Symptomer og behandling av hydrocephalus i hjernen (dropsy) hos voksne

Hydrocephalus i hjernen er en alvorlig patologi preget av akkumulering av cerebrospinalvæske i hodet. Det utvikler seg ofte hos små barn, men voksne er heller ikke noe unntak. De har kjøpt hydrocephalus, og noen eksterne tegn på det er ikke synlige.

Hvis sykdommen ikke oppdages i tide, så kan en person til og med dø. Effektiviteten av hydrocephalus terapi avhenger av når den ble detektert. Væsken akkumuleres i subaraknoide divisjoner, så vel som ventrikulærsystemet.

Generell beskrivelse av patologi

Den menneskelige hjerne har en kompleks struktur. Den består av et stort antall avdelinger, som er beskyttet av en spindelvev, hardt og mykt skall. Plassen mellom det første og det siste skallet kalles "subarachnoid". Disse vevene er sammenkoplet ved hjelp av membraner som lager ventrikulærsystemet. Den består av tanker, forbundet med hull og kanaler. Det er i dem at sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken finner sted. Likvor flyter gjennom ventrikkene, og så går det inn i cisternene som ligger i hjernebunnen. Videre vasker væsken overflatevevene og absorberes deretter i blodet.

Den cerebrospinalvæske utfører flere viktige funksjoner:

 1. Det er en slags støtdemper for vev i hjernen og ryggmargen, og beskytter dem mot utilsiktet skade.
 2. Leverer næringsstoffer til hjernen, og fjerner deretter avfall fra den.
 3. Regulerer mengden blod inne i skallen.

Hydrocephalus i hjernen er preget av at overdreven cerebrospinalvæske presser på hjernen, noe som forårsaker forstyrrelser i funksjonaliteten. Denne væsken omgir hjernen og ryggmargen.

Typer av sykdommen

Klassifisering av hydrocephalus er svært viktig med sikte på riktig behandling. Dropsy kan være av disse typer:

 • Intern. For det er karakteristisk at cerebrospinalvæsken akkumuleres direkte i ventrikkene. Årsaken til en slik patologisk tilstand er et brudd på prosessen med absorpsjon av overskytende mengde cerebrospinalvæske. Og hans utstrømning er forstyrret av en trombose eller en svulst som blokkerte banen.
 • Ytre hydrocele. I dette tilfellet akkumuleres overflødig væske i subaraknoide rom, siden det ikke absorberes i sirkulasjonssystemet. I dette tilfellet er det ingen forstyrrelser i hjernens ventrikler. Denne form for hydrocephalus er ekstremt sjelden. Hvis en slik diagnose er laget, indikerer den atrofi av det viktigste organet i menneskekroppen. En svært alvorlig form for ekstern ødem i hjernen anses å være hydrocephalus substitusjon hos voksne. Det er preget av at hjernevolumet minker, og det frie rommet er fylt med CSF.
 • Blandet hydrocephalus. Her samler væsken i alle deler av hjernen. Ofte utvikler denne sykdomsformen hos voksne som har nådd den avanserte alderen. Blandetype er ganske tung for en person.
 • Moderat type ødem i hjernen. Det er preget av at noen symptomer og tegn kan være fraværende i årevis. Men på et tidspunkt manifesterer sykdommen seg veldig kraftig og pasientens tilstand forverres raskt.

I tillegg kan ødem klassifiseres etter opprinnelse:

 1. Medfødt. Denne dropsy utvikler seg fra fødselen og er provosert av en arvelig disposisjon til nedsatt hjernefunksjon. Hovedårsaken til utseendet av patologi er utviklingsdefekten.
 2. Anskaffet. Det er mer typisk for voksne og utvikler på grunn av traumatisk hjerneskade, så vel som en smittsom sykdom. Behandling av slik patologi skjer raskere.

Og hydrocephalus er akutt, subakutt eller kronisk.

Fayad Akhmedovich Farhat, neurosurgen av den høyeste kvalifikasjonskategorien, forteller om årsakene til og behandlingen av sykdommen i denne videoen, MD, assisterende professor i kirurgisk kirurgi ved Moscow State Medical University:

Hydrocephalus i hjernen: symptomer og tegn

Så, den presenterte patologien hos voksne i moderat form kan være asymptomatisk. Tegn er i stor grad avhengig av pasientens alder. I flere komplekse tilfeller har dropsy disse symptomene:

 • Hodepine, som praktisk talt ikke går forbi. Om morgenen er det merket med større intensitet.
 • Kvalme. Det manifesterer seg også oftest om morgenen.
 • Døsighet. Dette antyder at hydrocephalus allerede har påvirket hjernen og forårsaket noen nevrologiske tegn: hukommelse og taleforstyrrelse.
 • Kvalme og oppkast.
 • Å føle seg trøtt, presentere hele tiden.
 • Økt svette.
 • Mindre problemer med syn.
 • Brudd på gangen.
 • Endring i seksuell atferd hos voksne.

For mer informasjon om symptomer, se videoen:

 • Oppkast og kvalme.
 • Brudd på visuell og auditiv funksjon.

Den cerebrale cortex er ledsaget av følgende symptomer: Manglende evne til å kontrollere og koordinere bevegelser, midlertidig tap av minne, økt irritabilitet, plutselige endringer i humør.

Og for hydrocephalus, epileptiske anfall, urininkontinens, for rask seksuell utvikling, er inhibering av funksjonen ved å produsere bestemte hormoner karakteristiske. Et alvorlig tegn på hydrocephalus er forvirring av bevissthet, et brudd på den mentale funksjonen opp til utviklingen av demens. En person kan endre sin personlighet.

Manifestasjonen av dropsy er også avhengig av utviklingsstadiet. Den akutte sykdomsformen er preget av at dens symptomer ligner de av patologien som provoserte dropsy. Kronisk hydrocephalus er preget av symptomer som er karakteristiske for det.

I barn manifesterer seg sykdommen på sin egen måte: Barnets skallet øker i størrelse, ettersom de fibrøse leddene, som knoklene er forbundet med, fortsatt er myke og ikke lukkede. Som for voksne kan manifestasjoner av hydrocephalus samtidig snakke om andre alvorlige patologier: Alzheimers sykdom, Parkinsons sykdom.

Hvorfor utvikler sykdommen?

Til tross for at en blandet eller moderat type patologi er diagnostisert hos en voksen, utvikler den på grunn av påvirkning av slike årsaker:

 1. Hjerneslag.
 2. Smittsom skade på stoffet og skjellene i hjernen: encefalitt eller meningitt.
 3. Maligne eller godartede svulster som overlapper utløpet av brennevin.
 4. Skader på hodet.
 1. Problemer med funksjonaliteten i nervesystemet.
 2. En liten tetthet av hjernemateriell.
 3. Medfødte eller anskaffe utviklingsmessige abnormiteter.
 4. Det er blodpropper i hjernen.
 5. Aneurysm ruptur eller andre vaskulære patologier.
 1. Subaraknoid blødning. Denne grunnen regnes som en av de vanligste. Med henne blir det ofte diagnostisert en blandet form av sykdommen.
 2. Kirurgisk inngrep.
 3. Overdreven produksjon av cerebrospinalvæske.
 4. Bickers-Adams syndrom.

Disse grunnene er de vanligste. Naturligvis må de være kjent for å kunne korrekt diagnostisere og starte effektiv behandling.

Funksjoner av patologisk diagnostikk

For å bestemme årsaken til utviklingen av blandet eller moderat hydrocephalus, må pasienten gjennomgå en grundig undersøkelse, som involverer slike prosedyrer:

 • Ekstern undersøkelse av pasienten ved hjelp av nevrologiske tester.
 • CT eller MR. Den andre prosedyren betraktes som sikrere.
 • Ultralyd av hjernen (tredimensjonal).

Mer informasjon om prosedyren for ultralyd av hjernen finnes i denne videoen:

 • Kontroll av intrakranielt trykk.
 • Metoder for screening overvåking.
 • Neurosonography.

Tradisjonell behandling av patologi

Hydrocephalus har sin egen kode for ICD: G90. Behandling med medisinering brukes, selv om den er medfødt, men har en moderat form for utvikling. Pasienten er foreskrevet medisiner som bidrar til å redusere intrakranielt trykk: "Lasix", så vel som diuretika.

Dessuten kan pasienter foreskrives medikamenter for å eliminere epileptiske anfall: Diacarb. I tillegg reduserer dette legemidlet høyt intrakranielt trykk. "Diacarb" har lav pris, men det er ganske effektivt. Naturligvis har legemidlet kontraindikasjoner og forårsaker mange bivirkninger. Å utnevne "Diakarb" kan bare legen.

I tillegg til medisiner er terapeutisk massasje også nyttig. Disse metodene for hydrocephalus terapi vil bidra til å kompensere for skade på voksen, men vil ikke kurere sykdommen helt.

Folkemidlene kan også brukes til å bekjempe sykdommen. I noen tilfeller bidrar de til å redusere symptomens intensitet. Men, så vel som tabletter, kan folkemedisiner ikke helt eliminere patologi.

Dropsy i hjernen: kirurgisk behandling

For fullstendig utvinning av en voksen, er kirurgi brukt. Det finnes flere typer kirurgiske inngrep:

 1. Bypass operasjon. Denne metoden for å utføre operasjonen brukes oftest. Intervensjon innebærer innføring av spesielle silikonkatetre med ventiler inn i kranialhulen. Ved hjelp av disse innretninger blir overskytende væske utladet i bukhulen. Shunting sikrer vedlikehold av optimal intrakranielt trykk. Det er umulig å utføre en slik operasjon i nærvær av visuelle problemer, kronisk form for hydrocephalus. Shunting hjelper en voksen til å gå tilbake til det normale livet, gjenopprette arbeidsevnen og unngå funksjonshemming. Men etter en slik operasjon kan konsekvensene forblir. Ulempen ved den angitte prosedyren kan betraktes som en liten diameter av shunt. Håndsettet kan raskt svikte, noe som krever utskifting. Og prosedyren må utføres umiddelbart. I tillegg kan rørene i utgangspunktet infiseres, og gir også en langsom eller svært rask utstrømning av cerebrospinalvæske. Shunting-operasjonen varer ca. 1,5 time under generell anestesi.
 1. Installasjon av et eksternt dreneringssystem. Hydrocephalus hos voksne blir behandlet på denne måten bare i tilfelle at det er umulig å kvitte seg med overskytningsvæsken på en annen måte. Denne prosedyren kan provosere maksimalt antall komplikasjoner, for eksempel: En pasient kan få en alvorlig infeksjon som vil forverre hans tilstand ytterligere.
 2. Endoskopi. Denne metoden for å behandle cerebral hydrocephalus hos en voksen er den nyeste og mest effektive. Imidlertid er kostnaden ganske høy, fordi prosedyren krever tilstedeværelse av komplekst teknisk utstyr og høykvalitetsferdighet hos kirurgen. Men denne metoden for behandling er den sikreste. Under operasjonen trener legen ved hjelp av et neuroendoskop, utstyrt med et mikroskopisk videokamera, gjennom hjernekanalene. Hele prosedyren vises på skjermen med høy oppløsning. Videre, ved bruk av et spesielt kateter på riktig sted, blir det laget et hull, og cerebrospinalvæsken strømmer ut fra klyngens sted langs en tidligere forberedt vei. Slike kirurgiske prosedyrer utføres kun én gang. I dette tilfellet trenger kroppen ikke å gå inn i noen rør - det vil si at prosessen gir en permanent effekt. Endoskopi utføres imidlertid ikke alltid.

Neurosurgeon Alexander Vyacheslavovich Pechiborshch forteller om behandling av sykdommen ved kirurgiske metoder:

Kirurgisk behandling av hjernen hydrocephalus hos en voksen er fordelaktig, siden det tillater en å delvis eller helt bli kvitt problemet. En avgjørelse av operasjonen bør selvfølgelig gjøres av en lege konsultasjon.

Funksjoner av ernæring og restorative behandling

Kampen med hjernen hydrocephalus hos voksne krever en revidering av livsstilen. For ikke å forverre tilstanden til pasientens helse, er det nødvendig å justere dietten av ernæringen. Kostholdet gir en forbedring i utvekslingen av vann-saltbalanse. Derfor bør du slutte å bruke ferskt brød, fett kjøtt og fisk, røkt produkter, pølser, søtsaker - de bidrar alle til væskeretensjon i kroppen.

Det er bedre å gi preferanse til friske grønnsaker og frukt, frokostblandinger. Det er best å nekte stekt mat. Mat er mer nyttig å lage mat for et par. Drikkeregimet er også viktig. For eksempel, for å forbedre fjerning av overflødig væske fra kroppen ved hjelp av folkemedisiner med en vanndrivende effekt: avkok av persille og oregano.

Under gjenopprettingsperioden må pasienten beskyttes mot mulig postoperativ infeksjon, hodeskudd, for mye aktivitet og andre problemer.

Prognose av sykdommen


Hvis tegn på hydrocephalus ikke oppdages i tide, kan konsekvensene være triste. Og uførhet er ikke det verste som kan skje med en syke person. Så konsekvensene av patologi er som følger:

 • Fare for feil fysisk og psykisk utvikling.
 • Problemer med nervesystemet.
 • Overtredelse av mental funksjon.
 • Funksjonshemming.

Hvordan forebygge en sykdom?

Hydrocephalus kan i noen tilfeller føre til døden, så behandlingen er obligatorisk. Imidlertid kan patologi forebygges. For dette er det nødvendig å observere slike forebyggende tiltak:

 1. Selv under svangerskapet, må en kvinne strengt følge alle doktorsforskriftene.
 2. Den voksne skal behandle smittsomme patologier som kan provosere utviklingen av hydrocephalus.
 3. Det er bedre å unngå å skade hodet, noe som også kan utløse sykdommens mekanisme.
 4. Det er også viktig å være forsiktig og oppmerksom i ditt daglige liv (unngå fall og støt). Og denne regelen gjelder både barn og voksne.

Vi håper at dagens artikkel ga deg en ide om hva hydrocephalus er, hvordan det utvikles og behandles. Denne informasjonen vil bidra til å legge merke til tegn på sykdommen i tide og, etter å ha begynt behandling, for å unngå komplikasjoner.

Hjernehydrocephalus hos voksne: årsaker, symptomer, behandling

Hydrocephalus hos voksne ( "vann på hjernen") - en patologisk tilstand som kjennetegnes ved overdreven opphopning av cerebrospinalvæske (CSF) i cerebrospinalvæsken områder av hjernen. Hydrocephalus kan være en uavhengig nosologisk enhet, eller det kan være en konsekvens av en rekke hjernesykdommer. Det krever obligatorisk kvalifisert behandling, siden den langvarige eksistensen av sykdommen kan føre til uførhet og til og med døden.

Sykdommen hos barn er signifikant forskjellig fra sykdommens manifestasjoner i den voksne befolkningen på grunn av at det i barnets kropp bare blir dannet hjernen. I denne artikkelen vil vi undersøke årsakene, symptomene og behandlingen av hjernen hydrocephalus hos voksne.

årsaker

Hver person i hjernen har spesielle mellomrom som inneholder en spesiell væske - cerebrospinalvæsken. Inne i selve hjernen er systemet i hjernens ventrikler som kommuniserer med hverandre, utenfor hjernen er et subaraknoid rom med hjernens cisterner. Luten har en meget viktig funksjon: å beskytte hjernen mot støt, sjokk og infeksiøse midler (de sistnevnte takket være de antistoffene som inneholdes deri), nærer hjernen som er involvert i reguleringen av blodsirkulasjonen i det lukkede rom av hjernen og skallen, sikrer homeostase ved en optimal intrakranielt trykk.

Volumet av brennevin i en voksen er 120-150 ml, flere ganger om dagen er det oppdatert. Produksjonen av cerebrospinalvæske forekommer i de vaskulære plexusene i hjernens ventrikler. Fra hjernens laterale ventrikler (inneholdende ca. 25 ml) kommer cerebrospinalvæsken inn i den tredje ventrikkelen gjennom Monroe-åpningen, hvis volum er 5 ml. Fra den tredje ventrikkelen beveger cerebrospinalvæsken seg inn i den fjerde (inneholder også 5 ml) gjennom Sylvia-akvedukten (hjernedrenering). På bunnen av den fjerde ventrikkelen er det hull: den medianen unpaired Magendi og to laterale Lyushka. Gjennom disse hullene kommer cerebrospinalvæsken inn i subarachnoid-rommet i hjernen (plassert mellom hjernens myke og spindelbaner). På den grunnleggende overflaten av hjernen ekspanderer det subaraknoide rom, som danner flere cisterner: hulrom fylt med brennevin. Fra tankene kommer væsken inn i den ytre (konvektive) overflaten av hjernen, som om "vaske" den fra alle sider.

Absorpsjon (resorpsjon) av cerebrospinalvæske forekommer i hjernens venøse system gjennom araknoidceller og villi. En klynge villi rundt venøse bihuler kalles pachyongranulering. En del av væsken blir absorbert i lymfesystemet på nervernivået.

Dermed blir cerebrospinalvæsken produsert i de vaskulære plexusene i hjernen, vasket på alle sider og deretter absorbert i venesystemet, denne prosessen er kontinuerlig. Så sirkulasjonen er normal, mengden væske produsert per dag er lik absorbert. Hvis det til enhver tid er "problemer" - enten med produkter eller med absorpsjon, så er det hydrocephalus.

Årsakene til hydrocephalus kan være:

 • smittsomme sykdommer i hjernen og dens membraner - meningitt, encefalitt, ventrikulitt;
 • en hjerne svulst av en trunk eller nær-tønne lokalisering, så vel som av hjernens ventrikler);
 • kardiovaskulær patologi i hjernen, inkludert subaraknoid og intraventrikulære blødninger på grunn av ruptur av aneurysmer, arteriovenøse misdannelser;
 • encefalopati (alkoholisk, giftig, etc.);
 • hjerne traumer og post-traumatiske forhold;
 • misdannelser av nervesystemet (for eksempel Dandy-Walker syndrom, stenose av Sylvian-akvedukten).

Typer av hydrocephalus

Hydrocephalus kan være medfødt og ervervet. Medfødt, som regel, manifesterer seg i barndommen.

Avhengig av utviklingsmekanismen er det:

 • lukket (okklusiv, ikke-kommuniserende) hydrocephalus - når årsaken er forstyrrelsen av CSF-strømmen på grunn av overlappingen (blokk) av væskeledningsbanene. Oftere forhindres normalstrømmen av cerebrospinalvæske ved blodpropp (på grunn av intraventrikulær blødning), en del av en svulst eller en spike;
 • åpen (kommunisere, dizrezorbtivnuyu) hydrocefalus - det er basert på absorpsjon av det venøse system i hjernen ved nivået for arachnoid villi, celler Pacchionian legemer, venøse sinuser;
 • hypersecretory hydrocephalus - med overdreven produksjon av cerebrospinalvæske ved pleksus i ventriklene;
 • ytre (blandet, ex vakuum) hydrocefalus - økes når innholdet av CSF og i hjerneventriklene, og det subarachnoide plass. I de senere årene har denne form for stopp behandling hydrocefalus, som årsak til økning av innholdet av luten er hjernevev atrofi og en reduksjon i hjernen selv, og ikke i strid med sirkulasjon av cerebrospinalvæske.

Avhengig av nivået av intrakranielt trykk kan hydrocephalus være:

 • hypertensive - med økt trykk i cerebrospinalvæske;
 • normotensive - ved normalt trykk;
 • hypotensiv - med redusert trykk i cerebrospinalvæsken.

På tidspunktet for fremveksten:

 • akutt hydrocephalus - utviklingsperioden for prosessen er opptil 3 dager;
 • subakutt progredient - utvikler seg innen en måned (noen forfattere anser begrepet på 21 dager);
 • kronisk - fra 3 uker til 6 måneder og over.

symptomer

Det kliniske bildet avhenger av dannelsen av hydrocephalus og nivået av trykk i cerebrospinalvæske, utviklingsmekanismen.

Ved akutt og subakutt hydrocephalus mann klager over hodepine, mer uttalt i morgen (spesielt etter søvn), ledsaget av kvalme og noen ganger oppkast, og bringer lindring. Det er en følelse av press på øyeeplet fra innsiden, det er en følelse av svie, "sand" i øynene, er smerte fullstappet med karakter. Mulig injeksjon av fartøyer sclera.

Etter hvert som trykket i CSF øker, går døsighet sammen, noe som er et dårlig prognostisk tegn, siden det indikerer en økning i symptomer og truer med å miste bevisstheten.
Mulig forringelse av syn, en følelse av "tåke" foran øynene dine. På øyekanten blir stagnerende plater av optiske nerver avslørt.
Hvis pasienten ikke søker medisinsk hjelp til rett tid, vil den fortsatte økningen i innholdet i cerebrospinalvæske og intrakranialt trykk føre til utvikling av et dislokalisjonssyndrom - en livstruende tilstand. Det manifesterer seg ved den hurtige undertrykkelsen av bevisstheten helt opp til koma, oppadgående blikk, divergerende strabismus, undertrykkelse av refleksene. Disse symptomene er typiske for kompresjonen av midbrainen. Når det er komprimering av medulla oblongata, oppstår symptomer på svelging, endres stemmen (til bevisstløs), og deretter påvirkes hjerteaktivitet og respirasjon, noe som fører til pasientens død.

Kronisk hydrocephalus kommuniserer ofte med normalt eller litt forhøyet intrakranielt trykk. Den utvikler seg gradvis, i måneder etter årsakssammenheng. I begynnelsen er syklisk søvn forstyrret, enten søvnløshet eller døsighet oppstår. Minne forverres, sløvhet, rask tretthet. Generell asteni er typisk. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, forstyrres (kognitive) forstyrrelser til demens i forsømte tilfeller. Pasienter kan ikke selvstyre seg selv og oppføre seg utilstrekkelig.

Det andre typiske symptomet på kronisk hydrocephalus er et brudd på å gå. Først endres gangen - det blir tregere, ustabil. Deretter er usikkerhet knyttet ved stående, vanskeligheter med å starte bevegelse. I liggende eller sitteposisjon kan pasienten simulere å gå og sykle, men i en oppreist stilling er denne evnen umiddelbart tapt. Gangen blir "magnetisk" - pasienten limes til gulvet, men beveger seg fra stedet, gjør små shuffling skritt på vidt adskilte ben, staggers på stedet. Disse endringene kalles "apraxia walk". Øker muskeltonen, i forsømte tilfeller, reduserer muskelstyrken, og det er parese i beina. Balanseforstyrrelser har også en tendens til å utvikle seg, opp til manglende evne til å stå eller sitte alene.

Ofte klager pasienter med kronisk hydrocephalus om hyppig vannlating, spesielt om natten. Gradvis oppfordrer imperativet til å urinere, krever umiddelbar evakuering og deretter inkontinens i det hele tatt.

diagnostikk

Hovedrollen i å etablere diagnosen tilhører databehandlingstomografi (CT) og magnetisk resonansavbildning (MR). Disse metodene tillater å bestemme formen og størrelsen på ventriklene, subaraknoide rom, hjernekisterner.

Radiografi av cisterner i hjernebunnen gjør det mulig å vurdere retningen av CSF strømmen og å spesifisere typen hydrocephalus.

Det er mulig å utføre en testdiagnostisk lumbar punktur med fjerning av 30-50 ml CSF, som er ledsaget av en midlertidig forbedring av tilstanden. Dette skyldes gjenopprettelsen av blodtilførsel til det iskemiske hjernevævet mot bakgrunnen av en reduksjon i intrakranialt trykk. Dette tjener som et gunstig prognostisk tegn når man forutser kirurgisk behandling av hydrocephalus. Det skal bemerkes at i akutt hydrocephalus er lumbar punktering kontraindisert på grunn av den høye risikoen for hjerneslagskader og utviklingen av et dislokalisjonssyndrom.

behandling

De første stadiene av hydrocephalus kan behandles medisinsk. For dette blir følgende stoffer brukt:

 • for å redusere intrakranielt trykk og fjerning av overskudd av væske (med det forbehold at CSF utstrømningen lagret) - Diacarbum (acetazolamid), mannitol og mannitol i kombinasjon med furosemid eller Lasix. Nødvendig når slik behandling er kaliumnivået korreksjon i legemet, anvendes for dette formål asparkam (Pananginum);
 • for å øke kraften i hjernevev viser Cavintonum (vinpocetin) aktovegin (Solcoseryl) gliatilin, cholin, cortexin Cerebrolysin, semaks, memoplant et al.

Klinisk distribuert hydrocephalus er gjenstand for kirurgisk behandling, medisinske metoder forbedrer tilstanden i en kort stund.

Akutt hydrocephalus, som en livstruende tilstand, krever akutt nevrokirurgisk behandling. Den består i trepanering av skallen og påføring av ytre avløp, som gir utstrømning av overflødig væske. Dette kalles ekstern ventrikulær drenering. I tillegg er innføring av legemidler som fortynner blodproppene (som intraventrikulær blødning en av de hyppigste årsakene til akutt hydrocephalus) mulig gjennom dreneringssystemet.

Kronisk hydrocephalus krever å utføre væske-shunting operasjoner. Denne type operasjon er utgangen fra det overskytende cerebrospinal væske i naturlige hulrom i det menneskelige legeme ved hjelp av et komplekst system av ventiler og katetere (bukhule, bekkenhulen, aurikkel, etc...): ventriculoperitoneal, ventriculoatrial, kistoperitonealnoe skifting. I kroppshulrommene er det en uhindret absorpsjon av overskytende CSF. Disse operasjonene er traumatisk nok, men med riktig design kan oppnå utvinning av pasienter, deres sysselsetting og sosial rehabilitering.

Til dags dato har den mindre traumatiske nevroendoskopiske teknikken blitt den første blant de invasive behandlingsmetodene. Det utføres ofte i utlandet på grunn av den høye kostnaden ved selve operasjonen. Denne metoden kalles dette: endoskopisk ventrikulocisternostomi av bunnen av tredje ventrikel. Operasjonen varer bare 20 minutter. Med denne metoden for behandling settes et kirurgisk instrument med et neuroendoskop (kamera) på enden inn i hjernens ventrikler. Kameraet gir deg mulighet til å demonstrere bildet ved hjelp av en projektor og nøyaktig overvåke alle manipulasjoner. På bunnen av den tredje ventrikkelen opprettes en ekstra åpning som kobler seg til hjernebunnstankene, noe som eliminerer årsaken til hydrocephalus. Således gjenopprettes den fysiologiske væsken mellom ventrikkene og sisternene.

effekter

Hydrocephalus er en farlig sykdom, og ignorerer symptomene som er fulle av et funksjonshemning eller en trussel mot livet. Faktum er at endringene som skjer i hjernen som et resultat av den lange eksistensen av hydrocephalus er irreversible.

Ubegrenset behandling kan forvandle seg til en tragedie for en person: tap av evnen til å jobbe og sosial betydning. Psykiske forstyrrelser, bevegelsesproblemer, urinasjonsforstyrrelser, nedsatt syn, hørsel, epileptiske anfall - dette er listen over mulige konsekvenser av hydrocephalus, om ikke behandling i rette tid. Derfor, med den minste mistanke om hydrocephalus, bør du søke kvalifisert medisinsk hjelp.

TVC, programmet "Leger" på temaet "Hydrocephalus"

Hjernehydrocephalus hos voksne: symptomer, behandling

I tilfelle at hjernen akkumulerer for mye væske, som hindrer den fra å fungere, er det om hydrocephalus, eller som det kalles, hjerneødem. Akkumuleringen av overflødig væske er fulle av økt trykk på hjernevævet, som et resultat av å trykke mot skallen. Hvis den riktige diagnosen ikke er gjort i tide og behandlingen ikke er startet, kan det føre til dødelig utgang. Denne sykdommen er som regel medfødt, men dette betyr ikke at de ikke kan bli syke i voksen alder. Hydrocephalus av hjernen hos voksne er behandlingsbar, men effektiviteten av denne terapien avhenger av graden av hjerneskade, symptomer og tilhørende patologier.

Typer av hydrocephalus

I stedet for væskeakkumulering utmerker seg flere typer hydrocephalus, blant dem:

 1. ekstern - i dette tilfellet er væsken konsentrert i det subaraknoide rommet, ikke langt fra kranen;
 2. ventrikkel - opphopning av væske observeres i hjernens ventrikler, dypt inne
 3. Generell informasjon - i dette tilfellet akkumulerer cerebrospinalvæsken gjennom hele hjernens rom.

Det er verdt å merke seg at hvis fluid er fritt rapportert, blir åpen hydrocephalus diagnostisert. I tilfelle at veiene for sirkulasjon av cerebrospinalvæske brytes, anses sykdommen å være lukket.

Årsaker til hydrocephalus utvikling

Hydrocephalus hos voksne utvikler seg i de fleste tilfeller som følge av smittsomme sykdommer, hjerneslag, hjerneblødninger, hjernesvulster. Ofte skjer denne patologien i alderdommen og forårsaker utviklingen av tidlig senil demens. Hvis den riktige diagnosen blir gjort i tide, kan konsekvensene bli betydelig redusert.

Følgende er de umiddelbare årsakene til hydrocephalus:

 • forstyrrelse av væskesirkulasjonen;
 • økt produksjon av brennevin;
 • brudd på væskeabsorpsjon;
 • innsnevring av subaraknoide rom;
 • reduksjon i tettheten av hjernestoffet som et resultat av dens impregnering med cerebrospinalvæske.

Som en egen art er vakuolær hydrocephalus isolert - i denne situasjonen er årsaken til sykdommen kraniocerebralt traume. Som regel klarer kroppen å gjenopprette væskens normale sirkulasjon. I andre tilfeller anbefales det å gjennomføre alvorlig behandling.

Symptomer på sykdommen

De vanligste tegnene på hydrocephalus inkluderer følgende:

 1. Hodepine.
 2. Kvalme og oppkast.
 3. Problemer med syn - det dobbelte bildet, manglende evne til å fokusere på et bestemt emne, grusomheten av grenser.
 4. Endring i posisjonen til øyebollene - i dette tilfellet er det effekten av å rulle øynene.
 5. Krenkelser i det vestibulære apparatets arbeid - de består av usikkerhet, gått ustabilt, forstyrrelse av koordinering i rommet.
 6. Minnetap.
 7. Klossethet.
 8. Forvirring i sinnet.
 9. Mangel på styrke.
 10. Økt nervøsitet.
 11. Urininkontinens.
 12. Irritabilitet.

I tillegg kan somnolens iblant observeres. Tilstedeværelsen av visse symptomer avhenger av årsaken til sykdommen. For eksempel, i alderen har folk normalt normotensive hydrocephalus, som skyldes aldersrelaterte endringer. Denne tilstanden uttrykkes i fremveksten av glemsomhet, forstyrrelse av koordinering av bevegelser, treghet i tankeprosesser, redusert reaksjon på stimuli.

Et av de mest slående symptomene på hydrocephalus hos voksne er mentale abnormiteter. De kan uttrykkes i form av epileptiske anfall, følelsesmessig dumhet, depresjon, apati, mani, delirium, hallusinasjoner.

diagnostikk

For å få riktig diagnose er det nødvendig å gjennomføre en rekke aktiviteter.

 1. Beregnet tomografi - med hjelpen kan du vurdere tilstanden til konturene i hjernen, skallen, ventrikkene, subarachnoid-rom. I tillegg tillater det at du unngår tilstedeværelse av anomalier - svulster eller cyster.
 2. Magnetic resonance imaging - dataene i denne studien kan bestemme alvorlighetsgrad og form av hydrocephalus. Denne prosedyren gjør det mulig å fastslå årsaken til sykdommen.
 3. Radiografi av cisterner av skallen basen - det er vant til å avklare typen hydrocephalus. I tillegg er det ved hjelp av denne prosedyren mulig å bestemme retningen av cerebrospinalvæsken.
 4. Angiografi eller radiografi av blodårer - lar deg bestemme brudd på blodkarret.
 5. Neuropsykologisk undersøkelse - innebærer å stille spørsmål til pasienten. Ved hjelp av denne studien kan du bestemme forekomsten av abnormiteter og abnormiteter i hjernen.

Metoder for behandling av hydrocephalus

Til dags dato finnes det ingen effektiv behandling av denne sykdommen. Narkotika kan bare redusere det. I noen tilfeller kan imidlertid sirkulasjonen av cerebrospinalvæske gjenopprettes og uavhengig - dette gjelder ikke-alvorlige sykdomsformer. Narkotikabehandling er foreskrevet i første fase - det bidrar til å redusere intrakranielt trykk og gjør det mulig å overvåke hvordan pasientens tilstand endres.

Hvis nødvendig, utfør en punktering, hvorved væsken fjernes fra steder med overdreven akkumulering. Hvis hjernen ikke selvstendig kan gjenopprette mekanismen for væsketilførsel, foreskrives en operasjon. Dette kan være endoskopisk kirurgi eller tradisjonell shunting. Det finnes en rekke alternativer for væskeuttak - i høyre atrium, inn i urineren, i bukhulen. I hvert fall gjennom et kirurgisk inngrep opprettes et nytt sirkulasjonssystem av CSF, som har som oppgave å erstatte den ikke-fungerende en.

Hvis hydrocephalus hos voksne er assosiert med en svulst som forhindrer normal sirkulasjon av CSF, blir obstruksjonen eliminert, og deretter blir sirkulasjonen normalisert. Installasjonstransplantater i løpet av kirurgisk inngrep er effektiv i 85% av tilfellene, fordi under drift av hjernen som utgang overskudd av væske, er det shunt innstilt ved hjelp av hvilken det vil være utgang fra lagerstedene i seksjoner der den normale væske er absorbert og fordelt. Etter en periode med rehabilitering, kan folk komme tilbake til det normale livet: Presset på hjernen er tapt, og skadede funksjoner gjenopprettes. Denne metoden for behandling har vært brukt i lang tid - siden femtiotalet av forrige århundre.

Det bør bemerkes at etter slike operasjoner i noen 40-60% av tilfellene etter en stund kan det oppstå noen problemer. Disse inkluderer:

 • penetrasjon av infeksjon;
 • mekanisk shuntfeil;
 • forekomst av en inflammatorisk prosess.

Som et resultat er det behov for å erstatte shunt, noe som innebærer en ny kirurgisk inngrep.

For tiden utføres slike operasjoner vanligvis ved endoskopisk metode - i dette tilfellet blir små snitt tatt, og derved reduseres truselen om komplikasjoner og forkorte gjenopprettingsperioden. I dag bruker endoskopisk ventrikulocisternostomi av bunnen av den tredje ventrikkelen. I løpet av en slik operasjon gjenopprettes det normale sirkulasjonssystemet til cerebrospinalvæsken. Kirurgen sikrer at væsken kommer inn i hjernen, der den kan absorberes normalt. Hvis operasjonen lykkes, er shunt ikke nødvendig, og pasienten kan komme tilbake til et helt liv.

Hydrocephalus kan utgjøre en alvorlig trussel mot helse og liv. Det forverrer ofte kvaliteten på en persons liv. Denne sykdommen forårsaker irreversible forandringer i hjernen. Men med tidlig diagnose kan være raskt tilbake til et normalt liv, fordi verken noen omstendigheter ikke kan ignorere symptomer, spesielt hvis du har hatt noen sykdom, provoserende sin utvikling.

Konsekvenser av hydrocephalus

Konsekvensene av denne sykdommen er farlige fordi i tilfelle forsinkelse i starten av behandlingen kan hydrocephalus ha irreversible konsekvenser. Konstant trykk forårsaker alvorlig skade på hjernefunksjoner, forårsaker deformering av skallen og som et resultat danner en fare for livet. Ofte fører denne sykdommen også til for tidlig utvikling av demens.

Hjerne hydrocephalus hos voksne Er en ganske farlig sykdom som kan føre til irreversible forandringer i hjernen og til og med til døden. Bare en rettidig diagnose og tilstrekkelig terapi vil tillate pasienten å komme tilbake til et fullt liv på kortest mulig tid. Det er nødvendig å forstå at den medisinske behandlingen av denne sykdommen er ineffektiv, og derfor kan vi under ingen omstendigheter nekte kirurgisk inngrep dersom det er virkelig nødvendig. Ved hjelp av en slik operasjon kan du bli kvitt hydrocephalus og forbedre livskvaliteten betydelig.

Væske i hjernen hos en voksen

i sykdommer 45257 visninger

Hydrocephalus oppstår når et overskudd av væske akkumuleres i hjernen, i de fleste tilfeller på grunn av obstruksjon (blokkering), som forstyrrer normal drenering av væsken. Overflødig væske kan klemme skjøre hjernevæv til skallen, forårsaker hjerneskade, og hvis behandling ikke er startet, til og med død.

Kjent som en "dropsy av hjernen", kan hydrocephalus noen ganger være medfødt, selv om det kan utvikle seg senere. Hvert 500 barn er født av denne sykdommen. Utsikter for pasienter med hydrocephalus avhenger av aktuell diagnostikk og tilstedeværelse av samtidige sykdommer.

Hydrocephalus (hydrocephalus) i hjernen er en sykdom der en økning i volumet av hjernens ventrikler oppstår. Hovedårsaken til denne patologiske tilstanden er overdreven produksjon av cerebrospinalvæske og dens akkumulering i hjernens hulrom. Dropsy forekommer hovedsakelig hos barn av nyfødt alder, men det kan også være karakteristisk for eldre aldersgrupper.

I en normal tilstand vaskes stoffet i hjernen og ryggraden konstant med cerebrospinalvæske (CSF). Det er fargeløst, gjennomsiktig og utfører flere funksjoner samtidig, de viktigste som er beskyttelse av hjernen og tilveiebringelse av den ekstra ernæringen. Sirkulasjon av cerebrospinalvæske fra utsiden utføres mellom myk og vaskulær membran langs overflaten av hjernehalvene og hjernen. Denne plassen kalles subaraknoid.

Basen av skallen under hjernen har flere steder hvor akkumulering av cerebrospinalvæske - cisternen. De er forbundet i forskjellige retninger, og således beveger seg til cerebrospinalvæsken subarachnoide rom, slik som de er koblet til rygg subarachnoide rom i hvilket væske fra livmorhalsen til den lumbale ryggmargen er gjort renselse.

I hjernen er cerebrospinalvæsken konsentrert i sine ventrikler. I de store halvkugler er det to slike formasjoner, langs midtlinjen er det en tredje liknende struktur. Nedenfor gjennom en tynn kanal, som ligger i hjernestammen, overgangen til fjerde ventrikel (plassert mellom hjernestammen og hjernen). Denne strukturen er koblet til hjernens cisterner ved hjelp av to laterale åpninger og nederst går til den sentrale kanal som tilhører ryggmargen, så sprer den seg ned til lumbalområdet.

Normalt er volumet av cerebrospinalvæske ca. 150 milliliter, og den komplekse fornyelsen skjer tre ganger i løpet av dagen. Prosessene for dannelse og absorpsjon av cerebrospinalvæske samsvarer med nivået av dynamisk likevekt. Derfor opprettholdes det konstante volum av væske og det trykk som utøves på det, til enhver tid.

Overflødig opphopning av cerebrospinalvæske utføres av to hovedårsaker: En ubalanse i dannelsen av absorpsjon og et brudd i væskens sirkulasjon. På bakgrunn av standardproduktet cerebrospinalvæske er det mindre absorpsjon. Dermed er disse to faktorene de viktigste årsakene til fremveksten og utviklingen av hydrocephalus.

Hva betyr det en alvorlig craniocerebral skade her

symptomer

Akutt hydrocephalus
Ved akutt okklusal hydrocephalus hos voksne, skyldes symptomene tegn på økt intrakranielt trykk:

Hodepine er spesielt uttalt om morgenen ved oppvåkning, noe som forklares av en ekstra økning i intrakranielt trykk under søvnen.
Kvalme og oppkast - observert også om morgenen, etter oppkast, noen ganger er det lindring av hodepine.
Døsighet er et av de farligste tegnene på økt intrakranielt trykk, dersom døsighet oppstår, så er en rask, ganske skarp forverring i nevrologiske symptomer nær.
Symptomer på aksial dislokasjon av hjernen - rask undertrykkelse av pasientens bevissthet til en dyp koma, mens pasienten tar den tvingede posisjonen til hodet, er det oculomotoriske lidelser. Hvis det er komprimering av medulla oblongata, manifesterer tegnene på hydrocephalus ved depresjon av kardiovaskulær aktivitet og respirasjon, noe som kan føre til dødelig utgang.
Stagnasjon av optiske plater - brudd på aksoplasmatisk strømning i optisk nerve og økning av trykk i det subaraknoide rommet rundt det, fører til synshemming.

Kronisk hydrocephalus
Hvis kronisk hydrocephalus dannes, så er symptomene det kliniske bildet signifikant forskjellig fra akutt hydrocephalus hos voksne:
Demens - ofte de første symptomene, symptomene på hjerne hydrocefalus hos voksne inntreffer 15-20 dager etter skade, myokardial blødning, meningitt og andre sykdommer;

 • Personen forvirrer dagen med natten, det vil si om dagen det opplever døsighet, og om natten søvnløshet.
 • Reduksjon i pasientens samlede aktivitet, blir han inert, likegyldig, likegyldig, ikke-initiativ.
 • Minnet er ødelagt - først og fremst denne reduksjonen av kortvarig numerisk minne, samtidig ringer personen feilaktig måneden, nummeret, og glemmer alderen hans.
 • I senere avanserte stadier av sykdommen kan utvikle grov mnestiko-intellektuell svekkelse, når en person er i stand til å ta vare på seg selv, til de spørsmålene som han spurte, han kan ikke svare eller svare i enstavelsesord, er utilstrekkelig til å tenke lenge for å ta pause mellom ordene.

Apraksi walk - et syndrom, når en person i en utsatt posisjon kan lett bli vist hvordan å gå eller sykle, og når det kommer, kan du ikke gå rett, er mye sprer bena hennes, svingende stokker.

Inkontinens dette symptomet kan ikke alltid være, og er et sent og ustabilt tegn på hydrocephalus hos voksne.
Endringer i fundus er vanligvis fraværende.

årsaker

I de fleste tilfeller oppstår en slik forferdelig sykdom hos nyfødte. Men i tillegg kan hydrocephalus utvikle seg eller plutselig oppstå hos en voksen moden person. Det kan oppstå etter overført meningoencefalitt, meningitt, alvorlige hodeskader, rusmidler og andre typer sykdommer. Brudd på sirkulasjonen av cerebrospinalvæske fører til økning i intrakranialt trykk.

Hovedårsaken til hydrocephalus utseende er høytrykk på enkelte deler av hjernen. Som et resultat, syn begynner å vises, kramper vises, hjernestammen er komprimert, noe som manifesteres av mange symptomer. Alt dette kan føre til brutto nevrologiske lidelser og død.

Oftest de viktigste årsakene til voksen veksten hydrocefalus er: hjernetumorer (oftest medulloblastom eller ependymom), kronisk cerebral sirkulatorisk insuffisiens og smittsomme prosesser NA.

behandling

Dessverre er det ingen effektive medisinske metoder for behandling av hydrocephalus sykdom, terapi kan bare bremse utviklingen av sykdommen. Men i noen tilfeller, med ikke alvorlige former for sykdommen, blir i løpet av tiden gjenopprettet væskens sirkulasjon i seg selv. Medikamentterapi er foreskrevet i første trinn for å redusere intrakranielt trykk, for å overvåke hvordan pasientens tilstand endres, og for å forhindre komplikasjoner.

Om nødvendig gjøres punkteringer, væske fjernes fra steder med overdreven akkumulering. Hvis hjernen ikke gjenoppretter mekanismer for væskeavtak, foreskrives en operasjon: tradisjonell shunting eller endoskopisk kirurgi. Det er flere alternativer for fjerning av væske: magehulen, høyre atrium eller urineren. I en hvilken som helst variant av det kirurgiske inngrep, opprettes et nytt væskesirkulasjonssystem i stedet for det ikke-fungerende fluidum.

Selv om hvis hydrocephalus i hjernen er forårsaket av en svulst som forstyrrer normal sirkulasjon av væsken, blir obstruksjonen fjernet, hvorpå sirkulasjonen av væsken kommer til en normal tilstand.

Installering av transplantater under operasjonen er effektiv i 85% av tilfellene i løpet av driften av hjernen viser den overskytende væske, en shunt er installert, på hvilken det vil bli vist fra lager steder hvor væsken er absorbert og fordelt på riktig måte. Etter rehabiliteringsperioden går pasientene tilbake til det normale livet: trykket på hjernen forsvinner, de skadede funksjonene blir gjenopprettet. Denne behandlingen refererer til den konservative, den har blitt brukt siden 50-tallet.

Men etter kirurgi for hjerne bypass kirurgi i hydrocefalus i 40-60% av tilfellene over tid, problemer som for eksempel mekanisk svikt av shunt, forekomsten av inflammasjon, gjennomtrengning av infeksjon, fulgt av en shunt må endres, og det er - en ny kirurgisk inngrep.

For tiden utføres operasjonen endoskopisk, gjennom små snitt, reduserer risikoen for komplikasjoner og reduserer gjenopprettingstiden. Den mest brukte endoskopiske ventrikulocisternostomi av bunnen av den tredje ventrikelen. Under denne operasjonen gjenopprettes det normale sirkulasjonssystemet i cerebrospinalvæsken, kirurgen sørger for at væsken gjennom spesielt går inn i hjernens cisterner, hvor den kan absorberes. Hvis operasjonen lykkes, er shunt ikke nødvendig, pasienten vender tilbake til normal.

Hydrocephalus i hjernen er en sykdom hvis utvikling kan utgjøre en umiddelbar fare for livet og i alle fall fører til en betydelig forringelse i kvaliteten. Sykdommen fører til irreversible forandringer i hjernen: dette er det som er farlig hydrocephalus. Men med rettidig diagnose er det mulig å gå tilbake til normalt liv, så ikke ignorere de tidlige symptomene på hydrocephalus, spesielt hvis du har lidd en av sykdommene som ofte provoserer utviklingen.

Hos voksne

Pathogenese (egenskaper av kurset og utvikling av sykdommen som følge av virkningen av bestemte mekanismer) bestemmer hydrocephalus i følgende varianter:

 • Hydrocephalus occlusal (ikke-kommuniserende, lukket). I dette tilfellet forstyrres utstrømningen av cerebrospinalvæske på grunn av nedleggelsen av måtene for dette. Som en årsak til lukning bestemmes en trombus, en svulst eller en adhesjonsprosess som oppstår mot bakgrunnen av betennelse. Når det lukkes i hjernen ventrikkene, produseres en proksimal form, med blokkering i basale cisterner, en distal form.
 • Hydrocephalus kommuniserer (disresorbativ, åpen). Årsaken til utseendet er basert på brudd i absorpsjonsprosessene i venøsystemet av cerebrospinalvæske, som oppstår som følge av forstyrrelse av arbeidet med spesifikke strukturer.
 • Hydrocephalus er hypersekretorisk. Den dannes på grunn av overdreven produksjon av cerebrospinalvæske, for eksempel som et resultat av papillom dannet i vaskulær plexus.

I tillegg, hjerne hydrocefalus, hvilke symptomer hos voksne, oppdelt også i akutte form - intervallet mellom tidspunktet for utviklingen av sykdommen og fremveksten av fenomener særegne dekompensasjon, er ikke mer enn 3 dager. For en subakutisk form er dette intervallet definert per måned, for henholdsvis akutt, mer enn en måned.

Som for symptomer, så det observerte symptomer som indikerer økt intrakranialt trykk: hodepine, kvalme / oppkast, lunger i synsnervehodet (undertrykkelse eksponert syn), forskyvningen langs aksen av hjernen, døsighet. Ved oppvåkning er hodepinen mest alvorlig, noe som er forbundet med økt intrakranielt trykk under søvnen. Kvalme / oppkast er mest intens også om morgenen, i noen tilfeller fører sluttresultatet til en reduksjon av hodepine. Det farligste symptomet er døsighet, som virker som en harbinger av fremveksten av nevrologiske lidelser i alvorlig grad.

Denne symptomatologien er mer karakteristisk for den akutte formen. Med hensyn til kronisk, kan et noe annet bilde av manifestasjoner bli notert. Spesielt inkluderer her endringer i søvn (søvnighet i løpet av dagen, forstyrrelse av nattesøvn), som senere manifesterer sig i en generell konstant trøtthet. Passiviteten til pasienter, deres mangel på initiativ er merket. Kortsiktig hukommelse er utsatt for brudd, særlig det gjelder numerisk informasjon.

Videre er det intellektuelle brudd på brutto spesifisitet, som til og med kan utelukke muligheten for å ta vare på pasienter, utilstrekkelige svar på spørsmål. Det er også apraxia å gå, der pasienten i en liggende stilling kan etterligne sykling eller gå, og i vertikal stilling, blir disse bevegelsene brått brutt. Blant inkonstant og sent symptomer er urininkontinens også fremhevet.

barn

Årsakene til forekomsten er svært varierte, de er i flyet til hjernens inflammatoriske prosesser og traumer, og i mange henseender bestemmes av barnets alder.

Det er medfødt og ervervet hydrocephalus hos barn. Medfødt er dannet under fosterutvikling, og den hyppigste årsaken til det er hindring av hjerneskip. Ervervet dannes under barnets levetid og er forbundet med tilstedeværelse av medfødte abnormiteter, infeksjoner, hodeskader, svulster.

Så, la oss i større detalj vurdere årsakene til hydrocephalus hos barn, som begynner med intrauterin utvikling:

 • Fetal hydrocephalus: ultralyddiagnose gjør det mulig å identifisere det allerede i den 16. - 20. uken av graviditeten. Størst sannsynlighet for utvikling - når de overføres fra mor under graviditet, infeksjoner, spesielt virus, røde hunder, cytomegalovirus, toksoplasmose, herpes infeksjon. Jo kortere svangerskapet for infeksjon, jo tyngre misdannelsene i fosterets utvikling, opp til uforenlighet med livet. Omvendt, jo lenger svangerskapet for infeksjon, desto mindre følger konsekvensene for fosteret. Det er stor sannsynlighet for hydrocephalus i nærvær av dårlige vaner i moren: tar medikamenter, alkoholmisbruk, røyking. I svært sjeldne tilfeller er årsaken genetisk disposisjon.
 • hydrocephalus av en nyfødt: i 80% av tilfellene er årsaken medfødte feil i utviklingen av hjernen eller ryggmargen og intrauterin infeksjon. Ca 20% av tilfellene er konsekvenser av fødselstrauma, spesielt hos spedbarn født før siktet. Som regel er det ledsaget av intraventrikulær eller intracerebral blødning og meningitt. Tumorer og cerebrale vaskulære defekter i denne gruppen er svært sjeldne årsaker til sykdommenes utbrudd.
 • hydrocephalus hos barn fra 1-2 år og eldre: årsakene til sykdommen i diagnosen i denne alderen er mye større. I noen tilfeller er årsakene ikke oppdaget. Blant de faktorer som førte til fremveksten av sykdom i denne aldersgruppen omfatter: utviklingsdefekter i hjernen fartøy, traumatisk hjerneskade, meningitt, encefalitt, smittsomme sykdommer, genetiske sykdommer. Tumorer i det raskest provosere utviklingen av hypertensjon-giidrotsefalnogo syndrom, hindrer utstrømning av cerebrospinal væske fra det ventrikulære systemet.

bevis
Hos barn, på grunn av den høye duktilitet av kraniet er ikke observert økt intrakranielt trykk, hydrocephalus de ledsaget av en økning i størrelsen på skallen. I nyfødte og små barn fore hydrocefalus kjennetegnet ved for stor hode, svulmende venene i hodebunnen, stress og mangel på pulseringer stor Font, papilledema. Ofte er det et symptom på "innstillingssolen" - som begrenser bevegelsene til øyebolene til toppen. Det kan være en avvik mellom sømmen i skallen. Tapping på skallen er ledsaget av en karakteristisk lyd (et symptom på en "sprukket pott"). Hos barn i det første år av livet fører hydrocephalus til et utviklingsforsinkelse. De begynner senere å holde hodet, vende seg om, sitte og gå.

Barn som har alvorlig hydrocephalus, er forskjellig i hodets sfæriske form, for stor størrelse, dypt plantede øyne, fremspringende ører, tynning av hodebunnen. Det kan være nedsatt syn, økning i muskeltonen i underdelene og abnormiteter fra kranialnervene. I motsetning til voksne, i barndommen, blir hydrocephalus ofte ikke ledsaget av følelsesmessige-volatilitetsforstyrrelser, men ved intellektuell mangel. Barn med hydrocephalus er vanligvis inaktive og overvektige. De er apatiske, mangel på initiativ, har ikke kjennetegn ved sine jevnaldrende vedlegg til slektninger. Redusere graden av hydrocephalus fører ofte til en økning i barnets intellektuelle evner og aktivitet.

I ungdomsår forekommer hydrocephalus ofte akutt mot en smittsom sykdom, psykisk eller fysisk traumer. I dette tilfellet er det ledsaget av en intens hodepine, flere oppkast, bradykardi. Det er mulig angrep av bevissthetstank, noen ganger kramperangrep. I noen tilfeller er det episodisk psykose med hallusinatoriske eller delusional syndrom.

medfødt

Hjernehydrocephalus hos barn er oftere medfødt. I dette tilfellet observeres de alvorligste komplikasjonene av sykdommen, som utviklet seg under intrauterin perioden.

Medfødt hjerne hydrocefalus i barn er ledsaget av en økning i størrelsen på hodet opp til 50% av den standard volum. Hyppige årsaker til medfødt hydrocefalus hjernesykdom hos barn utføre føtal utvikling og forandringer av hjernestrukturen, overføres in utero meningitt, blødning, etc.

Tegnene på medfødt cerebral hydrocephalus hos barn er:

 • lunefullhet forårsaket av økt intrakranielt trykk;
 • dårlig appetitt,
 • apati,
 • marmorering av huden,
 • tilbaketrekning av århundret (overdreven åpning av øyet),
 • den foretrukne retningen av blikket ned.

Hva forårsaker medfødt hydrocephalus?

Medfødt Hydrocephalus er forårsaket av ubalanse mellom nivået produsert av hjernen cerebrospinalvæske og kroppens evne til å absorbere og fordele væsken.

Vanligvis strømmer cerebrospinal fluid inn i og ut av kamrene i hjernen som kalles hjernen ventrikler og strømmer deretter rundt ryggraden, noe som sikrer mat og en beskyttende kappe. Da blir væsken absorbert av tynne vev rundt hjernen og ryggmargen. Med hydrocephalus beveger væsken ikke, etter behov, og absorberes ikke ordentlig. I sjeldne tilfeller produserer hjernen for mye cerebrospinalvæske.

Medfødt Hydrocephalus kan resultere fra genetisk arv ellers forårsakes av andre helseproblemer, for eksempel blødning under svangerskapet (blødning i fosteret før fødselen) eller infektiøse sykdommer, så som toksoplasmose (4), syfilis (5), cytomegalovirus (6), rubella (7) eller kusma (8). Sykdommen er ofte forbundet med medfødte mangler, for eksempel en spina bifida (9).

ekstern

Ytre hjerne Hydrocephalus - en nevrologisk sykdom, som utvikler seg i det ventrikulære systemet i hjernen under mellomrom skallet på grunn av overdreven opphopning av cerebrospinalvæske (CSF) på grunn av økt dets dannelse eller svekket utstrømning. Isolere medfødt (som følge av patologi av intrauterin utvikling) og kjøpt hydrocephalus.

Pathogenese skiller mellom åpne, lukkede og eks vacuo former av sykdommen. Åpen ekstern hydrocephalus utvikles på grunn av nedsatt produksjon og absorpsjon av cerebrospinalvæske. Det antas at fri strøm av væskebærende rom er mulig. Med lukket hydrocephalus er det en frakobling av væskebærende rom på forskjellige nivåer. Hydrocefalus ex vakuum reduksjon er en konsekvens av hjerne parenchyma grunn av atrofi i forskjellige patologier i sentralnervesystemet (Alzheimers sykdom), eller som et resultat av aldring (en variant av normal).

Avhengig av de kliniske manifestasjonene, skilles de progressive, stabiliserende og regresserende former for sykdommen.

Hovedårsakene til ekstern hydrocephalus:

 • craniocerebral trauma;
 • ulike inflammatoriske sykdommer i hjernen eller dens membraner (encefalitt, meningitt);
 • patologiske endringer i cerebral fartøy;
 • brudd på livmorhvirvelene;
 • patologi i utviklingen av sentralnervesystemet.

For denne sykdommen preget av slike tegn som:

 • rask tretthet, generell svakhet;
 • dobbeltsyn i øynene;
 • døsighet;
 • hodepine;
 • kvalme, oppkast;
 • urininkontinens;
 • brudd på koordinering av bevegelser, gang.

Ofte kan symptomene på denne sykdommen hos voksne ikke manifesteres, og derfor blir ikke økningen i blodtrykk og hodepine observert over en lengre periode.

En svært lumsk form av denne sykdommen betraktes som moderat ekstern hydrocephalus. Det er preget av fravær av symptomer i flere år. Men da kommer det øyeblikk når den menneskelige tilstanden forverres skarpt - dette skyldes et brudd på hjernecirkulasjonen. I de fleste tilfeller er denne diagnosen plassert ved et uhell under undersøkelsen av fundus.

Ekstern hydrocefalus diagnostiseres ved symptomatologi og ved indikasjoner på datarononomotografi.

Standard behandling av ekstern hydrocephalus i vår tid eksisterer ikke. Saker av sykdommen er forskjellige, årsakene til det er også ganske forskjellige. Avhengig av mange faktorer, utvikles individuelle metoder for behandling av denne sykdommen.

I den akutte fasen av hydrocephalus er det viktigste å fjerne manifestasjoner av sykdommen. I de fleste tilfeller oppnås dette ved bruk av legemidler som reduserer intrakranielt trykk, slapper av pasienten, hjelper den usunde organismen til å håndtere den vanskelige situasjonen. Noen ganger er det nødvendig å utføre en punktering. Det utføres i tilfeller der væske oppsamles i vev. Punksjon lar deg ødelegge slike steder. I noen tilfeller kan en operasjonstiltak foreskrives. Dette er en shunting-operasjon som gjør at leger kan kurere seg selv av sykdommen med minst skader på pasienten. Under operasjonen blir shunts implantert i pasientens hjerne. Ved skuddene strømmer væsken til hvor den skal være og ikke samles i hjerne-ventriklene. Etter noen studier, anbefaler spesialister i behandlingen av ekstern hydrocephalus også bruk av diuretika og vasodilaterende legemidler.

barn
Med medfødt sykdomsform hos barn øker hodevolumet til 50%, hevelse av fontaneler og kutane vener i hodet, divergens av bensømmer. I tillegg er sykdommen ledsaget av barnets lunefullhet, som skyldes økt intrakranielt trykk, inhibering, dårlig appetitt, marmorering av huden. En karakteristisk funksjon er overdreven åpning av øynene og retningen av visningen hovedsakelig nedover.

Ekstern hydrocephalus hos eldre barn og ungdom har samme kliniske manifestasjoner som hos voksne.

Det bør bemerkes at hydrocephalus er mer vanlig hos premature spedbarn.

Du bør vite at de ytre tegn på hydrocephalus kan være karakteristisk for andre sykdommer, så du bør ikke engasjere seg i selvdiagnostikk, og så snart som mulig for å ta til legen for en grundig undersøkelse og bekrefte eller avkrefte diagnosen.

substitusjon

Substitusjon av hydrocephalus er en form for denne sykdommen der volumet av hjernen minker på grunn av ulike årsaker, og stedet som skal okkupere hjernen er fylt med cerebrospinalvæske. Forskere fra byen Novokuznetsk gjennomførte en undersøkelse av tilstanden til pasienter med denne sykdomsformen. Formålet med dette arbeidet var å studere spesifisiteten av blodsirkulasjonen hos slike pasienter.

I løpet av forsøket ble sytti pasienter med en erstatningsform for sykdommen undersøkt. Ultralyd transcranial doppler ble valgt ved undersøkelsesmetoden.

De aller fleste av pasientene med vann utviklet på bakgrunn av essensiell hypertensjon, forstyrrelser i den funksjonaliteten til halsvirvler, aterosklerose, hjernerystelse, eller avhengighet til alkohol. Når dette har blitt valgt og styre gruppe pasienter på tretti-to pasienter som var lik i alder og kjønn hovedindikatorer. I løpet av studien rettet oppmerksomheten mot intensiteten av blodstrømmen, intrakranielt trykk og andre parametere.

Dermed ble intensiteten av blodstrømmen redusert hos pasienter. Det var mest uttalt hos pasienter med en blandet form av hydrocephalus. Forskere mener at dette fenomenet kan knyttes til inhibering av alle hjernens grunnleggende funksjoner. I tillegg ble intrakranielt trykk redusert hos pasienter med en slik sykdom, ledsaget av en økning i ventriklene, og i andre former for sykdommen var trykket litt over normalt. Forskerne mener at funnene gjør det mulig å anbefale bruk av substitusjonsbehandling for hydrocephalus diuretika og vasodilaterende medikamenter.

mixed

Funksjoner av kurset og utvikling av sykdommen på grunn av effektene av bestemte mekanismer bestemmer også noen andre varianter av hydrocephalus.

Blandet hydrocephalus-substitusjon, der av hvilken som helst grunn reduserer volumet av hjernen, og den plass som er frigjort, er fylt med cerebrospinalvæske. Som regel forekommer denne sykdomsformen oftest hos eldre. I de fleste pasienter utvikles blandede cerebrale hydrocephalus-substitusjoner mot aterosklerose, hypertensjon, ustabilitet i livmorhalsen, alkoholmisbruk eller hjernerystelse.

Vanligvis moderat uttrykt blandet hydrocephalus fører til en reduksjon i intensiteten av blodstrømmen. Moderne medisiner antyder at dette er en konsekvens av inhibering av alle hjernens funksjoner. I tilfelle at erstatning hydrocephalus er ledsaget av en økning i hjernens ventrikler, har pasientene vanligvis redusert intrakranielt trykk, ellers overskrider denne indeksen litt normen.

Med en moderat form for hydrocephalus-substitusjon, er det ikke nødvendig med behandling når det ikke er noen klager fra pasienten. Imidlertid må pasienten gjennomgå en andre MR-skanning, som vil vise om hulrommet fylt med cerebrospinalvæske øker i størrelse. Hvis en pasient utviser ulike tegn på sykdommen, bør han konsultere en nevrologspesialist som vil foreskrive vasodilatorer og diuretika.

Når hulrommet er fylt med patologisk væske, dør hjernecellene, og pasienten kan trenge operasjon. Tidligere, i nærvær av en slik sykdom, ble det bare utført skak, og takket være prestasjonene fra moderne medisin var det også mulighet for endoskopisk kirurgi. Ved en slik diagnose som blandet hydrocephalus, bør behandlingen bare utføres med samtykke fra den behandlende legen. I mangel av tilstrekkelig og rettidig behandling kan konsekvensene av hydrocephalus føre til funksjonshemming i noen år.

intern

Intern Hydrocephalus hjerne begynner å utvikle seg på feil generasjon CSF (CSF, CSF), når det er i overskudd eller i mangel, og hvis væsken dårlig absorbert av vev. Problemer med cerebrospinalvæske kan utløses av mange eksterne og interne faktorer.

Hovedårsakene til medfødt intern hydrocephalus kan være:

 • infeksjonssykdom, født av moren under graviditet (cytomegalovirusinfeksjon);
 • tar gravid kvinner med noen potente medisiner
 • Et barn i livmoren kan ha meningitt eller lider av hjerneblødning;
 • patologi av fosterutvikling (unormal hjernestruktur).

I disse tilfellene oppstår hjerneatrofi, blir den mindre enn volumet av kraniet, og cerebrospinalvæsken begynner å oppta et tomrom. Så størrelsen på skallen øker, beinveggene blir tynnere, blodsirkulasjonen forstyrres.

Årsakene til den oppkjøpte hydrocephalus kan være følgende faktorer:

 • en alvorlig smittsom sykdom (meningitt, meningoencephalitt, etc.);
 • parasittiske sykdommer;
 • dannelse av trombi i hjerneårene;
 • slag i den subarachnoide regionen i hjernen;
 • hode traumer;
 • en svulst, cyste eller spike av hjernen;
 • rus;
 • unormale beinforandringer i skallen.

En av årsakene er tilstrekkelig for at utviklingen av cerebrospinalvæske forstyrres, noe som uunngåelig fører til utviklingen av hjernens interne hydrocephalus.

bypass

Hvis du bryter strøm av spinalvæske, slik som spinalvæske av en hjerne cyste kan utvikle hydrocephalus. Hydrocephalus er en kompleks sykdom som, hvis den ikke behandles, kan forårsake alvorlige og ofte irreversible, nevrologiske og mentale plager. Fra midten av det tjuende århundre, den viktigste metoden for kirurgi i ødem i hjernen, et cerebrospinalvæske shunt, karakterisert ved at overskudd av cerebrospinalvæske (CSF) gjennom et rørsystem og en spesiell innretning (ventil) er utgang til magen (ventriculo - peritoneal shunt) eller hulrom atrium (ventriculo - atriell bypassoperasjon).

Under operasjonen gjøres graden hull i skallen og satt shuntventil system av nøytrale silikonmaterialer i ventrikkel av hjernen. Under huden danner en tunnel gjennom hvilken kateteret er utført, så dyppet inn i bukhulen. Når ventriculo - atrial utførelsesform blir en kateter frem fra hjernen ventrikkel av ansikts vene, og deretter ved hals vena cava, og på nivå med den sjette brystvirvel føres inn i hulrommet i høyre atrium. Nøyaktigheten av operasjonen styres radiografisk.

Les Mer Om Fartøyene