Fettemboli

Fettemboli er en av de vanskeligste forholdene i kroppen. Ofte ser det ut som utfallet av ulike brudd på bein (oftest rørformet eller flatt, bekkenbunn). I tillegg kan anafylaktisk sjokk, pankreaskomplikasjoner føre til utseende. I tillegg kan implementering av kirurgiske hjelpemidler og klinisk død på samme måte bli en forutsetning for utseendet av fettemboli. Det er nødvendig å kjenne og forstå prosessene som fører til fremveksten av denne ekstremt farlige tilstanden for å kunne forhindre sin utvikling i tide.

De hyppigste dødelige ofrene for emboli er menn som er i ung alder (fra 18 til 35 år). Men på tross av dette er representanter for den eldre kategorien, så vel som kvinner, også i høy risiko. Det er ekstremt viktig å vite at patogenesen for utløsende fettemboli ikke er studert til denne dagen. Det er kun kjent at på grunn av noen traumatisk effekt på kroppen, opptrer små partikler og fettdråper i total blodstrøm. Disse dråpene dekker fartøyene, ødelegger deres strukturer, og viktigst av alt, kan bæres bort av en kraftig strøm av blod i hjertet og lungene, noe som fører til forstyrrelse og til og med stoppe deres funksjoner.

symptomer

En av de mest "formidable" egenskapene til fettemboli er at den er maskert, og i de første timene etter at fettpartiklene beskrevet ovenfor er det praktisk talt ingen symptomer og manifestasjoner i blodet. I løpet av denne tiden samles alle fettdråper i større strukturer, og danner fettkonglomerater. Disse konglomerene tetter, som allerede beskrevet ovenfor, et stort antall fartøy, både store og små. De første "signaler" av fettemboli vil oppstå når de fleste blodårene er tilstoppede. Som regel tar dette fra en dag til to dager. Etter denne tiden begynner de tette fartøyene under påvirkning av å ødelegge fettkonglomerater å briste. Som et resultat finner en slik pasient et stort antall blødninger: oftest er de funnet på den øvre delen av brystet, og ofte i armhulene. Dette er den første "markøren" av en mulig fettemboli.

Etter denne første manifestasjonen, etter hvert, en etter en, vil følgende symptomer utvikle seg:

 • Den mest alvorlige dyspnøen som oppstår i enhver stilling av pasienten.
 • Hoste som oppstår som et resultat av en gradvis blokkering av lungekar og en gradvis nedgang i respiratorisk funksjon.
 • Hyppig og sterk hjerterytme.
 • Overdreven fylling av blodkarene i netthinnen og som en konsekvens. smerte i øynene, en følelse av "blodsøtende" øyne.

Sammen med disse tegnene opptrer også cyanose, høye gradasjoner av temperatur gjennom dagen og også i mer alvorlige stadier, forvirring eller bevissthetstap.

Det er også nødvendig å vite at fettkonglomeratet kan være både mobil (under innflytelse av blodstrømmen inn i kroppens vev og organstrukturer) og immobilisert (festes til veggen av et fartøy og ikke beveger seg). Hvis dette konglomeratet fremdeles er mobilt, kommer tilstandene til funksjonsfeil ekstremt raskt - innen få timer. Tegnene på slike forhold er direkte avhengig av det organ hvor fettkonglomeratet ble innført. Så, hvis han kom inn i karene i kransløpet (hjertesykdom) blodsirkulasjon, så vil det umiddelbart oppstå hjertesvikt med hjertestans. Hvis konglomeratet har blitt introdusert i nyrene vaskulære strukturer, vil fettembolien være komplisert ved innledning av en feil i nyrefunksjonen. Og hvis konglomeratet har kommet inn i bassenget i hjernen, begynner det utviklingen av hjerneinfarkt eller slag.

behandling

Prosentandelen av gunstig utfall for denne patologien avhenger direkte av hvor raskt og raskt hjelpen ble gitt for primære sykdommer som kunne utløse utviklingen av fettemboli. Så i tilfelle traumer, avhenger utviklingen av denne komplikasjonen av hvor raskt pasienten ble immobilisert og transponert til institusjonen, for å gi sekundær omsorg.

Det er viktig å vite at med en liten mengde blodpropper blokkert av fettkonglomerater. betingelsene beskrevet ovenfor kan ikke utvikle seg, på grunn av at kroppen selv er i stand til å trekke ut en liten mengde fettkonglomerater og gjenopprette blodstrømmen gjennom skadede kar. I slike tilfeller foreskrives det bare strenge hvilerom, for å immobilisere fettkonglomerer og en 30% løsning av etyleter, for bedre oppløsning av fett.

Men hvis fete konglomerater påvirkes av et stort antall fartøy og hovedtegnene på fettemboli er uttrykt, er det umiddelbart nødvendig å starte antipolomatisk terapi:

 • Kunstig ventilasjon av lungvev.
 • Forberedelser som utløser akselerert oppløsning og spaltning av fettkonglomerater.
 • Preparater av glukokortikoid-serien (Pentoxifylline, compalin og lipostabil).

I tillegg, underveis, er det en terapi som har til formål å utløse den forstyrrede funksjonen til et eller annet organ, hvis fartøy er påvirket av fettkonglomerater, samt transfusjoner av blodplasma.

Pasienter med denne patologien overføres til parenteral ernæring ved hjelp av intravenøse injeksjoner av preparater som inneholder proteiner, enzymer, enzymer og vitaminkomplekser.

forebygging

For å forhindre utvikling av fettemboli anbefales det å starte kirurgiske hjelpemidler så snart som mulig i tilfelle av store skader. Etter denne inngrepet skal pasientene være i strenge senger og overvåkes av medisinsk personell. Før hver transport av en slik pasient blir det brukt spesielle bandasjer, immobilisering av traumatiserte lemmer.

Hva er fettemboli og dets fare?

Fettemboli er en sykdom som er preget av nedsatt blodgass. Den patologiske prosessen stammer fra tilstopping av karene med små fettpartikler. Sistnevnte trer inn i sirkulasjonssystemet av forskjellige grunner: amputasjon av lemmer, lårbrudd og så videre.

Faren for fettemboli er at den er ledsaget av symptomer som er karakteristiske for lungebetennelse og en rekke andre sykdommer. I forbindelse med dette er behandlingen feil, døden er dødelig.

Egenskaper av sykdommen

Så, hva er dette - fett emboli, og hva slags emboli er det? Det bør bemerkes umiddelbart at sykdommen hovedsakelig utvikler seg på bakgrunn av skader. Risikogruppen inneholder pasienter som opplever stor internblødning og overflødig kroppsvekt.

I medisinsk praksis i dag utmerker seg flere teorier om patogenese:

 1. Klassisk. Den klassiske teorien forklarer hvordan fettemboli oppstår i brudd. I følge denne teorien trer de fettpartiklene først gjennom lumene i beinene inn i de venøse karene. Videre sprer de seg gjennom kroppen og fører til tilstopping av lungene.
 2. Enzymeteori sier at sykdommen oppstår som en konsekvens av et brudd på strukturen av blodlipider. Sistnevnte på grunn av skader blir grovt. Dette fører til en forringelse i overflatespenningen.
 3. Kolloidalt. Denne teorien vurderer også blodlipider som den viktigste "skyldige" av sykdommen.
 4. Hyperkoagulantteori antyder at mekanismen for fettemboli skyldes forstyrrelser av blodkoagulasjon og lipidmetabolisme. Slike patologiske forandringer er forårsaket av en rekke skader.

I begynnelsen provoserer sistnevnte utviklingen av en forstyrrelse i funksjonen av sirkulasjonssystemet. Med traumer endres blodegenskapene, noe som forårsaker hypoksi og hypovolemi.

Fettemboli mot bakgrunnen av nedgangen i sirkulasjonssystemet er en av komplikasjonstypene.

I mekanismen for sykdomsutviklingen spiller CNS en aktiv rolle. Det er fastslått at en av avdelingene i hypothalamus er ansvarlig for reguleringen av fettmetabolismen. I tillegg aktiverer hormonene fremstilt av den fremre hypofysen bevegelsen av fett.

Etter hvert som sykdommen utvikler seg, er små kapillærer tilstoppet. Denne tilstanden provoserer utviklingen av forgiftning av kroppen. Med fettemboli blir cellevegger i sirkulasjonssystemet skadet, inkludert lunge- og nyrekapillærer.

klassifisering

Avhengig av sykdommens art, er sykdommen delt inn i tre former:

 1. Lyn raskt. Emboli utvikler seg så raskt at den patologiske prosessen på bare noen få minutter fører til et dødelig utfall.
 2. Akutt. Traumatiske lidelser i beinstrukturen provoserer utviklingen av sykdommen i flere timer.
 3. Subakutt. Denne form for patologi utvikler seg innen 12-72 timer etter å ha fått en skade.

Avhengig av hvor fettpartiklene akkumuleres, er den aktuelle sykdommen klassifisert i følgende typer:

 • lunge;
 • blandet;
 • Cerebral, som påvirker hjernen og nyrene.

Det er også mulighet for å tette fartøyene med fettpartikler i andre organer. Imidlertid er slike fenomener sjeldne.

Enn sykdommen er provosert

Embolisering av kroppen forekommer ganske ofte i brudd på rørformede bein. Slike skader oppstår ofte i tilfelle av mislykkede operasjoner, når det er nødvendig å installere en rekke metallbeholdere.

Mindre vanlig patologi utvikler seg mot bakgrunnen:

 • montering av protesen i hofteleddet;
 • lukkede brudd på bein;
 • utføre fettsuging;
 • alvorlige forbrenninger som påvirker en stor kroppsoverflate
 • omfattende myk vev skade;
 • utføre beinmarg biopsi;
 • løpet av akutt pankreatitt og osteomyelitt;
 • fet leversykdom;
 • diabetes mellitus;
 • fødsel;
 • alkoholisme;
 • ekstern massasje av hjertet;
 • kardiogent og anafylaktisk sjokk.

Det er viktig å merke seg at fettemboli er like utviklet både hos voksne og barn. Sannsynligheten for komplikasjoner avhenger av alvorlighetsgraden av lesjonene.

I de fleste tilfeller utvikler fettemboli i brudd på store bein.

Typen av manifestasjoner

Konsekvensene av fettemboli er vanskelig å forutsi. Den største faren som denne sykdommen bærer er starten på et dødelig utfall på grunn av nedsatt blodgennemstrømning og cerebrale vaskulære lesjoner i traumer.

Symptomer på fettemboli er ikke veldig spesifikke. Utseendet til visse tegn, som tyder på obstruksjon av blodkar, avhenger direkte av plasseringen av bruddene og alvorlighetsgraden av sistnevnte.

Alle problemene som oppstår mot bakgrunnen av utviklingen av sykdommen som vurderes, skyldes at fett blodpropper går inn i sirkulasjonssystemet.

Følgelig bestemmes symptomatologien av sykdommen av hvor sistnevnte penetrerer.

Hvis pasienten har akutte og subakutiske former for patologi, vises de første symptomene på fettemboli 1-2 timer etter skade. Om forekomsten av indre skader kan indikere en liten blåmerke. De vises på de øvre delene av kroppen:

I fremtiden, ganske raskt, er det lidelser i sentralnervesystemet og luftveiene. Og intensiteten av de karakteristiske symptomene øker med økende.

Avhengig av plasseringen av fettstammen kan det forårsake slike komplikasjoner som:

 • akutt hjerte- og nyreinsuffisiens
 • hjerneslag.

I noen tilfeller fører sykdommen til et umiddelbart dødelig utfall.

Cerebralsyndrom

Det første tegn på utvikling av fettemboli er forstyrrelsen av sentralnervesystemet. Tilstedeværelsen av den aktuelle sykdommen er indikert av følgende symptomer:

 • økt kroppstemperatur;
 • delirium;
 • desorientering i rommet;
 • spenning.

Diagnose med hjerne syndrom indikerer tilstedeværelse av:

 • skjeling;
 • endrede reflekser;
 • anfall sammen med en dumhet;
 • koma;
 • anzizokorii;
 • økende apati;
 • søvnighet.

Til disse symptomene, blir tegn som indikerer et lungesyndrom, raskt tilsatt.

Lungesyndrom

Dette syndromet er diagnostisert i ca 60% av tilfellene med registrering av fettemboli. Pasienten observeres:

 • kortpustethet selv ved lav fysisk anstrengelse;
 • hoste uten å spytte;
 • utskillelse av skum med blodpropp, noe som indikerer lungeødem;
 • redusert ventilasjon.

Den mest levende, noen ganger det eneste symptomet på lungesyndrom er arteriell hypoksemi. Også sykdommen er ledsaget av utvikling av anemi og trombocytopi. På røntgenbildet er følgende fenomener notert:

 • Massefokus på dimning, som påvirker de fleste lungene;
 • intensivert tegning av blodkar.

Ved bruk av elektrokardiografimetoden blir isolasjonen av hjerteveiene diagnostisert, samt akselerasjon eller forstyrrelse av rytmen til sistnevnte. Ved alvorlig skade på blodårene utvikles respirasjonsfeil, som krever innføring av et spesielt rør for kunstig ventilasjon i strupehodet.

Bestem tilstedeværelsen av fettembolisme gjør det også mulig å studere synlighetens organer. Sykdommen indikerer:

 • ødem og fett dråper, lokalisert i øyet fundus;
 • blødning i området av konjunktiv sac;
 • overløp av blodkar i netthinnen.

Det siste tegnet kalles "Kjøper syndrom".

Samtidige symptomer

Blant de medfølgende symptomene, som kan indikere tilstedeværelsen av fettpropper i andre organers kar, utmerker seg følgende fenomener:

 • utseendet av hudutslett;
 • påvisning av fettpropper i urin og blod;
 • økning i lipidnivåer i blodet;
 • et brudd på stoffskiftet av fett.

Tilstedeværelsen av fettdråper i urinen oppdages i ca 50% av tilfellene. Dette faktum er imidlertid ikke et kriterium for å sette riktig diagnose.

Tilnærminger til behandling av sykdommen

For å identifisere fettemboli utføres flere diagnostiske tiltak:

 1. Undersøkelse av blod og urin for påvisning av økt innhold av proteiner, fett, lipider og så videre.
 2. Radiografi av brystet.
 3. Datatomografi av hjernen. På en fettembolus kan det indikere flere mikrosirkulasjoner, ødem, fokalitet for nekrose og andre lidelser.
 4. Ophthalmoscopy.

Blant de viktigste kriteriene som ligger til grund for diagnosen er:

 • en kraftig forverring i den generelle tilstanden;
 • hypoksemi;
 • Tilstedeværelsen av symptomer som tyder på CNS-skade,

Når disse tegnene oppdages, utføres i de fleste tilfeller en ytterligere undersøkelse for å bekrefte den foreløpige diagnosen eller egnet behandling er foreskrevet.

Behandlingsregimet bestemmes av alvorlighetsgraden av lesjonen. Behandling av fettemboli innebærer å utføre aktiviteter rettet mot:

 • undertrykkelse av symptomer;
 • vedlikehold av vitale kroppsfunksjoner.

Avhengig av området for okklusjonslokalisering er følgende tildelt:

 1. Eliminering av lungesyndrom. Ved detektering av respiratorisk svikt er intubasjon av luftrøret obligatorisk. For å gjenopprette mikrosirkulasjonen i lungene, er høyfrekvent ventilasjon foreskrevet. Gjennom denne prosedyren utføres maling av fett i kapillærene.
 2. Eliminering av smertesyndrom. Dette stadiet anses viktig under behandlingen av alvorlige brudd, siden det bidrar til å forhindre utvikling av fettemboli. Formålet med smertestillende sykdommer skyldes det faktum at innholdet av katecholaminer øker med et merket smertesyndrom. Sistnevnte bidrar igjen til en økning i nivået av fettsyrer. Anestesi utføres ved innføring av narkotika eller generell anestesi. Denne metoden kan betraktes som forebygging av fettemboli.
 3. Infusjonsbehandling. Slike terapi innebærer bruk av løsninger av glukose og rheopolyglucin. I tillegg foreskrives konstant overvåkning av venetrykktilstanden.
 4. Reduksjon av fettnivået i blodet. For å redusere nivået av fett i blodet foreskrives:
  • lipostabil;
  • pentoxifylline;
  • komplamin;
  • nikotinsyre;
  • Essentiale.

Disse stoffene normaliserer blodstrømmen i kroppen og individuelle organer.

I de tidlige stadier av utviklingen av den behandlede patologen, anbefales bruk av glukokortikoider. Det er mulig å forhindre sykdomsutbrudd dersom det iverksettes tiltak for å undertrykke hypoksi og eliminere konsekvensene av blødning.

Fettemboli refererer til en gruppe farlige patologier. Det er i stand til å forårsake død i løpet av få minutter. Sykdommen utvikler seg vanligvis på bakgrunn av brudd og beinskader. Behandling av fettemboli er å utføre aktiviteter for å opprettholde kroppens vitale funksjoner.

Fettemboli og dens behandling

Fettemboli er en komplikasjon av en traumatisk sykdom forårsaket av tilstopping av blodkar med fettdråper. Sykdommen kan utvikles med klinisk død, kardiogen og anafylaktisk sjokk, pankreatitt.

I tilfelle av skade i muskel-skjelettsystemet fettemboli vanligvis dannet ved benbrudd: ribbene, bekken lang rørformet, men kan være i isolerte brudd av en av de lange ben.

Bruk i ortopedi og traumatologi av et stort antall ulike metall-massive fikseringsmidler, øker kun sannsynligheten for emboli.

Det er flere teorier om patogenesen:

 • klassisk: fettpartikler fra traumerområdet trenger inn i lumen i blodårene, deretter med blod til lungene, bidrar til deres obstruksjon (emboli);
 • enzym: skyldnere for å redusere innholdet av globuliner er blodlipider, som slår når de blir skadet av lipase fra emulsjonen til grove dråper, som forstyrrer overflatespenningen. Fettpartikler fra beinmarg stimulerer produksjonen av lipase, og dens overdrevne produksjon fører til ytterligere desemulsifisering;
 • kolloid-kjemiske: blodlipider som finnes i form av den fineste emulsjon under påvirkning av den traumatiske faktor, blir ødelagt, omdannet til et grovt dispergert system;
 • hyperkoagulerbar: alle typer posttraumatiske forstyrrelser av blodkoagulasjon og lipidmetabolisme er forbundet og sammen forårsaker dyslipidemisk koagulopati.

Den første komponenten i utviklingen av fettemboli er dårlig sirkulasjon i små kar med endringer egenskaper av blod. Hypoksi og hypovolemi, som som en komplikasjon kan tiltre fettemboli. Totale fettmetabolismeforstyrrelse provoserer fylling av kar og organer fett faller mer enn 6-8 mikron med påfølgende dannelse av microthrombi. Dette fremmer indre forgiftnings enzymer og produkter av lipidmetabolisme (ketoner endoperekisey, leukotriener, tromboksaner, prostaglandiner) traumatisering av celleveggen i den vaskulære bed (capillaropathy) og i lungene, til begynnende DIC.

Katecholaminer er de viktigste lipolytiske midlene. Lidelser mikrosirkulasjonen dysfunksjon og cellemembraner forårsaker hjerneødem, ødeleggelse av erytrocytter toksisitet, adult respiratory distress syndrome (ARDS), aplastisk anemi, kardial og renal insuffisiens.

I utviklingen av sykdommen er endringen i strukturen av erytrocytter av stor betydning. I tillegg til normale former som endrer seg i prosessen, blir et stort antall patologiske ballastformer (spines, sfærocytter, seglformede, mikrosyster) notert. Deres tall er forbundet med kompleksiteten og konsekvensen av traumatisk sykdom og sjokk.

Isoler fulminant (umiddelbar død), akutt, dannet i de kommende timene med brudd og annet traumer, og subakutt (dødelig utfall innen 3 dager) form av fettemboli.

Også ganske konvensjonelt er de cerebrale, pulmonale og blandede former isolert.

Klinisk bilde

Fettemboli uttrykkes av en karakteristisk fire manifestasjoner:

 1. Forstyrrelser i sentralnervesystemet, i likhet med encefalopati (anfall av uutholdelig hodepine, forstyrrelse av sinnet og bevisstheten, parese og lammelser, delirium, milde meningeal symptomer, delirium, "flytende" øyeepler, øye, pyramide insuffisiens, sannsynligvis tonic kramper og koma).
 2. Brudd på cardio-respiratorisk arbeid - utviklingen av lungesvikt (stikkende og klemme brystsmerter, hoste med blodig sputum, kortpustethet inntil mangelen på pusting, uttrykt blod avmetning oksygen, svekke normal pusting, står fokus av den annen tone ved å lytte til hjertet, observerte fint tungpustethet, vedvarende takykardi umotivert, noen ganger tachyarrhythmia).
 3. Kapillaropati som følge av innflytelse av frie fettsyrer (flate, røde utslett som vises på nakken, kinnene, ryggen, brystet, munnen, skulderbeltet og konjunktivene).
 4. Hypertermi (opptil 39-40 ° C) med denne type feber, hjelper tradisjonelle stoffer ikke, fordi det er forårsaket av irritasjon av fettsyrer i de termoregulerende strukturene i hjernen.

Hvordan gjenkjenne komplikasjonen?

Bekreftelse av diagnosen fettemboli er laget av en kombinasjon av symptomatiske og instrumentelle laboratorieindikatorer:

 • Røntgendiagnostikk avslører diffus infiltrering i lungene;
 • Tilstedeværelsen i kroppsvæskene av dråper nøytral fett på ca. 6 μm i diameter;
 • Traumatisk angiopati av netthinnen - på hovne netthinnen, skyfri, hvite flekker danner;
 • Disintegrasjon av erytrocyter og unaturlig deponering av blod forårsaker vedvarende umotivert anemi, som avsløres ved analyse av blod;
 • Indikatorene for urinalyse ligner på analysen med glomerulonephritis.

Spesifik og ikke-spesifikk behandling av sykdommen

Spesifikk behandling av fettemboli er full tilførsel av vev med oksygen. Å utføre mekanisk ventilasjon i tilfelle en sykdom er nødvendig dersom pasientens bevissthet forstyrres i form av excitasjon, mental inadequacy, tvil eller delirium. I disse tilfellene utføres manipulering selv i fravær av symptomer på respiratorisk svikt og skift i KHS. I alvorlige former for fettemboli bør ventilasjon utføres i lang tid - til gjenopprettelse av bevissthet og fravær av forverring. Under overføringen til selvpustet må man stole på EEG-overvåkingsindikatorer.

Med traumatisk emboli injiseres fettspredning i blodet. Slike rusmidler er decholin, lipostabil og essensielt. Deres innflytelse er rettet mot å forny oppløsningen i blodet av desemulsifisert fett. Midler bidrar til å omdanne fettkuler til en fin spredning.

For å normalisere systemet med fibrinolyse og koagulering, brukes heparin. Bare en lege kan foreskrive og endre doseringen. Ofte med skader, selv med heparinbehandling, utvikler et ICD-syndrom. Derfor, i noen tilfeller transfiseres ferskt frosset plasma og fibrinolysin.

Stoffer bør beskyttes mot enzymer og frie radikaler. For å gjøre dette, utpeke glukokortikosteroider (prednisolon, dexametason). Det bemerkes at de stabiliserer blod-hjernebarrieren, hemmer humorale kaskader, gjenoppretter membraner, forbedrer interpenetrasjon av stoffer, forhindrer utvikling av lungebetennelse. Det er også mulig å bruke proteasehemmere og antioksidanter.

Ikke-spesifikk behandling er delt inn i avgiftning og avgiftning. Denne type terapi omfatter plasmaferese, diurese og natriumhypokloritt, parenteral og enteral ernæring med aminosyre-midler, sporstoffer, enzymer, vitaminer, glukose-løsninger med kalium, insulin, magnesium.

Etter utføring av immunologiske studier er det mulig å administrere hyperimmunplasma, tymalin, T-aktivin, y-globulin. Dette bidrar til å bekjempe infeksjon og korrigere immunstatus.

Forebygging av purulent septiske sykdommer hos pasienter med fettemboli er bruk av polymyxin, aminoglykosider og nystatin i kombinasjon med bifidumbakterin (eubiotik). Noen ganger må du ta antibiotika.

Forebygging av alvorlig komplikasjon

Hvis muskel-skjelettsystemet er skadet i førstehjelpsfasen og på den første dagen, bør pasienten behandles med forsiktighet, alle prosedyrer skal utføres med stor forsiktighet. Transport utføres bare etter påføring av immobiliserende dressinger og fjerning av støt. Reposisjon av benfragmenter utføres etter aspirasjon av innholdet i hematom.

Hvis kirurgisk inngrep er uunngåelig, bør den utføres så snart som mulig og minimere traumer.

Innføringen av væsker inn i venen er bare ved en dryppmetode, før manipulasjonene på fartøyene blir en midlertidig eller lukket masse påført.

I tilfelle av craniocerebral trauma er det ganske vanskelig å diagnostisere emboli, derfor bør en nevrolog monitoreres.

Fettemboli

Fettemboli er en patologi der karene er tilstoppet med fettdråper, noe som fører til brudd på blodstrømmen.

Fettemboli er ansett som en systemisk betennelsesreaksjon som utvikles under påvirkning av mekaniske og biokjemiske prosesser benmargsskade plass eller subkutant vev fettpartikler inn i blodstrømmen og føre til utvikling av en lokal betennelsesreaksjon på stedet innsynkning. I tillegg er utbyttet av fettkuler i blodet fører til nedsettelse av blodstrøm, endringer i blod reologi, mikrosirkulasjonen forstyrrelse.

Mulige konsekvenser av fettemboli inkluderer utvikling av lungebetennelse, respirasjonsfeil, akutt lungesvikt, nyrefeil, iskemisk berøring.

Store fettpartikler kan passere gjennom lungens kapillærer og holde seg i dem. Små oljedråper inn i den systemiske sirkulasjon til målet organer (hjerne, hjerte, hud og retina, i det minste - nyrer, milt, lever, binyrene), bevirker det kliniske bildet av fett emboli.

Årsaker og risikofaktorer

Oftest forekommer fettemboli som en komplikasjon av skjelettskader (Bekkenfrakturer, hofter, lår bein, skader på fettvev) eller kirurgisk behandling (omfattende kirurgiske inngrep på rørformede ben, protese artroplasti, osteosyntese av hoften, omplassere av benfragmenter, maxillofaciale kirurgi, fettsuging).

Utseendet av fettemboli er også mulig med følgende patologier:

 • sepsis;
 • hevelse;
 • diabetes mellitus;
 • osteomyelitt;
 • alvorlige brannskader;
 • akutt pankreatitt, pankreatisk nekrose i alvorlig form;
 • giftig og fettlever;
 • langsiktig terapi med kortikosteroider;
 • postresusasjonstilstander;
 • seglcelleanemi;
 • beinmarg biopsi;
 • Feilaktig administrering av lysosløselige legemidler intravenøst;
 • sjokkstatus.

Risikofaktorer: høyt blodtap og lang periode med hypotensjon, feil immobilisering og transport av pasienten.

Former for patologi

Avhengig av utviklingsgraden av manifestasjoner, varigheten av latent perioden, utmerker seg følgende former for fettemboli:

 • akutt - utvikles i løpet av noen få timer etter skade, en utførelsesform av den tunge - lyn, hvor massiv skade muskel-skjelett fører til en rask strømning av et stort antall av fettkuler i blodet og lungene (fettemboli i sprekker); dette skjemaet fører til døden om noen få minutter;
 • subakutt - det kliniske bildet utvikler seg innen 12-72 timer; kan utvikle seg etter 2 uker eller mer etter skaden.

3-13% av alle tilfeller av fettemboli resulterer i døden.

Lokalisering av lesjonen er delt inn i fettemboli lunge, cerebral og blandet (fettemboli av lunger, hjerne, lever, i det minste - andre organer).

Avhengig av årsakene er fettemboli klassifisert i det som skjer under eller etter operasjon, som følge av amputasjon, skade, eksponering for visse legemidler.

symptomer

Det kliniske bildet av fettemboli har ingen klart definert symptomatologi og manifesteres av en rekke symptomer som bare tillater mistanke. Symptomatika inkluderer ikke-spesifikke manifestasjoner: lunge-, nevrologisk og dermal.

I den første dagen kan patologien være asymptomatisk. Det kliniske bildet overlapper ofte et bilde av traumatisk sjokk eller craniocerebralt traume. De første symptomene på fettemboli i brudd og skader er vanligvis lunge- og respiratoriske lidelser:

 • en følelse av tetthet i brystet, mangel på luft, brystsmerter;
 • pleural smerte;
 • kortpustethet;
 • tegn på akutt respiratorisk nødsyndrom (hypertermi, takykardi, takyarytmi, feber, cyanose, etc.);
 • dyspné;
 • oliguri;
 • hoste, hvesenhet, hemoptyse.

I de tidlige stadiene av manifestasjonen av cerebrale symptomer. Som følge av cerebral emboli og hypoksisk skade utvikles følgende nevrologiske symptomer:

 • motorisk angst;
 • irritabilitet eller retardasjon;
 • konvulsiv syndrom (både lokale og generaliserte kramper);
 • lidelser i bevissthet: desorientering, delirium, stupor, koma;
 • fokale nevrologiske symptomer (nedsatt evne til å snakke eller forstå tale, lammelse, brudd på komplekse bevegelser, anisokoria, nedsatt syn).

Ofte oppstår fettemboli som en komplikasjon av skjelettskader eller kirurgiske inngrep.

De fleste pasienter har petechial utslett på huden. I hjertet av utseendet av petechiae ligger blokkering av kapillærer med fettemboli og skade på dem ved å frigjøre fettsyrer. Lokalisert petechiae i øvre halvdel av stammen, i okselområdet. De forsvinner vanligvis om dagen.

Når du undersøker fundus, er det tegn på skade på netthinnen:

 • eksudat;
 • blødning (subconjunctival petechiae);
 • plaketter, flekker;
 • intravaskulære fettkuler.

diagnostikk

Ved diagnostisering av et sett med diagnostiske kriterier for fettemboli, identifiser forekomsten av aksillær eller subkonjunktiv petechial utslett, brudd på sentralnervesystemet. Bevisstheten er vurdert på Glasgow-skalaen. Det er tegn på lungeødem og hypoksemi (nedsatt oksygen i blodet).

Under diagnosen fettemboli er det tatt hensyn til laboratoriedata:

 • redusert hemoglobin;
 • økt ESR;
 • en reduksjon av antall blodplater;
 • reduksjon i nivået av fibrinogen;
 • reduksjon i hematokrit (volumet av røde blodlegemer i blodet);
 • Tilstedeværelsen av dråper neutralt fett i urinstørrelsen på 6 mikron, fettkuler i blodplasma, sputum, cerebrospinalvæske;
 • Tilstedeværelsen av fett med en hudbiopsi innen petechiae.

Mer informativ instrumentell forskning. Brystets radiografi gir deg mulighet til å vurdere endringene som skyldes fett lungeemboli. På roentgenogrammet noteres utseendet på småfokale skygger og intensivering av lungemønsteret: manifestasjoner av diffus lunginfiltrering, karakteristisk for utviklingen av ARDS.

EKG gjør det mulig å identifisere umotivert vedvarende takykardi, hjerterytmeforstyrrelser som indikerer overbelastning av høyre side av hjertet eller myokardisk iskemi.

Den ugunstige prediksjonen er at fettemboli oppstår mot en bakgrunn av alvorlige forhold, tidlig diagnose og adekvat terapi av fettembolisme forbedrer prognosen.

Under datamaskinstomografi i hjernen, cerebral ødem, tilstedeværelse av petechialblødninger, foci av nekrose, bestemmes perivaskulære infarkt. Magnetic resonance imaging visualiserer diffuse hyperechoic områder, avslørende etiologi av cerebral emboli. Fondoskopi kan oppdage tilstedeværelsen av fett angiopati i retina av fundus. De bruker også overvåking med pulsoksymetri, overvåking av intrakranielt trykk.

behandling

Behandling av fettemboli består i å arrestere de viktigste kliniske manifestasjoner av traumer eller sykdommen som forårsaket det. De viktigste retningene for terapi:

 • oksygenavgivelse til vev, oksygenbehandling og respiratorisk støtte;
 • gjennomføre infusjonsterapi systemisk mikrosirkulasjonsforstyrrelser, perifer vaskulær spasme eliminere, etterfylles det sirkulerende blodvolum, reologisk, transfusjonsterapi ved administrering av biologiske væsker, vodnoelektrolitnogo balanse korrigering ved hjelp av kolloid og krystalloide løsninger. Innføringen av albumin, som er i stand til å gjenopprette volumet av sirkulerende blod, binde frie fettsyrer og redusere graden av skade på lungefunksjonene;
 • med høyt intrakranielt trykk - dehydreringsterapi ved bruk av osmotiske diuretika;
 • terapi av hypoksi i hjernen ved bruk av antihypoksiske legemidler, barbiturater og opiater;
 • metabolsk terapi - kursinnføring av nootropiske stoffer;
 • beroligende terapi;
 • Korreksjon av koagulasjon og fibrinolyse system med bruk av antikoagulanter, slik som heparin, som sammen med antikoagulerende egenskaper, har evnen til å aktivere lipoprotein og triglyserider akselererer den enzymatiske reaksjonen, hydrolyse, rensing tilrettelegge lunge av fettkuler;
 • intensiv hormonbehandling, bruk av kortikosteroider - gi beskyttelse mot frie oksygenradikaler og enzymer;
 • administrering av medikamenter hvis virkning er rettet mot å redusere konsentrasjonen av fettkuler i blodet, og gjenoppretter fysiologisk oppløsning dezemulgirovannogo fett og for forebygging dezemulgirovaniya (lipostabil, Essentiale);
 • avgiftning og avgiftningsterapi - tvungen diurese, utveksling plasmaferese. Plasmaferese-operasjoner normaliserer de reologiske egenskapene til blod, dets elektrolytt, morfologiske, biokjemiske sammensetning og hemodynamiske parametere;
 • kirurgisk behandling, tidsmessig drift stabilisering av frakturer (spitsevoj transosseous osteosyntese spitsesterzhnevymi apparatene Intramedullær osteosyntese pin);
 • korreksjon av immunstatus under kontroll av disse immunologiske studiene.

Det kliniske bildet av fettemboli har ingen klart definert symptomatologi og manifesteres av en rekke symptomer som bare tillater mistanke.

Mulige komplikasjoner og konsekvenser

Mulige konsekvenser av fettemboli inkluderer utvikling av lungebetennelse, respirasjonsfeil, akutt lungesvikt, nyrefeil, iskemisk berøring.

outlook

3-13% av alle tilfeller av fettemboli resulterer i døden. Imidlertid er den ugunstige prognosen at fettemboli oppstår mot en bakgrunn av alvorlige tilstander, tidlig diagnose og tilstrekkelig terapi av fettemboli forbedrer prognosen.

forebygging

Forebygging av fettemboli omfatter: forebygging av skader i pasienter med høy risiko, betimelig og riktig immobilisering av lemmer i tilfelle av skade, tidlig kirurgisk stabilisering av frakturer i bekkenet og lange ben, stabilisering av beinfragmenter, compliance teknologi infusjonsterapi.

Full gjennomgang av fett emboli: årsaker, komplikasjoner, hvordan å behandle

Fra denne artikkelen vil du lære hva som er fettemboli, hvorfor og hvordan den utvikler, dens egenskaper. Symptomer, behandling av patologi.

Begrepet "emboli" betyr "blokkering av fartøyet". Dette er en alvorlig tilstand, som fører til et brudd på blodsirkulasjonen i vevet og deretter - til deres forvirring bort. Lungens fartøy er oftest tilstoppet, siden det er lettere for noen partikkel å komme seg til blodbanen her. Dette er farlig med pustevansker og død. Behandling av emboli utføres av reanimatologer.

Ved rettidig tilrettelegging av beredskapsdepartementet kan blokkering vellykkes eliminert.

Avhengig av hva okkluderte kar utskille forskjellige typer av embolisme: trombose (blodpropp eller frittliggende del av det), gass-emboli (kommer inn i beholderen substans i gassform - som oftest luft), medikament emboli og andre.

I kjerne ligner alle typer emboli hverandre.

I denne artikkelen vil vi snakke mer detaljert om fettembolien - "tette" karet med fettpartikler. Denne komplikasjonen av komplekse omfattende skader, anafylaktisk sjokk, kardiogent sjokk, klinisk død og andre alvorlige forhold.

Fartøy påvirket av fettemboli

Hvorfor og hvordan patologi utvikler seg

Fettpartikler tette små kar - kapillærer - av forskjellige organer: primært lungene, deretter hjernen, nyrene, hjertet.

Fettemboli utvikler seg mot bakgrunnen av følgende patologier:

 • omfattende skader, spesielt med skader på bein med forskyvninger - den vanligste årsaken;
 • ulike sjokkbetingelser (anafylaktisk sjokk, kardiogent sjokk, traumatisk sjokk);
 • klinisk død;
 • alvorlig akutt hepatitt (sjelden).

Det er flere versjoner av mekanismen for utvikling av fettemboli. Her er de viktigste:

 1. Ved skader er fettvev skadet. Fettfall fra skadestedet faller inn i venene, og deretter - gjennom blodet - inn i lungene og andre organer.
 2. Med skader og sjokkbetingelser, blir lipider (fett) tilstede i blodet, fra svært små partikler, til store dråper og tette blodårene.
 3. Fortykkingen av blodet (på grunn av blodtap på grunn av traumer eller på grunn av ulike sykdommer) forårsaker en økning i konsentrasjonen av grove dråper lipider i den.

Former for fettemboli

Avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden og embolisjonshastigheten, skiller legene slike former:

 • Lyn raskt. Embolisme utvikler seg veldig raskt, og pasientens død skjer på bare noen få minutter.
 • Akutt. Den utvikler seg i løpet av de første timene etter årsaken (traumer, sjokkstatus).
 • Subakutt. Den flyter i latent form i 12-72 timer, og først da oppstår symptomer.

Avhengig av plasseringen, fettemboli oppdelt i lunge (impressed kapillærer lunge), cerebrale (hjerne kapillærer), blandede (kapillarene i hele kroppen, inkludert lunger, hjerne, hjerte, nyre, hud, retina, og så videre D.).. Oftest er det en blandet form.

I foto - lesjonen av lungehodillærene etter brudd på tibia og fibula. Man kan dømme den lungeformen av fettemboli, eller hvis andre organer er berørt, - om blandet fettemboli

symptomer

Manifestasjoner av forskjellige typer fettemboli:

diagnostikk

Den velkjente legen Pashchuk A.Yu. utviklet en skala av symptomer ved hjelp av hvilke leger kan mistenke fettemboli hos pasienter med skader og sjokkstatus:

 • Rapid hjertefrekvens (90 slag per minutt eller mer) - 20 poeng.
 • Temperaturen er over 38 - 10 poeng.
 • Åndedrettsproblemer - 20 poeng.
 • Bevissthetsproblemer - 20 poeng.
 • Blodstimulerende lidelser - 5 poeng.
 • Den lave mengden urin som genereres av nyrene, er 5 poeng.
 • Tilstedeværelsen i urinen av partikler av protein sylindrisk form - 5 poeng.
 • Økt sedimenteringshastighet for erytrocytter - 1 poeng.

Med en poengsum på mer enn 10, selv i fravær av symptomer, kan du mistenke en latent form for fettemboli. Med en score på mer enn 20 leger håndterer alvorlig fettemboli.

Bekreft nøyaktig diagnosen av slike kriterier:

 1. Tilstedeværelse av nøytrale fettdråper i biologiske væsker (urin, blod) på 6 μm eller mer.
 2. Diffus infiltrering av lungene, merkbar på røntgenstrålen.
 3. Senket hemoglobinnivå.
 4. Endringer på fundus: retinal ødem, hvite overskyede flekker nær kapillærene.

Ofte er det ingen tid for detaljerte studier som å undersøke fundus, røntgen av lungene, slik at fettemboli diagnostiseres ved hjelp av en skala av symptomer, urin og blodprøver.

Enn patologien er farlig

Hovedfaren, som bærer en fettemboli, er muligheten for et dødelig utfall.

Døden skjer av følgende grunner:

 • Hvis mer enn 2/3 av lungekapillærene påvirkes, utvikler akutt respirasjonsfeil, noe som fører til hypoksi av alle kroppsvev og død.
 • Med nederlaget på et stort antall hjerneskader forekommer flere små hemorragier i hjernen, som også kan provosere irreversible forandringer og død.

Metoder for behandling

Det utføres raskt og umiddelbart.

Ved nedsatt bevissthet og pust, selv i fravær av en bekreftet diagnose, er pasienten koblet til ventilatoren for å forhindre ytterligere endringer i lungene og dødsfallet som følge av åndedrettsstans.

Etter å ha bekreftet diagnosen, brukes medisinering.

Pasienter injiseres med legemidler som ødelegger store fettdråper i blodet og gjør dem til de samme små partiklene, som skal være normale. Disse medisinene inkluderer Lipostabil, Essentiale, Dekholin. For å fortynne blodet, bruk antikoagulanter: for eksempel heparin.

Også for å eliminere sjokktilstand, for å styrke kroppens celler og forbedre forbrenningen i vev som ble brukt kortikosteroider (prednisolon, deksametason), protease-inhibitorer (Contrycal), antioksidanter (vitamin C, vitamin E).

Alt dette gjør det mulig å stabilisere blodsammensetningen, forbedre blodsirkulasjonen, forhindre irreversible forandringer i kroppens celler.

Bruk også ikke-spesifikk behandling for å forbedre pasientens generelle tilstand og eliminere risikoen for andre komplikasjoner av skader. For å opprettholde vitale funksjoner, hell en løsning av glukose med insulin, elektrolytter (kalium, magnesium), aminosyrer. For å forebygge smittsomme komplikasjoner med skader, bruk Timalin, T-activin, gamma globulin. For å forhindre septiske komplikasjoner, foreskriver legene Nystatin, polymyxin, aminoglykosider.

outlook

Det er i de fleste tilfeller ugunstig. Om lag 10% av pasientene dør av mest fettemboli. Imidlertid er den ugunstige prognosen at fettemboli oppstår mot en bakgrunn av svært alvorlige forhold, som i seg selv kan provosere pasientens død.

Fettemboli: Hva er de reelle risikoene for kirurgi og traumer?

Eventuelle skader er en stor skade på helsen til kroppen vår. Det skjer imidlertid ofte at selve traumet kan være ikke-dødelig, men dets komplikasjoner fører til en forestående død. En av slike komplikasjoner er fettemboli.

Egenskaper av sykdommen

Fettemboli er en patologisk prosess på grunn av at fett går inn i blodet. Ofte manifesterer patologi seg i bakgrunnen av skader, spesielt hos pasienter med stort blodtap og overdreven kroppsvekt.

Det bemerkes at hyppigheten av fettemboli øker, hvis utsatt kirurgisk inngrep, ca. 5 ganger.

form

I medisinsk praksis utmerker seg tre former av sykdommen avhengig av kurset:

 • Lyn raskt. Det utvikler og fører til døden om noen få minutter.
 • Akutt. Den utvikler seg innen få timer etter traumatisering.
 • Subakutt. Den utvikler seg innen 12-72 timer.

klassifisering

Betinget klassifisering deler fettembolen inn i lunge, cerebral og blandet. På lesjonens sted er patologien delt inn i fettemboli:

 1. hjernen;
 2. lunger;
 3. leveren;
 4. sjeldnere enn andre organer;

Avhengig av årsakene er det mulig å dele fettemboli inn i hva som skjer når eller etter amputasjon, brudd, kirurgisk inngrep, aksept av visse grupper av legemidler.

årsaker til

I dag følger legene to teorier om årsakene til fettemboli, mekanisk og biokjemisk.

 1. Den første teorien er at emboli utvikler seg med økt trykk i beinmargen i tilfelle traumer eller kirurgi. Nylige handlinger fører til penetrasjon av fettceller inn i blodet, hvor de danner mikrothrombi, som ved blod beveger seg til organene.
 2. Biokjemisk teori sier at traumatisering av celler er ledsaget av en hormonell forandring. Hormonale endringer kan kombineres med sepsis, noe som forårsaker penetrering av lipoproteiner i blodet. Lipoproteins kleber seg til lungene, noe som skader dem og fører til brudd på blodsirkulasjonen.

Hovedårsaken til fettemboli er traumatisering og kirurgisk inngrep på rørformede bein. Mindre vanlig patologi manifesterer seg i bakgrunnen:

 1. hofteleddproteser;
 2. lukket lager for beinfrakturer;
 3. intramedullær osteosyntese av lårbenet;
 4. fettsuging;
 5. store brannsår;
 6. omfattende traumatisering av bløtvev;
 7. beinmarg biopsi;
 8. osteomyelitt;
 9. akutt pankreatitt
 10. fet leversykdom;

Flere detaljer om hva som er embolien til fartøyene, forteller videoen nedenfor:

Symptomer og tegn på fettemboli

Fettemboli er farlig fordi det kan være asymptomatisk i de første 2-3 dagene. I dette tilfellet er det en generell forverring i tilstanden som pasienten tar for gitt etter operasjon eller traumer. Utvikling, patologi manifesteres i:

 1. økt hjertefrekvens;
 2. rask puste;
 3. petechiae, det vil si i små røde flekker som kommer opp i blødning av små fartøyer;
 4. forvirring av bevissthet;
 5. feber,

Pasienten med fettemboli syndrom føles veldig sliten, hodepine og brystsmerter og svimmelhet kan oppstå.

Om vanskelighetene med å diagnostisere fettemboli, la oss snakke videre.

diagnostikk

Primærdiagnose reduseres til en analyse av sykdommens tegn. Pasienten har CNS-lidelser, feber og andre tegn, opp til koma.

Diagnosen er bekreftet ved hjelp av:

 • Generell anh av urin og blod, som viser den generelle tilstanden til pasienten, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer.
 • Biochem. en-for blod, avslørende mulige årsaker, uten forbindelse med traumer.
 • CT av skallen, unntatt intrakranielle endringer.
 • Radiografi, unntatt pneumothorax.

Den mest nøyaktige studien er MR, som lar deg visualisere orgel og bestemme årsaken til embolien.

På behandling av fettemboli i brudd og andre årsaker forteller vi videre.

behandling

Vær oppmerksom! Folk rettsmidler fett emboli er ikke behandlet! Det er forbudt å ty til ikke-tradisjonell medisin, da det er garantert å føre til døden.

terapeutisk

Som en terapeutisk teknikk brukes oksygenbehandling ved nasalkateter først. Imidlertid viser det seg ofte å være ineffektivt, spesielt hvis patologien ikke har blitt oppdaget umiddelbart.

Etter det utføres respiratorisk terapi med vedlikehold av PaO2 større enn 70-80 mm Hg. Art. og SrO2 innen 90-98%.

medisinering

Behandlingsprogrammet kan variere avhengig av metodene som brukes i sykehusinnstillingen. Standardbehandling starter med:

 • Sedativ terapi, som kan kombineres med kunstig ventilasjon av lungene, utpekt ved forekomst av alvorlige hjerneforstyrrelser.
 • Analgetika for senking av temperaturen.
 • Antibiotika av et bredt spekter.
 • Kortikosteroider, for eksempel metylprednisolon eller prednisolon. Deres effektivitet er ikke bevist, men mange leger tror at disse stoffene hindrer utviklingen av prosessen.

For å stabilisere pasientens tilstand, bruk en løsning av 9% natriumklorid, Ringer eller albumin. For å redusere opphopning av væske i lungene kan foreskrives diuretika.

Forebygging av fettemboli i brudd og andre årsaker er diskutert nedenfor.

forebygging

Forebyggende tiltak utføres hos pasienter med risikofaktorer, for eksempel de som gjennomgikk operativ behandling eller omfattende traumatisering. Forebygging reduseres til:

 • Gi kompetent medisinsk hjelp ved skader.
 • Eliminering av hypovolemi og blødning.
 • Korrekt immobilisering av pasienten, for eksempel med pneumatiske dekk.
 • Lett transport av pasienten på en ambulanse.
 • Tidlig disaggregant infusjonsterapi.
 • Bruk av lipotropiske stoffer, samt stoffer som ikke demulger lipider, for eksempel alkohol.
 • Kontroll av pasientens tilstand.

Forebyggende tiltak varer i 3-4 dager etter skade eller operasjon.

Følgende video vil fortelle deg om risikoen for fettemboli når du injiserer:

komplikasjoner

Fettemboli selv kan betraktes som en komplikasjon, så det er farlig først. Selv med riktig behandling, fører det til blodstrømssykdommer, som påvirker hele kroppen, forverrer kroniske sykdommer. Den mest alvorlige komplikasjonen av patologi kan betraktes som et dødelig utfall.

Fettemboli har sin egen prognose. om hvilke vi vil snakke videre.

outlook

Tidligere nådde dødsfallet med fettemboli 65%. Nå har metodene for diagnose og behandling blitt bedre, og dødsfallet har redusert til 5-13%.

Men prognosen er fortsatt klassifisert som ugunstig, da noen former for emboli ikke er lett å diagnostisere.

Les Mer Om Fartøyene