så åpne øynene dine og se på samme punkt i samme periode uten å blinke.
 2. Elevbevegelse. Alternativt utfører eleverne bevegelser venstre-høyre, nedover, diagonalt fra øverste venstre hjørne til nedre høyre og fra øverste høyre hjørne til nedre venstre hjørne.
 3. åtte. Elever visuelt tegner figuren åtte først vertikalt, deretter horisontalt og diagonalt.
 4. Sirkler. De sirkulære bevegelsene til elevene gjøres først med klokken, så mot.
 5. Kompresjon av øyelokkene. I begynnelsen klemmes øynene tett i 10-15 sekunder, hvorpå de åpner og slapper av på samme tid.

Øvelser for øynene bør utføres jevnt, uten skarpe og forhastede bevegelser.

Gymnastikk for restaurering av artikulasjon

For å gjenopprette riktig artikulasjon og uttale, er det nødvendig ikke bare å hjelpe talepersonen, men også å ha regelmessige uavhengige studier hjemme. For hver type taleforringelse velger en person et individuelt sett med øvelser, mens det er en liste over vanlige manipulasjoner, den daglige implementeringen bidrar til å forbedre ordets uttale betydelig:

 1. Skyv tungen til haken, og deretter - til nesenes spiss.
 2. Vri tungen i et rør.
 3. Høyt smacking i form av et luftkys;
 4. Skubber underkroken fremover, griper på underkanten av øvre, forsinker i denne posisjonen i 7-10 sekunder og vender tilbake til startposisjonen. En lignende manipulasjon utføres med opptak av underleppen.
 5. Forlengelse av leppene med et rør, en forsinkelse på 5-7 sekunder, etterfulgt av avslapping. Med en kort pause blir øvelsen utført opptil 10 ganger.
 6. Et bredt smil med et smil av alle tennene. Etter å ha returnert til startposisjonen, gjenta øvelsen, bare med lukkede lepper.
 7. Trekker tungen til den myke ganen og klinker dem.
 8. Vysovyvanie tungen fra munnhulen som mulig og et hoft, som en slange.
 9. Licking lepper - fra side til side, i sirkulære bevegelser.
 10. Vysvyvanie-språket er mulig, mens nakken skal strekkes. Etter forsinkelsen i denne tilstanden i 3-5 sekunder for å gå tilbake til opprinnelig posisjon, gjenta øvelsen 7-10 ganger.

Øvelsene beskrevet er bare en del av programmet for å gjenopprette tale. I kombinasjon med læring av setninger, rim og tunge twisters, er det nødvendig å utføre dem 2-3 ganger om dagen.

Mental gymnastikk etter et slag

For å gjenopprette arbeidet med reseptorer som er ansvarlig for minne og tenkning, er det nødvendig med lang trening. Etter å ha bestått medisinsk behandling på sykehuset, må du utføre daglige psykiske øvelser etter et hjerneslag hjemme. Vanlige blant dem er:

 1. Oppmerksomhetstrening. Pasienten blir bedt om å se objektet eller en fremmed, og beskriv det i detalj.
 2. Søk etter bokstaver eller ord. For å gjenopprette visuelle foreninger, bruk en bok der pasienten blir bedt om å merke bokstaver eller ord. For å finne dem må han lese og huske det glemte alfabetet.
 3. Minnetest. Før pasienten legger ut gjenstander (for eksempel retter, papirvarer, bøker eller leker), be om 30 sekunder for å se dem nøye og ringe dem. Opplæring starter med 3 elementer, og øker gradvis antallet. For å stimulere konsentrasjon og visuell minne, er det også nødvendig for en person å gjenopprette rekkefølgen av objekter i minnet.
 4. Berør reseptor trening. Ved hjelp av lukter og smaker knyttet til pasientens tidligere liv, er det mulig å gjenopprette viktige hendelser og opplevelser i minnet.
 5. Trening av tanker. Fra de første dagene etter angrepet av et slag, skal pasienten mentalt gi kommandoer begrenset i bevegelse til deler av kroppen, for eksempel å knytte sin knyttneve og flytte tærne. Også i tankene må du bla gjennom øvelser av terapeutisk gymnastikk, på et underbevisst nivå starte arbeidet med nerveender, som er ansvarlig for motoraktivitet.

Effektive øvelser for å opprettholde mentale funksjoner er å løse gåter og kryssord, å engasjere seg i logikkspill, å lese og løse enkle matematiske problemer.

Hvordan gjenopprette tale etter et slag: utvinning med trening, medisinering og folkemessige rettsmidler

Som et resultat av akutt forstyrrelse av hjernens sirkulasjon, kan ulike strukturer i hjernen, inkludert talesenteret, lide. Artikulasjonsforstyrrelse - en hyppig brudd på slag, ofte er det første tegn som gjør at du kan mistenke at hjerneslaget oppstod. Brudd på tale kan reverseres, men det kan være blant de langsiktige konsekvensene av et slag. I mange tilfeller er det egnet til korreksjon ved hjelp av spesielle øvelser.

Det er umulig å garantere full gjenoppretting av tale etter et slag. Suksess avhenger av plasseringen av lesjon i hjernen, kroppens regenerative evner, forholdene der pasienten ligger, hans besluttsomhet, tålmodighet og utholdenhet.

Hvorfor er talefunksjonen brutt

Tilstanden hvor pasienten etter et slag ikke normalt kan snakke, kalles avasi. Det oppstår ved brudd på sammenhenger mellom nevroner, akutt forstyrrelse av ernæringen, komprimering av hematom i nervesvevet, og også på grunn av andre organiske skader på tilhørende strukturer i hjernen. Det bør forstås at det avhenger av omfanget av nederlaget om en person igjen kan kommunisere og uttale ord uten vanskeligheter.

Avhengig av dybden av skader på talevansker, er følgende former for avasi utmerket:

 • total (full) - Tale er helt fraværende, pasienten kan være i skumringstilstanden av bevissthet, ikke gjenkjenne kjære. Dette er den mest komplekse form for terapi og retur av tale;
 • sensoriske - er knyttet til et brudd på Wernicke-senteret, som er ansvarlig for talegjenkjenning. Pasienten hører morsmålet som helt nytt, ikke i stand til å forstå hva som blir sagt til ham;
 • motor - Krenkelser er begrenset til ansiktsmuskulaturen i ansiktet, på grunn av hvilken det ikke er klart uttrykk for voksne, som snakket tidlig tydelig. Samtidig forstår pasienten alt og prøver å svare, men kan ikke. Han er fullt klar over betydningen og reproduserer de enkleste lydene;
 • amnestic - Personens minne om ord er skadet, han kan ikke nevne de omliggende objektene;
 • semantisk - pasienten kan kun uttale korte, enkle setninger. Han opplever problemer med å forstå komplekse talkonstruksjoner, lange setninger.

Type avasi er viktig for å utvikle taktikker og strategier for å gjenopprette tale etter et slag, da hver av dem krever et eget program. Hva om symptomene ovenfor er observert?

I de fleste tilfeller er det mulig å gjenopprette tale, om ikke helt, så i tilstrekkelig volum, slik at en person kan kommunisere med andre.

Gjenoppretting av tale etter et slag: leksjoner med en taleterapeut

I begynnelsen, etter at slaget skjedde, ligger fokus på å utjevne organisk skade og bevare vitale funksjoner. Rehabilitering av talen starter vanligvis en uke etter hendelsen, t. E., etter at det ble lammet, forutsatt at pasientens tilstand tillater det, t. E. tilstrekkelig stabilisert. Hvis dette ikke er mulig, skal talenes restaureringskurs startes senest to måneder etter hendelsen. Etter denne perioden vil nervesystemet gjenopprette mye verre.

Det individuelle lærerprogrammet består av en taleterapeut, og for første gang kontrollerer han øvelsene. I de tidlige stadiene er det nødvendig å ringe en tale terapeut hjemme - her for pasienten er den gunstigste atmosfæren opprettet. Med ytterligere suksess i talgjenoppretting, kan tale terapi øvelser overføres til legekontoret. Pasienter som gjør fremgang er vist i gruppesesjon - denne teknikken er svært effektiv, og pasienter, som er blant personer med lignende lidelser, slutter å bli flau. Det konkurransedyktige øyeblikket er også viktig. Det er mulig å trene tette pasienter slik at de gjennomfører klasser med ham hjemme. I dette tilfelle undersøker talepersonen pasienten, styrer gjenopprettingsløpet og, om nødvendig, justerer programmet.

Til logopediske øvelser ga resultatet, vil det være nødvendig å følge anbefalingene nøyaktig, for å engasjere seg vedvarende i lang tid.

Først prater terapeuten gjennomfører en pasientundersøkelse, analyserer hans reaksjon på stille og høy tale, bevegelser, evaluerer evnen til å forstå og huske.

Pasienten er også rådet til å lese høyt, og starter med enkle setninger, for eksempel titler av artikler eller barnas dikt, sakte, prøver å uttale ordene klart og tydelig.

Metodene for logopedisk arbeid er basert på involvering av ulike hjernestrukturer i taleprosessen. Følgende øvelser brukes til å gjenopprette tale etter et slag:

 1. fonetisk - Målrettet å gjenopprette innervering, kontrollere ansiktsmuskler i ansiktet (spesielt lepper, tunge). Pasienten blir bedt om å gjenta for en lege en viss lyd som tilhører en av kategoriene - leppe, hissing osv. Denne innledende øvelsen tjener også som en diagnose av formet tapstap. Både individuelle lyder og hele tunge twisters for taleutvikling brukes - i begynnelsen kan de virke for kompliserte, men til og med mislykkede, men vanlige forsøk på å uttale dem fører til positiv dynamikk.
 2. semantisk - pasienten bør inkludere aktiv tenkning og finne nye betydninger i de foreslåtte situasjonene, for eksempel å fortsette setningen, assosiative serier. Pasienten kan bli bedt om å inngå en dialog med legen om noe nøytralt emne.
 3. Visuell, formet. For personer med sensorisk avasi brukes illustrasjonsmetoden. Bruk illustrasjoner fra bøker, spesielle hjelpemidler eller et fotokort. Slike øvelser oppfordrer oss til å finne passende lenker og sekvenser.
 4. Creative. Denne gruppen inkluderer sang, musikkleksjoner, kunstterapi, etc.

Under økten, logoped (og senere lukke den personen som erstatter ham i klasserommet) holder seg til den mest vennlige til pasientens humør - han uttaler alle ordene høyt og tydelig, høflig refererer til en pasient, det er tålmodig. Dette er viktig for hjerneslagspasienter som ofte er flau av tilstanden deres, føler seg hjelpeløse, har fysiske vanskeligheter (for eksempel når de lammet høyre side av ansiktet eller vridd i tungen). Et godt forhold mellom legen og pasienten er nøkkelen til vellykket behandling.

I de tidlige stadiene er det nødvendig å ringe en tale terapeut hjemme - her for pasienten er den gunstigste atmosfæren opprettet. Med ytterligere suksess i talgjenoppretting, kan tale terapi øvelser overføres til legekontoret.

I de første ukene etter et hemorragisk eller iskemisk slag kan du gjøre leksjoner i 10-15 minutter. Gradvis øker varigheten av klassene.

Hvis eksperthjelp ikke ble gitt i tide, opphører talesenteret snart til å fungere, og gjenopprette det vil være mye vanskeligere. Terapeut-aphasiologist behandler behandling av slike pasienter.

Øvelser for å gjenopprette tale etter et hjerneslag hjemme

I tillegg til trening med en spesialist fortsetter pasienten å trene selvstendig eller ved hjelp av slektninger. De som igjen skal snakke mye med offeret, ta ham tålmodig, være vennlig og forstå at denne patologien kun er reversibel med langvarige vedvarende yrker og vist utholdenhet.

Øvelser med sikte på å utvikle leppene:

 • maksimal strekking av leppene inn i røret;
 • anfall av en leppe av den andre, deretter omvendt;
 • trekker leppene dine til sidene, opp og ned;
 • et bredt smil, dets veksling med et trist uttrykk på ansiktet, senket hjørnene av leppene sine.

Øvelser for språkutvikling:

 • maksimal eksponering av tungen fra munnhulen
 • Alternativ berøring med himmelens tunge, deretter sengen under tungen;
 • slikker lepper med sirkulære bevegelser, endrer rotasjonsretningen;
 • avrunde tungen tilbake så langt som mulig;
 • Bevegelse av tungen langs innsiden av kinnene og leppene i forskjellige retninger.

Pasienten er også rådet til å lese høyt, og starter med enkle setninger, for eksempel titler av artikler eller barnas dikt, sakte, prøver å uttale ordene klart og tydelig.

Varigheten av klassene er i utgangspunktet liten - 3-5 minutter, og deretter gradvis øke, noe som gir opp til 10-15. Det må tas i betraktning at det ikke er så mye varigheten av en leksjon som deres regelmessighet som er viktig.

Aphasia oppstår på grunn av brudd på sammenhenger mellom nevroner, akutt forstyrrelse av ernæring, komprimering av hematom i nervesvevet, og også på grunn av andre organiske skader på tilhørende hjernestrukturer.

Normal sirkulasjon av impulser i hjernen gjenopptas kun når det er konstant belastning, så du bør øve daglig.

Ytterligere metoder for å gjenopprette taleforstyrrelser

For å opprettholde den nervesystemaktivitet og en bedre assimilering av informasjon legemidler som forbedrer cerebral blodstrøm kan bli tildelt - de såkalte nootropika. De øker hjernens sirkulasjon, akselererer veksten av nervefibre. Medisinering hjelper med å gjenopprette minne, stimulere tenkning.

Effektiv og fysioterapi - elektrisk pulsstimulering av ansiktsmuskler, ansikts- og tunge massasje.

Kan hjelpe folk rettsmidler: urtete og infusjoner Viburnum, kongler, einer, timian, plantain, johannesurt, jordbær, salvie, rose, ringblomst og andre planter. Du kan samle planter selv eller på apotek, individuelle urter eller ferdige avgifter.

Kompleks terapi, fortsetter til talen ikke er fullstendig gjenopprettet, eller til de intensive øktene slutter å produsere resultater.

outlook

Det er umulig å garantere full gjenoppretting av tale etter et slag. Suksess avhenger av plasseringen av lesjon i hjernen, kroppens regenerative evner, forholdene der pasienten ligger, hans besluttsomhet, tålmodighet og utholdenhet. Pasienter med alvorligere sykdomsformer, som ble ledsaget av omfattende skader på hjernekonstruksjonene, blir gjenopprettet lenger, og sjansene for full gjenoppretting er lavere. Likevel er det i de fleste tilfeller mulig å gjenopprette talen, om ikke helt, så i tilstrekkelig volum, slik at en person kan kommunisere med andre.

I de første ukene etter et hemorragisk eller iskemisk slag kan du gjøre leksjoner i 10-15 minutter. Gradvis øker varigheten av klassene.

Den detaljerte prognosen ser slik ut:

 • i fravær av tilstrekkelig behandling er sjansen for å gjenvinne talevirksomhet etter tapet som et resultat av et slag, omtrent lik 15%;
 • i alvorlig slag, men full overensstemmelse med kompliserte terapeutiske tiltak muligheter for full gjenoppretting øker til 55%, med slag gjennomsnittsvekt - 75%, med et lett slag - 90%.

Så svaret på spørsmålet "hvordan å gjenopprette tale etter et hjerneslag?" Som følger: tidlig behandling, under tilsyn av en lege for å gjøre øvelsene regelmessig og vanskelig å være tålmodig og ikke gi opp en klasse, selv om resultatet ikke er så rask og klar som forventet.

video

Vi tilbyr å se på en video om emnet i artikkelen.

Hvordan hjemme å komme seg fra et slag med trening

Etter et slag De viktigste middelene for utvinning er terapeutisk trening. Tross alt, de ødelagte nervecellene kan ikke gjenopprettes, deres funksjoner blir tatt av andre celler i hjernen. Dette er terapeutisk gymnastikk, men for å få ønsket effekt må du følge alle regler og anbefalinger.

Healing foregår i flere stadier. Først går en person inn i intensivavdelingen, der legene kjemper for sitt liv. Hvis pasienten går inn i avdelingen for nevrologi, er det en første rehabilitering, den endelige utvinningen skjer hjemme. Den siste fasen er den lengste, og det avhenger av det, vil være full eller delvis rehabilitering.

Hvilke øvelser krever rehabilitering

For hver type slag er deres oppgaver gitt, men de fleste er vanlige og anbefales for enhver type slag. Det viktigste du trenger å bygge på valg av øvelser - hvilken del av hjernen har lidd som følge av et slag.

Med nederlag venstre halvkule det:

 • Lammelse av høyre side av kroppen;
 • Problemet med oppfatningen av rom;
 • Mangel på motorminnet (pasienten vet ikke hvordan man skal binde skoene);
 • Impulsiv, rask oppførsel.

Med nederlag høyre halvkule det:

 • Lammelse på venstre side av kroppen;
 • Problemet med tale;
 • Mangel på språkminne (pasienten skjønner ideen han ønsker å formidle, men kan ikke huske ordet);
 • Forsiktig, treg oppførsel.

For å eliminere hvert problem, i tillegg til de viktigste oppgavene, utfører du gymnastikk med sikte på å trene nedsatt funksjon.

Hvor lang tid krever rehabilitering?

Recovery er avhengig av to faktorer: fokuset på lesjonen og pasientens handlinger. Jo mer en person tror på seg selv og følger nøye med anbefalingene fra leger, jo større er sjansen for full rehabilitering. Noen ganger spiller vilje og lyst hos en person en avgjørende rolle, i motsetning til prognosene fra spesialister. En annen faktor er plasseringen og omfanget av det berørte området, samt tiden fra streik til ankomsten av en ambulanse. Med en økning i disse indikatorene øker sjansen for ugunstig prognose og rehabilitering.

Slaget som oppstår mindre lammelse av kropp og ansikt, milde koordinasjonsforstyrrelser er den enkleste formen. Med den blir det planlagt delvis rehabilitering i 1-2 måneder. Full gjenoppretting er allerede i 2-3 måneder.

Slag med grov lammelse, Stabil diskoordinering for å kurere er mye vanskeligere. Delvis restaurering til husstands selvbetjening hjemme er bare mulig etter 6 måneders trening. Muligheten for full utvinning er usannsynlig, og hvis det gjør det, så år senere.

Stroke med vedvarende nevrologiske sykdommer (funksjonshemming på grunn av fullstendig forlamning av noen parti) har de verste utsikter. Full utvinning er umulig, delvis vil være begrenset til muligheten for å sitte, og det vil bare være et år eller to.

Det bør klargjøres som Etter et slag, varer behandlingsperioden en levetid og slutter aldri. Dette skyldes det faktum at celler som har antatt funksjonene av nekrose, ikke kan erstatte dem 100%.

En person i normale aktiviteter kan oppføre seg som helt sunn, men i ekstreme situasjoner vil han mangle reaksjonen, koordinering av bevegelser.

Mål av gymnastikkøvelser etter et slag

Hovedoppgaven er full restaurering av alle funksjoner. I tillegg er det mange sekundære, ikke mindre viktige oppgaver:

 • Tilbaketrekking av høy muskel tone, med lammelse av musklene er for anstrengt, er det nødvendig å fjerne excitability;
 • Retur nøyaktighet av bevegelser;
 • Ved oppvarming økes blodtilførselen av vev, redusert på grunn av forstyrrelser av innervering;
 • Forebygging av trykksår, langvarige preservering av et organ stilling, uunngåelig problemer med blodsirkulasjon i høytrykksområder, endringen i kroppsstillingen hindrer dette.

Hvordan trene

Først må du konsultere en spesialist og utvikle et individuelt program klasser. Legen kan fortelle om trening i en øvelse og finne de mest nyttige som er basert på slagslaget. Øvelser utføres med enkle oppgaver og jevn overgang til mer komplekse oppgaver.

Du kan ikke overbelaste en person, unødvendig medisinsk gymnastikk er skadelig, som det er hennes fravær. Før treningsstart, er det tilrådelig å varme opp kroppen som skal trent av massasje.

Det er nødvendig å ha hjelp og støtte til nære mennesker, samt en positiv holdning til treningsprosessen. Hjemme må du hjelpe pasienten, opprettholde troen på helbredelse og optimisme. Det er viktig at nære mennesker stadig roser og legger vekt på pasientens suksess. Gymnastiske øvelser bør utføres gjennom livet for å hindre gjentakende slag.

Øvelser for å eliminere konsekvensene av et slag

Passiv gymnastikk

Umiddelbart etter et slag i de første dagene, er pasienten lagt helt i ro, gymnastikk er mulig, men bare passiv. Det er det Gymnastic øvelser for pasienten utføres av andre mennesker, bøyer og unbending hans lemmer. Passiv fysioterapi begynner med fingrene, først en lammet hånd, etter en sunn person.

Etter bytte til rotasjoner med en børste, bør bevegelsene utføres i begge retninger (med urviseren og mot urviseren). Deretter bøyer og bøyer armene seg i albuene, og på slutten passerer de til skuldrene, utfører bevegelser opp og ned, til høyre, gjør rotasjonsbevegelser. Passiv gymnastikk for nedre ekstremiteter går på samme prinsipp.

For å eliminere muskelkramper kan løses i kort tid i utfoldet tilstand. Hånd eller fingre kan knyttes til en pinne, fest dem i en rett stilling, så det gjøres med andre deler av kroppen. Fiksering kan gjøres ikke mer enn 30 minutter om dagen, og forutsatt at pasienten ikke opplever ubehag.

Pasienten selv utfører "Mental" gymnastikk. Disse øvelsene akselererer utvinningen av motorsenteret. Alt du trenger er å forestille deg slik gymnastikk i tankene dine. Presenterer hvordan han klemmer og slår ut håndflaten, danner pasienten i sitt hode et nytt motorsenter. Viktig tydelig presentere et bilde og visualisere det så ofte som mulig. Det er nødvendig å tro at alt vil vise seg.

Aktiv gymnastikk i liggende stilling

 • Over sengen henger en klut (håndkle). En person griper ham med en børste og utvikler en hånd uavhengig, bøyer og unbends, heiser og senker. Cloth gradvis henger høyere, kompliserer opplæringsprosessen, stimulerer prosessen med utvinning.
 • Den neste enheten er en gummiring med en diameter på 40 cm. Ringen er gjenget mellom lemmer, personens oppgave er å strekke den. Ringen for dette er laget av middels tykkelse, for å fortynne lemmer til sidene var ganske enkelt og vanskelig samtidig.
 • Pasienten griper seg på baksiden av sengen med en jevn bevegelse og prøver å trekke seg opp eller skyve vekk fra den. Det er nyttig i denne prosessen å koble bena.

Aktiv gymnastikk i sitteposisjon

 • Pasienten setter seg ned på sengen, bena nede på gulvet, hender som holder seg på sengen. Oppgaven er å bøye seg i ryggen og stikke ut brystet. Bøy på pusten, slapp av på utånding.
 • Pasienten sitter på sengen, bena ligger også på sengen. Oppgaven er å løfte rette ben, vekselvis, første etappe, og løft deretter den andre.
 • En annen øvelse i samme situasjon. For å slappe av på ryggen under den, legg en pute. Oppgaven er å nå ut til brystet med kneet og klemme benet med hendene. Vi løfter benet på inspirasjonen, brystbevegelsen og puster i noen sekunder. Gjør vekselvis for hvert ben.
 • Mannen sitter på sengen, føttene hviler her, hendene hans tas tilbake, hender hviler på sengen. Oppgaven er å prøve å koble skulderbladene med hverandre. Sammen med dette kaster du hodet tilbake.

Aktiv gymnastikk

 • Løft en liten gjenstand (en boks med kamper, en blyant) fra bordet, etter en vellykket ytelse, kan du løfte gjenstanden fra gulvet.
 • Løft hendene dine opp og strekk, stå på tærne. Tren å gjøre på inspirasjon, slapp av på utånding.
 • Bena har skulderbredde fra hverandre, palmer i midjen. Vip fremover og bakover og til venstre-høyre.
 • Stå opp rett, hender strekke fremover, trene "saks" for hendene.
 • Feet føtter å koble sammen, crouch, prøver å holde en rett stilling og ikke rive av hælene av gulvet.
 • Benene skal plasseres på skulderbredden, børstene på beltet, kroppens hjørner med urviseren og mot klokka.
 • Går mens du står stille.
 • Makhi fot, med en bomullsklap under henne.

Generelt kan du gjøre noen treningsøvelser fra skoleprogrammet.

Terapeutiske øvelser for ansiktet, tungen

Disse øvelsene er gitt for pasienter med nedsatt funksjonsevne i taleapparatet. Ofte er talenes taler langsommere enn motorens ferdigheter, og kan vare i flere år. Hovedbetingelsen for vellykket helbredelse - en person bør høre oftere levende menneskelig tale (ikke på tv). Hjemme bør de innfødte konstant kommunisere med pasienten.

Øvelser på ansiktsmuskler og tunger

 • Vis språket, dra maksimalt fremover;
 • Lick leppene dine, mot klokka og langs det;
 • Det er lett å bite vekselvis øvre og nedre lepper;
 • Å male tennene dine
 • Brett leppene inn i et rør;
 • Klikk på språket.

Øvelser for retur av evnen til å uttale ord

 • Vi begynner med uttalen av individuelle lyder (i alfabetisk rekkefølge);
 • Etter det lærer vi å si enkle ord (mor, far) eller røttene til komplekse ord, uten endringer;
 • Etter opplæring, riktig uttale av fulle ord;
 • Som konklusjon kan du trene for å snakke tunger og rimmer.

Slik planlegger du treningsøkter

Det er ingen nøyaktig plan for gymnastikk å gjenopprette motoraktivitet. Hver person etter rehabilitering etter et slag går sin egen vei. Vær basert på suksess i nåtid, hvis pasienten gjør øvelsen nøyaktig nok, så kan du prøve å gå videre til neste stadium. Antall bevegelser og tilnærminger for en øvelse øker også basert på pasientens velvære. Begynn klasser med passiv trening, når pasienten begynner å bevege fingrene og hendene, kan du gå til aktive øvelser mens du ligger.

Hvis en person utfører alle aktive øvelser i en liggende stilling med god nøyaktighet, så gå til sitteposisjon. utgangspunktet ha å være til stede ved slike leksjoner, for å støtte pasienten, slik at han ikke faller. Ikke kunstig forsinke fremskritt. Hvis pasienten enkelt utfører oppgaver i utsatt stilling, men nesten ikke kan takle stillesittende øvelser, må man trene hardt sittende, og resultatet vil være sikkert.

Hvis talefunksjonen er skadet, skal oppgaver for restaurering utføres fra de første dagene av rehabilitering.

Det er ikke nødvendig å skille mellom separate øvelser. Hvis pasienten kan bevege hendene, men ikke kan gjøre det samme med føttene, bør hendene utvikles av aktiv gymnastikk, og beina passiv. Hvis pasienten er en sittende øvelser utføres godt, men på den annen altfor sliten, kan det være inkludert i liggende øvelser bare får jobben, og på den andre å vente.

Ved første aktiv trening for enhver øvelse er antall håndbevegelser 1-2, ben - 3-5. Gradvis øke mengden til 5-6 for hendene og 14-16 for føttene. Amplitude og bevegelseshastighet må også økes trinnvis. Antall klasser i begynnelsen av rehabilitering strengt en gang om dagen, etter at det kan økes opptil 2 ganger, men bare med god helse.

Metoder for hjemmrehabilitering etter iskemisk og hemorragisk hjerneslag

Full gjenvinningsbehandling, treningsbehandling og fysioterapi etter et slag er viktig for rehabilitering av pasienten. Av flere grunner er profilsentre og sanatorier ikke alltid tilgjengelige, så er rehabilitering etter hjerneslag hjemmehaster. Pasienten trenger riktig omsorg, massasje, kosthold. Mange lærer å gå på nytt. Alt dette krever mye innsats fra en person som bryr seg om en elsket som har lidd et angrep.

Ta vare på pasienter etter et slag

Akutt forstyrrelse av blodsirkulasjonen i hjernen har alvorlige konsekvenser, opp til et dødelig utfall, overleverende pasienter får ofte funksjonshemning. I tillegg til taletap, nedsatt syn og minne, immobilitet, kan pasienten plages:

 • søvnløshet (ca 60% av pasientene klager over det);
 • hallusinasjoner (oftere hos eldre);
 • svimmelhet, støy og smerte i hodet.

Alle disse egenskapene til pasientens tilstand må tas med i betraktning, prøv å forstå hva som er vondt for ham. Ofte kan en person ikke uttrykke sine problemer med ord til talen blir gjenopprettet i det minste delvis. Mulighetene for rehabilitering etter hjerneslag er begrenset i forhold til behandlingsprosedyrene i profilsentrene. Hjemme er det ingen mulighet til å installere høyteknologiske simulatorer, men omsorg og nærvær av en rekke nære personer tillater pasienten å komme tilbake til livet.

Etter iskemisk

Av alle tilfeller av hjerneslag faller 80-85% av statistikken på iskemisk. Det er delt inn i tre typer:

 • Tromboembolisk, som skyldes trombose av cerebral kar
 • hemodynamisk, noe som fører til en langvarig spasme av cerebral fartøy, forårsaket av mangel på ernæringsmessige elementer;
 • lacunar, manifesterer seg i form av forstyrrelser i de syke sensoriske organer, motorfunksjoner.

Etter et mikroslag, et slag av alvorlighetsgraden, trenger pasienten en streng sengestøtte for første gang. Et iskemisk angrep kan skade skader på venstre eller høyre side, personen lammelser. Når du tar vare på sengepasienter, er det viktig å ikke la ham holde seg i en stilling i lang tid, du må slå ham over en gang om 2-3 timer.

Etter hemorragisk

Ved denne typen slag forekommer hjerneblødning. 30-60% av de som gjennomgår omfattende hjerneblødning faller inn i koma, dør. Hovedoppgaven i første fase, når gjenoppretting fra et slag har nettopp begynt, er å unngå trykksår. Det er viktig å lære hvordan du skal snu, plassere pasienten, skifte og heve den. Pasientens oppførsel påvirkes av hvilken del av hjernen som påvirkes, til venstre eller høyre. Prosessen med å komme tilbake til et helt liv etter at sykdommen begynner i de første ukene og varer i ca 1,5 år.

Behandling etter et hjerneslag hjemme

Å ta offeret fra hjerneslag fra sykehuset, er det viktig å fortsette foreskrevet medisinering. Pasienten skal motta medisiner slik at blodsirkulasjonen i hjernen er justert. For å gjøre dette, skriv ut slike virkemidler som "Encephabol", "Actovegin" (i tabletter og injeksjoner), "Vinpocetine", "Mexidol". Med hjelp av medisinbehandling er hjernen beriket med glukose og oksygen. For å gjenopprette alle funksjoner er det nødvendig med et sett med tiltak, et program rettet mot rask rehabilitering av pasienten, inkludert kosthold, massasje, gymnastikk, talterapi.

diett

Ernæring etter et slag i de første to ukene gjøres med en teskje. Mat bør bringes til en halvvannskonsentrasjon, rengjort. Når pasientens svelging gjenoppretter, kan du mate mer solid mat. Eliminer matvarer som øker kolesterolet: baking, baking, alle fettstoffer. Når du lager menyen, kan du prøve å bruke følgende produkter:

 • Kornhalvdelen av dem skal være hele korn (hvete, ris, havre, mais, bokhvete).
 • Grønnsaker er bønner, erter, mørkegrønn og oransje mat.
 • Frukt daglig, i frisk, tørket, opptining.
 • Meieriprodukter (fettfattig).
 • Proteiner er magert kjøtt, ikke daglig, noen ganger erstattet med fisk, belgfrukter.
 • Fett er nøtter, fisk. Ikke lag med margarin, fett, smør for å gi en minimal mengde. Vegetabilske oljer er foretrukket.

massasje

Det er startet med iskemisk slag i 2-4 dager, med hemorragisk slag på 6-8. De første prosedyrene varer fra 5 til 10 minutter, gradvis forlenget til en halv time. Kurset inkluderer 20-30 daglige økter. Etter en pause i en måned og en halv eller to måneder, fortsetter massasjen. Hvis du ikke kan invitere en massasje terapeut, må du selv utføre prosedyren, ta leksjoner fra en profesjonell eller laste ned riktig teknikk og konsultere lege.

Øvelser etter et hjerneslag hjemme

Etter 1-2 uker, når pasienten blir bedre, kan du begynne å gjøre fysiske øvelser. Ved rehabilitering etter hjerneslag er passiv trening lett tilgjengelig og praktisk, alle som tar vare på det, gjør alt sammen med pasienten. Følgende øvelser er nyttige:

 • Åndedrettsgymnastikk. Avdelingene trenger å bli lært å sakte innhalere og puste ut gjennom litt åpnede lepper mens du sier "f-f". Du kan blåse opp ballen.
 • Handlinger med rullestift. Ruller over føttene, pasientens palmer.
 • Passiv lading. Bøy og unbend vekselvis armene og bena til pasienten som ligger på ryggen.

Terapeutisk gymnastikk

Når pasienten ikke den første bevegelse av lammet lemmer begynner å komme følsomhet, tid venne pasienten til motorisk aktivitet, først i seng, sittende, deretter stående, og deretter kan du gå videre til en langsom turer. Når hjerneslag rehabilitering øvelser bør ta 2-3 timer daglig, ikke i en rad, et lite kompleks: den første uken i 40 minutter to ganger, med den andre - tre ganger om dagen.

Daglig turgåing er nødvendig når pasienten kan stå opp. Du kan gå rundt i leiligheten med ski poler, som en last på hendene. Det er en gunstig effekt av yoga på rehabilitering av pasienten, asanas eliminerer lidelsene i nervesystemet. Gjenopprettelse av syn etter et slag er også akselerert ved hjelp av spesielle øvelser for konsentrasjon og fokusering.

Gjenopprette tale

Jo mer hjernen er skadet i slag, desto langsomere blir talen gjenopprettet. Vellykket rehabilitering av tale oppstår i løpet av det første året, så går prosessen sakte. Etter et slag er det mangler i uttale, som må tilpasses. Pasienten trenger klasser i talen terapi programmet, konstant verbal kommunikasjon med slektninger, memorization av tunge twisters, lese høyt tekster.

Lær flere måter å forbedre minnet på.

Video om gjenoppretting av bevegelser etter et slag

anmeldelser

Antonina, 39 år gammel: Paven hadde et iskemisk slag, tilstanden var alvorlig. Etter å ha tømt fra sykehuset, snakket faren dårlig, kunne ikke gå, hans høyre arm ble fjernet. Perioden med full gjenoppretting var lang, nesten to år. Mamma ga ikke opp, fortsatte å jobbe med rehabilitering av paven, nå går han, sier han, er opptatt på dacha.

Alexei, 45: Jeg har diabetes, overvekt, et og et halvt år siden disse problemene førte til et mikroslag. Legen truet utviklingen av sykdommen, hvis jeg ikke går på kosthold og gjør det selv. Jeg fører en sunn livsstil, med moderat fysisk anstrengelse, jeg er redd for et angrep. Har kastet 25 kg. Ta vare på helsen din!

Maria 30 år: Min mor hadde hemorragisk slag, for et halvt år siden. Det var forferdelig, min mor snakket ikke i nesten en måned, hun led av søvnløshet. Da begynte denne tilstanden å passere, hun kom til seg selv. Rehabiliteringskursen var hjemme. Sykepleieren kom for å sette injeksjonene, og jeg gjorde massasje selv. Det viktigste - oppfordrer de syke til å flytte.

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Fullstendig rehabilitering etter hjerneslag: Hvilket kompleks vil hjelpe pasienten?

For pasienter som har hatt slag, vises en obligatorisk rehabiliteringsperiode for å gjenopprette tapte ferdigheter - gå, snakke, selvbetjening. For å gjøre dette holdes det kurs på fysioterapiøvelser, tale- og minnetrening. De er mest effektive når de kombineres med kosttilskudd, medisinering, supplert med folkemessige rettsmidler.

Les i denne artikkelen

Liv etter et slag: gjenopprettingstid

Rehabilitering av pasienten etter akutt nedsatt hjernesirkulasjon innebærer en gradvis økning i belastningen. I begynnelsen er stabilisering av staten nødvendig. Som regel blir pasientene tømt etter 20-25 dagers behandling på sykehus. Hjemme, kan du begynne å trene så lenge det var mulig å normalisere blodtrykk, puls, det er alvorlig svakhet og depressive reaksjoner.

Og her er det mer detaljert om et stengelslag.

Rehabilitering opptil 3 måneder

Den tidlige perioden etter et slag er regnet som det viktigste, siden det nå er maksimal restaurering av funksjoner. På dette stadiet er det mulig å oppnå:

 • Uavhengig sitter, står i nærheten av sengen, besøker toalettet, dressing og spising;
 • vedlikehold av personlig hygiene;
 • kontroll av blæren og tarmen;
 • forbedring av syn og tale;
 • Utseendet av følsomhet.

Ved riktig behandling, ved slutten av 2 måneder, klarer pasienten å stå på føttene og opprettholde en balanse. Når du går, trenger du støtte i form av en walker eller en pinne. Det er viktig å organisere øvelser i fysioterapeutøvelser minst 2-3 ganger om dagen. Complex Øvelsen består av en sammenhengende studie av alle muskelgrupper både sunn og berørte side, pre-nødvendig massasje for å varme opp musklene og eliminering av krampe.

Gjenopprettelse av hånden etter et slag

Periode til et halvt år

Etter restaurering av selvbetjeningskompetanse (i full eller delvis volum), starter en mer omfattende treningstrening. Først, ved hjelp av en slektning eller en instruktør, og da må pasienten selvsikker bevege seg rundt leiligheten, gå en tur.

De første ukene krever obligatorisk akkompagnement, og i fremtiden er det nødvendig å sikre mulighet for nødkommunikasjon med pasienten. Det må huskes at det ikke er fullstendig garanti for at det ikke er tilbakefall av sykdommen eller en plutselig fall selv etter en periode med vellykket utvinning.

I begynnelsen er det nødvendig å ta korte spaserturer og gå på trappene, og ved slutten av den 6. måned anbefales det å forlate tilpasninger og hjelp utenfor. Pasienten må ha fullt bestikk, evne til å skrive, memorere og reprodusere sammenhengende tekster. I kurativ gymnastikk inngår byrder (lette håndverk, plastflasker med vann, poser med sand på lemmer).

Gjenoppretting etter et slag på opptil et år

Å vandre i frisk luft blir stadig mer lang - fra 1,5 til 2 eller flere timer. De bør skifte med hvile, du bør ikke tillate tretthet. Tale i denne perioden er vanligvis gjenopprettet eller er mindre inkonsekvent. Det er viktig å utvikle fine motoriske ferdigheter i fingrene. For denne bruken sy, strikke, veving, spille et musikkinstrument, samle puslespill.

Opptil 18 måneder kan nesten 90% av pasientene komme seg uten hjelp, forutsatt at de følger alle medisinske anbefalinger:

 • daglig trening;
 • riktig ernæring;
 • motta ordinerte medisiner
 • avvisning av dårlige vaner
 • kontroll over blodtrykk, kolesterol og blodsukker.

Øvelser for rehabilitering etter iskemisk og hemorragisk slag

Motoraktivitet er gitt hovedstedet i utvinning av pasienter. Det er viktig å sikre klassens systematiske natur og innføring av minst 2 treninger per dag. Sørg for å starte øvelsene på den sunne siden, og erstatt dem med de berørte lemmer. Når tretthet oppstår, trenger du en pause, flere pustesykluser med ekspiratorisk strekk, og deretter kan du fortsette øvelsene.

Å redusere spasme

Spasticiteten av muskler minker med et spesielt kompleks ved hjelp av Bobat-metoden. Alle bevegelser er glatte og langsomme, gjentatte i første tre og deretter fem ganger:

 • tommelen av hånden er tatt i riktig vinkel, i denne stillingen er det nødvendig å holde opptil 3 minutter;
 • forlengelse av de andre fingrene på hånden;
 • med den langstrakte og beholdte tommelen for å bøye og unbend hånden, hele armen i skulderen;
 • Ved festing av tommelen blir siden tatt til side og hånden hentet (ved hjelp av en instruktør i medisinsk gymnastikk eller en slektning);
 • trekk og dra storetåen, fikse stillingen i 2 minutter eller lenger til musklene er helt avslappet;
 • ligg på ryggen, bøy benet i kneet. Hvis denne bevegelsen er gitt med vanskeligheter, er det nødvendig å slå med hånden under kneet. Stopp ved foten for tommelen og nedover.
Bobat terapi

For overkroppen

Bevegelsen i hånden blir restaurert verre enn i den berørte beinet. Den særegne lammelse i slag er et brudd på deltoidmuskel, som fikser skulderleddet. Når pasienten begynner å sitte, stå eller gå, kan den hengende armen føre til forspenning av ledkapsel og dislokasjon under egen vekt. For å styrke skulderbruken:

 • legger hånden til siden;
 • Sirkulær bevegelse skuldre vekselvis og sammen;
 • løfte skuldrene oppover og utløp nedover;
 • blanding og avl av kniver;
 • sitter eller står med rette armer for å vise de åpne håndflatene og vri penselen bakover (supination og pronation).

Etter at skulderen går til albueforbindelsen (fleksjon, langsom forlengelse med fiksering) og håndledd. Pensel bør behandles så ofte som mulig, da det varer lenger. For å gjøre dette kan du bruke en hvilken som helst posisjon - liggende, sitte eller stå, først bør du hjelpe deg med en sunn hånd. Bevegelse utføres i alle retninger og fly - bøying, sving i siden, sirkulær rotasjon i begge retninger, etterligning av skruen på pæren.

For utvikling av ben

I begynnelsen er det nødvendig å utføre bøyning og forlengelse i hofteleddet, knær og fot i liggende stilling. Hvis pasienten kan stå, legg deretter til sirkler med hofter, knottrotasjon. I en seng anbefales dette komplekset:

 • føre til et knel bøyd i kneet og deretter rette det rett;
 • Ligge med jevne ben, ta den berørte lemmen til side og gå tilbake til sin opprinnelige posisjon;
 • skyv hælene langs sengen;
 • simulere å sykle (på den svekkede siden først med hjelp utenfor);
 • vekselvis øke bena med et belte eller en gummibånd til dette.

Se på videoen om benutviklingsøvelser:

Opplæringsapparater for rehabilitering

I rehabiliteringsprosessen leveres en betydelig hjelp av spesielle enheter, de kjøpes i spesialiserte butikker av medisinsk utstyr. De er designet for å ta hensyn til bevegelsessykdommer på den ene siden av kroppen, mer avanserte modeller har tilbakemeldingsfunksjoner, bidrar til å etablere en individuell toningmodus.

De vanligste varianter er:

 • en treningssykkel for føttene;
 • en tredemølle med side skinner;
 • manuell trening sykkel.
Manuell trening sykkel

Også, ikke mindre effektivt, kan det være en rekke improviserte verktøy - en ekspander, en gummibandasje festet på en statisk gjenstand eller lukket i en ring, en vanlig pinne fra en mopp, en ball, kvadrerte bjelker, trinn. Den oppblåsbare puten brukes til å trene balansen, først sitte og deretter stå. For å utvikle en pensel, er leire nyttig, bønner, hvorfra du må legge ut en figur.

Tale Rehabilitering

Den mest intensive restaureringen av talefunksjonen er notert i de første seks månedene etter starten av et slag, det kan vare opptil 2 - 3 år med omfattende lesjoner eller tidlig startet behandling. Avhengig av hvilke deler av hjernen som påvirkes, utvikler pasienten enten en motorisk eller sensorisk form for taleforstyrrelse (aphasi). Ved den første varianten pasienten:

 • han hører tale, oppfatter det ved øre;
 • forstår ordene som er adressert til ham;
 • svarer på forespørsler;
 • kan ikke uttale et uttrykk eller formulere en tanke;
 • når du leser og skriver det er problemer, så pasientene unngår dem.

Se på videoen om øvelser for talgjenoppretting i motorphasia:

Med sensorisk avasi tar pasienten ikke hensyn til andres tale, hans egne ord er usammenhengende, ikke kontrollert av ham. Lesing er mulig, men følelsen av oppfølgeren er uforståelig, skriftlig ferdighet er helt tapt. Talen til en person som har hatt et slag er preget av manglende meningsfylthet, bevegelser. Siden pasienter prøver å forklare sine tanker for andre, men ikke forstår det, fører det til irritabilitet og irritasjon.

For å rehabilitere tale bruk følgende metoder:

 • kort med skriftlige bokstaver, stavelser og ord som du trenger å komponere og lese setningen på;
 • motivasjon for kommunikasjon - spørsmål, forespørsler, felles sang, uttale av dikt;
 • lytter til favoritt lydbøker med fortelling av innholdet deres;
 • ser på bilder og ber dem om å beskrive.

Hvis taleoppretting utføres hjemme, er det viktig for slektninger å opprettholde en velvillig holdning selv til mindre forsøk på å uttale ord, for ikke å rette feil, men bare for å oppmuntre pasienter. Ved å overvinne talefeilen er utholdenhet og konstant kommunikasjon med pasienten nødvendig.

Se på videoen om øvelser for talgjenoppretting med sensorisk avasi:

Ernæring etter et slag

Siden i det overveldende flertallet av tilfeller hos pasienter med hjerneslag er det en tendens til atherosklerose, Det anbefales å utelukke bruk:

 • fett kjøtt (svinekjøtt, lam);
 • kjøttboks;
 • noen animalsk fett;
 • slakteavfall;
 • krem og rømme, cottage cheese, som inneholder mer enn 10% fett, ost over 40% fettinnhold;
 • pølser, pølser, pølser, halvfabrikata.

Ved økt trykk blir mengden av bordssalt minimert til 3 til 4 g per dag. Det anbefales å redusere innholdet i kostholdet av hvitt mel og sukker, alkohol, koffein kraftig.

Kilden til protein bør være:

 • kokt fisk;
 • Kokt, hakket eller bakt kylling eller kalkun kjøtt;
 • sur melk drikker;
 • fettfattige varianter av cottage cheese og ost;
 • sjømat.

Vegetabilsk olje bør legges til salater. Det er ikke anbefalt å steke på det. Også i den ferdige tallerken kan du ikke sette mer enn en spiseskje med rømme eller krem, 5 g smør om dagen.

Folkemidlene

Fytopreparasjonens rolle i utvinning etter et slag er relatert til tilstedeværelsen av følgende medisinske egenskaper:

Les Mer Om Fartøyene