Hydrocephalus av hjernen hos en voksen

Hydrocephalus (hydrocephalus) er en sykdom hvor en stor mengde cerebrospinalvæske akkumuleres i hjernegruppene. Årsaken til denne tilstanden er et brudd på funksjonene ved produksjon eller utstrømning av cerebrospinalvæske fra hjernekonstruksjoner. Sykdommen påvirker barn og voksne. Hjernens hydrocephalus hos voksen er mer kompleks enn barnets, siden de knuste beinene i skallen i fontanumområdet ikke beveger seg fra hverandre og væsken begynner å trykke på det nærliggende hjernevævet. Hydrocephalus forekommer ofte som en komplikasjon av andre patologier som påvirker de nervøse og vaskulære systemene, hjernekonstruksjonene. I henhold til ICD 10 hydrocephalus, i avsnittet "Andre forstyrrelser i nervesystemet", er det utpekt en egen kode G91 hvor sykdypetyper er beskrevet i punktene 0-9.

Symptomer på hydrocephalus

Tegnene på dråpe i hjernen er forskjellig vesentlig avhengig av hvilken form sykdommen utvikler. For den akutte form for patologi er preget av en rask økning i ICP og utseendet på følgende symptomer:

 • Hodepine - de sprengende og pressende følelsene gir bort til øyekontaktene, forstyrres hovedsakelig om morgenen umiddelbart etter oppvåkning. Etter kort levetid reduseres intensiteten.
 • Kvalme - vises sammen med hodepine hovedsakelig om morgenen.
 • Oppkast er ikke forbundet med mat, etter angrepet blir det lettere for pasienten.
 • Visuelle lidelser - en brennende følelse i øynene, utseendet på et tåkete slør.
 • Døsighet er et tegn på en stor opphopning av væske, den raske utviklingen av intrakranial hypertensjon og sannsynligheten for et plutselig utseende av en rekke neurologiske symptomer.
 • Tegn på forskyvning av hjernestrukturene i forhold til hjernestammenes akse - brudd på oculomotoriske funksjoner, unaturlig stilling av hodet, brudd på pust, bevissthetstank helt opp til utvikling av koma.
 • Anfall av epilepsi.

Ved kronisk utvikling av hydrocephalus hos voksne mennesker, forekommer symptomene gradvis og i mindre uttalt form. Ofte har pasienten:

 1. Tegn på demens - forvirring, søvnforstyrrelse, redusert minne og tankeprosesser, redusert evne til selvbetjening i hjemmet.
 2. Apraxia walking er et brudd på gang når du går (skakhet, usikkerhet, unaturlig store trinn), mens du ligger i en liggende stilling, viser pasienten trygt motorfunksjoner, etterligner sykling eller vandring.
 3. Brudd på vannlating og avføring - manifestert i forsømte tilfeller i form av inkontinens av urin og avføring.
 4. Konstant muskelsvakhet, sløvhet.
 5. Brudd på likevekt - på et sent stadium er det manifestert i umuligheten av pasienten til å bevege seg uavhengig eller sitte.

Det er viktig å skille mellom hydrocephalus av hjernen hos en voksen i samsvar med de beskrevne symptomene fra andre patologier og konsultere en lege.

Årsaker til hydrocephalus

Spritvæske produsert av hjernes vaskulære plexus, vasker dets strukturer og absorberes i det venøse vevet. Normalt er denne prosessen kontinuerlig og mengden av produsert og absorbert væske er lik. Hvis en av de beskrevne funksjonene blir brutt, er det en overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske i hjernekonstruksjonene, som er hovedårsaken til hydrocephalus.

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen kan forekomme mot bakgrunnen av følgende patologiske forhold:

 • Akutte forstyrrelser i blodforsyningssystemet i hjernen forårsaket av trombose, hjerneslag av hemoragisk eller iskemisk type, brudd på aneurysm, subaraknoid eller intraventrikulær blødning.
 • Utvikling av infeksjoner og inflammatoriske prosesser som påvirker sentralnervesystemet, strukturer og membraner i hjernen - meningitt, ventrikulitt, encefalitt, tuberkulose.
 • Encefalopati - giftig, posttraumatisk, alkoholisk og annen, noe som forårsaker kronisk hypoksi i hjernen og dens påfølgende atrofi.
 • Tumorer av forskjellig etiologi, vokser i cellene i ventriklene, hjernestammen og periostoliske vev.
 • Intrakraniale lesjoner som forårsaker ødem i hjernestrukturer og vaskulær ruptur, samt posttraumatiske komplikasjoner.
 • Komplikasjoner etter kirurgiske operasjoner i form av cerebralt ødem og komprimering av væske og blodtilførselskanaler.
 • Sjeldne genetiske abnormiteter og mangler i sentralnervesystemet - syndrom Bickers-Adams, Dandy Walker.

I nærvær av minst en av de beskrevne sykdommene, bør pasienten ta hensyn til risikoen for å utvikle hydrocephalus som en komplikasjon og i tilfelle utseendet av karakteristiske symptomer rapporterer dem umiddelbart til behandlingslegen.

Varianter av hydrocephalus

Voksne hydrocephalus er nesten alltid referert til som oppkjøpte sykdommer. Avhengig av egenskapene, opprinnelses- og utviklingsgrunnen, er den delt inn i følgende typer:

 1. Av opprinnelses natur:
 • Åpen (ekstern) - På grunn av dårlig absorpsjon av væske inn i veggene i venøse kar, akkumuleres overskuddet i det subaraknoide rommet, uten forstyrrelser observert i hjernens ventrikler. Denne typen dropsy forekommer sjelden, dens progresjon fører til en gradvis nedgang i hjernevolum og atrofi i hjernevevet.
 • Lukket (intern) - væskefluid akkumuleres i ventrikkene. Årsaken til denne prosessen er et brudd på utstrømningen gjennom væskekanaler, forårsaket av inflammatorisk prosess, trombose, tumorvekst.
 • Hypersecretory - oppstår når overdreven produksjon av cerebrospinalvæske.
 • Blandet - inntil nylig ble denne typen hydrocephalus diagnostisert med væskeakkumulering samtidig i ventriklene i hjernen og subarachnoid-rom. I dag er den primære årsaken til denne tilstanden atrogen i hjernen, og væskens opphopning er en konsekvens, derfor er denne typen patologi ikke gjeldende for hydrocephalus.
 1. På indikatorer for intrakranielt trykk:
 • Hypotensiv - trykket i cerebrospinalvæsken er redusert.
 • Hypertensive - indeksene for CSF-trykk økes.
 • Normotensive - intrakranielt trykk er normalt.
 1. På utviklingsgraden:
 • Akutt - den raske utviklingen av patologi, perioden fra de første symptomene til en dyp lesjon av hjernekonstruksjoner er 3-4 dager.
 • Subakutt - sykdommen utvikler seg i 1 måned.
 • Kronisk - preget av milde symptomer, er utviklingsperioden 6 eller flere måneder.

Hver form for hydrocephalus manifesterer seg i form av visse symptomer, hvis tilstedeværelse hjelper leger i prosessen med ytterligere diagnose for å gjøre den riktige diagnosen.

diagnostikk

Å diagnostisere cerebral hydrocephalus hos en voksen person utelukkende av visuelle tegn eller symptomer er umulig, siden sykdommen ikke virker eksternt på noen måte, og dårlig helse kan skyldes andre patologier.

Før diagnosen "hydrocephalus" utpeker legen et sett med studier som består av følgende metoder:

 1. Undersøkelse av spesialister - inkluderer innsamling av informasjon om symptomene og sykdommene som forårsaker utseende av ødem i hjernen; utføre testene, slik at man kan anslå en grad av nederlag av strukturer av en hjerne og redusere funksjonaliteten.
 2. Datatomografi - for å studere størrelsen og formen på ventriklene, deler av hjernen, subaraknoide rom og bein av skallen, bestemme størrelse og form, tilstedeværelse av svulster.
 3. Magnetic resonance imaging - å identifisere væske i hjernestrukturene, bestemme form og alvorlighetsgraden av hydrocephalus, som vil gjøre en foreløpig konklusjon om årsaken til utviklingen av patologi.
 4. Radiografi eller angiografi ved bruk av kontrastmedium - for å bestemme fartøyets tilstand, graden av tynning av veggene.
 5. Cisternografi - utføres for å identifisere form av hydrocephalus og klargjøre bevegelsesretningen av cerebrospinalvæske.
 6. Echoencefalografi er en ultralydstudie av hjernens strukturer for tilstedeværelsen av patologiske forandringer som forekommer i dem.
 7. Lumbal punktering - tilbaketrekking av væskevæske er gjort for å bestemme intrakranialt trykk, studien av sammensetningen av graden av fortykning og tilstedeværelsen av inflammatoriske prosesser.
 8. Oftalmoskopi - utføres som en sammenhengende studie for å identifisere synsforstyrrelser og årsakene som forårsaket dem.

Hvis resultatene av den fullførte undersøkelsen bekrefter tilstedeværelsen av væske i hjernekonstruksjonene, diagnostiserer legen hydrocephalus og foreskriver behandling avhengig av form.

Behandling av hydrocephalus

Med en liten og moderat opphopning av væske i hjernen, anbefales pasienten medisinering.

Hvis cerebrospinalvæsken skaper for høyt trykk og pasientens liv er i fare, må han snarest gjennomgå en kirurgisk operasjon.

Med hydrocephalus er det viktig å redusere trykket av cerebrospinalvæske i hjernen. For dette, under behandlingen ordinerer legen følgende stoffer:

 • Diuretika (Diacarb, Glimaritt) - for å fjerne overflødig væske fra kroppen.
 • Vasoaktive stoffer (Glivenol, Magnesiumsulfat) - for å forbedre blodsirkulasjonen og gjenopprette vaskulær tone.
 • Painkillers (Ketoprofen, Nimesil), antimigrene piller (Sumatriptan, Imigren) - for lindring av smerteangrep og en rekke neurologiske symptomer.
 • Glukokortikosteroider (Prednisolon, Betamethason) - er angitt i alvorlig tilstand som immunosuppressant og et middel som nøytraliserer toksiner.
 • Barbiturater (fenobarbital) - beroligende midler, som påvirker sentralnervesystemet negativt.

Medikamentterapi kan redusere mengden væske i hjernens strukturer og fjerne symptomer, men fullstendig kur med det er umulig. I akutte og forsømte tilfeller, hvis det er høy risiko for koma eller død, blir pasienten utsatt for nevrokirurgisk inngrep. Avhengig av indikasjonene og tilstanden til pasienten med hydrocephalus i hjernen, utføres følgende operasjoner hos en voksen:

 1. bypass - tilbaketrekking av cerebrospinalvæske med et spesielt instrument fra hjernestrukturer i kroppshulen, som naturlig absorberer væske uhindret. Det er typer shunting:
 • ventrikulo-peritoneal - drenering av væske i bukhulen
 • ventrikulo-atriell - i høyre atrium;
 • ventriculo-cisternemia - i den occipital delen, avdeling av en stor cistern.
 1. endoskopi - væske utledes gjennom et spesielt kateter satt inn i hullet i skallen.
 2. Ventrikulær drenering - En åpen operasjon som involverer installasjon av et eksternt dreneringssystem. Denne typen inngrep er angitt i tilfeller der andre typer operasjoner ikke kan utføres. Når det utføres, er det stor risiko for komplikasjoner senere.

Konsekvenser av hydrocephalus

Prognosen for leger som diagnostiserer cerebral hydrocephalus hos en voksen, avhenger av skjemaet og forsømmelsen av sykdommen. Påvisning av patologi i begynnelsen øker sannsynligheten for å opprettholde effektivitet, så vel som selvorientering av pasienten i hverdagen og samfunnet. For å gjøre dette, når de første symptomene på sykdommen trenger å konsultere en lege, overvåkes regelmessig, og også ta de anbefalte behandlings- og rehabiliteringsforløpene.

Hydrocephalus i et forsømt stadium truer pasienten med alvorlige komplikasjoner og en skuffende prognose av leger. Årsaken til dette er de irreversible prosessene i hjernevevet som oppstår med langvarig press av CSF på dets strukturer. Konsekvensene som følge av avansert hydrocephalus inkluderer:

 • nedgang i muskeltonen i lemmer;
 • forverring av hørsel og syn;
 • psykiske lidelser, manifestert i reduksjon av tenkning, hukommelse, oppmerksomhetskonsentrasjon;
 • forstyrrelser i luftveiene og hjertesystemet;
 • vann-salt ubalanse;
 • mangel på koordinering;
 • fremveksten av epileptiske anfall
 • tegn på demens.

I nærvær av de beskrevne komplikasjoner og deres alvorlige alvorlighetsgrad, blir pasienten tildelt et funksjonshemming, hvorav gruppen avhenger av hvor mye han kan orientere seg i samfunnet og livet.

Hvis sykdommen utvikler seg raskt eller hjernen nesten helt tapt funksjonalitet på grunn av atrofi av vevet, så er det stor sannsynlighet for koma og død.

Hjernehydrocephalus hos voksne: symptomer, behandling

I tilfelle at hjernen akkumulerer for mye væske, som hindrer den fra å fungere, er det om hydrocephalus, eller som det kalles, hjerneødem. Akkumuleringen av overflødig væske er fulle av økt trykk på hjernevævet, som et resultat av å trykke mot skallen. Hvis den riktige diagnosen ikke er gjort i tide og behandlingen ikke er startet, kan det føre til dødelig utgang. Denne sykdommen er som regel medfødt, men dette betyr ikke at de ikke kan bli syke i voksen alder. Hydrocephalus av hjernen hos voksne er behandlingsbar, men effektiviteten av denne terapien avhenger av graden av hjerneskade, symptomer og tilhørende patologier.

Typer av hydrocephalus

I stedet for væskeakkumulering utmerker seg flere typer hydrocephalus, blant dem:

 1. ekstern - i dette tilfellet er væsken konsentrert i det subaraknoide rommet, ikke langt fra kranen;
 2. ventrikkel - opphopning av væske observeres i hjernens ventrikler, dypt inne
 3. Generell informasjon - i dette tilfellet akkumulerer cerebrospinalvæsken gjennom hele hjernens rom.

Det er verdt å merke seg at hvis fluid er fritt rapportert, blir åpen hydrocephalus diagnostisert. I tilfelle at veiene for sirkulasjon av cerebrospinalvæske brytes, anses sykdommen å være lukket.

Årsaker til hydrocephalus utvikling

Hydrocephalus hos voksne utvikler seg i de fleste tilfeller som følge av smittsomme sykdommer, hjerneslag, hjerneblødninger, hjernesvulster. Ofte skjer denne patologien i alderdommen og forårsaker utviklingen av tidlig senil demens. Hvis den riktige diagnosen blir gjort i tide, kan konsekvensene bli betydelig redusert.

Følgende er de umiddelbare årsakene til hydrocephalus:

 • forstyrrelse av væskesirkulasjonen;
 • økt produksjon av brennevin;
 • brudd på væskeabsorpsjon;
 • innsnevring av subaraknoide rom;
 • reduksjon i tettheten av hjernestoffet som et resultat av dens impregnering med cerebrospinalvæske.

Som en egen art er vakuolær hydrocephalus isolert - i denne situasjonen er årsaken til sykdommen kraniocerebralt traume. Som regel klarer kroppen å gjenopprette væskens normale sirkulasjon. I andre tilfeller anbefales det å gjennomføre alvorlig behandling.

Symptomer på sykdommen

De vanligste tegnene på hydrocephalus inkluderer følgende:

 1. Hodepine.
 2. Kvalme og oppkast.
 3. Problemer med syn - det dobbelte bildet, manglende evne til å fokusere på et bestemt emne, grusomheten av grenser.
 4. Endring i posisjonen til øyebollene - i dette tilfellet er det effekten av å rulle øynene.
 5. Krenkelser i det vestibulære apparatets arbeid - de består av usikkerhet, gått ustabilt, forstyrrelse av koordinering i rommet.
 6. Minnetap.
 7. Klossethet.
 8. Forvirring i sinnet.
 9. Mangel på styrke.
 10. Økt nervøsitet.
 11. Urininkontinens.
 12. Irritabilitet.

I tillegg kan somnolens iblant observeres. Tilstedeværelsen av visse symptomer avhenger av årsaken til sykdommen. For eksempel, i alderen har folk normalt normotensive hydrocephalus, som skyldes aldersrelaterte endringer. Denne tilstanden uttrykkes i fremveksten av glemsomhet, forstyrrelse av koordinering av bevegelser, treghet i tankeprosesser, redusert reaksjon på stimuli.

Et av de mest slående symptomene på hydrocephalus hos voksne er mentale abnormiteter. De kan uttrykkes i form av epileptiske anfall, følelsesmessig dumhet, depresjon, apati, mani, delirium, hallusinasjoner.

diagnostikk

For å få riktig diagnose er det nødvendig å gjennomføre en rekke aktiviteter.

 1. Beregnet tomografi - med hjelpen kan du vurdere tilstanden til konturene i hjernen, skallen, ventrikkene, subarachnoid-rom. I tillegg tillater det at du unngår tilstedeværelse av anomalier - svulster eller cyster.
 2. Magnetic resonance imaging - dataene i denne studien kan bestemme alvorlighetsgrad og form av hydrocephalus. Denne prosedyren gjør det mulig å fastslå årsaken til sykdommen.
 3. Radiografi av cisterner av skallen basen - det er vant til å avklare typen hydrocephalus. I tillegg er det ved hjelp av denne prosedyren mulig å bestemme retningen av cerebrospinalvæsken.
 4. Angiografi eller radiografi av blodårer - lar deg bestemme brudd på blodkarret.
 5. Neuropsykologisk undersøkelse - innebærer å stille spørsmål til pasienten. Ved hjelp av denne studien kan du bestemme forekomsten av abnormiteter og abnormiteter i hjernen.

Metoder for behandling av hydrocephalus

Til dags dato finnes det ingen effektiv behandling av denne sykdommen. Narkotika kan bare redusere det. I noen tilfeller kan imidlertid sirkulasjonen av cerebrospinalvæske gjenopprettes og uavhengig - dette gjelder ikke-alvorlige sykdomsformer. Narkotikabehandling er foreskrevet i første fase - det bidrar til å redusere intrakranielt trykk og gjør det mulig å overvåke hvordan pasientens tilstand endres.

Hvis nødvendig, utfør en punktering, hvorved væsken fjernes fra steder med overdreven akkumulering. Hvis hjernen ikke selvstendig kan gjenopprette mekanismen for væsketilførsel, foreskrives en operasjon. Dette kan være endoskopisk kirurgi eller tradisjonell shunting. Det finnes en rekke alternativer for væskeuttak - i høyre atrium, inn i urineren, i bukhulen. I hvert fall gjennom et kirurgisk inngrep opprettes et nytt sirkulasjonssystem av CSF, som har som oppgave å erstatte den ikke-fungerende en.

Hvis hydrocephalus hos voksne er assosiert med en svulst som forhindrer normal sirkulasjon av CSF, blir obstruksjonen eliminert, og deretter blir sirkulasjonen normalisert. Installasjonstransplantater i løpet av kirurgisk inngrep er effektiv i 85% av tilfellene, fordi under drift av hjernen som utgang overskudd av væske, er det shunt innstilt ved hjelp av hvilken det vil være utgang fra lagerstedene i seksjoner der den normale væske er absorbert og fordelt. Etter en periode med rehabilitering, kan folk komme tilbake til det normale livet: Presset på hjernen er tapt, og skadede funksjoner gjenopprettes. Denne metoden for behandling har vært brukt i lang tid - siden femtiotalet av forrige århundre.

Det bør bemerkes at etter slike operasjoner i noen 40-60% av tilfellene etter en stund kan det oppstå noen problemer. Disse inkluderer:

 • penetrasjon av infeksjon;
 • mekanisk shuntfeil;
 • forekomst av en inflammatorisk prosess.

Som et resultat er det behov for å erstatte shunt, noe som innebærer en ny kirurgisk inngrep.

For tiden utføres slike operasjoner vanligvis ved endoskopisk metode - i dette tilfellet blir små snitt tatt, og derved reduseres truselen om komplikasjoner og forkorte gjenopprettingsperioden. I dag bruker endoskopisk ventrikulocisternostomi av bunnen av den tredje ventrikkelen. I løpet av en slik operasjon gjenopprettes det normale sirkulasjonssystemet til cerebrospinalvæsken. Kirurgen sikrer at væsken kommer inn i hjernen, der den kan absorberes normalt. Hvis operasjonen lykkes, er shunt ikke nødvendig, og pasienten kan komme tilbake til et helt liv.

Hydrocephalus kan utgjøre en alvorlig trussel mot helse og liv. Det forverrer ofte kvaliteten på en persons liv. Denne sykdommen forårsaker irreversible forandringer i hjernen. Men med tidlig diagnose kan være raskt tilbake til et normalt liv, fordi verken noen omstendigheter ikke kan ignorere symptomer, spesielt hvis du har hatt noen sykdom, provoserende sin utvikling.

Konsekvenser av hydrocephalus

Konsekvensene av denne sykdommen er farlige fordi i tilfelle forsinkelse i starten av behandlingen kan hydrocephalus ha irreversible konsekvenser. Konstant trykk forårsaker alvorlig skade på hjernefunksjoner, forårsaker deformering av skallen og som et resultat danner en fare for livet. Ofte fører denne sykdommen også til for tidlig utvikling av demens.

Hjerne hydrocephalus hos voksne Er en ganske farlig sykdom som kan føre til irreversible forandringer i hjernen og til og med til døden. Bare en rettidig diagnose og tilstrekkelig terapi vil tillate pasienten å komme tilbake til et fullt liv på kortest mulig tid. Det er nødvendig å forstå at den medisinske behandlingen av denne sykdommen er ineffektiv, og derfor kan vi under ingen omstendigheter nekte kirurgisk inngrep dersom det er virkelig nødvendig. Ved hjelp av en slik operasjon kan du bli kvitt hydrocephalus og forbedre livskvaliteten betydelig.

Hjernehydrocephalus hos voksne: årsaker, symptomer, behandling

Hydrocephalus hos voksne ( "vann på hjernen") - en patologisk tilstand som kjennetegnes ved overdreven opphopning av cerebrospinalvæske (CSF) i cerebrospinalvæsken områder av hjernen. Hydrocephalus kan være en uavhengig nosologisk enhet, eller det kan være en konsekvens av en rekke hjernesykdommer. Det krever obligatorisk kvalifisert behandling, siden den langvarige eksistensen av sykdommen kan føre til uførhet og til og med døden.

Sykdommen hos barn er signifikant forskjellig fra sykdommens manifestasjoner i den voksne befolkningen på grunn av at det i barnets kropp bare blir dannet hjernen. I denne artikkelen vil vi undersøke årsakene, symptomene og behandlingen av hjernen hydrocephalus hos voksne.

årsaker

Hver person i hjernen har spesielle mellomrom som inneholder en spesiell væske - cerebrospinalvæsken. Inne i selve hjernen er systemet i hjernens ventrikler som kommuniserer med hverandre, utenfor hjernen er et subaraknoid rom med hjernens cisterner. Luten har en meget viktig funksjon: å beskytte hjernen mot støt, sjokk og infeksiøse midler (de sistnevnte takket være de antistoffene som inneholdes deri), nærer hjernen som er involvert i reguleringen av blodsirkulasjonen i det lukkede rom av hjernen og skallen, sikrer homeostase ved en optimal intrakranielt trykk.

Volumet av brennevin i en voksen er 120-150 ml, flere ganger om dagen er det oppdatert. Produksjonen av cerebrospinalvæske forekommer i de vaskulære plexusene i hjernens ventrikler. Fra hjernens laterale ventrikler (inneholdende ca. 25 ml) kommer cerebrospinalvæsken inn i den tredje ventrikkelen gjennom Monroe-åpningen, hvis volum er 5 ml. Fra den tredje ventrikkelen beveger cerebrospinalvæsken seg inn i den fjerde (inneholder også 5 ml) gjennom Sylvia-akvedukten (hjernedrenering). På bunnen av den fjerde ventrikkelen er det hull: den medianen unpaired Magendi og to laterale Lyushka. Gjennom disse hullene kommer cerebrospinalvæsken inn i subarachnoid-rommet i hjernen (plassert mellom hjernens myke og spindelbaner). På den grunnleggende overflaten av hjernen ekspanderer det subaraknoide rom, som danner flere cisterner: hulrom fylt med brennevin. Fra tankene kommer væsken inn i den ytre (konvektive) overflaten av hjernen, som om "vaske" den fra alle sider.

Absorpsjon (resorpsjon) av cerebrospinalvæske forekommer i hjernens venøse system gjennom araknoidceller og villi. En klynge villi rundt venøse bihuler kalles pachyongranulering. En del av væsken blir absorbert i lymfesystemet på nervernivået.

Dermed blir cerebrospinalvæsken produsert i de vaskulære plexusene i hjernen, vasket på alle sider og deretter absorbert i venesystemet, denne prosessen er kontinuerlig. Så sirkulasjonen er normal, mengden væske produsert per dag er lik absorbert. Hvis det til enhver tid er "problemer" - enten med produkter eller med absorpsjon, så er det hydrocephalus.

Årsakene til hydrocephalus kan være:

 • smittsomme sykdommer i hjernen og dens membraner - meningitt, encefalitt, ventrikulitt;
 • en hjerne svulst av en trunk eller nær-tønne lokalisering, så vel som av hjernens ventrikler);
 • kardiovaskulær patologi i hjernen, inkludert subaraknoid og intraventrikulære blødninger på grunn av ruptur av aneurysmer, arteriovenøse misdannelser;
 • encefalopati (alkoholisk, giftig, etc.);
 • hjerne traumer og post-traumatiske forhold;
 • misdannelser av nervesystemet (for eksempel Dandy-Walker syndrom, stenose av Sylvian-akvedukten).

Typer av hydrocephalus

Hydrocephalus kan være medfødt og ervervet. Medfødt, som regel, manifesterer seg i barndommen.

Avhengig av utviklingsmekanismen er det:

 • lukket (okklusiv, ikke-kommuniserende) hydrocephalus - når årsaken er forstyrrelsen av CSF-strømmen på grunn av overlappingen (blokk) av væskeledningsbanene. Oftere forhindres normalstrømmen av cerebrospinalvæske ved blodpropp (på grunn av intraventrikulær blødning), en del av en svulst eller en spike;
 • åpen (kommunisere, dizrezorbtivnuyu) hydrocefalus - det er basert på absorpsjon av det venøse system i hjernen ved nivået for arachnoid villi, celler Pacchionian legemer, venøse sinuser;
 • hypersecretory hydrocephalus - med overdreven produksjon av cerebrospinalvæske ved pleksus i ventriklene;
 • ytre (blandet, ex vakuum) hydrocefalus - økes når innholdet av CSF og i hjerneventriklene, og det subarachnoide plass. I de senere årene har denne form for stopp behandling hydrocefalus, som årsak til økning av innholdet av luten er hjernevev atrofi og en reduksjon i hjernen selv, og ikke i strid med sirkulasjon av cerebrospinalvæske.

Avhengig av nivået av intrakranielt trykk kan hydrocephalus være:

 • hypertensive - med økt trykk i cerebrospinalvæske;
 • normotensive - ved normalt trykk;
 • hypotensiv - med redusert trykk i cerebrospinalvæsken.

På tidspunktet for fremveksten:

 • akutt hydrocephalus - utviklingsperioden for prosessen er opptil 3 dager;
 • subakutt progredient - utvikler seg innen en måned (noen forfattere anser begrepet på 21 dager);
 • kronisk - fra 3 uker til 6 måneder og over.

symptomer

Det kliniske bildet avhenger av dannelsen av hydrocephalus og nivået av trykk i cerebrospinalvæske, utviklingsmekanismen.

Ved akutt og subakutt hydrocephalus mann klager over hodepine, mer uttalt i morgen (spesielt etter søvn), ledsaget av kvalme og noen ganger oppkast, og bringer lindring. Det er en følelse av press på øyeeplet fra innsiden, det er en følelse av svie, "sand" i øynene, er smerte fullstappet med karakter. Mulig injeksjon av fartøyer sclera.

Etter hvert som trykket i CSF øker, går døsighet sammen, noe som er et dårlig prognostisk tegn, siden det indikerer en økning i symptomer og truer med å miste bevisstheten.
Mulig forringelse av syn, en følelse av "tåke" foran øynene dine. På øyekanten blir stagnerende plater av optiske nerver avslørt.
Hvis pasienten ikke søker medisinsk hjelp til rett tid, vil den fortsatte økningen i innholdet i cerebrospinalvæske og intrakranialt trykk føre til utvikling av et dislokalisjonssyndrom - en livstruende tilstand. Det manifesterer seg ved den hurtige undertrykkelsen av bevisstheten helt opp til koma, oppadgående blikk, divergerende strabismus, undertrykkelse av refleksene. Disse symptomene er typiske for kompresjonen av midbrainen. Når det er komprimering av medulla oblongata, oppstår symptomer på svelging, endres stemmen (til bevisstløs), og deretter påvirkes hjerteaktivitet og respirasjon, noe som fører til pasientens død.

Kronisk hydrocephalus kommuniserer ofte med normalt eller litt forhøyet intrakranielt trykk. Den utvikler seg gradvis, i måneder etter årsakssammenheng. I begynnelsen er syklisk søvn forstyrret, enten søvnløshet eller døsighet oppstår. Minne forverres, sløvhet, rask tretthet. Generell asteni er typisk. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, forstyrres (kognitive) forstyrrelser til demens i forsømte tilfeller. Pasienter kan ikke selvstyre seg selv og oppføre seg utilstrekkelig.

Det andre typiske symptomet på kronisk hydrocephalus er et brudd på å gå. Først endres gangen - det blir tregere, ustabil. Deretter er usikkerhet knyttet ved stående, vanskeligheter med å starte bevegelse. I liggende eller sitteposisjon kan pasienten simulere å gå og sykle, men i en oppreist stilling er denne evnen umiddelbart tapt. Gangen blir "magnetisk" - pasienten limes til gulvet, men beveger seg fra stedet, gjør små shuffling skritt på vidt adskilte ben, staggers på stedet. Disse endringene kalles "apraxia walk". Øker muskeltonen, i forsømte tilfeller, reduserer muskelstyrken, og det er parese i beina. Balanseforstyrrelser har også en tendens til å utvikle seg, opp til manglende evne til å stå eller sitte alene.

Ofte klager pasienter med kronisk hydrocephalus om hyppig vannlating, spesielt om natten. Gradvis oppfordrer imperativet til å urinere, krever umiddelbar evakuering og deretter inkontinens i det hele tatt.

diagnostikk

Hovedrollen i å etablere diagnosen tilhører databehandlingstomografi (CT) og magnetisk resonansavbildning (MR). Disse metodene tillater å bestemme formen og størrelsen på ventriklene, subaraknoide rom, hjernekisterner.

Radiografi av cisterner i hjernebunnen gjør det mulig å vurdere retningen av CSF strømmen og å spesifisere typen hydrocephalus.

Det er mulig å utføre en testdiagnostisk lumbar punktur med fjerning av 30-50 ml CSF, som er ledsaget av en midlertidig forbedring av tilstanden. Dette skyldes gjenopprettelsen av blodtilførsel til det iskemiske hjernevævet mot bakgrunnen av en reduksjon i intrakranialt trykk. Dette tjener som et gunstig prognostisk tegn når man forutser kirurgisk behandling av hydrocephalus. Det skal bemerkes at i akutt hydrocephalus er lumbar punktering kontraindisert på grunn av den høye risikoen for hjerneslagskader og utviklingen av et dislokalisjonssyndrom.

behandling

De første stadiene av hydrocephalus kan behandles medisinsk. For dette blir følgende stoffer brukt:

 • for å redusere intrakranielt trykk og fjerning av overskudd av væske (med det forbehold at CSF utstrømningen lagret) - Diacarbum (acetazolamid), mannitol og mannitol i kombinasjon med furosemid eller Lasix. Nødvendig når slik behandling er kaliumnivået korreksjon i legemet, anvendes for dette formål asparkam (Pananginum);
 • for å øke kraften i hjernevev viser Cavintonum (vinpocetin) aktovegin (Solcoseryl) gliatilin, cholin, cortexin Cerebrolysin, semaks, memoplant et al.

Klinisk distribuert hydrocephalus er gjenstand for kirurgisk behandling, medisinske metoder forbedrer tilstanden i en kort stund.

Akutt hydrocephalus, som en livstruende tilstand, krever akutt nevrokirurgisk behandling. Den består i trepanering av skallen og påføring av ytre avløp, som gir utstrømning av overflødig væske. Dette kalles ekstern ventrikulær drenering. I tillegg er innføring av legemidler som fortynner blodproppene (som intraventrikulær blødning en av de hyppigste årsakene til akutt hydrocephalus) mulig gjennom dreneringssystemet.

Kronisk hydrocephalus krever å utføre væske-shunting operasjoner. Denne type operasjon er utgangen fra det overskytende cerebrospinal væske i naturlige hulrom i det menneskelige legeme ved hjelp av et komplekst system av ventiler og katetere (bukhule, bekkenhulen, aurikkel, etc...): ventriculoperitoneal, ventriculoatrial, kistoperitonealnoe skifting. I kroppshulrommene er det en uhindret absorpsjon av overskytende CSF. Disse operasjonene er traumatisk nok, men med riktig design kan oppnå utvinning av pasienter, deres sysselsetting og sosial rehabilitering.

Til dags dato har den mindre traumatiske nevroendoskopiske teknikken blitt den første blant de invasive behandlingsmetodene. Det utføres ofte i utlandet på grunn av den høye kostnaden ved selve operasjonen. Denne metoden kalles dette: endoskopisk ventrikulocisternostomi av bunnen av tredje ventrikel. Operasjonen varer bare 20 minutter. Med denne metoden for behandling settes et kirurgisk instrument med et neuroendoskop (kamera) på enden inn i hjernens ventrikler. Kameraet gir deg mulighet til å demonstrere bildet ved hjelp av en projektor og nøyaktig overvåke alle manipulasjoner. På bunnen av den tredje ventrikkelen opprettes en ekstra åpning som kobler seg til hjernebunnstankene, noe som eliminerer årsaken til hydrocephalus. Således gjenopprettes den fysiologiske væsken mellom ventrikkene og sisternene.

effekter

Hydrocephalus er en farlig sykdom, og ignorerer symptomene som er fulle av et funksjonshemning eller en trussel mot livet. Faktum er at endringene som skjer i hjernen som et resultat av den lange eksistensen av hydrocephalus er irreversible.

Ubegrenset behandling kan forvandle seg til en tragedie for en person: tap av evnen til å jobbe og sosial betydning. Psykiske forstyrrelser, bevegelsesproblemer, urinasjonsforstyrrelser, nedsatt syn, hørsel, epileptiske anfall - dette er listen over mulige konsekvenser av hydrocephalus, om ikke behandling i rette tid. Derfor, med den minste mistanke om hydrocephalus, bør du søke kvalifisert medisinsk hjelp.

TVC, programmet "Leger" på temaet "Hydrocephalus"

Hva trenger du å vite om cerebral hydrocephalus? Årsaker, symptomer og behandling

Hydrocephalus i hjernen er et brudd på væskesirkulasjonen i hjernen, noe som fører til overdreven akkumulering av det. Øker intrakranielt trykk, henholdsvis - det er for stort trykk på hjernen, og dette fører til mange alvorlige konsekvenser.

Som regel er det tre typer hydrocephalus i stedet for væskeakkumulering:

 1. ventrikulær væske akkumuleres i hjernens ventrikler, dypt inne i hjernen,
 2. eksternt - opphopningen skjer i subaraknoidrommet, nær kraniet,
 3. generelt - cerebrospinalvæsken akkumuleres gjennom hele hjernen.

Hvis væske i klyngene er fritt rapportert, er det et åpent hydrocephalus. Hvis sirkulasjonsveiene i cerebrospinalvæsken forstyrres, anses hydrocephalus å være lukket.

Årsaker til cerebral hydrocephalus

Hos barn kan denne sykdommen være både medfødt og oppkjøpt. Hjernehydrocephalus hos voksne utvikler vanligvis etter infeksjon, hjerneblødning, hjerneslag, hjernesvulster. Svært ofte forekommer hydrocephalus i alderdommen og fører til tidlig senil demens. Hvis sykdommen diagnostiseres i tide, kan konsekvensene bli sterkt redusert.

De umiddelbare årsakene til hydrocephalus hos voksne kan være forskjellige:

 1. forstyrrelse av væskesirkulasjonen,
 2. svekket absorpsjon,
 3. økt produksjon av brennevin,
 4. reduksjon i tettheten av hjernestoffet på grunn av dens impregnering med cerebrospinalvæsken,
 5. innsnevring av subaraknoide mellomrom.

Også, som et separat skille vacuolar hydrocefalus, i dette tilfellet er årsaken er cerebral hydrocefalus kraniocerebralt trauma og vanligvis gjenoppretter normal kroppsvæske sirkulerer uavhengig av hverandre. I alle andre tilfeller er alvorlig behandling nødvendig.

Symptomer på sykdommen

Hydrocephalus i hjernen begynner å manifestere seg, når trykket på hjernen fører til skade på visse kroppsfunksjoner. Sykdommen er ofte ledsaget av kvalme og oppkast, unormal lang varighet av søvn, generell dårlig kropps tilstand, hodepine eller migrene hodepine. Symptomer på kronisk hydrocephalus er forstyrret gang, problemer med tale og vannlating forekommer, tegn på demens og demens som oppstod tidligere enn vanlig.

De første symptomene vises omtrent 3 uker etter sykdommen, noe som forårsaker hydrocephalus, noen ganger ganske lang tid å maskere syndromene av hydrocephalus. Ved forsvinden av den underliggende sykdommen, passerer hydrocephalus ikke, men utvikles ofte, siden i alvorlige forstyrrelser av væskens sirkulasjon, blir disse mekanismene ikke gjenopprettet.

Noen ganger kan symptomene i lang tid vanligvis være fraværende, med moderat hydrocephalus hos voksne manifesterer seg ikke på noen måte, men plutselig er det alvorlige hodepine, svakhet og andre tegn.

Den nøyaktige diagnosen hydrocephalus kan bare gjøres etter MR, bildet viser tydelig de væskefylte områdene. Noen ganger blir MRI suppleret med undersøkelse av fundus, lumbal punktering. Etter at sykdomsbildet blir klart, vil legene kunne foreskrive behandlingen før kirurgi og planlegge en kirurgisk inngrep.

Konsekvensene av sen behandling

Konsekvensene av hydrocephalus i hjernen er farlige fordi når de er sent for starten av behandlingen, er de vanligvis irreversible. Konstant press fører til alvorlig skade på hjernens funksjoner, deformasjon av kraniet og til slutt livsfaren. Hydrocephalus hos voksne forårsaker ofte tidlig utvikling av demens.

Metoder for behandling av sykdommen

Dessverre er det ingen effektive medisinske metoder for behandling av hydrocephalus sykdom, terapi kan bare bremse utviklingen av sykdommen. Men i noen tilfeller, med ikke alvorlige former for sykdommen, blir i løpet av tiden gjenopprettet væskens sirkulasjon i seg selv. Medikamentterapi er foreskrevet i første trinn for å redusere intrakranielt trykk, for å overvåke hvordan pasientens tilstand endres, og for å forhindre komplikasjoner.

Om nødvendig gjøres punkteringer, væske fjernes fra steder med overdreven akkumulering. Hvis hjernen ikke gjenoppretter mekanismer for væskeavtak, foreskrives en operasjon: tradisjonell shunting eller endoskopisk kirurgi. Det er flere alternativer for fjerning av væske: magehulen, høyre atrium eller urineren. I en hvilken som helst variant av det kirurgiske inngrep, opprettes et nytt væskesirkulasjonssystem i stedet for det ikke-fungerende fluidum.

Selv om hvis hydrocephalus i hjernen er forårsaket av en svulst som forstyrrer normal sirkulasjon av væsken, blir obstruksjonen fjernet, hvorpå sirkulasjonen av væsken kommer til en normal tilstand.

Installering av transplantater under operasjonen er effektiv i 85% av tilfellene i løpet av driften av hjernen viser den overskytende væske, en shunt er installert, på hvilken det vil bli vist fra lager steder hvor væsken er absorbert og fordelt på riktig måte. Etter rehabiliteringsperioden går pasientene tilbake til det normale livet: trykket på hjernen forsvinner, de skadede funksjonene blir gjenopprettet. Denne behandlingen refererer til den konservative, den har blitt brukt siden 50-tallet.

Men etter kirurgi for hjerne bypass kirurgi i hydrocefalus i 40-60% av tilfellene over tid, problemer som for eksempel mekanisk svikt av shunt, forekomsten av inflammasjon, gjennomtrengning av infeksjon, fulgt av en shunt må endres, og det er - en ny kirurgisk inngrep.

For tiden utføres operasjonen endoskopisk, gjennom små snitt, reduserer risikoen for komplikasjoner og reduserer gjenopprettingstiden. Den mest brukte endoskopiske ventrikulocisternostomi av bunnen av den tredje ventrikelen. Under denne operasjonen gjenopprettes det normale sirkulasjonssystemet i cerebrospinalvæsken, kirurgen sørger for at væsken gjennom spesielt går inn i hjernens cisterner, hvor den kan absorberes. Hvis operasjonen lykkes, er shunt ikke nødvendig, pasienten vender tilbake til normal.

Hydrocephalus i hjernen er en sykdom hvis utvikling kan utgjøre en umiddelbar fare for livet og i alle fall fører til en betydelig forringelse i kvaliteten. Sykdommen fører til irreversible forandringer i hjernen: dette er det som er farlig hydrocephalus. Men med rettidig diagnose er det mulig å gå tilbake til normalt liv, så ikke ignorere de tidlige symptomene på hydrocephalus, spesielt hvis du har lidd en av sykdommene som ofte provoserer utviklingen.

Væske i hode hos voksne

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen er en sykdom som oppstår som en komplikasjon etter utvikling av en sykdom. For eksempel, etter et slag, forskjellige tumorer eller et bestemt kraniocerebralt traume. Hydrocephalus er provosert av meningitt.

Et interessant faktum er at sykdommen er populært kalt - hjerneødem som kan uttrykkes i form av naturlig fore nosologisk, hvorved opphopning av cerebrospinal væske forekommer i de såkalte sprit mellomrom.

Som et resultat av å forbedre kvaliteten på cerebrospinalvæsken, kan det oppstå en annen prosess med hjerneskade, når trykket i væsken som vasker hjernen - hydroensfalopati - øker.

Vær forsiktig

Hodepine er det første tegn på høyt blodtrykk. I 95% av hodepinen oppstår fra brudd på blodstrømmen i den menneskelige hjerne. Og hovedårsaken til bruken av blodstrømmen er blokkering av blodårene på grunn av underernæring, dårlige vaner og en livsstil med lav aktivitet.

Det er en stor mengde medikamenter for hodepine, men alle påvirker etterforskningen, ikke årsaken til smerten. På apotek selger smertestillende midler, som bare utmerker smerten, og behandler ikke problemet fra innsiden. Derav det store antallet hjerteinfarkt og slag.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Leger i medisinsk vitenskap Bokeria LA gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen beskrev Leo Antonovich hvordan GRATIS beskytte deg mot døden på grunn av tette blodårer, trykksving, og reduser risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag med 98%! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Verdens helseorganisasjon.

I dette tilfellet er hydrocefalus presentert i form av ansamling av overskytende væske i form av encefalopati brudd på basisk hjernefunksjon og hjerne gidroentsefalopatiya hos voksne er en kombinasjon av begge.

Symptomatologien til sykdommen avhenger av mange faktorer, for eksempel på årsakene og formene av dens utvikling. Symptomer på hydrocephalus i hjernen:

 • unceasing hodepine;
 • alvorlig kvalme forårsaker oppkast
 • nedsatt syn, uttrykt i umuligheten av å fokusere på objektet;
 • Noen ganger er det mulig å endre plasseringen av øyenbrynene;
 • unormal funksjon av det vestibulære apparatet;
 • redusert minne;
 • urininkontinens.

Ikke alle tegn på hydrocephalus i hjernen er indikert, overhodet av disse eller andre symptomer avhenger direkte av de faktorene som sykdommen oppstod for.

Årsakene til hydrocephalus i hjernen er forskjellige. Så hovedfaktoren til denne sykdommen er hemorragisk slag, noe som bidrar til akutte forstyrrelser i blodsirkulasjonen i hjernen, og er hovedårsaken til sykdommenes utbrudd.

Jeg er engasjert i forskning om årsakene til at det har oppstått en hodepine allerede i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene har hodet vondt på grunn av tilstoppede blodkar, noe som fører til hypertensjon. Sannsynligheten for at en uskadelig hodepine vil resultere i et slag og død av en person er svært høy. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Det neste faktumet - du kan drikke en pille fra hodet, men dette helbreder ikke selve sykdommen. Den eneste medisinen som er godkjent av Helsedepartementet for behandling av hodepine og brukes av kardiologer i deres arbeid, er PhytoLife. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hodepine og hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis!

En cerebral cortex forekommer også etter onkologiske sykdommer, som uttrykkes som fremvoksende hjernesvulster. Konsentrasjon av væske i hjernen er også forårsaket av overførte smittsomme sykdommer: encefalitt, tuberkulose.

En annen årsak til forekomsten kan være encefalopati av forskjellig opprinnelse: fra posttraumatisk til alkoholisme. Ikke glem om intraventricular og subarachnoid blødninger, som oppstår i forbindelse med brudd på arteriovenøse blodkar i hjernen. Foto hydrocephalus av hjernen kan ses i store tall på Internett.

Typer og grader av sykdom

På tidspunktet for forekomsten:

 • medfødt hydrocephalus, som kan diagnostiseres i prenatal periode;
 • oppnådd, oppstår etter noen intervensjoner, for eksempel etter at de har hjerneskade eller inflammatoriske prosesser som direkte påvirker den.

Avhengig av egenskapene til utvikling:

 • lukket, karakterisert ved feil spredning av cerebrospinalvæske på grunn av hindringer som oppstår ved defekte forandringer, noe som resulterer i dannelse av blodpropper eller til og med svulster;
 • åpen hydrocephalus i hjernen, hvor noen deler av hjernen blir ødelagt, slik at cerebrospinalvæsken ikke fullt ut kan komme inn i blodet;
 • hypersekretorisk, produsert av overdreven volum av cerebrospinalvæske;
 • atrofisk hydrocephalus i hjernen, hvor prosessen med å erstatte hjernens substanser med væske fra ryggmargen utføres.

Ved lokalisering av denne væsken:

 • moderat indre hydrocephalus i hjernen, hvor væsken konsentrerer seg i ventrikulærrommet;
 • moderat ekstern hydrocephalus i hjernen er en sykdom hvor akkumulering av et gitt stoff forekommer i subaraknoid-rommet;
 • moderat cerebral hydrocephalus, som forekommer både i form av en egen sykdom, og er et symptom på andre sykdommer;
 • Den uttrykte eksterne hydrocephalus i hjernen er en av de typene eksternt dråpe;
 • ekstern erstatning hydrocephalus av hjernen, forekommer hos nyfødte, lokalisert fra frontsiden;
 • blandet cerebral hydrocephalus substitusjon, som et resultat av hvilket cerebrospinalvæsken oppsamles ikke bare i ventrikkelrommet, men også under cerebremembranene.

Avhengig av tegn og konsekvenser, den akutte, subakutte og kroniske hydrocephalus.

Av sykdomsgraden kan dropsy være regressiv, progressiv og stabilisert.

Våre lesers historier

Har blitt kvitt hodepine for alltid! Det har vært et halvt år siden jeg glemte hva en hodepine er. Åh, du vet ikke hvordan jeg led, hvor mange ting jeg prøvde - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Endelig har jeg taklet hodepine, og alt takket være denne artikkelen. Alle som ofte har hodepine - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

effekter

Konsekvensene av hjernens hydrocephalus kan være svært forskjellige, fra intrakranielt trykk og funksjonshemming til døden, fordi de forandringene som skjer i den menneskelige hjerne, er irreversible.

Hvis det er tidlig å håndtere behandlingen av denne sykdommen, vil en person bare miste sin personlighet, i form av arbeidskapasitet og sosial betydning, for ikke å nevne psykiske lidelser.

En annen alvorlig sykdom som fører til hodepine er cerebral encefalitt. Les mer her. En annen årsak til hodepine er blødning. Om sykdommen, les denne artikkelen.

Behandling av dråpe i hjernen i første fase kan forekomme medisinsk. Akutt hydrocephalus inkluderer nevrokirurgisk behandling, da det truer menneskelivet. Det utføres på grunn av trepanering av skallen og tilpasning av drenering, på grunn av hvilken utstrømningen av overflødig væske må forekomme.

Kronisk dropsy behandles ved å utføre væske-shunting operasjoner, hvor overskudd av ryggradsmateriale utskilles i kroppshulen ved hjelp av katetre og ventiler.

Behandling av ekstern hydrocephalus i hjernen kan være både konservativ, på grunn av gymnastikk, riktig ernæring og mottak av vasodilaterende legemidler. og operativ, i tilfelle at sykdommen forårsaket utseendet til en erstatning ekstern dropsy.

Behandling av blandet hydrocephalus i hjernen utføres ved kirurgisk inngrep.

Hjernehydrocephalus hos voksne: symptomer, behandling

I tilfelle at hjernen akkumulerer for mye væske, som hindrer den fra å fungere, er det om hydrocephalus, eller som det kalles, hjerneødem. Akkumuleringen av overflødig væske er fulle av økt trykk på hjernevævet, som et resultat av å trykke mot skallen. Hvis den riktige diagnosen ikke er gjort i tide og behandlingen ikke er startet, kan det føre til dødelig utgang. Denne sykdommen er som regel medfødt, men dette betyr ikke at de ikke kan bli syke i voksen alder. Hydrocephalus av hjernen hos voksne er behandlingsbar, men effektiviteten av denne terapien avhenger av graden av hjerneskade, symptomer og tilhørende patologier.

Typer av hydrocephalus

I stedet for væskeakkumulering utmerker seg flere typer hydrocephalus, blant dem:

 1. ekstern - i dette tilfellet er væsken konsentrert i det subaraknoide rommet, ikke langt fra kranen;
 2. ventrikkel - Væskeakkumulering observeres i hjernens ventrikler. dypt inne
 3. Generell informasjon - i dette tilfellet akkumulerer cerebrospinalvæsken gjennom hele hjernens rom.

Det er verdt å merke seg at hvis fluid er fritt rapportert, blir åpen hydrocephalus diagnostisert. I tilfelle at veiene for sirkulasjon av cerebrospinalvæske brytes, anses sykdommen å være lukket.

Årsaker til hydrocephalus utvikling

Hydrocephalus hos voksne utvikler seg i de fleste tilfeller som følge av smittsomme sykdommer, slagtilfeller. Blødninger i hjernen, hjernesvulster. Ofte skjer denne patologien i alderdommen og forårsaker utviklingen av tidlig senil demens. Hvis den riktige diagnosen blir gjort i tide, kan konsekvensene bli betydelig redusert.

Følgende er de umiddelbare årsakene til hydrocephalus:

 • forstyrrelse av væskesirkulasjonen;
 • økt produksjon av brennevin;
 • brudd på væskeabsorpsjon;
 • innsnevring av subaraknoide rom;
 • reduksjon i tettheten av hjernestoffet som et resultat av dens impregnering med cerebrospinalvæske.

Som en egen art er vakuolær hydrocephalus isolert - i denne situasjonen er årsaken til sykdommen kraniocerebralt traume. Som regel klarer kroppen å gjenopprette væskens normale sirkulasjon. I andre tilfeller anbefales det å gjennomføre alvorlig behandling.

Symptomer på sykdommen

De vanligste tegnene på hydrocephalus inkluderer følgende:

 1. Hodepine.
 2. Kvalme og oppkast.
 3. Problemer med syn - det dobbelte bildet, manglende evne til å fokusere på et bestemt emne, grusomheten av grenser.
 4. Endring i posisjonen til øyebollene - i dette tilfellet er det effekten av å rulle øynene.
 5. Krenkelser i det vestibulære apparatets arbeid - de består av usikkerhet, gått ustabilt, forstyrrelse av koordinering i rommet.
 6. Minnetap.
 7. Klossethet.
 8. Forvirring i sinnet.
 9. Mangel på styrke.
 10. Økt nervøsitet.
 11. Urininkontinens.
 12. Irritabilitet.

I tillegg kan somnolens iblant observeres. Tilstedeværelsen av visse symptomer avhenger av årsaken til sykdommen. For eksempel, i alderen har folk normalt normotensive hydrocephalus, som skyldes aldersrelaterte endringer. Denne tilstanden uttrykkes i fremveksten av glemsomhet, forstyrrelse av koordinering av bevegelser, treghet i tankeprosesser, redusert reaksjon på stimuli.

Et av de mest slående symptomene på hydrocephalus hos voksne er mentale abnormiteter. De kan uttrykkes i form av epileptiske anfall, følelsesmessig dumhet, depresjon, apati, mani, delirium, hallusinasjoner.

diagnostikk

For å få riktig diagnose er det nødvendig å gjennomføre en rekke aktiviteter.

 1. Beregnet tomografi - med hjelpen kan du vurdere tilstanden til konturene i hjernen, skallen, ventrikkene, subarachnoid-rom. I tillegg tillater det at du unngår tilstedeværelse av anomalier - svulster eller cyster.
 2. Magnetic resonance imaging - dataene i denne studien kan bestemme alvorlighetsgrad og form av hydrocephalus. Denne prosedyren gjør det mulig å fastslå årsaken til sykdommen.
 3. Radiografi av cisterner av skallen basen - det er vant til å avklare typen hydrocephalus. I tillegg er det ved hjelp av denne prosedyren mulig å bestemme retningen av cerebrospinalvæsken.
 4. Angiografi eller radiografi av blodårer - lar deg bestemme brudd på blodkarret.
 5. Neuropsykologisk undersøkelse - innebærer å stille spørsmål til pasienten. Ved hjelp av denne studien kan du bestemme forekomsten av abnormiteter og abnormiteter i hjernen.

Metoder for behandling av hydrocephalus

Til dags dato finnes det ingen effektiv behandling av denne sykdommen. Narkotika kan bare redusere det. I noen tilfeller kan imidlertid sirkulasjonen av cerebrospinalvæske gjenopprettes og uavhengig - dette gjelder ikke-alvorlige sykdomsformer. Narkotikabehandling er foreskrevet i første fase - det bidrar til å redusere intrakranielt trykk og gjør det mulig å overvåke hvordan pasientens tilstand endres.

Hvis nødvendig, utfør en punktering, hvorved væsken fjernes fra steder med overdreven akkumulering. Hvis hjernen ikke selvstendig kan gjenopprette mekanismen for væsketilførsel, foreskrives en operasjon. Dette kan være endoskopisk kirurgi eller tradisjonell shunting. Det finnes en rekke alternativer for væskeuttak - i høyre atrium, inn i urineren, i bukhulen. I hvert fall gjennom et kirurgisk inngrep opprettes et nytt sirkulasjonssystem av CSF, som har som oppgave å erstatte den ikke-fungerende en.

Hvis hydrocephalus hos voksne er assosiert med en svulst. som forhindrer normal sirkulasjon av cerebrospinalvæsken, blir obstruksjonen eliminert, hvoretter sirkulasjonen normaliseres. Installasjonstransplantater i løpet av kirurgisk inngrep er effektiv i 85% av tilfellene, fordi under drift av hjernen som utgang overskudd av væske, er det shunt innstilt ved hjelp av hvilken det vil være utgang fra lagerstedene i seksjoner der den normale væske er absorbert og fordelt. Etter en periode med rehabilitering, kan folk komme tilbake til det normale livet: Presset på hjernen er tapt, og skadede funksjoner gjenopprettes. Denne metoden for behandling har vært brukt i lang tid - siden femtiotalet av forrige århundre.

Det bør bemerkes at etter slike operasjoner i noen 40-60% av tilfellene etter en stund kan det oppstå noen problemer. Disse inkluderer:

 • penetrasjon av infeksjon;
 • mekanisk shuntfeil;
 • forekomst av en inflammatorisk prosess.

Som et resultat er det behov for å erstatte shunt, noe som innebærer en ny kirurgisk inngrep.

For tiden utføres slike operasjoner vanligvis ved endoskopisk metode - i dette tilfellet blir små snitt tatt, og derved reduseres truselen om komplikasjoner og forkorte gjenopprettingsperioden. I dag bruker endoskopisk ventrikulocisternostomi av bunnen av den tredje ventrikkelen. I løpet av en slik operasjon gjenopprettes det normale sirkulasjonssystemet til cerebrospinalvæsken. Kirurgen sikrer at væsken kommer inn i hjernen, der den kan absorberes normalt. Hvis operasjonen lykkes, er shunt ikke nødvendig, og pasienten kan komme tilbake til et helt liv.

Hydrocephalus kan utgjøre en alvorlig trussel mot helse og liv. Det forverrer ofte kvaliteten på en persons liv. Denne sykdommen forårsaker irreversible forandringer i hjernen. Men med tidlig diagnose kan være raskt tilbake til et normalt liv, fordi verken noen omstendigheter ikke kan ignorere symptomer, spesielt hvis du har hatt noen sykdom, provoserende sin utvikling.

Konsekvenser av hydrocephalus

Konsekvensene av denne sykdommen er farlige fordi i tilfelle forsinkelse i starten av behandlingen kan hydrocephalus ha irreversible konsekvenser. Konstant trykk forårsaker alvorlig skade på hjernefunksjoner, forårsaker deformering av skallen og som et resultat danner en fare for livet. Ofte fører denne sykdommen også til for tidlig utvikling av demens.

Hjerne hydrocephalus hos voksne Er en ganske farlig sykdom som kan føre til irreversible forandringer i hjernen og til og med til døden. Bare en rettidig diagnose og tilstrekkelig terapi vil tillate pasienten å komme tilbake til et fullt liv på kortest mulig tid. Det er nødvendig å forstå at den medisinske behandlingen av denne sykdommen er ineffektiv, og derfor kan vi under ingen omstendigheter nekte kirurgisk inngrep dersom det er virkelig nødvendig. Ved hjelp av en slik operasjon kan du bli kvitt hydrocephalus og forbedre livskvaliteten betydelig.

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen

Når cerebrospinalvæsken i cerebrospinalvæsken økes i hjernen, kan man snakke om cerebral hydrocephalus hos en voksen.

Men oftest er denne sykdommen typisk for spedbarn.

Denne tilstanden fører til ytterligere utvidelse og død av hjernevevceller, siden de klemmes.

Likvidatorrommene inkluderer:

 1. Tanker, spesielt de største.
 2. Ventricles av hjernen.
 3. Subaraknoid sprekker.

Når cerebrospinalvæsken i cerebrospinalvæsken økes i hjernen, kan man snakke om cerebral hydrocephalus hos en voksen

Hydrocephalus i hjernen vises når visse prosesser utvikler seg, som kan være åpen og lukket. Forutsetninger for utvikling av patologi:

 1. Økning i produksjonen av cerebrospinalvæske.
 2. Væsken absorberes neppe.
 3. Dårlig regulering av cerebrospinalvæske.

Hjerne hydrocephalus hos voksne

Hos voksne går sykdommen litt annerledes enn i barndommen. Dens symptomer ligner hydrocephalus hos eldre barn.

Her er de vanligste symptomene i denne sykdommen hos voksne:

 1. Smerte i hodet er som en migrene, mens pasienten klager over kvalme.
 2. Høyt intrakranielt trykk.
 3. Noen ganger, uten opphør, oppkast oppstår.
 4. Ørenes hørsel og følsomhet lider.
 5. Den visuelle funksjonen endrer seg - øynene begynner å doble, mangelen på fokus på ett emne, og elevene ruller opp.
 6. Det er vanskeligheter i bevegelsen, en person fra tretthet og av andre grunner kan ikke kontrollere og koordinere bevegelsene sine.
 7. Stemningen endres ofte, irritasjon oppstår.
 8. Midlertidig minnetap.

Med hydrocephalus er det ofte humørsvingninger

Hydrocephalus kan være forskjellig avhengig av hvor sykdommen befinner seg.

Typer av ødem i hjernen:

 1. Medfødt patologi, utvikler seg hovedsakelig hos nyfødte.
 2. Ekstern hydrocephalus hos voksne.
 3. Erstatning, når volumet av hjernen minsker i størrelse av en eller annen grunn.
 4. Blandet hydrocephalus.
 5. Intern.

Siden sykdommen kan utvikle seg etter hodeskader, meningitt, akutt forgiftning, er det nødvendig å være oppmerksom på følgende symptomer, noe som kan indikere hydrocephalus hos voksne:

 1. Når en person begynner å forvirre dag og natt, om dagen vil han sove, og om natten for å holde seg våken.
 2. Mangel på aktivitet, apati, likegyldighet, likegyldighet.
 3. Minnetap.
 4. En person slutter å tjene seg selv, gjør lange pauser under en samtale, etc.

Minneforstyrrelser kan indikere hydrocephalus hos voksne

Årsaker til sykdommen hos voksne

Oftest hos hjernen oppstår oftest plutselig og uventet hos voksne. I begynnelsen er tegn vanligvis fraværende eller svakt uttrykt.

Men oftest forekommer sykdommen ikke fra bunnen av. Utvikling av hydrocephalus er mulig etter hodeskader, mot bakgrunnen av eksisterende meningitt, etter forgiftning av kroppen, etc.

Hvis sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken svekkes over tid, øker trykket i hjernen. Dette er hovedårsaken til cerebral ødem - det vil si høyt kranialtrykk i enkelte deler av hjernen.

Personen er nedsatt syn, det er kramper, det er trykk på hjernestammen, og symptomene ovenfor oppstår. I beste fall kan konsekvensene av hydrocephalus i hjernen hos en voksen bli en nevrologisk lidelse, i verste fall oppstår et dødelig utfall.

Dermed er hovedårsakene til sykdommen, både hos voksne og hos barn, følgende:

 1. Infeksjon som påvirker nervesystemet.
 2. Tilstedeværelse av en svulst i hjernen.
 3. Kronisk insuffisiens.

Infeksjon påvirket av nervesystemet kan være årsaken til hydrocephalus

Metoder for behandling

Dessverre betraktes ekstern hydrocephalus hos voksne i dag som en uhelbredelig sykdom. Det eneste som kan gjøres er å stoppe utviklingen av dropsy.

Hvis en person er diagnostisert med sykdommen i utgangspunktet, er det helt mulig å kvitte seg med sykdommen, sirkulasjon av CSF kan gjenopprettes. Således behandles moderat cerebral hydrocephalus hos voksne med hell.

I de første stadiene av sykdommen foreskriver legen medisiner for å redusere kranialtrykk.

Siden det er opphopning av væske i enkelte deler av hjernen i hjernen, blir det ofte utført punktering av disse områdene for å pumpe ut overflødig væske.

Med umuligheten av uavhengig fjerning av overskytende væske fra hjernen, foreskrives kirurgisk behandling av den eksterne hydrocephalus i hjernen hos en voksen. Dette er en tradisjonell shunting eller den nyeste operasjonen med bruk av endoskopi.

Væsken utskilles i ulike deler av kroppen, det kan være tarmen, høyre atrium eller ureter.

I de første stadiene av sykdommen foreskriver legen medisiner for å redusere kranialtrykk

Hvis en malign tumor oppdages under operasjonen, blir den også fjernet.

De fleste av disse operasjonene anses å være den mest effektive behandlingen, siden de tillater deg å kvitte seg med overflødig væske.

Vanligvis etter kirurgisk fjerning av overflødig væske i hjernen, kommer en person tilbake til sine tidligere yrker og føler seg mye bedre, trykket i hjernen forsvinner, alle symptomene forsvinner.

Endoskopiske operasjoner utføres uten spesielle konsekvenser og komplikasjoner, små snitt blir gjort i hjernen gjennom hvilken operasjonen utføres.

Konsekvenser av sykdommen

Konsekvensene av cerebral hydrocephalus hos en voksen i fravær av behandling kan være beklagelig, opp til et dødelig utfall. På grunn av det konstante og langvarige kranialtrykket øker deformasjonen av kranen med tiden.

Ved alvorlig sykdom eventuelt utvikle demens, derfor bør overvåkes regelmessig av en lege, og ved deteksjon av sykdommen til å starte behandlingen så tidlig som mulig, og bare da kan garanteres å være vellykket behandlet. Bør også huske at medikamentell behandling ikke garantere å bli kvitt sykdommen, kan bare hjelpe den kirurgiske metoden.

Kilder: http://golovnie-boli.ru/bolezni-pri-kotorih-bolit-golova/gidrocefaliya-golovnogo-mozga-u-vzroslogo, http://zdorovyimozg.ru/zabolevanija-golovnogo-mozga/gidrocefaliya-golovnogo- mozga-u-vzroslyx-simptomy-lechenie.html, http://antirodinka.ru/gidrotsefaliya-golovnogo-mozga-u-vzroslogo

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier. Og det første og viktigste tegn på blokkering av blodkar er hodepine!

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har et brudd i hjernesystemets hjerte og hjerte. Folk drikker bedøvelse - en pille fra hodet, og dermed savner de muligheten til å fikse noe, bare gjør dem til døden.

Til okklusjonen av karene blir det utbrent i en sykdom under det hele kendte navnet "hypertensjon", her er bare noen av sine symptomer:

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Oppmerksomhet vær så snill! Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger? De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade!

Det eneste stoffet som ga en signifikant
Resultatet er Hypertonium

til Verdens helseorganisasjon driver et program "uten hypertensjon". Innenfor rammen som medisinen Hypertensjon er utstedt gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Les Mer Om Fartøyene