Hemorragisk hjerneslag

Stroke hemorragisk er en klinisk form for akutt cerebrovaskulær ulykke (ONMC). I 85% av tilfellene utvikler dette skjemaet i strid med integriteten (brudd) av intrakranielle fartøy. Og 15% av hemorragiske slag berører økt vaskulær gjennomtrengelighet.

Angivelig praktiserende leger, hemoragisk slag - er den farligste, tung type slag, som kjennetegnes ved den direkte brudd av cerebrale blodkar og påfølgende blødning inn i hjernevevet. Naturligvis er konsekvensene av denne tilstanden også farlig, og prognosen for utvinning kan være skuffende.

Denne prognosen skyldes det faktum at etter en hemoragisk slag, hevelse, komprimering og tap av hjernevev skjer utrolig raskt, og deretter, for levering av akuttleger har et minimum av tid, og sjansen for en levetid kan lett gå tapt.

klassifisering

Klassifiseringen av hemorragiske slag i ICD 10 er basert på lokalisering av blødning. Avhengig av dette, er fire typer sykdom preget:

 • intracerebral, når hematom er lokalisert i parankymen av det nervøse vevet;
 • Subaraknoidal, forekommer når karene av arachnoid er skadet;
 • ventrikulær, hvor blodet er funnet i en av de fire ventriklene i hjernen eller dens akvedukt;
 • om den blandede typen snakker i en kombinasjon av de tre første.

I ulike områder av lesjonen kan spesifikke symptomer utvikle seg, slik at selv etter å ha undersøkt pasienten å anta plasseringen av hematomet.

Hemorragisk slag - hva er det?

Dette er en hjerneskade som utvikler seg som følge av skade på vaskemuren og som et resultat en blødning i vevet eller inn i rommet mellom hjernens membraner. I sistnevnte tilfelle tar hemorragisk hjerneslag ekstraordinært rask behandling. Spesielt hvis det er en utstrømning av en stor mengde blod.

Sykdommen oppstår oftere plutselig på dagtid, når blodtrykket øker (hypertensiv krise), med alvorlig fysisk anstrengelse eller følelsesmessig overbelastning.

Hjerneslag, er hjernestammen en svært farlig tilstand, fordi i denne avdelingen ligger vitale nervesentre og kjerner av hjernenerver. Blødning inn i bagasjerommet i tillegg til utvikling av bilateral lammelse, sanseforstyrrelser og svelging, er plutselig tap av bevissthet mulig med rask utvikling av koma, svekket funksjon av de respiratoriske og kardiovaskulære system i forbindelse med tap av luftveiene og vasomotoriske sentre. I slike alvorlige tilfeller er sannsynligheten for et dødelig utfall 80-90%.

patogenesen

Utløsermekanismen for parenkymblødning er et brudd på permeabiliteten og / eller integriteten til karene i hjernens indre strukturer. Som et resultat strømmer blodet eller penetrerer gjennom vaskulærveggen. Det er en uorganisering (forstyrrelse) av neuronernes arbeid med sin hurtige død. Dessuten lider hjernevævet både fra impregnering med blod og fra utgangen gjennom "ravaging" -fartøyet er mye større enn med hemorragisk slag i hjernehylsene. Derfor kan selv en liten mengde blod forårsake stor skade.

Med subarachnoid blødning, derimot, i blodet i brudd på blodet, utøver blodet i mindre grad trykk på hjernecellene. Men det sprer seg veldig fort, noe som øker sonen av "nederlag". For alle typer hemorragiske slag er den raske utviklingen av cerebral ødem karakteristisk.

årsaker til

Hvorfor forekommer hemorragisk slag, og hva er det? Et hjerneslag kan oppstå på grunn av medfødte og oppkjøpte patologier som fører til prosesser:

 • anatomiske endringer, ødeleggelse av arterier i arteriell hypertensjon;
 • dannelse og ruptur av intrakranielle aneurysmer, arteriovenøse misdannelser, duralfistler og karotid-cavernøse anastomoser;
 • utgangen av blod fra mikroangiomaene, amyloidplakkene (med amyloid angiopati);
 • trombose av intrakranielle vener;
 • septisk arteriebetennelse.

Den vanligste årsaken til hemorragisk slag er vedvarende økning i blodtrykket. Hypertensiv krise fører til spasme og lammelse av cerebrale arterier og arterioler. Som et resultat er det utilstrekkelig tilførsel av blod til hjernevævet. Med andre ord utvikler iskemi, som et resultat av hvilke metabolske prosesser brytes, noe som bidrar til en økning i permeabiliteten av blodkar for plasma og formede elementer.

symptomer

I tilfelle av hemorragisk hjerneslag symptomer utvikles akutt, de består i følgende:

 1. Raskt voksende hodepine - spesielt svært alvorlige, ledsaget av kvalme, oppkast, hetetokter og impulser i hodet, smerter i øynene når man ser på skarpe lys eller roterende elever rundt, utseendet på en rød sirkel foran øynene,
 2. Forstyrrelser i åndedrettsprosessen, hjertebanken.
 3. Krenkelser av bevissthet av varierende alvorlighetsgrad - søppel, bedøvelse eller koma.

Kanskje en plutselig oppstart av sykdommen med utviklingen av et epileptisk anfall. På stranden bakgrunn av full helse, mens sterke følelser i arbeid, under traumer med folk gråter faller, kaster hodet tilbake, slo i kramper, puste hest, munnen skum (muligens med blod på grunn av bitt av språk).

Som regel har hemorragisk slag en ensidig karakter, det vil si at det påvirker høyre eller venstre side. De videre komplikasjonene vil avhenge av den berørte siden av hjernen.

Å diagnostisere et angrep i andre mennesker:

 1. Be om å smile, hvis smilet er asymmetrisk, er sannsynligheten for et slag høyt.
 2. Hev hendene til personen og be dem om å holde deg foran, hvis en hånd senkes, så er det også risiko for angrep.
 3. Spør det enkleste spørsmålet - hvis tale endres, er dette også et tegn på et slag.

Ved de første manifestasjoner av hjerneslag, er det nødvendig med øyeblikkelig legehjelp - en ambulanse skal innkalles og sendes til sykehuset.

diagnostikk

Diagnosen "hemorragisk hjerneslag" i en medisinsk institusjon utføres på grunnlag av følgende undersøkelsesmetoder:

 • CT-skanning av hjernen;
 • magnetisk resonans imaging (MR) i hjernen;
 • EKG;
 • cerebral angiografi;
 • lumbal punktering.

Basert på data fra alle studier, blir pasienten tildelt behandling - et kompleks av nødtiltak som stabiliserer pasientens tilstand, og da - eliminere konsekvensene av et slag.

Behandling av hemorragisk slag

Ved diagnostisert hemoragisk beredskap består behandlingen av et kompleks av tiltak for beredskap og en etterfølgende lang gjenopprettingstid (rehabilitering), utført i etapper. Pasientens terapi skal startes i de første 2-4 timer etter symptomstart i sykehusets nevrologiske eller nevrokirurgiske avdeling. I tilfelle strekket er omfattende, kan pasienten falle inn i koma, som krever sykehusinnleggelse i intensivavdelingen.

Hovedoppgaven til leger er å opprettholde de organer og systemer som fungerer, spesielt viktige. For dette formål blir narkotika som støtter hjertearbeidet introdusert. Hvis pusten blir forstyrret, utføres intubasjon av luftrøret og pasienten er koblet til ventilatoren. Med hemorragisk slag er det nødvendig å senke arterielt blodtrykk så snart som mulig for å eliminere ytterligere blødning. Det anbefales å opprettholde systolisk blodtrykk ved 130 mm Hg. Det er nødvendig å kjempe med hjernesødem, administrere diuretika.

Kirurgiske behandlingsmetoder brukes også ofte. Han påkalles i tilfeller hvor det er et utstrakt blødning (40 ml blod eller flere) i cerebellum induserte aneurisme og førte til fordreining av hjernestammen, obstruktiv hydrocefalus og omfattende hematom subkortikale (3 cm diameter).

Under operasjonen må kirurgen helt fjerne blodpropper fra hjernens overflate, minimere skade på vevet og derved redusere mengden nevrotoksiske stoffer fra blødningsdannelsen og redusere intrakranialt trykk.

effekter

Komplikasjoner av hemorragisk slag kan forekomme både i den akutte perioden og i lang tid fra blødningstidspunktet.

Blant de vanligste er:

 1. Brudd på motorfunksjoner, parese og lammelse.
 2. Brudd på tale, skriveproblemer, lese og telle.
 3. Endringer i oppfatningen.
 4. Krenkelser i tankegangen, hukommelsessvikt, tap av evnen til å lære.
 5. Endring i atferd, manifestert i form av aggresjon, langsom reaksjon, frykt, etc.
 6. Endringer i følelsesmessige og sensoriske sfærer (depresjon, plutselig endring i humør, angst, lavt selvtillit).
 7. Brudd på prosessene for urinering og avføring.
 8. Smertefornemmelser som ikke stoppes av smertestillende midler.
 9. Epileptiske lidelser.

Konsekvensene av hemorragisk hjerneslag, som regel, forblir for resten av livet ditt. Brudd på motorisk og sensorisk funksjon, tale, svelging krever konstant oppmerksomhet fra slektninger som bryr seg om pasienten. Ved manglende evne til å bevege seg og gå, er det nødvendig å sikre forebygging av trykksår.

rehabilitering

Gjenoppretting er en langvarig prosess og krever både pasienten og hans nære slektninger, tålmodighet, utholdenhet, utholdenhet og tro. For å gjenopprette motorfunksjonene, brukes et sett med tiltak, inkludert:

 • treningsbehandling
 • massasje
 • klasser på spesielle simulatorer.

For å gjenopprette tale må du ha en tale terapeut og psykolog. Rehabiliteringsperioden avhenger av graden av alvorlighetsgrad av hjerneskade. Som regel, med omfattende slag, tar rehabilitering flere år. Ofte opprettholder pasientene funksjonsnedsettelser for resten av livet. Ifølge statistikken går bare 15-20% av pasientene tilbake til fullverdig liv.

Prognose for gjenoppretting

Prognosen for hemorragisk slag er generelt ugunstig. Den totale dødeligheten når 60-70% etter fjerning av intracerebrale hematomer - ca 50%. Om lag 90% av pasientene, i sopor eller koma, dør i de første fem dagene, til tross for intensiv behandling.

 1. Hovedårsakene til død av både opererte og uopererte pasienter er et økende ødem og dislokasjon av hjernen (30-40%).
 2. Den nest vanligste årsaken er en gjentakelse av blødning (10-20%).

Ca. 2/3 av pasientene som har hatt et hjerneslag forblir deaktivert. De viktigste faktorene som bestemmer resultatet av sykdommen, i henhold til volumet av hematom medfølgende breakout blod inn i ventriklene, lokalisering av hematom i hjernestammen, før mottaks antikoagulantia, tidligere hjertesykdom, alderdom.

Livsprognose for hemorragisk slag

 • Årsaker, symptomer og stadier av sykdommen
 • Behandling og konsekvenser av hjerneslag
 • Livet etter hemorragisk slag

Den mest alvorlige typen slag er et hemorragisk slag, en prognose for et videre aktivt liv som oftest er skuffende. Denne typen slag berører seg fra iskemisk ved sin plutselige manifestasjon. På grunn av den raske utviklingen av denne smittsomme sykdommen, er det nødvendig å vise pasienten til legene innen kort tid. Bare i dette tilfellet er det mulig å regne med forebygging av ubehagelige konsekvenser som kan oppstå i fremtiden.

Årsaker, symptomer og stadier av sykdommen

Hemorragisk slag er en sykdom der en hjerneblødning oppstår. Som et resultat av for høyt trykk bryter fartøyet. Blod fra det kommer inn i hjernen. Som et resultat er det et hematom i hjernen eller en svulst fra blodet. Ofte er det ødem i hjernen. Hvis medisinsk hjelp ikke kommer i tide, begynner kroppen gradvis å skje prosesser som har irreversible konsekvenser.

Hypertensjon er en av hovedårsakene til hemorragisk hjerneslag. Ca. 75% av pasientene led av hypertensjon. Den hypertensive krisen provokerer et slag.

Flere sykdommer, både medfødt og oppkjøpt, bidrar til utviklingen av et slag. Dette er en annen sykdom, sykdommer i blodlevring, betennelse i ryggmargen, vaskulitt, aterosklerose, ryggmargssykdom, diabetes. For å få et slag kan det være et overdreven inntak av trombolytika.

Angrepet av denne sykdommen skjer raskt med karakteristiske symptomer:

 • På siden motsatt blødningen er reflekser brutt;
 • ufrivillig vannlating
 • kvalme og oppkast;
 • svakhet i lemmer;
 • uforståelse av tale og manglende evne til å uttrykke noe i ord;
 • problemer med visjon;
 • brudd på koordinering av bevegelse;
 • plutselig hodepine.

Symptomer manifesterer seg raskt, for en kort periode. Å ringe en ambulanse er en presserende nødvendighet, siden det er umulig å gi førstehjelp (det finnes ingen som sådan). Det er mulig å først diagnostisere en sykdom. Be pasienten å smile, mens på den ene siden blir leppens hjørne senket. På forespørsel om å uttale et uttrykk kan en pasient nesten ikke gjøre det. Og det vil også være vanskelig å hente hendene for ham.

I løpet av de første ukene kan symptomene bli mer uttalt, ettersom hematom eller blodtumor og mulig ødem i hjernen øker. Mulige komplikasjoner i nyrene, fremveksten av lungebetennelse, fremveksten av lungearteriesykdommen.

I hemorragisk slag tre stadier:

 • blødning i hjernevevet;
 • dannelsen av blodpropper som følge av dets koagulering;
 • intensivering av vasospasmen.

Behandling og konsekvenser av hjerneslag

Behandling av hemorragisk hjerneslag bør finne sted i spesialiserte institusjoner. Den første uken av pasienten holdes i intensivavdelingen under kontinuerlig tilsyn med medisinsk personell.

I løpet av behandlingen er all innsats fra leger rettet mot å gjenopprette blodsirkulasjonen i hjerneskarene, eliminere hjerneødem, og støtte arbeidet til pasientens kropp.

Terapeutisk behandling er som følger:

 • vedlikehold av luftveiene, inkludert kunstig ventilasjon;
 • korreksjon av blodtrykk til de nødvendige parametrene;
 • restaurering av vann-alkalisk balanse i kroppen;
 • senking av temperatur med hypertermi;
 • antibakteriell terapi som en profylakse av infeksiøse og inflammatoriske komplikasjoner;
 • reduksjon av cerebralt ødem (hvis det har oppstått) eller dets forebygging;
 • et spesielt kosthold for å regulere tarmens aktivitet.

Fra den første dagen behandles pasienten med en antiseptisk behandling av huden for å forhindre trykksår.

I noen tilfeller anbefales pasienten kirurgisk behandling. Vanligvis blir operasjonen utført i de første tre dagene etter at angrepet er startet. Store hematomer i hjernen fungerer som en indikator for kirurgisk inngrep. De fjerner blod, dette bidrar til å redusere intrakranielt trykk. Etter en slik operasjon er prognosen for et gunstig utfall forbedret.

Konsekvensene av et slag er svært alvorlige. Full lammelse eller begrensning av mobilitet er mulig, talen forblir vag, en andres tale til pasienten er også vanskelig å forstå. Med god visjon forstår en person ikke hva han ser. Konsekvent tenk, han kan derfor ikke lære noe eller ta noen avgjørelser. Det kan være brudd på atferd: overdreven aggresjon eller isolasjon, depresjon. Pasienten plages av ulike smerter som ikke fjernes av medikamenter.

Etter et hemorragisk slag, garanterer legen ikke en gunstig prognose, men heller vice versa. Ca. 75% av pasientene i Russland er deaktivert. Påvirker mangelen på rehabiliteringsforanstaltninger, som er så viktige i et hvilket som helst slag. Vanligvis skjer det at pasienten og hans slektninger etter utladningen forblir alene med sine problemer. Legene bryr seg ikke om dem.

Livet etter hemorragisk slag

Ifølge medisinsk statistikk gjennomgår ikke mer enn 15% av de overlevende overlevende rehabilitering i spesielle medisinske institusjoner. Dette er veldig lite. Moderne former for rehabilitering bidrar til å gjenopprette tapte kroppsfunksjoner, om enn ikke alle. Rehabilitering bidrar også til å forhindre risikoen for et nytt angrep.

Høy kvalifisering av leger i spesialiserte sentre utstyrt med nødvendig utstyr bidrar til å overvinne konsekvensene av hemorragisk slag.

Hjemme er dette nesten umulig.

Pasienter som har hatt et hjerneslag trenger en hel kompleks av tiltak for gjenoppretting: massasje, fysioterapi, fytoterapi, ergoterapi, spesiell diett. For å gjenopprette tale må du ha en tale terapeut. En psykolog hjelper til med å tilpasse seg i et nytt liv for en syk person. Hjemme, alt dette kan ikke gjøres.

Varigheten av rehabiliteringsperioden er individuell. I utgangspunktet avhenger det av alvorlighetsgraden av sykdommen. Ved omfattende hjerneskade varer pasientens utvinning i flere år. Bare 15-20% av pasientene kommer tilbake til det normale livet.

Etter utslipp kan du bruke folkemetoder for å lindre pasientens tilstand. Disse er infusjoner av en dogrose og en pion, kjøttkraft fra celandine, hvitløk og honning.

Som forebygging av sykdommen er det nødvendig å behandle hypertensjon, aterosklerose. Slutte å røyke helt Rationelt spise for å unngå fedme. Overvåk stressende situasjoner. Hver person en gang i året må gjennomgå en medisinsk undersøkelse for tilstanden av hjernen, blodet og hjertet. Resultatene som blir oppnådd, vil bidra til å trekke konklusjoner om helse, forstå risikoen for slag og ta tiltak for å forhindre det.

I moderne medisin utvikles en ny retning i behandlingen av pasienter som har gjennomgått hemorragisk slag. Dette er celleterapi. Hjernens tapte funksjoner gjenopprettes ved hjelp av stamcellen. Slik behandling kan gjenopprette pasientens helse og et fullt liv. Men denne metoden er ennå ikke mye brukt.

Hemorragisk hjerneslag

Betegnelsen hemorragisk hjerneslag, leger vanligvis innebære polietiologichesky nosologisk skjema intracerebral blødning ikke-traumatisk spektrum påvirke intracerebral og / eller subaraknoid kroppsregion. Denne sykdommen kan være dødelig for pasienten og krever akutte tiltak for å sykehus på sistnevnte på sykehuset.

Som medisinsk praksis viser, forekommer den hemorragiske formen for slag i en femtedel av alle pasienter som har oppstått på dette problemet. Samtidig er det preget av svært alvorlig patogenese og lave sjanser for utvinning, selv med tilstrekkelig medisinsk behandling, halvparten av pasientene dør, er rundt åtti prosent deaktivert.

Faktisk en hemoragisk slag - en blødning i hjernen parenchyma, som er ledsaget av en sterk legeme av blodsirkulasjonen lidelse, en hel eller delvis tap av funksjon for det påvirkede området og utvikling av patogenesen med en høy risiko for død.

Spesialister skiller flere typer av det nevnte hjerneslag:

 1. Hemorragisk med blødning til hjernens parenchyma.
 2. Subaraknoid med blødning i orgaskortexen.

Sykdommen er vanskeligere og mer skånsom enn iskemisk slag, på grunn av problemer i forbi trinnet oppstår ved inflammatoriske og ikke-diskuteres nekrotiske prosesser klemme som omgir fartøyer og perifere degenerering av hjernekjerner.

Lokalisering av hemorragisk slag kan være svært variert - fra lobar og putamenal områder til cerebellar, bro, blandet og globalt sted. Sannsynligheten for problemet øker betydelig med alderen, oftest hos menn med hypertensjon og kvinner etter 35 på stadiet av fødsels- / postpartumperioden hvis det er forbundet med flere kardiovaskulære lidelser.

Årsaker til hemorragisk hjerneslag

Offisielt anerkjente grunner bidrar til utvikling av sykdommen, er ansett for å være de følgende faktorer: diabetes, hypertensjon, overvekt, røking, stillesittende livsstil, atrieflimmer, stenose av carotis, dyslipidemi, sigd-celle anemi, en rekke sykdommer i det kardiovaskulære systemet. Ovennevnte problemer fremkaller hemorragisk slag i ¾ tilfeller.

De resterende 25 prosent av sakene har en ukjent eller uklar etiologi. Alle som selvstendig korrigerer sin egen livsstil, kan redusere risikoen for et slag med 25-30 prosent.

Symptomer på hemorragisk hjerneslag

Forløpere til en mulig hemoragisk slag er generelt ansett som en delvis tap av syn, alvorlige smerter i øyet, en skarp tap av balanse med prikking og nummenhet i ekstremitetene / deler av kroppen, så vel som kort forståelse og talegjengivelse. Men som praksis viser, kan de ovennevnte forholdene ikke manifesteres i minst halvparten av pasientene, eller bli svakt uttrykt.

Sykdommen manifesterer seg plutselig, og oftest er katalysatoren et sterkt stress eller en super emosjonell belastning. Hvis personen er fortsatt bevisst, kan han føle hjertebank, raskt voksende hodepine, oppkast, kvalme, intoleranse for lys, pareser eller lammelse av lemmer med anstrengt avspilling / forståelse tale.

Etter en tid (fra ett til to minutter til en halv time) begynner regress av bevissthet, ledsaget av epileptiske anfall (opptil en fjerdedel av alle tilfeller) personen gradvis forvandlet til en scene på første lamslått, så søvnighet, sopor videre med en svak reaksjon av elevene og bevaring av svelgerefleksen. Det siste stadiet kan være en koma. Den tidligere pasienten var kvalifisert medisinsk nødhjelp, jo større er sjansene for å unngå døden!

Behandling av hemorragisk slag

En høy risiko for død fører til en kompleks slagbehandling av den ovennevnte typen, som utføres så snart som mulig.

Konservative behandlingsmetoder

Bruk av narkotika er strengt regulert av den behandlende legen og kan ikke føres utenfor sykehuset hjemme!

 1. Bruk av antihypertensive midler - selektive, blandede og ikke-selektive blokkere, for eksempel Atenolol, Acebutolol, Pindolol, Anaprilin, Carvedilol.
 2. Bruk av andre og tredje generasjon kalsiumantagonister - Nicardipin, Falipamil, Clentiazem.
 3. Støtdoser av spasmolytika av direkte og / eller indirekte virkning - Drotaverina, Nitroglycerinum, Difacilum, Aprofena.
 4. Bruk av ACE-hemmere:
 • karboksyler - Quinapril, Trandolapril
 • sulfhydryl - kaptopril, zofenopril
 • hemostatisk - Kontrast
 • fosfolipider - Fosinopril
 • beroligende midler - Elen eller Diazepam
 • nootropics - Cortexig
 • av antiproteaser - Gordoks
 • avføringsmiddel - Glaxen
 • antifibrinolytiske midler - Reopoliglyukin
 • multivitaminer - Glukonat / kalsiumpantotenat.
 1. Bekjempelse av cerebralt ødem og regulering av HPV:
 • kortikosteroider - dexametason.
 • diuretika - Lasix eller Mannitol.
 • plasma substitusjoner - Reogluman.

Kirurgisk inngrep (operasjon)

Kirurgi er vanligvis administreres i tilfelle av lillehjernen eller hematom sylinderlegemet, noe som forårsaker alvorlige nevrologiske symptomer, med side / lobal blødninger med stort volum, så vel som i tilfelle av en betydelig forverring av tilstanden til pasienten ved sin dynamiske diagnose med MR / CT.

Imidlertid kan direkte kontraindikasjoner til kirurgi være mediale hematomer og dyp koma med irreversibel stammen dysfunksjon - i dette tilfellet er suksessen til kirurgisk inngrep estimert til 5-10 prosent. Hvis pasienten er stabil, har han ikke et nevrologisk underskudd, og bare supratentorielle hjernehematomer er tilstede, legene understreker utelukkende konservativ behandling.

Ovennevnte indikasjoner kan bli revidert bestemmelsesoperasjon etter diagnostisering neuroimaging (CT / MR angiografi fartøy), og detektering av tank cerebral forvridning forverret klinisk nevrologisk status og vekst VMG mer enn 30 milliliter.

For øyeblikket er den foretrukne kirurgiske metoden endoskopisk teknikk for mikronurokirurgi med sparingsteknikk for pasienten. Den klassiske metoden anbefales kun ved vanskeligheter med hjernehinnevev i hjernen.

Gjenoppretting etter hemorragisk slag

Prosessen med utvinning og rehabilitering av den personen som har hatt en hemoragisk hjerneslag er ganske kompleks og krever en helhetlig tilnærming til fremtidige hendelser. I noen tilfeller kan det vare opp til to år, og omfatter en rekke rekonstruksjonsprosedyrer som kinesitherapy, fysioterapi, basisk restaurering av selvbetjening, tale terapi, anvendelse av et refleks-lastesystemer, terapeutiske egenskaper, og så videre. D. Samtidig gjelder rehabilitering avhenge av formålet pasientens tilstand, vellykket behandling og personlig aspirasjon av personen.

Prognosen og konsekvensene av hemorragisk hjerneslag

Innenlandske tall og statistikk om hemorragisk slag er svært skuffende. Opptil 50 prosent av pasientene avslutter livet sitt dødelig. Av de overlevende blir omkring åtti prosent av mennesker uføre ​​av en bestemt gruppe. Selv om du er i tide og i sin helhet, ble det utført en kvalifisert behandling, og selve sykdommens form ikke var alvorlig. Rehabiliteringsperioden kan ta opptil ett eller to år, med bare en av fem som er i stand til å gjenopprette alle kroppens grunnleggende funksjoner.

Mulige og svært sannsynlige konsekvenser av slag er delvis / fullstendig tap av tale, motoraktivitet på grunn av lammelse. Ofte får en person et neurologisk underskudd eller går inn i en vegetativ tilstand, der han ikke kan tjene seg selv.

Forebygging av slag

Forebygging av hemorragisk slag eller forebygging av dets manifestasjon er i en rekke komplekse tiltak, inkludert:

 1. Regelmessig langvarig bruk av medisiner. Spesielt ordinerer legen vanligvis antikoagulantia (Warfarin, Heparin) og antiplateletmidler (Aspirin med Dipiridamol, Clopidogrel, Ticlopidin).
 2. Kontroller hypertensjon med umiddelbar reduksjon i blodtrykket om nødvendig. I dette tilfellet er det nødvendig å legge til kalium til dietten, for å begrense forbruket av alkohol og salt, noen ganger vil det være rasjonelt å ta diuretika, ACE-hemmere, angiotensinreseptorblokkere. Alle medisiner er skrevet utelukkende av legen din.
 3. Justere dietten for å redusere blodkolesterol.
 4. Avslag på røyking.
 5. Redusere overflødig alder med en diett som er rik på grønnsaker og frukt.
 6. Kontroll av diabetes.
 7. Moderat fysisk aktivitet ved å bruke aerob trening.

Er det liv etter et slag og hvordan kan du forbedre kvaliteten?

Stroke er en svært farlig sykdom forbundet med nedsatt blodsirkulasjon i hjernen, noe som fører til alvorlige konsekvenser, inkludert minnetap, tale- og bevegelsesforstyrrelser, lammelser og andre.

Dessverre er frekvensen av slag meget høy, og som leger sier, blir denne sykdommen "blir yngre" hvert år. Det vil si at hvis tidligere mennesker først og fremst var utsatt for denne sykdommen etter 60 år, er det i dag mennesker som har fylt 40 år eller yngre.

Som en følge av slag en person kan forbli deaktivert, så vel som i slutten av livet trenger hjelp utenfra, og i dette tilfellet et slag er ikke bare en tragedie for pasienten, men også en katastrofe for hele hans familie.

Stroke krever ikke bare nødhjelp, tilstrekkelig behandling, men også langsiktig rehabilitering. Denne prosessen tar svært lang tid og utføres i etapper.

Prognosen for slag beror direkte på omfanget av hjerneskade, kvaliteten på beredskapstjenesten, hastigheten på levering av pasienten til klinikken, korrekthet og volum av rehabiliteringsforanstaltninger.

Så langt som kvalitet og lang levetid vil være som etter et slag avhenger av menneskets ønske om å raskt gjenopprette og begynne å leve igjen, avhenger like mye på de pårørende og kjære som må trene mye tålmodighet og gjøre sitt beste for å gi pasienten riktig behandling under rehabilitering.

Deprimerende statistikk

Ifølge medisin, etter slag i første måned, forekommer døden hos 15-25% av mennesker. I halvparten av disse tilfellene skyldes det dødelige utfallet et sekundært cerebralt ødem. I andre tilfeller oppstår død på grunn av en rekke alvorlige komplikasjoner, som for eksempel:

 • hjertesykdom;
 • nyresvikt
 • lungebetennelse.

Svært mange mennesker spør seg selv hvilken lengde av livet etter et slag, det er umulig å svare på dette spørsmålet utvetydig, siden det ikke finnes noen slik statistikk og alt er veldig individuelt. Forventningen avhenger av en rekke faktorer.

Som statistikk viser, er dødeligheten etter et hemorragisk slag 65%. Av de som har hatt et apopleksisk slag, kan 35% av befolkningen leve mer enn ett år.

Med iskemisk slag er prognosen gunstigere. Overlevelsesgraden er 75%.

Varigheten og livskvaliteten til pasienten etter pasienten avhenger av den fysiske helsen til personen og livsstilen som pasienten ledet, samt tilstedeværelsen av alvorlige kroniske sykdommer.

Mye avhenger av rehabiliteringsregimet og om årsakene til patologien ble fullstendig eliminert.

Riktig ernæring og adekvat medisinsk behandling, avholdenhet fra røyking og alkohol mottak, samt pågående arbeidet med å forbedre funksjonen av kroppen din er garantert å øke sjansene for en god bedring og maksimal levealder.

Ifølge spesialister, om lag 30% av pasientene i tilfelle av gunstig sykdomsforløp, gradvis delvis eller fullstendig gjenopprette funksjonsfeil.

Mer enn 30% av personer på grunn av et slag er et komplett eller delvis tap av viktige ferdigheter, noe som fører til funksjonshemming. En slik person trenger konstant omsorg.

Hvis det kommer et andre slag, blir det mye tyngre enn det første. Samtidig forverres pasientens tilstand periodisk, behandlingsprosessen blir forsinket, og det er svært sjelden mulig å gjenopprette de funksjonsnedsatte funksjonene helt.

Sannsynligheten for et andre slag i det første året er veldig høyt. Sekundært slag i nesten 70% av tilfellene fører til døden. Derfor bør strenge forebyggende tiltak følges for å forhindre risikoen for tilbakefall av patologi.

Gunstige faktorer og ikke veldig...

Når det gjelder gjenoppretting etter et slag, er det nødvendig å merke gunstige og ugunstige faktorer som spiller en viktig rolle.

De ugunstige faktorene inkluderer:

 • en stor lesjon av hjernen;
 • lokalisering av lesjonen i sonene som er ansvarlig for tale- og motoriske ferdigheter;
 • dårlig blodsirkulasjon rundt lesjonen;
 • alderdom;
 • emosjonelle lidelser.
 • rettidig start av restaurering aktiviteter;
 • tidligere spontan restaurering av funksjoner.

De første dagene etter angrepet

Først av alt, etter et slag, utføres et sett med terapeutiske tiltak, som har til formål å opprettholde kardiovaskulær og respiratorisk system. I de første dagene skal pasienten være i avdelingen for intensiv nevrologi eller akutt hjerneslagsavdeling.

Her vil det bli truffet tiltak for å overvåke hjerte-, blodkar- og respiratoriske organers funksjon. Urfremført:

 • korreksjon av vann-elektrolyttbalanse;
 • eliminering av ødem i hjernen.

Pasienten må overholde strenge senger. For å forhindre dannelse av trykksår fra langvarig løgn, er det nødvendig at madrassen er flat, og arket danner ikke folder. Kroppen må behandles med kamferalkohol og talkum, som absorberer fuktighet godt.

Hvis det er umulig å svelge mat, blir det matet med en sonde. Hvis en person er i stand til å svelge, får han på den første dagen juice og søt te. Fra den andre dagen utvides kostholdet, og du kan spise lette matvarer, for eksempel yoghurt, kjøttkraft, grønnsaker og fruktpuréer.

Varigheten og livskvalitet vil avhenge av hvor mye forblir intakte nerveceller rundt lesjonen i den tidlige periode etter et slag, og av hastigheten og profesjonell av leger vil avhenge av hvor effektivt en ytterligere utvinning og rehabilitering av pasienten.

For å begrense størrelsen på utbruddet, er følgende legemidler foreskrevet:

 • diuretika: Mannitol, furosemid - reduser ødem i området av det berørte vevet;
 • neuroprotective: Actovegin, cerebrolysin.

Fysioterapi som en livsstil

LFK er en av de viktigste rehabiliteringsmetodene etter et slag. Oppgaven med terapi er å returnere lemmer av forrige styrke, volumet av bevegelser, gjenopprette stående, gå, balanse og selvbetjening ferdigheter. Valg av øvelser utføres av en spesialist under hensyn til alvorlighetsgraden av pasientens tilstand:

 1. Med dype brudd på rehabilitering begynner med passiv gymnastikk. Bevegelser av hender og føtter utføres av slektninger eller en instruktør. I dette tilfellet gjenopprettes blodstrømmen i musklene, og leddene utvikles. Slike rotasjonsbevegelser skal under ingen omstendigheter føre til ubehag eller smerte.
 2. Først pasienten legges på sengen i noen minutter, gradvis denne gangen skal øke. Da blir han lært å stå. Når tilstanden begynner å bli bedre, lærer pasienten å sitte, stå opp og gå uten hjelp. Om nødvendig kan du bruke en støtte - en stol eller en pinne.
 3. Funksjonen til hendene blir restaurert ved hjelp av spesielle simulatorer og utvidere til børsten. Slike tilpasninger påvirker vel funksjonene til muskler i hånden og retur av ferdigheter for å utføre enkle små bevegelser og jevne bokstaver. Det vil være veldig nyttig i komplekset med gymnastikk håndmassasje, som bidrar til å forbedre muskeltonen og redusere spasticitet.

Taleutvinning

Svært ofte forekommer slag i slag. En person kan oppleve vanskeligheter med uttale, memorisering av ord, samt forståelse for andres tale. Krenkelser kan være helt forskjellige. Prosessen med å gjenopprette talevansker skjer med deltagelse av en kvalifisert taleterapeut, og kan ta flere år.

Etter et slag kan funksjonene i ansiktets og tungenes muskler bli forstyrret. Talen til en slik person blir treg, døv og uløselig.

Tale terapeut utfører øvelser, hvor tungen og musklene blir trent. De er best utført foran et speil. Klasser bør være vanlige.

Også pasienten selv kan utføre følgende:

 • snu leppene dine inn i et rør;
 • å etterligne et gnist;
 • legg ut tungen til maksimal lengde;
 • bite nedre og øvre leppe i sin tur.

I tillegg til taleforstyrrelser opplever en person ofte vanskeligheter ved å sluke og tygge mat i forbindelse med skade på ansiktsmuskler. Det vil si, en person kan rett og slett ikke føle mat i munnen.

Gjenopprette svelgingsfunksjonen blir hjulpet av spesielle øvelser som aktiverer muskelstyrken og forbedrer motorens ferdigheter i lepper og tunge.

Til svelgingsprosessen var mindre smertefull, er det nødvendig å mate pasienten med slik mat at det er lett å tygge og svelge. Det skal ikke være for varmt eller kaldt. Når du spiser, skal pasienten være i en sittestilling.

Memory Recovery

Gjenopprette minnet gjøres gjennom konstant trening med enkle øvelser. For eksempel:

 1. Lære av lette barns dikt. Først må du huske linjen, deretter stanzaen. Gradvis kan størrelsen på diktet øke. Det er bra at ved å huske at pasienten bøyer fingrene, så vil det bli dannet flere foreninger.
 2. Reproduksjon av tidligere hendelser. Pasienten kan beskrive hendelsene i den siste dagen eller flere langvarige hendelser. Det er viktig at minner bare er positive.
 3. Etter hvert som minnet gjenopprettes, kan du fortsette å løse kryssord og lagre små tekster. Øvelser kan gjennomføres i en hvilken som helst setting, for eksempel til lunsj eller under en tur.

Problemet med ernæring

Kosthold i slag spiller en stor rolle. Hvis en person har overvekt, eller et høyt nivå av glukose i blodet oppdages, er en diett foreskrevet.

Det er svært viktig å begrense inntaket av salt, sukker, fett og kolesterol, noe som påvirker tilstanden til fartøyene negativt. Mat bør være rik på fiber, mineraler og vitaminer. Det er veldig viktig å spise i små porsjoner og minst fire ganger om dagen.

Hva du ikke kan spise:

 • Svinekjøtt;
 • fet fisk;
 • røkt produkter og pølser;
 • stekt kjøtt;
 • fett meieriprodukter;
 • druer;
 • bønner;
 • sterk te;
 • kaffe;
 • kullsyreholdige drikker;
 • alkohol.

Tid for helbredelse

Dette er et svært presserende problem, som tar både offeret selv og hans slektninger. Tiden er bestemt av en rekke faktorer, som inkluderer:

 • grad av hjerneskade;
 • individets evne til å gjenopprette;
 • programmet for rehabiliteringsforanstaltninger som ble anvendt
 • Aspirasjon av pasienten til utvinning.

Svært ofte gir behandling et godt resultat etter et par måneder. Det er imidlertid mulig at det ikke blir mulig å gjenopprette enkleste ferdigheter til flere år senere.

Hva å gjøre etter et slag

Det er veldig viktig å følge slike enkle regler:

 • Regelmessig overvåket av legen din;
 • gi opp alle dårlige vaner og junk food;
 • i intet tilfelle bør ikke slutte å gjøre øvelser i kurativ gymnastikk;
 • å besøke sanatorier og skianlegg
 • mer å gå;
 • unngå stress og tung fysisk anstrengelse.

Stroke er ikke en dom. Tilstrekkelig behandling, riktig utvalgte metoder for rehabilitering og gjennomføring av alle medisinske forskrifter, gjør det mulig å fremskynde prosessen med gjenoppretting og tilbake til et fullt liv.

Det er også nødvendig å huske på nytt viktigheten av offerets positive holdning og å gi psykologisk hjelp fra slektninger.

Hva er effekten av hemorragisk slagtilfelle på venstre side og hvor mye etter at den lever?

Med spørsmål om hva som er et slag generelt og spesielt et hemorragisk slag på venstre side, hva er dens konsekvenser, hvor mange lever med det, ekspertene står stadig oftere. For det første fordi streiken "dekker" et økende antall mennesker. For det andre, fordi sykdommen "blir yngre" hvert år. Det vil si at flere og flere mennesker i arbeidsalder, og noen ganger i ung alder, lider av denne plutselige utviklingen av sykdom.

Stroke er en vanlig nevrologisk sykdom. Hver dag på jorden lider ca 5 millioner mennesker av det. Prosessen skjer plutselig som følge av hjerneskade forårsaket av blodpropp eller ruptur. Som følge av dette lider ikke bare hjernen, men også de organene og kroppsdelene som den berørte vevsdelen var ansvarlig for.

Stroke og klassifisering

Fokal hjernelesjon forårsaket av akutt blodstrømforstyrrelse i dets kar (STM) kalles et slag. For hjernen er stroke en katastrofe som oppstår på grunn av vaskulær patologi eller forårsaket av uregelmessigheter i strukturen. Denne katastrofen har alvorlige, ofte alvorlige konsekvenser, som oppstår i løpet av akutt sirkulasjonsforstyrrelse, og i den fjerne fremtid. Antall pasienter med vedvarende nevrologiske sykdommer som fører til funksjonshemning, når 80% av alle pasienter etter postslag. Ved mekanismen for utvikling av den patologiske prosessen er det vanlig i dag å skille mellom to typer slag: iskemisk, hemorragisk.

Til tross for det generelle navnet "slag", er disse typene fundamentalt forskjellige fra hverandre, ikke bare ved utviklingen av den patologiske prosessen, men også ved behandlingens taktikk. Iskemisk slag er forårsaket av brudd på patenter av arterier, blodtilførsel av hjernen. Hemorragisk - forbundet med bruddene deres. Synonym for navnet på denne typen sykdom er intracerebral blødning.

Spontane atraumatiske sprekker med arterielt blod tilkjennegivelse i cerebralt vev som finnes bare 20% av pasientene med slag, men etter en hemoragisk slag dødelighet nær 90%. Denne type hjerneskade er typisk for middelaldrende mennesker og til og med unge mennesker. Aldersgruppen av pasienter som er mer sannsynlig å lide av denne typen slag er fysiske personer i alderen 40-55 år. Intracerebrale (intrakraniale) blødninger klassifiseres i henhold til stedet for hematom-dannelse:

 • ventrikulær (intragastrisk, IVH);
 • subaraknoid (SAK, blødninger i hulrommet mellom medulære membraner: arachnoid og mykt, det vil si i subaraknoidrommet);
 • Parenkymal (direkte i hjernevevet);
 • blandet.

I løpet av sykdommen er det vanlig å skille mellom stadiene: akutt, akutt, restorativ (tidlig og sent). Disse symptomene på en patologi som ikke har regresert innen 2 år etter spontan brudd på fartøyet, anses som vedvarende bevart eller gjenværende. Symptomer som vil seire i det kliniske bildet av sykdommen, avhenger av lokaliseringen av fokuset.

Etiologi og patogenese av sykdommen

Den vanligste årsaken til spontane blødninger i hjernen er en forverring av hypertensjon på bakgrunn av overdreven følelsesmessig og psykologisk stress, og Binswangers sykdom, eller CAA / AAGM (cerebral, som påvirker det vaskulære system i hjernen, amyloid angiopati). CAA er sjelden diagnostisert in vivo, den patologiske prosessen er forbundet med deponering av amyloidprotein på vegger av blodårer med stor risiko for å ødelegge veggene. Hypertensivt slag (apopleksi) er assosiert med endring i vaskulær veggen på grunn av en langvarig sykdomssykdom. Med en hypertensiv krise brøt fartøyets vegger, og små dotblødninger dannes. Da kan disse fociene fusjonere og danne store hematomer.

Årsaker og medvirkende faktorer for den patologiske prosess kan være vaskulær sykdom (ervervet eller medfødt aneurisme i hjernen), cerebral arteriosklerose, sykdommer i binde systemiske natur av vev og blod, stoffmisbruk (amfetamin eller kokain), behandling (spesielt ukontrollert) fibrinolytika og antikoagulasjonsmidler, avitaminosis og beruselse.

Klinikk for hemoragisk hjerneslag

Hjernens hemorragiske hjerneslag begynner akutt, i det fremherskende flertallet av tilfeller mot bakgrunnen av et skarpt hopp i blodtrykket. Pasienten klager over alvorlig hodepine, svimmelhet, ledsaget av kvalme og oppkast. Deretter utvikler fokal symptomer raskt, som avhenger av fokuspunktet. Etter dette reduseres våkenivået kraftig. Det kan være en moderat stun og en koma. Subkortiske hematomer er preget av et angrep som ligner på epileptiske anfall.

Fokal symptomatologi kan være den mest varierte. Oftest er hemiparese og frontale symptomer (kognitive forstyrrelser, selvkritikk og vurdering av ens egen tilstand, tale, følsomhet) notert.

Når du observerer pasienten på tidspunktet for et angrep, kan man merke:

 • øye symptomer: "rulle opp" øynene;
 • kaldhet av huden;
 • seil symptom eller røyking rør (lufte av kinnene pustesyklus), fortegnet er observert på den motsatte side i forhold til herden;
 • utelatelse av hjørnet av munnen;
 • pustenes hurtighet, hans vanskeligheter og hans hesende pust;
 • spontant avfall av urin;
 • rensing av ansiktet;
 • pulsering (vesentlige svingninger i veggene) av store livmorhalsbeholdere;
 • På siden av lesjonen er refleksene bevart, på motsatt side er musklene atoniske.

Med blødning i venstre halvkule, blir pasienten forstyrret av minne og tale, og har kapasitet til logiske konstruksjoner og analyse av hendelser. Det er ustabilitet i psyken og vedvarende kognitiv svekkelse. Den høyre side av kroppen kan være atonisk.

Hvis hematomet dannes i høyre halvkule, lider pasienten av svekkende søvnløshet, svelgningsrefleksen, arbeidet i det vestibulære apparatet er ødelagt, og synsfare er mulig. Med slike slag er kroppens følsomhet svekket. Kramper av ekstremiteter er mulig, særlig den venstre delen av kroppen lider. Hos pasienter med venstre sidet slag, blir psyken ofte forstyrret.

Den mest alvorlige for pasienten er de første 2-3 ukene fra øyeblikk av spontan utstrømning av blod inn i hjernen, fordi ødemets ødem utvikler seg, dets strukturer blir skiftet. Av disse grunnene skyldes de fleste dødsfallene et slag. Hvor mange med et slikt slag kan leve, er det vanskelig å svare, og det avhenger av mange faktorer. Til dislokasjon (forskyvning) og ødem i hjernen, kan somatiske patologier (nyresykdommer, diabetes, leversykdommer, etc.) forverres. Ved slutten av måneden blir de overlevende pasientene redusert cerebrale symptomer. I klinikken blir fokal symptomer og deres konsekvenser utbredt. De bestemmer graden av funksjonshemming hos pasienten.

De mest alvorlige er hemorragiske slag som oppstår ved gjennombrudd av blod inn i ventrikulærsystemet. Som følge av dette gjennombrudd utvikler pasienten overoppheting, kramper, meningeal og stamme symptomer. Forløpet av sykdommen er alvorlig, dødeligheten er nær 90%.

Diagnose og behandling

Diagnosen er basert på pasientens undersøkelse og resultatene av MR. MR er gullstandarden for å diagnostisere hjernesykdommer. Moderne medisin mener at en klinikk er utilstrekkelig til å gjøre en korrekt diagnose, er det nødvendig med maskinvarebekreftelse. Noen ganger er CT eller spiral CT brukt til å diagnostisere det. I løpet av behandlingen er det ønskelig å gjøre en gjentatt CT-skanning for å overvåke tilstanden til hematom. I noen tilfeller foreskrives pasienter en lumbal punktering. Med hemorragisk slag i brennevin kan det inneholde en blanding av blod. Hvis en aneurysmbrudd er mistenkt, er angiografi nødvendig.

Det er viktig når man diagnostiserer for å skille hemorragisk slag fra iskemisk slagtilfelle. Et viktig punkt ved differensialdiagnose er bestemmelsen av typen hematom. Det vil si at det var blødning på grunn av økt blodtrykk, eller av en annen grunn. Det er nødvendig å skille på hvilket område ble blødninger - i iskemisk fokus eller i svulstvev.

Takket være denne undersøkelsen kan du finne ut hvor stor hematom er, og hvor den ligger. Ifølge resultatene av undersøkelsen, etter vurdering av pasienten nevrologi og nevrokirurgi avgjøre behovet for kirurgi eller konservativt nok. Operativ fjerning av hematomet utføres transkranielt eller ved stereotaktisk aspirasjon. Den sistnevnte metoden er mer sparsom, men oftere etter at hematomene gjentas. Hvis blodet blir brutt inn i ventrikkene, kan det hende at de må tømmes.

Behandlingen av et slag bør startes så tidlig som mulig, pasientens liv og funksjonalitet er avhengig av det. Konservativ behandling av denne patologi er utført og en nerve for å stabilisere forstyrret funksjoner (pusting, hjerte) og vevsødem kontroll hjernen. Reduksjon av ødem oppnås ved bruk av hemostatika og betyr at tilstanden til blodkarets vegger forbedres. Et viktig punkt i hjerneslagsterapi er stabilisering av blodtrykk (fortrinnsvis ved 130/80 mmHg).

Etter et slikt slag på rehabiliteringsstadiet vil pasienten trenge hjelp fra spesialister av forskjellige profiler:

 • tale terapeut for tale restaurering;
 • Fysioterapeut for å gjenopprette motoriske ferdigheter og selvbetjente evne;
 • psykiater og psykoterapeut for psykologisk korreksjon og rehabilitering.

Prognose og livskvalitet

Etter et hemorragisk slag er prognosen ugunstig. Basert på øvelsen, med denne typen slag, er det mulig å hjelpe pasienten (redd livet sitt og i det minste delvis gjenopprette funksjonen til normen) ved lettere medisinsk behandling i de første 3 timene etter fartens brytning. Derfor er det svært viktig for minst noen familiemedlemmer å ha en ide om de første symptomene på et slag. Det er en god mnemonic regel som kan bidra til å mistenke et slag (slag). Regelen heter U.D.A. U - smil, med slag vil det være "kurve" ensidig. D - det er samtidig umulig å heve begge hender eller begge føtter i samme høyde. A-artikulasjon, ofte med et slag, tydelig utgjør en tunge twister og til og med bare ordet "artikulasjon" er umulig.

Hvis det er ett eller flere symptomer, må du referere til bokstaven "p", det vil si å ta en avgjørelse og ringe til Nødhjelp. Mye i gjenopprettingsprosessen avhenger av leseferdighet leger "ambulanse", rettidig gjennomføring av presserende tiltak, varighet og kvalitet på omsorg i fremtiden. Det er ikke mindre avhengig av omsorg for slektninger og opprettelsen av en gunstig psyko-emosjonell situasjon hjemme.

For pasienter som har hatt et slag, er prognosen for livet også skuffende. I 75-80% av tilfellene oppstår alvorlig funksjonshemming ved fullstendig eller delvis tap av en rekke funksjoner. Den moderne farmasøytiske industrien kan ikke tilby narkotika som effektivt kan takle konsekvensene av et slag. Derfor vil prognosen for utvinning avhenger ikke bare av aktualitet og hensiktsmessigheten av behandling, men også for den innsats som er villig til å gjøre pasienten og hans pårørende.

Sannsynligheten for å returnere funksjonene i sin helhet er minimal, men det er mulig å oppnå kompensasjon for tapte evner til en viss grad. Funksjonene til de døde som et resultat av utløpet av blodcellene kan "adoptere" naboene, men de må være "trukket" på den. Jo tidligere pasientens rehabilitering begynner, og jo mer han tar aktiv del i prosessen, jo høyere blir resultatet. Sjansen for en delvis kur er, men noen, alt avhengig av innsatsen fra de som tok på seg oppdraget å ta vare på de syke.

Les Mer Om Fartøyene